Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Cadoul primarului Matei pentru turdeni: o rezonare a străzilor pentru creșterea impozitelor. Acuzațiile aduse de USRPLUS

Publicat


turda matei

Ultima ședință ordinară a Consiliului Local Turda din acest an va avea loc luni, 27 decembrie 2021, în care se va dezbate și vota proiectul de realocare a străzilor pe zone de impozitare, inițiat de primarul Cristian Matei.

Potrivit USRPLUS Turda, străzile orașului vor fi încadrate în 4 zone de impozitare, după un punctaj stabilit unilateral de primar și de aparatul său administrativ: zona A (minim 21 puncte), zona B (între 15 – 20 puncte), zona C (între 9 – 14 puncte) și zona D (între 0 – 8 puncte).

”Realocarea străzilor, așa cum este propusă de primarul Matei, va duce, împreună cu creșterea impozitelor deja aprobată de alianța PNL – UDMR și cu aplicarea ratei inflației, la o suplimentare cu 20% a impozitului pe care turdenii vor trebui să îl plătească în 2022. Criteriile stabilite de primar și de aparatul său realocării străzilor pe zone de impozitare sunt atât arbitrare (de exemplu: străzi vecine, una introdusă în zona de interes turistic, iar alta nu!), cât și incorecte cu realitatea (de exemplu: străzi care figurează cu trotuare pe ambele sensuri, deși nu le au, străzi care figurează ca fiind asfaltate, deși nu au văzut niciodată asfaltul etc.)”, arată USRPLUS.

Astfel, USRPLUS Turda a propus o serie de amendamente la acest proiect, în perioada în care el s-a aflat în dezbatere publică, amendamente care veneau în sprijinul cetățeanului și care modificau în sensul realității criteriile bunului plac stabilite de primarul Matei.

Toate aceste amendamente pentru turdeni au fost respinse de comisia condusă de viceprimarul Daniela Pîrlea.

Ce a propus USRPLUS pentru cetățeni și a respins comisia Pîrlea

Eliminarea criteriului de punctaj (1 p) pentru servicii de telefonie/internet/TV, deoarece mulți cetățeni au aceste facilități tehnice prin satelit, nefolosind domeniul public pentru accesarea lor. Mai mult decât atât, pentru aceste servicii se plătesc taxe către stat prin abonamentul individual, aplicarea acestui criteriu ar însemna o formă dublă de impozitare a cetățenilor.

Răspunsul comisiei Pîrlea: „criteriul nu face o diferență majoră”, deși punctul acordat te poate încadra oricând într-o zonă de impozitare superioară (de exemplu: 20 p înseamnă zona B, iar 21 p zona A).

Eliminarea criteriului de punctaj pentru străzile neasfaltate (1 p), deoarece în Uniunea Europeană existența străzilor neasfaltate este inacceptabilă și ar trebui, mai degrabă, depunctate decât punctate la impozitare.

Răspunsul comisiei Pîrlea: consideră că se cuvine o diferențiere a străzilor asfaltate (4 p) de cele neasfaltate (1 p). Păi, asta am spus și noi, doar că am propus 0 p pentru străzile neasfaltate prin eliminarea criteriului de impozitare.

Aplicarea criteriului pentru transport public (2 p) doar pentru locuințele individuale și colective situate la cel mult 500 m de ruta sau stația de transport public (așa cum arată acum proiectul, oricine poate fi impozitat pe baza acestui criteriu).

Răspunsul comisiei Pîrlea: consideră nefondată această propunere.

Introducerea unui criteriu suplimentar – „Lucrări de reabilitare/modernizare/construcție mai lungi de 3 luni”, cu valoare negativă (- 5 p) și reevaluare anuală, pentru străzile rămase mai mult de 3 luni pe an în stadiu de reabilitare, modernizare sau construcție, pentru a compensa disconfortul cetățenilor produs de aceste lucrări aproape interminabile și pentru a stimula administrația locală în a nu mai tolera abandonarea șantierelor din oraș.

Răspunsul comisiei Pîrlea: consideră de neacceptat criteriul, prevalându-se de proiectele tehnice, contractele și termenele de execuție, legitimând în acest fel abandonarea șantierelor publice cu lunile sau anii, ca și obligativitatea turdenilor de a tolera la infinit noroiul de la poartă și ritmul de melc în executarea lucrărilor, plătind însă la timp impozite tot mai mari.

Introducerea unui criteriu suplimentar – „Acces la parc public amenajat/loc de joacă” (1 p) pentru locuințele situate la cel mult 500 m de parcul public sau locul de joacă amenajat.

Răspunsul comisiei Pîrlea: consideră că acest criteriu este cuprins la „Zonele de agrement”, deși niciunde nu era definit ce înseamnă „zone de agrement”, cetățenii și consilierii locali din opoziție trebuind să ghicească asta…

Modificarea punctajului criteriului „Zone poluate”, de la – 1 p la – 3 p, pentru zonele intens poluate, având în vedere că poluarea reprezintă un factor major de diminuare a calității vieții și de reducere a speranței de viață

Răspunsul comisiei Pîrlea: consideră că – 1 p este suficient la punctaj, neglijând total poluarea ca risc major asupra vieții!

Modificarea punctajului criteriului „Zone cu trafic greu”, de la – 1 p la – 3 p, având în vedere poluarea, zgomotul, degradarea locuințelor și amenințarea asupra vieții pe străzile cu trafic greu și intens.

Răspunsul comisiei Pîrlea: consideră că – 1 p este suficient pentru străzile intens circulate de traficul greu (vezi Barițiu, Simion Bărnuțiu, Dragalina, Rațiu), deși poluarea cu noxe este intensă, zgomotul infernal, locuințele tremură din fundații, iar pereții se crapă, salvarea ajunge cu întârziere din pricina traficului, iar riscul de accident grav este major

”Dragi turdeni, am încercat să aducem în realitate această alocarea a străzilor pe criterii de impozitare. Din nefericire, în goana lor după cât mai mulți bani adunați de la turdeni, primarul Matei și administrația sa au uitat de transparență și onestitate, gândind și propunând criterii arbitrare, incorecte și ambigue în defavoarea cetățenilor”, au mai spus reprezentanții USRPLUS Turda.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul este „factorul STABILITATE” în 2024

Publicat

bani ok

Moneda națională a profitat de reducerea aversiunii față de risc. Cursul euro a scăzut de la 4,9771 la 4,9759 lei iar cotațiile au coborât la 4,975 – 4,977 lei.

Analiștii care au participat la CFA Forecast Dinner, organizat de CFA România, eveniment desfășurat marți, nu au anticipat depășirea pragului de 5 lei/euro, cursul fiind un factor de stabilitate într-un super an electoral iar indicele ROBOR la trei luni ar urma să încheie anul la 5,5 – 6%.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul este „factorul STABILITATE” în 2024

O analiză BCR anticipează că media euro „să ajungă la la 5,75% la final de 2024 de la 7,00% cât este acum”.

Piața monetară nu a cunoscut miercuri modificări iar indicii ROBOR se mențin aproape de dobânda la facilitatea de depozit utilizată de BNR, care se situează din ianuarie 2022 la 6%/an. De asemenea, diferența față este mică față de indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) care se va situa până la sfârșitul lui martie la 5,97%/an.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,09 la 6,08%, cea mai mică valoarea începând cu data de 7 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,12%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni s-a consolidat la 6,13%, valoare apropiată cu cea din 22 mai 2022.

În opinia analiștilor, banca centrală va opera o primă tăiere a dobânzii de politică monetară în trimestrul al doilea, în cazul în care inflația va cunoaște cel puțin două luni de scădere, după ce ea a crescut în ianuarie la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, efect al noilor taxe și impozite.

Prețul gramului de aur a crescut la 300,5443 lei

Înainte de publicarea minutei (Beige Book) ultimei ședințe de politică monetară a Rezervei Federale americane euro se tranzacționa între 1,0790 și 1,0819 dolari iar cursul monedei americane a crescut marginal de la 4,6069 la 4,6073 lei. Majoritatea analiștilor anticipează o primă tăiere a dobânzii de către Fed la ședința din luna iunie.

Media francului elvețian a crescut la 5,2331 lei iar cea a lirei sterline la 5,8142 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la 300,5443 lei, evoluție la care a contribuit aprecierea metalului galben la 2.026 – 2.032 dolari/uncie.

Monedele din regiune se apreciau la 387,99 forinți/euro, respectiv 4,3163 zloți/euro.

Bitcoin s-a apropiat marți de pragul de 53.000 dolari dar a scăzut a doua zi la 50.753 dolari. Ethereum a crescut la circa 3.030 dolari dar a alunecat apoi spre 2.880 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Traseu DEVIAT pentru linia M21, joi în Florești, din cauza unor lucrări la rețeaua de gaz

Publicat

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informează publicul călător din Florești că lucrările de intervenție la rețeaua Delgaz de pe Str. Poligonului din Florești, necesită închiderea circulației rutiere.

„La solicitarea Primariei Floresti joi 22.02.2024 in intervalul 8:30 – 18:00, linia M 21 va circula pe traseu deviat spre Floresti din Str. A. Iancu pe Str. Cetatii – B-dul Eroilor – B-dul Cetatea Fetei.

CTP Cluj: Traseu DEVIAT pentru linia M21, joi în Florești, din cauza unor lucrări la rețeaua de gaz

Se desfiinteaza provizoriu, statia Poligonului V si se infiinteaza statia suplimentara de pe traseul liniei M 26, Somesului. Pe sensul spre Cluj – Napoca traseul ramane nemodificat”, a comunicat CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT în Florești. Două autoturisme și un autobuz, implicate

Publicat

Un accident a avut loc, miercuri seara, pe str. Avram Iancu din Florești. Au fost implicate două autoturisme și un autobuz.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Avram Iancu din comuna Florești. În accident au fost implicate două autoturisme, iar trei adulți și un minor primesc îngrijiri medicale. Cu toții sunt conștienți și cooperanți.

VIDEO FOTO. ACCIDENT în Florești. Două autoturisme și un autobuz, implicate

De asemenea, în accident a fost implicat parțial și un autobuz. Niciun pasager nu necesită îngrijiri medicale.

La fața locului acționează echipajul de la Punctul de Lucru Florești cu o autospecială, alături de o ambulanță SMURD și una SAJ”, a transmis ISU Cluj.

Update:

Cele patru persoane care au primit îngrijiri la fața locului (3 adulți și un minor) vor fi transportate la spital.

Citește mai departe

EDUCATIE

Și profesorii chiulesc, nu-i așa? Ce spun datele oficiale ale Inspectoratului Școlar Județean Cluj

Publicat

De

scoala

Problema absenteismului școlar în rândul elevilor este un fenomen cunoscut. Dar există și profesori care absentează nemotivat. Totuși, păstrând proporția, numărul cadrelor didactice care „trag chiulul” este mic și nu poate fi vorba de un fenomen.

Asta chiar dacă există și cadre didactice care au absențe nemotivate. Iar acestea nu sunt trecute în catalog, ci se „pedepesc” prin scăderea salariului.

Și profesorii chiulesc, nu-i așa? Ce spun datele oficiale ale Inspectoratului Școlar Județean Cluj

În judeţul Cluj, în perioada ianuarie 2023- ianuarie 2024, au fost cinci cazuri de cadre didactice care au înregistrat absenţe nemotivate, au precizat pentru Cluj24.ro reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).

Cei care au lipsit nemotivat sunt profesori la Școala Gimnazială Ţaga, din comuna Ţaga, Şcoala Gimnazială Chinteni, din comuna cu același nume, Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Dej, Colegiul Naţional Pedagogic,„Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca și Școala Gimnazială Viişoara.

Cum explică profesorii absența de la ore

Reprezentanții IȘJ Cluj spun că cei care au lipsit au explicat că au fost bolnavi sau că au întârziat autobuzele. Justificarea cu mijloacele de transport în comun care au întârziat vine în principal de la profesorii care fac naveta, arată datele IȘJ Cluj.

În două cazuri, boala este motivul invocat de profesori. Totuși, cadrele didactice nu au putut dovedi cu un document de la medic faptul că au fost într-adevăr bolnave, astfel că s-a considerat că au absentat nemotivat.

Cele două cadre didactice au fost sancționate de conducerea unităților de învățământ, prin neremunerarea zilelor în care au lipsit nejustificat.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax