Connect with us

EVENIMENT

Câte pensii speciale sunt în România? Veteranii, SURCLASAȚI de revoluționari

Publicat


Câte pensii speciale sunt în România? Un revoluționar primește de la stat de două ori mai mult decât un veteran de război. 

Un număr de 422.523 de persoane beneficiau, în luna iunie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, cu 267 mai puţine faţă de luna anterioară.

Datele au fost centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), potrivit Agerpres, scrie Alba24.ro.

Câte pensii speciale sunt în România? Veteranii, SURCLASAȚI de revoluționari

Câți beneficiari de pensii prevăzute de legi speciale: Cel mai mare număr de persoane se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Este vorba despre 189.975 de persoane care beneficiază de o indemnizaţia medie de 1.537 lei.

Un număr de 15.977 de persoane beneficiau de o indemnizaţie medie de 942 de lei (veteranii de război, invalizi şi văduve de război) şi 66.150 de persoane erau beneficiare de indemnizaţii aferente persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare, suma medie plătită fiind de 874 lei.

În ceea ce priveşte beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 309/2002 – privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, aceştia erau în număr de 45.635, suma medie plătită fiind de 83 de lei.

Peste 12.000 de revoluționari primesc dublul sumei alocate unui veteran de război

Beneficiarii de indemnizaţii cf. Legii nr. 341/2004 – recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 erau în număr de 12.769, aceştia primind o sumă medie de 2.168 lei.

Mai mult decât dublu față de un veteran de război.

De asemenea, în iunie 2024, erau înregistraţi 556 de beneficiari conform Legii 109/2005 – Artişti, indemnizaţia medie fiind de 345 lei, 14.062 beneficiari de indemnizaţii conform Legii 8/2006 – Uniuni de creaţii, cu o indemnizaţie medie de 1.916 lei, şi 77.399 beneficiari conform Legii 578/2004 – Soţ Supravieţuitor, cu o indemnizaţie medie de 128 lei.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în iulie. Caniculă și perioade cu furtuni

Publicat

soare

Debut călduros a lunii iulie, dar și variații semnificative de temperatură. Dacă prima zi a lunii aduce valori aproape de 40 de grade, mai ales în sudul țării, apoi maximele scad sub pragul de 30. Sunt anunțate și perioade cu furtuni.

Regimul termic va continua să varieze de la o zi la alta. În Transilvania, va fi mai răcoros în perioada 16-19 iulie, când va ploua. În sud însă, temperaturile rămân în jurul valori de 30 de grade. Excepție va fi intervalul 8-9 iulie, când va mai fi un episod de caniculă accentuată, cu valori de 35-40 de grade, tot în sud, scrie Alba24.ro.

Cum va fi VREMEA în iulie. Caniculă și perioade cu furtuni

Temperaturile se stabilizează după 20 iulie.

Vor fi ploi și furtuni în fiecare săptămână, cel puțin până la mijlocul lunii.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 29 iulie.

Săptămâna 1-7 iulie

Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, mai ales în sudul și sud-estul țării. În regiunile vestice, valorile termice vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în regiunile estice și sud-estice.

În rest va fi excedentar, mai ales în vestul și nord-vestul teritoriului.

Săptămâna 8-14 iulie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 15-21 iulie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 22-29 iulie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale, dar cu posibilitatea unui ușor deficit local, mai ales în zonele montane.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Eurodeputatul Daniel Buda, după un zbor anulat de la Bruxelles la Cluj: Ce face Wizz Air este inadmisibil, bătaie de joc

Publicat

De

Wizz Air

Zborul Wizz Air de la Charleroi – Bruxelles a aterizat, vineri, pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj-Napoca după ce fusese anulat inițial de două ori, iar printre pasageri s-a aflat și eurodeputatul de Cluj Daniel Buda.

”Dincolo de întârziere, care poate să mai apară, mi se pare că ceea ce face compania Wizz Air este absolut inadmisbil, este o bătaie de joc asupra cetățenilor europeni, și nu doar din România sau din Cluj, pentru că nu face altceva decât să anuleze avioanele.

Am avut avionul anulat azi-noapte la ora 1, am vrut să îmi iau bilet pe București, apoi am aflat că totuși puteam să vin la Cluj, dar alți oameni nu au avut aceeași posibilitate.

Urmare a acestor întâmplări, voi lua, împreună cu colegii mei din Parlamentul European (PE), decizia de a provoca o dezbatere în PE și de a sesiza Comisia Europeană cu privire la aceste aspecte, pentru că mi se pare că această companie aeriană și alte companii aeriene își bat joc de cetățenii care le plătesc salariile.

Comportament inadmisibil

Erau oameni care stăteau de 3-4 zile în Bruxelles și nu aveau ce să mănânce, mi se pare inadmisibil să avem astfel de comportamente din  partea companiilor aeriene, care nu dau nici măcar un SMS că s-a anulat zborul, că s-a decalat ora de zbor”, a spus Buda.

Acesta a precizat că pasagerii care au ajuns la Cluj vineri la amiază aveau decolarea la ora 9, dar nu i-a anunțat nimeni, fiind pur și simplu norocoși că au venit mai repede la avion.

”Cred că această companie nu poate să continue să își bată joc de oameni. Și alte companii aeriene încep să își bată joc de oameni și trebuie să plătească. Nu pot să aibă doar partea de profit”, a precizat eurodeputatul clujean.

Daniel Buda a precizat că au fost pasageri ai Wizz Air care au stat 2 zile în aeroportul din Charleroi, situat la 46 de km de centrul Bruxelles-ului, în urma anulării unor zboruri.

Fără apă și mâncare

O altă pasageră a reclamat că pe aeroportul din Belgia nu a primit nici apă, nici mâncare, aceasta urmând, inițial, să ajungă la Cluj miercuri la ora 23.

”A fost 37 de ore întârziere, sper să nu se mai întâmple așa ceva. Zborul a fost amânat de 3 ori și amânat de 2 ori”, a spus aceasta.

Alți pasageri au stat în aeroportul din Charleroi încă de luni, iar mulți au spus că nu vor mai zbura cu Wizz Air niciodată.

Ce spune compania Wizz Air

„Operațiunile de miercuri în spațiul aerian european au fost grav afectate ca urmare a problemelor de gestionare a sloturilor de zbor, cauzate de fenomene meteorologice multiple și simultane în întreaga Europă. Aceste fenomene au afectat capacitatea autorităților ATC (Air Traffic Control) și a Eurocontrol de a gestiona volumele de trafic la nivelul întregii industrii, ducând la întârzieri și anulări majore atât miercuri și joi, cât și astăzi. Această situație a afectat operațiunile Wizz Air și pe cele ale concurenților noștri din întreaga Europă.

La nivel de industrie, colaborăm cu alte companii aeriene pentru a înainta aceste probleme autorităților relevante, inclusiv Eurocontrol, pentru a ne asigura că sunt puse în aplicare măsuri de atenuare adecvate.

Cu toate acestea, cauza principală a acestor perturbări este activitatea meteorologică anormală, care rămâne intensă în întreaga Europă.

Compania aeriană monitorizează în permanență situația, care este de așteptat să se îmbunătățească progresiv în zilele următoare. Ne cerem scuze pasagerilor noștri care s-au confruntat cu întârzieri și anulări; cu toate acestea, situația de față este în afara controlului companiei aeriene.”

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Street Food picnic, păpuși, ROCK, operă, concerte și multă BERE

Publicat

picnic

A trecut TIFF-ul, s-a încheiat Sports Festival, tragem aer în piept și ne pregătim de optimi la EURO2024, dar nu părăsim incinta. Clujul trăiește intens în fiecare weekend. Street Food, păpuși, rock, operă, concerte și multă bere îi așteaptă pe clujeni.

Vineri, 28 iunie, începe Street Food Picnic la Iulius Parc. Vara aceasta facem un mare picnic împreună cu voi! Mâncare irezistibilă, soare, muzică bună și prieteni.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Street Food picnic, păpuși, ROCK, operă, concerte și multă BERE

picnic

A patra ediție a festivalului ROCK the Camp se va desfășura în perioada 28-30 Iunie la Camping Colina.

rock camp

Opera Aperta se întoarce pentru cea de a VIII-a ediție și, de data aceasta, aduce în prim-plan contrastele: operă clasică versus personaje consacrate, plasate în vremurile noastre, în pași de flamenco modern, balet și tușe inovatoare de jazz; serenade cântate la balcoane versus stand-up muzical; spații de spectacol îndrăgite versus scene pop-up la care nu te-ai așteptat vreodată.

opera aperta

Muzeul Păpușilor se poate vizita la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Păpușile și decorurile care au animat două dintre cele mai spectaculoase producții ale Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca pot fi văzute de aproape în perioada 27 iunie – 14 iulie.

Expoziția „Muzeul Păpușilor”, coordonată de scenografa Elena Ilaș se află la cea de-a 18-a ediție și este găzduită de sala de expoziții temporare (din stânga intrării), de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

muzeul papusilor

Sâmbătă, 29 iunie de la 20.00, vino la Concert’n 4 la Flying Circus. Folk, teatru, energie, umor cu: Ada Milea, Anca Hanu, Cristi Rigman și Bobo Burlăcianu.

ada milea

Duminică, 30 iunie, de la 12.00 sunteți așteptați la un Prânz de iunie la Mărgău. Episodul al doilea al prânzurilor de vară are ca element principal povestea laptelui.

„O să vorbim despre lapte, despre oierit, meseriile conexe, dar și despre drumul laptelui de pe pajiște până în dieta noastră zilnică. Fie că vorbim de lapte crud sau pasteurizat, de iaurt, caș proaspăt, jintiță sau brânză maturată, laptele este omniprezent în viața noastră, așa că, noi, Clubul Gastronomic Transilvan, ne-am gândit că ar fi bine să aflăm cât mai multe despre acest drum”, scriu organizatorii.

margau

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Boc: Meciul România – Olanda de la Euro2024 se vede pe un ecran uriaș în Piața Unirii din Cluj-Napoca

Publicat

România
Primarul Emil Boc a anunțat că meciul România – Olanda din optimile Euro2024, programat marți, de la 0ra 19, se va vedea pe un ecran uriaș amplasat în Piața Unirii din Cluj-Napoca. 
”Cluj-Napoca: Hai România!! Susținem împreună generația de suflet! România vs Țările de Jos se transmite în Piața Unirii!
Primăria municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Terapia – o companie Sun Pharma – vă invită să urmărim împreună meciul din optimile de finală ale Campionatului European chiar în inima Clujului, în Piața Unirii, susținându-i pe tricolori în meciul împotriva Țărilor de Jos.
În Piața Unirii vor fi 2500 de scaune puse la dispoziție pentru suporteri. Vă încurajăm să veniți îmbrăcați în galben, cu tricourile naționalei și cu drapelul țării, pentru a intra împreună în atmosfera de meci.
Hai România!”, a spus Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax