ADMINISTRAȚIE
SECRETE din piața IMOBILIARĂ din Cluj. Când cresc PREȚURILE chiriilor. Pierderea garanției, printre SACRIFICIILE studenților

Când spui Cluj-Napoca, automat de gândești la chiriile scumpe. Traiul în acest oraș este o provocare financiară pentru mulți, în special pentru cei care se mută aici pe timpul facultății, astfel că, în martie, când studenților li s-a impus participarea în formatul fizic la facultate, circula ideea că prețurile chiriilor vor crește semnificativ. Antonio Boja, agent imobiliar cu o experiență de peste 3 ani la Panoramic Imobiliare, a observat fenomenul și a ajuns la mai multe concluzii în ceea ce privește piața imobiliară, respectiv influența studenților asupra acesteia.
„Nu am observat să crească prețurile la chirii în martie. Mai degrabă au apărut oferte care se promovau la un preț menționat ca fiind negociabil, iar cum cererea era mare, nu s-a mai negociat”, spune acesta pentru Cluj24.
Compromisurile studenților: Facultatea e mai importantă decât chiria pe o lună
Mulți studenți care au vrut să închirieze atunci au cerut să aibă contractul până în vară, aspect cu care majoritatea proprietarilor nu au fost de acord, decât dacă măreau prețul.
„Noi, ca agenție, am vrut să aplanăm situația, lăsând proprietarii să se gândească la un preț mai convenabil astfel încât și ei să fie mulțumiți, dar și studenții să poată sta în chirie pentru aceste câteva luni.
Neașteptat a fost faptul că, dincolo de găsirea acestei căi de mijloc, mai mulți studenți s-au arătat dispuși să piardă garanția (contravaloarea unei chirii) pentru a avea un loc în care să stea doar până la vară”, povestește Boja.
El a venit cu mai multe explicații despre procedurile prevăzute în contract.
„Dacă pleci mai devreme decât este stipulat în contract, pierzi garanția. Totuși, a fost un risc pe care unii studenți și l-au asumat pentru a putea închiria un imobil din martie până la sfârșitul facultății”, notează agentul imobiliar.
A făcut, totodată, o comparație între ofertele de chirii și regimul hotelier, ajungând la concluzia că cel din urmă nu este rentabil, costurile fiind de aproximativ 3000 de lei lunar, semnificativ mai mult decât prețul mediu al unei chirii pentru studenți.
Mărirea prețurilor, adevăr sau mit?
Antonio consideră că migrația studenților nu este motivul pentru care prețurile se modifică. În opinia lui, alți factori influențează costurile.
„Aș putea spune că nu cresc prețurile la chirii când vin studenții, mai degrabă scad când apartamentele rămân neînchiriate.
Să ne gândim la un apartament de 400 de euro. Dacă stă pe piață mai mult de 3 sau 4 săptămâni, proprietarul e dispus să scadă ca, în final, clientul să-l poată închiria la 360 de euro, de exemplu.
Când pleacă, anunțul va apărea din nou, dar la suma inițială, de 400 de euro. Prin urmare, nu e vorba neapărat de un preț crescut, ci de unul prestabilit de la care se negociază.
În cei aproape 4 ani de activitate ca agent imobiliar, nu am întâlnit cazuri în care costurile să crească”, precizează acesta.
Când cresc prețurile, mai exact
Cunoaște majoritatea ofertelor din Cluj-Napoca și rar s-a întâmplat să vadă un apartament de 400 de euro crescut la 450, spre exemplu. Din experiența sa, vizionările au influențat prețurile, însă modalitatea prin care se întâmplă acest lucru nu este întocmai una ușor de gestionat pentru un agent.
„Se poate întâmpla să crească prețul în momentul în care se merge la vizionare cu mulți clienți. Vizionările se programează întotdeauna, dar au existat și situații în care s-a întârziat și am fost nevoit să grupez mai mulți potențiali clienți într-o singură vizionare, ceea ce l-a făcut pe proprietar să își dea seama că are o ofertă bună și să își dorească să pună un preț mai mare.
Aici intervin eu cu rolul de agent, ca să aplanez situația. Găsesc o cale de mijloc astfel încât clientul să nu fie nevoit să treacă peste limitele bugetului, – degeaba îi place mult chiria dacă prețul i-a depășit posibilitățile financiare – iar proprietarul să fie mulțumit cu banii primiți din chirie”, explică Antonio.
Persoană fizică versus agenție imobiliară
Deși multe persoane aflate în căutarea unei chirii preferă să discute doar cu persoane fizice, închiriind direct de la proprietar, agentul imobiliar susține că studenții apelează frecvent la serviciile sale, dat fiind că există avantaje concrete în acest sens.
„În cazul chiriilor, cei mai mulți clienți sunt studenți. Un exemplu bun este un student în primul an care vede harta Clujului și nu știe exact distanțele și cât de facil e accesul.
Dacă tu mergi la facultate în centru din cartierul Bună Ziua, singura variantă de acces e Calea Turzii, care dimineața e înfundată. Poți sta în trafic 40 de minute până la facultate.
Dacă stai în Mărăști, cu autobuzul faci maxim 20, fiindcă există o stradă principală pe care se circulă mult mai bine spre centrul orașului.
Acestea sunt avantajele colaborării cu o agenție: sfaturi, o perspectivă mai amplă, fiindcă eu vin cu părerea și experiența mea din Cluj, încercând să găsesc locuința ideală pentru client, dar fiind atent și la nevoile proprietarului”, indică Boja.
Între chiriaș și proprietar trebuie să existe mai mult decât o afacere
Acesta consideră că relația dintre chiriaș și proprietar este esențială atunci când clientul își caută un imobil.
„Între chiriaș și proprietar trebuie să fie mai mult decât un business. Ideal e să te înțelegi cu el, să te ajute dacă se strică ceva, să se implice, să înțeleagă dacă amâni puțin chiria și să ajungi la un punct comun în ceea ce privește condițiile de restituire a garanțiilor.
La fel, chiriașul trebuie să aibă grijă de imobil, să respecte rugămințile proprietarului – dacă există anumite aspecte de care trebuie să țină cont în mod special – și așa mai departe”, spune Antonio.
Ce vor studenții: paturi matrimoniale și locuri de parcare
Pe lângă încadrarea în buget, există și alte criterii pe baza cărora studenții își aleg chiria. După aspectul financiar, importante pentru ei sunt atât aspectul locuinței, cât și zona în care vor sta, astfel încât să ajungă cu ușurință la facultate.
„E important, de asemenea, să aibă pat matrimonial. Mulți caută asta.
Suntem obișnuiți să dormim în patul confortabil de acasă și să dormim la Cluj pe canapea nu e întocmai o bucurie”, susține Boja.
A observat că, în cazul apartamentelor cu două camere, e esențial ca dormitoarele să fie cât mai asemănătoare, astfel încât chiriașii să nu întâmpine dificultăți în ceea ce privește alegerea camerei.
„Dacă un dormitor e mai mare și mai frumos aranjat, ar însemna ca unul dintre ei să plătească mai mult, sau ca între cei doi prieteni să apară neînțelegeri.
Am pățit să merg la vizionări și să nu dau un apartament pentru că avea dormitoarele prea diferite, iar clienții nu se puteau decide în care să doarmă”, relatează agentul imobiliar.
Locurile de parcare sunt, de asemenea, un factor esențial pentru cei aflați în căutare de chirii.
„Dacă nu ai unde să parchezi și lași mașina într-un loc care nu e al tău, riști o amendă de 200 de euro din start, ceea ce e foarte mult, mai ales că în 10 zile din 30 parchezi unde nu trebuie dacă nu ai propriul loc de parcare”, adaugă el.
Cât de ocupat e un agent imobiliar în Cluj
A observat că mulți clienți îl contactează din mediul online sau din recomandări și, din fericire pentru agenție, se menține un flux continuu. Dacă vara sunt doar studenți printre clienți, în restul timpului, angajații mențin fluxul.
„Dar se întâmplă și să fiu contactat de mulți oameni într-o zi, ca în următoarea să sune telefonul doar de 2-3 ori, la asta încă nu am găsit o explicație”, completează Antonio.
Promovarea pe rețelele de socializare și pe site-urile de specialitate e de ajutor. De exemplu, pe Facebook există zeci de grupuri de chirii unde utilizatorii sunt foarte activi.
Perioada cu cea mai puțină activitate e cea dinaintea și ulterioară sărbătorilor. Dar și zilele „moarte” sunt benefice, consideră Boja, întrucât proprietarii au timp să regândească apartamentele și să le îmbunătățească.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Boxe din subsolul blocurilor, vândute ca apartamente la Cluj cu 50.000 euro. Criticile arhitectului Clujului

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, consideră că piața imobiliară trebuie reglementată urgent și că Protecția Consumatorilor trebuie să intervină de urgență pentru ca boxele din subsolurile blocurilor să nu poată fi transformate în apartamente, vândute ulterior cu prețuri care ajung și la 50.000 de euro.
”Nu este posibil ca asemenea anunțuri să apară liber pe piața imobiliară. De ce? Simplu de tot: este reclamă falsă și induce în eroare cumpărătorul prin prezentarea de informații FALSE.
Boxa nu e apartament – este spațiu de depozitare și nu poate fi transformat în apartament deoarece se încalcă prevederile legale (indicatori urbanistici, număr unități locative, spatii de parcare, etc.).
Protecția Consumatorilor să intervină
Credeți că un dezvoltator nu ar fi construit direct apartament și nu boxă, ca să-l vândă cu 3.000 de euro/mp dacă se putea legal? Ar renunța așa ușor la câteva zeci de mii de euro? Bineînțeles că nu ar fi renunțat!
Sub un aspect are dreptate – se pot face gemuri în acel spațiu. Gemuri de caise, de căpșuni și de care mai dorește. Boxa e locul unde se pot depozita acestea.
ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor are obligatia să intervină și să sancționeze drastic asemenea derapaje”, crede Salanță.

Fostul premier și lider PSD, Victor Ponta, candidat independent la prezidențiale, se declară de acord ca locuitorii Capitalei să-l ia pe primarul Emil Boc să conducă Bucureștiul și să-l dea la schimb pe Nicușor Dan la Cluj-Napoca.
Ponta a declarat la podcastul lui Marius Tucă de pe Gândul că i s-a părut culmea că Nicușor Dan a mers la Cluj-Napoca să critice orașul și administrația locală când în București nu a făcut absolut nimic.
”Am văzut că a fost la Cluj și a criticat Clujul că nu e bun și îmi venea să zic, nu sunt mare fan Boc, dar eu sunt de acord să-l luăm pe Boc și să-l dăm pe Nicușor la Cluj.
Mi s-a părut culmea să te duci să critici Clujul când tu în București nu ai făcut absolut nimic”, a spus Ponta.
Acesta crede că va intra în turul doi al alegerilor pentru funcția supremă în stat cu Nicușor Dan, primarul general al Capitalei fiind, de asemenea, candidat independent
De asemenea, Victor Ponta a susținut că va cere reducerea subvenției acordate de Guvern partidelor politice parlamentare deoarece sumele din prezent, de milioane de euro, sunt prea mari.
EVENIMENT
Ministrul Finanțelor: Veniturile obținute în mod cinstit pot fi TRANSFERATE liber în cadrul familiei, fără a mai fi impozitate

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat miercuri că veniturile obținute în mod cinstit pot fi transferate liber în cadrul familiei, fără a mai fi impozitate, astfel încât cei care transferă bani copiilor sau părinților lor, fie prin virament bancar, fie în numerar, din veniturile lor legal obținute, nu au de ce să se teamă.
„Scopul organelor fiscale este de a descuraja evaziunea fiscală, nu de a sancționa persoanele care au primit bani de la un membru al familiei. Este însă important ca persoanele vizate să colaboreze cu autoritățile în cazul în care sunt solicitate să facă acest lucru în cadrul unei eventuale verificări”, a subliniat ministrul, într-o postare pe pagina sa de Facebook, citată de Agerpres.
Ministrul Finanțelor: Veniturile obținute în mod cinstit pot fi TRANSFERATE liber în cadrul familiei, fără a mai fi impozitate
Reacția ministrului vine la o zi după ce avocata Luisiana Dobrinescu, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA, a atras atenția asupra faptului că lipsa unor documente justificative privind remiterea de sume în numerar între rude atrage consecințe fiscale semnificative asupra persoanelor fizice verificate.
Aceasta a prezentat cazul unui antreprenor care i-a dat sume de bani din dividende fiicei sale. În cadrul unei verificări a situației fiscale personale, inspectorii i-au solicitat acesteia documente justificative care să ateste sursa sumelor de bani deținute, mai exact cele din care să rezulte remiterea sumelor de bani de la tată, conform notei explicative și a declarației notariale date de acesta din urmă.
Într-o situație asemănătoare s-a aflat și o pensionară care a primit bani de la fiul ei pentru o casă.
„Fără a nega legitimitatea și interesul inspectorilor fiscali în a solicita astfel de documente pentru stabilirea situației de fapt, trebuie acceptat că între rude, pentru banii în numerar, rareori se întocmesc documente justificative. Stabilirea situației de fapt trebuie așadar să aibă la bază probe caracteristice relației de rudenie, precum mesaje WhatsApp, declarații pe proprie răspundere ale părților implicate, declarații ale martorilor etc.”, a declarat Dobrinescu, într-un comunicat.
„Sumele de bani transferate între rude se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile”
Pentru a evita astfel de probleme cu ANAF, avocata a recomandat ceea ce face și ea: le dă copiilor bani folosind online banking, cu menționarea destinației banilor.
„Așadar, românii ar trebui să fie atenți la sumele pe care le oferă sau le primesc. Impozitul pe sumele a căror sursă nu poate fi identificată a fost majorat de la 16% la 70%, de la 1 iulie 2024 prin Legea 296/2023, iar statul are nevoie de bani la buget”, a atras atenția sursa citată.
Ulterior, în cursul zilei de miercuri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a precizat că sumele de bani transferate între rude se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile, similar fiind tratați și banii încasați ca urmare a evenimentelor familiale (nunți/botezuri).
„La art. 61 și art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât și cele neimpozabile. Transferurile/sumele date/încasate de la rude se subscriu operațiunilor de donație/dar manual și se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcție de împrejurările fiecărei situații de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile.
În ceea ce privește sumele încasate ca urmare a evenimentelor familiale (nunți/botezuri), pentru care nu există obligația declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă de asemenea venituri neimpozabile”, menționează instituția.
„Cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate”
Potrivit Fiscului, în cadrul procedurii de verificare a situației fiscale personale, sunt examinate înscrisurile sau informațiile despre activitatea persoanei fizice verificate, referitoare la intrările și ieșirile de fonduri și la creșterea sau descreșterea elementelor patrimoniale pe perioada verificată, conform prevederilor legale din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
„Potrivit art. 117 din același act normativ (Codul de procedură fiscală, n.r.), astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate”, subliniază sursa citată.
Reprezentanții Fiscului au adăugat că, pe de altă parte, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, așa cum sunt prevăzute la articolele 61 și 62 din Legea 296/2023.

Guvernul renunță la impozitarea progresivă pentru partea necontributivă din pensiile speciale. Este vorba despre cele care le primesc magistrații, militarii și polițiștii. Se respectă astfel decizia Curții Constituționale de la finalul anului trecut.
Se revine la cota de impozitare de 10% pentru sumele ce depășesc plafonul de 3.000 de lei. Detaliile sunt prezentate într-un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor, scrie Alba24.
Modificări propuse
În nota de fundamentare a proiectului se precizează că se propune modificarea prevederilor Codului fiscal referitoare la calculul impozitului pe veniturile din pensii și la termenul de plată al acestuia, în sensul punerii de acord cu Decizia nr. 724/2024 a Curții Constituționale a României.
Modalitatea de stabilire a impozitului este cea anterioară modificărilor declarate neconstituționale, prin renunțarea la impozitul progresiv și reinstituirea cotei unice de impozitare de 10%. De asemenea, se reglementează același plafon neimpozabil pentru toate veniturile de această natură, respectiv plafonul lunar de 3.000 lei, în acord cu argumentele reținute de Curtea Constituțională.
Guvernul renunță la IMPOZITAREA progresivă a pensiilor speciale
Totodată, se menține mecanismul de calcul, reținere și plată a impozitului pe venitul din pensii de către plătitorii de venituri din pensii, precum și termenul de plată a impozitului reținut, respectiv până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei.
Potrivit reglementărilor actuale, impozitarea pensiilor care includ venituri necontributive se face diferit în funcție de componentele acestora. În acest context, venitul lunar din pensii este tratat pe două niveluri: venitul contributiv și cel necontributiv.
Ce a decis Curtea Constituțională
Prin Decizia nr. 724 din 19 decembrie 2024, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 91 din data de 31 ianuarie 2025, Curtea Constituțională a României a constatat că dispoziţiile art. 101 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt neconstituţionale.
În acest sens criticile aduse vizează, între altele, instituirea impozitării progresive, coroborată cu un mod de calcul al impozitului care face deosebirea între partea contributivă a pensiei şi partea necontributivă.
De altfel, în comunicatul de presă al Curții Constituționale a României din data de 19 decembrie 2024, se arată că, ”în aceste condiții, rămân aplicabile dispozițiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil”, se mai arată în nota de fundamentare.
Articolul declarat neconstituțional instituia în sarcina plătitorilor de venituri din pensii obligația privind calculul impozitului, reținerea și plata acestuia la bugetul de stat. De asemenea, reglementa aplicarea acestor prevederi în cazul drepturilor de pensie restante, a veniturilor din pensiile de urmaş, precum și în cel al veniturilor din pensii şi/sau al diferenţelor de venituri din pensii, sumelor reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflaţie, stabilite în baza hotărârilor judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile/hotărârilor judecătoreşti definitive şi executori.
Cum se face în prezent impozitarea venitului din pensii
Pentru pensiile cu aplicarea principiului contributivității, indiferent de nivel, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3000 de lei: cotă de impunere de 10%.
Pentru pensiile cu componentă contributivă și necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3000 de lei:
– pentru partea contributivă se aplică cotă de 10%
– pentru partea necontributivă, se aplică progresiv, potrivit profit.ro:
10% pentru venitul ce nu depășește câștigul salarial mediu net sau care este egal cu acesta
15% pentru venitul între câștigul salarial mediu net și cel brut (folosit la calculul bugetului de asigurări sociale)
20% pentru venitul ce depășește câștigul salarial mediu brut.
Pentru pensiile care au doar componentă necontributivă:
10% pentru venitul care este mai mic sau egal cu câștigul salarial mediu net;
15% pentru venitul între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut;
20% pentru venitul ce depășește câștigul salarial mediu brut.
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională și legea de completare a Legii privind pensiile militare. Decizia a fost dată în 11 martie.
„În esență, Curtea a reținut că reglementarea a două sisteme de echilibrare a pensiilor militare, cu regimuri juridice diferite, în funcție de data intrării în vigoare a legii criticate, încalcă prevederile art.16 alin.(1) din Constituție”, potrivit CCR.
Avocatul Poporului reclama faptul că legea de modificare a Legii pensiilor militare nu avea aprobate și sursele de finanțare.
Dacă legea ar fi trecut de Curtea Constituțională și ar fi fost promulgată de președinte, România risca să piardă încă 660 milioane de euro din PNRR, deoarece actul modifică jalonul privind pensiile speciale, considerat anterior îndeplinit de Comisia Europeană, potrivit hotnews.ro.
”Potrivit estimării realizate de Guvern, impactul lunar generat de actualizarea soldei de grad este estimat la aproximativ 130 milioane lei, iar cel generat de actualizarea soldei de funcție – la aproximativ 240 milioane lei, ceea ce duce la un impact bugetar lunar total de aproximativ 370 milioane lei”, mai notează Avocatul Poporului.