Connect with us

EDUCATIE

Ce fac STUDENȚII în timpul liber. De la viața de noapte la cafeluța de dimineață. Buget de 2000 de lei. Ce îi lipsește Clujului

Publicat


study g9a14eb835 640

Odată cu începerea noului an universitar, au revenit studenții la Cluj. Sunt peste tot, în autobuze, la micile cafenele sau în parcuri în pauze, dar unde dispar în weekend?

Mai mulți tineri, de la specializări din domeniul comunicării, informaticii, economiei, geografiei, teatrului, medicinei veterinare și literelor, au participat la un interviu Cluj24 referitor la divertismentul în rândul studenților de la Cluj, pentru a vedea cu ce se ocupă aceștia în timpul liber.

Extravertiți și introvertiți: „Am încercat cel puțin o dată aproape fiecare club”

„Pe lângă voluntariat, mai profit ocazional de o seară de club, dar de cele mai multe ori călătoresc prin țară pentru că am prieteni prin diverse orașe. Cum îmi place să mă plimb, profit mult de chestia asta. Prefer să stau cât de mult se poate înconjurată de prieteni pentru că e mai fun, mă încarc cu energie, râd, dar am și perioade când bateria mea socială e foarte scăzută și atunci prefer să stau închisă în casă la un film sau serial”, a spus o studentă și voluntară AIESEC.

CITEȘTE ȘI: Un cititor Cluj24 propune autobuz de pe strada Fabricii de Zahăr până pe Bulevardul Muncii, pentru STUDENȚI

Până acum, a încercat cel puțin o dată aproape fiecare club din Cluj-Napoca, iar în restul timpului, merge la diverse localuri, dar și la prieteni acasă. Încearcă să aleagă variantele cele mai ieftine pentru că bugetul de student e limitat.

La polul opus se află o studentă care preferă să stea în cameră, să se joace sau să se uite la serial.

„Mai rar ies fie la un film, fie la o cafea cu colegii sau prietenii. Prefer mai mult să stau singură în cameră și să îmi ocup timpul cu mărunțișuri decât să ies cu prietenii. De multe ori starea de spirit nu îmi permite să depun efortul de a ieși din casă, așa că mai bine mă fac confortabilă în propriul pat, mă uit la un film și beau o ciocolată caldă. Când e să ies în oraș prefer să merg la cinema, la operă sau teatru, la biliard, la bowling, ori particip la cursuri de dans”, împărtășește aceasta.

Între socializare și stat în casă

Există și studenți pentru care socializarea și timpul petrecut singuri e la fel de important.

„Prefer să echilibrez ieșitul afară și statul în interior”, notează un student.

„Cred că e o diferență destul de mică între cele două, dar aș zice că în proporție de 60% prefer să petrec timpul cu prietenii, iar în proporție de 40% prefer să petrec timpul singură”, a precizat o studentă.

„În medie, într-o săptămână, ies cu prietenii mei 2 zile din 7”, a spus altcineva.

„Sunt la facultatea de Teatru și Film și mult timp liber n-am. Dacă se întâmplă să am mai multe zile libere merg în București sau acasă. Având în vedere că munca de la facultate necesită foarte mult timp petrecut cu alți oameni, bateriile mele sociale au nevoie și de timp de încărcare, așa că se prea poate să prefer să stau singură de multe ori când am timp liber.

Dar apreciez și timpul petrecut cu oameni, depinde foarte mult de starea mea din momentul dat. După ore sau repetiții merg la o bere cu prietenii”, indică o studentă.

311783369 5879897385368460 4534663355652960345 n

Timpul liber, alocat hobby-urilor și relaxării. OSER și Grădina Botanică, printre preferințe

Mulți studenți prioritizează hobby-urile în timpul liber sau statul în natură.

„Îmi place să-mi ocup timpul cu activități precum desenatul, în cea mai mare parte. Îmi mai place să frecventez second hand-urile dar și piețele de vechituri, iar când am mai mult timp liber experimentez cu machiajele și creez look-uri mai interesante.

Mai frecventez diferite restaurante pentru a încerca feluri noi de mâncare și piața de vechituri Oser pentru a vedea ce comori ascunse mai găsesc”, susține o studentă.

O colegă de-a ei își consumă energia din timpul liber plimbându-se, gătind și citind.

„Îmi plac plimbările în Parcul Central în sezonul cald, mai ales. Mă relaxez deseori în Grădina Botanică, îmi plac ceainăriile și localurile mai liniștite, să merg la cinema, se întâmplă rareori să îmi doresc să ies în club în serile cu o tematică anume”, punctează o studentă.

Un student a spus că preferă să iasă în pădure, să facă drumeții sau să petreacă timp în natură, în general, atunci când e liber, aceasta fiind modalitatea lui de a scăpa de stresul cotidian și de a-și reîncărca bateriile.

12891499 143367426057381 5110420233693992301 o

Cultura cafeluței

Una dintre intervievate a precizat că atât între orele de curs, cât și în timpul liber, tuturor studenților le place să stea la „cafeluța de dimineață”.

„Când vorbim de studenți, neapărat vorbim și de cultura cafeluței. Aici sunt o grămadă de cafenele și ai de unde să alegi”, spune ea.

Sălile de jocuri, printre cele mai frecventate locuri

„Eu nu prea ies din casă decât la ping pong. De obicei mă duc la Multiplex Leul, chiar e fain, e și bowling, sunt și jocuri”, precizează o studentă.

De aceeași părere este o fată de la o altă facultate, care preferă să meargă la escape room-uri sau biliard.

„Clujul e pe locul 2 din țară la escape rooms. Însă, ca persoană care se plictisește singură și care se presupune că e mai mult decât doar o studentă bețivancă, Someșul are parcuri și căței pe placul celor care caută liniște.

Dintre jocuri, îmi plac Catan, Uno, Remmy. Posibilitățile is multe, însă prefer o seară la cineva acasă decât o seară în club.

Am avut o tentativă să mă angajez la o sală de jocuri, nu păcănele, ci de online gaming, dar alte locuri nu prea am frecventat”, menționează aceasta.

Îi place că facultatea ei organizează o seară de jocuri de societate pe săptămână, sub coordonarea studenților. De asemenea, tot o dată pe săptămână, merge la o seară de karaoke pe Piezișă.

gamble ge8e71a753 1280

Viața de noapte a studenților. Tânărul pasionat de cărți și băuturi de calitate

Colegul ei a mai fost student, dar a făcut o pauză și a revenit anul acesta. A prins un semestru de facultate înainte de pandemie, iar pe atunci obișnuia să petreacă majoritatea timpului liber pe Piezișa, la Club Midi, un local care s-a închis, deși a fost pe locul 30 în lume.

„Acum, nu mă mai axez așa mult pe nightlife, prefer să ies mai degrabă la o terasă, să stau la povești. Îmi mai plac și petrecerile acasă la prieteni și serile de jocuri”, descrie el.

Printre activitățile din timpul liber se mai numără datul cu tiroliana și mersul la escape rooms. Înainte să revină la facultate era introvertit și ieșea mai mult singur cu o carte și un whiskey bun, fiind pasionat de degustarea băuturilor de calitate.

„Mi se pare mai avantajos să dai mai mulți bani pe o băutură bună din când în când decât să bei zilnic bere la pet. Berile sau alte băuturi ieftine te fac să îți fie rău a doua zi, pe când dacă alegi să consumi o băutură alcoolică de calitate, nu doar că îți vei forma niște gusturi, ci vei evita și răul de a doua zi”, adaugă studentul.

concert gfce940974 1920

Peste 2000 de lei investiți în divertisment. Secrete și întâlniri din HoReCa

De curând a apărut primul whiskey românesc pe care abia așteaptă să îl încerce. Mai e pasionat de încercarea mâncărurilor noi, pasiune în care investea mult când era și angajat.

„În primii ani de studenție, înainte să fac o pauză, am și lucrat ca ospătar. Pe atunci, având un job, cheltuiam lunar 1000 de lei și uneori peste 2000 de lei dacă aveam o lună bună la muncă.

Fiindcă am fost în industria HoReCa am aflat multe lucruri, de exemplu, în centru trebuie să fie prețuri similare cu cele din alte zone ale orașului, altfel apar conflicte în comunitate”, notează tânărul.

Tot prin prisma jobului de atunci a descoperit Breasla Barmanilor, – un suport dedicat barmanilor, având ca obiectiv crearea unei comunităţi solide a bartendingului autohton – prin care a ajuns să participe la diferite conferințe și masterclass-uri cu oameni din afară.

Astfel, a ajuns să îl cunoască pe The Cocktail Man, un barman cu experiență bogată, care a lucrat la cele mai prestigioase localuri din Londra și care a ajuns să creeze propriile băuturi.

„Se adresează mai mult oamenilor din domeniu, dar e pentru orice curios. Nu e cu bilet de intrare, numai să iei legătura cu organizatorii pentru a-ți rezerva un loc pe scaun.

De astfel de evenimente nu prea se știe, deși se organizează de câteva ori pe an, în funcție de cum se găsesc invitați. Cred că lipsește mediatizarea lor, dar e drept că e și ceva destul de nișat”, mai spune acesta.

alcoholic beverages ga2d4ba9d4 1280

Studenție înainte de pandemie

Pentru că a prins studenția și înainte de pandemie, a observat mici diferențe între viața de atunci și cea de acum, ca student care are nevoie și de divertisment la Cluj.

„O perioadă au fost cluburile închise, dar odată cu ridicarea restricțiilor, totul a revenit la normal. Numai prețurile au crescut, și au crescut semnificativ. În rest, e la fel ca înainte”, conchide el.

Bugetul studenților

Cu excepția tânărului care obișnuia să cheltuie peste 1000 de lei când lucra ca ospătar, cei mai mulți studenți nu au un buget pentru divertisment, ori au unul limitat.

„Am un buget destul de mic pentru asta. Dar când plec din oraș aloc mai mulți bani pentru distracție. În Cluj nu pot să zic că am găsit vreun loc în care să-mi doresc să merg cu scopul de a mă distra (față de București)”, a precizat studenta de la Teatru.

„Nu mi-am stabilit un buget anume pentru divertisment, deoarece nu prea pun atât de mult preț pe divertismentul în oraș. Dacă apare o oportunitate de a face ceva spontan, profit de ea. Dacă nu, nu”, a împărtășit o altă studentă.

„Sincer, niciodată nu am ținut evidența banilor pe care îi cheltui pentru ieșirile in oraș, orientativ 100-150 de lei pe săptămână cred că este o sumă destul de sinceră”, indică o tânără.

coins g9b4c9ee05 1280

Ce cred studenții că îi lipsește Clujului

În ceea ce privește divertismentul pentru studenți, părerile sunt împărțite. Cei mai mulți consideră că orașul are multe oferte din care tinerii pot alege.

„Pentru că vin dintr-un oraș mic, unde nu aveai ce să faci diferit în afară de a ieși la 2 localuri, Clujul mi se pare mult mai diversificat pe zona de distracție”, spune o tânără.

„Ca posibiltăți nu lipsește nimic dacă cunoști oamenii potriviți”, consideră un student.

Totuși, există și persoane cărora Clujul nu li se pare atât de colorat pe cât și-au imaginat.

„Cluburile sunt puține și nu sunt diverse. Pe lângă Delirio, care are un public țintă, celalalte cluburi sunt toate la fel, au un playlist care se tot repetă și sunt cam aceiași oameni. Cred că orașul e deficitar din punct de vedere al divertismentului, cel puțin pentru asteptarile mele de la un oraș universitar”, a împărtășit altcineva.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. La picnic, la teatru sau concert, oricum e o ALEGERE bună

Publicat

movie nights iulius parc

Urmează un weekend ce anunță o minivacanță de 1 Mai și Paște. Probabil mulți clujeni îl vor integra în vacanță, dar cu siguranță vor fi și din aceia care vor prefera să profite de evenimentele pe care i le oferă urbea în acest sfârșit de săptămână.

Vineri, 26 aprilie, de la ora 13.00 începe Street Food Picnic, în Iulius Parc. Un fel de preambul și antrenament stomacal pentru mielul și ouăle de Paște.

picnic

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. La picnic, la teatru sau concert, oricum e o ALEGERE bună

De la 15.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei începe Festivalul Zilele Dansului. Formatul evenimentului va fi cel al unui curs deschis de dans țărănesc tradițional. Sunt invitați să participe toți cei care doresc să cunoască o mică parte din patrimoniul cultural imaterial al românilor și maghiarilor.

De la ora 19.00, Teatrul Național vă așteaptă cu un spectacol-concert de Ada Milea, „Cântece de speriat frica”.

De la 20.00, în Form Space concertează cei de la „Byron”. Trupa cântă rock cu influențe diverse. Formați în 2006, au lansat 8 albume de studio, trei concerte filmate și 2 discuri de vinil.

byron

Mânce-vă „Truda”!

Tot de la 20.00, în Hardward Pub cântă cei de la „Truda”. Este o formatie de power-core înființată în Cluj-Napoca în 2006. De-alungul carierei de 18 ani, formatia a produs 5 materiale discografice, 25 single-uri, peste 70 de videoclipuri si a cântat în peste 500 concerte. Fondatorul Fodor Ladislau este singurul membru original, fiind totodată compozitorul și textierul trupei.

truda

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 12.00, în Iulius Parc se desfășoară Argo Fest. Vino la Festivalul Științific ARGO, unde ai să găsești experimente captivante, prezentări interactive și informații noi pentru toate vârstele.

argo

Gala Laureaților la Cinema „Florin Piersic”

De la ora 20.00, la Cinema „Florin Piersic” are loc Gala Laureaților. Ediția din acest an își propune continuarea tradiției de a onora și omagia, în semn de respect și apreciere, valorile contemporane, personalități din domeniul culturii, artei, științei, tehnicii, a sportului și a vieții sociale, precum și entitățile emblematice ale Cetății, în cadrul festiv al unui evreniment cultural-artistc de exceptie.

Va fi o reverență reușitelor confirmate de timp, prin acordarea Titlului „Senior al Cetății”, „Spiritus Mentor”, „Mecena” și „Emblemă de Cluj”, o adevărată punte de continuitate a valorilor perene.

Gala Laureaților – Programul va aduce în fața publicului un recital de excepție susținut de contratenorul Alexandru Costea, cu un program liric de mare calitate artistică, precum și un concert de chitară clasică a biecunoscutului virtuoz Constantin Andrei, o prestatie memorabilă, în contextul sărbătoririi excelenței.

gala laureatilor

În Club NOA de la 22.00 concertează Alex Velea.

alex velea

Duminică, 28 aprilie, de la ora 19.00, la Teatrul Maghiar va avea loc spectacolul cu piesa „Tinerii barbari”, o coproducție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj și a Teatrului Cetate din Gyula, Ungaria.

„Am decis să-l intitulăm acest spectacol „Tinerii barbari”. Nu avem intenția de a relata viețile lui Bartók și Kodály, ar fi imposibil, și nu avem nicidecum intenția de a spune o poveste sau de a scrie un musical. De fapt, demersul nostru este lipsit de scop, nu duce nicăieri, nu am găsit niciun mesaj de transmis sau lucruri de zis. Am căutat ecouri care să rezoneze astăzi în aceeași măsură în care o făceau acum o sută de ani”, spune Vidnyánszky Attila jr. –  regizorul spectacolului.

tinerii barbari

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

Citește mai departe

EVENIMENT

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită

Publicat

De

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luarte de mită în formă continuată. Suma cerută pe când era manager al Spitalului de Urgență din Baia Mare se ridică la 130.000 de euro.

Sentința a fost dată vineri de magistrații de la Tribunalul Cluj. Sorina Pintea nu a recunoscut faptele.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită

„Inculpata P.S., este condamnată la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în regim privativ de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată – 2 acte materiale”, se arată în soluția instanței.

De asemenea, prin această sentință i interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi de a exercita funcţia de manager în cadrul unui spital public.

Din pedeapsa va fi desusă măsura reţinerii şi cea a arestării preventive de la data de 29 februarie 2020 la data de 6 matrie 2020.

Magistrații au menţinut și sechestrul asiguratoriu asupra a două terenuri care aparțin inculpatei.

Mită de 130.000 de euro

Sorina Pintea a fost trimisă în judecată în anul 2020, fiind acuzată de corupție.

Când a comis infracțiunea de luate de mită, fostul ministru al Sănătății era manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

„În perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit”, au arătat atunci părocutorii DNA.

Suma, au arătat procurorii anticorupție, reprezenta un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică care avea ca obiect <<proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Judetean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare>>, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Pintea a luat mita în spital

„Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în incinta unității medicale pe care o conducea, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, potrivit referatului procurorilor.

Foto: Facebook/Sorina Pintea

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO.Cum se pictează ouă de ciocolată de Paște. Atelier pentru copii și adulți organizat de o ciocolaterie din Cluj-Napoca

Publicat

ouă ciocolata

O ciocolaterie din Cluj-Napoca a organizat un atelier de pictat ouă de ciocolată, ajutând mai mulți copii și adulți să intre în atmosfera sărbătorilor de Paște prin intermediul unei activități creative. Participanții au avut de pictat matrițe cu ouă de diferite dimensiuni care au fost transformate, apoi, în adevărate decorațiuni.

Realizarea ouălor de ciocolată

„Noi folosim acest meșteșug numit ciocolată artizanală prin pictarea matrițelor cu unt de cacao pe care-l colorăm cu diferiți coloranți.

Untul de cacao este 100% unt de cacao și atunci folosim imaginația și creativitatea pentru a picta.

După pictat, matrițele trebuie să stea puțin la frigider (maxim 18 °C-20 °C) pentru ca untul de cacao colorat să se cristalizeze.

Colorant și unt de cacao

ouă ciocolată

Pe urmă, se va da cu un strat de unt de cacao cu colorant alb pentru ca să iasă mai bine în evidență toate decorațiunile. Se lasă din nou la frigider 5 minute și pe urmă o să turnăm ciocolată.

După turnăm ciocolată albă belgiană cu cacao 100% pentru că e mai dulce.

Va sta din nou la frigider până se cristalizează untul de cacao din ciocolată, iar apoi el se desprinde și vor fi două jumătăți de ouă pe care le vom lipi între ele”, explică rețeta Lucia Pantea, organizatoarea atelierului.

Mulți dintre participanți au pictat matrițele cu gândul la persoanele dragi. Printre aceștia se regăsește și Iulia, care a avut gândul atât la familie, cât și la prieteni în tot timpul decorării ouălor.

„Vreau să duc oul mare și cele mici familiei și prietenilor. Am făcut pentru fiecare în parte ceva special, nu mi-a ieșit în totalitate pentru că e mai greu decât pare să pictezi pe matrițele acelea de plastic, dar intenția contează pentru că sunt făcute cu drag și pentru ei”, a spus Iulia.

Afacere de familie

„Maximilian Chocolat a fost înființată în anul 2019 la final, a fost o dorință personală de-a mea de a crea ceva autentic și în care să mă pot exprima, fiind chiar o afacere de familie.

Încă de la început de când am pornit ciocolateria ceea ce ne doream era să oferim experiențe autentice cu ciocolată.

De la început am vrut să facem degustări și workshop-uri, astfel încât să putem explica oamenilor cât mai mult despre modul de producție, importanța ingredientelor și să aibă contact cu acest ingredient fantastic”, a afirmat Laura Huși, reprezentanta ciocolateriei.

Ateliere creative pentru copii

Totodată, aici se organizează și ateliere creative pentru copii în care aceștia își pot da frâu liber imaginației.

„Organizăm workshop-uri atât pentru adulți cât și pentru copii. Ideea lor este de a ne deschide, de a ne exprima creativitatea și de a avea un produs care e atât foarte gustos cât și afectuos la final.

Partea de de adulți este mai interesantă, mai complexă, iar pentru copii alegem niște activități pe care le pot desfășura independent”, mai declară Laura Huși.

Produse artizanale

În cadrul ciocolateriei din Cluj-Napoca, se găsesc diverse produse artizanale create din ciocolată belgiană 100%, cum ar fi: praline pictate manual, trufe artizanale, tablete, ciocolată caldă, produse fără zahăr și pachete cadou care include cărți, ceaiuri, vin, cafea, cutii, mesaje personalizate.

Andreea-Francesca Nagy

Andreea Ungur

ouă ciocolată

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Parc în locul unei centrale termice în Mănăștur. Emil Boc: Zona a fost transformată în spațiu pentru relaxare și mișcare

Publicat

Parc în locul unei centrale termice în Mănăștur

Un parc a luat locul unei centrale termice în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Zona este acum un loc unde mănășturenii, mici și mari, se bucură de relaxare și mișcare.

Proiectul realizat în cartierul Mănăștur de Primăria Cluj-Napoca a inclus demolarea centralei termice, care se afla între blocuri.

Parc în locul unei centrale termice în Mănăștur. Emil Boc: Zona a fost transformată în spațiu pentru relaxare și mișcare

„Clujul cartierelor: zona unei foste centrale termice de cartier din Mănăștur, transformată în spațiu verde, pentru relaxare și mișcare”, a transmis primarul Emil Boc pe pagina de Facebook, unde a postat și un clip video.

Pentru a realiza spațiul verde, Primăria Cluj-Napoca a demolat centrala termică, care se afla între blocuri, în zona strada Primăverii nr.4 – strada G. Alexandrescu nr. 2.

Parc de aproape 1.000 de metri pătrați

Pe lângă aparate de joacă pentru copii, aparate de fitness și alte dotări, au fost plantați acolo și 25 de noi arbori cu balot și a fost instalat un sistem de irigație.

Emil Boc a precizat că a fost instaalat covor cauciucat, astfel încât spațiul de 950 de metri pătrați să fie cât mai bine utilizat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax