Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Bunii samariteni ai Clujului. Familia Grove a adus 183 de transporturi de ajutoare în valoare de 15 milioane de euro

Publicat


Grove

Rodica și Hans Joachim se cunosc din vara anului 1972 când s-au întâlnit pe Litoralul românesc al Mării Negre. Ea era studentă la Stomatologie în Cluj-Napoca, el student la o universitate tehnică în Germania de Vest, ambii fiind la mare cu niște prieteni. Rodica nu știa o boabă de germană, Hans Joachim nu știa românește, dar s-au plăcut și s-au înțeles din prima clipă.

Chiar dacă îi despărțea Cortina de Fier, cei doi tineri îndrăgostiți au început să își facă planuri de viitor, deși Rodica se temea de repercusiunile Securității asupra familiei sale.

Așa a început povestea de dragoste a Rodicăi și a lui Hans Joachim Grove care, de-a lungul a zeci de ani, au ajutat Clujul și au adus peste 180 de transporturi cu ajutoare în valoare de 15 milioane de euro.

Bunii samariteni ai Clujului. Familia Grove a adus 183 de transporturi de ajutoare în valoare de 15 milioane de euro

După întâlnirea de pe plajă și după vacanța de două săptămâni petrecută pe Litoral, Rodica s-a întors acasă, la Cluj-Napoca, iar Hans Joachim în Germania, nu înainte ca tânărul să fie invitat să treacă, înainte, și prin orașul de pe Someș.

”Așa au început întâlnirile, însă perioada era destul de grea, fiind legați de comuniști si de Securitate.

Și mai ales că tatăl meu era în Comitetul Central de Partid din Cluj si riscul pentru el era mare.

Dar, bineînțeles, că a acceptat, ne-am primit musafirii străini fără să trebuiască să anunțăm la Miliție și au fost două zile în Cluj, după care au plecat, iar Hans Joachim a promis că vine de Crăciun din nou.

Le-a plăcut ospitalitatea românilor, le-a plăcut felul în care au fost primiți, fără niciun fel de reținere. În decembrie a revenit cu un coleg de facultate din Burundi.

Si așa a început relația noastră, ne întâlneam de două ori pe an, voiam să ne căsătorim, dar eu am zis că abia după ce îmi termin facultatea”, și-a reamintit Rodica Grove, care împlinește în acest an vârsta de 77 de ani.

Nicolae Ceaușescu semna hârtiile de căsătorie

Grove

După absolvire, tânăra clujeancă a primit repartiție în Pașcani, iar Hans Joachim a venit să viziteze și în Moldova, după care cei doi au început demersurile oficiale în vederea căsătoriei.

”Erau procedurile cu mersul la Securitate, cu aprobări, iar pe vremea aceea Nicolae Ceaușescu era cel care semna hârtiile pentru căsătorie.

Acestea le-am depus după ce mi-am terminat eu facultatea la Consiliul de Stat în București și de atunci au început și represaliile.

Pentru că peste tot ne-au zis că trebuie să așteptăm, fără să ne spună ceva concret, Hans Joachim a încercat să facă presiuni în Germania, din partea Guvernului german, fiind depuse note de plângere pentru Nicolae Ceaușescu, am scris Elenei Ceaușescu.

Au fost peste 12 note verbale făcute de cei de la Ministerul de Externe al Germaniei, la care s-au adăugat alte demersuri ale managerilor din industria automobilistică, inclusiv a fost o hârtie de la secretarul de stat al ministrului german de Externe, Hans – Dietrich Genscher.

Cerere de căsătorie aprobată în 4 martie 1977

Grove

Toată această poveste a durat din 1974 până în 1977, iar în 4 martie 1977, chiar în ziua în care a avut loc cutremurul din România, am primit la Cluj aprobarea de căsătorie semnată de Ceaușescu.

M-au sunat acasă, dar eu eram încă în Pașcani și mi-am invitat toți colegii și am sărbătorit vestea la un pahar de vișinată”, a povestit Rodica pentru Cluj24.

Imediat după ce Hans Joachim, care între timp devenise inginer cercetător la Volkswagen, a aflat vestea, a venit rapid în România, și s-a întâlnit cu Rodica la Pașcani, după care cei doi s-au întors la Cluj unde s-au căsătorit în 11 aprilie.

”Cununia religioasă a fost la Biserica Bob, iar nunta a avut loc la Casino, iar după nuntă a trebuit să mă duc la Securitate să îmi dea hârtiile să pot pleca.

La un moment au vorbit cu mine ca și cu ultimul om și mi-au spus <<luați-vă neamțul și plecați, duceți-vă să nu vă mai vedem>>. În 24 de ore a trebuit să părăsesc țara.

Într-un fel mă bucuram, dar mai mult era tristețea, mai ales că au fost represalii asupra familiei mele, mai ales asupra tatălui meu, care a fost președinte de sindicat și în Comitetul de Partid”, a mai spus Rodica Grove.

Galerie de artă cu pictori clujeni

Cei doi s-au stabilit în orașul german Braunschweig, unde au deschis și o galerie de artă unde, de-a lungul timpului, au fost ajutați să expună artiști plastici clujeni Corneliu Brudașcu, Ovidiu Avram sau Nicolae Maniu.

Rodica și Joachim Grove sunt și fondatorii Fundației Grove-Moldovan Art Foundation, una de artă, de știință și dezvoltare, dar are și un scop umanitar, pentru Germania și România.

După ce s-au stabilit în Germania, cei doi soți veneau în România de două ori pe an până în 1989, aducând cu mașina personală medicamente, dar și diverse materiale medicale pentru spitale, la orfelinate, scaune pentru persoane cu handicap din zona Clujului, după care, după Revoluție au început să aducă ajutoare în mod organizat, cu TIR-uri.

Primul transport cu ajutoare, în 4 ianuarie 1990

La sfârșitul lui decembrie 1989, înainte de Crăciun, aflaseră că se întâmplă ceva în România, iar după căderea lui Ceaușescu au și organizat primul transport de ajutoare care a ajuns la Cluj-Napoca în 4 ianuarie 1990, după o mobilizare extraordinară.

”Am venit însoțiți de jurnaliști de la ziarele de Braunschweig, iar o parte dintre ei au mers la Sibiu. Și noi am rămas la Cluj, am fost la Radio Cluj unde am dus ajutoare inclusiv soldaților care păzeau radioul.

De atunci, am început să aducem periodic transporturi de ajutoare și, astfel, am ajuns până în ziua de astăzi la 183 de transporturi, de câteva ori pe an, care se ridică, în total, la o valoare de aproximativ 15 milioane de euro.

Unele TIR-uri erau de 40 de tone, încărcate cu tot ce am găsit: alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii școlii din Jucu, pentru orfelinate, medicamente și aparatură medicală pentru spitale”, a completat și Joachim Grove.

Acesta a precizat că peste 10 ani, cei doi soți au susținut cu ajutoare Mănăstirea Râmeț, din Munții Apuseni.

Pentru că situația economică din România s-a îmbunătățit între timp, iar România a intrat în 2007 în UE, transporturile de ajutoare s-au rărit, iar acum se aduc, punctual, diverse bunuri, ultimele fiind pentru Casa familială ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca, unde locuiesc 10 copii.

România nu se știe promova în Germania

Hans Joachim Grove a identificat o mare problemă în ceea ce privește imaginea României în Germania și anume faptul că țara nu se știe promova, iar autoritățile nu fac aproape nimic pentru a remedia acest aspect.

”Statul român nu este prezent. La noi, în Germania, România este cunoscută mai mult din cauza hoților, a prostituatelor, lucruri negative, iar statul român ar trebui să arate lucrurile bune.

Nu am găsit în librării cărți despre România, ghiduri de călătorie, cataloage de artă, nimic, nimic pe partea de prezentare și promovare.

Eu am avut ideea ca, la Ambasada României din Berlin, o dată pe an să fie prezentat un oraș.

Am început cu Cluj-Napoca în urmă cu mai mulți ani, iar primarul Emil Boc a prezentat orașul. Dânsul a înțeles că și așa se poate promova Clujul”, a precizat Hans Joachim Grove.

”Mă simt mai român decât mulți români”

Acesta a contribuit la strângerea legăturilor între Germania și România și Cluj, prin facilitatea unor contacte cu UTCN și compania Volkswagen

”Românii sunt foarte primitori, sunt foarte calzi, dar au o genă defectă, pe care o au de pe vremea romanilor. Eu sunt îndrăgostit de România, mă simt mai român decât mulți român și știu din istoria țării mai multe decât mulți oameni.

Am citit mult, am străbătut toată România, în locuri în care au fost puțini români.

Am făcut mai multe lucruri pentru România decât au făcut Ministerul de Externe și autoritățile, dar, uneori, te bați cu morile de vânt, pentru că degeaba le spui ce să facă”, a adăugat Hans Joachim Grove.

Fundația, controlată anual de statul german

La cei 79 de ani ai săi, acesta vrea să continue activitatea caritabilă până la sfârșitul vieții, cât îl mai ține sănătatea.

”Fundația din Germania este controlată de stat, de Ministerul de Finanțe, de cel de Interne, în fiecare an. Suntem susținuți, de la înființare, de Deutsche Bank.

Iar acum ne gândim, din timp, cum trebuie să procedăm cu fundația după ce noi nu vom mai fi, cum se împarte patrimoniul, pentru a continua activitatea culturală și umanitară”, a mai spus Joachim Grove.

Pentru activitatea lor caritabilă, în anul 1996, soții Rodica și Hans Joachim Grove au primit titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”, iar de-a lungul anilor au mai primit și alte diplome și distincții din partea unor instituții ale statului român și statului german.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Copac cu lalele în Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Programul de vizitare

Publicat

De

lalele

Grădina Botanică din Cluj-Napoca prezintă clujenilor și turiștilot magnificul copac cu lalele (Liriodendron tulipifera), care acum își etalează splendoarea florală la cote maxime.

În zilele de marți și miercuri, 21 și 22 mai, clujenii sunt invitați să participe la tururile tematice „Integrarea valorilor ecologice în moștenirea culturală”, unde vor avea ocazia să se delecteze cu impresionanta colecție de arbori, păstrată cu grijă în Grădina Botanică „A. Borza”.

”Vechiul frasin, impozantul plop, arborele pagodelor sau arborele mamut, alături de alte specii captivante de arbori și arbuști, vă așteaptă să le descoperiți secretele!

Accesul la aceste tururi ghidate este permis prin achiziționarea unui bilet de intrare. Ne vom reuni la orele 10:00, 12:00, respectiv 14:00, la poarta Grădinii Botanice”, anunță organizatorii.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Peste 1.400 de candidați au participat la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj

Publicat

De

Simulare admitere UMF Iuliu Hațieganu Cluj

Peste 1.400 de tineri au participat, în weekend, la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațeganu” Cluj.

A fost cea de a XV-a ediţie a simulării examenului la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH), o sesiune organizată pentru a le da șansa celor care vor să urmeze medicina la Cluj să familiarizeze cu atmosfera de concurs și să-și testeze cunoștințele necesare promovării examenului de admitere propriu-zis.

FOTO. Peste 1.400 de candidați au participat la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj

La proba scrisă, care a avut durata de 2 ore, au participat 1.459 de candidați, au transmis reprezentanții UMFIH Cluj.

Cel mai mare interes a fost pentru programele de studii Medicină și Medicină Dentară.

Acestea au fost urmate de specializările Asistență Medicală Generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi Recuperare, Radiologie și Imagistică, Tehnică Dentară, Nutriție și Dietetică, Cosmetică medicală și Tehnologia produsului cosmetic și Farmacie.

Examenul de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” se va desfășura în data de 21 iulie, iar candidații se vor putea înscrie în perioada 1 iulie – 18 iulie.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Moonlight Breakfast, Om la lună și the Mono Jacks concertează la Street FOOD Festival, riverside edition, în Cluj-Napoca!

Publicat

street food

Iubitorii de mâncare stradală și muzică live sunt invitați în perioada 23-26 mai la o nouă ediție Street FOOD Festival, pe Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca. Evenimentul promite să ofere o experiență multisenzorială, combinând delicii din bucătăria internațională cu experiențe muzicale live.

Participanții vor avea ocazia să deguste o gamă largă de preparate și deserturi din diferite colțuri ale lumii aduse în festival de zeci de food truck-uri.

De asemenea, vor putea asista la show-uri de live cooking alături de bucătari celebri. Pentru această ediție, organizatorii au optat pentru o nouă locație, aproape de malul Someșului, Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian”, dorind să creeze o atmosferă naturală și autentică.

Programul concertelor

Pe lângă deliciile culinare, muzica va juca un rol central în atmosfera festivalului. Participanții vor avea la dispoziție două scene: una principală pentru artiștii care vor concerta și DJ stage. Programul concertelor este următorul:

•            Vineri, 24 mai: Jazz’n’Tonic la ora 20:00, urmat de The Mono Jacks la 21:30.

•            Sâmbătă, 25 mai: Răzvan Florescu Quartet la ora 20:30 și Mădălina Pavăl Orchestra la 21:15.

•            Duminică, 26 mai: Moonlight Breakfast la ora 19:30 și Om la lună la ora 21:00.

Zonă pentru copii

Festivalul este un loc de întâlnire pentru comunitate, unde participanți de toate vârstele pot găsi modalități de relaxare și distracție. Și cei mici sunt bineveniți! Aceștia vor avea o zonă special amenajată cu multe activități interactive special create pentru a-i distra.

Street FOOD Festival este mai mult decât un festival, este o celebrare a comunității și a pasiunii pentru mâncare și muzică de calitate. Nu rata ocazia de a face parte din această experiență memorabilă!

Ne vedem în 23-26 mai, pe Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca!

Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

Află mai multe informații despre Street FOOD Festival Cluj-Napoca | riverside edition, pe paginile de facebook și instagram.

Live music

Program live music:

•            Vineri, 24 mai

•            20:00 – Jazz’n’Tonic

•            21:30 – The Mono Jacks

•            Sâmbătă, 25 mai

•            20:30 – Răzvan Florescu Quartet

•            21:15 – Mădălina Pavăl Orchestra

•            Duminică, 26 mai

•            19:30 – Moonlight Breakfast

•            21:00 – Om la lună

•            Program acces:

•            Joi: 12:00 – 23:00

•            Vineri: 12:00 – 23:00

•            Sâmbătă: 12:00 – 23:00

•            Duminică: 12:00 – 23:00

Un proiect Why Not Us & Flavours.

Citește mai departe

EVENIMENT

Culinăria de Primăvară la Cluj, cu chef Alex Petricean și concert Mărgineanu & Banda

Publicat

Culinăria de Primăvară la Cluj

Culinăria de Primăvară, sărbătoarea tradițiilor culinare și muzicale românești, are loc la Cluj-Napoca, sâmbătă, 25 mai.

DaPino Giardino & Salone Superiore, renumit în special pentru gusturile mediteranene, va desfășura un festin culinar în Grădină, un omagiu adus tradițiilor gastronomice și muzicale.

Culinăria de Primăvară la Cluj, cu chef Alex Petricean și concert Mărgineanu & Banda

Culinăria de Primăvară are ca invitați producători artizanali și bucătari înzestrați cu tehnici și rețete specifice bucătăriei românești.

Preparatele vor fi pregătite la jar sau la ceaun, cu ingrediente proaspete locale de cea mai bună calitate, într-o contopire de gusturi, arome și miresme, care vor aminti de bunici și de copilărie.

Găteală-n aer liber, la foc cu lemne și degustări „la botu’ calului”.

Ediția din această primăvară își deschide larg porțile pentru trecători și invitați de seama, cu oaspeți care mai de care, cu muzici de taraf, folclor dublu rafinat și un ospăț tradițional ardelenesc cu găteală-n aer liber, la foc cu lemne și degustări „la botu’ calului”.

Organizatorii îi invită ăe clujeni să aducă împreună un omagiu moștenirii culinare autohtone, producătorilor locali artizanali, ingredientelor specifice și naționalităților care conviețuiesc pe aceste meleaguri și le îmbogățesc cultural, de secole: români, maghiari, sași, secui, romi, evrei și alții.

Parchete speciale la Culinărie

Organizatorii au pregătit un pachet de participare special pentru cei care apreciază acest efort și își doresc să sprijine acest concept ca pe un fenomen cultural local activ și de patrimoniu istoric.

GIARDINO

 • Sâmbătă, 25 mai 17:00 – 21:00
  Degustare La botu’ calului și Concert de seară în Grădină cu Mărgineanu & Banda (19:00)
  Accesul se face pe baza de rezervare.
  Preț: 175 ron /persoană, degustare de bucate tradiționale la discreție. Primul pahar de vin, este oferit
  din partea casei de Crama invitată.

SALONE SUPERIORE

 • Sâmbătă, 25 mai 20:30 – 24:00
  Cina cu meniu semnat de Chef Alex Petricean
  Accesul se face pe baza de rezervare.
  Set Menu Culinaria de Alex Petricean
  Preț 300 ron/pers.
  Primul pahar de vin, este oferit din parteacasei de Crama invitată

Pachete Activare Brand

 • 2.000 euro Activare /expunere Brand Silver în Grădina
 • 4.000 euro Activare/expunere Brand Gold în Salone Superiore

Pachete Corporate

1.500 euro – Cină Teambuilding – 12 persoane în Salone Superiore
12 x set menu x Chef Alex Petricean + pairing băuturi.

3.000 euro – Cină Networking în Salonul Lodge – Masa de 14 persoane
Set menu +pairing bauturi, oferita de partener in cadrul Culinariei
– 2 key people din partea partenerului +
– 12 invitatii nominale oferite in numele partenerului de catre Oberjin Club unor key people din sfera de interes a acestuia.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax