Connect with us
"

EVENIMENT

Candidatul PNL la Primăria Craiova vrea UNTOLDUL la Craiova. Nicolae Giugea: „Principalul proiect va fi aducerea Untold la Craiova”

Publicat


Profesorul Nicolae Giugea, candidatul PNL la Primăria Craiovei, are planuri mari. Candidatul are ca principal obiectiv mutarea Festivalului Untold la Craiova. 

În urma întâlnirii cu mai mulți tinerei din Craiova, candidatul PNL a spus că tinerii i-au cerut să mute Untoldul la Craiova și, în acest moment, acesta este principalul său obiectiv dacă va câștiga alegerile.

,,Îmi propun ca, după ce voi ajunge primar, Craiova să intre în competiția pentru Capitală Europeană de Tineret. În 2015 acest titlu a fost obținut de Cluj Napoca. Pentru tinerii din Craiova ar fi un lucru extraordinar, deoarece le-ar permite să își dezvolte potențialul creativ și să intre în contact cu tineri din întreaga Europă, iar principalul proiect va fi aducerea Untold la Craiova”, a spus Nicolae Giugea potrivit oradedolj.ro.

Răzvan DAN

Foto: Unsplash

 

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

VEŞTI BUNE. Vaccin anti-coronavirus până la sfârşitul anului. Anunţul comisarului european pentru sănătate

Publicat

Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârşitul anului 2020, a declarat – duminică- comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, potrivit dpa, scrie AGERPRES.

‘Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor’, a declarat Kyriakides pentru ediţia online a Handelsblatt.

Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei ‘mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc’, a spus ea.

Comisarul european pentru sănătate a remarcat de asemenea un număr crescând de focare mai mici sau mai mari de coronavirus în mai multe state membre ale UE.

Stella Kyriakides a recomandat guvernelor să procedeze la ‘izolarea rapidă a sursei de infecţie la nivel local cu ajutorul testelor, urmărirea contactelor şi izolarea imediată a persoanelor contaminate’. (AGERPRES)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Bomba biologică de la Nicula. Spitalele clujene sunt pline. Explozia de coronavirus poate afecta grav Clujul şi Transilvania. Avertisment de medic infecţionist

Publicat

Un dezastru care poate fi evitat! Rând pe rând, mai mulţi medici clujeni aflaţi în prima linie în lupta împotriva coronavirusului atrag atenţia asupra dezastrului care se poate întâmpla de Sfânta Maria la Mănăstirea clujeană Nicula.

Peste 10.000 de persoane riscă infectarea cu COVID-19

După avertismentul şefului DSP Cluj şi al unui medic epidemiolog, un medic infecţionist a explicat şi el pentru www.cluj24.ro despre pericolul care ne paste pe toţi după 15 august. La Nicula, în perioada 12-15 august, sunt aşteptate peste 10.000-15.000 de persoane. Vor fi în special oameni în vârstă, de la ţară, mai puţin familiarizaţi cu regulile necesare ca să fie feriţi de infectarea cu COVID-19. În anii trecuţi, la Nicula au fost chiar peste 30.000 de oameni. Din toată ţara, dar mai ales din zona Transilvaniei.

Bombele amorsate la Nicula şi Rohia

“Dacă se respectă distanţarea fizică şi cu mască… Fiindcă, altfel, riscul e mare, e foarte mare. Stau de pe o zi pe alta. Riscul este mare. Dacă poartă mască, mai scad, totuşi, mult, riscurile. Sunt esenţiale spălatul pe mâini şi purtatul măştii. Poate să fie un risc mare. Că de la manifestări de genul acesta încep problemele. Părerea mea e că tot ce e manifestare culturală, ştiinţifică, religioasă trebuie să respectate regulile. Masca e obligatorie. Dacă o să fie peste 10.000 de oameni, nu se poate păstra distanţa de minimum 1,5 metri între ei. O să fie o problemă.  Aşa o să fie la Rohia, în Maramureş. Aşa o să fie aici, la Nicula”, a explicat medicul clujean. El a văzut şi tratat până acum sute de bolnavi de coronavirus. Dar unii şi-au pierdut viaţa.

Spitalele clujene sunt pline de bolnavi cu coronavirus

El a atras atenţia că deja în Cluj nu mai sunt locuri pentru bolnavii infectaţi cu COVID-19.

“Sunt subiecte sensibile astea cu religia. Până acum, la ţară au fost feriţi într-un fel. Erau izolaţi. Dar acum, când se concentrează… E destul să stai câteva ore, de pe o zi pe alta, ca să te contaminezi. Există un risc. Oricum, acum suntem plini în Cluj, nu mai sunt locuri. După evenimente de fesul acesta, la o săptămână după 15 august, ne putem aştepta la o explozie de cazuri”, a mai spus medicul clujean.

Măsurile decise de prefect pentru Nicula

Comunicatul Prefecturii Cluj:

“Astăzi, 07.08.2020, la Instituția Prefectului – Județul Cluj a avut loc o întâlnire de lucru condusă de domnul prefect Mircea Abrudean, la care au participat reprezentanți ai Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, ai Eparhiei Greco-Catolice de Cluj – Gherla și ai instituțiilor implicate în desfășurarea manifestărilor dedicate sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”, care vor avea loc la Mănăstirea Nicula în data de 15 august 2020.

Având în vedere contextul actual cauzat de pandemie, a fost stabilită modalitatea de desfășurare a manifestărilor religioase și se au în vedere următoarele măsuri:

–           conform Hotărârii Comitetului Județean pentru SItuații de Urgență nr.34/05.08.2020, este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toți participanții la evenimentul religios;

–           în acord cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Eparhia Greco-Catolică de Cluj – Gherla, cele 2 procesiuni tradiționale care se organizau anual cu plecare din municipiul Gherla spre Nicula nu vor avea loc în acest an;

Icoana făcătoare de minuni, ţinută la distanţă

–           se interzice organizarea de puncte comerciale fixe sau ambulante de vânzare produse de orice natură în incinta mănăstirii și pe traseul înspre mănăstire, cu excepția magazinului cu obiecte bisericești al mănăstirii;

–           se interzice distribuirea de hrană în sistem organizat către credincioși sau orice alte formule asimilate;

–           se interzice comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în incinta mănăstirii și pe traseu;

–           se interzice distribuirea  de băuturi non-alcoolice în alte tipuri de recipiente decât cele îmbuteliate;

–           vor fi amplasate filtre de control, formate din echipaje mixte ale Poliției Rutiere și Inspectoratului de Stat în Transportul Rutier la toate intrările în județ, precum și în zona municipiului Gherla;

–           credincioșii se vor putea închina la icoana făcătoare de minuni de la distanța de 1.5 m, fără a avea contact cu aceasta;

Mai multe toalete ecologice

–           va fi amplasat un număr suficient de toalete ecologice, distribuite în mai multe locații din incinta mănăstirii, astfel încât să nu se creeze aglomerări de persoane în aceste zone;

–           monitorizarea respectării tuturor măsurilor impuse se va realiza prin mijloace specifice, inclusiv drone, coordonarea fiind realizată în cadrul Centrului de Comunicații Mobil amplasat în incintă;

–           vor fi amplasate pe traseu mijloace de semnalizare și comunicare de tip panouri led, bannere și alte asemenea, pentru transmiterea de mesaje și comunicări în timp real către participanți;

–           măsurile de ordine publică în sistem integrat, pe timpul afluirii credincioșilor spre Mânăstirea Nicula, se vor asigura prin instituirea unor posturi și patrule, pentru prevenirea și descurajarea producerii unor fapte antisociale, pentru îndrumarea persoanelor și supravegherea respectării măsurilor de protecție și a distanțării fizice;

–           supravegherea, dirijarea și îndrumarea traficului rutier, inclusiv a mijloacelor de transport în comun se va asigura prin măsuri specifice;

–           se va asigura ordinea publică în zona mânăstirii, în timpul slujbelor religioase în perioada 12-16.08.2020, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare fizică pe timpul accesului la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și în zona verde a mânăstirii, unde pelerinii campează;

–           se vor organiza fluxuri separate de intrare/ieșire pentru accesul în anumite zone ale mănăstirii;

–           se vor asigura echipaje de intervenție în scopul gestionării unor situații de risc sau pentru decongestionarea unor aglomerări de persoane.

Sărbătoare pe trei zile

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a extins programul manifestărilor religioase, acestea desfășurându-se în perioada 12-15 august, fiind organizată liturghie arhierească în fiecare din aceste zile. În acest sens, credincioșii pot participa în oricare din zilele menționate la slujbă, pentru a nu se crea aglomerări. De asemenea, slujbele vor fi transmise în direct de către postul Trinitas TV, existând de asemenea transmisiuni live pe pagina de Facebook a Mănăstirii Nicula.

Efectivele de forțe de ordine vor fi suplimentate fața de anii precedenți, având în vedere situația actuală. De asemenea, va fi utilizat un număr important de voluntari de la organizațiile partenere.

Vom reveni cu alte informații relevante în perioada următoare”, se arată în comunicatul Prefecturii Cluj.

*intertitlurile comunicatului aparţin redacţiei

vezi şi:

Atenţie la explozia de cazuri de coronavirus! Șeful DSP Cluj despre hramul Nicula: ,,Sper ca oamenii să înțeleagă că este mai bine să se roage de acasă”

Atenţie la explozia de cazuri de coronavirus! Șeful DSP Cluj despre hramul Nicula: ,,Sper ca oamenii să înțeleagă că este mai bine să se roage de acasă”

Medic epidemiolog clujean: După pelerinajul de la Nicula ne putem aștepta la un focar de COVID în toată Transilvania. Sperăm că va fi bine, ne pregătim pentru ce e mai rău

Medic epidemiolog clujean: După pelerinajul de la Nicula ne putem aștepta la un focar de COVID în toată Transilvania. Sperăm că va fi bine, ne pregătim pentru ce e mai rău

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Italia extinde perioada restricţiilor pentru români. Izolare până pe 7 septembrie din cauza coronavirusului

Publicat

Italia a anunţat că extinde obligaţia de izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din România. Măsura este valabilă până pe 7 septembrie.

Italia consideră că România est o ţară cu risc ridicat din punct de vedere epidemiologic. Iar pentru a evita importarea unor noi focare de coronavirus, a hotărât să prelungească până pe 7 septembrie obligaţia de izolare la domiciliu a tuturor persoanelor care au avut contact cu România.

La intrarea în Italia, toate persoanele care au avut contact cu România vor trebui să completeze un formular. Acesta conţine adresa şi numărul de telefon la care vor fi verificate periodic.

Citește mai departe

EVENIMENT

Medic epidemiolog clujean: După pelerinajul de la Nicula ne putem aștepta la un focar de COVID în toată Transilvania. Sperăm că va fi bine, ne pregătim pentru ce e mai rău

Publicat

Medicii clujeni, aflați în linia I în cele trei spitale COVID, se tem să vorbească despre pericolele pelerinajului de la Nicula. Din varii motive, care țin, în majoritate, de teama de a nu fi sancționați de șefi dacă îndrăznesc să se pronunțe asupra subiectului, aceștia au ales să tacă.

Ei intuiesc ce ar putea să urmeze, și anume o explozie de cazuri de infectări în toată Transilvania, dar de teama autorităților preferă să nu își asume nici măcar să tragă un semnal de alarmă.

Un medic a ales, totuși, să transmită un avertisment public, dar sub protecția anonimatului.

”Privim cu îngrijorare decizia autorităților clujene de a permite organizarea pelerinajului de Sfânta Maria de la Mănăstirea Nicula în această perioadă. E vorba în primul rând de asigurarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, pentru că va fi vorba de mii, dacă nu de zeci de mii de oameni care vor fi prezenți. Cum se va gestiona un astfel de aflux de persoane?”, a spus medical.

Acesta atrage atenția asupra respectării întregului set de măsuri.

”Toate merg legate, e un lanț de măsuri care trebuie respectat. Masca de protecție, igiena personală – spălarea pe mâini cu apă și săpun și păstrarea distanțării sociale. Am citit că toți pelerinii vor fi obligați să poarte mască. Corect. Dar cât timp? O zi întreagă? Două zile? O zi și o noapte? Nu e vorba de câteva ore, e vorba despre o persoană care ajunge, să spunem, vineri dinineață la Nicula și vrea să stea până sâmbătă, după Sf. Liturghie. Va sta două zile cu aceeași mască pe față? Cum o ia jos să mănânce, unde o depozitează, că nu are alta de schimb? O aruncă într-un coș de gunoi cu capac?”, s-a întrebat specialistul clujean.

Unde se vor spăla oamenii cu apă și săpun?

El a adăugat că este vorba, totuși, de măști de unică folosință, care se vor da jos și se vor pune pe față și nas de câteva ori pe zi, o zi întreagă.

”Trebuie să ținem cont și de profilul pelerinilor, majoritatea oameni în vârstă, de condițiile meteo – posibilă caniculă. Apoi mai e partea de igiena mâinilor, de spălarea cu apă și săpun. Vorbim de o așezare în aer liber, fără surse de apă potabilă la îndemâna tuturor. Își imaginează cineva cum se va respecta acest punct esențial de prevenire a infectării?”, s-a mai întrebat medical clujean.

O altă parte sensibilă o reprezintă toaletele ecologice care vor fi instalate la Mănăstirea Nicula, un posibil focar de infecție și răspândire a virusului.

Ce înseamnă ”toalete suficiente”?

”Am citit în comunicatul CJSU Cluj că se vor asigura suficiente toalete ecologice. Nu am înțeles ce înseamnă suficiente? Câte? Este obligatorie spălarea mâinilor după folosirea toaletei, va fi o sursă de apă lângă, se va respecta distanțarea socială? Vor aștepta oamenii la 1,5 metri distanță unii de alții ca să folosească o astfel de toaletă și apoi să se spele pe mâini, să se dezinfecteze? Vor respecta această distanțare socială pe parcursul unei zile?”, a mai spus medical.

Acesta a precizat că a pus întrebări de bun simț în condițiile în care, în România, pelerinajul de la Nicula va fi primul mare eveniment cu public permis în perioadă de pandemie și nu se poate face o comparație cu alt eveniment cu public numeros în ceea ce privește organizarea și respectarea măsurilor de prevenire a infecției cu coronavirus.

”Sunt multe necunoscute, dar din ceea ce estimăm noi ne putem aștepta la un focar de infecții în toată Transilvania la 4-5 zile – maximum o săptămână după pelerinaj. Vin persoane din județele limitrofe Clujului, din toată țara chiar. Chiar dacă li se va lua temperatura la intrarea în zona mănăstirii, vorbim de posibili asimptomatici care pot transmite și răspândi virusul. Ne așteptăm la sute de cazuri de îmbolnăviri, care ar putea duce la depășirea locurilor în spitalele clujene, dar și la umplerea spitalelor din județele din jurul Clujului.  Sperăm că va fi bine, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a mai spus medical specialist clujean.

Acesta și-a exprimat regretul că medicii clujeni nu au fost consultați sau chestionați asupra pericolelor care pot să apară în urma organizării unui astfel de eveniment care implică prezența a mii de persoane.

A.P.

Vezi şi:

Bomba biologică de la Nicula. Spitalele clujene sunt pline. Explozia de coronavirus poate afecta grav Clujul şi Transilvania. Avertisment de medic infecţionist

Bomba biologică de la Nicula. Spitalele clujene sunt pline. Explozia de coronavirus poate afecta grav Clujul şi Transilvania. Avertisment de medic infecţionist

Atenţie la explozia de cazuri de coronavirus! Șeful DSP Cluj despre hramul Nicula: ,,Sper ca oamenii să înțeleagă că este mai bine să se roage de acasă”

Atenţie la explozia de cazuri de coronavirus! Șeful DSP Cluj despre hramul Nicula: ,,Sper ca oamenii să înțeleagă că este mai bine să se roage de acasă”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate