Connect with us

ACTUALITATE

Care este legătura dintre Ovidiu Nistor, candidat USR PLUS la Consiliul Județean și lacurile din județul Cluj (PE)

Publicat


În ședința de guvern din 31 august 2020, demersurile insistente ale societății civile clujene s-au concretizat într-o o victorie importantă în lupta pentru un mediu mai curat și mai sănătos pentru locuitorii acestui județ. Astfel, s-a decis interzicerea bărcilor cu motor pe lacurile ce constituie principalele surse de apă potabilă ale locuitorilor dintr-o zonă largă, dincolo chiar de hotarele județului.

„Ca urmare a solicitărilor societății civile și ale parlamentarilor din județul Cluj, reprezentanți ai tuturor partidelor, am analizat problema și am aprobat o modificare la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, în urma căreia a fost interzisă navigația pe cele 2 lacuri”, a declarat ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.

„Avem lacuri superbe, care te duc cu gândul la lacurile din Austria sau din nordul Italiei”

Unul dintre militanții fervenți pentru această lege anti-poluare este Ovidiu Nistor, candidat USR PLUS pentru un mandat în Consiliul Județean.

“Avem lacuri superbe, care te duc cu gândul la lacurile din Austria sau din nordul Italiei, însă accesul este anevoios sau chiar inexistent. Prea puțini se pot bucura de lacurile Tarnița, Fântânele și Drăganu, preponderent doar cei cu cabane sau cu pontoane pe lac, mai mult sau mai puțin legale și acestea.

Îmi doresc ca aceste lacuri să fie accesibile tuturor, să existe parcări amenajate, locuri de promenadă, locuri unde se poate servi masa și sporturile nautice nemotorizate să poată fi practicate în siguranță.

De fiecare dată când veneau prieteni din alte țări în vizită, după ce vizitam orașul Cluj-Napoca, îi duceam să vadă și lacurile din județ, însă nu găseam niciodată loc de parcare, nu sunt locuri unde să poți avea acces la lac, să faci poze sau să servești masa. Nu există nici măcar o toaletă publică amenajată în zonă. Nu de mult m-am îndrăgostit de un sport nautic: Stand Up Paddle. Practic, stai în picioare pe o placă gonflabilă și vâslești pentru a te deplasa.

Așa am ajuns să explorez întreaga suprafață a lacurilor din județ și am văzut cât de poluate sunt acestea. Mai mult, siguranța înotătorilor și a celor ce se dau cu SUP-urile, caiacele sau canoele era pusă în pericol, existând oricând riscul unui accident cu bărcile cu motor sau ski jet-urile care goneau cu viteză”, a declarat acesta.

În cele ce urmează, veți putea lectura un dialog între reporterul ziarului nostru și candidatul USR PLUS.

Rep: Cum a ajuns Ovidiu Nistor să între în politică?

O.N.: Am fost de mic implicat în voluntariat, prima mea experiență a fost în clasa a 4-a, când am făcut parte dintr-un program de educație ecologică, iar acesta a fost doar începutul.

În timpul facultății am fost președintele ELSA România (Asociația Europeană a Studenților în Drept) și membru în echipa Biroului Internațional ELSA, cu sediul în Bruxelles. După terminarea facultății m-am înscris în Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, pentru a bloca dezvoltarea haotică a județului Cluj și pentru a-i învăța pe oameni despre importanța planificării urbanistice și despre cum putem construi un județ armonios și prietenos cu cetățenii și cu natura.

„Singurul mod de a îmbunătăți lucrurile e sa mă implic efectiv în politică”

Cel mai important lucru pe care l-am învățat în activitatea de voluntariat este să mă implic fără a cere ceva în schimb. Când văd că cineva din jurul meu are nevoie de ajutor sau că anumite lucruri pot fi îmbunătățite, încerc să ajut fără a mă întreba “Mie ce-mi iese din asta?”.

În politică m-am implicat pentru că am simțit că, prin activitatea de voluntariat, am tratat de multe ori doar efectele, însă răul trebuie tăiat de la rădăcină. Așadar, am decis acum 4 ani că singurul mod de a îmbunătăți lucrurile e sa mă implic efectiv în politică.

Rep: Care sunt proiectele de candidatură ale dumneavoastră pentru îmbunătățirea vieții clujeanului din întreg județul?

„Turiștii (…) vor să trăiască experiențe autentice”

O. N. : Proiectele mele pentru județul Cluj se axează în special pe partea de urbanism și turism. Județul nostru are un potențial imens, care însă nu este suficient exploatat. Avem al doilea cel mai important aeroport din țară, care este poarta către Transilvania. Avem o mulțime de festivaluri recunoscute la nivel mondial. Avem cel mai bun festival de muzică de mărime medie din Europa, însă drumul către festival a stat ani întregi neasfaltat.

Avem lacuri, avem stațiuni montane superbe, pârtii, băi, saline, parcuri și rezervații naturale, cetăți, castele, avem chiar stiluri arhitecturale recunoscute la nivel mondial, însă nu știm să le punem în valoare. Turiștii își doresc mai mult decât să viziteze.

Ei vor să trăiască experiențe autentice: să mulgă vaca, să învețe să facă brânză sau gem, să toarcă lână, să împletească nuiele și multe alte activități tradiționale. Județul Cluj e mai mult decât Cluj-Napoca și trebuie să conștientizăm și noi asta.

Rep: Cum credeți că poate crește numărul turiștilor și durata șederii acestora la noi acasă?

O. N. : Turiștii care vin în județul Cluj petrec în medie, un sejur de doar două zile. Eu cred că există multe locuri de vizitat și multe lucruri de făcut, însă pentru acestea e nevoie de crearea unei platforme online care să le cuprindă pe toate. Îmi doresc să promovăm un card de turist la nivel județean, care să ofere acces la obiectivele turistice și muzeele din județ, precum și la transportul în comun, dar și un sistem unic de ticketing pentru toate mijloacele de transport în comun din județ, de care să beneficieze toți clujenii, nu doar turiștii.

Aceste proiecte pot deveni realitate prin înființarea unei Organizații de Management a Destinației la nivel de județ, care se va ocupa de promovarea obiectivelor turistice din județ și a intereselor antreprenorilor din turism.

„Haosul urbanistic trebuie să înceteze”

Rep.: Ce alte planuri de îmbunătățire a actului administrativ mai aveți în vedere?

O. N. : Îmi propun asigurarea unei rigori urbanistice și respectarea specificului local atunci când se autorizează noi construcții. Haosul urbanistic trebuie să înceteze în întregul județ. De asemenea, propun și amenajarea unor piste de biciclete între sate și între comune și crearea unor circuite județene pentru infrastructură de turism velo.

Nistor Ovidiu s-a născut la 14 aprilie 1988 în Cluj-Napoca. Este necăsătorit, dar mândru părinte al unui cățel. Ovidiu este absolvent al unui program de Masterat în Dreptul național și european al afacerilor în cadrul Facultății de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și, anterior, al studiilor de licență la Facultatea de Drept a Universității Creștine Dimitrie Cantemir.

De profesie jurist, el activează astăzi în calitate de consilier europarlamentar. Ca hobby-uri personale, e pasionat de jocurile de societate și de snowboarding.

Bogdan Bob Rădulescu: “Sunt Bob Rădulescu și îl știu pe Ovidiu Nistor din 2016, când, împreună cu el și alți oameni faini din Cluj am pus umărul la ceea ce astăzi este USR.

Atunci l-am întâlnit. Tânăr, educat, coerent, cu idei bune, sănătoase și fără contracte cu statul.

Venea la întâlniri cu fundul pe bicicletă și cu capul pe umeri.

Sunt la vârsta la care dacă vorbesc despre cineva, mă bazez pe ceea ce simt când mă uit în ochii respectivei persoane.

Iar la Ovidiu văd ambiție sănătoasă, responsabilitate, empatie și grijă pentru oameni și pentru oraș, grijă bazată pe valori sănătoase și principii aproape dispărute la cei care ne conduc.

Și apropos de asta, Ovidiu e omul care schimbă paradigma din “cei care ne conduc” în “cei care ne reprezintă”.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Expoziția „Mari fotografi ai Transilvaniei”, ediția a II-a, la Turnul Croitorilor

Publicat

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Centrul de Cultură Urbană Cluj vă invită să vizitați expoziția temporară Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX, ediția a II-a. Evenimentul vine ca o continuarea a expoziției desfășurate în 2019 și care s-a dovedit a un succes.

Fotografiile-document digitalizate și expuse la acestă ediție pot fi admirate de public în spațiul expozițional din Turnul Croitorilor (str. Strada Baba Novac nr. 35), în perioada 26 septembrie – 6 octombrie 2020.

Expoziția este organizată la inițiativa Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, cu participarea Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeului de Istorie din Sighişoara, Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov și Muzeului Judeţean Satu Mare.

„În anul 1886, frații Kálmán și Ferenc Dunky au deschis un cabinet fotografic în centrul oraşului”

În cadrul expoziției, fiecare muzeu aduce în atenția publicului fotografi renumiți din Transilvania celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea și a secolului al XX-lea, din orașele amintite. În posterele expoziției apar artiștii-fotografi – Lajos Mezey (1820-1880), din Oradea, Theodor Glatz (1818-1871), Kamilla Asbóth (1838-1908) și Emil Fischer (1873-1965), din Sibiu, Ludwig Friedrich Schuller (1826-1906), din Sighișoara, dr. Adalbert Cserni (1842-1916), din Alba Iulia, Leopold Adler (1848-1924) din Brașov, Mátyás Huszthy (1876-1955), din Baia Mare, Iuliu Pop (1915-1996) și Ioniță G. Andron (1917- 1989), din Satu Mare.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este reprezentat în cadrul expoziției de frații Kálmán Dunky (1858-1935) și Ferenc Dunky (cca. 1860 – cca. 1941), fotografii orașului Cluj, care, alături de Ferenc Veress (1832-1916), unul dintre pionierii fotografiei din Transilvania, au fost cei mai importanți fotografi ai urbei din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primele decenii ale secolului al XX-lea.

„Cei doi artiști sunt consideraţi întemeietori ai fotografiei de reportaj”

În anul 1886, frații Kálmán și Ferenc Dunky au deschis un cabinet fotografic în centrul oraşului Cluj, în imobilul deţinut de contesa Ottilia Wass (Piața Centrală nr. 10, azi nr. 11.). Cei doi artiști sunt consideraţi întemeietori ai fotografiei de reportaj, fixând în imagini evenimente deosebite din istoria oraşului Cluj, cum au fost spectacolele susţinute de ansamblul de balet al Operei Vieneze, în 1888, vizita împăratului
Franz Joseph la Cluj, în 1895, sau dezvelirea statuii regelui Matia Corvinul, în 1902.

Frații Dunky au participat, totodată, cu lucrările lor, la diverse expoziții din țară și din străinătate, remarcându-se în mod special la Expoziția Industrială de la Londra, din 1897, unde au câștigat Premiul cel Mare și Medalia de Aur.

În anul 1898, frații Kálmán și Ferenc Dunky au primit titlul de „fotografi ai Curții”, calitate evidențiată și pe verso-ul fotografiilor executate în cabinetele lor. Cei doi fraţi fotografi au avut oportunitatea să surprindă și să redea aspecte legate de proiecţiile cinematografice clujene din anii 1913-1918. În studioul fondat de Jenő Janovics, directorul teatrului, cei doi fotografi au fost însărcinaţi să fotografieze secvenţe din filme, aparatura din studio, decoruri, iar pozele au fost afişate în vitrinele cinematografelor.

Fotografiile fraților Dunky deținute de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei provin din donațiile făcute la începutul secolului XX de către contesa Ottilia Wass și contele Géza Kuun către Societatea Muzeului Ardelean. Conform descrierilor de pe spatele fotografiilor, acestea imortalizează membri unor familii de aristocraţi clujeni.

MNIT invită persoanele interesate de mai multe detalii referitoare la programul expoziţiilor să acceseze site-ul muzeului, www.mnit.ro și pagina de Facebook.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Remus Lăpușan: Ne asigurăm că fiecare copil/profesor din județ are acces la laptop și internet (PE)

Publicat

Suntem #PRO Educație Digitală

Perioada pandemiei, în care cursurile s-au derulat exclusiv online, a scos la suprafață probleme mari ale sistemului educațional, care trenează de ani de zile. Ca membri ai Uniunii Europene, avem obligația asumată de a atinge anumite standarde privind digitalizarea și migrarea către o societate a cunoașterii. Noi însă am rămas cu mult în urmă la acest capitol!

Mii de copii din județul Cluj nu au avut acces la educație în această perioadă! Este ca o crimă la adresa lor! Problema este că pe timpul vacanței de vară nu s-au făcut prea mulți pași pentru recuperarea decalajelor, deși ar fi fost timp!

Vom aloca fonduri pentru achiziția de dispozitive electronice conectate la internet, pentru elevii și cadrele didactice care au nevoie.

De asemenea, vor organiza cursuri de dezvoltare a competențelor digitale pentru elevi și cadre didactice, pe diferite nivele și în funcție de necesități. Pentru acest lucru, vom dezvolta parteneriate cu cei din industria IT, care ne pot ajuta cu partea de infrastructură, iar instructorii se pot înscrie pe bază de voluntariat pentru predarea acestor ore. Uneori, nu este vorba despre bani, ci doar despre viziune, implicare și bună-voință.

În 27 septembrie, fiți PRO educație digitală, fiți PRO Cluj, votați Remus Lăpușan – președinte al Consiliului Județean și echipa de consilieri județeni PRO România!

“Produs de SC ELEMENTE ADVERTISING & CONSULTING SRL, la comanda Partidului PRO România – Cluj, Cod mandatar financiar: 21200010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mândria Clujului! Potaissa Turda a reușit un egal istoric în fața lui Toulouse, una dintre cele mai bune echipe de handbal din Franța

Publicat

AHC Potaissa Turda a reușit un rezultat istoric marți seară, pe teren propriu, în fața celor de la Fenix Toulouse. Băieții antrenați de Horațiu Gal au smuls un egal, scor 35-35, uneia dintre cele mai titrate echipe de handbal masculin din Franța. Partida de la Turda a avut loc în cadrul finalei de calificare în grupele European League. Câștigătoarea returului din Franța va merge în grupele competiției.

Micuța echipă din Cluj a reușit să revină de fiecare dată când a fost condusă. Spre exemplu, scorul la pauză era 17-15 în favoarea oaspeților. Mai mult, Toulouse conducea în minutul 42 cu scorul de 27-22. Horațiul Gal a mișcat repede. Aceste a scos portarul, jucând pe faza de atac 7 contra 6. Câteva minute mai târziu, scorul a devenit egal, 28-28.

Potaissa Turda putea și câștiga, dar și să piardă. Cu câteva minute înainte de finalul partidei, gazdele au preluat conducerea, scor 33-31. Francezii nu s-au lăsat bătuți cu așa ușor, revenind la conducere când mai erau doar 20 de secunde de jucat. Turda a egalat, iar apoi a avut mare noroc la chiar ultima fază a meciului când cei de la Toulouse au izbit bara.

Meciul retur din Franța este programat să se dispute pe data de 29 septembrie, ora 21,45.

VIDEO: Declarații după AHC Potaissa Turda – Fenix Toulouse

AHC Potaissa Turda – Fenix Toulouse 35-35 (15-17)

AHC Potaissa Turda: Ghiță 9, Huba Talas 7, Szoke 5, Thalmaier 5, Iancu 3, Dragas 2, Pavel 2, Savici 1, Zacaciurin 1.

Antrenor: Horațiu Gal 

Fenix Toulouse: Ilici 8, Martins Vieira 6, Jakobsen 5, Chelle 4, Abdi 4, Steins 3, Kempf 2, Ben Halima 2, Leventoux 1.

Antrenor: Phillipe Gardent

FOTO: Facebook AHC Potaissa Turda

Citește mai departe

ACTUALITATE

Concertele din șură, un succes la Mera World Music Lite

Publicat

Fanii world music s-au bucurat și în această toamnă de un eveniment la Mera, într-un cadru restrâns și plăcut. Organizatorii Mera World Music LITE i-au așteptat pe aceștia cu patru concerte de șură, atelier de muzică tradițională și o expoziție foto.

Chiar și cu respectarea regulilor de pandemie, pe durata a patru zile curtea șurii a devenit o locație plăcută, cu atmosfera mai degrabă de picnic, nu de cotidian pandemic. Spectatorii din Mera s-au bucurat de concerte într-o- atmosferă destinsă, așezați pe baloți de paie.

În decursul celor patru zile au participat la concerte mai mult de 400 de persoane, iar live-urile de pe facebook au adunat mai mult de 100 de mii de vizualizari. Organizatorii au profitat de situația creată de pandemie și au construit o clădire nouă, multifuncțională și permanentă, de care participanții se vor putea bucura și la edițiile viitoare. Aici a avut loc atelierul de muzică tradițională, la care au participat mai mult de douăzeci de tineri, doritori să învețe să cânte la vioară, braci, contrabas sau acordeon, ori cântece din Țara Călatei.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Puteți urmări înregistrările concertelor de pe pagina de Facebook la următoarele link-uri:
● Concert Nadara:
https://www.facebook.com/158502538179244/videos/327281998353023
● Concert Szilágyi Tóni:
https://www.facebook.com/158502538179244/videos/1699866513522147
● Concert Nightlosers:
https://www.facebook.com/158502538179244/videos/323140515581411
● Concertul participanților la atelierul de muzică și Tokos Band:
https://www.facebook.com/158502538179244/videos/1447095788814405

Tot cu ocazia Mera World Music LITE au fost expuse și o serie de fotografii realizate la edițiile anterioare de Tamás Bethlendi și István Kőmíves.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Organizatorii mulțumesc sprijinului acordat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Agenția Maghiară de Turism, Exing Construct, TBS Aviation, Bonanza – Fritech, Promelek, Pardoseli Slefuite Sclivisite Polisate, 3D Concept, Codespring, Fischer, Electroluk și RDE Harghita.

Următoarea ediție Mera World Music este planificată între 29 iulie și 1 august 2021.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate