EVENIMENT
FOTO. Bucătar la 16 ani. Un elev clujean, premiat cu un curs de pregătire de 3.000 de euro asigurat de o agenție elvețiană
Un elev de clasa a X-a de la Liceul ”Brassai Samuel” din Cluj-Napoca a fost premiat, marți, de Organizația Patronală Horeca din municipiu cu un curs de pregătire în meseria de bucătar în valoare de 3.000 de euro, care va dura 2 ani.
Domokos Hunor are 16 ani și este pasionat de bucătărie, el câștigând, până acum, mai multe concursuri gastronomice școlare organizate în România.
Premierea a avut loc la USAMV Cluj-Napoca unde a avut loc Bursa Locurilor de Muncă pentru Industria Ospitalității, organizată de AJOFM Cluj și Organizația Patronală Horeca.
”Gătesc cu suflet”
”Mie îmi place ce fac și gătesc cu suflet. Nu e nimic complicat ce prepar, dar vine din inimă. Îmi place să experimentez în acest domeniu al bucătăriei.
Acest premiu și cursul de specializare pe care îl voi urma înseamnă foarte mult pentru mine.
Cred că mă va ajuta în viitoarea carieră de bucătar”, a spus Domokos.
Va putea profesa oriunde în Europa
Purtătorul de cuvânt al Organizației Patronale Horeca Cluj-Napoca, Raimonda Boian, a precizat că, prin premiul acordat, se încearcă motivarea elevilor să participe la concursuri gastronomice în țară sau străinătate, astfel încât să devină chefii de mâine.
”Premiul primit de Domokos Hunor constă într-un curs de pregătire în meseria de bucătar asigurat de o agenție de formare profesională în ospitalitate din Elveția.
Cursul durează 2 ani și este în valoare de 3.000 de euro, iar la final elevul va putea profesa oriunde în Europa și nu numai”, a spus Boian.
200 de locuri de muncă în Horeca
La Bursa Locurilor de Muncă au participat 18 angajatori din domeniul ospitalității: restaurante, săli de evenimente, hoteluri, bistrouri, cafenele, care au oferit în jur de 200 de locuri de muncă, printre care manager de restaurant, recepționer sală de evenimente, bucătar, ajutor de bucătar, ospătar, ajutor de ospătar, barman, ajutor de barman, lucrător în bucătărie.
”Ne-am propus ca acest eveniment să devină unul de tradiție, suntem la cea de-a doua ediție.
Interesul este să creștem notorietatea meseriilor din industria ospitalității, Cluj-Napoca fiind un oraș care a crescut foarte mult în acest domeniu.
Sunt foarte mulți operatori Horeca, foarte multe locuri de muncă disponibile, dar oferta de forță de muncă este extrem de redusă.
Menirea noastră, ca organizație patronală, este să mergem la bază, adică la liceele din municipiu care au profil în industria ospitalității și, în acest fel, să inducem elevilor idea că și-au ales o meserie de interes care îi poata ajuta în viață”, a precizat Raimonda Boian.
”Bucătarul și ospătarul trebuie să fie buni”
Președintele Organizației Patronale Horeca Cluj-Napoca, Ștefan Gadola, a declarat la rândul său că scopul bursei a fost de a atrage cât mai mulți tineri, încă de pe băncile școlii, spre acest domeniu al ospitalității.
”Să vină, să vadă și să încerce să își facă un viitor în aceste meserii de bucătar și ospătar. Oamenii merg la restaurant, în primul rând să mănânce, și să fie și bine serviți.
Deci și bucătarul și ospătarul trebuie să fie foarte buni în ceea ce fac”, a spus Gadola.
Lipsă de personal calificat
Ionuț Andreicuț, reprezentantul unui restaurant clujean, deschis în 2001, a precizat că se confruntă cu o lipsă de personal pe toate palierele, de la bucătar și ajutor de bucătar, până la ospătar sau picolo, astfel că Bursa Locurilor de Muncă pentru Horeca este un eveniment binevenit.
”Am venit să prezentăm problemele noastre și să găsim viitori angajați. Tinerii prezenți au fost interesați, am luat niște contacte.
Deficitul de personal se datorează crizei cauzate de pandemia de COVID, devastatoare pentru domeniul Horeca, astfel că multe restaurante și-au închis porțile.
În plus, nu mai avem școli profesionale de bucătari/ ospătari care să pregătească personal calificat în acest domeniu al ospitalității”, a spus Andreicuț.
Sfaturi de la un bucătar – șef
Chef Andrei Strugari, bucătar-șef la un restaurant clujean, le-a recomandat tinerilor să urmeze această meserie, iar dacă decid să îi calce pe urme să dea dovadă de pasiune.
”Bucătăria aduce foarte multe împliniri, este un domeniu în care lucrezi cu mâna și în care recunoștința este instantă din partea clienților, iar, în plus, lucrezi cu niște camarazi pe care te poți baza.
Pentru mine este domeniul perfect, nu l-aș schimba niciodată. Eu sunt absolvent de Contabilitate, și liceu și facultate, și a fost o reconversie profesională spre bucătărie pentru că mi-a plăcut tot timpul să fac mâncare.
Pentru a fi un bun bucătar îți trebuie pasiune, iar dacă ești pasionat înveți, descoperi lucruri noi și îți pui întrebări.
E important să îți acorzi timp să greșești, pentru că doar din greșeli învățăm”, a spus Strugari.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional.
”Împreună pentru protejarea valorilor breslei”
PSC a luat ființă din necesitatea de asociere a companiilor care activează în domeniul construcțiilor și din dorința de a colabora mai bine pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos. Patronatul se dorește a fi reprezentativ în domeniu, atât în interiorul României cât și în afara granițelor țării, fiind promotor activ pentru protejarea valorilor acestui domeniu.
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Motto-ul PSC este “Împreună pentru protejarea valorilor breslei” și reprezintă direcția în care ne dorim să mergem în continuare, a declarat președintele Alexandra Stoica. De asemenea, exprimă spiritul organizației și felul în care interacționăm cu membrii, autoritățile, media sau alte organizații”, a mai adăugat Stoica.
Patronatul Societăților din Construcții – PSC este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate, în domeniul Construcțiilor civile și industriale.
Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.
Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină
Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.
În aceste condiții, aceasta ar fi fost accidentată de un autoturism care se punea în mișcare de pe loc, condus de un bărbat, de 32 de ani, din Cluj-Napoca.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.
„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.
Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.
„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.
Care e situația la Cluj
„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.
EVENIMENT
Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen
Austria se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces deplin la Spațiul Schengen. Autoritățile de la Viena vor să renunțe la dreptul de veto în ceea ce privește controalele la frontierele terestre ale celor două țări, potrivit Financial Times.
România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie. De asemenea, guvernele din București și Sofia au sporit securitatea la granițele lor, iar cererile de azil și numărul de migranți ilegali au scăzut, potrivit FT care citează surse. De aceea, Austria vrea să renunțe la dreptul de veto asupra aderării depline a României și Bulgariei la zona de călătorie fără granițe Schengen, deschizând calea pentru ca ambele țări să devină membre cu drepturi depline.
Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen
România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie ceea ce a dus la suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Controalele la frontierele terestre au rămas din cauza poziției Austriei. Între timp poziția s-a modificat, iar Viena pare să fie pregătită să ridice interdicția. Anunțul ar putea fi făcut vineri, la Budapesta, la o întâlnire a miniștrilor de interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria.
Aderarea la Schengen trebuie să fie oficializată la următoarea reuniune a miniștrilor de interne din UE, programată pentru 12 decembrie. Acest lucru ar permite ridicarea tuturor restricțiilor începând de anul viitor.