Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2020: donații de peste 3 milioane de euro

Publicat


La sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale și a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului din anul 2020 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social.

Şedinţa Adunării a fost precedată de slujba de Te-Deum săvârșită în paraclisul Facultății de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului, structurate pe principalele coordonate se prezintă astfel:

Evenimentele anului

Alegerea, hirotonia şi instalarea, la 23 februarie 2020, a Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului: Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul.

Împlinirea a 30 de ani de arhierie ai Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, pe data de 25 februarie 2020, eveniment sărbătorit în Catedrala Mitropolitană. Cu acest prilej, în ajunul sărbătorii, a fost lansată cartea „Crăciunul şi Paştile aduc bucuriile”, în cadrul serilor culturale organizate la Muzeul Mitropoliei Clujului.

Împlinirea a 80 de ani de la punerea în aplicare a Dictatului de la Viena, eveniment marcat printr-o seară culturală, intitulată „Biserica Ortodoxă din Transilvania, în furtuna anilor 1940-1944”, organizată la Muzeul Mitropoliei Clujului, în data de 20 februarie, dar şi prin pomenirea, la 30 august 2020, în toate bisericile eparhiei, a celor ce au murit sau au suferit în urma acestui act dramatic.

Manifestările religioase și culturale ce au marcat „Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor” şi „Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români”.

Misiunea în rândul tinerilor

Anul trecut au fost organizate la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, dar şi la Mărişel, 10 tabere pentru copii şi tineri cu scop recreativ, dar şi o tabără dedicată pregătirii voluntarilor, întruniri la care prezenţa ierarhilor noştri a fost o constantă, toate desfăşurate în conformitate cu normele igienico-sanitare aflate în vigoare.

La Centrul de Tineret din Câmpeneşti, pe lângă lucrările de finisare şi utilare a corpului principal, s-a mai demarat un proiect care constă în construirea unui foişor pentru tineri.

În urma campaniei „Dăruieşte o tabletă pentru o şansă la educaţie”, 54 de tablete electronice au fost donate Inspectoratelor Şcolare din judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud, pentru a fi oferite, prin şcoli, elevilor din mediile defavorizate. În sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.200 de lei.

Misiunea în societate

Arhiepiscopia Clujului are în prezent în derulare 55 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Au fost derulate două campanii de donare de sânge inițiate de Protopopiatul Cluj I și ASCOR Cluj.

În anul 2020 a fost deschis Serviciul de ambulanţă „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca; s-a făcut recepția celui de-al treilea proiect social al Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, în care va funcționa un program after-school destinat copiilor din familiile defavorizate; s-a pus piatra de temelie pentru Biserica Aşezământului social pentru copii „Sf. Siluan Athonitul” ce va fi construit la Dorolea, județul Bistrița-Năsăud.

De asemenea, s-a implementat proiectul privind colectarea, recondiționarea și reciclarea ecologică de textile uzate, prin amplasarea a 65 de containere securizate în proximitatea bisericilor din Cluj-Napoca, Dej și Câmpia Turzii.

Anul trecut au fost acordate ajutoare financiare și materiale în valoare de 1.528.281 lei: 109.490 lei din Fondul „Filantropia”; 166.746 lei din proiectul „Cutia Milei pentru săraci”; 300.045 lei din colecta organizată în Postul Crăciunului, restul de 952.000 lei reprezentând valoarea sprijinului acordat în perioada crizei provocate de coronavirus.

Peste 500.000 lei spre parohiile mai puțin potente financiar

La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 516.800 lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale.

Pentru a sprijini criza din sistemul medical, Arhiepiscopia Clujului a donat Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca suma de 181.145 lei, pentru achiziţionarea de materiale sanitare de primă necesitate, și un monitor pentru funcţiile vitale Biocare iM 12 E, cu accesorii, în valoare aproximativă de 7.000 lei.

Prin cele 4 cantine sociale, la care se adaugă Cantina Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Clujului a oferit zilnic hrană şi asistenţă la domiciliu pentru 450 familii sau persoane singure, iar ajutoarele au fost în valoare de 45.000 lei. La nivelul tuturor protopopiatelor din eparhie au existat astfel de acţiuni filantropice şi de voluntariat.

Ajutoare de peste 3 milioane de euro

În anul 2020, la nivelul Eparhiei Clujului, a fost cheltuită suma totală de 15.945.730 lei în scop filantropic, de care au beneficiat anul trecut aproape 16.000 de persoane.

În Arhiepiscopia Clujului erau anul trecut în construcţie 66 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură şi au fost sfinţite sau resfinţite 36 de biserici.

Printre proiectele Arhiepiscopiei, pentru anul 2021 se numără:

Continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti, amenajarea Căminelor de bătrâni din Baciu și Făget, deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița, începerea cursurilor din cadrul Școlii primare ortodoxe „Sf. Stelian” din Bistrița și sfințirea Bisericii monument istoric din Săliștea Veche, județul Cluj.

De asemenea, amintim seria de manifestări religios-culturale şi editoriale propuse pentru a marca: Centenarul Eparhiei Clujului (1921-2021), un secol de la nașterea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania și un deceniu de la alegerea și întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei ca Arhiepiscop și Mitropolit.

Dialogul dintre cler şi mireni în Biserica Ortodoxă

Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30.

Implicarea mirenilor în actul de organizare a vieţii bisericeşti reprezintă o componentă esenţială a Ortodoxiei româneşti, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul şi clerul.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Institutul ”Matei Balș” București: Florin Piersic nu este la Terapie Internsivă, ci internat pe o secție normală

Publicat

De

piersic

Actorul Florin Piersic a ajuns, marți seara, la ora 22,30 la Institutul de Boli Infectioase „Matei Balș” din București, acesta fiind transferat cu un avion SMURD de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca la cererea sa și a familiei.

”Nu este pe sectia de Terapie Intensiva, este internat pe o sectie normala, este stabil si urmeaza sa fie evaluat in cel mai scurt timp.
Familia isi doreste sa se pastreze confidentialitatea informatiilor legate de pacient”, a transmis conducerea Institutului ”Matei Balș”.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Florin Piersic a ajuns la București cu un avion SMURD. Va fi internat la Institutul „Matei Balș”

Publicat

De

Florin Piersic transferat la Institutul Matei Balș

Florin Piersic a ajuns marți seara la București cu un avion SMURD. Actorul clujean a fost dus apoi cu ambulanța la Institutul Matei Balș unde va fi internat pentru tratament.

Florin Piersic a fost internat până astăzi la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unde a fost supus unei operații.

Florin Piersic a ajuns la București cu un avion SMURD. Va fi internat la Institutul „Matei Balș”

Actorul a fost transferat de la Cluj la București la cererea sa și a familiei, pentru continuarea tratamentului cu antibiotic.

 

Managerul Institutului Inimii, Florin Crișan, a declarat pentru Cluj24 că transferul nu este unul de urgență, ci unul progranat.

Acesta a mai precizat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este una bună.

Actorul a fost supus, la institutul Inimii din Cluj unei intervenții de extragere a sondelor de stimulare și îndepărtarea stimulatorului cardiac.

Înainte de a fi internat la Institutul Inimii, Florin Piersic a fost internat și la Spitalul Militar din Cluj-Napoca.

Sursa video: IGAV

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria Cluj-Napoca a extins ajutorul pentru plata chiriei de la 3 la 5 ani. Cine poate beneficia?

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca a extins perioada pentru acordarea ajutorului pentru plata chiriei de la 3 la 5 ani. Sprijinul financiar acordat este de maxim 1.500 de lei pe lună.

Primăria Cluj-Napoca acordă persoanelor singure sau familiilor defavorizate un sprijin în valoare de maxim 1500 lei lunar în primul an pentru plata chiriei, în funcție de punctajul obținut în urma analizei criteriilor pentru evaluarea situației sociale. Perioada de acordare a ajutorului în cadrul programul de ajutor la plata chiriei a fost mărită de la 3 la 5 ani.

Cine poate beneficia ajutorul pentru plata chiriei?

Potrivit informațiilor de pe site-ul Primăriei, persoanele eligibile pentru program sunt:

  • tinerii în vârstă de până la 35 de ani, proveniți din structurile rezidențiale ale Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu domiciliul/ reședința pe raza municipiului Cluj-Napoca, singuri sau cu familia legal constituită;
  • persoanele singure/ familiile din evidenţele DASM care în urma anchetei sociale, pot fi încadrate în categoria persoanelor marginalizate social sau în risc de marginalizare socială, cu domiciliul/reşedinţa pe raza municipiului Cluj-Napoca;
  • victimele violenței domestice cu domiciliul/reşedinţa pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Ce criterii trebuie îndeplinite?

Pentru acordarea ajutorului pentru tinerii de până la 35 de ani, aceștia trebuie să provină din structurile rezidențiale ale DGASPC. Veniturile lunare nu trebuie să depășească venitul net lunar pentru persoana singură/familie menționat în HCL nr. 413/2020. Beneficiarul trebuie să locuiască în fapt pe raza administrativă a municipiului Cluj-Napoca.

Criteriile de acordare a ajutorului pentru persoanele singure și familiile marginalizate:

  • solicitantul trebuie să aibă domiciliul/reşedinţa pe raza municipiului Cluj-Napoca de minimum 24 luni anterior datei depunerii cererii;
  • solicitantul, precum şi oricare alt membru major al familiei, de la caz la caz, nu are în proprietate o locuinţă;
  • solicitantul, precum şi oricare alt membru major al familiei, de la caz la caz, nu are în folosinţă o locuinţă din fondul locativ al Primăriei municipiului Cluj-Napoca;
  • solicitantul, precum şi oricare alt membru major al familiei, de la caz la caz, nu a înstrăinat o locuinţă în ultimi 10 ani;
  • solicitantul, precum şi oricare alt membru major al familiei, de la caz la caz, nu a beneficiat de sprijinul statului în credite pentru închiriere/construire de locuinţă sau alte programe aprobate prin legislaţia în vigoare;
  • veniturile lunare să nu depășească venitul net lunar pentru persoana singură/familie menționat în HCL nr. 413/2020

Care sunt criteriile de acordare a ajutorului pentru victimele violenței domestice?

  • se află în evidenţele serviciilor de specialitate din cadrul DGASPC/ DASM/ ONG-uri abilitate şi locuiesc efectiv pe raza municipiului Cluj-Napoca, precum şi cele care au beneficiat de servicii în adăposturi destinate acestei categorii sociale şi care nu beneficiază de alt sprijin locativ din partea statului sau a unor ONG-uri
  • veniturile lunare să nu depășească venitul net lunar pentru persoana singură/familie menționat în HCL nr. 413/2020
  • să locuiască în fapt pe raza administrativă a municipiului Cluj-Napoca și să aibă domiciliul/ reședința în Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Banca furată din fața unei clinici veterinare din Cluj-Napoca, adusă înapoi de hoț

Publicat

De

banca

Banca din lemn furată în Vinerea Mare din fața Clinicii Veterinare Calvaria din Cluj-Napoca a fost adusă înapoi de cel care a luat-o, după apelul reprezentanților acestuia și după ce furtul a apărut în presă, inclusiv pe Cluj24.

”Marți dimineață era prezentă banca noastră într-un loc unde nu mai băteau camerele de data aceasta. În alta parte a clădirii, dar unde să o putem vedea.

Poliția locală s-a autosesizat luni și ne-au zis că este in parking Mogoșoaia legată cu lanț. Tot ei au sesizat și Poliția de la Secția 4”, au spus reprezentanții centrului veterinar pentru Cluj24.

Aceștia nu doresc să facă sesizare la Poliție, dar polițiștii Secției 4 s-au autosesizat și îl caută pe hoț.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax