EVENIMENT
FOTO. Bucătar la 16 ani. Un elev clujean, premiat cu un curs de pregătire de 3.000 de euro asigurat de o agenție elvețiană

Un elev de clasa a X-a de la Liceul ”Brassai Samuel” din Cluj-Napoca a fost premiat, marți, de Organizația Patronală Horeca din municipiu cu un curs de pregătire în meseria de bucătar în valoare de 3.000 de euro, care va dura 2 ani.
Domokos Hunor are 16 ani și este pasionat de bucătărie, el câștigând, până acum, mai multe concursuri gastronomice școlare organizate în România.
Premierea a avut loc la USAMV Cluj-Napoca unde a avut loc Bursa Locurilor de Muncă pentru Industria Ospitalității, organizată de AJOFM Cluj și Organizația Patronală Horeca.
”Gătesc cu suflet”
”Mie îmi place ce fac și gătesc cu suflet. Nu e nimic complicat ce prepar, dar vine din inimă. Îmi place să experimentez în acest domeniu al bucătăriei.
Acest premiu și cursul de specializare pe care îl voi urma înseamnă foarte mult pentru mine.
Cred că mă va ajuta în viitoarea carieră de bucătar”, a spus Domokos.
Va putea profesa oriunde în Europa
Purtătorul de cuvânt al Organizației Patronale Horeca Cluj-Napoca, Raimonda Boian, a precizat că, prin premiul acordat, se încearcă motivarea elevilor să participe la concursuri gastronomice în țară sau străinătate, astfel încât să devină chefii de mâine.
”Premiul primit de Domokos Hunor constă într-un curs de pregătire în meseria de bucătar asigurat de o agenție de formare profesională în ospitalitate din Elveția.
Cursul durează 2 ani și este în valoare de 3.000 de euro, iar la final elevul va putea profesa oriunde în Europa și nu numai”, a spus Boian.
200 de locuri de muncă în Horeca
La Bursa Locurilor de Muncă au participat 18 angajatori din domeniul ospitalității: restaurante, săli de evenimente, hoteluri, bistrouri, cafenele, care au oferit în jur de 200 de locuri de muncă, printre care manager de restaurant, recepționer sală de evenimente, bucătar, ajutor de bucătar, ospătar, ajutor de ospătar, barman, ajutor de barman, lucrător în bucătărie.
”Ne-am propus ca acest eveniment să devină unul de tradiție, suntem la cea de-a doua ediție.
Interesul este să creștem notorietatea meseriilor din industria ospitalității, Cluj-Napoca fiind un oraș care a crescut foarte mult în acest domeniu.
Sunt foarte mulți operatori Horeca, foarte multe locuri de muncă disponibile, dar oferta de forță de muncă este extrem de redusă.
Menirea noastră, ca organizație patronală, este să mergem la bază, adică la liceele din municipiu care au profil în industria ospitalității și, în acest fel, să inducem elevilor idea că și-au ales o meserie de interes care îi poata ajuta în viață”, a precizat Raimonda Boian.
”Bucătarul și ospătarul trebuie să fie buni”
Președintele Organizației Patronale Horeca Cluj-Napoca, Ștefan Gadola, a declarat la rândul său că scopul bursei a fost de a atrage cât mai mulți tineri, încă de pe băncile școlii, spre acest domeniu al ospitalității.
”Să vină, să vadă și să încerce să își facă un viitor în aceste meserii de bucătar și ospătar. Oamenii merg la restaurant, în primul rând să mănânce, și să fie și bine serviți.
Deci și bucătarul și ospătarul trebuie să fie foarte buni în ceea ce fac”, a spus Gadola.
Lipsă de personal calificat
Ionuț Andreicuț, reprezentantul unui restaurant clujean, deschis în 2001, a precizat că se confruntă cu o lipsă de personal pe toate palierele, de la bucătar și ajutor de bucătar, până la ospătar sau picolo, astfel că Bursa Locurilor de Muncă pentru Horeca este un eveniment binevenit.
”Am venit să prezentăm problemele noastre și să găsim viitori angajați. Tinerii prezenți au fost interesați, am luat niște contacte.
Deficitul de personal se datorează crizei cauzate de pandemia de COVID, devastatoare pentru domeniul Horeca, astfel că multe restaurante și-au închis porțile.
În plus, nu mai avem școli profesionale de bucătari/ ospătari care să pregătească personal calificat în acest domeniu al ospitalității”, a spus Andreicuț.
Sfaturi de la un bucătar – șef
Chef Andrei Strugari, bucătar-șef la un restaurant clujean, le-a recomandat tinerilor să urmeze această meserie, iar dacă decid să îi calce pe urme să dea dovadă de pasiune.
”Bucătăria aduce foarte multe împliniri, este un domeniu în care lucrezi cu mâna și în care recunoștința este instantă din partea clienților, iar, în plus, lucrezi cu niște camarazi pe care te poți baza.
Pentru mine este domeniul perfect, nu l-aș schimba niciodată. Eu sunt absolvent de Contabilitate, și liceu și facultate, și a fost o reconversie profesională spre bucătărie pentru că mi-a plăcut tot timpul să fac mâncare.
Pentru a fi un bun bucătar îți trebuie pasiune, iar dacă ești pasionat înveți, descoperi lucruri noi și îți pui întrebări.
E important să îți acorzi timp să greșești, pentru că doar din greșeli învățăm”, a spus Strugari.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria din Cupă: Eram STRESAT, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele

Ultimul meci din această etapă a Cupei României a tras cortina peste sferturi. CFR Cluj a învins pe CSU Craiova, 5-3 după loviturile de departajare, la finalul celor 90 de minute plus prelungiri fiind 1-1. Dan Petrescu a vorbit la conferința de presă despre calificarea în semifinale, unde va întâlni Farul.
„Nu am vrut să ajungem la penalty-uri, că nu prea am câștigat deloc în carieră, dar nimic să nu obosească jucătorii. Îmi pare bine că toți au arătat că merită să fie la CFR Cluj. În afară de golul lui Baiaram, mă chinui să le găsesc vreo ocazie. Am avut vreo 5 ocazii, nu au mai fost 15, ca la meciul cu U Cluj, dar am controlat toate meciurile din 2025.
Reacția a fost bună. Cel mai important e că pot spune că am câștigat la penalty-uri. Au fost șuturi de calitate. Mă bucur
Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria din Cupă: Eram STRESAT, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele
pentru suporteri, pentru jucători, dar suntem doar în semifinale, nu am realizat nimic. Eram stresat, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele. Nu mai ai viață când pierzi la penalty-uri.
Acum avem semifinale, trebuie să tratăm cu respect adversarul, mai ales că la Farul e Hagi. Luni avem o finală, sper să se recupereze jucătorii.
Azi nu am menajat pe nimeni. Eu chiar cred în ei, în lot. Sheriff (n.r. – Sheriff Sinyan) a debutat, fundașul central, a demonstrat că merită să fie la CFR. Mă bucur și pentru Emerllahu. Dar mi-au plăcut toți, nu am ce să zic”, a declarat Petrescu.
EVENIMENT
AVERTIZARE METEO. Cod galben la Cluj: Ploi, descărcări electrice, vijelii și izolat grindină

Administrația Națională de Meteorologie anunță un cod galben în județul Cluj în perioada 5 aprilie, ora 10 – 7 aprilie, ora 18, fenomenele vizate fiind instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.
Vor fi precipitații ce vor avea mai ales caracter de aversă și vor acumula local cantități de apă de 10…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp.
Sâmbătă vor fi ploi, descărcări electrice, vijelii și izolat grindină în jumătatea de nord a teritoriului. Din noaptea de sâmbătă spre duminică, vremea se va răci accentuat, iar ploile se vor extinde și se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, la
început la munte, apoi și în zonele joase de relief. Îndeosebi în zona montană și submontană se va depune strat de zăpadă, în medie de 10….15 cm.
În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 40…50 km/h.
Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu temperaturi preponderent negative.
Temperaturile minime se vor situa în general între -7 și 2 grade. Local se va produce brumă și îngheț la sol.
”Vremea se va menține deosebit de rece, temporar vor fi precipitații mixte și intensificări ale vântului, până spre sfârșitul săptămânii viitoare”, anunță meteorologii.
EVENIMENT
Piața Mihai Viteazu s-a redeschis vineri. A fost închisă de Protecția Consumatorilor Cluj în urma unui control

Piața Agroalimentară Leul din Piața Mihai Viteazu și-a reluat, vineri, activitatea cu programul obișnuit, ca urmare a acordului reprezentanților Comisariarului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj. Piața fusese închisă joi în urma unui control care a descoperit o serie de nereguli.
”În cursul zilei de ieri, toate magazinele din cadrul pieței au remediat neconformitățile sesizate, iar administratorul pieței a efectuat o intervenție generală de dezinsecție preventivă pentru toate spațiile din Complexul Leul.
Societatea Ardeal Construct SRL, cu îndrumarea CJPC Cluj, va implementa la nivelul Pieței Agroalimentare Leul un program de măsuri de dezinsecție, deratizare și dezinfecție prin care să asigure atât pentru clienți cât și pentru producătorii agricoli și comercianți un mediu sigur, la cele mai înalte standarde de siguranță alimentară”, arată administratorii pieței.
CLUJ24 TV
VIDEO. Doi actori pe scena vieții: Emanuel Petran, suveranistul vs. Dan Chiorean, progresistul bine temperat

Azi începe, oficial, campania electorală și societatea românească este profund divizată. Sociologul Mircea Comșa, profesor la UBB, pe baza datelor din sondaje a identificat doi poli electorali: polul suveranist reprezentat de George Simion și Victor Ponta și polul anti-suveranist, un fel de progresism mai potolit, reprezentat de Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi.
Primul era în jur 55% , în coborâre ușoară, celălalt în jur de 45%, în creștere ușoară. Ca urmare campania va fi decisivă. Toate acestea se simt pe stradă, între prieteni, între colegi, în familii și în organizații.
”Un fel de vrajbă socială pare a se așterne peste națiune. Asta se întâmplă și între doi cunoscuți și apreciați actori ai Teatrului Național din Cluj Napoca: Dan Chiorean și Emanuel Petran.
Amândoi cu opțiuni clare, asumate public, fără inhibiții sau precauții conjuncturale. De aceea m-am bucurat că au acceptat o dezbatere publică, a fost provocarea lui Dan, prin participarea la un podcast în care să-și susțină punctele de vedere.
Disputa a fost fără menajamente, aspră, dură de multe ori, dar poate va răspunde dilemelor care ne bântuie pe toți din 24 noiembrie încoace. Și, cel mai important cred eu, ca umil moderator, este dacă vom știi să trecem peste asta indiferent de rezultatul alegerilor care urmează.
Dar dincolo de argumentele aduse de cei doi preopinenți rămâne și arta argumentării datorate profesie și talentului lor. Le mulțumesc pentru că au acceptat acest demers civic care nu oferă răspunsuri neapărat, dar măcar ne pune pe gânduri în sensul că trebuie să existe viață și după alegeri”. (Florin Danciu)
Redăm câteva fragmente din declarațiile celor doi protagoniști:
Petran: ”Nerespectând Constituția, nu respectăm valorile care ne-au adus aici, nu respectăm cei șapte ani de acasă, nu respectăm lucrurile alea. Și eu exact asta vreau să spun. Și asta e demersul meu, de asta îl susțin pe Călin Georgescu, pentru că el este singurul care a venit cu aceste argumente și a susținut aceste lucruri în totală conformitate cu Constituția României.
România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil. În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie. Suveranitatea națională aparține poporului român.
Deci, a fi suveranist nu este un moft. Este o obligație”.
Chiorean: ”Pe acest fond de 35 de ani de nemulțumire, de nedreptăți, în care noi am ales, pe fondul ăsta a putut la un moment dat, să apară acest impostor, Călin Georgescu. Programul lui, pe care eu l-am citit, el ce face? Folosește niște lozinci lipsite de conținut, în care încearcă să mintă poporul”.