ACTUALITATE
Ce cred cei mai mari epidemiologi despre coronavirus. Trăiește sau nu pe timpul verii

Anotimpul așteptat de întreaga lume, vara, este momentul în care trebuie să fim precauți și să combatem în continuare coronavirusul. De ce? Pentru că acest virus nu își încetează transmisibilitatea și nici nu se inactivează la temperaturi înalte. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie și profesor la UMF Timișoara, ne transmite că în această vară trebuie să ne pregătim pentru al doilea val. „Am câștigat timp ca să acționăm și să ne pregătim” spune acesta.
Epidemiologul declară că acest virus se transmite cel mai ușor la temperaturi puțin peste plus, acesta declarându-se optimist, deoarece la temperaturi ridicate există posiblitatea ca virusul să nu se activeze.
COVID-19 și căldura verii
Alți epidemiologi afirmă că la 37 de grade virusul se dezactivează în mediul extern în decurs de două zile, iar aici intervin nu numai temperatura, ci și umiditatea și radiațiile ultraviolete. Totuși, la 70 de grade Celsius, virusul dispare în decurs de 5 minute.
„În ultimele trei zile, au apărut 11 studii și acestea sunt susținute de colective de cercetători, dintre care unele să zicem că infirmă ceea ce am spus eu și ceea ce au spus alte studii, care, cu niște diferențe de valori de temperatură, susțin această idee, a reducerii transmisibilității pe perioada de vară. Deci, nu a dispariției virusului – că și asta este foarte important de înțeles: nu înseamnă că pe perioada de vară virusul dispare datorită creșterii temperaturii. El își scade transmisibilitatea”, a declarat profesorul Emilian Popovici.
Pregătiri de vară
„Credința mea ca epidemiolog este că în sezonul de vară transmisibilitatea se va reduce, dar în ciuda acestui fapt, perioada de vară trebuie să fie o perioadă de pregătire extrem de intensă. Dacă ne vom confrunta cu un nou val epidemic, odată cu răcirea vremii, spre luna octombrie – noiembrie, va trebui să fim extrem de bine pregătiți”, a punctat Emilian Popovici.
Astfel, România are un răgaz în a pregăti spitalele care nu fac față, pregătirea județelor, la nivelul direcțiilor de sănătate publică, pregătirea oamenilor prin specialiști în psihiatrie-psihologie, care să modeleze mesajele transmise populației, ca să fie acceptate și înțelese cât mai bine.
Noi practic, prin întreruperea transmiterii – pentru că asta este, de fapt, măsura pe care am luat-o – am câștigat timp pentru această pregătire, am câștigat sănătate și viață pentru mulți oameni, am câștigat timp pentru standardizarea unor terapii care să fie foarte eficiente – nu spun că acestea care se folosesc acum nu sunt eficiente, dar poate pentru o clarificare și mai importantă în privința terapiei – am câștigat timp pentru vaccin, care va fi poate cheia rezolvării problemelor, alături de imunitatea post-infecțioasă” zice epidemiologul.
Vaccinul slab imunogen produce mutații ale COVID-19
„Sigur, vaccinul nu se va livra pe piață în câteva luni de zile, el trebuie supus unor trialuri peste care nu se poate sări, pentru că trebuie să fim foarte siguri de imunogenitatea vaccinului. Un vaccin care este slab imunogen poate favoriza mutații la nivelul virusului, pe care să nu le dorim niciunii. Va trebui să fim siguri de capacitatea lui imunogenă, de siguranța lui și abia apoi își va aduce beneficiile asupra sănătății publice”, a arătat profesorul Popovici.
Povești eronate din Suedia
„Mulți au înțeles că în Suedia nu se iau niciun fel de măsuri, ceea ce e total eronat. Sunt o serie de măsuri care s-au luat și viața lor nu mai este nici pe departe cum a fost înainte: adunările de oameni sunt limitate la 30 de persoane, liceele, facultățile funcționează online din luna februarie, nu se desfășoară activități sportive cu public, restaurantele sunt închise cu excepția celor care pot asigura această distanțare care trebuie să existe între mese, scaune etc., restul toate sunt închise, barurile la fel. Sunt deschise doar magazinele alimentare, care au program prelungit tocmai pentru ca să se evite aglomerarea.
Acesta este modelul suedez pe care unii îl vedeau ca pe o liberalizare totală a măsurilor și o revenire la viața de dinainte. Nu spun că acesta va fi modelul de urmat, dar este un reper și ne putem da seama că nici acolo lucrurile nu se întâmplă cum au crezut unii sau alții. Și mai este o problemă care mai trebuie subliniată, respectiv reacția populației: la ei, din câte știu eu, nu a fost nevoie nici de poliție, nici de armată ca să se implementeze aceste măsuri. Și acest aspect trebuie luat în seamă într-un mod foarte serios”, a spus profesorul.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


În urma discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR, USR și președintele României, s-a ajuns la concluzia că deficitul dintre cheltuieli și veniturile bugetare poate fi redus doar dacă vor fi majorate patru tipuri de taxe. Este vorba despre creșterea cotelor de impozitare la TVA, accize, veniturile persoanelor fizice și la dividende. Asupra impozitării pensiilor și veniturilor lunare peste 10.000 de lei nu s-a ajuns, până pe 5 iunie, la o variantă de lucru. Măsura ar putea fi aplicată din 2026.
Cele mai importante majorări de taxe care se vor aplica de la 1 iulie vor fi cele privind TVA-ul, care va crește cu minimum 2%, și impozitul pe venit, care ar putea ajunge la 16% pentru orice formă de câștig financiar. Ca o comparație, acum impozitarea veniturilor salariale sau din drepturi de autor se face cu 10%, iar dividendele cu 8%.
Luna iulie vine cu noi TAXE. Măsurile FISCALE pregătite de președinte și partide
Aceste informații au fost confirmate atât de reprezentanți ai partidelor, cât și de reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și ai Ministerului Finanțelor.
Actualul program de reforme presupune venituri suplimentare de 28 de miliarde de lei. Aceste venituri suplimentare provin, conform datelor consultate de Fanatik, din:
– creșterile fiscale la TVA (14 miliarde de lei),
– veniturile persoanelor fizice (10 miliarde de lei),
– accizele la tutun și alcool (2 miliarde de lei),
– precum și prin majorarea taxării dividendelor și profiturilor (2 miliarde de lei).
Fără aceste majorări, bugetul pe anul în curs nu poate fi echilibrat în perioada iulie-decembrie, așa cum și-a asumat România în fața Comisiei Europene.
Pentru a nu plăti dobânzi mai mari, România trebuie să atingă un deficit de 7% din PIB până la finalul anului. După primele patru luni din 2025, deficitul prognozat era tot la 9% din PIB. În 2024, PIB-ul României a fost de 375 de miliarde de euro, adică 1.766 miliarde de lei.
Cum ar crește TVA-ul
Conform variantelor stabilite pe 5 și 6 iunie, cotele de TVA ar urma să crească astfel:
Cota generală: de la 19% la 22%
Cota pentru servicii de alimentație și turistice: de la 9% la 19%
Cota pentru alimente și medicamente: de la 9% la 11% (aici, varianta ca TVA să nu se modifice rămâne încă în discuție)
Cota de 5% pentru cultură și educație va crește la 7% sau 9%.
Taxarea specială a tutunului și alcoolului va crește de la 1 iulie, însă nu și cea aplicată combustibililor. Încasările totale din accize în anul precedent au fost de 41 de miliarde de lei, conform documentelor ANAF transmise Comisiei Europene.
Experții ANAF au propus o creștere de 10% a accizelor la tutun și o reconfigurare a accizelor pentru produsele alcoolice, care generează o pondere mai mică din totalul încasărilor. Accizele pe alcool se ridică la aproximativ 6 miliarde de lei, iar cele pe tutun la aproape 14 miliarde. Veniturile suplimentare estimate din creșterea accizelor sunt de aproximativ 2 miliarde de lei.
În această variantă, accizele la combustibil nu sunt modificate. Accizele la carburanți generează aproape 21-22 de miliarde de lei din cele 41 de miliarde colectate în total din accize.
Impozitul pe profit va rămâne la 16%, nivelul actual, conform variantei de lucru stabilite în această săptămână. În 2024, impozitul pe profit a adus venituri de 21 de miliarde de lei. Deși nu va fi majorată impozitarea profiturilor, va crește însă taxarea dividendelor distribuite persoanelor fizice.
Ultima formă analizată prevede o creștere a impozitului pe dividende la 16%, față de 8% în prezent. În 2024, această taxare a adus bugetului de stat 2,5 miliarde de lei. Prin stimularea profitabilității firmelor, Fiscul speră să încaseze cel puțin 2 miliarde de lei în plus, ținând cont de inflație și de tendința de creștere a profiturilor înregistrate în ultimii ani.
CULTURA
Peste 20.000 de participanți, la Jazz in the Park. Festivalul revine între 5-7 iunie 2026 și Marcos Valle pe afiș

Jazz in the Park 13 – a daytime festival – a fost o ediție cu mult soare, la propriu și la figurat. Primul festival al verii a deschis sezonul cu trei zile pline de muzică bună, momente de suflet, tihnă și mesaje care contează.
Cei peste 20.000 de participanți au trăit o experiență completă în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca – cu concerte memorabile și o atmosferă relaxată, în stilul Jazz in the Park.
Cele patru scene ale festivalului au găzduit peste 50 de artiști, DJ sets și sesiuni de improvizație, într-un decor natural unic. Hill Stage și Backyard Stage au adus în fața publicului concertele principale, în timp ce Friends Stage a fost spațiul pentru vinyl sets, iar scena Jam Session a rămas deschisă în fiecare seară pentru jam-uri spontane între muzicieni și public.
Momente memorabile la Jazz in the Park 13
Printre headlinerii acestei ediții s-au numărat Ibrahim Maalouf – cu noul său proiect „Trumpets of Michel-Ange”, Seun Kuti & Egypt 80, Kokoroko, Nneka și Alabaster DePlume. Unul dintre momentele centrale ale ediției a fost prima rezidență artistică din istoria Jazz in the Park: colaborarea dintre JazzyBIT și pianistul cubanez Omar Sosa, cu șase nominalizări la Grammy. Proiectul lor – născut din prietenie și susținut de festival – a fost prezentat în premieră absolută pe Hill Stage, într-un concert intens și profund.
„Ediția din acest an a Jazz in the Park a demonstrat că 13 e un număr noroc. Se spune că norocul ți-l faci cu mâna ta, dar de această dată l-am făcut împreună cu oamenii care au luat la pas ulițele Parcului Etnografic, care au stat în fața scenelor, care au descoperit fiecare activitate și care au trăit festivalul exact cum și-au dorit. Împreună am avut parte de cel mai bun Jazz in the Park Festival de până acum”, a declarat Denisa Dan, manager Jazz in the Park.
Ibrahim Maalouf, Kokoroko, Seun Kuti și Nneka – headlineri cu mesaj
Jazz in the Park a fost mereu mai mult decât un festival: un manifest cultural, o invitație la empatie, reflecție și conectare. Fiecare seară a fost marcată de momente speciale. Vineri, Ibrahim Maalouf a oferit un concert memorabil, încheiat cu un moment de reculegere pentru victimele conflictelor din Orientul Mijlociu – o seară care a emoționat publicul și a creat o conexiune aparte.
Sâmbătă, Hill Stage a vibrat cu afrobeat și energie: Kokoroko și Seun Kuti & Egypt 80 au ridicat publicul în picioare și au transmis mesaje puternice despre libertate și solidaritate. Alabaster DePlume a adus poezie și introspecție, într-un concert terapeutic și plin de mesaj, exprimându-și și el solidaritatea cu Palestina. Iar duminică, colaborarea JazzyBIT & Omar Sosa – născută din prietenie și conturată într-o rezidență artistică – a fost una dintre cele mai emoționante experiențe muzicale ale ediției.
Finalul a aparținut artistei Nneka, care a încheiat festivalul cu un concert intens și profund, în stilul său inconfundabil, între soul, reggae și hip-hop, cu puternice mesaje sociale.
Publicul, pregătit pentru Jazz in the Park 14 – 5-7 iunie 2026
În cadrul festivalului, au fost vândute aproximativ 1.600 de abonamente pentru ediția din 2026, la un preț special: 150 de lei. Următoarea ediție va avea loc între 5–7 iunie 2026, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, iar primul nume confirmat este Marcos Valle, care nu a mai putut ajunge anul acesta din motive personale, dar care și-a confirmat prezența pentru 2026.
Pentru cei care nu au apucat să își rezerve locul, organizatorii au lansat un nou pachet limitat de 500 de abonamente, denumit „LOVE SUPREME”, inspirat de legendarul album semnat John Coltrane. Acestea sunt disponibile la prețul de 189 de lei, un discount de 40%, pe site-ul oficial: bilete.jazzinthepark.ro.
Jazz in the Park – o experiență completă, dincolo de muzică
Jazz in the Park nu a fost doar despre concerte. A fost și despre dialog, gândire critică și inspirație. În cadrul seriei „Întâlniri pe prispă”, publicul a fost invitat la conversații cu artiști, jurnaliști, lideri culturali și personalități publice. Tema din acest an – Adaptare / Reinventare – a adus pe scenă idei despre schimbare, curaj și rolul culturii într-o lume în continuă transformare.
De asemenea, festivalul a găzduit ateliere, expoziții, instalații artistice și zone de relaxare, cu activități pentru toate vârstele. Publicul a fost parte activă a festivalului, inclusiv prin proiectul People’s Aftermovie, care a invitat participanții să-și documenteze video experiența și să contribuie la povestea colectivă a Jazz in the Park.
DESPRE JAZZ IN THE PARK
Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 500 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.
Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Calendarul următor cuprinde:
- Jazz in the Park Competition 2025 | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 19-21 septembrie
- Jazz in the Park Festival 2026 | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 6-8 iunie
ADMINISTRAȚIE
Atenție, șoferi! Anunțul Primăriei Florești: Se închide zilnic circulația pe o stradă importantă timp de 7 ore

Primăria comunei Florești anunță că, începând de marți, 10 iunie, circulația pe strada Dumitru Mocanu, tronsonul dintre str. Dumitru Tăuțan și str. Cătănii, va fi închisă zilnic între orele 09:00 și 16:00.
”Această întrerupere este necesară pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, care includ: executarea unui sistem rutier nou, amenajarea unui trotuar, tratarea apelor pluviale și relocarea stâlpilor de iluminat public.
Vă rugăm să vă planificați rutele alternative și să circulați cu prudență în această perioadă.
Vă mulțumim pentru înțelegere”, transmite Primăria Florești.

Sportiva Karina Leș din Cluj-Napoca a reușit o performanță remarcabilă, cucerind titlul de campioană națională la judo la categoria U14 la competiția găzduită la sfârșitul săptămânii trecute chiar de orașul de pe Someș. Concursul a fost extrem de disputat, iar Karina a trecut cu brio de patru meciuri dificile, în care a înfruntat sportive valoroase din întreaga țară.
”Prin muncă susținută, determinare și o ambiție ieșită din comun, Karina a demonstrat nu doar talentul său sportiv, ci și caracterul unei adevărate campioane. Este un exemplu de perseverență și un model pentru colegii săi de antrenament.
Efort constant
Succesul său este rezultatul unui efort constant, atât din partea ei, cât și a echipei care o susține, ACS Educație prin judo care a ajuns, din nou, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul Național.
Felicitări, Karina, pentru titlul național și pentru drumul frumos pe care l-ai început în lumea sportului!”, arată reprezentanții asociației.
Karina este antrenată de Ana-Maria Mititelu și Claudiu Bastea, sub îndrumarea căruia a făcut pași importanți în dezvoltarea sa sportivă.