Connect with us

EDUCATIE

Ce fac STUDENȚII în timpul liber. De la viața de noapte la cafeluța de dimineață. Buget de 2000 de lei. Ce îi lipsește Clujului

Publicat


study g9a14eb835 640

Odată cu începerea noului an universitar, au revenit studenții la Cluj. Sunt peste tot, în autobuze, la micile cafenele sau în parcuri în pauze, dar unde dispar în weekend?

Mai mulți tineri, de la specializări din domeniul comunicării, informaticii, economiei, geografiei, teatrului, medicinei veterinare și literelor, au participat la un interviu Cluj24 referitor la divertismentul în rândul studenților de la Cluj, pentru a vedea cu ce se ocupă aceștia în timpul liber.

Extravertiți și introvertiți: „Am încercat cel puțin o dată aproape fiecare club”

„Pe lângă voluntariat, mai profit ocazional de o seară de club, dar de cele mai multe ori călătoresc prin țară pentru că am prieteni prin diverse orașe. Cum îmi place să mă plimb, profit mult de chestia asta. Prefer să stau cât de mult se poate înconjurată de prieteni pentru că e mai fun, mă încarc cu energie, râd, dar am și perioade când bateria mea socială e foarte scăzută și atunci prefer să stau închisă în casă la un film sau serial”, a spus o studentă și voluntară AIESEC.

CITEȘTE ȘI: Un cititor Cluj24 propune autobuz de pe strada Fabricii de Zahăr până pe Bulevardul Muncii, pentru STUDENȚI

Până acum, a încercat cel puțin o dată aproape fiecare club din Cluj-Napoca, iar în restul timpului, merge la diverse localuri, dar și la prieteni acasă. Încearcă să aleagă variantele cele mai ieftine pentru că bugetul de student e limitat.

La polul opus se află o studentă care preferă să stea în cameră, să se joace sau să se uite la serial.

„Mai rar ies fie la un film, fie la o cafea cu colegii sau prietenii. Prefer mai mult să stau singură în cameră și să îmi ocup timpul cu mărunțișuri decât să ies cu prietenii. De multe ori starea de spirit nu îmi permite să depun efortul de a ieși din casă, așa că mai bine mă fac confortabilă în propriul pat, mă uit la un film și beau o ciocolată caldă. Când e să ies în oraș prefer să merg la cinema, la operă sau teatru, la biliard, la bowling, ori particip la cursuri de dans”, împărtășește aceasta.

Între socializare și stat în casă

Există și studenți pentru care socializarea și timpul petrecut singuri e la fel de important.

„Prefer să echilibrez ieșitul afară și statul în interior”, notează un student.

„Cred că e o diferență destul de mică între cele două, dar aș zice că în proporție de 60% prefer să petrec timpul cu prietenii, iar în proporție de 40% prefer să petrec timpul singură”, a precizat o studentă.

„În medie, într-o săptămână, ies cu prietenii mei 2 zile din 7”, a spus altcineva.

„Sunt la facultatea de Teatru și Film și mult timp liber n-am. Dacă se întâmplă să am mai multe zile libere merg în București sau acasă. Având în vedere că munca de la facultate necesită foarte mult timp petrecut cu alți oameni, bateriile mele sociale au nevoie și de timp de încărcare, așa că se prea poate să prefer să stau singură de multe ori când am timp liber.

Dar apreciez și timpul petrecut cu oameni, depinde foarte mult de starea mea din momentul dat. După ore sau repetiții merg la o bere cu prietenii”, indică o studentă.

311783369 5879897385368460 4534663355652960345 n

Timpul liber, alocat hobby-urilor și relaxării. OSER și Grădina Botanică, printre preferințe

Mulți studenți prioritizează hobby-urile în timpul liber sau statul în natură.

„Îmi place să-mi ocup timpul cu activități precum desenatul, în cea mai mare parte. Îmi mai place să frecventez second hand-urile dar și piețele de vechituri, iar când am mai mult timp liber experimentez cu machiajele și creez look-uri mai interesante.

Mai frecventez diferite restaurante pentru a încerca feluri noi de mâncare și piața de vechituri Oser pentru a vedea ce comori ascunse mai găsesc”, susține o studentă.

O colegă de-a ei își consumă energia din timpul liber plimbându-se, gătind și citind.

„Îmi plac plimbările în Parcul Central în sezonul cald, mai ales. Mă relaxez deseori în Grădina Botanică, îmi plac ceainăriile și localurile mai liniștite, să merg la cinema, se întâmplă rareori să îmi doresc să ies în club în serile cu o tematică anume”, punctează o studentă.

Un student a spus că preferă să iasă în pădure, să facă drumeții sau să petreacă timp în natură, în general, atunci când e liber, aceasta fiind modalitatea lui de a scăpa de stresul cotidian și de a-și reîncărca bateriile.

12891499 143367426057381 5110420233693992301 o

Cultura cafeluței

Una dintre intervievate a precizat că atât între orele de curs, cât și în timpul liber, tuturor studenților le place să stea la „cafeluța de dimineață”.

„Când vorbim de studenți, neapărat vorbim și de cultura cafeluței. Aici sunt o grămadă de cafenele și ai de unde să alegi”, spune ea.

Sălile de jocuri, printre cele mai frecventate locuri

„Eu nu prea ies din casă decât la ping pong. De obicei mă duc la Multiplex Leul, chiar e fain, e și bowling, sunt și jocuri”, precizează o studentă.

De aceeași părere este o fată de la o altă facultate, care preferă să meargă la escape room-uri sau biliard.

„Clujul e pe locul 2 din țară la escape rooms. Însă, ca persoană care se plictisește singură și care se presupune că e mai mult decât doar o studentă bețivancă, Someșul are parcuri și căței pe placul celor care caută liniște.

Dintre jocuri, îmi plac Catan, Uno, Remmy. Posibilitățile is multe, însă prefer o seară la cineva acasă decât o seară în club.

Am avut o tentativă să mă angajez la o sală de jocuri, nu păcănele, ci de online gaming, dar alte locuri nu prea am frecventat”, menționează aceasta.

Îi place că facultatea ei organizează o seară de jocuri de societate pe săptămână, sub coordonarea studenților. De asemenea, tot o dată pe săptămână, merge la o seară de karaoke pe Piezișă.

gamble ge8e71a753 1280

Viața de noapte a studenților. Tânărul pasionat de cărți și băuturi de calitate

Colegul ei a mai fost student, dar a făcut o pauză și a revenit anul acesta. A prins un semestru de facultate înainte de pandemie, iar pe atunci obișnuia să petreacă majoritatea timpului liber pe Piezișa, la Club Midi, un local care s-a închis, deși a fost pe locul 30 în lume.

„Acum, nu mă mai axez așa mult pe nightlife, prefer să ies mai degrabă la o terasă, să stau la povești. Îmi mai plac și petrecerile acasă la prieteni și serile de jocuri”, descrie el.

Printre activitățile din timpul liber se mai numără datul cu tiroliana și mersul la escape rooms. Înainte să revină la facultate era introvertit și ieșea mai mult singur cu o carte și un whiskey bun, fiind pasionat de degustarea băuturilor de calitate.

„Mi se pare mai avantajos să dai mai mulți bani pe o băutură bună din când în când decât să bei zilnic bere la pet. Berile sau alte băuturi ieftine te fac să îți fie rău a doua zi, pe când dacă alegi să consumi o băutură alcoolică de calitate, nu doar că îți vei forma niște gusturi, ci vei evita și răul de a doua zi”, adaugă studentul.

concert gfce940974 1920

Peste 2000 de lei investiți în divertisment. Secrete și întâlniri din HoReCa

De curând a apărut primul whiskey românesc pe care abia așteaptă să îl încerce. Mai e pasionat de încercarea mâncărurilor noi, pasiune în care investea mult când era și angajat.

„În primii ani de studenție, înainte să fac o pauză, am și lucrat ca ospătar. Pe atunci, având un job, cheltuiam lunar 1000 de lei și uneori peste 2000 de lei dacă aveam o lună bună la muncă.

Fiindcă am fost în industria HoReCa am aflat multe lucruri, de exemplu, în centru trebuie să fie prețuri similare cu cele din alte zone ale orașului, altfel apar conflicte în comunitate”, notează tânărul.

Tot prin prisma jobului de atunci a descoperit Breasla Barmanilor, – un suport dedicat barmanilor, având ca obiectiv crearea unei comunităţi solide a bartendingului autohton – prin care a ajuns să participe la diferite conferințe și masterclass-uri cu oameni din afară.

Astfel, a ajuns să îl cunoască pe The Cocktail Man, un barman cu experiență bogată, care a lucrat la cele mai prestigioase localuri din Londra și care a ajuns să creeze propriile băuturi.

„Se adresează mai mult oamenilor din domeniu, dar e pentru orice curios. Nu e cu bilet de intrare, numai să iei legătura cu organizatorii pentru a-ți rezerva un loc pe scaun.

De astfel de evenimente nu prea se știe, deși se organizează de câteva ori pe an, în funcție de cum se găsesc invitați. Cred că lipsește mediatizarea lor, dar e drept că e și ceva destul de nișat”, mai spune acesta.

alcoholic beverages ga2d4ba9d4 1280

Studenție înainte de pandemie

Pentru că a prins studenția și înainte de pandemie, a observat mici diferențe între viața de atunci și cea de acum, ca student care are nevoie și de divertisment la Cluj.

„O perioadă au fost cluburile închise, dar odată cu ridicarea restricțiilor, totul a revenit la normal. Numai prețurile au crescut, și au crescut semnificativ. În rest, e la fel ca înainte”, conchide el.

Bugetul studenților

Cu excepția tânărului care obișnuia să cheltuie peste 1000 de lei când lucra ca ospătar, cei mai mulți studenți nu au un buget pentru divertisment, ori au unul limitat.

„Am un buget destul de mic pentru asta. Dar când plec din oraș aloc mai mulți bani pentru distracție. În Cluj nu pot să zic că am găsit vreun loc în care să-mi doresc să merg cu scopul de a mă distra (față de București)”, a precizat studenta de la Teatru.

„Nu mi-am stabilit un buget anume pentru divertisment, deoarece nu prea pun atât de mult preț pe divertismentul în oraș. Dacă apare o oportunitate de a face ceva spontan, profit de ea. Dacă nu, nu”, a împărtășit o altă studentă.

„Sincer, niciodată nu am ținut evidența banilor pe care îi cheltui pentru ieșirile in oraș, orientativ 100-150 de lei pe săptămână cred că este o sumă destul de sinceră”, indică o tânără.

coins g9b4c9ee05 1280

Ce cred studenții că îi lipsește Clujului

În ceea ce privește divertismentul pentru studenți, părerile sunt împărțite. Cei mai mulți consideră că orașul are multe oferte din care tinerii pot alege.

„Pentru că vin dintr-un oraș mic, unde nu aveai ce să faci diferit în afară de a ieși la 2 localuri, Clujul mi se pare mult mai diversificat pe zona de distracție”, spune o tânără.

„Ca posibiltăți nu lipsește nimic dacă cunoști oamenii potriviți”, consideră un student.

Totuși, există și persoane cărora Clujul nu li se pare atât de colorat pe cât și-au imaginat.

„Cluburile sunt puține și nu sunt diverse. Pe lângă Delirio, care are un public țintă, celalalte cluburi sunt toate la fel, au un playlist care se tot repetă și sunt cam aceiași oameni. Cred că orașul e deficitar din punct de vedere al divertismentului, cel puțin pentru asteptarile mele de la un oraș universitar”, a împărtășit altcineva.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Știrile fac legea? Rolul mass-media în politică. Dezbatere la Cluj-Napoca

Publicat

politică

Pe data de 3 aprilie 2025, Memento News organizează un eveniment dedicat tinerilor interesați de cum influențează social media și presa politică. Evenimentul „Rolul mass-media în politică” se va desfășura sub forma unei dezbateri libere între speakeri și public despre modul în care este manipulată informația, care sunt eticile și responsabilitățile în jurnalism și ce impact au acestea asupra politicii.

Despre Memento News

Memento News este un ONG fondat de elevi și studenți, dedicat promovării jurnalismului de calitate și educării media a tinerilor. Acesta organizează evenimente publice, dezbateri libere și oferă o platformă pentru publicarea articolelor, încurajând gândirea critică și oferind posibilitatea tinerilor care aspiră la o carieră în jurnalism să își facă vocea auzită.

Invitați speciali

Evenimentul îi aduce în prim-plan pe doi speakeri cu vastă experiență în jurnalism și media:

  • Florin Danciu – director și jurnalist la Cluj24
  • Viorel Nistor – lector universitar la FSPAC/UBB

Aceștia vor aborda subiecte esențiale despre impactul rețelelor sociale și al presei în cadrul politic actual. Participanții vor avea ocazia să descopere:” Cum ajută sau distorsionează mass-media informațiile consumate zilnic?”, “ Ce putere are jurnalismul în formarea opiniilor politice?”, “Care sunt metodele prin care mass-media poate manipula realitatea?”
Și multe alte subiecte intrigante!

De ce să participi?

Participanții vor înțelege mai bine mecanismele presei, atât clasice, cât și moderne. Oferindu-le oportunitatea să vorbească direct cu jurnaliști cu multă experiență. Mai mult decât atât, vor fi încurajați să-și exprime opiniile, să pună întrebări și să ia parte la o dezbatere interactivă despre un subiect fundamental: relația dintre jurnalism și politică.

Evenimentul va avea loc joi 3 aprilie între orele 16,30-19 la  Transylvania College – Flavours Hub.

Intrarea este liberă! 

Înscrieri aici: https://forms.gle/dHEZgNE9UW2KhevT9

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Lara Enache, asistenta medicală de la Spitalul Județean Cluj-Napoca, vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

Publicat

De aproape un deceniu, Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își dedică zilele îngrijirii pacienților, iar serile, scrierii versurilor care ating sufletul cititorilor.

Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își împarte viața între grijă pentru pacienți și pasiunea pentru poezie. După zile pline în Ambulatoriul de Chirurgie Generală, își găsește liniștea în versuri.

„Lara Enache este o figură distinctă în marea familie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. De aproape 10 ani își dedică întreaga activitate ajutorării celor aflați în suferință, în calitatea ei de asistent medical în Ambulatoriul Chirurgie Generală I și II. După o activitate de zi cu zi destul de solicitantă, Lara își alocă timpul liber unei frumoasei pasiuni: aceea de a scrie versuri”, scrie Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj pe rețelele de socializare.

Și-a lansat cel de-al treilea volum

Pe 31 martie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Lara și-a lansat cel de-al treilea volum de poezii, Infinitu’. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci ca un omagiu adus inspirației sale, marele poet Nichita Stănescu, chiar în ziua în care acesta ar fi împlinit 92 de ani.

„De fapt, pentru Lara, a scrie este mai mult decât o pasiune. Se află la cel de-al treilea volum de versuri, adată cu recenta lansare a volumului Infinitu’, eveniment care a avut loc pe 31 martie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Momentul ales pentru lansare nu este unul întămplător, Lara dorește prin acest lucru să aducă un tribut modelului ei artistic, marele poet Nichita Stănescu, în ziua în care se împlinesc 92 de ani de la naștere”, mai arată SCJU Cluj.

Vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

Pentru Lara, scrisul nu este doar o pasiune, ci o formă de terapie sufletească, un mod de a se descoperi și de a oferi alinare dincolo de granițele medicinei. Dacă în spital tratează rănile trupului, prin poezie vindecă suflete.

„Pentru Lara, poezia reprezintă atât o modalitate de evadare din cotidian, cât și o cale de cunoaștere profundă a propriei persoane și de descoperire a unor lucruri noi legate de ea. Consideră că ceea ce face ea este întru-totul pus în slujba oamenilor, profesia medicală o ajută să trateze dimensiunea fizică, iar versurile se adresează părții imateriale a omului – sufletul.

O felicităm pentru această nouă realizare și îi dorim mult succes în dubla misiune pe care și-a asumat-o, aceea de a trata trupul și sufletul!”, a mai transmis instituția.

Citește mai departe

CULTURA

Credințe străvechi despre primăvară în satele transilvănene

Publicat

Primăvara, vechile credințe ale satelor transilvănene prind viață. Oamenii locului au păstrat, din generație în generație, învățături despre schimbarea anotimpurilor, menite să protejeze sănătatea și să aducă belșug.

În satul Boju, din județul Cluj, bătrânii spun că primele semne ale primăverii trebuie respectate cu grijă, altfel natura își poate cere tributul.

„În satul clujean Boju, bătrânii spun că «primăvara, până nu plouă bine, să se curețe pământul de rugina iernii și, până nu tună tare, nu-i iertat să te culci pe jos, că te trage pământul și rămâi beteag pe toată viața». Aceste credințe, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate din Transilvania”, se arată pe pagina Tradiții clujene.

„O formă de protecție împotriva bolilor”

Astfel de învățături, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate transilvănene.

„«Vântul al rău vine primăvara când îi vreme bună, da-i hicleană. De te prinde culcat p-afară, te schimonosește!» – mai avertizează oamenii satelor. În spatele acestor vorbe stă un întreg sistem de observații asupra naturii, dar și o formă de protecție împotriva bolilor”, se mai arată în postare.

În lumea satului, fiecare anotimp are rostul său, iar semnele naturii sunt atent urmărite.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean Cluj dă startul înscrierilor pentru finanțări nerambursabile. Cea mai mare sumă merge către culte

Publicat

Consiliul Județean Cluj dă startul perioadei de depunere a cererilor pentru finanțări nerambursabile. Începând din acest an, cererile pot fi depuse exclusiv online, prin aplicația Ghișeul Unic.

Consiliul Județean Cluj a publicat pe site-ul propriu informațiile pentru obținerea fondurilor nerambursabile din bugetul forului administrativ județean pentru anul 2025. Organizațiile neguvernamentale și entitățile publice din județ care implementează programe și proiecte din sfera tineretului și activităților socio-educaționale, a sportului, culturii, precum și a cultelor religioase, sunt invitate să pregătească și să depună cererile de finanțare.

Cererile pot fi depuse exclusiv online

Pentru sesiunea de finanțare din acest an cei interesați vor derula întregul proces de depunere a cererilor exclusiv online, accesând aplicația Ghișeul Unic (https://public.cluj.archi).

Depunerea solicitărilor de către entitățile eligibile se poate face într-un interval de 30 de zile, începând cu ziua de marți, 1 aprilie 2025 și până în ziua de miercuri, 30 aprilie a.c., ora 24.00, în aplicația Ghișeul Unic.

„Pentru a face un nou pas înainte în direcția digitalizării tuturor serviciilor pe care le oferim clujenilor, ne-am propus ca în această sesiune întregul proces de alocare a finanțărilor nerambursabile să se deruleze exclusiv în format digital, în platforma Ghișeul Unic. Este un pas important pe care îl realizăm, având toată convingerea că avantajele acestuia vor fi resimțite de ambele părți. Îi încurajez pe cât mai mulți clujeni să acceseze platforma și să descopere numeroasele facilități oferite de aplicație”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Sumele alocate fiecărui domeniu, în 2025

În ceea ce privește sumele alocate pentru susținerea inițiativelor, acestea sunt

  • 4.100.000 lei – unități de cult aparținând cultelor religioase recunoscute legal în România
  • 1.600.000 lei – structuri sportive
  • 1.200.000 lei – programele și proiectele din sfera tineretului și socio-educaționale
  • 1.200.000 lei – proiectele și acțiunile organizate în domeniul cultural

Documentația necesară finanțării nerambursabile, respectiv formularele tip, documentele care trebuie anexate acestora, precum și regulamentele pe baza cărora se realizează evaluarea și selecția proiectelor poate fi consultată prin accesarea site-ului oficial al instituției www.cjcluj.ro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate