Connect with us

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 22 noiembrie (pamflet)

Publicat


În 1286, regele danez Eric al V-lea este ucis în Iutlanda de asasini îmbrăcați în călugări franciscani. Erau de fapt ninja, dar ei nu văzuseră încă filmele…

În 1806 începe un nou război ruso-turc desfășurat pe teritoriul Moldovei și Țării Românești. Conflictul se va încheia prin Pacea de la București din 28 mai 1812, în urma căreia Basarabia intra în componența Rusiei. Asta-i ca și cum tu îți pui casa la dispoziție pentru nunta altcuiva, le dai mâncare și băutură și ei îți iau vesela la plecare…

În 1906, la Convenția Internațională de Radio și telegrafie de la Berlin, s-a aprobat utilizarea mesajelor SOS în caz de pericol. Acesta va înlocui consacratul ”Tulai Boezsi!”…

În 1916 a murit Jack London (John Griffith), scriitor american (n. 1876). A pus bazele stomatologiei estetice prin romanul său ”Colț alb”…

În 1942: Al Doilea Război Mondial: Bătălia de la Stalingrad; generalul Friedrich Paulus îi trimite lui Adolf Hitler o telegramă spunându-i că armata a 6-a germană este înconjurată de Armata Roșie. Hitler îi răspunde: ”Normal că e roșie, doar se-apropie Crăciunul și așa se-mbracă moșul…”

În 1963 are loc asasinarea lui John F. Kennedy în Dallas, Texas. Lee Harvey Oswald, presupusul asasin, se pare c-a fost singurul lunetist care-a reușit să tragă trei gloanțe din trei direcții diferite la interval de câteva secunde…

Marius Aciu

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Locuitorii din Bonțida, afectați de anularea festivalului Electric Castle: „Unii făceau bani de lemne pentru toată iarna”

Publicat

Locuitorii din Bonțida, dar și din comunele aflate în jurul localității au avut de pierdut de pe urma anulării festivalului Electric Castle din cauza pandemiei de coronavirus. Majoritatea au investit bani transformându-și casele în cazare pentru turiștii străini, însă în acest an vor rămâne fără oaspeți și fără banii obținuți în urma cazării acestora.

„Electric Castle a devenit o afacere uriașă pentru organizatori, dar și localnicii au realizat în scurt timp că s-au procopsit cu o ocazie cum nu se putea mai bună să facă bani serioși. Așa că multe case s-au transformat în spații de cazare, iar curțile în locuri de camping. Orice bucățică goală de teren, cât de mică, a fost exploatată pentru a primi oaspeți”, se arată pe site-ul gherlainfo.ro.

În urma festivalului, „făceau unii bani de lemne pentru toată iarna”

În ceea ce privește anularea festivalului din cauza pandemiei de coronavirus, «vestea a căzut ca un trăznet peste locuitorii din comună, mobilizați la rândul lor pentru cele cinci zile de festival.

„În cinci zile făceau unii bani de lemne pentru toată iarna”, spune o femeie, care și-a făcut din vilă loc de cazare.

Sute de mii de participanți la ultima ediție

Iar cazul ei nu este nici pe departe singurul. Clujul făcea bani din festival, Gherla făcea bani din festival, satele din apropiere aveau de beneficiat de pe urma festivalului. Iar primăria Bonțida a avut încasări frumușele de pe urma Electric Castle», după cum scrie gherlainfo.ro.

La ultima ediție a festivalului Elctric Castle din 2019 au participat peste 231.000 de oameni atât din țară, cât și de peste hotare.

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO/ Protest al jucătorilor de la ”U” Cluj. Au ieșit pe teren deși meciul cu Farul Constanța nu se mai joacă

Publicat

Jucătorii echipei  ”U” Cluj protestează miercuri față de decizia FRF care a decis că meciul cu Farul Constanța să nu se mai dispute după ce mai mulți  fotbaliști constănțeni au fost confirmați cu COVID.

”Având în vedere modul în care FRF a decis ca duelul dintre FC Universitatea Cluj și Farul Constanța să nu se dispute, după ce echipa oaspete nu ar fi primit aviz favorabil din partea Direcției de Sănătate Publică pentru a se prezenta la meci, jucătorii noștri se vor prezenta, de la 16:30, pe teren, onorând spiritul fair-play-ului. Vă așteptăm de la ora 16:30 la stadion!”, au transmis reprezentanții ”U” Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

PNL și USR-PLUS pierd câteva procente din intențiile de vot pentru parlamentare. PSD se află în avantaj. Vezi unde se situează celelalte partide

Publicat

PNL pierde 4 procente în ceea ce privește intențiile românilor de a vota duminică la alegerile parlamentare. PSD se află în creștere față de luna anterioară cu două procente, fiind deci în avantaj, iar USR-PLUS a pierdut aproape alte două procente, conform ultimului sondaj IMAS, realizat la comanda Europa FM.

Sondajul arată că PNL înregistrează acum 28,5% din preferințele românilor, în scădere față de scorul de 32,6% cu care era cotat în octombrie și față de cel de 34,7% din septembrie.

PSD crește în preferințele românilor

PSD obține un scor de 23,6%, fiind în creștere față de luna anterioară, când era cotat cu 21,7% din opțiunile de vot.

USR Plus este cotat acum la 18%, fiind în scădere față de luna octombrie, când înregistra un scor de 20,4%.

PMP și UDMR, în scădere

Pro România ar putea să fie votat urma să fie votat de 9,5% dintre alegători, fiind de asemenea în creștere față de ultimele sondaje din octombrie, când Pro România ar fi fost votat de 8,9% dintre alegători.
În ceea ce privește partidul UDMR, acesta a obținut în urma sondajului un scor de 4,7%, față de 5,1%, înregistrat în octombrie.
PMP se află și el în scădere în sondaj, având 4,6% dintre voturile alegătorilor, față de 4,8%,scor înregistrat luna trecută. Astfel, partidul s-ar afla la limită pentru a intra în Parlament, ținând cont de marja de eroare.
ALDE este, de asemenea, în acest sondaj în avantaj, cu 3,3%, față de 2,5% cât avea la ultimul barometru. Partidul a fuzionat cu Pro România.

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM în perioada 6-27 noiembrie 2020, pe un eșantion de 1.010 persoane cu vârste începând de la 18 ani și având o marjă de eroare de +/- 3,1%. 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașină răsturnată în localitatea Mociu, Cluj

Publicat

Un accident rutier a avut loc astăzi la ieșirea din localitatea Mociu, județul Cluj, o mașină fiind răsturnată, transmite ISU Cluj.

Echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj se află la fața locului, precum și polițiștii care cercetează cauzele accidentului.

Vom reveni cu detalii despre incident.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate