Connect with us

EDUCATIE

Ce fac STUDENȚII în timpul liber. De la viața de noapte la cafeluța de dimineață. Buget de 2000 de lei. Ce îi lipsește Clujului

Publicat


study g9a14eb835 640

Odată cu începerea noului an universitar, au revenit studenții la Cluj. Sunt peste tot, în autobuze, la micile cafenele sau în parcuri în pauze, dar unde dispar în weekend?

Mai mulți tineri, de la specializări din domeniul comunicării, informaticii, economiei, geografiei, teatrului, medicinei veterinare și literelor, au participat la un interviu Cluj24 referitor la divertismentul în rândul studenților de la Cluj, pentru a vedea cu ce se ocupă aceștia în timpul liber.

Extravertiți și introvertiți: „Am încercat cel puțin o dată aproape fiecare club”

„Pe lângă voluntariat, mai profit ocazional de o seară de club, dar de cele mai multe ori călătoresc prin țară pentru că am prieteni prin diverse orașe. Cum îmi place să mă plimb, profit mult de chestia asta. Prefer să stau cât de mult se poate înconjurată de prieteni pentru că e mai fun, mă încarc cu energie, râd, dar am și perioade când bateria mea socială e foarte scăzută și atunci prefer să stau închisă în casă la un film sau serial”, a spus o studentă și voluntară AIESEC.

CITEȘTE ȘI: Un cititor Cluj24 propune autobuz de pe strada Fabricii de Zahăr până pe Bulevardul Muncii, pentru STUDENȚI

Până acum, a încercat cel puțin o dată aproape fiecare club din Cluj-Napoca, iar în restul timpului, merge la diverse localuri, dar și la prieteni acasă. Încearcă să aleagă variantele cele mai ieftine pentru că bugetul de student e limitat.

La polul opus se află o studentă care preferă să stea în cameră, să se joace sau să se uite la serial.

„Mai rar ies fie la un film, fie la o cafea cu colegii sau prietenii. Prefer mai mult să stau singură în cameră și să îmi ocup timpul cu mărunțișuri decât să ies cu prietenii. De multe ori starea de spirit nu îmi permite să depun efortul de a ieși din casă, așa că mai bine mă fac confortabilă în propriul pat, mă uit la un film și beau o ciocolată caldă. Când e să ies în oraș prefer să merg la cinema, la operă sau teatru, la biliard, la bowling, ori particip la cursuri de dans”, împărtășește aceasta.

Între socializare și stat în casă

Există și studenți pentru care socializarea și timpul petrecut singuri e la fel de important.

„Prefer să echilibrez ieșitul afară și statul în interior”, notează un student.

„Cred că e o diferență destul de mică între cele două, dar aș zice că în proporție de 60% prefer să petrec timpul cu prietenii, iar în proporție de 40% prefer să petrec timpul singură”, a precizat o studentă.

„În medie, într-o săptămână, ies cu prietenii mei 2 zile din 7”, a spus altcineva.

„Sunt la facultatea de Teatru și Film și mult timp liber n-am. Dacă se întâmplă să am mai multe zile libere merg în București sau acasă. Având în vedere că munca de la facultate necesită foarte mult timp petrecut cu alți oameni, bateriile mele sociale au nevoie și de timp de încărcare, așa că se prea poate să prefer să stau singură de multe ori când am timp liber.

Dar apreciez și timpul petrecut cu oameni, depinde foarte mult de starea mea din momentul dat. După ore sau repetiții merg la o bere cu prietenii”, indică o studentă.

311783369 5879897385368460 4534663355652960345 n

Timpul liber, alocat hobby-urilor și relaxării. OSER și Grădina Botanică, printre preferințe

Mulți studenți prioritizează hobby-urile în timpul liber sau statul în natură.

„Îmi place să-mi ocup timpul cu activități precum desenatul, în cea mai mare parte. Îmi mai place să frecventez second hand-urile dar și piețele de vechituri, iar când am mai mult timp liber experimentez cu machiajele și creez look-uri mai interesante.

Mai frecventez diferite restaurante pentru a încerca feluri noi de mâncare și piața de vechituri Oser pentru a vedea ce comori ascunse mai găsesc”, susține o studentă.

O colegă de-a ei își consumă energia din timpul liber plimbându-se, gătind și citind.

„Îmi plac plimbările în Parcul Central în sezonul cald, mai ales. Mă relaxez deseori în Grădina Botanică, îmi plac ceainăriile și localurile mai liniștite, să merg la cinema, se întâmplă rareori să îmi doresc să ies în club în serile cu o tematică anume”, punctează o studentă.

Un student a spus că preferă să iasă în pădure, să facă drumeții sau să petreacă timp în natură, în general, atunci când e liber, aceasta fiind modalitatea lui de a scăpa de stresul cotidian și de a-și reîncărca bateriile.

12891499 143367426057381 5110420233693992301 o

Cultura cafeluței

Una dintre intervievate a precizat că atât între orele de curs, cât și în timpul liber, tuturor studenților le place să stea la „cafeluța de dimineață”.

„Când vorbim de studenți, neapărat vorbim și de cultura cafeluței. Aici sunt o grămadă de cafenele și ai de unde să alegi”, spune ea.

Sălile de jocuri, printre cele mai frecventate locuri

„Eu nu prea ies din casă decât la ping pong. De obicei mă duc la Multiplex Leul, chiar e fain, e și bowling, sunt și jocuri”, precizează o studentă.

De aceeași părere este o fată de la o altă facultate, care preferă să meargă la escape room-uri sau biliard.

„Clujul e pe locul 2 din țară la escape rooms. Însă, ca persoană care se plictisește singură și care se presupune că e mai mult decât doar o studentă bețivancă, Someșul are parcuri și căței pe placul celor care caută liniște.

Dintre jocuri, îmi plac Catan, Uno, Remmy. Posibilitățile is multe, însă prefer o seară la cineva acasă decât o seară în club.

Am avut o tentativă să mă angajez la o sală de jocuri, nu păcănele, ci de online gaming, dar alte locuri nu prea am frecventat”, menționează aceasta.

Îi place că facultatea ei organizează o seară de jocuri de societate pe săptămână, sub coordonarea studenților. De asemenea, tot o dată pe săptămână, merge la o seară de karaoke pe Piezișă.

gamble ge8e71a753 1280

Viața de noapte a studenților. Tânărul pasionat de cărți și băuturi de calitate

Colegul ei a mai fost student, dar a făcut o pauză și a revenit anul acesta. A prins un semestru de facultate înainte de pandemie, iar pe atunci obișnuia să petreacă majoritatea timpului liber pe Piezișa, la Club Midi, un local care s-a închis, deși a fost pe locul 30 în lume.

„Acum, nu mă mai axez așa mult pe nightlife, prefer să ies mai degrabă la o terasă, să stau la povești. Îmi mai plac și petrecerile acasă la prieteni și serile de jocuri”, descrie el.

Printre activitățile din timpul liber se mai numără datul cu tiroliana și mersul la escape rooms. Înainte să revină la facultate era introvertit și ieșea mai mult singur cu o carte și un whiskey bun, fiind pasionat de degustarea băuturilor de calitate.

„Mi se pare mai avantajos să dai mai mulți bani pe o băutură bună din când în când decât să bei zilnic bere la pet. Berile sau alte băuturi ieftine te fac să îți fie rău a doua zi, pe când dacă alegi să consumi o băutură alcoolică de calitate, nu doar că îți vei forma niște gusturi, ci vei evita și răul de a doua zi”, adaugă studentul.

concert gfce940974 1920

Peste 2000 de lei investiți în divertisment. Secrete și întâlniri din HoReCa

De curând a apărut primul whiskey românesc pe care abia așteaptă să îl încerce. Mai e pasionat de încercarea mâncărurilor noi, pasiune în care investea mult când era și angajat.

„În primii ani de studenție, înainte să fac o pauză, am și lucrat ca ospătar. Pe atunci, având un job, cheltuiam lunar 1000 de lei și uneori peste 2000 de lei dacă aveam o lună bună la muncă.

Fiindcă am fost în industria HoReCa am aflat multe lucruri, de exemplu, în centru trebuie să fie prețuri similare cu cele din alte zone ale orașului, altfel apar conflicte în comunitate”, notează tânărul.

Tot prin prisma jobului de atunci a descoperit Breasla Barmanilor, – un suport dedicat barmanilor, având ca obiectiv crearea unei comunităţi solide a bartendingului autohton – prin care a ajuns să participe la diferite conferințe și masterclass-uri cu oameni din afară.

Astfel, a ajuns să îl cunoască pe The Cocktail Man, un barman cu experiență bogată, care a lucrat la cele mai prestigioase localuri din Londra și care a ajuns să creeze propriile băuturi.

„Se adresează mai mult oamenilor din domeniu, dar e pentru orice curios. Nu e cu bilet de intrare, numai să iei legătura cu organizatorii pentru a-ți rezerva un loc pe scaun.

De astfel de evenimente nu prea se știe, deși se organizează de câteva ori pe an, în funcție de cum se găsesc invitați. Cred că lipsește mediatizarea lor, dar e drept că e și ceva destul de nișat”, mai spune acesta.

alcoholic beverages ga2d4ba9d4 1280

Studenție înainte de pandemie

Pentru că a prins studenția și înainte de pandemie, a observat mici diferențe între viața de atunci și cea de acum, ca student care are nevoie și de divertisment la Cluj.

„O perioadă au fost cluburile închise, dar odată cu ridicarea restricțiilor, totul a revenit la normal. Numai prețurile au crescut, și au crescut semnificativ. În rest, e la fel ca înainte”, conchide el.

Bugetul studenților

Cu excepția tânărului care obișnuia să cheltuie peste 1000 de lei când lucra ca ospătar, cei mai mulți studenți nu au un buget pentru divertisment, ori au unul limitat.

„Am un buget destul de mic pentru asta. Dar când plec din oraș aloc mai mulți bani pentru distracție. În Cluj nu pot să zic că am găsit vreun loc în care să-mi doresc să merg cu scopul de a mă distra (față de București)”, a precizat studenta de la Teatru.

„Nu mi-am stabilit un buget anume pentru divertisment, deoarece nu prea pun atât de mult preț pe divertismentul în oraș. Dacă apare o oportunitate de a face ceva spontan, profit de ea. Dacă nu, nu”, a împărtășit o altă studentă.

„Sincer, niciodată nu am ținut evidența banilor pe care îi cheltui pentru ieșirile in oraș, orientativ 100-150 de lei pe săptămână cred că este o sumă destul de sinceră”, indică o tânără.

coins g9b4c9ee05 1280

Ce cred studenții că îi lipsește Clujului

În ceea ce privește divertismentul pentru studenți, părerile sunt împărțite. Cei mai mulți consideră că orașul are multe oferte din care tinerii pot alege.

„Pentru că vin dintr-un oraș mic, unde nu aveai ce să faci diferit în afară de a ieși la 2 localuri, Clujul mi se pare mult mai diversificat pe zona de distracție”, spune o tânără.

„Ca posibiltăți nu lipsește nimic dacă cunoști oamenii potriviți”, consideră un student.

Totuși, există și persoane cărora Clujul nu li se pare atât de colorat pe cât și-au imaginat.

„Cluburile sunt puține și nu sunt diverse. Pe lângă Delirio, care are un public țintă, celalalte cluburi sunt toate la fel, au un playlist care se tot repetă și sunt cam aceiași oameni. Cred că orașul e deficitar din punct de vedere al divertismentului, cel puțin pentru asteptarile mele de la un oraș universitar”, a împărtășit altcineva.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! UE introduce noi REGULI pentru a spori SIGURANȚA în trafic

Publicat

Napoca

Uniunea Europeană intenționează să introducă noi reguli pentru a spori siguranța în trafic. Dacă un șofer rămâne fără permis într-o altă țară, el nu va mai putea conducea nici în țara de rezidență, sună cea mai importantă dintre ele.

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la mai multe reguli care urmează să fie implementate în perioada următoare privind siguranța rutieră, scrie GSP.

Atenție, ȘOFERI! UE introduce noi REGULI pentru a spori SIGURANȚA în trafic

Plecând de la faptul că aproximativ 20.000 de oameni mor anual în accidente rutiere, membrii Parlamentului European au decis să adopte o serie de noi măsuri pentru ca viitori șoferi să fie mai bine pregătiți și să fie cât mai conștienți de pietoni, bicicliști, copii și alți participați vulnerabili la trafic.

Astfel, pentru a obține carnetul de conducere, un viitor șofer trebuie învețe despre consecințele utilizării telefonului, despre riscul produs de unghiul mort, despre sistemele care ajută la condus, despre deschiderea portierelor în siguranță și despre condusul pe zăpadă și pe carosabil alunecos.

Mai mult, șoferii începători vor fi supuși unor reguli mai stricte în primii doi ani de la obținerea permisului, în ceea ce privește condusul sub influența alcoolului sau a drogurilor. Mai mult, UE va încuraja statele să aibă zero toleranță față de șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Aplicație pentru permis

În următorii ani, până în 2030, statele UE trebuie să implementeze permisul de conducere digital, care va fi disponibil într-o aplicație pentru smartphone. Șoferii pot opta și pentru varianta clasică de permis, ambele având aceeași valoare în fața autorităților.

În prezent, dacă un șofer rămâne fără permis într-o altă țară, el poate conduce în continuare restul țărilor. De exemplu, dacă un șofer român rămâne fără permis în Italia, el poate conduce în continuare în România sau în alte țări. Dar asta se va schimba în anii următori.

Noua lege va impune suspendarea permisului în orice țară, nu doar în cea care s-a săvârșit infracțiunea, țările UE fiind obligate să se anunțe între ele dacă un șofer încalcă legea și îi este suspendat carnetul.

Noile reglementări trebuie să fie adoptate de Parlamentul European şi de Consiliul UE, dar va fi o simplă formalitate. Apoi, fiecare țară va trebui să înceapă să implementeze noua legislație.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro ar putea CREȘTE peste un an la 5,10 lei

Publicat

Cursul euro, ținut pe loc de BNR

Începutul acestei săptămâni a fost de bun augur pentru moneda națională, care a scăzut marți la 4,9754 lei, minim al ultimelor două luni, pe fondul majorării ofertei comerciale.

La jumătatea acestei săptămâni, leul a revenit pe scădere. Atrage atenția volatilitatea cotațiilor, care au atins pentru scurt timp un vârf de 4,9805 lei, care a fost contrabalansat de o scădere rapidă până la 4,975 lei. Aceasta a făcut ca media să urce la 4,9761 lei, față de 4,9769 lei, miercurea trecută.

ANALIZĂ. Euro ar putea CREȘTE peste un an la 5,10 lei

Majoritatea participanților la sondajul realizat în februarie de către CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. În cazul orizontului de șase luni valoarea medie a anticipaţiilor a fost de 5,0306 lei/euro, iar a celui de 12 luni cursul mediu anticipat a fost de 5,1015 lei/euro.

Aceste valori anticipate sunt cu circa 5 bani mai mici decât cele de la sondajul realizat în ianuarie, un semn pozitiv pentru perspectivele cursului euro/leu. Reamintim că bugetul de stat a fost calculat pe baza medii anuale de 5,01 lei/euro, așa cum a fost anticipat de Comisia de Prognoză în proiecția sa din decembrie 2024.

Dobânzile interbancare au de la începutul lui martie o evoluție deosebit de stabilă, după ce piața s-a obișnuit cu nivelul mai scăzut al lichidității, care a adus creșteri în primele două luni ale anului.

„În urmă cu o săptămână euro a atins un vârf de 1,0955 dolari”

Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,91%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la la 5,98%, iar cel la 12 luni a coborât de la 6,07 la 6,06%.

În urmă cu o săptămână euro a atins un vârf de 1,0955 dolari, maximul ultimelor patru luni, după care a intrat pe o pantă descendentă la care au contribuit, în principal, marcările de profit. Miercurea aceasta, euro fluctua între 1,0778 și 1,0803 dolari, iar media monedei americane a urcat la 4,6113 lei, față de 4,5865 lei, în ședința de luni.

Politicile trumpiste de majorare a taxelor vamale la importuri au început să erodeze rolul major al dolarului în fluxul valutar mondial și de principală monedă de rezervă pentru băncile centrale. Iar acest proces se va amplifica în perioada următoare, odată cu decizia multor investitori de a ieși din piața americană și „exportarea” capitalurilor în zona euro, dar și în China. În prezent, euro reprezintă circa un sfert din rezervele valutare globale, iar aceasta s-a văzut și în aprecierea rapidă a monedei unice, care a recuperat pierderile suferite după victo­ria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

„Prețul gramului de aur a urcat de la 446,9489 lei la 448,2116 lei”

Nivelul mai ridicat al aversiunii față de risc a majorat plasamentele în moneda elvețiană care s-a apropiat de pragul de 0,95 franci/euro, astfel că media ei a crescut miercurea aceasta la 5,2163 lei. Lira sterlină a avut, la rândul ei, o evoluție apreciativă consecință a menținerii de către Banca Angliei a ratei de referință la 4,5% iar cursul de la jumătatea acestei săptămâni a fost stabilit la 5,9508 lei.

Prețul gramului de aur a urcat de la 446,9489 lei la 448,2116 lei, evoluție datorată aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 3.013,40 și 3.032,40 dolari/uncie.

Bitcoin își consolida câștigurile și urca la 87.083 88.925 dolari iar ethereum la 2.044 – 2.078 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Asfalt, trotuare și iluminat public modern pe o stradă pietruită din Cluj-Napoca. Investiție de 8,6 milioane de lei

Publicat

Strada Hameiului din carteirul Mănăștur va fi modernizată printr-o investiție a administrației locale de 8,6 milioane de lei. Proiectul de hotărâre ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de joi, 27 martie.

Strada Hameiului din cartierul Mănăștur urmează să fie modernizată complet. Proiectul, în valoare de 8,6 milioane de lei (inclusiv TVA), prevede asfaltarea carosabilului, construirea de trotuare, amenajarea de spații verzi și instalarea unui sistem modern de iluminat public cu LED. Finanțarea va fi asigurată din bugetul local.

Ce presupune proiectul?

Lucrările de modernizare vor transforma strada neasfaltată într-o arteră modernă, facilitând fluidizarea traficului și sporind siguranța pietonilor. Intervențiile vizează:

  • Asfaltarea unei suprafețe de 2.370 mp de carosabil
  • Construirea a 862 mp de trotuare
  • Amenajarea a 511 mp de spații verzi
  • Lucrări de consolidare pe o distanță de 160 de metri

Modernizarea va dura 8 luni, dintre care 4 luni pentru proiectare și 4 luni pentru execuție.

Locuitorii străzii Hameiului au reclamat în repetate rânduri starea precară a străzii, inclusiv lipsa asfaltului și a iluminatului public. Aceștia au făcut sesizări pe platforma MyCluj și au solicitat intervenția autorităților prin interpelări în ședințele Consiliului Local Cluj-Napoca.

23 străzi vor fi modernizate în 2025

Aceasta este una dintre cele 23 de străzi incluse în planul de modernizare al municipiului Cluj-Napoca pentru 2025, finanțat cu 20 de milioane de euro.

Pe lista străzilor care vor intra în reabilitare se numără:

  • Strada Rubinului
  • Strada Piezișă
  • Strada Liviu Munteanu
  • Viile Dâmbul Rotund
  • Strada Haller Károly
  • Strada Arțarului
  • Strada Hameiului
  • Strada Alexandru Davila
  • Strada Alexandru Donici
  • Strada Septimiu Severus
  • Strada Ciucea
  • Strada Lipova
  • Strada Silvaniei
  • Strada Radu Tudoran
  • Strada G. V. Bibescu
  • Strada Pomet
  • Strada Bărc I
  • Zona Piața 14 Iulie, cu străzile Sigismund Toduță, Traian Grozăvescu, George Enescu
  • Strada Uliului și strada Vânătorului – cu consolidări

Prin aceste investiții, administrația locală își propune să îmbunătățească infrastructura orașului, oferind condiții mai bune pentru locuitorii din cartiere.

Citește mai departe

EVENIMENT

CNAIR: Rețeaua intră, joi, în MENTENANȚĂ. Emiterea ROVINIETELOR, îngreunată

Publicat

control rovinieta

CNAIR informează utilizatorii rețelei rutiere din administrare că joi, 27.03.2025, în intervalul orar 00:00 – 04:00, sunt programate unele lucrări de mentenanță ale SIEGMCR. 

Din acest motiv, au precizat reprezentanții instituției, emiterea rovinietelor și peajelor poate fi îngreunată/întreruptă pentru perioade scurte de timp.

CNAIR: Rețeaua intră, joi, în MENTENANȚĂ. Emiterea ROVINIETELOR, îngreunată

”Reamintim utilizatorilor rețelei rutiere din administrare faptul că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea” a precizat CNAIR.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate