Connect with us

ACTUALITATE

Calea Turzii și strada Primăverii vor avea benzi dedicate de autobuz. Ce prevede Strategia de Mobilitate a Clujului, votată ieri

Publicat


Clujul va deveni orașul de 15 minute până în anul 2030, adică în această rază cetățenii vor avea la dispoziție toate serviciile necesare pentru nevoile cotidiene, iar asta va reduce mult din trafic. Specialiștii care au întocmit Studiul de Mobilitate al municipiului, aprobat marți de către Consiliul Local, se așteaptă ca la finalul perioadei de implementare a măsurilor doar 25% din deplasări să se realizeze cu mașina, iar 37% cu transportul public.

Realizatorii acestui plan au apreciat faptul că cetățenii chestionați au ales transportul public ca prioritate de investiții pe latura de mobilitate și bicicletele, apoi pe locul trei – parcarea pentru mașină.

Cea mai spinoasă problemă rămâne mobilitatea pe axa Vest-Est, însă un pas major pentru rezolvare îl va reprezenta realizarea metroului. Între timp s-a recomandat extinderea pe acest traseu a politicii de benzi dedicate pentru transpotrul în comun, sporirea frecvenței de circulație și extinderea infrastructurii de bike sharing.

Vor fi extinse benzile dedicate pentru transportul în comun inclusiv pe străzile Izlazului, Primăverii și Calea Turzii.

Se dorește și extinderea rețelei de troleibuz spre Baciu, Gheorgheni și Zorilor.

Apahida, Floreștiul și Baciu vor deveni noduri de transfer de mobilitate pentru cei care vin spre Cluj-Napoca din zona metropolitană. Adică aici se vor lăsa mașinile și vor fi accesate mijloace de transport alternative spre municipiu.

În principiu 30 de minute va însemna o deplasare spre Cluj-Napoca din comunele zonei metropolitane folosind transportul public, mașina sau bicicleta electrică.

În interiorul municipiului, zone din Gruia și Zorilor, slab deservite de transportul public, vor fi frecventate de autobuze de dimensiuni mai mici, care să se poată strecura pe străzile dintre blocuri.

Până în 2030 s-a propus să fie asigurat cel puțin un traseu nemotorizat de acces din fiecare comună clujeană spre Cluj-Napoca, iar fiecare cartier din municipiu va avea o rețea de piste de biciclete care să îl lege de zona centrală.

Tot la nivel de cartiere vor exista microzone de transport alternativ, adică spații compacte rezervate pentru car sharing și bike sharing, dar și easy box-uri pentru curieri.

Planul de mobilitate cuprinde și marile proiecte de infrastructură precum Centura Metropolitană, noi străzi în zona Bulevardului Muncii și noi legături între Cluj-Napoca, Florești și Baciu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Celebra actriță Maia Morgenstern s-a fotografiat cu tanti Lenuța din Chinteni în avionul care le-a adus la Cluj: „Mândre suntem”

Publicat

De

maia morgenstern tanti lenuta

Marea actriță Maia Morgenstern și tanti Lenuța din Chinteni, devenită și ea celebră ca „bunică” a vloggerului Mircea Bravo, au venit de la București la Cluj cu același avion.

După ce avionul a ajuns pe pista aeroportului din Cluj-Napoca, cele două s-au fotografiat împreună.

maia

Maia Morgenstern: „Mândre suntem!”

Maia Morgenstern a pus pozele pe pagina ei de Facebook și a „împrumutat”, în scris ce-i drept, stilul ardelenesc de vorbă al „bunicii” Lenuța din Chinteni.

Citește și: VIDEO FOTO. TIFF 2022. Maia Morgenstern primește Premiul de Excelență. Care este programul festivalului și filmele surpriză

„No, iacătă-ne dară! De la Cluj! Cu Taromu! Vezi-ne! Mândre suntem! Faine, așe-i?!? Bine-i?! Bine, da!!!”, a scris celebra actriță.

E de prisos sa spunem că poza a adunat deja peste 12.000 de likeuri.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ciucă promite sprijin pentru METROUL din Cluj-Napoca. Este necesar cetățenilor orașului. Sprijin și pentru MAȘINA electrică

Publicat

De

ciuca cluj

Premierul Nicolae Ciucă a promis sprijin pentru proiectul de metrou care a fost inițiat la nivelul municipiului Cluj-Napoca și care se află în faza de licitație pentru execuție.

Termenul de depunere a ofertelor este 25 iunie.

”Vom sprijini proiectul de metrou, este necesar cetățenilor din Cluj-Napoca ținând cont de ritmul de dezvoltare a municipiului în zona metropolitană”, a spus Ciucă într-o conferință de presă.

ciuca boc cluj2

Sprijin pentru mașina electrică

Acesta a promis, de asemenea, sprijin pentru cei care au lansat primul prototip de mașină electrică produsă la Cluj-Napoca.

”Am discutat cu cei care au dezvoltat prototipul de mașină care au spus că majoritatea componentelor sunt produse în țară.

Au nevoie de ajutor de la instituțiile statului pentru omologarea mașinii și să vedem cum să îi ajutăm ca proiectul să fie pus în valoare.

Trebuie să coopereze cu alte institute de cercetare și dezvoltare din țară, la Govora, de exemplu se fac cercetări despre acumulatori.

Această mașină aici are nevoie să performeze și să fie competitivă”, a mai spus premierul.

Ciucă a fost flancat la conferința de presă de primarul Emil Boc și de ministrul de Interne, Lucian Bode.

La conferință au mai participat șeful Cancelariei premierului, clujeanul Mircea Abrudean, liderul PNL Cluj, Daniel Buda, și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Premierul Nicolae Ciucă la Cluj-Napoca. Conferință de presă

Publicat

De

ciuca boc cluj1

Premierul Nicolae Ciucă susține vineri la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca o conferință de presă. Acesta a participat, anterior, la un eveniment din cadrul Innowave Summit și s-a urcat la volanul primei mașini electrice produsă la Cluj. 

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre dezbaterea privind viitorul Europei, alături de tineri, la care a participat joi, când a ajuns la Cluj-Napoca.

Acesta spune că tinerii trebuie implicați mai mult în dezvoltarea țării, așa cum și-o doresc ei.

ciuca boc cluj2

Premierul s-a întâlnit și cu liderii administrațiilor locale și a discutat despre modalitatea prin care se pot lega mai bine „administrațiile între ele”.

Premierul Nicolae Ciucă la Cluj

„Este dovada clară că acolo unde avem administrații liberale, la Cluj, la Alba, s-au putut asuma obiective care nu înseamnă altceva decât asumarea responsabilității. Am putut să vedem o serie întreagă de proiecte care sunt în stadiul de a putea să fie demarate.

Am discutat de Spitalul Regional de Urgență din Cluj și proiectul metroului din Cluj. Am sprijinit și vom continua să sprijinim acest proiect necesar cetățenilor din Cluj-Napoca”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a vorbit despre prima mașină produsă la Cluj, pe care a văzut-o în această dimineață și a precizat că va avea o serie de vizite astăzi la companiile Bosch, Terapia și Farmec din Cluj.

Citește și: VIDEO FOTO. Premierul Ciucă despre prima MAȘINĂ electrică produsă la Cluj: E impresionantă

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a mai declarat că va va ajuta, de la nivel guvernamental, producerea mașinii care a fost dezvoltată la Cluj

Premierul Nicolae Ciucă, la Cluj: Nu se discută despre impozitul progresiv

Nicolae Ciucă a subliniat, din nou, că la această oră nu se discută despre impozitul progresiv, cu toate că președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că partidul pe care îl conduce vrea înlocuirea să înlocuiască actualul sistem de impozitare.

„Nu există în momentul de față o altă formulă de impozitare. Sunt analize și studii care se fac la Ministerul Finanțelor. Este vorba de măsuri de optimizare fiscală și vor avea loc consultări, în așa fel încât în final să avem o decizie care să vină să sprijine atât ceea ce înseamnă colecarea la bugetul de stat, cât și sprijinul acordat mediului de afaceri.

Creșterea economică din primul trimestru se datorează dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri și cu investotorii romani și străini și încrederii pe care am reușit să o dăm până acum că avem predictibilitate și stabilitate. PNL continuă să susțină cota unică și nu susținem introducerea de taxe și impozite noi”, a spus Nicolae Ciucă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cluj-Napoca va primi finanțare din PNRR pentru 200 de platforme îngropate pentru deșeuri și două mari centre de colectare

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca dorește să acceseze două programe disponibile prin intermediul PNRR, prin care să îmbunătățească managementul integrat al deșeurilor.

Astfel, două centre de colectare mari pentru deșeuri voluminoase vor putea să fie construite pe raza municipiului.

Aici, cetățenii vor putea transporta deșeuri cum sunt cele din construcții și chiar cadavre de animale, a anunțat, vineri, city-managerul Gheorghe Șurubaru.

Totodată vor fi realizate 200 de platforme îngropate digitalizate.

Momentan în Cluj-Napoca s-au amenajat 204 puncte îngropate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, însă acestea nu sunt digitalizate, sunt hidraulice. Pe contractul în derulare mai trebuie să fie realizată încă 80 de bucăți.

Referitor la gradul de colectare selectivă actual în municipiu, Gheorghe Șurubaru a menționat că atinge 15-20%, procent care se încadrează în media de la nivel național.

Gunoaiele de la rampa RADP nu vor mai fi transferate la noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor

City-managerul Gheorghe Șurubaru a dezvăluit că autoritățile locale doresc să schimbe modul în care să fie neutralizate deșeurile din rampa RADP.

Planul inițial însemna mutarea lor în noul centru, însă între timp ar fi apărut fonduri norvegiene care pot să fie atrase pentru metode alternative. Astfel, o parte din deșeuri ar urma să fie incinerate, iar o parte să fie transformate, a mai menționat city-managerul.

Citește și:

Duhoarea de gunoi de la rampa RADP din Pata Rât rămâne fără amendă. Garda de Mediu Cluj susține că vremea este de vină

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate