Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Bunii samariteni ai Clujului. Familia Grove a adus 183 de transporturi de ajutoare în valoare de 15 milioane de euro

Publicat


Grove

Rodica și Hans Joachim se cunosc din vara anului 1972 când s-au întâlnit pe Litoralul românesc al Mării Negre. Ea era studentă la Stomatologie în Cluj-Napoca, el student la o universitate tehnică în Germania de Vest, ambii fiind la mare cu niște prieteni. Rodica nu știa o boabă de germană, Hans Joachim nu știa românește, dar s-au plăcut și s-au înțeles din prima clipă.

Chiar dacă îi despărțea Cortina de Fier, cei doi tineri îndrăgostiți au început să își facă planuri de viitor, deși Rodica se temea de repercusiunile Securității asupra familiei sale.

Așa a început povestea de dragoste a Rodicăi și a lui Hans Joachim Grove care, de-a lungul a zeci de ani, au ajutat Clujul și au adus peste 180 de transporturi cu ajutoare în valoare de 15 milioane de euro.

Bunii samariteni ai Clujului. Familia Grove a adus 183 de transporturi de ajutoare în valoare de 15 milioane de euro

După întâlnirea de pe plajă și după vacanța de două săptămâni petrecută pe Litoral, Rodica s-a întors acasă, la Cluj-Napoca, iar Hans Joachim în Germania, nu înainte ca tânărul să fie invitat să treacă, înainte, și prin orașul de pe Someș.

”Așa au început întâlnirile, însă perioada era destul de grea, fiind legați de comuniști si de Securitate.

Și mai ales că tatăl meu era în Comitetul Central de Partid din Cluj si riscul pentru el era mare.

Dar, bineînțeles, că a acceptat, ne-am primit musafirii străini fără să trebuiască să anunțăm la Miliție și au fost două zile în Cluj, după care au plecat, iar Hans Joachim a promis că vine de Crăciun din nou.

Le-a plăcut ospitalitatea românilor, le-a plăcut felul în care au fost primiți, fără niciun fel de reținere. În decembrie a revenit cu un coleg de facultate din Burundi.

Si așa a început relația noastră, ne întâlneam de două ori pe an, voiam să ne căsătorim, dar eu am zis că abia după ce îmi termin facultatea”, și-a reamintit Rodica Grove, care împlinește în acest an vârsta de 77 de ani.

Nicolae Ceaușescu semna hârtiile de căsătorie

Grove

După absolvire, tânăra clujeancă a primit repartiție în Pașcani, iar Hans Joachim a venit să viziteze și în Moldova, după care cei doi au început demersurile oficiale în vederea căsătoriei.

”Erau procedurile cu mersul la Securitate, cu aprobări, iar pe vremea aceea Nicolae Ceaușescu era cel care semna hârtiile pentru căsătorie.

Acestea le-am depus după ce mi-am terminat eu facultatea la Consiliul de Stat în București și de atunci au început și represaliile.

Pentru că peste tot ne-au zis că trebuie să așteptăm, fără să ne spună ceva concret, Hans Joachim a încercat să facă presiuni în Germania, din partea Guvernului german, fiind depuse note de plângere pentru Nicolae Ceaușescu, am scris Elenei Ceaușescu.

Au fost peste 12 note verbale făcute de cei de la Ministerul de Externe al Germaniei, la care s-au adăugat alte demersuri ale managerilor din industria automobilistică, inclusiv a fost o hârtie de la secretarul de stat al ministrului german de Externe, Hans – Dietrich Genscher.

Cerere de căsătorie aprobată în 4 martie 1977

Grove

Toată această poveste a durat din 1974 până în 1977, iar în 4 martie 1977, chiar în ziua în care a avut loc cutremurul din România, am primit la Cluj aprobarea de căsătorie semnată de Ceaușescu.

M-au sunat acasă, dar eu eram încă în Pașcani și mi-am invitat toți colegii și am sărbătorit vestea la un pahar de vișinată”, a povestit Rodica pentru Cluj24.

Imediat după ce Hans Joachim, care între timp devenise inginer cercetător la Volkswagen, a aflat vestea, a venit rapid în România, și s-a întâlnit cu Rodica la Pașcani, după care cei doi s-au întors la Cluj unde s-au căsătorit în 11 aprilie.

”Cununia religioasă a fost la Biserica Bob, iar nunta a avut loc la Casino, iar după nuntă a trebuit să mă duc la Securitate să îmi dea hârtiile să pot pleca.

La un moment au vorbit cu mine ca și cu ultimul om și mi-au spus <<luați-vă neamțul și plecați, duceți-vă să nu vă mai vedem>>. În 24 de ore a trebuit să părăsesc țara.

Într-un fel mă bucuram, dar mai mult era tristețea, mai ales că au fost represalii asupra familiei mele, mai ales asupra tatălui meu, care a fost președinte de sindicat și în Comitetul de Partid”, a mai spus Rodica Grove.

Galerie de artă cu pictori clujeni

Cei doi s-au stabilit în orașul german Braunschweig, unde au deschis și o galerie de artă unde, de-a lungul timpului, au fost ajutați să expună artiști plastici clujeni Corneliu Brudașcu, Ovidiu Avram sau Nicolae Maniu.

Rodica și Joachim Grove sunt și fondatorii Fundației Grove-Moldovan Art Foundation, una de artă, de știință și dezvoltare, dar are și un scop umanitar, pentru Germania și România.

După ce s-au stabilit în Germania, cei doi soți veneau în România de două ori pe an până în 1989, aducând cu mașina personală medicamente, dar și diverse materiale medicale pentru spitale, la orfelinate, scaune pentru persoane cu handicap din zona Clujului, după care, după Revoluție au început să aducă ajutoare în mod organizat, cu TIR-uri.

Primul transport cu ajutoare, în 4 ianuarie 1990

La sfârșitul lui decembrie 1989, înainte de Crăciun, aflaseră că se întâmplă ceva în România, iar după căderea lui Ceaușescu au și organizat primul transport de ajutoare care a ajuns la Cluj-Napoca în 4 ianuarie 1990, după o mobilizare extraordinară.

”Am venit însoțiți de jurnaliști de la ziarele de Braunschweig, iar o parte dintre ei au mers la Sibiu. Și noi am rămas la Cluj, am fost la Radio Cluj unde am dus ajutoare inclusiv soldaților care păzeau radioul.

De atunci, am început să aducem periodic transporturi de ajutoare și, astfel, am ajuns până în ziua de astăzi la 183 de transporturi, de câteva ori pe an, care se ridică, în total, la o valoare de aproximativ 15 milioane de euro.

Unele TIR-uri erau de 40 de tone, încărcate cu tot ce am găsit: alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii școlii din Jucu, pentru orfelinate, medicamente și aparatură medicală pentru spitale”, a completat și Joachim Grove.

Acesta a precizat că peste 10 ani, cei doi soți au susținut cu ajutoare Mănăstirea Râmeț, din Munții Apuseni.

Pentru că situația economică din România s-a îmbunătățit între timp, iar România a intrat în 2007 în UE, transporturile de ajutoare s-au rărit, iar acum se aduc, punctual, diverse bunuri, ultimele fiind pentru Casa familială ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca, unde locuiesc 10 copii.

România nu se știe promova în Germania

Hans Joachim Grove a identificat o mare problemă în ceea ce privește imaginea României în Germania și anume faptul că țara nu se știe promova, iar autoritățile nu fac aproape nimic pentru a remedia acest aspect.

”Statul român nu este prezent. La noi, în Germania, România este cunoscută mai mult din cauza hoților, a prostituatelor, lucruri negative, iar statul român ar trebui să arate lucrurile bune.

Nu am găsit în librării cărți despre România, ghiduri de călătorie, cataloage de artă, nimic, nimic pe partea de prezentare și promovare.

Eu am avut ideea ca, la Ambasada României din Berlin, o dată pe an să fie prezentat un oraș.

Am început cu Cluj-Napoca în urmă cu mai mulți ani, iar primarul Emil Boc a prezentat orașul. Dânsul a înțeles că și așa se poate promova Clujul”, a precizat Hans Joachim Grove.

”Mă simt mai român decât mulți români”

Acesta a contribuit la strângerea legăturilor între Germania și România și Cluj, prin facilitatea unor contacte cu UTCN și compania Volkswagen

”Românii sunt foarte primitori, sunt foarte calzi, dar au o genă defectă, pe care o au de pe vremea romanilor. Eu sunt îndrăgostit de România, mă simt mai român decât mulți român și știu din istoria țării mai multe decât mulți oameni.

Am citit mult, am străbătut toată România, în locuri în care au fost puțini români.

Am făcut mai multe lucruri pentru România decât au făcut Ministerul de Externe și autoritățile, dar, uneori, te bați cu morile de vânt, pentru că degeaba le spui ce să facă”, a adăugat Hans Joachim Grove.

Fundația, controlată anual de statul german

La cei 79 de ani ai săi, acesta vrea să continue activitatea caritabilă până la sfârșitul vieții, cât îl mai ține sănătatea.

”Fundația din Germania este controlată de stat, de Ministerul de Finanțe, de cel de Interne, în fiecare an. Suntem susținuți, de la înființare, de Deutsche Bank.

Iar acum ne gândim, din timp, cum trebuie să procedăm cu fundația după ce noi nu vom mai fi, cum se împarte patrimoniul, pentru a continua activitatea culturală și umanitară”, a mai spus Joachim Grove.

Pentru activitatea lor caritabilă, în anul 1996, soții Rodica și Hans Joachim Grove au primit titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”, iar de-a lungul anilor au mai primit și alte diplome și distincții din partea unor instituții ale statului român și statului german.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Ziua VETERANILOR de război, celebrată la Cluj-Napoca. MESAJUL premierului

Publicat

veterani

Ziua Veteranilor de Război a fost celebrată astăzi, în cadrul ceremoniei publice militar-religioase organizată de către Divizia 4 Infanterie „Gemina” în cooperare cu filiala Cluj a Asociației Veteranilor de Război, având sprijinul Instituției Prefectului – Județul Cluj și al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

veterani

În cadrul evenimentului desfășurat cu participarea subprefectului județului Cluj, domnul Florentin Burz, a Înaltpreasfinției Sale Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, a domnului viceprimar Dan Tarcea, alături de oficialități civile și Militare, domnul subprefect a dat citire mesajului primului-ministru al României, domnul Marcel Ciolacu:

veterani

Mesajul premierului Marcel Ciolacu de Ziua veteranilor de război – 29 aprilie 2024

„România onorează astăzi veteranii de război care au scris drumul spre independență și libertate al țării noastre. Avem un loc pe care să-l numim acasă grație celor care, prin sacrificiu, au apărat tot ce ne aparține și tot ce iubim.

veterani

Veteranilor aflați la vârstă venerabilă, pe care avem privilegiul să îi avem între noi, le doresc sănătate și viață lungă, în mijlocul unor familii și comunități care să le poarte recunoștință.

Ziua de 29 aprilie statul român o dedică tuturor veteranilor care, din 1877, au luptat pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a României.

veterani

FOTO. Ziua VETERANILOR de război, celebrată la Cluj-Napoca. MESAJUL premierului

Datoria morală pe care o avem este să păstrăm vie memoria acestor luptători cu dragoste de patrie.

Felicit Ministerul Apărării Naționale pentru că a fost mereu vârf de lance în tot ceea ce ține de cinstirea și exprimarea recunoștinței pentru veterani, felicit Asociația Națională a Veteranilor de Război pentru implicarea deosebită și îi felicit pe toți cei care au pus umărul pentru veterani, inclusiv prefecturile și cetățenii care vor participa astăzi la manifestări, cu gândul la cei cărora le închinăm această zi.

veterani

Memorie eternă veteranilor pe care îi onorăm, multă sănătate puținilor veterani supraviețuitori ai celui de-al Doilea Război Mondial”, se arată în mesajul premierului.

veterani

veterani

Citește mai departe

EVENIMENT

Vieți salvate la Cluj-Napoca. Maraton de șase transplanturi renale de Florii în ”podul” ICUTR

Publicat

transplant icutr facebook
Reprezentanții Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renall (ICUTR) Cluj-Napoca anunță că în „podul” instituției de pe strada Clinicilor, in duminica Floriilor, au fost făcute încă 6 transplanturi renale în 48 de ore însumând 33 transplanturi renale în 2024 și 2506 transplanturi de la înființarea Centrului de Transplant din Cluj-Napoca.
”Maratonul de transplanturi renale a fost posibil datorită echipelor de transplant: echipa operatorie coordonata de Conf. Dr. Elec Florin; As.Univ. Dr. Suciu Mihai, Dr. Pop Dan, Dr. Dan Enache, echipele de prelavare: Dr. Moisoiu Tudor, Dr. Corb Doria, Dr. Tomuță Andrei, echipa de terapie intensivă: coordonată de Dr. Șimon Robert, echipa de nefrologie: Dr. Elec Alina, Dr. Muntean Adriana Dr. Georgeta Horgiac și echipa de laborator de imunologie: Dr. Loga Luminița, Dr. Timoce Raluca, Dr. Chiorean Alin, împreuna cu asistentele blocului operator, terapie intensivă, laborator imunologie, infirmierele si brancardierii.

Donatori adulți

Au fost trei donatori adulti, cu vârste intre 36 si 54 de ani din centrele de la Bistrita, Cluj-Napoca și Sibiu.
Echipa de transplant a ICUTR mulțumește aparținătorilor donatorilor pentru puterea de a trece peste suferința pricinuită de moartea celor dragi și de a accepta donarea ca un gest profund umanitar.
Datorită gestului lor au primit o nouă șansa la viață șase pacienți din toată țara: Bihor, Suceava, Caras-Severin, Arad și Brasov, cu vârsta între 36 și 54 de ani, care făceau dializa de 1-7 ani”, a arătat ICUTR.

Condiții dificile

Reprezentanții institutului au menționat că toate aceste eforturi se fac în condiții cu totul dificile dată fiind situația clădirii în care funcționează ICUTR.
”Deși ICUTR ramane liderul national in transplantul renal, obiectivul de investiție ”Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca” rămâne o investiție potențială pe o listă de așteptare, situație care sperăm că se va schimba cât de curând.
Sperăm ca după investiția de 500 milioane de euro pentru un nou Institut Fundeni, Ministerul Sănătății să găsească o sursă de finanțare și pentru investiția in Centrul Integrat de Transplant, pentru ca așa cum recunoștea Ministerul Sănătății ICUTR este o unitate medicala strategică”, precizează sursa citată.

Citește mai departe

ECONOMIE

Cât vor CHELTUI românii pentru masa de Paşte? Consumatorii se așteaptă la prețuri cu 30% mai mari decât anul trecut

Publicat

Cât vor cheltui românii pe masa de Paște?

Românii își plănuiesc să cheltuiască, în medie, între 400 și 1.000 de lei pentru masa de Paște anul acesta, potrivit unui studiu citat de Agerpres. O treime dintre români se așteptă la prețuri cu 30% mai mari decât anul trecut.

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru masa de Paşte sume cuprinse între 400 de lei şi 1.000 de lei. 77% au spus că nu au economisit pentru a realiza achiziţiile de Paşte.

La întrebarea privind aşteptarea unor posibile reduceri, doar puţin peste jumătate au răspuns pozitiv (51%).

Cât vor cheltui românii pentru masa de Paşte?

În ceea ce priveşte sursa de achiziţii preferată, majoritatea optează pentru cumpărături într-o combinaţie de magazine online şi fizic (41%). Aproape o treime din total au bifat varianta „în principal online” (29%).

Respondenţii studiului au indicat, în proporţie de 77%, şi faptul că nu au economisit pentru a realiza achiziţiile de Paşte.

Cheltuielile pentru masa de Paşte vor fi superioare celor pentru cadouri. Aproape jumătate dintre respondenţi au spus că vor cheltui de la 400 până la 1.000 de lei (49%).

25% dintre respondenți spun că vor cheltui între 1.000 şi 1.500 lei şi peste acest prag.

La polul opus, 27% dintre respondenți spun că vor cheltui sume mai mici de 400 lei.

O treime dintre români se așteptă la prețuri cu 30% mai mari decât anul trecut

La întrebarea „Cum apreciaţi valoarea cumpărăturilor de Paşte de anul acesta, faţă de anul anterior, în contextul inflaţiei actuale?”, o treime dintre respondenţi au apreciat că aceasta va fi mai mare cu 30%.

În ceea ce priveşte impactul financiar al contextului actual (criză geopolitică, economică, creşterea inflaţiei) asupra situaţiei personale, cei mai mulţi respondenţi nu au indicat o scădere a veniturilor, pierderi financiare sau adăugarea altor locuri de muncă prin care să suplimenteze veniturile.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc, explicații despre licitația la tronsonul 2 din centura metropolitană: Firma a depus o ofertă cu 30% mai mare

Publicat

De

Emil Boc, licitație centurra metropolitana, tronson II

Primarul Clujului, Emil Boc, a făcut luni precizări privind licitația anulată pentru cel de al doilea tronson al centurii metropolitane.

Boc a spus la ședința Consiliului Local că nu poate face nimic decât să respecte legea, iar Primăria Cluj-Napoca nu va face nimic care să pericliteze proiectul.

Emil Boc, explicații despre licitația la tronsonul 2 din centura metropolitană: Firma a depus o ofertă cu 30% mai mare

Licitația, spune Emil Boc, este încă în procedură extinsă, respectiv cel care a fost eliminat din procedură poate depune contestație în termen de 10 zile.

„Singurul ofertatnt nu a putut merge mai departe pentru că oferta este neconformă și a fost declarată inadmisibilă.

S-a ajuns aici pentru că orice ofertă trebuie să se încadreze în valoarea estimată. Legea dă posibilitatea, în mod ecxcepțional, ca valoarea maximă să fie mărită cu 15%. Asta dacă toți ofertanții au depășit valoarea cu maximum 15%”, a spus Emil Boc.

În această situație se verifică dacă există disponibilitatea financiară pentru a acoperi această creștere de preț, a mai spus Emil Boc.

Primăria a contactat Ministerul Transportutilor și în urma discuțiilor a existat acordul de a mări valoarea cu 15% și s-a făcut actualizarea indicatorilor.

Boc: Au greșit la matematică

În cazul de față, la deschiderea ofertei s-a observat că oferta este cu 30% mai mare decât cea estimată.

„Firma a spus ca a fost o eroare tehnică, că au făcut calcule greșite, și că în loc de 30% e 14,7%”, a mai spus Emil Boc.

Aceasta depășire de 30% nu a fost acceptată de Agenția Națională de Achiziții Publice, iar procedura a fost anulată.

Boc: E un contract de un miliard de euro

„Primăria nu a avut legal o altă soluție. Am analizat în detaliu și nu putem trece peste avizul Agenției Naționale de Achiziții Publice. De aceea am declarat neconformă această oferă.

Putem continua negoecierile cu singurul ofertat, direct. Legea ne permite acest lucru”, a spus Emil Boc, dar Primăria nu va face acest lucru.

Primarul Clujului spune că nu își permite nimeni să negocieze direct un contract de un miliard de euro.

„Chiar dacă UE ne va aplica penalități, decizia noastră este de a rămâne în lege. E vorba de bani europeni. Și atunci am renunțat la această cale, care nu a mai fost niciodată aplicată în România”, a mai spus Emil Boc.

În termen de 10 zile firma poate face contestație și o instanța va stabili dacă are dreptate. Dacă va avea câștig de cauză se poate trece la încheierea contractului.

Dar dacă Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) menține decizia, licitația se va relua și se vor putea depune alte oferte, a mai precizat primarul Clujului.

Ce spune președintele CON A

Președintele firmei CON A Operations, Mircea Bulboacă, firmă care este lider de asociere pentru centura metropolitană, a declarat, luni, pentru Cluj24 că nu poate face declarații despre anularea licitației, fiindcă aceasta este încă în procedură.

”Vom analiza situația în Consiliul de Administrație și vom lua o decizie după Paști, dacă vom ataca la CNSC sau nu”, a spus Bulboacă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax