Connect with us

EVENIMENT

Bărbat de 44 de ani din Cluj-Napoca, arestat. A produs un accident, era beat și a părăsit locul faptei

Publicat


accident

Polițiștii Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene au reținut un bărbat de 44 de ani, din Cluj-Napoca, după ce acesta a fost implicat într-un accident rutier pe DN1F E81, în afara localității Nădășelu, comuna Gârbău.

Accidentul a avut loc în data de 19 octombrie a.c., în jurul orei 16:00.

”Conform cercetărilor preliminare, bărbatul, în timp ce conducea autoturismul pe direcția Zalău – Cluj-Napoca, nu ar fi păstrat distanța de siguranță și ar fi intrat în coliziune cu un alt vehicul aflat pe același sens.

După impact, bărbatul nu a rămas la fața locului pentru soluționarea evenimentului, fiind solicitat un echipaj de poliție.

Acesta a fost ulterior depistat în localitatea Gârbău.

Alcoolemie uriașă

Testarea cu aparatul etilotest a indicat o valoare de 1,28 mg/L alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice”, arată IPJ Cluj.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, iar duminică a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Huedin, care a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările continuă pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sondaj Sociopol: George Simion intră în turul 2 cu Marcel Ciolacu la prezidențiale. Ciucă prinde locul 3, urmat de Lasconi

Publicat

sociopol
Cel mai recent sondaj Sociopol, realizat în perioada 14 – 18 octombrie 2024, indică un peisaj electoral consolidat, cu mici diferențe față de sondajul anterior, arată sociologul Mirel Palada, 
Potrivit sondajului, Marcel Ciolacu (PSD) își păstrează în continuare supremația, ocupând locul întâi în ierarhia de vot cu 26%. Acest procent îi asigură intrarea fără probleme în turul doi, din poziția de câștigător clar al turului 1.
Cel de-al doilea loc în finala turului doi este puternic contestat de George Simion (AUR), cu 20%, și de Nicolae Ciucă (PNL) cu 17%. Competiția dintre aceștia doi rămâne în continuare strânsă și va reprezenta, cu siguranță, momentul de suspans al acestei campanii electorale.
Următoarea poziție este ocupată de Elena Lasconi (USR), pe locul patru, cu 13%. Lasconi prezintă o evoluție relativ constantă în sondajele Sociopol.

Geoană, în scădere

sociopol

Următoarea poziție, locul cinci, este contestat de independenții Mircea Geoană, cu 10%, și Cristian Diaconescu, cu 9%. Geoană este într-o scădere semnificativă. Din contră, Diaconescu este în creștere.
Ceilalți candidați obțin scoruri reziduale, de maxim două puncte procentuale, și nu contează semnificativ în economia competiției.
Participarea la vot în țară este estimată la 52% (likely voters). Ținând cont și de diaspora, estimăm o participare finală la vot în turul unu ușor peste 55%.
”Cursa pentru intrarea în finala turului doi rămâne în continuare intensă. Pe lângă Ciolacu, desprins deja de restul plutonului, întrebarea este: cine va fi al doilea care intră în finală – Simion sau Ciucă?”, se întreabă Palada.

Sondaj pe 1003 persoane

Sondajul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată cu rezidența în România. Volumul eşantionului: 1.003 persoane.
Perioada de culegere a datelor: 14 – 18 octombrie 2024. Metoda culegerii datelor: interviuri telefonice (CATI). Marja de eroare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3.2%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rareș Bogdan (PNL) desființează programul electoral al lui Ciolacu: Pregătește ”Ultima plasă”, nimic despre antreprenori

Publicat

Rares Bogdan alegeri
Prim-vicepreședintele PNL, eurodeputatul Rareș Bogdan, susține că a realizat, după ce a citit proiectul electoral al candidatului PSD la prezidențiale, Marcel Ciolacu, că acesta pregătește programul „Ultima plasă”.

Extinde controlul statului

”Statul Gras și umilirea antreprenorilor. Acest om continuă să ignore realitatea de zi cu zi a sute de mii de antreprenori români și contribuția crucială a economiei private la bunăstarea țării.
În discursul său de astăzi, probabil învățat la meditații, a reușit performanța de a face doar două referiri vagi la antreprenoriat, dar mesajul său rămâne clar: un stat tot mai mare și mai împovărător.
Așa zisul program al lui Marcel Ciolacu nu are alură de program prezidențial, fiind construit pentru un premier dornic de putere, deoarece propune extinderea controlului statului, în loc să fie sprijinit sectorul privat, care generează peste 80% din PIB și asigură milioane de locuri de muncă.

Stat hipertrofiat

Nimic despre susținerea reală a antreprenorilor, nimic despre facilități fiscale pentru cei care creează valoare, doar o tentativă de a controla și mai mult totul, de la afaceri până la viața cetățenilor.
În mod interesant, Ciolacu evită să clarifice poziția sa asupra cotei progresive – poate pentru că știe că PNL va guverna și va menține cota unică, singura care garantează echitate și predictibilitate pentru mediul de afaceri.
România nu se poate dezvolta cu un stat hipertrofiat, ci doar cu o economie privată puternică, iar viitorul nu este cel al etatismului, ci al libertății economice și al antreprenorilor curajoși”, a spus Rareș Bogdan.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la bucătăria unei săli de evenimente din Feleacu. 20 de persoane s-au autoevacuat

Publicat

De

incendiu

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, duminică seara, la un incendiu izbucnit la panoul electric de la o bucătărie care aparține unui complex de săli de evenimente din comuna Feleacu.

Până la sosirea pompierilor, personalul a intervenit cu mijloace proprii și a lichidat incendiul.

”Ca măsură de precauție, 20 de persoane, inclusiv angajați, s-au autoevacuat. Nu sunt raportate alte probleme”, au spus pompierii.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Primul concurs de bonsaistică din România la Cluj-Napoca: Carpathian Bonsai Cup. Cursuri de inițiere în arta bonsai

Publicat

bonsai

Primul concurs de bonsaistică din România- Carpathian Bonsai Cup, a avut loc la Cluj-Napoca în cadrul celei de-a V-a ediții a expoziției anuale, fiind organizat de Asociația Napoca Bonsai și a adus în atenția publicului o colecție impresionantă de bonsai valoroși din întreaga lume.

Expoziția de la Centrul de Cultură Urbană Casino a oferit clujenilor o ocazie rară de a admira specii diverse de copaci, atât autohtone, cât și tropicale, originare din alte continente. Vizitatorii au putut participa și la ateliere organizate de membrii asociației, unde au învățat elementele de bază ale îngrijirii unui bonsai.

Ce crengi trebuie eliminate

„În cadrul expoziției s-au organizat workshopuri de inițiere în arta bonsaiului.

În fața publicului s-a stilizat un bonsai, s-au prezentat și explicat participanților care crengi trebuie eliminate, modul de întreținere, tipurile și stilurile de bonsai.

Practic, a fost o expoziție demonstrativă”, explică Eugen Tușa, unul dintre expozanți.

Ghid de întreținere a unui bonsai

Evenimentul a oferit publicului și ocazia de a explora tehnici mai avansate de îngrijire și întreținere a unui bonsai.

„Pentru a întreține un bonsai, trebuie să cunoști substratul din vas, modul de udare, de tundere, întreținerea sănătății și combaterea bolilor și dăunătorilor.

Nu e neapărat un copac sensibil, dar, fiind într-un vas mic, cu o cantitate mică de substrat, devine un pic mai pretențios. În plus, oricine poate avea un bonsai, dar, în ceea ce privește dezvoltarea armonioasă a acestuia, diferența o face nivelul de cunoștințe legat de arta bonsaiului”, a adăugat Tușa.

Ulm și ienupăr chinezesc

Expoziția a inclus atât specii autohtone, cât și bonsai reprezentativi pentru arta dezvoltată în Orient.

„La această expoziție s-au găsit atât specii autohtone, dar, odată ce arta bonsaiului s-a dezvoltat în Orient: China, Japonia, am regăsit și specii importante, precum: pin alb japonez, pin negru japonez, ginkgo biloba, ulm chinezesc, ienupăr chinezesc”, a mai precizat expozantul.

În cadrul concursului Carpathian Bonsai Cup, participanții au fost evaluați pe baza unor criterii specifice acestei arte, iar punctajul s-a oferit pe baza criteriilor specifice artei bonsaiului: mărime, formă, vârstă, gradul de stilizare, foliajul, sănătatea copacului, vasul potrivit.

Expoziția a fost un eveniment de referință pentru iubitorii acestei arte, punând în valoare atât creațiile autohtone, cât și cele din Orientul Îndepărtat.

Artă originară din China, rafinată în Japonia

Arta bonsaiului își are originile în China, unde a apărut sub numele de ”penjing” în timpul dinastiei Tang (618–907). Această practică implica modelarea peisajelor miniaturale și a copacilor, fiind inspirată de formele naturale.

Ulterior, arta a fost preluată și rafinată în Japonia, unde a evoluat în ceea ce numim astăzi bonsai.

Japonezii au perfecționat tehnicile și au dezvoltat o estetică unică, concentrându-se pe echilibrul dintre natura sălbatică și intervenția umană.

În cultura japoneză, bonsaiul nu este doar o artă, ci și o practică spirituală, asociată adesea cu principiile zen, simbolizând armonia dintre om și natură.

Daria-Leontina Mustea

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax