Connect with us

EVENIMENT

BEREA la Cluj, o scurtă istorie din partea Muzeului de Istorie a Transilvaniei

Publicat


bere

Muzeul de Istorie a Transilvaniei a postat pe Facebook o scurtă istorie a berii la Cluj, de la tradiție la micii producători autohtoni din prezent, în cadrul proiectului „ClujPuzzle în 365 de istorii”.

„Dacă aveați dubii de când am început „să stăm la o bere”, ei bine, vă putem spune că s-a întâmplat cel puțin din Evul Mediu. Tradiția fabricării berii în Cluj este atestată încă de la începuturile locuirii medievale din zona de azi a cartierului Mănăștur.

brand apus al clujului fabrica de bere ursus 750x380

Se pare că, la sfârșitul secolului 14, un braxator (berar) clujean a fost parte a unei revolte locale. Mai târziu, Ordinul Călugărilor Iezuiți, care își avea sediul în Conventul de la Mănăștur Calvaria, a înființat aici o „Casă a berii” (mgh. Sörház), exploatată prin arendași. După expulzarea iezuiților din anul 1773, Statusul romano-catolic a preluat domeniile călugărești din Mănăștur, inclusiv berăria. Aceasta a continuat să existe în „concurență” cu cea de pe Canalul Morii (în zona Parcului I.L. Caragiale), până la jumătatea secolului 19, când cea din urmă este demolată ca urmare a lucrărilor de amenajare urbanistică. În acea perioadă, în Transilvania, funcționau 130 de manufacturi de bere, dintre care 102 aveau regim industrial, și majoritatea produceau bere de fermentație superioară.

În 1878, când devine patron Czell Friedrich (ultimul arendaș al manufacturii), se pun bazele unei adevărate fabrici de bere. Între anii 1909 – 1912, s-au construit clădirea principală cu secțiile de fermentare, pivnițele, secțiile de umplere a sticlelor și butoaielor, clădirile secției de mașini și ale celei de fierbere, birouri și locuințe. Fabrica de bere a funcționat sub denumirea „Fabrica de Bere Czell Friedrich și Fii”, parte a Concernului „Dr. Wilhelm Czell”. În clădirea din Cluj se producea numai bere, malțul necesar fiind primit din Brașov de la o altă unitate a Concernului.

Firma „URSUS”- Fabrica de Bere S.A. apare în anul 1928, prin fuziunea ”Fabricii de Bere Czell Friedrich și Fii (din Cluj) și a Fabricii de Bere Mendel (din Turda). Tot în această perioadă, în piața centrală a orașului, este deschis restaurantul Ursus (actuala Piața Unirii nr. 20), care va continua să funcționeze până în prezent.

„În 1995, a apărut URSUS Premium Pils, prima bere pils în România”

În 11 iunie 1948, Fabrica de bere URSUS a fost naționalizată și trecută în proprietatea statului sub numele de „Întreprinderea Înainte”. Din 1951, intră în componența sa fabrica de spirt şi oțet „Clujeanul”, fabrica de spirt „Gherla” şi secțiile de malț din Turda şi Bistrița. Prin modernizarea liniilor de producție în 1958, apare prima bere pasteurizată din România.

ursus

În 1992, URSUS a devenit societate comercială pe acțiuni, cu capital integral de stat, prima companie privatizată prin ofertă publică. Din 1994, compania a început să livreze până în București și Constanța. S-a lansat Premium Pils – prima bere românească care a fost etichetată “Premium”, dar și prima care și-a făcut reclamă la televizor. În 1995, a apărut URSUS Premium Pils, prima bere pils în România (primii care au făcut asta la nivel mondial au fost cehii). Un an mai târziu (1996), URSUS Premium Pils devine prima bere românească la cutie/doză.

În noiembrie 1996, SOUTH AFRICAN BREWERIES LTD a preluat pachetul de acțiuni al SC Ursus SA de la BRAU & BRUNNEN GmbH și, astfel, SAB a devenit principalul acționar al SC URSUS SA, precum și cel mai mare producător de bere din Romania.

În 2010, proprietarul (compania SABMiller), a decis oprirea producției deoarece, fiind în interiorul orașului, avea oportunități limitate de dezvoltare şi costuri de operare mai mari. Ursus, brandul care avea vânzări anuale de 1,4 milioane de hectolitri, adică 10% din piața de bere, majoritatea producției provenind de la fabrica din Cluj, a ajuns să fie produs acum la Timișoara, Brașov şi Buzău, la 500 km de Cluj. Compania a demolat clădirile şi a vândut terenul.
Producția de bere clujeană continuă, din 2011, în forma micilor manufacturi locale de bere artizanală: Hophead Brewing (2015), Kutuma (2017), Bere a la Cluj, Neuron Mash(2018), Player One Brewery, Blackout Brewing (2019), Clusa (2020). În vechea locație a fabricii de bere, este o manufactură pentru sortimentul URSUS Nefiltrată.

Ce este berea?

Berea, cunoscută încă din antichitate, este o băutură slab alcoolică, obținută din produse naturale: drojdie de bere, malț, hamei și apă; berea obișnuită are aproximativ 5% alcool. Temperatura ideală de consumat berea este cuprinsă între 6 și 8 grade C.

Hameiul este floarea de Humulus lupulus, care aparține familiei Cannabaceae, ce include și genus Cannabis (cânepă: plantă textilă și medicinală); este folosită ca un un agent de stabilitate în bere.

Malțul este rezultatul procesului de germinare și uscare în condiții variate de temperatură și umiditate a boabelor de orz, grâu sau secară (malțificare).

Brasajul este operația prin care malțul măcinat se combină cu apă la o temperatură specifică, pentru a obține plămada. Temperatura este ridicată gradual, cu staționare pe anumite platouri pentru perioade de timp specific rețetei, care permite desfășurarea diverselor reacții enzimatice.

Fermentația este „magia” din spatele producerii de bere, are loc într-un recipient care permite ieșirea gazului, dar nu permite intrarea aerului atmosferic cu oxigen”, scrie pe pagina de Facebook a muzeului.

Sursa/ Foto: Facebook Muzeul de Istorie a TransilvanieiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

OFERTE pentru Răzvan Sava. Cristi Balaj (CFR Cluj): Va fi viitorul PORTAR al echipei naționale

Publicat

Se pare că există mai multe oferte sosite pe adresa clubului CFR Cluj pentru portarul Răzvan Sava,  aflat pe lista preliminară a naționalei României înainte de Campionatul European din 2024.

Neluțu Varga a confirmat acest lucru și a explicat că posibilul transfer al lui Sava va fi discutat de către conducerea clubului, iar în eventualitatea în care în Gruia va veni o ofertă convenabilă pentru club și jucător, CFR Cluj se poate despărți de acesta.

OFERTE pentru Răzvan Sava. Cristi Balaj (CFR Cluj): Va fi viitorul PORTAR al echipei naționale

„Este adevărat, sunt oferte pentru Răzvan Sava. Vom discuta acest subiect în cadrul clubului. Noi suntem deschiși posibilităţii ca el să plece în cazul unei oferte care să mulțumească pe toată lumea.

Vom căuta soluții să aducem și un alt portar”, a declarat Ioan Varga, conform sportpesurse.ro.

Soluții în poartă

Pe lângă Sava, CFR îi mai are în lot pe portarii Otto Hindrich (21 de ani), Rareș Gal (23 de ani), Mihai Pînzariu (19 ani) și Mihai Răcășan (17 de ani).

Dacă Răzvan Sava va pleca de la CFR Cluj, Hindrich ar urma să devină titular, iar în funcție de evoluțiile sale, Petrescu se va gândi dacă va aduce un portar mai experimentat. Otto Hindrich este eligibil pentru regula U21 și a mai îmbrăcat tricoul „feroviarilor” în 21 de meciuri oficiale, menținând poarta intactă de 13 ori.

Ce spune președintele clubului

Cristi Balaj: „Sunt discuții, concret nu avem nimic. Știu că se interesează cluburi și impresari pentru Sava. Prețul lui Sava ar fi pe la 3-4 milioane. Din punctul meu de vedere, va fi viitorul portar al echipei naționale sau va fi în lotul echipei naționale”, a spus Cristi Balaj, conform fanatik.ro.

Conform Transfermarkt, cota de piață a lui Răzvan Sava ar fi undeva la 2.000.000 euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un jandarm clujean aflat în timpul liber a prins un HOȚ de buzunare ce acționa într-un autobuz

Publicat

politia, jandarmeria

Un jandarm clujean aflat în timpul liber a prins un hoț de buzunare într-un mijloc de transport în comun. Acesta tocmai încerca să-i fure portofelul unui bătrân.

„Marți, 23 iulie, în jurul prânzului, un jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj, aflat în timpul liber, într-un mijloc de transport din municipiul Cluj-Napoca, oprit în una dintre stații, a observat, privind pe geam, un bărbat cu o borsetă pe umăr și o geacă care îi masca una dintre mâini, încercând să sustragă ceva din buzunarul hainei unei persoane în vârstă.

Un jandarm clujean aflat în timpul liber a prins un HOȚ de buzunare ce acționa într-un autobuz

Jandarmul a continuat să-l urmărească pe bărbatul respectiv care a urcat în mijlocul de transport. Odată aflat în autobuz, acesta a repetat tentativa de a-i sustrage ceva din buzunar aceleiași persoane.

În acel moment, jandarmul l-a imobilizat rapid, rugându-și fiul, alături de care călătorea, să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

La fața locului a sosit un echipaj de poliție care l-a reținut pe bărbat în vederea continuării cercetărilor şi luării măsurilor legale”, a comunicat Jandarmeria Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Dan Tarcea: Până în 2031 modernizăm Termoficarea. Va fi un transfer natural la sistemul centralizat, cu Gigacalorie mai ieftină

Publicat

De

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat, marți, că Primăria Cluj-Napoca și-a propus ca, până în 2031, să modernizeze compania Termoficare Napoca SA astfel încât să fie mai simplu și mai nepoluant pentru clujeni să fie racordați la sistemul centralizat de termoficare, care va oferi un preț mai scăzut al Gigacaloriei.

”Până în 2031 ne-am propus să modernizăm tot ce înseamnă componentă de Termoficare, astfel încât să fie mai ieftin și mai nepoluant să fii racordat la sistemul centralizat, mai ales că există posibilitatea contorizării individuale, adică fiecare plătește cât consumă.

Nu este nicio obligativitate ca cineva să revină la sistemul centralizat și cred că va fi un transfer natural, în momentul în care cetățenii vor vedea avantajele pe care le oferă acest sistem, inclusiv un preț mai mic la Gigacalorie.

Acolo se va vedea că este mult mai eficient, poți plăti cât ai consumat și plătești mai puțin”, a spus Tarcea.

Proiect de 50 de milioane de euro

Compania Termoficare Napoca SA, care este subordonată Primăriei clujene, derulează un proiect bazat pe pompe de căldură, care reprezintă o soluție la componenta verde, nepoluantă.

”Am semnat la București un contract de 50 de milioane de euro pentru Termoficare. Pompele de căldură sunt complementare panourilor fotovoltaice, pentru că cel mai eficient este să produci energie electrică din panouri fotovoltaice și s-o treci în consum, nu în rețea.

În momentul în care ai pus în rețea, ai pierdut o parte din componente și cu cât trece prin mai multe mâini cu atât este mai avantajoasă.

Produci energie electrică din panouri fotovoltaice, folosești pompa de căldură să transformi în Gigacalorie și vinzi Gigacaloria, atunci ai cea mai mare eficiență când folosești energie solară, și asta facem la Cluj-Napoca, iar rezultatele se vor vedea în viitor”, a precizat Dan Tarcea.

Primarul Emil Boc și viceprimarii Dan Tarcea și Olah Emese au prezentat, marți, cele 115 panouri fotovoltaice amplasate pe acoperișul Parkingului Hasdeu, pe o clădire publică a municipalității.

Investiția a fost de un milion de lei și a fost asigurată din fonduri norvegiene și locale.

Citește mai departe

EDUCATIE

Clujul, pe locul I în țară și la TITULARIZARE. 5 note de 10 și peste 50 de candidați cu note peste 7

Publicat

De

Examen titularizare

84,62% este rata de promovare a cadrelor didactice din județul Cluj la concursul național de titularizare.

242 de candidați clujeni care s-au prezentat la proba scrisă nu au obținut note de 5 sau peste 5. Rezultatele au fost publicate marți, 23 iulie, iar candidații pot depune contesații.

Clujul, pe locul I în țară și la TITULARIZARE. 5 note de 10 și peste 50 de candidați cu note peste 7

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj au publicat pe site-ul titularizare.edu.ro rezultatele obținute de către cadrele didactice din județul Cluj care au susținut proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, sesiunea 2024, înainte de înregistrarea și soluționarea contestațiilor.

Procentul de 50,32% al notelor peste obținute de către candidații care au susținut proba scrisă la concursul național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar situează județul Cluj pe primul loc în clasamentul național.

5 cadre didactice au obținut nota maximă

În județul Cluj 5 candidați au obținut nota 10, un procent de 0,32%.

Potrivit reprezentnților Inspectoratului Școlar Cluj, 535 de candidați (34,30%) au obținut note cuprinse între 5-6,99, iar 780 de candidați (50%) au obținut note între 7 și 9,99.

La proba scrisă din cadrul concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar, desfăşurată miercuri, 17 iulie 2024, în 6 centre de examen organizate la nivelul județului Cluj, s-au prezentat 1.562 de candidaţi, reprezentând 86,44%, dintre cei 1.807 candidați cu drept de participare la această probă scrisă.

La ce discipline au fost notați candidații cu 10

În județul Cluj s-au înscris pentru susținerea concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar un număr de 1.874 de candidați, dintre care 384 candidați sunt din promoția curentă.

Cele 5 note de 10 au fost obținute de către candidații clujeni la disciplinele:

  • educație fizică și sport-profesori (2 note),
  • educație muzicală specializată (2 note)
  • educație socială – gândire critică și drepturile copilului, educație interculturală, educație pentru cetățenie democratică (1 notă).

Șefa IȘJ: La Cluj profesorii și elevii sunt măsura unui proces educațional de calitate

Rezultatele obținute la examenul de titularizare aduce din nou județul Cluj pe primul loc în țară.

,,Rezultatele obținute de către cadrele didactice din județul Cluj la concursul național pentru pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar reconfirmă ceea ce am declarat la afișarea rezultatelor elevilor la exemenele naționale de Evaluare Națională și Bacalaureat, faptul că la Cluj profesorii și elevii sunt măsura unui proces educațional de calitate.

În această vară am reușit performanța de a ne menține pe primele locuri în clasamentele naționale, fie că vorbim despre examenele elevilor sau ale profesorilor clujeni, fapt care ne onorează și ne responsabilizează, în egală măsură.

Îi felicit astăzi pe toți, pentru aceste rezultate la concursul național de titularizare și le urez mult succes, pe mai departe, în cariera didactică. Mulțumesc tuturor celor implicați în comisiile județene și apreciez eforturile colegilor inspectori, ale directorilor și ale tuturor cadrelor didactice implicate în gestionarea examenelor naționale, în județul Cluj”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Contestațiile se pot depune până miercuri, la ora 12.00

Contestațiile se depun în scris la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj sau se transmit prin poștă electronică (scanat) la adresa de e-mail: contact@isjcj.ro , astăzi, 23 iulie 2024, după afișarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv în data de 24 iulie 2024, până la ora 12:00.

Rezultatele finale se vor afișa la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și pe site-ul ministerului AICI http://titularizare.edu.ro, în data de 31 iulie 2024.

Nota minimă 7, necesară pentru titularizare

Pentru angajarea pe durată nedeterminată (titularizare) candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7, iar pentru angajarea pe durată determinată (suplinire), minimum nota 5.

Repartizarea candidaților pe posturi, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințe publice, organizate de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în perioada 1–30 august 2024.

Toate informațiile, precum și calendarul complet al mobilității personalului didactic din învățământul preuniversitar, sunt disponibile și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax