Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Bucătar la 16 ani. Un elev clujean, premiat cu un curs de pregătire de 3.000 de euro asigurat de o agenție elvețiană

Publicat


bucătar

Un elev de clasa a X-a de la Liceul ”Brassai Samuel” din Cluj-Napoca a fost premiat, marți, de Organizația Patronală Horeca din municipiu cu un curs de pregătire în meseria de bucătar în valoare de 3.000 de euro, care va dura 2 ani.

Domokos Hunor are 16 ani și este pasionat de bucătărie, el câștigând, până acum, mai multe concursuri gastronomice școlare organizate în România.

Premierea a avut loc la USAMV Cluj-Napoca unde a avut loc Bursa Locurilor de Muncă pentru Industria Ospitalității, organizată de AJOFM Cluj și Organizația Patronală Horeca.

”Gătesc cu suflet”

bucătar

”Mie îmi place ce fac și gătesc cu suflet. Nu e nimic complicat ce prepar, dar vine din inimă. Îmi place să experimentez în acest domeniu al bucătăriei.

Acest premiu și cursul de specializare pe care îl voi urma înseamnă foarte mult pentru mine.

Cred că mă va ajuta în viitoarea carieră de bucătar”, a spus Domokos.

Va putea profesa oriunde în Europa

Purtătorul de cuvânt al Organizației Patronale Horeca Cluj-Napoca, Raimonda Boian, a precizat că, prin premiul acordat, se încearcă motivarea elevilor să participe la concursuri gastronomice în țară sau străinătate, astfel încât să devină chefii de mâine.

”Premiul primit de Domokos Hunor constă într-un curs de pregătire în meseria de bucătar asigurat de o agenție de formare profesională în ospitalitate din Elveția.

Cursul durează 2 ani și este în valoare de 3.000 de euro, iar la final elevul va putea profesa oriunde în Europa și nu numai”, a spus Boian.

200 de locuri de muncă în Horeca

La Bursa Locurilor de Muncă au participat 18 angajatori din domeniul ospitalității: restaurante, săli de evenimente, hoteluri, bistrouri, cafenele, care au oferit în jur de 200 de locuri de muncă, printre care manager de restaurant, recepționer sală de evenimente, bucătar, ajutor de bucătar, ospătar, ajutor de ospătar, barman, ajutor de barman, lucrător în bucătărie.

”Ne-am propus ca acest eveniment să devină unul de tradiție, suntem la cea de-a doua ediție.

Interesul este să creștem notorietatea meseriilor din industria ospitalității, Cluj-Napoca fiind un oraș care a crescut foarte mult în acest domeniu.

Sunt foarte mulți operatori Horeca, foarte multe locuri de muncă disponibile, dar oferta de forță de muncă este extrem de redusă.

Menirea noastră, ca organizație patronală, este să mergem la bază, adică la liceele din municipiu care au profil în industria ospitalității și, în acest fel, să inducem elevilor idea că și-au ales o meserie de interes care îi poata ajuta în viață”, a precizat Raimonda Boian.

”Bucătarul și ospătarul trebuie să fie buni”

Președintele Organizației Patronale Horeca Cluj-Napoca, Ștefan Gadola, a declarat la rândul său că scopul bursei a fost de a atrage cât mai mulți tineri, încă de pe băncile școlii, spre acest domeniu al ospitalității.

”Să vină, să vadă și să încerce să își facă un viitor în aceste meserii de bucătar și ospătar. Oamenii merg la restaurant, în primul rând să mănânce, și să fie și bine serviți.

Deci și bucătarul și ospătarul trebuie să fie foarte buni în ceea ce fac”, a spus Gadola.

Lipsă de personal calificat

Ionuț Andreicuț, reprezentantul unui restaurant clujean, deschis în 2001, a precizat că se confruntă cu o lipsă de personal pe toate palierele, de la bucătar și ajutor de bucătar, până la ospătar sau picolo, astfel că Bursa Locurilor de Muncă pentru Horeca este un eveniment binevenit.

”Am venit să prezentăm problemele noastre și să găsim viitori angajați. Tinerii prezenți au fost interesați, am luat niște contacte.

Deficitul de personal se datorează crizei cauzate de pandemia de COVID, devastatoare pentru domeniul Horeca, astfel că multe restaurante și-au închis porțile.

În plus, nu mai avem școli profesionale de bucătari/ ospătari care să pregătească personal calificat în acest domeniu al ospitalității”, a spus Andreicuț.

Sfaturi de la un bucătar – șef

Chef Andrei Strugari, bucătar-șef la un restaurant clujean, le-a recomandat tinerilor să urmeze această meserie, iar dacă decid să îi calce pe urme să dea dovadă de pasiune.

”Bucătăria aduce foarte multe împliniri, este un domeniu în care lucrezi cu mâna și în care recunoștința este instantă din partea clienților, iar, în plus, lucrezi cu niște camarazi pe care te poți baza.

Pentru mine este domeniul perfect, nu l-aș schimba niciodată. Eu sunt absolvent de Contabilitate, și liceu și facultate, și a fost o reconversie profesională spre bucătărie pentru că mi-a plăcut tot timpul să fac mâncare.

Pentru a fi un bun bucătar îți trebuie pasiune, iar dacă ești pasionat înveți, descoperi lucruri noi și îți pui întrebări.

E important să îți acorzi timp să greșești, pentru că doar din greșeli învățăm”, a spus Strugari.

 




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate