Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Bunii samariteni ai Clujului. Familia Grove a adus 183 de transporturi de ajutoare în valoare de 15 milioane de euro

Publicat


Grove

Rodica și Hans Joachim se cunosc din vara anului 1972 când s-au întâlnit pe Litoralul românesc al Mării Negre. Ea era studentă la Stomatologie în Cluj-Napoca, el student la o universitate tehnică în Germania de Vest, ambii fiind la mare cu niște prieteni. Rodica nu știa o boabă de germană, Hans Joachim nu știa românește, dar s-au plăcut și s-au înțeles din prima clipă.

Chiar dacă îi despărțea Cortina de Fier, cei doi tineri îndrăgostiți au început să își facă planuri de viitor, deși Rodica se temea de repercusiunile Securității asupra familiei sale.

Așa a început povestea de dragoste a Rodicăi și a lui Hans Joachim Grove care, de-a lungul a zeci de ani, au ajutat Clujul și au adus peste 180 de transporturi cu ajutoare în valoare de 15 milioane de euro.

Bunii samariteni ai Clujului. Familia Grove a adus 183 de transporturi de ajutoare în valoare de 15 milioane de euro

După întâlnirea de pe plajă și după vacanța de două săptămâni petrecută pe Litoral, Rodica s-a întors acasă, la Cluj-Napoca, iar Hans Joachim în Germania, nu înainte ca tânărul să fie invitat să treacă, înainte, și prin orașul de pe Someș.

”Așa au început întâlnirile, însă perioada era destul de grea, fiind legați de comuniști si de Securitate.

Și mai ales că tatăl meu era în Comitetul Central de Partid din Cluj si riscul pentru el era mare.

Dar, bineînțeles, că a acceptat, ne-am primit musafirii străini fără să trebuiască să anunțăm la Miliție și au fost două zile în Cluj, după care au plecat, iar Hans Joachim a promis că vine de Crăciun din nou.

Le-a plăcut ospitalitatea românilor, le-a plăcut felul în care au fost primiți, fără niciun fel de reținere. În decembrie a revenit cu un coleg de facultate din Burundi.

Si așa a început relația noastră, ne întâlneam de două ori pe an, voiam să ne căsătorim, dar eu am zis că abia după ce îmi termin facultatea”, și-a reamintit Rodica Grove, care împlinește în acest an vârsta de 77 de ani.

Nicolae Ceaușescu semna hârtiile de căsătorie

Grove

După absolvire, tânăra clujeancă a primit repartiție în Pașcani, iar Hans Joachim a venit să viziteze și în Moldova, după care cei doi au început demersurile oficiale în vederea căsătoriei.

”Erau procedurile cu mersul la Securitate, cu aprobări, iar pe vremea aceea Nicolae Ceaușescu era cel care semna hârtiile pentru căsătorie.

Acestea le-am depus după ce mi-am terminat eu facultatea la Consiliul de Stat în București și de atunci au început și represaliile.

Pentru că peste tot ne-au zis că trebuie să așteptăm, fără să ne spună ceva concret, Hans Joachim a încercat să facă presiuni în Germania, din partea Guvernului german, fiind depuse note de plângere pentru Nicolae Ceaușescu, am scris Elenei Ceaușescu.

Au fost peste 12 note verbale făcute de cei de la Ministerul de Externe al Germaniei, la care s-au adăugat alte demersuri ale managerilor din industria automobilistică, inclusiv a fost o hârtie de la secretarul de stat al ministrului german de Externe, Hans – Dietrich Genscher.

Cerere de căsătorie aprobată în 4 martie 1977

Grove

Toată această poveste a durat din 1974 până în 1977, iar în 4 martie 1977, chiar în ziua în care a avut loc cutremurul din România, am primit la Cluj aprobarea de căsătorie semnată de Ceaușescu.

M-au sunat acasă, dar eu eram încă în Pașcani și mi-am invitat toți colegii și am sărbătorit vestea la un pahar de vișinată”, a povestit Rodica pentru Cluj24.

Imediat după ce Hans Joachim, care între timp devenise inginer cercetător la Volkswagen, a aflat vestea, a venit rapid în România, și s-a întâlnit cu Rodica la Pașcani, după care cei doi s-au întors la Cluj unde s-au căsătorit în 11 aprilie.

”Cununia religioasă a fost la Biserica Bob, iar nunta a avut loc la Casino, iar după nuntă a trebuit să mă duc la Securitate să îmi dea hârtiile să pot pleca.

La un moment au vorbit cu mine ca și cu ultimul om și mi-au spus <<luați-vă neamțul și plecați, duceți-vă să nu vă mai vedem>>. În 24 de ore a trebuit să părăsesc țara.

Într-un fel mă bucuram, dar mai mult era tristețea, mai ales că au fost represalii asupra familiei mele, mai ales asupra tatălui meu, care a fost președinte de sindicat și în Comitetul de Partid”, a mai spus Rodica Grove.

Galerie de artă cu pictori clujeni

Cei doi s-au stabilit în orașul german Braunschweig, unde au deschis și o galerie de artă unde, de-a lungul timpului, au fost ajutați să expună artiști plastici clujeni Corneliu Brudașcu, Ovidiu Avram sau Nicolae Maniu.

Rodica și Joachim Grove sunt și fondatorii Fundației Grove-Moldovan Art Foundation, una de artă, de știință și dezvoltare, dar are și un scop umanitar, pentru Germania și România.

După ce s-au stabilit în Germania, cei doi soți veneau în România de două ori pe an până în 1989, aducând cu mașina personală medicamente, dar și diverse materiale medicale pentru spitale, la orfelinate, scaune pentru persoane cu handicap din zona Clujului, după care, după Revoluție au început să aducă ajutoare în mod organizat, cu TIR-uri.

Primul transport cu ajutoare, în 4 ianuarie 1990

La sfârșitul lui decembrie 1989, înainte de Crăciun, aflaseră că se întâmplă ceva în România, iar după căderea lui Ceaușescu au și organizat primul transport de ajutoare care a ajuns la Cluj-Napoca în 4 ianuarie 1990, după o mobilizare extraordinară.

”Am venit însoțiți de jurnaliști de la ziarele de Braunschweig, iar o parte dintre ei au mers la Sibiu. Și noi am rămas la Cluj, am fost la Radio Cluj unde am dus ajutoare inclusiv soldaților care păzeau radioul.

De atunci, am început să aducem periodic transporturi de ajutoare și, astfel, am ajuns până în ziua de astăzi la 183 de transporturi, de câteva ori pe an, care se ridică, în total, la o valoare de aproximativ 15 milioane de euro.

Unele TIR-uri erau de 40 de tone, încărcate cu tot ce am găsit: alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii școlii din Jucu, pentru orfelinate, medicamente și aparatură medicală pentru spitale”, a completat și Joachim Grove.

Acesta a precizat că peste 10 ani, cei doi soți au susținut cu ajutoare Mănăstirea Râmeț, din Munții Apuseni.

Pentru că situația economică din România s-a îmbunătățit între timp, iar România a intrat în 2007 în UE, transporturile de ajutoare s-au rărit, iar acum se aduc, punctual, diverse bunuri, ultimele fiind pentru Casa familială ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca, unde locuiesc 10 copii.

România nu se știe promova în Germania

Hans Joachim Grove a identificat o mare problemă în ceea ce privește imaginea României în Germania și anume faptul că țara nu se știe promova, iar autoritățile nu fac aproape nimic pentru a remedia acest aspect.

”Statul român nu este prezent. La noi, în Germania, România este cunoscută mai mult din cauza hoților, a prostituatelor, lucruri negative, iar statul român ar trebui să arate lucrurile bune.

Nu am găsit în librării cărți despre România, ghiduri de călătorie, cataloage de artă, nimic, nimic pe partea de prezentare și promovare.

Eu am avut ideea ca, la Ambasada României din Berlin, o dată pe an să fie prezentat un oraș.

Am început cu Cluj-Napoca în urmă cu mai mulți ani, iar primarul Emil Boc a prezentat orașul. Dânsul a înțeles că și așa se poate promova Clujul”, a precizat Hans Joachim Grove.

”Mă simt mai român decât mulți români”

Acesta a contribuit la strângerea legăturilor între Germania și România și Cluj, prin facilitatea unor contacte cu UTCN și compania Volkswagen

”Românii sunt foarte primitori, sunt foarte calzi, dar au o genă defectă, pe care o au de pe vremea romanilor. Eu sunt îndrăgostit de România, mă simt mai român decât mulți român și știu din istoria țării mai multe decât mulți oameni.

Am citit mult, am străbătut toată România, în locuri în care au fost puțini români.

Am făcut mai multe lucruri pentru România decât au făcut Ministerul de Externe și autoritățile, dar, uneori, te bați cu morile de vânt, pentru că degeaba le spui ce să facă”, a adăugat Hans Joachim Grove.

Fundația, controlată anual de statul german

La cei 79 de ani ai săi, acesta vrea să continue activitatea caritabilă până la sfârșitul vieții, cât îl mai ține sănătatea.

”Fundația din Germania este controlată de stat, de Ministerul de Finanțe, de cel de Interne, în fiecare an. Suntem susținuți, de la înființare, de Deutsche Bank.

Iar acum ne gândim, din timp, cum trebuie să procedăm cu fundația după ce noi nu vom mai fi, cum se împarte patrimoniul, pentru a continua activitatea culturală și umanitară”, a mai spus Joachim Grove.

Pentru activitatea lor caritabilă, în anul 1996, soții Rodica și Hans Joachim Grove au primit titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”, iar de-a lungul anilor au mai primit și alte diplome și distincții din partea unor instituții ale statului român și statului german.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO Fântâna dorințelor, cea mai nouă atracție turistică a comunei Sâncraiu. Turiștii aruncă monede ca în Fontana di Trevi

Publicat

De

fântâna

Comuna clujeană Sâncraiu are un nou punct de atracție pentru turiști, și anume o fântână a dorințelor amplasată în fața Centrului Cultural, unde aceștia aruncă monede la fel ca în Fontana din Trevi din Roma.

”Avem o investiție nouă în comună, de 4 milioane de euro, realizată prin CNI, și anume un Centru Cultural, care cuprinde mai multe săli de conferințe, spectacole și o bibliotecă, inclusiv una de fitness și forță.

În fața Centrului am amplasat și o fântână arteziană care este și iluminată cu leduri colorate.

Este o nouă atracție turistică în Sâncraiu, o fântână a dorințelor, unde turiștii aruncă monede ca în alte fântâni celebre din lume”, a declarat primarul Poka Andras.

Acesta a precizat că noul Centru Cultural, care are o arhitectură specifică Ținutului Călatei, ar putea fi inaugurat în următoarele luni.

Sâncraiu a obținut în urmă cu 2 ani titlul de localitate de interes pentru turismul local, dar și cel de Sat European de Tineret în anul 2025.

La sfârșitul lunii iulie, în comună va fi organizat un summit pentru tineret, la care sunt așteptați peste 300 de invitați.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Industria asigurărilor poate fi un MODEL de urmat în adoptarea principiilor ESG

Publicat

lapusan

De la tribuna Parlamentului României, deputatul de Cluj Remus Lăpușan a atras atenția asupra faptului că legislativul trebuie să susțină includerea principiilor ESG în modelul de business al companiilor de asigurări, prin politici publice adecvate.

Încorporarea ESG (environment, social, governance) în practicile companiilor încurajează actorii economici să anticipeze impactul deciziilor de business asupra mediului, societății și a guvernanței. Este o dovadă de interes pentru sustenabilitate, prin care firmele își creează imaginea unui partener responsabil.

Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Industria asigurărilor poate fi un MODEL de urmat în adoptarea principiilor ESG

˝La nivelul întregii Uniuni Europene, încă din 2023, corporațiile au deja obligația de a raporta impactul activității lor asupra mediului, societății și a guvernanței. Trebuie să ne asigurăm, ca factori de decizie politică, de faptul că principiile ESG se transpun în practică uzuală a companiilor, dincolo de raportări statistice. Pentru asta, trebuie să gândim un set de politici publice prin care să impulsionăm companiile să facă acest lucru. Și pentru că domeniul asigurărilor îmi este foarte bine cunoscut prin prisma activității mele profesionale anterioare, am propus astăzi în Parlament câteva măsuri concrete pe care le-am putea adopta în această direcție˝, a declarat deputatul Remus Lăpușan.

În timpul alocuțiunii sale, deputatul a făcut referire la următoarele propuneri:

–          încurajarea investițiilor în produse de asigurare sustenabile, dedicate tranziției spre energia verde, clădirilor eficiente energetic sau agriculturii reziliente la schimbările climatice;

–          stimulente fiscale și parteneriate de tip public-privat pentru companiile care integrează activ ESG în modelul lor de business;

–          susținerea companiilor de asigurări să contribuie activ la dezvoltarea comunităților din care fac parte prin educație financiară, prin sprijin pentru persoanele vulnerabile și prin acțiuni în domeniul sănătății și siguranței publice.

„Industria asigurărilor poate fi un model de urmat în această direcție”

De asemenea, deputatul a punctat necesitatea integrării inteligenței artificiale în anticiparea riscurilor ESG, în reducerea costurilor și creșterea eficienței, inclusiv în găsirea unor soluții inovatoare pentru reducerea amprentei de carbon.

˝Este momentul ca România să nu mai fie doar un receptor pasiv al schimbărilor globale, ci un actor implicat în conturarea unei industrii a asigurărilor moderne, etice și orientate spre viitor. Avem expertiza, avem cadrul european, iar voința politică trebuie să vină în sprijinul acestui demers. Numai printr-o abordare coordonată între stat, mediul privat și societatea civilă putem integra real ESG în toate componentele economiei, iar industria asigurărilor poate fi un model de urmat în această direcție,” a mai susținut deputatul Remus Lăpușan.

 

Citește mai departe

CULTURA

Jazz in the Park Festival 2025: activități care dau RITM experienței din Parcul Etnografic clujean

Publicat

jazz

Jazz in the Park – a daytime festival, vine și în acest an cu o serie amplă de activități menite să completeze atmosfera relaxată creată de muzica jazz, în decorul natural și autentic al Parcului Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Ediția din 2025 aduce mai mult decât muzică live: o experiență completă, construită în jurul ideii de explorare, întâlnire și bucurie autentică. Vizitatorii vor descoperi zone tematice, ateliere, degustări și spații de reconectare, toate atent gândite pentru a se integra firesc în peisajul festivalului și pentru a oferi alternative și pauze inspirate între concerte.

„Programul zilnic al festivalului începe vineri, 6 iunie, de la ora 14:00, iar sâmbătă și duminică, în 7 și 8 iunie, porțile se deschid începând cu ora 12:00. Pentru a încuraja sosirea devreme și o zi petrecută pe îndelete în festival, primii 100 de participanți care intră zilnic în festival vor fi întâmpinați cu un pahar de bun venit la intrare.

jazz

Recomandări de activități conexe:

● Lecții de muzică by BRD – Participanții pot învăța să cânte la tobe, pian sau chitară, alături de profesori specializați.

● People’s Aftermovie by BRD – O parte din aftermovie-ul oficial va include imagini filmate de participanți, oferind o perspectivă autentică asupra festivalului.

● Curtea de vinuri Purcari – Degustări zilnice de vinuri, acompaniate de platouri selectate și atmosferă relaxată.

● Jam Sessions – Scena de jam sessions revine, oferind spațiu pentru improvizații în fiecare seară de festival.

Jazz in the Park Festival 2025: activități care dau RITM experienței din Parcul Etnografic clujean

● Italian Experience by Birra Moretti – O zonă dedicată gastronomiei italiene și socializării.

● Întâlniri pe prispă by TSV Line by PM Tehnic – Discuții pe teme de interes susținute de invitați cu experiență.

● Balon cu aer cald by PPC – O ocazie unică de a admira festivalul, dar și Parcul Etnografic și împrejurimile, de sus.

● Târgul de viniluri by Pepsi – O selecție de viniluri și casete curatoriate, disponibile în foișor.

● Târgul Creatorilor IARMAROC by 8×8 – Produse artizanale, ateliere de creație și obiecte realizate manual.

● Ateliere de gin by Malfy – Workshop-uri despre prepararea și mixologia ginului.

● Atelier de pălincă cu Ilie Galben – Demonstrații de distilare și degustări de pălincă, acompaniate de produse tradiționale.

● Ateliere de cafea by Olivo Coffee Culture – Instruire privind prepararea cafelei de specialitate.

● Music Gallery Area – O zonă expozițională inspirată din proiectul Music Gallery, dedicată istoriei muzicale.

● Listening Room by Acoustic Density – Un spațiu acustic special amenajat pentru audiție de înaltă calitate.

● Livada cu ceai by Demmers Tea House – Ceaiuri internaționale servite într-un colț umbrit, dedicat relaxării.

● Zona de wellbeing – Activități pentru echilibrul mental și fizic, precum yoga sau meditație.

● Zona de jocuri by DIGI – Jocuri recreative: ping-pong, fussball, Jenga, darts magnetic.

● Curtea dedicată copiilor by Kiddo Care – O zonă prietenoasă pentru copii, cu activități, jocuri și ateliere, supravegheată de personal calificat.

Lineup-ul ediției 2025 aduce nume importante din jazzul internațional

Cea de-a 13-a ediție Jazz in the Park va avea loc în perioada 6–8 iunie 2025, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Festivalul reunește artiști din întreaga lume, iar pe afișul din acest an se regăsesc nume mari precum: Ibrahim Maalouf, Kokoroko, Biréli Lagrène, Nneka, Omar Sosa (într-un concert special cu JazzyBIT și DJ K-Lu), Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio ”ShekBand” și David Luca Quartet.

Abonamente și bilete de o zi – disponibile

Abonamentele pentru Jazz in the Park 2025 sunt disponibile la 499 lei, iar cei care doresc să participe doar o zi, pot achiziționa un bilet la prețul de 249 de lei, pe platforma oficială: bilete.jazzinthepark.ro. De asemenea, sunt disponibile pachete pentru două zile (1+2, 2+3, 1+3). În perioada festivalului (6–8 iunie), prețul unui bilet de o zi va fi de 269 lei, însă participanții care ajung în festival înainte de ora 15:00 vor beneficia de un tarif redus, de 249 lei. Copiii cu vârsta de până la 12 ani, au intrare gratuită, însoțiți de un adult plătitor de bilet sau abonament”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Alphatronic, echipa de elevi clujeni care a spulberat un record mondial la un super-concurs de robotică. Cu Optimus Prime

Publicat

De

Alphatronic, echipa de elevi de la Transylvania College Cluj

14 elevi de la Transylvania College Cluj au reușit, în doar doi ani, să urce pe podium și să bată un record mondial de scor la Campionatul de Robotică FIRST 2025, care a avut loc recent în Huston, Statele Unite ale Americii.

Robotul lor, Optimus Prime, numit după un personaj din franciza Transformers, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai eficienți din competiția pentru elevi, care a adunat 256 de echipe din întreaga lume.

Alphatronic, echipa care a spulberat un record mondial la un super-concurs de robotică

Echipa Alphatronic a fost formată în urmă cu doar doi ani de elevi pasionați de informatică și nu numai, coordonați de profesoara Gabriela Iușan. Unii dintre ei s-au alăturat echipei în acest an, iar robotul lor, Optimus Prime, a prins viață pentru prima dată în luna septembrie a anului trecut. De atunci, robotul a fost transformat de nenumărate ori și va mai fi îmbunătățit și pentru următoarele competiții.

Componenții echipei sunt:

  • Alexandru Ciornai – clasa a 11-a
  • Sofia Ciornai – clasa a 9-a
  • Tudor Cocarla – clasa a 8-a
  • Andrei Covaciu – clasa a 12-a
  • Alexandra Cristureanu – clasa a 10-a
  • Nina Gaghi – clasa a 10-a
  • Emma Ganea – clasa a 10-a
  • Razvan-Andrei Gradinaru – clasa a 11-a
  • Taishi-Antaeus Kudo – clasa a 11-a
  • Tudor Maier – clasa a 9-a
  • Sofia Manyet – clasa a 10-a
  • Sakura Orsi – clasa a 9-a
  • Luca Pop – clasa a 11-a
  • Alexandra Serban – clasa a 10-a
  • Arshpreet Singh – clasa a 11-a

Echipa este numeroasă, dar asta pentru că pe lângă departamentul tehnic este și unul non-tehnic. Iar cei care nu se ocupă cu construcția și controlul robotului, spune Alexandra de la marketing, promovează echipa, atrag sponsori și organizează evenimente, inclusiv pentru elevii mai mici din școală care în câțiva ani, poate, vor face parte din Alphatronic.

Optimus Prime, în continuă transformare

Elevii de la Transylvania College au lucrat la dezvoltarea robotului peste 1.000 de ore. Asta din luna septembrie a anului trecut.

“Am stat și până la ora 3-4 noaptea să lucrăm la robot, înainte de competiția regională (pe care au și câștigat-o, n. red.). Robotul a costat în jur de 5.000 de euro. E o sumă standard pentru ca toate echipele să poată să constuiască roboți, să nu fie discrepanțe între cei care au bugete mari și cei care au bugete mai mici”, au explicat elevii, chiar în sala de clasă unde a început totul.

Robotul este realizat “manual” în procent de 90%. “Tot ce este din aluminiu a fost tăiat CNC, iar părțile albastre au fost printate în 3D, fie la școală, fie la imprimantele noastre de acasă. Singurele componente cumpărate sunt motoarele sau controrelere”, au mai spus elevii din echipa Alphatronic.

Robotul va fi în continuare îmbunătățit pentru alte competiții. Elevii spun că folosesc matematica și toate principiile fizicii în constucția robotului, iar optimizările lor au fost cele care au făcut diferența în competiții.

Locul 2 și record mondial de scor la Huston

Elevii de la Transylvania College s-au calificat la prestigiosul concurs de robotică pentru liceeni din SUA, după ce au devenit primii campioni naționali din regiunea de Nord, câștigând FIRST Tech Challenge România. Ei au doborât atunci și un record mondial și, mai mult, au obținut locul 1 la Premiul INSPIRE. Clujenii nu au pierdut nicio “partidă” de la competiția regională.

La Huston, în Texas, au ajuns în finală și s-au clasat pe locul 2 la divizia la care au concurat, iar, alături de echipa TehnoZ Pitești, elevii clujeni au obținut un record mondial de scor într-un meci oficial. Practic, cum a precizat Alexandru Ciornai, și-au bătut propriul record.

Elevii clujeni nu se opresc însă, aici. Peste două luni vor merge din nou în SUA, pentru a participa la Competiţia Internaţională de Robotică ”Maryland Tech Invitational”, unde participarea este pe bază de invitație.

“Avem al doilea scor din lume, suntem în top 2 autonomie și vrem să căștigăm”, a spus Alexandru, care a precizat că România este printre cele mai competitive țări din lume în ceea ce privește robotica.

Foto: Cluj24.ro și Transylvania College

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate