Connect with us

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 30 iunie (pamflet)

Publicat


În 1859, acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara, mergând pe o funie. Ca să vezi de ce-i în stare un francez numai ca să nu mănânce bătaie!

În 1905, Albert Einstein publică lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare”, cunoscută astăzi ca teoria relativității. Manechinele din lumea întreaga îi sunt recunoscătoare pentru că această carte le-a ajutat în carieră. Să aibă o ținută dreaptă pe catwalk…

În 1908 are loc fenomenul Tunguska în Siberia. Nimic inexplicabil. E de notorietate faptul ca rușii sunt proști de bubuie…

În 1934 a avut loc, în Germania, masacrul împotriva liderilor asociațiilor politice rivale lui Hitler („Noaptea cuțitelor lungi”). În replică, în Ardeal s-a ținut “Ziua briștelor scurte”, competiție locală de tăiat slana și deschis beri la cutie…

În 1973 are loc cea mai lungă eclipsă totală de soare a secolului XX (6 min. 20 s). Noi am crezut ca s-a făcut noapte și ne-am dus din nou la culcare…

În 2005, Spania legalizează căsătoria între persoane de același sex. Această măsura legislativă face parte din campania de reduceri “Un sex pe familie”…

În 2015 a fost adăugată o secundă în plus în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotație a Terrei în jurul propriei axe. Românii au cerut să le fie plătită dublu ca timp suplimentar de lucru…

Marius Aciu

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

OFICIAL: Îngrijorător! 450 de noi cazuri de îmbolnăvire

Publicat

Până astăzi, 2 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 27.746 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.433 au fost externate, dintre care 19.363 pacienți vindecați și 1.070 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 1.687 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 01.07.2020 (10:00) – 02.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 20 decese (11 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu, Mehedinți, Prahova, Suceava și Vaslui.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 1 deces la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 decese la categoria de vârstă

60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 450 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 237 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 787 de persoane. Alte 59.414 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 735.221 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 484 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.276 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 345 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 135.850 de lei.

„66 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile”

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 1 iulie a.c., 66 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.795 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia, 561 în Spania, 107 în Franța, 2.075 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele

Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 7 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANM a emis alertă de COD GALBEN în jud. Cluj. Caniculă, vânt puternic, vijelii și ploi

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi, 2 iulie, cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Cluj.

Vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului, reprezentate de rafale de 80…90 km/h. Vor fi și vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe arii restrânse vor cădea averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35l până la 60 l/mp.

Codul este valabil de azi de la ora 15:00, până mâine la ora 06:00.

În perioada 2 iulie ora 18:00 – 3 iulie ora 06:00, județul va fi afectat, în zona montană, de un cod portocaliu de instabilitate atmosferică, vânt la rafală, vijelii și grindină.

Citește mai departe

CULTURA

„Strălucitor”, noul volum al jurnalistului Viorel Ilișoi, va fi lansat duminică, 5 iulie, la Cluj

Publicat

Jurnalistul Viorel Ilișoi își va lansa duminică, 5 iulie, la Cluj, volumul „Strălucitor”. Colegul de breaslă Ovidiu Blag, care va și prezenta evenimentul, a făcut o introducere plastică, în stilu-i propriu, pe blogul personal.

„În periplul său prin țară ocazionat de promovarea volumului său „Strălucitor”, Viorel Ilișoi își va lansa cartea și la Cluj.

S-au făcut în acest sens toate preparativele, cadrul va fi unul deosebit, la Platinia Shopping Center.

Duminică, așadar, de la ora 16.00, veți putea fi martorii lansării volumului „Strălucitor”, o carte minunată pe care odată luată în mână e greu s-o mai lași deoparte.

„Să îl prezinți pe Viorel Ilișoi e complicat”

Gazdele s-au asigurat că vor fi respectate toate regulile de igienă și distanțare impuse de autorități, ceea ce nu va împiedica pe nimeni să se apropie și mai mult de acest jurnalist pur-sânge, atât de autentic, de credibil și de apreciat.

Viorel Ilișoi va acorda autografe pe cărțile sale, va sta de vorbă cu cititorii iar întâlnirea în sine va fi una de neratat. La fel cum de neratat e cartea, pe care personal am devorat-o, un volum care vă poate ține de urât dar vă poate satisface mai ales setea de frumos, de autentic, de adevăr, de lectură de mare calitate și profunzimi în care poate doar Viorel Ilișoi se știe scufunda pentru a ieși de acolo mereu proaspăt, mereu cu capul sus.

Vă așteptăm așadar duminică, așteptăm să cumpărați cartea, e un cadou minunat pe care vi-l puteți face, un cadou pe care îl meritați, cu siguranță.

Să îl prezinți pe Viorel Ilișoi e complicat. Ajunge să îi spui numele, pentru că numele său înseamnă deja mult pentru cei ce mai cred în curățenia sufletului, în onestitate în general.

Sigur, voi vorbi la lansare despre volum, despre Viorel Ilișoi, dar n-o să vă spun acum și ce voi vorbi. Mai vedem…”, spune Blag pe blogul său.

Cine este Viorel Ilișoi

Viorel Ilișoi s-a născut la 13 februarie 1968, la Ringhilești, județul Botoșani. În 1992 devine primul ziarist român postdecembrist condamnat pentru delict de presă, fiind condamnat definitiv la 3 luni de închisoare, cu executare, pentru pamfletul “Saddam Hussein se ascunde la Botoșani”. Faptul este trecut sub tăcere în țară, dar scandalizează presa internațională și aceasta va duce la eliberarea sa după doar 19 zile de închisoare.

Între 1993 și 1998 publică în revista Timpul, număr  de număr, interviuri cu cei mai importanți oameni de cultură ai vremii. Tot în acea perioadă se numără, alături de Dan Lungu, Ovidiu Nimigean, Radu Andriescu, printre inițiatorii grupului literar CLUB 8.

Din 2009 lucrează la o proiectată carte de reportaje realizate incognito (cerșetor în “Cerșetor pentru o zi”, gunoier în „Oameni și gunoaie din București”, pacient în „Vino, mamă, să mă vezi la spitalul de obezi”, turist în  “Întâmplări  gazetărești”,  zilier în „Gustul amar al mărului românesc”, controlor  în „Biletul la control!“).

Foto: punctul.ro

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Absolvenții clasei a VIII-a trebuie să completeze, începând de azi, fișele cu opțiunile pentru admiterea la liceu

Publicat

Potrivit Ministerului Educației și calendarului cu date de examinare, admitere și înscrieri propus, de azi elevii care au absolvit ciclul gimnazial pot începe să se înscrie și să completeze opțiunile pentru intrarea la liceu. Completarea opțiunilor durează o săptămână și are loc în unitatea de învățământ absolvită sau prin formular electronic.

Procedura ministerului mai adaugă că în cazul în care înscrierea se face într-un alt județ, elevul poate să transmită formularul pe cale electronică sau să meargă la școala de proveniență și să-și exprime în scris, pe formular, dorințele.

Completarea are loc în ordinea preferințelor, primul lucru arătând opțiunea preferată. După verificarea fișelor, are loc repartizarea computerizată conform unui algoritm. Acesta ordonează elevii descrescător, după media de admitere.

În cazul în care un elev nu este acceptat la niciun liceu în urma fișei și opțiunilor completate, deoarece alții au medii mai mari, acesta rămâne nerepartizat.

Admiterea reprezintă media ponderată între media generală a examenelor naționale, reprezentând 80% și notele din cei patru ani de gimnaziu, reprezentând 20%.

În perioada 13-20 iulie are loc afișarea repartizării și depunerea dosarelor de înscriere a candidaților.

Karla Fanea

Sursa: Hotnews

Citește mai departe