Connect with us

ADMINISTRAȚIE

SECRETE din piața IMOBILIARĂ din Cluj. Când cresc PREȚURILE chiriilor. Pierderea garanției, printre SACRIFICIILE studenților

Publicat


money g4b81ad965 640

Când spui Cluj-Napoca, automat de gândești la chiriile scumpe. Traiul în acest oraș este o provocare financiară pentru mulți, în special pentru cei care se mută aici pe timpul facultății, astfel că, în martie, când studenților li s-a impus participarea în formatul fizic la facultate, circula ideea că prețurile chiriilor vor crește semnificativ. Antonio Boja, agent imobiliar cu o experiență de peste 3 ani la Panoramic Imobiliare, a observat fenomenul și a ajuns la mai multe concluzii în ceea ce privește piața imobiliară, respectiv influența studenților asupra acesteia.

„Nu am observat să crească prețurile la chirii în martie. Mai degrabă au apărut oferte care se promovau la un preț menționat ca fiind negociabil, iar cum cererea era mare, nu s-a mai negociat”, spune acesta pentru Cluj24.

Compromisurile studenților: Facultatea e mai importantă decât chiria pe o lună

Mulți studenți care au vrut să închirieze atunci au cerut să aibă contractul până în vară, aspect cu care majoritatea proprietarilor nu au fost de acord, decât dacă măreau prețul.

„Noi, ca agenție, am vrut să aplanăm situația, lăsând proprietarii să se gândească la un preț mai convenabil astfel încât și ei să fie mulțumiți, dar și studenții să poată sta în chirie pentru aceste câteva luni.

Neașteptat a fost faptul că, dincolo de găsirea acestei căi de mijloc, mai mulți studenți s-au arătat dispuși să piardă garanția (contravaloarea unei chirii) pentru a avea un loc în care să stea doar până la vară”, povestește Boja.

El a venit cu mai multe explicații despre procedurile prevăzute în contract.

„Dacă pleci mai devreme decât este stipulat în contract, pierzi garanția. Totuși, a fost un risc pe care unii studenți și l-au asumat pentru a putea închiria un imobil din martie până la sfârșitul facultății”, notează agentul imobiliar.

A făcut, totodată, o comparație între ofertele de chirii și regimul hotelier, ajungând la concluzia că cel din urmă nu este rentabil, costurile fiind de aproximativ 3000 de lei lunar, semnificativ mai mult decât prețul mediu al unei chirii pentru studenți.

residence gbb34234b8 1920

Mărirea prețurilor, adevăr sau mit?

Antonio consideră că migrația studenților nu este motivul pentru care prețurile se modifică. În opinia lui, alți factori influențează costurile.

„Aș putea spune că nu cresc prețurile la chirii când vin studenții, mai degrabă scad când apartamentele rămân neînchiriate.

Să ne gândim la un apartament de 400 de euro. Dacă stă pe piață mai mult de 3 sau 4 săptămâni, proprietarul e dispus să scadă ca, în final, clientul să-l poată închiria la 360 de euro, de exemplu.

Când pleacă, anunțul va apărea din nou, dar la suma inițială, de 400 de euro. Prin urmare, nu e vorba neapărat de un preț crescut, ci de unul prestabilit de la care se negociază.

În cei aproape 4 ani de activitate ca agent imobiliar, nu am întâlnit cazuri în care costurile să crească”, precizează acesta.

Când cresc prețurile, mai exact

Cunoaște majoritatea ofertelor din Cluj-Napoca și rar s-a întâmplat să vadă un apartament de 400 de euro crescut la 450, spre exemplu. Din experiența sa, vizionările au influențat prețurile, însă modalitatea prin care se întâmplă acest lucru nu este întocmai una ușor de gestionat pentru un agent.

„Se poate întâmpla să crească prețul în momentul în care se merge la vizionare cu mulți clienți. Vizionările se programează întotdeauna, dar au existat și situații în care s-a întârziat și am fost nevoit să grupez mai mulți potențiali clienți într-o singură vizionare, ceea ce l-a făcut pe proprietar să își dea seama că are o ofertă bună și să își dorească să pună un preț mai mare.

Aici intervin eu cu rolul de agent, ca să aplanez situația. Găsesc o cale de mijloc astfel încât clientul să nu fie nevoit să treacă peste limitele bugetului, – degeaba îi place mult chiria dacă prețul i-a depășit posibilitățile financiare – iar proprietarul să fie mulțumit cu banii primiți din chirie”, explică Antonio.

mohd azrin u9b24rc7jyu unsplash

Persoană fizică versus agenție imobiliară

Deși multe persoane aflate în căutarea unei chirii preferă să discute doar cu persoane fizice, închiriind direct de la proprietar, agentul imobiliar susține că studenții apelează frecvent la serviciile sale, dat fiind că există avantaje concrete în acest sens.

„În cazul chiriilor, cei mai mulți clienți sunt studenți. Un exemplu bun este un student în primul an care vede harta Clujului și nu știe exact distanțele și cât de facil e accesul.

Dacă tu mergi la facultate în centru din cartierul Bună Ziua, singura variantă de acces e Calea Turzii, care dimineața e înfundată. Poți sta în trafic 40 de minute până la facultate.

Dacă stai în Mărăști, cu autobuzul faci maxim 20, fiindcă există o stradă principală pe care se circulă mult mai bine spre centrul orașului.

Acestea sunt avantajele colaborării cu o agenție: sfaturi, o perspectivă mai amplă, fiindcă eu vin cu părerea și experiența mea din Cluj, încercând să găsesc locuința ideală pentru client, dar fiind atent și la nevoile proprietarului”, indică Boja.

tierra mallorca jxi2ap8dtnc unsplash

Între chiriaș și proprietar trebuie să existe mai mult decât o afacere

Acesta consideră că relația dintre chiriaș și proprietar este esențială atunci când clientul își caută un imobil.

„Între chiriaș și proprietar trebuie să fie mai mult decât un business. Ideal e să te înțelegi cu el, să te ajute dacă se strică ceva, să se implice, să înțeleagă dacă amâni puțin chiria și să ajungi la un punct comun în ceea ce privește condițiile de restituire a garanțiilor.

La fel, chiriașul trebuie să aibă grijă de imobil, să respecte rugămințile proprietarului – dacă există anumite aspecte de care trebuie să țină cont în mod special – și așa mai departe”, spune Antonio.

keys g54b18e307 1920

Ce vor studenții: paturi matrimoniale și locuri de parcare

Pe lângă încadrarea în buget, există și alte criterii pe baza cărora studenții își aleg chiria. După aspectul financiar, importante pentru ei sunt atât aspectul locuinței, cât și zona în care vor sta, astfel încât să ajungă cu ușurință la facultate.

„E important, de asemenea, să aibă pat matrimonial. Mulți caută asta.

Suntem obișnuiți să dormim în patul confortabil de acasă și să dormim la Cluj pe canapea nu e întocmai o bucurie”, susține Boja.

A observat că, în cazul apartamentelor cu două camere, e esențial ca dormitoarele să fie cât mai asemănătoare, astfel încât chiriașii să nu întâmpine dificultăți în ceea ce privește alegerea camerei.

„Dacă un dormitor e mai mare și mai frumos aranjat, ar însemna ca unul dintre ei să plătească mai mult, sau ca între cei doi prieteni să apară neînțelegeri.

Am pățit să merg la vizionări și să nu dau un apartament pentru că avea dormitoarele prea diferite, iar clienții nu se puteau decide în care să doarmă”, relatează agentul imobiliar.

Locurile de parcare sunt, de asemenea, un factor esențial pentru cei aflați în căutare de chirii.

„Dacă nu ai unde să parchezi și lași mașina într-un loc care nu e al tău, riști o amendă de 200 de euro din start, ceea ce e foarte mult, mai ales că în 10 zile din 30 parchezi unde nu trebuie dacă nu ai propriul loc de parcare”, adaugă el.

auto financing g46ab6a2cf 1920

Cât de ocupat e un agent imobiliar în Cluj

A observat că mulți clienți îl contactează din mediul online sau din recomandări și, din fericire pentru agenție, se menține un flux continuu. Dacă vara sunt doar studenți printre clienți, în restul timpului, angajații mențin fluxul.

„Dar se întâmplă și să fiu contactat de mulți oameni într-o zi, ca în următoarea să sune telefonul doar de 2-3 ori, la asta încă nu am găsit o explicație”, completează Antonio.

Promovarea pe rețelele de socializare și pe site-urile de specialitate e de ajutor. De exemplu, pe Facebook există zeci de grupuri de chirii unde utilizatorii sunt foarte activi.

Perioada cu cea mai puțină activitate e cea dinaintea și ulterioară sărbătorilor. Dar și zilele „moarte” sunt benefice, consideră Boja, întrucât proprietarii au timp să regândească apartamentele și să le îmbunătățească.

surse foto: unsplash, pixabay

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

AVERTIZARE cod galben pentru județul Cluj. Vijelii, ploi însemnate cantitativ și grindină

Publicat

De

Vijelii și grindină la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de instabilitate atmosferică pentru tot județul Cluj pentru ziua de miercuri, 23 aprilie.

Vor fi ploi însoțite de descărcări electrice, iar vântul va bate cu putere.

Vijelii, ploi însemnate cantitativ și grindină la Cluj

Avertizarea Cod Galben este valabilă miercuri, 23 aprilie, între orele 12.00 și 23.00, anunță meteorologii.

Vor fi o perioadă cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care va avea rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 de litri pe metru pătrat.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Petiție pentru lărgirea centurii în jurul localității Apahida. Traficul a crescut semnificativ pe direcția Gherla-Dej

Publicat

Petiție lărgire drum de centură la Apahida

O petiție online a fost deschisă de un locuitor din comuna Apahida, care cere lărgirea centurii în zona acestei localități.

În petiția semnată deja de peste 300 de persoane, la ora publicării acestei știri, se arată că traficul pe centura Vâlcele-Apahida a crescut semnificativ, iar o mare parte dintre mașini ajung pe drumul principal din localitate.

Petiție pentru lărgirea centurii în jurul localității Apahida

În petiția adresată primarului Cristina Belce, se arată că este necesară lărgire drumului de centură în jurul Apahidei.

”În ultima perioadă, observăm o creștere semnificativă a traficului din direcția Gherla-Dej, iar o parte din acest trafic ajunge pe drumul principal din Apahida. Prin suplimentarea numărului de benzi de pe DN 1C (strada principală din Apahida), veți încuraja și mai mult trafic dinspre Gherla – Jucu să tranziteze comuna, iar acest fapt va avea un impact negativ asupra siguranței, zgomotului și poluării din comuna noastră”, se arată în petiție.

”Lărgirea drumului principal din Apahida nu reprezintă o soluție”

Tot acolo se menționează faptul că traficul intens produce deja neplăceri pentru locuitorii din zonă. ”Lărgirea drumului principal nu reprezintă soluția optimă pentru a gestiona acest volum crescut de trafic – care de altfel este un trafic generat de persoanele din exteriorul comunei care fac naveta către Cluj-Napoca”, atrage atenția autorul petiției.

Astfel, semnatarii petiției cer Primăriei ”să inițieze demersurile necesare pentru grăbirea implementări proiectului de lărgire a drumului de centură ocolitoare a Apahidei și realizarea drumului de legătură dintre centură și drumul înspre Reghin, eliminând astfel și aglomerația la trecerea cu calea ferată”.

Inițiatorul petiției solicită, de asemenea, urgentarea conectării parcului industrial Nervia la centură, un proiect spune el, care ar putea elimina o mare parte din aglomerație cauzată de traficul generat de parcul industrial.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. EXCLUSIV. O DULCE de la Cluj face dulce în Belgia. Alexandra: Îmi doresc să mă EXTIND

Publicat

alexandra fagadar

Migrația economică a devenit un fenomen larg răspândit în ultimele decenii, mai ales după 1989 și mai intens după 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană. În multe țări vest-europene (Germania, Italia, Spania, Marea Britanie), salariile sunt semnificativ mai mari decât în România pentru aceleași joburi. Mulți români caută nu doar bani, ci și respect, siguranță la locul de muncă și oportunități reale de avansare. Au acces mai bun la servicii publice, educație, sănătate și o infrastructură mai bine dezvoltate decât în țară. Mulți părinți pleacă gândindu-se la viitorul copiilor, nu doar la propriul câștig.

Este și cazul Alexandrei Făgădar, o sibiancă transhumată la Cluj-Napoca, de unde a ales calea occidentului, mutându-se acum 5 ani în Belgia, acolo unde face torturi și prăjituri.

„La Sibiu am terminat liceul pedagogic. Pasiunea pentru tot ce înseamnă bucătărie o am de mică, de la vârsta de 13 ani. Când am intrat la liceu am vrut să urmez școală profesională pe profil de bucătar, dar nu am fost lăsată de părinți”, spune Alexandra.

alexandra fagadar

VIDEO FOTO. EXCLUSIV. O DULCE de la Cluj face dulce în Belgia. Alexandra: Îmi doresc să mă EXTIND

Până la urmă a făcut curs de bucătar și a ajuns să lucreze în Cluj-Napoca la un restaurant, unde a început să facă prăjituri pentru evenimente. „Eram încântată de idee de pe atunci, dar nu aveam încredere în mine”, mai spune Alexandra.

A plecat din țară, în 2020, în Belgia, pentru „a reuși să mai adunăm banii până să avem un copil, ca să putem să îi oferim o viață mai bună”. A avut o ofertă de muncă la o seră cu plante aromatice (mentă, pătrunjel, coriandru etc.).

alexandra fagadar

„În prezent lucrez în continuare în seră, dar primind impulsuri de la soț și de la prietenii și colegele de la muncă, am luat decizia de a înființa “Dulce amprentă” și spre surprinderea mea funcționează chiar foarte bine de 4 luni. Deocamdată, afacerea funcționează doar în Belgia, dar Alexandra se gândește serios la reîntoarcerea în Cluj și deschiderea unui laborator, deși, punând în balanță tot, crede că în Belgia ar merge mult mai bine. „Decizia e foarte greu de luat”. recunoaște Alexandra.

alexandra fagadar

„Familia este foarte încântată de idee și mă susțin”

„În weekend-ul Paștilor am avut cel mai exclusivist eveniment, la care nici nu m-aș fi gândit vreodată: am avut ocazia să fac tort pentru toate finalistele de la “Miss Exclusive” Belgia. Am avut emoții foarte mari dar am fost foarte încântată când am primit feed-back-ul, care a fost unul foarte bun”, spune Alexandra.

alexandra fagadar

„Mă inspir de la câteva fete de pe site-urile de socializare, dar de multe ori stau seara în pat și mă gândesc ce să fac, cum să fac să îmi iasă totul tot mai frumos, mai bine și mai gustos. În preajma sărbătorilor fac cozonaci și prăjituri de casă.

Alexandra lucrează singură dar are toată susținerea familiei. „Familia este foarte încântată de idee și mă susține, ei sunt degustătorii mei, când creez ceva, pe părerea lor mă bazez, sunt primii care îmi dau feedback legat de gust și de aspect”, mărturisește Alexandra.

alexandra fagadar

Nu a ținut cont de costul investiției, fiind la început, a considerat că trebuie să investească aproape tot profitul în mai multe produse, ustensile, pentru a-și putea ușura munca și a ajunge să evolueze. Prețul unui tort este de 30-35€, depinzând de cremele din interiorul lui.

„Îmi doresc să mă extind, dar cred că trebuie să iau lucrurile sistematic”, încheie Alexandra Făgădar.

alexandra fagadar

alexandra fagadar

alexandra fagadar

alexandra fagadar

alexandra fagadar

alexandra fagadar

alexandra fagadar

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu de proporții în Jucu de Sus. ARDE acoperișul unei case

Publicat

De

Incendiu la Jucu de Sus

Un incendiu a izbucnit miercuri dimineața la o casă din localitatea clujeană Jucu de Sus.

Trei echipaje de pompieri intervin în aceste momente pentru a stinge flăcările.

Incendiu de proporții în Jucu de Sus. ARDE acoperișul unei case

Echipajul de la Punctul de Lucru Jucu s-a deplasat la incendiu, dar forțele au fost suplimentate imediat cu două autospeciale de mare capacitate de la Cluj-Napoca.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, incendiul a cuprins acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați. Nu sunt anunțate victime.

UPDATE.

Incendiul a fost localizat, iar pompierii lucrează acum pentru lichidarea acestuia.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate