Connect with us

CULTURA

Călugărul budist venit la Cluj, Tenzin Gendun, despre moarte, părinți, iubire și artă: „Întregul univers e o expresie a karmei”

Publicat


289064711 1661190177613026 7315106920290939846 n

Venerabilul Tenzin Gendun este un călugăr budist care s-a născut în Sri Lanka, aflat într-o vizită la Cluj-Napoca până la sfârșitul lunii ianuarie, ocazie cu care conduce diferite ateliere la Centrul budist „White Mahakala”. A studiat în Anglia Artele Plastice, apoi, în 1991 a călătorit în India și Nepal cu banii strânși în studenție, când lucra în domeniul HoReCa. Acolo a descoperit practicile budiste, care i-au atras atenția, așa că a ales să studieze budismul mai serios. I-a întâlnit și pe Dalai Lama și pe Lama Zopa Rinpoche, iar pe măsură ce a explorat budismul a început să rezoneze din ce în ce mai profund cu el, astfel că, un an mai târziu, când avea 25 de ani, s-a călugărit în India, urmând ca în Franța, la mănăstirea Nalanda, să își continue studiile, absolvind masterul în budism.

Acesta a acordat anterior un interviu pentru Cluj24 referitor la parcursul său în calitate de călugăr, iar de data aceasta va trece în revistă câteva dintre credințele budiste, de la conștiință și ce se întâmplă cu ea după moarte, la destin, părinți, artă și suflete pereche.

Ce este mintea, pe unde călătorește și de ce

În filosofia budistă, mintea are mai multe nivele. Când un om moare, se spune că „mintea” lui, sau altfel spus, conștiința, se află în zona chakrei inimii. Moartea, la budiști, nu e reprezentată de momentul în care respirația se oprește, ci de momentul în care mintea părăsește corpul, ce ia, în jur de 3 zile, de obicei.

„Odată ce persoana încetează să respire, mintea atinge un nivel de energie foarte subtil și poate rămâne atașată de corp timp de 3 zile. Uneori și mai mult, în funcție de ce meditație a făcut persoana respectivă. Dar de aceea, atunci când cineva moare, corpul se răcește, dar zona inimii rămâne caldă mai mult timp – mintea nu a părăsit încă trupul.

După moarte, în funcție de ce ai făcut pe parcursul vieții, de cât de pozitive sau negative au fost acțiunile tale, vei dezvolta o dorință puternică de a reveni într-un corp, a cărui existență va fi marcată de experiențele trecute, pentru ca tu să poți învăța mai departe”, explică venerabilul Tenzin Gendun.

Karma aduce continuitate vieții. Idei despre reîncarnare

Dar până să se întâmple asta, mintea rămâne în acea stare subtilă, neputând fi simțită de cei în viață. Apoi intervine trecutul, karma dintr-o viață anterioară, care se transpune într-o nouă formă de existență. Altfel spus, nu mintea va alege cum va fi noua viață, ci karma din viețile anterioare va atrage după sine un context nou, de care mintea devine imediat atașată.

„Noua existență nu e neapărat să fie una umană. Dacă faptele au fost suficient de rele, există șanse mai mari ca reîncarnarea să se facă într-un animal. De ce?

În primul rând, pentru că, odată ce se încheie o existență, nu urmează neapărat una într-un realm superior, nu e ceva progresiv. Dacă ai făcut mult rău, ai furat și așa mai departe, noua existență va fi marcată de sărăcie, acesta e efectul karmei. Dacă ai făcut mult bine, noua viață îți va aduce protecție și prosperitate, va fi una mai liniștită din acest punct de vedere.

În al doilea rând, existența animală are parte de mai multă suferință, deci se află într-un realm inferior existenței umane, din punct de vedere al armoniei.

Animalele trăiesc în frică mereu, sunt mereu precaute în caz că vor fi atacate, chiar și cele domestice. Plus că în multe situații depind de alții ca să supraviețuiască. Dar au suflet și minte. Unii dintre noi chiar au o minte similară cu ele, din punct de vedere al emoțiilor trăite și a felului de a reacționa.

Un exemplu ar fi agresorii, care nu își controlează dorințele și ucid, violează, atacă și așa mai departe. Abținerea de la aceste lucruri ne face oameni. Un alt exemplu ar fi cei din țări subdezvoltate, care rar au acces la apă și mâncare și lupta lor se dă pentru aceste nevoi primare înainte de toate, așa cum animalele prioritizează vânatul pentru a supraviețui.

De aceea, dacă ai un animal de companie, fii blând și ai grijă de el nu doar oferindu-i hrană și adăpost. Încearcă să-l aduci mai aproape de un tărâm superior. Rostește mantre lângă el, folosește obiecte sfinte în jurul lui. Cu alte cuvinte, oferă-i șansa să ajungă la mai multă armonie, să aibă și experiența umană într-o viață viitoare”, subliniază călugărul.

Ce urmează după oameni

Existența umană nu este însă apogeul în ierarhia budistă. Mai departe se află nivelul îngerilor, al zeilor, unde totul se simte diferit.

Conform exemplului dat de Tenzin Gendun, „orice desert care are gust bun aici sau orice melodie foarte frumoasă de-a noastră pot fi considerate foarte neplăcute acolo, căci totul e mult mai rafinat”.

Dar, nefiind un nivel vizibil, precum lumea animalelor, discuțiile sunt împărțite. În principiu, nivelul zeilor este acel plan în care ajung mințile celor care au avut un parcurs virtuos în mai multe vieți.

„Nu este un univers lipsit de existență. Conștiința lor există, la un nivel subtil, ca într-o meditație continuă. Dar nu e ceva material, ca în lumea noastră”, adaugă acesta.

Ce se întâmplă între moarte și reîncarnare. Karma alege părinții

În lumea materială a oamenilor, până ca mintea să intre într-un alt corp, ea se află între 2 existențe, neavând o formă fizică, ci fiind strict o energie subtilă care se mai poate numi și „Sine”. Odată ce revine într-un corp, apare identitatea, ego-ul, ideea de „eu”. Înainte de reîncarnare, Sinele poate să se „teleporteze” dintr-un loc în altul într-o secundă.

„Nu călătorește dintr-un spațiu într-altul așa cum o facem noi, ci poate trece prin pereți sau alte asemenea, fiindcă nu e un corp fizic. În schimb, nu poate fi în mai multe locuri simultan, dar fiind o energie foarte subtilă, lipsită de materialitate, se poate duce oriunde.

Se poate duce, de asemenea, la corpul în care a fost. Observându-l și întrebându-se ce s-a întâmplat cu el, își poate da seama că a murit, ceea ce poate fi înfricoșător în unele cazuri. În funcție de această karma a trecutului, dacă persoana a fost foarte atașată de anumite locuri sau oameni, noua existență se va concentra în jurul acestora.

Înainte de naștere, Sinele <<vede>> părinții și se atașează de unul dintre ei în mod special. Dacă se atașează de mamă, va dezvolta o furie față de tată, pentru că prezența lui o blochează pe cea a mamei. Dacă mintea se atașează de tată, furia se va manifesta față de mamă. Dar ideea e că, odată ce apare această furie, mintea intră în corp (se atașează de fetus) și determină dacă acesta va fi băiat sau fată.

Dacă a fost atras de mamă în acel plan, înainte de naștere, copilul va fi băiat, iar dacă atracția a fost față de tată, copilul va fi fată. Dar aici nu vorbim despre o atracție în sensul romantic, ci pur și simplu de o apropiere între suflete”, explică Tenzin.

În budism, iubirea e efectul karmei: „Nu există suflete pereche”

Dar, dacă tot s-a amintit de dragoste, în credința budistă, de-a lungul timpului, s-au conturat idei și în ceea ce privește relațiile amoroase.

„În budism nu aș zice că există ideea de suflete pereche, pentru că toți ne-am întâlnit deja de foarte multe ori, fiecare având roluri diferite de la o existență la alta. Atracția față de o anumită persoană (pe orice plan) se datorează, într-adevăr, unei iubiri puternice din trecut.

Budismul spune că, dacă ești fixat pe o anumită persoană pe plan amoros acum, ai avut ceva karmic cu ea în viața trecută, fie că ați fost frați, alt fel de rude sau tot un cuplu. Dar ideea e că ați avut o relație care v-a marcat, iar acum karma creează o conexiune nouă cu această persoană. E o conexiune karmică, noi așa o numim, nu o conexiune de suflete pereche.

Fiecare se raportează diferit la karma aceasta. Unele persoane, după ce le moare partenerul, refuză să înceapă o relație cu altcineva, pentru că au fost profund marcate de acea conexiune karmică. În opinia mea, nu e sănătos, pentru că implică atașamentul, iar oamenii au capacitatea de a se vindeca. În orice caz, acest atașament puternic dintr-o viață duce la reîntâlnirea persoanei respective într-o viață următoare, pentru echilibrarea sau purificarea karmei”, punctează călugărul.

Mai multe idei despre atașament a împărtășit într-un scurt videoclip care se poate urmări pe YouTube, cu un click aici.

Cu alte cuvinte, oamenii se reîntâlnesc în vieți diferite ca urmare a unei legături puternice dintr-o viață trecută, a unei conexiuni ce se cere a fi echilibrată, astfel că ideea de suflete pereche este foarte limitativă pentru un sistem de gândire în care intersecțiile dintre oameni sunt numeroase și se extind dincolo de viața curentă.

Fobiile pot fi tratate cu compasiune

La polul opus iubirii se află frica. Iar în funcție de cât de prezentă a fost într-o existență, pot apărea fobii într-o viață următoare.

„Fobiile își pot avea rădăcinile în vieți anterioare. De exemplu, o persoană mușcată de un șarpe poate rămâne traumatizată, iar într-o viață următoare să se confrunte cu fobia de șerpi. Fobie, nu frică, pentru că majoritatea se tem oricum de șerpi”, explică Tenzin.

Altfel spus, și interacțiunile neplăcute au consecințe în viețile care urmează. Dar aceste fobii pot fi purificate (vindecate), la rândul lor.

Pentru a scăpa de fobiile de alte vietăți, de exemplu, dar și în general, călugărul consideră că e extrem de important ca persoana să fie preocupată de bunăstarea tuturor formelor de viață.

„Trebuie să simtă iubire și empatie pentru mediul înconjurător. Mergând tot pe exemplul cu șarpele, el nu te va mușca dacă nu îi este frică de tine. De altfel, niciun animal nu vrea să sufere așa cum nici noi nu vrem să suferim. Odată ce ne însușim această idee, adică odată ce ajungem să simțim iubire pentru ele, nu o să mai existe loc de fobii.

Să ne gândim și la țânțari, nu sunt niște animale pe care să le iubim neapărat. Ne ciupesc și e deranjant, dar acea picătură de sânge – nesemnificativă pentru noi – e singura cale de a supraviețui pentru ei. Și exact cum am zis mai devreme, nicio ființă nu vrea să sufere. Așadar, compasiunea poate regla aceste stări neplăcute vis-a-vis de temeri sau fobii”, reliefează Tenzin Gendun.

whatsapp image 2023 01 08 at 17.13.41

Concepții despre artă

Atât iubirea, cât și frica sau alte stări îi împing adesea pe oameni să creeze mai departe. În budism, arta e o formă de recunoștință față de divinitate și, de aceea, arta budistă este o colecție de reprezentări ale lui Buddha.

Artiștii nu se semnează pe lucrări și nu țin să își arate originalitatea printr-un stil anume, ci creează piese de artă pentru a-și exprima recunoștința față de divinitate. Totodată, arta e un soi de meditație, fiindcă omul se concentrează pe ceea ce face în momentul prezent, se lasă dus de val și de abilitățile lui.

Cât e destin și cât de liber arbitru?

În viziunea lui, tot ce există este o conexiune karmică, astfel că data și locul nașterii, de exemplu, țin de soartă, iar alegerea unui fel de mâncare, a unei facultăți, și așa mai departe, țin de liberul arbitru. În concepția budistă, există un echilibru între cele două.

„Să te naști în România e karma. Să alegi ce să studiezi la maturitate e liber arbitru. Dar faptul în sine că ai posibilitatea de a alege este tot karma. Unii nu au libertatea de a alege, sau sunt mai limitați din acest punct de vedere”, explică Gendun.

Pentru el, budismul este o cale a virtuții pentru cel care alege să simtă mai multă compasiune și care o dă mai departe, care lucrează constant pentru a avea o viață viitoare mai bună, deci care crede, implicit, în karma.

„Întregul univers e o expresie a karmei”, conchide călugărul.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI

Publicat

rabla

Anumiți șoferi vor fi vizați de o nouă taxă auto care va fi introdusă în România. Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a făcut noi precizări.

Este vorba despre taxa auto pentru mașinile poluante, iar printre cei afectați vor fi proprietarii de autoturisme vechi. Măsura taxării autovehiculelor va fi introdusă în urma solicitărilor de la Bruxelles, fiind prevăzută în PNRR, conform Fanatik.

Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI

Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a vorbit despre acest subiect în cadrul ședinței de Guvern de joi, menționând că până acum nu s-a luat o decizie asupra formulei de calcul. Ministrul spune că propunerile vor fi făcute de autoritățile locale.

El a precizat că noua taxă auto va fi „la pachet” cu celelalte schimbări din sistemul fiscal. „Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanţii autorităţilor locale, asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal.

Cu siguranţă, la momentul oportun, o să avem o dezbatere şi pe această temă. Şi aici, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociaţii, pentru că primăriile sunt cele care aplică implementarea, sau implementează aceste colectări de taxe locale şi, în mod normal, primele propuneri trebuie sa vină din partea lor”, a declarat Tanczos Barna, conform Agerpres.

Modificarea impozitării autovehiculelor

În luna februarie, ministrul de finanțe spunea că statul român va trebui să implementeze aceste schimbări privind taxarea autovehiculelor care poluează. România și-a asumat măsură în 2021 prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Tanczos Barna a subliniat atunci că cei care dețin mijloace de transport mai poluante față de alte autovehicule vor fi nevoiți să plătească o taxă mai mare. Cel mai probabil, aceasta va fi stabilită ținându-se cont de nivelul de poluare al fiecărui autoturism.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

”Nababul” de la Compania de Apă Someș, Călin Neamțu, are salariul aproape dublu față de președintele CJ Cluj, Alin Tișe

Publicat

Călin Neamțu, directorul general al Companiei de Apă Someș SA, a declarat un câștig din salarii aproape dublu față de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anul trecut. Declarația lui de avere era ”la secret” și a devenit publică abia în urma demersurilor Cluj24.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, Neamțu încasează un venit anual de 373.808 lei din salarii, ceea ce înseamnă un venit lunar net de peste 31.000 lei. În comparație, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat în aceeași perioadă 198.033 lei din indemnizația de funcție – adică aproximativ 16.500 lei pe lună. Compania de Apă Someș SA este un operator regional în cadrul căruia forul administrativ județean deține calitatea de acționar majoritar.

Averea lui Călin Neamțu

Pe lângă salariul generos, Călin Neamțu deține mai multe bunuri imobile, conform declarației sale de avere:

  • Un teren intravilan de 500 mp (cotă ½), cu locația nedezvăluită
  • Un teren agricol de 4.300 mp în localitatea Coruș (cotă ½)
  • Două terenuri extravilane: unul de 5.800 mp în Gilău (dobândit prin donație, cotă 1/1) și altul de 200 mp în Muntele Băișorii (cotă ½)
  • O casă de 360 mp (cotă ½) și un apartament de 69 mp (cotă ½), ambele cu localizarea nespecificată

De asemenea, Neamțu are un cont curent cu 58.000 lei și un depozit bancar de 458.600 lei, fără a avea vreo datorie înregistrată. Nu deține automobile sau obiecte de valoare precum bijuterii sau opere de artă. Soția acestuia are un venit anual modest din pensie, în valoare de 25.000 lei.

Declarațiile de avere, ținute secrete

Precizăm că declarațiile de avere ale directorului general și ale membrilor Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Someș SA nu erau publice, deși legea impune acest lucru pentru funcțiile cu caracter public sau care administrează fonduri publice.

Abia după ce redacția Cluj24 a solicitat explicații atât companiei, cât și Consiliului Județean Cluj, lucrurile au început să se miște. Într-un răspuns oficial transmis redacției, reprezentanții Consiliului Județean au declarat: „Ca urmare a sesizării dumneavoastră, am atenționat conducerea companiei asupra acestei omisiuni”. Ca urmare a acestui demers jurnalistic, declarațiile de avere au fost publicate online.

Situația angajaților din companie

Conform datelor din luna februarie 2024, Compania de Apă Someș SA avea 2.018 angajați, în ușoară creștere față de anul anterior, când figura cu 1.988 de salariați. Comparativ, în februarie 2020, compania avea 2.021 de angajați, iar în 2015, 1.974.

Chiar dacă numărul angajaților s-a menținut relativ constant în ultimul deceniu, nivelul salarial al conducerii companiei pare să fi cunoscut o ascensiune importantă, mai ales raportat la veniturile șefului administrației județene.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM

Publicat

Sabău

Universitatea Cluj se deplasează la București, unde va deschide etapa a 3-a a play-off-ului Superligii, jucând contra FCSB.  La conferința de presă premergătoare partidei, Ioan Ovidiu Sabău a vorbit despre adversarul de sâmbătă și despre elevii săi.

„Sper să-i aduc pe jucători într-o formă bună pentru acest joc, pentru că întâlnim un adversar care are valoare, are experiență la acest nivel și trebuie să arăți bine fizic. Individual, clar că sunt jucători importanți pentru campionatul nostru și trebuie să te prezinți bine la joc, fizic și mental. Din punct de vedere al abordării jocului, e foarte important să fiu inspirat și ca sistem de joc. Sper să am inspirația potrivită, să găsesc soluții.

Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM

Ei au un lot numeric valoros, au calitate. Vom fi atenți, vom pregăti bine jocul. Ne vom lupta cu ei, va fi un meci în care se va juca fotbal, pentru că ambele echipe joacă fotbal. Nu cred că suntem în măsură să mergem să ne punem pe două linii, să ne apărăm”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.

Cum se prezintă lotul clujenilor

„Acum nu cred că e momentul să mă plâng sau să spun ce probleme sunt. Vreau să le dau încredere și celorlalți. Ne bazăm pe ei, sunt jucători plătiți foarte bine la acest club, nu sunt întârzieri. Sunt respectați, avem nevoie de ei, să vină cu dorința de a demonstra că am greșit sau cu dorința de a juca pentru ei, să arate că au valoare și că-și merită banii. Niciunul dintre Bic, Cristea și Jasper nu s-a refăcut.

În play-off așa este, așa-i frumos, cu adversari buni, atmosferă, stadioane frumoase. Să vedem cum vom arăta la meci, cum ne-am refăcut săptămâna aceasta după tot entuziasmul și toată bucuria care a fost după această victorie. Au mai apărut și accidentări, dar trebuie să ne refacem. Ce ar trebui să-și dorească mai mult un jucător decât să joace cu FCSB, pe National Arena, pe un teren impecabil? E cel mai spectaculos și mai strâns play-off, toate echipele sunt acolo, au șanse să lupte la titlu sau la un loc de cupele europene. E posibil că lupta la titlu să se dea până în ultima etapă, rămâne de văzut. Să nu aibă echipele absențe importante, accidentări, suspendați.

„Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi”

Am și spus lucrul acesta (că „U” vrea să termine pe podium-n.n.) și vreau chiar să creadă jucătorii, cu adevărat. Am ajuns până aici, am găsit mijloacele necesare să câștigăm un meci atât de important (cu CFR-n.n.) cu încărcătură specială. Ne-am adaptat la ce am putut să facem la acel joc, am obținut o victorie mare, ne-am făcut fericiți fanii noștri, acum trebuie să credem în noi foarte foarte mult. Mai sunt meciuri multe, vrem să aducem oamenii la stadion, vrem să creștem ca mentalitate.

Și din punct de vedere al bugetului, ne gândim că dacă joci bine și câștigi, se va crea o oarecare emulație, o încredere în noi și în ceea ce facem. Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi, să putem crește nivelul echipei, să aducem jucători care au calitate de obiective mai îndrăznețe, chiar dacă ai nevoie de timp. La mine ce e cel mai important e să nu intervină acea automulțumire”, a mai spus Moțul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cursuri GRATUITE de prim-ajutor pentru întreaga familie, în acest weekend, la Iulius Mall Cluj

Publicat

iulius mall

Credem că nu ni se poate întâmpla, însă, oricând, cineva din familie, o persoană apropiată sau un necunoscut poate avea nevoie de ajutor până la sosirea echipajului medical. O intervenţie în timp util şi mai ales corectă poate creşte şansele de supravieţuire. În acest weekend, Organizația Studenților Mediciniști organizează în Iulius Mall evenimentul „Prim-ajutor pentru toată familia”, unde vor prezenta mai multe tehnici esențiale. Participarea este gratuită.

Voluntarii  Organizației Studenților Mediciniști din Cluj vor fi prezenți în perioada 5 – 6 aprilie 2025, în Iulius Mall, la etaj, zona Nike, unde îi vor învăța pe cei interesați cum să acorde primul ajutor. Evenimentul „Prim-ajutor pentru toată familia” se va desfășura în intervalul orar 12.00 – 18.00.

Cursuri GRATUITE de prim-ajutor pentru întreaga familie, în acest weekend, la Iulius Mall Cluj

Tehnicile pe care voluntarii le vor prezenta sunt:

– Resuscitarea cardio-pulmonară (RCP) – pentru toate vârstele, de la copii și până la adulți, inclusiv măsuri speciale pentru femeile însărcinate.
– Dezobstrucția căilor aeriene – vei învăța cum să acționezi rapid și corect pentru a elibera căile respiratorii la copii și adulți.
– Poziția laterală de siguranță – află cum să așezi victima într-o poziție sigură pentru a preveni complicațiile în caz de pierdere a cunoștinței.
– Tehnici de realizare a bandajelor – aplică corect bandaje pentru a proteja răni și a reduce riscul de infecții.
– Tehnici de hemostază și imobilizare a membrelor – vei învăța cum să controlezi sângerările, să stabilizezi fracturi, entorse și luxații.
– Managementul pacientului în caz de accidente specifice – cum să acționezi în situații de electrocutare, înec sau crize epileptice.

Participarea la sesiunile de demonstrații este gratuită pentru toți cei interesați. „Prim-ajutor pentru toată familia” face parte din proiectele „Road Safety” și „Micii Sanitari” desfășurate de Organizația Studenților Mediciniști din Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate