Connect with us

EDUCATIE

Ce fac STUDENȚII în timpul liber. De la viața de noapte la cafeluța de dimineață. Buget de 2000 de lei. Ce îi lipsește Clujului

Publicat


study g9a14eb835 640

Odată cu începerea noului an universitar, au revenit studenții la Cluj. Sunt peste tot, în autobuze, la micile cafenele sau în parcuri în pauze, dar unde dispar în weekend?

Mai mulți tineri, de la specializări din domeniul comunicării, informaticii, economiei, geografiei, teatrului, medicinei veterinare și literelor, au participat la un interviu Cluj24 referitor la divertismentul în rândul studenților de la Cluj, pentru a vedea cu ce se ocupă aceștia în timpul liber.

Extravertiți și introvertiți: „Am încercat cel puțin o dată aproape fiecare club”

„Pe lângă voluntariat, mai profit ocazional de o seară de club, dar de cele mai multe ori călătoresc prin țară pentru că am prieteni prin diverse orașe. Cum îmi place să mă plimb, profit mult de chestia asta. Prefer să stau cât de mult se poate înconjurată de prieteni pentru că e mai fun, mă încarc cu energie, râd, dar am și perioade când bateria mea socială e foarte scăzută și atunci prefer să stau închisă în casă la un film sau serial”, a spus o studentă și voluntară AIESEC.

CITEȘTE ȘI: Un cititor Cluj24 propune autobuz de pe strada Fabricii de Zahăr până pe Bulevardul Muncii, pentru STUDENȚI

Până acum, a încercat cel puțin o dată aproape fiecare club din Cluj-Napoca, iar în restul timpului, merge la diverse localuri, dar și la prieteni acasă. Încearcă să aleagă variantele cele mai ieftine pentru că bugetul de student e limitat.

La polul opus se află o studentă care preferă să stea în cameră, să se joace sau să se uite la serial.

„Mai rar ies fie la un film, fie la o cafea cu colegii sau prietenii. Prefer mai mult să stau singură în cameră și să îmi ocup timpul cu mărunțișuri decât să ies cu prietenii. De multe ori starea de spirit nu îmi permite să depun efortul de a ieși din casă, așa că mai bine mă fac confortabilă în propriul pat, mă uit la un film și beau o ciocolată caldă. Când e să ies în oraș prefer să merg la cinema, la operă sau teatru, la biliard, la bowling, ori particip la cursuri de dans”, împărtășește aceasta.

Între socializare și stat în casă

Există și studenți pentru care socializarea și timpul petrecut singuri e la fel de important.

„Prefer să echilibrez ieșitul afară și statul în interior”, notează un student.

„Cred că e o diferență destul de mică între cele două, dar aș zice că în proporție de 60% prefer să petrec timpul cu prietenii, iar în proporție de 40% prefer să petrec timpul singură”, a precizat o studentă.

„În medie, într-o săptămână, ies cu prietenii mei 2 zile din 7”, a spus altcineva.

„Sunt la facultatea de Teatru și Film și mult timp liber n-am. Dacă se întâmplă să am mai multe zile libere merg în București sau acasă. Având în vedere că munca de la facultate necesită foarte mult timp petrecut cu alți oameni, bateriile mele sociale au nevoie și de timp de încărcare, așa că se prea poate să prefer să stau singură de multe ori când am timp liber.

Dar apreciez și timpul petrecut cu oameni, depinde foarte mult de starea mea din momentul dat. După ore sau repetiții merg la o bere cu prietenii”, indică o studentă.

311783369 5879897385368460 4534663355652960345 n

Timpul liber, alocat hobby-urilor și relaxării. OSER și Grădina Botanică, printre preferințe

Mulți studenți prioritizează hobby-urile în timpul liber sau statul în natură.

„Îmi place să-mi ocup timpul cu activități precum desenatul, în cea mai mare parte. Îmi mai place să frecventez second hand-urile dar și piețele de vechituri, iar când am mai mult timp liber experimentez cu machiajele și creez look-uri mai interesante.

Mai frecventez diferite restaurante pentru a încerca feluri noi de mâncare și piața de vechituri Oser pentru a vedea ce comori ascunse mai găsesc”, susține o studentă.

O colegă de-a ei își consumă energia din timpul liber plimbându-se, gătind și citind.

„Îmi plac plimbările în Parcul Central în sezonul cald, mai ales. Mă relaxez deseori în Grădina Botanică, îmi plac ceainăriile și localurile mai liniștite, să merg la cinema, se întâmplă rareori să îmi doresc să ies în club în serile cu o tematică anume”, punctează o studentă.

Un student a spus că preferă să iasă în pădure, să facă drumeții sau să petreacă timp în natură, în general, atunci când e liber, aceasta fiind modalitatea lui de a scăpa de stresul cotidian și de a-și reîncărca bateriile.

12891499 143367426057381 5110420233693992301 o

Cultura cafeluței

Una dintre intervievate a precizat că atât între orele de curs, cât și în timpul liber, tuturor studenților le place să stea la „cafeluța de dimineață”.

„Când vorbim de studenți, neapărat vorbim și de cultura cafeluței. Aici sunt o grămadă de cafenele și ai de unde să alegi”, spune ea.

Sălile de jocuri, printre cele mai frecventate locuri

„Eu nu prea ies din casă decât la ping pong. De obicei mă duc la Multiplex Leul, chiar e fain, e și bowling, sunt și jocuri”, precizează o studentă.

De aceeași părere este o fată de la o altă facultate, care preferă să meargă la escape room-uri sau biliard.

„Clujul e pe locul 2 din țară la escape rooms. Însă, ca persoană care se plictisește singură și care se presupune că e mai mult decât doar o studentă bețivancă, Someșul are parcuri și căței pe placul celor care caută liniște.

Dintre jocuri, îmi plac Catan, Uno, Remmy. Posibilitățile is multe, însă prefer o seară la cineva acasă decât o seară în club.

Am avut o tentativă să mă angajez la o sală de jocuri, nu păcănele, ci de online gaming, dar alte locuri nu prea am frecventat”, menționează aceasta.

Îi place că facultatea ei organizează o seară de jocuri de societate pe săptămână, sub coordonarea studenților. De asemenea, tot o dată pe săptămână, merge la o seară de karaoke pe Piezișă.

gamble ge8e71a753 1280

Viața de noapte a studenților. Tânărul pasionat de cărți și băuturi de calitate

Colegul ei a mai fost student, dar a făcut o pauză și a revenit anul acesta. A prins un semestru de facultate înainte de pandemie, iar pe atunci obișnuia să petreacă majoritatea timpului liber pe Piezișa, la Club Midi, un local care s-a închis, deși a fost pe locul 30 în lume.

„Acum, nu mă mai axez așa mult pe nightlife, prefer să ies mai degrabă la o terasă, să stau la povești. Îmi mai plac și petrecerile acasă la prieteni și serile de jocuri”, descrie el.

Printre activitățile din timpul liber se mai numără datul cu tiroliana și mersul la escape rooms. Înainte să revină la facultate era introvertit și ieșea mai mult singur cu o carte și un whiskey bun, fiind pasionat de degustarea băuturilor de calitate.

„Mi se pare mai avantajos să dai mai mulți bani pe o băutură bună din când în când decât să bei zilnic bere la pet. Berile sau alte băuturi ieftine te fac să îți fie rău a doua zi, pe când dacă alegi să consumi o băutură alcoolică de calitate, nu doar că îți vei forma niște gusturi, ci vei evita și răul de a doua zi”, adaugă studentul.

concert gfce940974 1920

Peste 2000 de lei investiți în divertisment. Secrete și întâlniri din HoReCa

De curând a apărut primul whiskey românesc pe care abia așteaptă să îl încerce. Mai e pasionat de încercarea mâncărurilor noi, pasiune în care investea mult când era și angajat.

„În primii ani de studenție, înainte să fac o pauză, am și lucrat ca ospătar. Pe atunci, având un job, cheltuiam lunar 1000 de lei și uneori peste 2000 de lei dacă aveam o lună bună la muncă.

Fiindcă am fost în industria HoReCa am aflat multe lucruri, de exemplu, în centru trebuie să fie prețuri similare cu cele din alte zone ale orașului, altfel apar conflicte în comunitate”, notează tânărul.

Tot prin prisma jobului de atunci a descoperit Breasla Barmanilor, – un suport dedicat barmanilor, având ca obiectiv crearea unei comunităţi solide a bartendingului autohton – prin care a ajuns să participe la diferite conferințe și masterclass-uri cu oameni din afară.

Astfel, a ajuns să îl cunoască pe The Cocktail Man, un barman cu experiență bogată, care a lucrat la cele mai prestigioase localuri din Londra și care a ajuns să creeze propriile băuturi.

„Se adresează mai mult oamenilor din domeniu, dar e pentru orice curios. Nu e cu bilet de intrare, numai să iei legătura cu organizatorii pentru a-ți rezerva un loc pe scaun.

De astfel de evenimente nu prea se știe, deși se organizează de câteva ori pe an, în funcție de cum se găsesc invitați. Cred că lipsește mediatizarea lor, dar e drept că e și ceva destul de nișat”, mai spune acesta.

alcoholic beverages ga2d4ba9d4 1280

Studenție înainte de pandemie

Pentru că a prins studenția și înainte de pandemie, a observat mici diferențe între viața de atunci și cea de acum, ca student care are nevoie și de divertisment la Cluj.

„O perioadă au fost cluburile închise, dar odată cu ridicarea restricțiilor, totul a revenit la normal. Numai prețurile au crescut, și au crescut semnificativ. În rest, e la fel ca înainte”, conchide el.

Bugetul studenților

Cu excepția tânărului care obișnuia să cheltuie peste 1000 de lei când lucra ca ospătar, cei mai mulți studenți nu au un buget pentru divertisment, ori au unul limitat.

„Am un buget destul de mic pentru asta. Dar când plec din oraș aloc mai mulți bani pentru distracție. În Cluj nu pot să zic că am găsit vreun loc în care să-mi doresc să merg cu scopul de a mă distra (față de București)”, a precizat studenta de la Teatru.

„Nu mi-am stabilit un buget anume pentru divertisment, deoarece nu prea pun atât de mult preț pe divertismentul în oraș. Dacă apare o oportunitate de a face ceva spontan, profit de ea. Dacă nu, nu”, a împărtășit o altă studentă.

„Sincer, niciodată nu am ținut evidența banilor pe care îi cheltui pentru ieșirile in oraș, orientativ 100-150 de lei pe săptămână cred că este o sumă destul de sinceră”, indică o tânără.

coins g9b4c9ee05 1280

Ce cred studenții că îi lipsește Clujului

În ceea ce privește divertismentul pentru studenți, părerile sunt împărțite. Cei mai mulți consideră că orașul are multe oferte din care tinerii pot alege.

„Pentru că vin dintr-un oraș mic, unde nu aveai ce să faci diferit în afară de a ieși la 2 localuri, Clujul mi se pare mult mai diversificat pe zona de distracție”, spune o tânără.

„Ca posibiltăți nu lipsește nimic dacă cunoști oamenii potriviți”, consideră un student.

Totuși, există și persoane cărora Clujul nu li se pare atât de colorat pe cât și-au imaginat.

„Cluburile sunt puține și nu sunt diverse. Pe lângă Delirio, care are un public țintă, celalalte cluburi sunt toate la fel, au un playlist care se tot repetă și sunt cam aceiași oameni. Cred că orașul e deficitar din punct de vedere al divertismentului, cel puțin pentru asteptarile mele de la un oraș universitar”, a împărtășit altcineva.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Clujenii se vor putea bucura și în acest an de lalele colorate. Câți bulbi au fost plantați de Primărie

Publicat

De

În așteptarea primăverii, la Cluj-Napoca au început, deja, lucrările de amenajare a spațiilor verzi deținute de Primărie.

Potrivit city managerului Gheorghe Șurubaru, clujenii și turiștii se vor putea bucura și în această primăvară de flori colorate, printre care o mulțime de lalele.

Clujenii se vor putea bucura și în acest an de lalele colorate. Câți bulbi au fost plantați de Primărie

Eco Garden, cu ajutorul RADP Cluj-Napoca lucrează deja la curățarea și amenajarea spațiilor verzi din oraș.

Iar lalelele nu vor lipsi nici în acest an din peisaj.

„În toamna anului trecut au fost plantați peste 700.000 de bulbi de lalele, care vor înflori la primăvară în tot orașul, pe grupuri mari. De asemenea sunt plantate florile anuale, și aici sunt alte 160.000 de bucăți”, a declarat la Napoca Live city managerul Gheorghe Șurubaru.

Acesta a mai precizat că până la începutul primăverii, la Cluj-Napoca vor fi plantnați și 1.082 de arbori cu balot. Aceasta acțiune a început deja, iar până acum au fost plantați aproape 600.

Foto: Primăria Cluj

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pokerul ca o carieră: PROVOCĂRI și stil de viață (P)

Publicat

Cei mai mulți pasionați de poker fac parte din categoria jucătorilor recreaționali. Sunt oameni care văd această activitate strict ca o metodă distractivă și se bucură de experiența în sine, fără ca viața lor să fie influențată în vreun fel de rezultat. Jocul responsabil este prioritatea lor, în așa fel încât să se poată distra cât mai mult.

Sub 1% dintre jucători, cei cu abilități deosebite, aleg să urmeze o carieră de profesioniști. Din momentul în care au făcut acest pas, pokerul devine sursa lor de finanțare pentru viața de zi cu zi și este practic locul de muncă. Apare astfel o presiune în plus.

Pokerul ca o carieră: PROVOCĂRI și stil de viață (P)

Cei mai mulți care fac acest pas încep ca jucători recreaționali, însă sesizează că au rezultate foarte bune la turneele de Texas Hold’em la care iau parte la operatorii online. Și, după o analiză atentă, ajung la concluzia că li s-ar potrivi o carieră în pokerul profesionist. Profesioniștii sunt împărțiți în două categorii: cei care aleg să evolueze în continuare în mediul online, unde obișnuiesc să joace la mai multe mese odată, plus cei care evoluează doar la turnee live. Desigur, ambele activități pot fi combinate.

YouTube video

De ce ai nevoie pentru a fi un jucător profesionist de poker

În primul rând, este important să înțelegi că, din momentul în care pokerul a devenit „locul tău de muncă”, nu vei avea un salariu fix. Așadar, asigură-te că înainte ai un fond de urgență pus bine, în așa fel încât viața ta să nu fie afectată de eventualele variații de la poker. Acestea sunt, până la urmă, inerente și li se întâmplă și celor mai buni jucători.

Vor fi luni în care te vei descurca foarte bine și vei fi mult pe plus, dar s-ar putea să existe și perioade în care jocul să nu îți iasă. Tocmai din acest motiv, este indicat să știi cum să îți gestionezi bugetul, să fii echilibrat și să nu te lași dus de val. Pokerul profesionist nu este pentru oricine, iar dacă simți că nu poți face față poți rămâne un jucător recreațional care să se bucure de farmecul acestui joc.

Gestionarea emoțiilor devine și mai importantă

Gestionarea emoțiilor face parte din jocul de poker indiferent de nivel. Dar când ești jucător profesionist devine cu atât mai importantă. Asta pentru că deciziile pe care le iei îți pot influența viața de zi cu zi. Ai nevoie așadar de o putere mentală cât mai mare.

Mulți jucători profesioniști aleg să meargă la un mental coach, în încercarea de a-și îmbunătăți acest aspect. Poți să faci și exerciții pentru controlul emoțional, în așa fel încât să știi cum să gestionezi un „Tilt” și să treci mai ușor peste situațiile dificile care mai apar în jocul de poker.

Fii realist cu tine

Uneori, oamenii au tendința de a fi prea entuziasmați, mai ales când au o serie bună. Încearcă tot timpul să fii realist cu tine, să privești imaginea de ansamblu. Dacă te lași dus de val, riști să pierzi pe termen lung. Evaluarea propriului joc devine și mai importantă și te va ajuta. Încearcă să înveți din greșeli, să nu le privești doar ca un ghinion. Aceasta este doar scuza celor slabi, în condițiile în care pokerul este un joc de abilități. Studiul este și el parte din jocul de poker și nu-l ignora, mai ales dacă urmezi o carieră de profesionist.

Pokerul la plajă este, de multe ori, un mit

YouTube video

Când te gândești la o carieră de jucător profesionist, s-ar putea să îți vină în minte imaginea unui om care se joacă pe o plajă sau într-un alt loc exotic. Da, este posibil să joci texas holdem online stând pe plajă, însă de cele mai multe ori aceasta este o activitate pentru jucătorii recreaționali. Jucătorii profesioniști au nevoie de un cadru în care să nu fie deranjați de nimic din jur, să fie concentrați pe ceea ce au de făcut.

Dacă alegi să mergi la turnee live, vei avea parte de multe călătorii, este adevărat. Însă ține cont că acest aspect vine și cu reversul medaliei, în condițiile în care vei sta departe de familie și prieteni. Partea bună este că, având această pasiune comună, îți vei face mulți prieteni în timp ce joci poker.

Sursa foto – canva.com

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE. Lidl scoate de la vânzare biscuiți din aluat fraged cu corpuri metalice

Publicat

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din aluat fraged, cu 20% ciocolată cu lapte, 12% ciocolată neagră și 6% ciocolată albă 200g”, vândut în magazinele Lidl, anunță ANSVSA.

Oostherhout, firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. retrage în prezent de pe piață produsul „Grandino Biscuiți din aluat fraged, cu 20% ciocolată cu lapte, 12% ,ciocolată neagră și 6% ciocolată albă 200g” cu termenul de valabilitate 12.12.2024.

Lidl scoate de la vânzare biscuiți din aluat fraged cu corpuri metalice

”În cazul produsului vizat, nu se poate exclude faptul că acesta poate să conțină corpuri străine metalice. Ca urmare a posibilului pericol de rănire, clienții trebuie să aibă obligatoriu în vedere, cu ocazia consumării acestuia, retragerea de pe piață și să nu consume în niciun caz produsul afectat.

Produsul afectat „Grandino Biscuiți din aluat fraged, cu 20% ciocolată cu lapte, 12% ciocolată neagră și 6% ciocolată albă 200g” a fost vândut în magazinele Lidl din România.

Din motive ce țin de siguranța consumatorului, Lidl România a reacționat fără întârziere și a scos produsul de la vânzare. Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea acestuia va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Doar acest produs e retras

Această retragere de pe piață vizează exclusiv produsul „Grandino Biscuiți din aluat fraged, cu 20% ciocolată cu lapte, 12% ,ciocolată neagră și 6% ciocolată albă 200g” cu termenul de valabilitate 12.12.2024 de la producătorul Merba B.V.

Alte produse vândute de Lidl România, inclusiv alte produse de la producătorul Merba B.V. nu sunt afectate de această retragere de pe piață”, arată ANSVSA.

Firma Merba B.V. și Lidl România își cer scuze pentru neplăceri.

Pentru mai multe informații, ne puteți contacta telefonic la 0800.896.622 sau pe adresa de mail info@lidl.ro.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Oamenii care oferă speranță cuplurilor infertile: Cum începe miracolul vieții într-un laborator

Publicat

Conceperea și aducerea pe lume a unui copil ar trebui să fie printre cele mai naturale lucruri din lume, însă, din păcate, din ce în ce mai multe cupluri se confruntă, astăzi, cu probleme de fertilitate. Cauzele acestora pot fi multiple și necesită evaluare medicală de specialitate care să îi vizeze pe ambii parteneri.

Pentru o parte importantă dintre cuplurile care se luptă cu infertilitatea, însă, inseminările artificiale sau procedurile FIV pot fi singura speranță în a-și îndeplini visul de a deveni părinți. În spatele acestor proceduri complexe se află specialiști și medici pasionați, pentru care munca reprezintă mai mult decât tratarea unei afecțiuni.

O echipă multidisciplinară

”Infertilitatea deseori ascunde în spate multe alte probleme de sănătate pe care un medic ginecolog nu le poate trata singur. Ideea de a face parte dintr-o echipă în care împreună putem rezolva orice problemă a unui cuplu cu infertilitate este esențială.

Și toate acestea într-un cadru bine stabilit unde putem comunica ușor și eficient au ajutat la soluționarea multor afecțiuni care au dus ulterior la concepție spontană sau au facilitat obținerea unei sarcini prin fertilizare in vitro”, explică dr. Cristina Zlătescu-Marton, medic primar obstetrică-ginecologie cu competență în infertilitate și embriolog Junior, vorbind despre experiența sa profesională în cadrul unuia dintre cele mai moderne astfel de centre din România: Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj.

3 ani de la prima procedură FIV

Recunoscut la nivel național pentru rezultatele sale remarcabile în domeniul fertilității, Centrul a marcat, recent, și un moment important în istoria sa medicală: 3 ani de la prima procedură FIV. Reușitele se datorează unei echipe medicale de excepție, multidisciplinare, și a colaborării foarte bune dintre experții care o formează – embriologi, ginecologi, biologi, geneticieni, hematologi, medici endocrinologi, diabetologi și medici urologi.

”Influxul de informații este enorm în zilele noastre, făcând imposibil să fii la curent cu tot ce este nou. De aceea, întâlnindu-ne periodic, fiecare din membrii echipei multidisciplinare prezintă ultimele metode de diagnostic și tratament, terapii și cazurile care ridică probleme deosebite”, subliniază dr. Cristina Zlătescu-Marton.

”După 3 ani de activitate și zile întregi petrecute împreună în laborator, pot spune că am ajuns în punctul în care ne înțelegem și din priviri. Fiecare din noi știm exact ce trebuie să facem pentru fiecare procedură în parte, iar lucrul asta se poate observa și în rezultatele foarte bune pe care le înregistrăm”, menționează și Iulia Grosu, Embriolog Junior în cadrul Centrului de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj.

O pasiune dincolo de muncă

Pentru fiecare dintre membrii echipei Centrului, activitatea depusă este mai mult decât o meserie, devenind o adevărată vocație, ghidată de dorința de a ajuta cuplurile infertile să își îndeplinească visul de a aduce pe lume un copil și de convingerea că fiecare dintre aceste cupluri merită șansa de a deveni părinți.

”Laboratorul este locul meu de suflet. În momentul în care pășesc acolo, lumea de afară nu mai există iar timpul stă în loc. Sunt eu, colegii și copilașii noștri – embrionii. Nimic nu este mai important pentru mine atunci când fac ICSI (injecția intracitoplasmatică de spermă).

Soarta acestor celule stă în mâinile mele (la propriu), iar sentimentele pe care le trăiesc la fiecare reușită sunt de nedescris. Fiind o meserie care necesită mult timp și răbdare, unele zile de lucru pot începe la 7 dimineața și să se finalizeze la 9 seara. Nicio zi nu este la fel. Toate cazurile sunt diferite și vin cu anumite particularități care ne surprind, însă întotdeauna găsim soluții împreună”, afirmă embriologul Iulia Grosu.

Reproducerea umană asistată

Spre deosebire de inseminarea artificială, în care sperma este plasată în uter, iar concepția se întâmplă altfel în mod normal, FIV presupune combinarea ovocitelor și a spermei în afara corpului, în laborator. Odată ce se formează unul sau mai mulți embrioni, aceștia sunt apoi plasați în uter, ceea ce face întreaga procedură să fie mult mai complexă.

”Prima iubire a fost reproducerea umană asistată și tot ce înseamnă a ajuta cuplurile să-și îndeplinească cel mai mare vis, să devină părinți. Fascinația și curiozitatea de a descoperi cu adevărat ce înseamnă embriologia fără prea multă ezitare m-au făcut să accept propunerea dl. conf. rr. Romeo Micu [n.red. Coordonatorul echipei Centrului din Cluj] de a studia la una dintre cele mai prestigioase clinici de FIV din Europa”, povestește Dr. Cristina Zlătescu-Marton.

Centrul de Fertilitate și FIV Cluj se remarcă prin rezultatele sale medicale extraordinare: până în prezent, s-au realizat aici aproximativ 500 de inseminări intrauterine și 268 de proceduri FIV, cu o rată de succes remarcabilă, de aproape 50%.

Pasiunea pentru embriologie

Dacă încrederea oferită de conf. dr. Romeo Micu a fost cea care a ghidat-o definitiv către această ramură medicală, în schimb ”iubirea și pasiunea pentru embriologie au venit odată cu dna dr. Bechir Melihan [n.red. Medic Primar Obstetrică-Ginecologie cu competență în infertilitate și embriolog Senior certificat ESHRE, coordonator al Laboratorului de Embriologie din cadrul Centrului], mereu la curent cu tot ce este nou și interesant, cu scopul de a le oferi cuplurilor acces la cele mai bune proceduri”, a adăugat Dr. Cristina Zlătescu-Marton.

”În cele din urmă, după nenumărate ore petrecute lucrând la microscop și cinci zile pline de emoții pentru embrionii aflați în incubatoare, zâmbetul și deseori lacrimile de fericire validează pasiunea pentru embriologie.”

”Eu cred că totul în lumea asta se întâmplă cu un scop. Locul în care mă aflu acum și dedicarea pentru această meserie mi-au fost menite dintotdeauna”, consideră, la rândul său, embriologul Iulia Grosu.

Un laborator la standarde internaționale

Vorbind despre începuturile vieții sale profesionale, embriologul Iulia Grosu își amintește că laboratorul Centrului de Fertilitate și FIV Regina Maria din Cluj a fost locul care a răspuns exact nevoii sale de a pune în practică tot ceea ce învățase la Facultatea de Biomedicină din Anglia și în cadrul masterului de Reproducere Umană Asistată de la Universitatea din Kent.

La Cluj a găsit o echipă gata să o sprijine, alături de aparatura de ultimă generație folosită în spitalele din Occident. ”Curba de învățare pentru a ne perfecționa tehnicile folosite pentru procedurile de FIV continuă și în ziua de astăzi (după aproape 3 ani). Tehnologia și metodele folosite pentru fertilizarea in vitro sunt într-o continuă dezvoltare, iar noi încercăm să fim la curent cu toate noutățile pentru a le oferi pacienților noștri cele mai bune opțiuni”, afirmă Iulia Grosu.

Aparatură și materiale

Rezultatele Centrului de Fertilitate și FIV Cluj Regina Maria se datorează și investiției constante în aparatură de ultimă generație, care asigură precizie, fiabilitate și performanță în fiecare procedură medicală efectuată în cadrul centrului, așa cum confirmă și dr. Cristina Zlătescu-Marton:

”Pe lângă o echipă bine pregătită, pentru rezultate bune și constante, este nevoie și de aparatură și materiale care să susțină fiecare etapă în tratamentul cuplului care se confruntă cu infertilitate.

Acestea au o importanță crucială în laboratorul de embriologie, întrucât aici trebuie să susținem procese biologice care ulterior duc la crearea unei vieți.

Putem spune cu mândrie că avem incubatoare de ultimă generație cu supraveghere video, conectate la sisteme de inteligență artificială, cele mai bune medii de cultură și posibilitatea de a efectua testare genetică non-invazivă a embrionilor (niPGT-A). Putem spune că ținem pasul cu orice laborator performant de embriologie.”

Numai în 2023, 34 de copii s-au născut în Spitalul Regina Maria din Cluj din sarcini obținute prin FIV și inseminare intrauterină. Fiecare succes înseamnă o nouă viață și o nouă victorie în lupta împotriva infertilității.

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax