EVENIMENT
FOTO. Bunii samariteni ai Clujului. Familia Grove a adus 183 de transporturi de ajutoare în valoare de 15 milioane de euro



Rodica și Hans Joachim se cunosc din vara anului 1972 când s-au întâlnit pe Litoralul românesc al Mării Negre. Ea era studentă la Stomatologie în Cluj-Napoca, el student la o universitate tehnică în Germania de Vest, ambii fiind la mare cu niște prieteni. Rodica nu știa o boabă de germană, Hans Joachim nu știa românește, dar s-au plăcut și s-au înțeles din prima clipă.
Chiar dacă îi despărțea Cortina de Fier, cei doi tineri îndrăgostiți au început să își facă planuri de viitor, deși Rodica se temea de repercusiunile Securității asupra familiei sale.
Așa a început povestea de dragoste a Rodicăi și a lui Hans Joachim Grove care, de-a lungul a zeci de ani, au ajutat Clujul și au adus peste 180 de transporturi cu ajutoare în valoare de 15 milioane de euro.
Bunii samariteni ai Clujului. Familia Grove a adus 183 de transporturi de ajutoare în valoare de 15 milioane de euro
După întâlnirea de pe plajă și după vacanța de două săptămâni petrecută pe Litoral, Rodica s-a întors acasă, la Cluj-Napoca, iar Hans Joachim în Germania, nu înainte ca tânărul să fie invitat să treacă, înainte, și prin orașul de pe Someș.
”Așa au început întâlnirile, însă perioada era destul de grea, fiind legați de comuniști si de Securitate.
Și mai ales că tatăl meu era în Comitetul Central de Partid din Cluj si riscul pentru el era mare.
Dar, bineînțeles, că a acceptat, ne-am primit musafirii străini fără să trebuiască să anunțăm la Miliție și au fost două zile în Cluj, după care au plecat, iar Hans Joachim a promis că vine de Crăciun din nou.
Le-a plăcut ospitalitatea românilor, le-a plăcut felul în care au fost primiți, fără niciun fel de reținere. În decembrie a revenit cu un coleg de facultate din Burundi.
Si așa a început relația noastră, ne întâlneam de două ori pe an, voiam să ne căsătorim, dar eu am zis că abia după ce îmi termin facultatea”, și-a reamintit Rodica Grove, care împlinește în acest an vârsta de 77 de ani.
Nicolae Ceaușescu semna hârtiile de căsătorie
După absolvire, tânăra clujeancă a primit repartiție în Pașcani, iar Hans Joachim a venit să viziteze și în Moldova, după care cei doi au început demersurile oficiale în vederea căsătoriei.
”Erau procedurile cu mersul la Securitate, cu aprobări, iar pe vremea aceea Nicolae Ceaușescu era cel care semna hârtiile pentru căsătorie.
Acestea le-am depus după ce mi-am terminat eu facultatea la Consiliul de Stat în București și de atunci au început și represaliile.
Pentru că peste tot ne-au zis că trebuie să așteptăm, fără să ne spună ceva concret, Hans Joachim a încercat să facă presiuni în Germania, din partea Guvernului german, fiind depuse note de plângere pentru Nicolae Ceaușescu, am scris Elenei Ceaușescu.
Au fost peste 12 note verbale făcute de cei de la Ministerul de Externe al Germaniei, la care s-au adăugat alte demersuri ale managerilor din industria automobilistică, inclusiv a fost o hârtie de la secretarul de stat al ministrului german de Externe, Hans – Dietrich Genscher.
Cerere de căsătorie aprobată în 4 martie 1977
Toată această poveste a durat din 1974 până în 1977, iar în 4 martie 1977, chiar în ziua în care a avut loc cutremurul din România, am primit la Cluj aprobarea de căsătorie semnată de Ceaușescu.
M-au sunat acasă, dar eu eram încă în Pașcani și mi-am invitat toți colegii și am sărbătorit vestea la un pahar de vișinată”, a povestit Rodica pentru Cluj24.
Imediat după ce Hans Joachim, care între timp devenise inginer cercetător la Volkswagen, a aflat vestea, a venit rapid în România, și s-a întâlnit cu Rodica la Pașcani, după care cei doi s-au întors la Cluj unde s-au căsătorit în 11 aprilie.
”Cununia religioasă a fost la Biserica Bob, iar nunta a avut loc la Casino, iar după nuntă a trebuit să mă duc la Securitate să îmi dea hârtiile să pot pleca.
La un moment au vorbit cu mine ca și cu ultimul om și mi-au spus <<luați-vă neamțul și plecați, duceți-vă să nu vă mai vedem>>. În 24 de ore a trebuit să părăsesc țara.
Într-un fel mă bucuram, dar mai mult era tristețea, mai ales că au fost represalii asupra familiei mele, mai ales asupra tatălui meu, care a fost președinte de sindicat și în Comitetul de Partid”, a mai spus Rodica Grove.
Galerie de artă cu pictori clujeni
Cei doi s-au stabilit în orașul german Braunschweig, unde au deschis și o galerie de artă unde, de-a lungul timpului, au fost ajutați să expună artiști plastici clujeni Corneliu Brudașcu, Ovidiu Avram sau Nicolae Maniu.
Rodica și Joachim Grove sunt și fondatorii Fundației Grove-Moldovan Art Foundation, una de artă, de știință și dezvoltare, dar are și un scop umanitar, pentru Germania și România.
După ce s-au stabilit în Germania, cei doi soți veneau în România de două ori pe an până în 1989, aducând cu mașina personală medicamente, dar și diverse materiale medicale pentru spitale, la orfelinate, scaune pentru persoane cu handicap din zona Clujului, după care, după Revoluție au început să aducă ajutoare în mod organizat, cu TIR-uri.
Primul transport cu ajutoare, în 4 ianuarie 1990
La sfârșitul lui decembrie 1989, înainte de Crăciun, aflaseră că se întâmplă ceva în România, iar după căderea lui Ceaușescu au și organizat primul transport de ajutoare care a ajuns la Cluj-Napoca în 4 ianuarie 1990, după o mobilizare extraordinară.
”Am venit însoțiți de jurnaliști de la ziarele de Braunschweig, iar o parte dintre ei au mers la Sibiu. Și noi am rămas la Cluj, am fost la Radio Cluj unde am dus ajutoare inclusiv soldaților care păzeau radioul.
De atunci, am început să aducem periodic transporturi de ajutoare și, astfel, am ajuns până în ziua de astăzi la 183 de transporturi, de câteva ori pe an, care se ridică, în total, la o valoare de aproximativ 15 milioane de euro.
Unele TIR-uri erau de 40 de tone, încărcate cu tot ce am găsit: alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii școlii din Jucu, pentru orfelinate, medicamente și aparatură medicală pentru spitale”, a completat și Joachim Grove.
Acesta a precizat că peste 10 ani, cei doi soți au susținut cu ajutoare Mănăstirea Râmeț, din Munții Apuseni.
Pentru că situația economică din România s-a îmbunătățit între timp, iar România a intrat în 2007 în UE, transporturile de ajutoare s-au rărit, iar acum se aduc, punctual, diverse bunuri, ultimele fiind pentru Casa familială ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca, unde locuiesc 10 copii.
România nu se știe promova în Germania
Hans Joachim Grove a identificat o mare problemă în ceea ce privește imaginea României în Germania și anume faptul că țara nu se știe promova, iar autoritățile nu fac aproape nimic pentru a remedia acest aspect.
”Statul român nu este prezent. La noi, în Germania, România este cunoscută mai mult din cauza hoților, a prostituatelor, lucruri negative, iar statul român ar trebui să arate lucrurile bune.
Nu am găsit în librării cărți despre România, ghiduri de călătorie, cataloage de artă, nimic, nimic pe partea de prezentare și promovare.
Eu am avut ideea ca, la Ambasada României din Berlin, o dată pe an să fie prezentat un oraș.
Am început cu Cluj-Napoca în urmă cu mai mulți ani, iar primarul Emil Boc a prezentat orașul. Dânsul a înțeles că și așa se poate promova Clujul”, a precizat Hans Joachim Grove.
”Mă simt mai român decât mulți români”
Acesta a contribuit la strângerea legăturilor între Germania și România și Cluj, prin facilitatea unor contacte cu UTCN și compania Volkswagen
”Românii sunt foarte primitori, sunt foarte calzi, dar au o genă defectă, pe care o au de pe vremea romanilor. Eu sunt îndrăgostit de România, mă simt mai român decât mulți român și știu din istoria țării mai multe decât mulți oameni.
Am citit mult, am străbătut toată România, în locuri în care au fost puțini români.
Am făcut mai multe lucruri pentru România decât au făcut Ministerul de Externe și autoritățile, dar, uneori, te bați cu morile de vânt, pentru că degeaba le spui ce să facă”, a adăugat Hans Joachim Grove.
Fundația, controlată anual de statul german
La cei 79 de ani ai săi, acesta vrea să continue activitatea caritabilă până la sfârșitul vieții, cât îl mai ține sănătatea.
”Fundația din Germania este controlată de stat, de Ministerul de Finanțe, de cel de Interne, în fiecare an. Suntem susținuți, de la înființare, de Deutsche Bank.
Iar acum ne gândim, din timp, cum trebuie să procedăm cu fundația după ce noi nu vom mai fi, cum se împarte patrimoniul, pentru a continua activitatea culturală și umanitară”, a mai spus Joachim Grove.
Pentru activitatea lor caritabilă, în anul 1996, soții Rodica și Hans Joachim Grove au primit titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”, iar de-a lungul anilor au mai primit și alte diplome și distincții din partea unor instituții ale statului român și statului german.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Dinamo – CFR Cluj, 1-1. S-a împlinit dorința „Bursucului” doar la partea cu jocul URÂT. Cea cu victoria mai așteaptă

CFR Cluj a jucat, luni seara în deplasare, cu Dinamo, o partidă care a încheiat etapa a 6-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Cu FCSB scăpată la 8 puncte în față, clujenii aveau nevoie de victorie pentru a reveni la 5 puncte de lider și a mai spera la o minune. După unul dintre cele mai slabe jocuri din acest play-off, CFR Cluj obține doar un egal care n-o ajută la nimic. Au înscris Korenica (min.64), respectiv Mărginean (min.85).
Echipele de start:
Dinamo (4-3-3): Roșca – Sivis, Mărginean, Homawoo, Opruț – Milanov, Olsen, Cîrjan – Selmani, Perica, Pop
Rezerve: Golubovic – Pașcalău, Abdallah, Soare, Patriche, Luna, Costin
Rezerve: Zeljko Kopic
Dinamo – CFR Cluj, 1-1. S-a împlinit dorința „Bursucului” doar la partea cu jocul URÂT. Cea cu victoria mai așteaptă
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Abeid, Bolgado, Ilie, Camora – Emerllahu, Djokovic, Korenica – Nkololo, L.Munteanu, Kamara
Rezerve: Popa, Gal, Iacob, Țîrlea, Graovac, Sinyan, Avram, Gligor, Fica, Păun, Deac, Juric
Antrenor Dan Petrescu
Arbitru: Andrei Moroiță (Ploiești)
Asistenți: Mircea Orbuleț (București) și Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe)
Arbitru VAR: Sebastian Colțescu (București)
Asistent VAR: Iulian Dima (București)
Prima repriză a fost una fără istoric, desfășurată parcă între două echipe blazate. Au lipsit ocaziile de ambele părți. Cea mai mare și dealtfel singura a reprizei i-a aparținut lui Dinamo. În min.30, Perica lovește bine cu capul un balon venit de la Sivis, însă îl nimerește pe Hindrich.
De partea cealaltă, CFR a avut două șuturi răzlețe peste poartă prin Korenica și Kamara. În rest, multe pase greșite, înapoi și de-a latul, fără chef de pressing și, în general, fără chef de fotbal.
Repriza a doua a arătat o echipă, Dinamo, mai prezentă în careul clujean și o echipă, CFR, mai absentă din joc. De altfel, ocaziile mari le-a avut tot Dinamo, prin Olsen, în min.49 și Perica, în min.57.
Neașteptat vine și golul CFR-ului din min.64, când Korenica execută înșelător o lovitură liberă, deviată apoi în plasa porții lui Roșca de Pop.
Clujenii continuă jocul anost, în timp ce Dinamo vrea mai mult. Și obține, în min.85, când Mărginean împinge în poartă o minge bâlbâită de Bolgado și Hindrich.
Cu acest egal, CFR spune pa și pusi titlului. Mai rămâne Cupa, dar nu cu jocul ăsta.
Notele Cluj24:
Hindrich 7 – Abeid 6, Bolgado 5, Ilie 6, Camora 6 – Emerllahu 6, Djokovic 5, Korenica 7 – Nkololo 5, L.Munteanu 6, Kamara 5, Graovac, Fica 6, Păun, Deac, Juric 5
EVENIMENT
Vreme schimbătoare în Cluj. Ce temperaturi vor fi de 1 Mai și ce spun meteorologii despre ploi

Clujenii vor avea parte de o vreme variabilă în intervalul 28 aprilie – 11 mai, cu temperaturi în creștere la început, urmate de o scurtă răcire și apoi o revenire treptată a căldurii.
Potrivit estimărilor făcute de ANM pentru următoarele două săptămâni, sunt așteptate și precipitații.
Vreme schimbătoare la Cluj în următoarele două săptămâni
Potrivit prognozei meteorologice, în primele trei zile ale intervalului, temperaturile maxime vor crește treptat, ajungând până la 23 de grade. Ulterior, vremea se va răci ușor, iar în data de 5 mai, maximele se vor situa în jurul valorii de 18 grade. Spre finalul intervalului prognozat, temperaturile vor urca din nou, atingând 21–22 de grade.
Minimele nocturne vor fi mai reci la început, cu valori de aproximativ 2 grade în prima dimineață, dar vor crește până la 7 grade în data de 1 Mai. În continuare, acestea vor fluctua între 5 și 8 grade.
Ce spun meteorologii despre precipitații
În ceea ce privește precipitațiile, vor exista intervale cu averse, mai izolate la început, dar care se vor extinde pe arii mai largi după începutul lunii mai.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
AUR: Moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii a TRECUT astăzi de Senat! Următoarea mare BĂTĂLIE se dă pe 4 mai

Coaliția PSD-PNL-UDMR a suferit prima înfrângere în Parlament. Moțiunea simplă inițiată de AUR, cu sprijinul POT și SOS, împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a trecut cu majoritatea voturilor senatorilor, de 61 pentru și 59 împotriva.
Prin adoptarea moțiunii de cenzură împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, românii au primit un semnal clar: castelul lui Ciolacu se prăbușește! Îi solicităm premierului Marcel Ciolacu să ia act de votul din Senat și să o demită pe doamna ministru.
AUR: Moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii a TRECUT astăzi de Senat! Următoarea mare BĂTĂLIE se dă pe 4 mai
Fiecare vot pentru această moțiune a fost un vot împotriva disprețului cu care au fost tratați muncitorii, pensionarii, tinerii care vor să-și clădească un viitor aici, în România. Moțiunea a trecut pentru că adevărul nu mai poate fi ascuns: ministerul Muncii a fost transformat într-un birou de bătaie de joc la adresa celor care muncesc cinstit.
Moțiunea împotriva doamnei Bucura-Oprescu este doar primul pas. Urmează să cadă întreaga construcție putredă a Guvernului PSD-PNL-UDMR, care a mințit, a sărăcit și a trădat acest popor.
AUR a fost și rămâne vocea românilor demni. Vom continua să luptăm, în Parlament și în stradă, până când întreg acest regim corupt și arogant va fi trimis acolo unde îi este locul: la marginea istoriei.
EVENIMENT
Marți se pun în VÂNZARE biletele la finala Cupei României la fotbal dintre CFR Cluj și Hermannstadt. Cât COSTĂ acestea

Biletele pentru finala Cupei României la fotbal dintre CFR Cluj și Hermannstadt se pun marți în vânzare, a anunțat luni Federația Română de Fotbal.
De marți, finalistele vor pune în vânzare biletele din sectoarele rezervate propriilor fani, iar biletele din sectoarele dedicate publicului general vor fi disponibile online, pe site-ul bilete.frf.ro, începând de miercuri, după ora prânzului.
Marți se pun în VÂNZARE biletele la finala Cupei României la fotbal dintre CFR Cluj și Hermannstadt. Cât COSTĂ acestea
Prețurile biletelor la finala Cupei României Betano sunt: 40 de lei (peluze) și 70 lei (tribune).
Copiii cu vârsta până în 14 ani au acces oriunde în cele două tribune, exceptând zona VIP, în baza biletelor cu valoare simbolică de 1 leu ce pot fi procurate prin alegerea tipului biletului (copil) în efectuarea comenzii.
Finala Cupei României are loc miercuri, 14 mai, de la ora 20.30, pe stadionul „Francisc Neuman”.
Potrivit FRF, este pentru prima oară când ultimul act al competiției are loc pe stadionul din Arad, după ce, în 2022, aici s-a disputat Supercupa României, unde Sepsi a învins-o pe CFR Cluj, 2-1, în primul meci din România care a beneficiat de arbitraj video.
CFR Cluj a câștigat de patru ori Cupa României (2008, 2009, 2010, 2016), în timp ce Hermannstadt a mai atins finala Cupei în 2018.