Connect with us

ACTUALITATE

Baciu este dezastru la capitolele Parcuri, Creșe și Grădiniție. Noul primar fuge de întrebările presei

Publicat


Baciu înregistrează o creștere spectaculoasă în privința populației, lucru reflectat și în numărul tot mai mare de consilieri locali care administrează localitatea. Acolo a fost ales și un primar nou, Balázs János, de la UDMR, care a promis în repetate rânduri că Baciu nu va fi un nou Florești, adică o comună u dezvoltare haotică. Și se pare că are dreptate: în Baciu PARE CHIAR MAI RĂU.

Parcul public este închis cu lacătul, iar părinții nu au unde să își ducă copiii la creșă. Balázs János anunță populist că va cere tuturor dezvoltatorilor de mari proiecte imobiliare să facă pentru Primărie, gratuit, creșe și grădinițe, dar în practică nu îi ies socotelile.

Stăm cu copiii în parcări, pe străzi, pe deal printre șantiere. Se întâmplă în Baciu, Cluj

”Bună ziua, îl rog pe Domnul Primar al comunei Baciu sau pe oricine din cadrul Primăriei Comunei Baciu sa ne ofere o dată exactă, o informatie, un indiciu (orice, numai sa ne ofere) cu privire la Locul de joacă/Parcul din cartierul Tineretului (nu mă refer la cel care e închis acum, ci la cel care urmează sa se facă).  Asa ceva nu se mai poate! Nu se mai poate sa stam cu copiii în parcări, pe străzi, pe deal printre șantiere! Chiar nu se poate sa se rezolve aceasta problema, măcar sa ne spuneți ceva: ce intenții sunt? Cam pe când preconizati ca ar fi PRIORITARĂ aceasta problemă? (şi nu dorim să auzim răspunsuri de genul : „DIN CAUZA PANDEMIEI ȘI A VIRUSULUI COVID 19… bla, bla, bla.. „. Domnule Primar, e strigător la cer, ne-am săturat, vă rugăm oferiți-ne un răspuns concret, măcar să știm la ce să ne așteptăm în viitorul apropiat! O zi buna!”, este mesajul unei mămici din localitate.

Baciu are un parc public cu lacăt pus pe poartă, pesemne din cauza pandemiei. Parcul a fost dat în folosință în 2018, iar datorită plângerilor vecinilor s-a luat măsura folosirii parțiale a parcului, între 06:00 și 20:00. Se pare că unul dintre acei vecini dorește liniște, iar altul – să se facă parcări, cu toate că terenul a fost cedat de către o firmă privată cu destinația precisă de parc.

În Baciu e nevoie și de o creșă

Familiile tinere care s-au mutat în zonă cer administrației locale și realizarea unei creșe. În localitate este o adevărată problemă în acest sens. Foarte multe familii tinere nu au unde să își ducă copii la creșă. Multe mămici sunt nevoite să renunțe la locurile de muncă pentru a sta acasă să îngrijească copiii până la vârsta de 3 ani, când vor putea fi duși la grădiniță.

Fostul primar Ioan Florin Mureșan a declarat pentru Cluj24 că în mandatul său intenționa achiziționarea unui teren pe care să fie realizată o creșă nouă. ”Ca primar am dorit să realizăm o achiziție unde e spălătoria. Am făcut o evaluare, iar datorită costurilor mari nu s-a mai făcut, pentru că era prea scumpă clădirea. S-a dorit cumpărarea unui teren mai sus, ca să fie funcțională”.

Între timp a fost demarat și proiectul unei grădinițe moderne în Baciu, estimat la 7,2 milioane de lei, proiect inițiat de către fostul primar.

”Am preluat o creșă pentru copii la parterul blocurilor. Dar una e să ai o creșă privată, alta o creșă de stat. Când am preluat locația de pe str Saturn, am preluat-o de la o firmă privată, cu 3 copii. După ce am preluat-o, acum sunt 50 de copii. La privat era 800 de lei taxa lunară per copil, la stat taxele sunt mai mici”, a adăugat Ioan Mureșan pentru Cluj24.

Noul primar se ascunde de presa care pune întrebări incomode

Actualul primar din Baciu, fostul viceprimar, Balázs János (UDMR) participă cu drag la emisiuni în care arată că Baciu nu va fi noul Florești. Dar contactat pentru a spune concret ce face în direcția creșelor, grădinițelor și parcurilor din localitate, acesta amână un răspuns, iar apoi ”dă block” telefonului redactorului Cluj24.

Președintele UDMR Cluj,  Csoma Botond, s-a declarat surprins de atitudinea primarului întrucât ”de regulă primarul comunică bine”. Botond a promis să-l contacteze pe Balázs János pentru a discuta despre atitudinea edilului față de jurnaliști.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cristi Balaj, pe aceeași lungime de undă cu Edi Iordănescu: A fost penalty la Camora

Publicat

După meciul disputat duminică seara între U Craiova și CFR Cluj, încheiat 0-0, antrenorul Edi Iordănescu s-a declarat nemulțumit de faptul că Ovidiu Hațegan a refuzat un penalty clujenilor.

Fostul arbitru Cristi Balaj este de aceeași părere cu Iordănescu însă îi acordă lui Hațegan circumstanțe atenuante, acesta fiind mascat de poziția jucătorilor.

„Dacă exista VAR, ar fi fost chemat sigur. Și ar fi dat penalty, pentru că ținerea nu e un marcaj permis în careu. Nici eu, dacă aș fi fost în teren, nu aș fi văzut această ținere. Hațegan nu are cum să vadă prin apărător. Nici tușierul. Pentru asemenea faze a apărut VAR”, a declarat fostul arbitru.

”Din păcate dacă e un lucru care m-a supărat un pic în seara asta, în ciuda faptului că niciodată nu aș putea să contest valoarea brigăzii din seara asta, o brigadă europeană cu un central valoros… neinspirați.

Am văzut reluările. Penalty clar. Camora rămâne fără șort pe el. De discutat ofsaidul. M-am uitat de 20 de ori să văd dacă a fost. Dacă a fost și a văzut milimetric, de acord. Nu mă deranjează nici asta”, a declarat Edi Iordănescu la finalul partidei.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Întreruperi de curent în județul Cluj

Publicat

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA, Sucursala Cluj-Napoca anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică, astfel:

Data întreruperii: 15.04.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Turda, str.Zidarilor, str. Ion Neculce, str. Chimiştilor, str. Arieşului, str. Nicolae Teclu
Intervalul orar: 09:00-10:00

Data întreruperii: 15.04.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Turda, str.Zidarilor, str. Ion Neculce, str. Chimiştilor, str. Arieşului, str. Nicolae Teclu
Intervalul orar: 16:00-17:00

Data întreruperii: 19.04.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Cămăraşu, localitatea Năoiu, str. Principală, str. Valea Gecii, str. 1 Decembrie 1918, str. Câmpului, str. Corlate, localitatea Cămăraşu, str. Izvorului, str. Sub Pădure, str. Transilvania, str. 8 Aprilie, str. Principală, str. Câmpului, localitatea Sâmboleni, str. Principală, str. Bisericii. Comuna Geaca, localitatea Geaca, str. Principală, str. Liliacului. Comuna Mociu, localitatea Roşieni, str. Principală, localitatea Zorenii de Vale, str. Principală.Comuna Cătina, localitatea Hodaie, str. Principală
Intervalul orar: 09:00-15:00

Data întreruperii: 20.04.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Sânmărtin, localitatea Sâmboieni, str. Principală, localitatea Ceaba, str. Principală, localitatea Cutca, str. Principală, localitatea Sânmărtin, str. Principală
Intervalul orar: 09:00-15:00

Data întreruperii: 20.04.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Cluj-Napoca, zona fosta CAP Unirea
Intervalul orar: 09:00-17:00

Citește mai departe

ACTUALITATE

Valeriu Gheorghiță explică de ce platforma de programare vaccin nu arată timpul de așteptare

Publicat

De

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, explică de ce platforma de vaccinare nu arată încă timpul de așteptare.

Data la care platforma de vaccinare urma să arate timpul de așteptare era 10 aprilie, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Întrebat la Digi24, care este motivul, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că în aceste zile s-a lucrat foarte mult la operaționalizarea a peste 170 de cabinete noi de vaccinare: 144 cu vaccin de la Pfizer și 30 cu serul AstraZeneca.

„Sunt lucruri care de la sine scad timpul de așteptare pe listă. De pildă, în ultimele 24 de ore pot să vă spun că au fost peste 97.000 de notificări și peste 70.000 de persoane programate.. Tocmai de aceea prioritate a fost în momentul de față operaționalizarea acestor centre noi”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

În următoarele două – trei zile va fi disponibil și timpul de așteptare și ritmul de vaccinare, a adăugat acesta.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a adăugat că nu există centre care se închid, ci doar unele, puține, care schimbă tipul de vaccin.

La nivel național sunt în acest moment 1.151 de centre.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

India suspendă exportul medicamentului Remdesivir pentru bolnavii de COVID

Publicat

De

Autorităţile indiene au anunţat duminică suspendarea licenţelor de export pentru antiviralul Remdesivir, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în ţară, care a atins niveluri record cu peste 152.000 de infectări confirmate într-o singură zi, informează AFP şi EFE.

În prezent, ”există 1,1 milioane de cazuri de COVID active şi acestea sunt în continuă creştere. Acest lucru a condus la o creştere bruscă a cererii de Remdesivir injectabil utilizat în tratamentul pacienţilor cu COVID. Există posibilitatea unei noi creşteri a acestei cereri în următoarele zile”, a explicat Ministerul indian al Sănătăţii într-un comunicat.

„În lumina celor de mai sus, Guvernul Indiei a interzis exportul de Remdesivir injectabil şi a ingredientelor sale farmaceutice active până când situaţia se îmbunătăţeşte”, comunică ministerul.

Cu cele 152.879 de noi infecţii confirmate duminică în India, bilanţul total este de 13,35 milioane de cazuri, cel mai mare după Statele Unite şi Brazilia. Totalul deceselor este de 169.275, conform datelor Ministerului Sănătăţii.

Medicamentul produs de americani

Remdesivir a fost unul dintre primele medicamente care au avut efect în scurtarea perioadei de recuperare pentru unii pacienţi cu COVID-19.

Gigantul farmaceutic american Gilead Sciences Inc care produce Remdesivir a semnat anul trecut acorduri de acordare a licenţelor cu companii de medicamente generice din India, Pakistan şi Egipt, care le vor permite să fabrice medicamentul pentru distribuţie în 127 de ţări, majoritatea cu venituri mici.

Remdesivir este produs în India de şapte companii şi are o capacitate instalată de aproximativ 3,8 milioane de unităţi pe lună, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate