Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

Călugărul budist venit la Cluj, Tenzin Gendun, despre moarte, părinți, iubire și artă: „Întregul univers e o expresie a karmei”

Publicat


289064711 1661190177613026 7315106920290939846 n

Venerabilul Tenzin Gendun este un călugăr budist care s-a născut în Sri Lanka, aflat într-o vizită la Cluj-Napoca până la sfârșitul lunii ianuarie, ocazie cu care conduce diferite ateliere la Centrul budist „White Mahakala”. A studiat în Anglia Artele Plastice, apoi, în 1991 a călătorit în India și Nepal cu banii strânși în studenție, când lucra în domeniul HoReCa. Acolo a descoperit practicile budiste, care i-au atras atenția, așa că a ales să studieze budismul mai serios. I-a întâlnit și pe Dalai Lama și pe Lama Zopa Rinpoche, iar pe măsură ce a explorat budismul a început să rezoneze din ce în ce mai profund cu el, astfel că, un an mai târziu, când avea 25 de ani, s-a călugărit în India, urmând ca în Franța, la mănăstirea Nalanda, să își continue studiile, absolvind masterul în budism.

Acesta a acordat anterior un interviu pentru Cluj24 referitor la parcursul său în calitate de călugăr, iar de data aceasta va trece în revistă câteva dintre credințele budiste, de la conștiință și ce se întâmplă cu ea după moarte, la destin, părinți, artă și suflete pereche.

Ce este mintea, pe unde călătorește și de ce

În filosofia budistă, mintea are mai multe nivele. Când un om moare, se spune că „mintea” lui, sau altfel spus, conștiința, se află în zona chakrei inimii. Moartea, la budiști, nu e reprezentată de momentul în care respirația se oprește, ci de momentul în care mintea părăsește corpul, ce ia, în jur de 3 zile, de obicei.

„Odată ce persoana încetează să respire, mintea atinge un nivel de energie foarte subtil și poate rămâne atașată de corp timp de 3 zile. Uneori și mai mult, în funcție de ce meditație a făcut persoana respectivă. Dar de aceea, atunci când cineva moare, corpul se răcește, dar zona inimii rămâne caldă mai mult timp – mintea nu a părăsit încă trupul.

După moarte, în funcție de ce ai făcut pe parcursul vieții, de cât de pozitive sau negative au fost acțiunile tale, vei dezvolta o dorință puternică de a reveni într-un corp, a cărui existență va fi marcată de experiențele trecute, pentru ca tu să poți învăța mai departe”, explică venerabilul Tenzin Gendun.

Karma aduce continuitate vieții. Idei despre reîncarnare

Dar până să se întâmple asta, mintea rămâne în acea stare subtilă, neputând fi simțită de cei în viață. Apoi intervine trecutul, karma dintr-o viață anterioară, care se transpune într-o nouă formă de existență. Altfel spus, nu mintea va alege cum va fi noua viață, ci karma din viețile anterioare va atrage după sine un context nou, de care mintea devine imediat atașată.

„Noua existență nu e neapărat să fie una umană. Dacă faptele au fost suficient de rele, există șanse mai mari ca reîncarnarea să se facă într-un animal. De ce?

În primul rând, pentru că, odată ce se încheie o existență, nu urmează neapărat una într-un realm superior, nu e ceva progresiv. Dacă ai făcut mult rău, ai furat și așa mai departe, noua existență va fi marcată de sărăcie, acesta e efectul karmei. Dacă ai făcut mult bine, noua viață îți va aduce protecție și prosperitate, va fi una mai liniștită din acest punct de vedere.

În al doilea rând, existența animală are parte de mai multă suferință, deci se află într-un realm inferior existenței umane, din punct de vedere al armoniei.

Animalele trăiesc în frică mereu, sunt mereu precaute în caz că vor fi atacate, chiar și cele domestice. Plus că în multe situații depind de alții ca să supraviețuiască. Dar au suflet și minte. Unii dintre noi chiar au o minte similară cu ele, din punct de vedere al emoțiilor trăite și a felului de a reacționa.

Un exemplu ar fi agresorii, care nu își controlează dorințele și ucid, violează, atacă și așa mai departe. Abținerea de la aceste lucruri ne face oameni. Un alt exemplu ar fi cei din țări subdezvoltate, care rar au acces la apă și mâncare și lupta lor se dă pentru aceste nevoi primare înainte de toate, așa cum animalele prioritizează vânatul pentru a supraviețui.

De aceea, dacă ai un animal de companie, fii blând și ai grijă de el nu doar oferindu-i hrană și adăpost. Încearcă să-l aduci mai aproape de un tărâm superior. Rostește mantre lângă el, folosește obiecte sfinte în jurul lui. Cu alte cuvinte, oferă-i șansa să ajungă la mai multă armonie, să aibă și experiența umană într-o viață viitoare”, subliniază călugărul.

Ce urmează după oameni

Existența umană nu este însă apogeul în ierarhia budistă. Mai departe se află nivelul îngerilor, al zeilor, unde totul se simte diferit.

Conform exemplului dat de Tenzin Gendun, „orice desert care are gust bun aici sau orice melodie foarte frumoasă de-a noastră pot fi considerate foarte neplăcute acolo, căci totul e mult mai rafinat”.

Dar, nefiind un nivel vizibil, precum lumea animalelor, discuțiile sunt împărțite. În principiu, nivelul zeilor este acel plan în care ajung mințile celor care au avut un parcurs virtuos în mai multe vieți.

„Nu este un univers lipsit de existență. Conștiința lor există, la un nivel subtil, ca într-o meditație continuă. Dar nu e ceva material, ca în lumea noastră”, adaugă acesta.

Ce se întâmplă între moarte și reîncarnare. Karma alege părinții

În lumea materială a oamenilor, până ca mintea să intre într-un alt corp, ea se află între 2 existențe, neavând o formă fizică, ci fiind strict o energie subtilă care se mai poate numi și „Sine”. Odată ce revine într-un corp, apare identitatea, ego-ul, ideea de „eu”. Înainte de reîncarnare, Sinele poate să se „teleporteze” dintr-un loc în altul într-o secundă.

„Nu călătorește dintr-un spațiu într-altul așa cum o facem noi, ci poate trece prin pereți sau alte asemenea, fiindcă nu e un corp fizic. În schimb, nu poate fi în mai multe locuri simultan, dar fiind o energie foarte subtilă, lipsită de materialitate, se poate duce oriunde.

Se poate duce, de asemenea, la corpul în care a fost. Observându-l și întrebându-se ce s-a întâmplat cu el, își poate da seama că a murit, ceea ce poate fi înfricoșător în unele cazuri. În funcție de această karma a trecutului, dacă persoana a fost foarte atașată de anumite locuri sau oameni, noua existență se va concentra în jurul acestora.

Înainte de naștere, Sinele <<vede>> părinții și se atașează de unul dintre ei în mod special. Dacă se atașează de mamă, va dezvolta o furie față de tată, pentru că prezența lui o blochează pe cea a mamei. Dacă mintea se atașează de tată, furia se va manifesta față de mamă. Dar ideea e că, odată ce apare această furie, mintea intră în corp (se atașează de fetus) și determină dacă acesta va fi băiat sau fată.

Dacă a fost atras de mamă în acel plan, înainte de naștere, copilul va fi băiat, iar dacă atracția a fost față de tată, copilul va fi fată. Dar aici nu vorbim despre o atracție în sensul romantic, ci pur și simplu de o apropiere între suflete”, explică Tenzin.

În budism, iubirea e efectul karmei: „Nu există suflete pereche”

Dar, dacă tot s-a amintit de dragoste, în credința budistă, de-a lungul timpului, s-au conturat idei și în ceea ce privește relațiile amoroase.

„În budism nu aș zice că există ideea de suflete pereche, pentru că toți ne-am întâlnit deja de foarte multe ori, fiecare având roluri diferite de la o existență la alta. Atracția față de o anumită persoană (pe orice plan) se datorează, într-adevăr, unei iubiri puternice din trecut.

Budismul spune că, dacă ești fixat pe o anumită persoană pe plan amoros acum, ai avut ceva karmic cu ea în viața trecută, fie că ați fost frați, alt fel de rude sau tot un cuplu. Dar ideea e că ați avut o relație care v-a marcat, iar acum karma creează o conexiune nouă cu această persoană. E o conexiune karmică, noi așa o numim, nu o conexiune de suflete pereche.

Fiecare se raportează diferit la karma aceasta. Unele persoane, după ce le moare partenerul, refuză să înceapă o relație cu altcineva, pentru că au fost profund marcate de acea conexiune karmică. În opinia mea, nu e sănătos, pentru că implică atașamentul, iar oamenii au capacitatea de a se vindeca. În orice caz, acest atașament puternic dintr-o viață duce la reîntâlnirea persoanei respective într-o viață următoare, pentru echilibrarea sau purificarea karmei”, punctează călugărul.

Mai multe idei despre atașament a împărtășit într-un scurt videoclip care se poate urmări pe YouTube, cu un click aici.

Cu alte cuvinte, oamenii se reîntâlnesc în vieți diferite ca urmare a unei legături puternice dintr-o viață trecută, a unei conexiuni ce se cere a fi echilibrată, astfel că ideea de suflete pereche este foarte limitativă pentru un sistem de gândire în care intersecțiile dintre oameni sunt numeroase și se extind dincolo de viața curentă.

Fobiile pot fi tratate cu compasiune

La polul opus iubirii se află frica. Iar în funcție de cât de prezentă a fost într-o existență, pot apărea fobii într-o viață următoare.

„Fobiile își pot avea rădăcinile în vieți anterioare. De exemplu, o persoană mușcată de un șarpe poate rămâne traumatizată, iar într-o viață următoare să se confrunte cu fobia de șerpi. Fobie, nu frică, pentru că majoritatea se tem oricum de șerpi”, explică Tenzin.

Altfel spus, și interacțiunile neplăcute au consecințe în viețile care urmează. Dar aceste fobii pot fi purificate (vindecate), la rândul lor.

Pentru a scăpa de fobiile de alte vietăți, de exemplu, dar și în general, călugărul consideră că e extrem de important ca persoana să fie preocupată de bunăstarea tuturor formelor de viață.

„Trebuie să simtă iubire și empatie pentru mediul înconjurător. Mergând tot pe exemplul cu șarpele, el nu te va mușca dacă nu îi este frică de tine. De altfel, niciun animal nu vrea să sufere așa cum nici noi nu vrem să suferim. Odată ce ne însușim această idee, adică odată ce ajungem să simțim iubire pentru ele, nu o să mai existe loc de fobii.

Să ne gândim și la țânțari, nu sunt niște animale pe care să le iubim neapărat. Ne ciupesc și e deranjant, dar acea picătură de sânge – nesemnificativă pentru noi – e singura cale de a supraviețui pentru ei. Și exact cum am zis mai devreme, nicio ființă nu vrea să sufere. Așadar, compasiunea poate regla aceste stări neplăcute vis-a-vis de temeri sau fobii”, reliefează Tenzin Gendun.

whatsapp image 2023 01 08 at 17.13.41

Concepții despre artă

Atât iubirea, cât și frica sau alte stări îi împing adesea pe oameni să creeze mai departe. În budism, arta e o formă de recunoștință față de divinitate și, de aceea, arta budistă este o colecție de reprezentări ale lui Buddha.

Artiștii nu se semnează pe lucrări și nu țin să își arate originalitatea printr-un stil anume, ci creează piese de artă pentru a-și exprima recunoștința față de divinitate. Totodată, arta e un soi de meditație, fiindcă omul se concentrează pe ceea ce face în momentul prezent, se lasă dus de val și de abilitățile lui.

Cât e destin și cât de liber arbitru?

În viziunea lui, tot ce există este o conexiune karmică, astfel că data și locul nașterii, de exemplu, țin de soartă, iar alegerea unui fel de mâncare, a unei facultăți, și așa mai departe, țin de liberul arbitru. În concepția budistă, există un echilibru între cele două.

„Să te naști în România e karma. Să alegi ce să studiezi la maturitate e liber arbitru. Dar faptul în sine că ai posibilitatea de a alege este tot karma. Unii nu au libertatea de a alege, sau sunt mai limitați din acest punct de vedere”, explică Gendun.

Pentru el, budismul este o cale a virtuții pentru cel care alege să simtă mai multă compasiune și care o dă mai departe, care lucrează constant pentru a avea o viață viitoare mai bună, deci care crede, implicit, în karma.

„Întregul univers e o expresie a karmei”, conchide călugărul.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

ANALIZĂ PSD: ANULAREA ofertei de LICITAȚIE pentru construcția tronsonului 2 de centură din Cluj-Napoca

Publicat

centura metropolitana (1)

PSD Cluj-Napoca a făcut o analiză critică a anulării de către Primăria Cluj-Napoca a ofertei de licitație pentru construcția tronsonului 2 de centură.

„Partidul Social-Democrat (PSD) Cluj-Napoca își exprimă profunda dezamăgire și preocupare în legătură cu recenta decizie a Primăriei Cluj-Napoca de a anula oferta de licitație pentru construcția unui nou tronson de centură, esențial pentru dezvoltarea infrastructurii urbane și îmbunătățirea fluxului de trafic din oraș.

ANALIZĂ PSD: ANULAREA ofertei de LICITAȚIE pentru construcția tronsonului 2 de centură din Cluj-Napoca

Anularea acestei licitații din cauza erorilor în elaborarea documentației necesare și a evaluării inadecvate a necesarului financiar reprezintă un semn de neglijență administrativă ce necesită atenție imediată și măsuri corective. Faptul că se aruncă vina pe firmele care au depus oferte, Dimex, respectiv Cona, este total nepotrivit, în contextul în care acestea sunt cunoscute ca fiind firme performante și profesioniste.

Este regretabil că acest eșec administrativ va întârzia progresul pe care locuitorii din Cluj-Napoca îl merită și de care au nevoie urgent. Această greșeală nu numai că afectează credibilitatea proceselor administrative locale, dar și oprește dezvoltarea unui proiect vital pentru infrastructura orașului nostru.

PSD Cluj-Napoca solicită o investigație completă și transparentă în legătură cu circumstanțele care au dus la această eroare costisitoare. De asemenea, cerem ca responsabilii pentru această greșeală să fie identificați și să răspundă în fața cetățenilor.

„Ne asumăm implementarea proiectului în formă integrală”

Partidul nostru își reafirmă angajamentul de a supraveghea și a îmbunătăți procesele administrative, astfel încât asemenea incidente să nu se repete. Ne angajăm să colaborăm cu toate părțile implicate pentru a asigura că proiectele viitoare vor fi gestionate cu mai multă atenție, competență și dedicare față de interesele clujenilor.

Imediat ce vom câștiga primăria la Cluj-Napoca, ne asumăm implementarea proiectului în formă integrală, prin licitație pe  întreaga lungime și nu fragmentar.

De asemenea, vizăm  cooptarea de experți care sa asiste redactarea caietelor de sarcini într-un mod realist, cât și la implementarea  și desfășurarea ulterioară a acestui proiect”, se arată în comunicatul PSD Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Suporturi de biciclete, INSTALATE pe mai multe autobuze și troleibuze din Cluj. Boc: Opțiuni pentru BICICLIȘTI în zone cu pantă

Publicat

ctp

Suporturile pentru biciclete au fost instalate pe mai multe autobuze și troleibuze din Cluj-Napoca, pe liniile 35, 43, 43B, 43P, 46, 46B, 46L, 40, 21.

„De astăzi, 1 mai, cei care aleg bicicleta în oraș pot utiliza suporții de bicicletă atașati pe mijloacele de transport public ale CTP. Astfel de sisteme au fost instalate pe autobuze și troleibuze care deservesc traseele liniilor: 35, 43, 43B, 43P, 46, 46B, 46L, 40, 21.

ctp

Suporturi de biciclete, INSTALATE pe mai multe autobuze și troleibuze din Cluj. Boc: Opțiuni pentru BICICLIȘTI în zone cu pantă

Vizăm astfel ca bicicliștii să aibă opțiuni în zonele cu pantă din Cluj-Napoca precum Calea Turzii, str. Bună Ziua, str. Frunzișului, drumurile spre zonele de agrement precum pădurea Făget sau Baza Sportivă „La Terenuri” și pentru o conectivitate mai facilă între cartierele municipiului: Mănăștur, Zorilor, Grigorescu, Mărăști și Gheorgheni.

biciclist

Vehiculele dotate cu suporți de biciclete vor fi desemnate cu un simbol în orarele liniilor valabile pe site-ul ctpcj.ro, în aplicația Tranzy și inclusiv pe panourile din stații.

piste biciclete

Șoferii CTP – Compania de Transport Public Cluj-Napoca au fost instruiți și au obligația de a vă oferi asistență la amplasarea și asigurarea bicicletelor pe suporți. Le mulțumim pentru sprijin”, a scris Emil Boc pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 30 de ani, conducea prin Cluj cu permisul SUSPENDAT. N-a oprit la semnalele poliției

Publicat

politist bun

Un bărbat de 30 de ani a refuzat să oprească, marți, la semnalele polițiștilor. După o urmărire, a fost orpit și încătușat. S-a dovedit că avea permisul suspendat.

„La data de 30 aprilie a.c. polițiștii Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 30 de ani, după ce a fost depistat conducând un autovehicul având dreptul de a conduce suspendat.

Bărbat de 30 de ani, conducea prin Cluj cu permisul SUSPENDAT. N-a oprit la semnalele poliției

În fapt, la data menționată mai sus, în jurul orei 07.40, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliției Cluj-Napoca și cei ai Secției 3 Poliție Rurală Baciu l-au depistat în trafic în timp ce conducea autoturismul pe Calea Baciului din Cluj-Napoca, efectuându-i semnal regulamentar de oprire, însă acesta nu a respectat indicațiile echipajului de poliție, continuându-și deplasarea.

Ulterior autoturismul a fost urmărit și interceptat de polițiști pe o stradă din apropiere, conducătorul auto fiind încătușat și condus la sediul Secției 1 în vederea luării măsurilor legale.

În cadrul verificărilor efectuate s-a constatat că acesta are dreptul de a conduce autovehicule suspendat, iar, în baza probatoriului administrat s-a dispus reținerea acestuia pentru o perioadă de 24 de ore.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tradiții și obiceiuri de Miercurea Mare. Spălarea picioarelor, trădarea lui Iisus de către Iuda și zi de POST sever

Publicat

miercurea mare

Miercurea Mare cade în Săptămâna Patimilor și precede Vinerea Mare, fiind considerată una dintre cele mai importante zile din perioada Paștelui. 

În tradiția creștină, Miercurea Mare este asociată cu mai multe evenimente din viața lui Iisus Cristos, inclusiv trădarea lui Iuda și pregătirile pentru Paște, scrie Alba24.ro.

Tradiții și obiceiuri de Miercurea Mare. Spălarea picioarelor, trădarea lui Iisus de către Iuda și zi de POST sever

Conform evangheliilor, Miercurea Mare este ziua în care Iuda a convenit să-l trădeze pe Iisus, fiind de asemenea asociată cu rugăciunea lui Iisus la Muntele Măslinilor și cu ultima cină, Euharistia.

Această zi este marcată de servicii religioase speciale în bisericile creștine, în care se rememorează evenimentele ce au condus la răstignirea lui Iisus.

În unele tradiții, Miercurea Mare este și ziua în care se spală picioarele credincioșilor în cadrul unei ceremonii speciale, reprezentând umilința lui Iisus față de ucenicii săi.

Miercurea Mare este o zi de post strict în calendarul ortodox, în care credincioșii se abțin de la consumul de carne și produse lactate.

Se poate ține chiar și post negru, iar unii credincioși chiar o fac.

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, semnificație

Miercurea Mare: Denia din a treia din Săptămâna Mare este cea în care Maria Magdalena, aflată în casa lui Iosif cel Lepros, i-a spălat lui Iisus Hristos picioarele cu lacrimi.

Cu sufletul împovărat a luat un vas cu mir și i l-a turnat Mântuitorului pe creștet, apoi cu propriul păr a șters picioarele Fiului lui Dumnezeu. În această sfântă zi se săvârșește Taina Sfântului Maslu, chiar în amintirea acestei ungeri.

Tot în Miercurea Mare, Iuda l-a vândut pe Iisus fariseilor, în schimbul a 30 de arginți. Tocmai din cauza acestui gest, pomenit adesea când se vorbește despre trădări, a treia zi din săptămână este de post pe tot parcursul anului.

Miercurea Mare: Tradiții și obiceiuri

Miercurea Săptămânii Patimilor este ultima zi din săptămână în care se mai pot face treburi casnice. În această zi mai este permis doar să se spele rufe și să se calce, dar și treburile câmpenești.

Este bine să te împaci cu oamenii cu care nu ai avut o relație tocmai bună în ultima perioadă.
E indicat să spui rugăciuni în Miercurea Mare.
Nu este bine să te enervezi, să arunci vorbe necurate sau să te superi pe ceilalţi.
În anumite zone se obișnuiește, ca în Miercurea Mare, copiii să meargă cu colindul la asfințitul soarelui, la final primind ouă pentru a le înroși.
O altă tradiție spune că, bărbații trebuie să arunce cenușa din sobă peste ogor, pentru ca roadele pământului să fie cât mai bogate.
Femeile nu torc și nu cos, ci spală ferestrele pentru ca lumina să pătrundă în fiecare colțișor al casei, în zilele de Paște.
Muncile la câmp sunt permise doar până marți, în timp ce în alte zone până miercuri.
De joi, bărbaţii rămân pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile casnice.

Casele trebuie să strălucească de curăţenie, pentru a întâmpina Învierea Domnului aşa cum se cuvine.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax