Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Avertizări de Cod galben și PORTOCALIU de PLOI abundente și VIJELII în toată țara până luni dimineața

Publicat


Vreme rea la Cluj

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii, valabile în aproape toată ţara, până luni dimineaţa.

Astfel, în intervalul 28 mai, ora 12:00 – 30 mai, ora 10:00, va intra în vigoare un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente în Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei şi local în Carpaţii Meridionali, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 50 – 90 litri/mp.

În aceste zone vor fi perioade în care se vor semnala şi vijelii, cu viteze de 75 – 90 km/h, grindină şi frecvente descărcări electrice.

De asemenea, în acelaşi interval de timp, va fi valabil un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în sudul, sud-estul şi centrul ţării, iar în perioada 29 mai, ora 12:00 – 30 mai, ora 10:00, va intra în vigoare o avertizare similară pentru nordul ţării, respectiv judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi zona de munte a judeţelor Suceava şi Neamţ.

Astfel, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud-estice şi centrale, iar duminică, 29 mai, local şi în cele nordice. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, cu viteze de 55 – 75 km/h şi izolat peste 80 km/h, iar pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 30 litri/mp şi izolat 40 de litri/mp.

sursa: Agerpres




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

CALIFICARE. CFR Cluj a trecut de Paksi FC din Ungaria în Europa League

Publicat

CFR Cluj

Echipa de fotbal CFR Cluj a trecut în turul următor din Europa League după ce a învins, joi seara, pe stadionul din Gruia, formația maghiară Paksi FC cu scorul de 3-0. În prima partidă clujenii au scos o remiză albă în Ungaria. 

Primul gol al meciului a fost înscris în minutul 35 de prin Fică, Louis Munteanu a dus scorul la 2–0 în minutul 84, iar tabela a fost închisă de Muhar în minutul 90.

În repriza a doua, clujenii au trecut prin mari emoții, după ce arbitrul a dictat 11 metri pentru oaspeți în urma unui falt în careul propriu al lui Djokovic, dar maghiarii au ratat de două ori.

Prima dată șutul a fost parat de Hindrich, dar lovitura de pedeapsă a fost reluată doarece mai muli jucători vișinii au intrat în careul de 16 m, iar Vecsei a trimis mingea pe lângă poartă.

Pe stadion au fost prezenți, în ciuda ploii, peste 6500 de spectatori.

Echipele de start

CFR Cluj, antrenată de Dan Petrescu, a trimis în terenul primul 11: Hindrich – Abeid, Bolgado, Ilie, Camora (cpt.) – Korenica, Emerllahu, Muhar – Nkololo, Gjorgjievski, Kamara

Paksi FC i-a avut în teren Kovacsik – Kinyik, Vas, Szabo (cpt.) – Hinora, K. Papp, Vecsei, Windecker, Zeke – Gyurkits – Hahn.
Antrenorul echipei este Gyorgy Bognar.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Prețuri la bere și vin, dar și la mâncare la Electric Castle. Cozi la rulote în ciuda prețurilor piperate

Publicat

De

Electric castle

Festivalul Electric Castle de la Bonțida oferă spectatorilor o gamă variată de mâncare și băutură, dar prețurile nu suint deloc mici. Cu toate acestea, joi seara erau cozi în fața rulotelor pentru că nu poți asculta muzică pe stomacul gol.

Dacă la bere prețul unui pahar de 350 de ml era între 20 și 26 de lei, un pahar de vin se vinde cu 27 de lei.

La mâncare, o porție de quesadilla costă 47-48 de lei, un burrito de pui 49 de lei, un tacos de pui – 47 de lei, iar o porție de cartofi – 20 de lei.

O porție de 400 de grame de paella cu fructe de mare costă 69 de lei, în timp ce 150 de grame de ardei prăjiți Pimientos de Padron se vinde cu 49 de lei.

De asemenea, se mai găsesc nooldles la 49 de lei, sau orez green curry la același preț.

118 lei, brisket de vită

O porție de 400 de grame de brisket de vită se vinde cu 118 de lei, coaste de porc găsiți la 72 de lei, iar coaste de vită la 96 de lei, același preț fiind și pentru steak picanha sau vrăbioară de vită.

Un burger costă 54 sau 62 de lei, cel mai ieftin – 26 de lei, fiind un hotdog afumat.

Totodată, un meniu de aripioare picante costă 47 de lei, un meniu de pui panko 45 de lei, un crispy burget 47 de lei, iar o porție de cartofi prăjiși belgie se vinde cu 32 de lei.

Pofticioșii de desert pot savura clătite umplute cu diverse ingrediente de la 25 de lei la 30 de lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Toate drumurile duc spre scena principală de la Electric Castle. Urmează Justin Timberlake. Parada pelerinelor

Publicat

De

Electric Castle

Toate drumurile duc, joi seară, de la Cluj-Napoca spre Bonțida unde are loc festivalul Electric Castle, iar în perimetru toată lumea se îndreaptă spre scena principală unde, de la ora 23,15, va susține un concert artistul american Justin Timberlake, aflat în premieră în România.

Inițial, acesta urma să urce pe scenă la ora 22, apoi s-a amânat la 22,45, ultima oră anunțată pentru începerea concertului fiind 23,15.

Show-ul era programat să dureze 2 ore, dar a fost redus la o oră și 25 de minute, până la 00,40.

Traficul spre Bonțida a fost infernal, iar un autobuz plin de fani care a plecat la ora 17,50 de la Expo Transilvania din Cluj-Napoca a făcut 3 ore până la festival.

Ploaia, care a devenit marcă înregistrată a Electric Castle, a fost un bun prilej de etalare a unei game diverse de pelerine și cizme de cauciuc.

Electric Castle are loc la Castelul de la Bonțida în perioada 16-20 iulie.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cu jalba la Prefectura Cluj. Patronii din HORECA: Pachetul de măsuri fiscale riscă să genereze un șoc economic devastator

Publicat

De

Horeca

Organizația Patronală HORECA Cluj-Napoca își manifestă îngrijorarea maximă pentru viabilitatea industriei ospitalității și susține că recentul pachet de măsuri fiscale anunțat la nivel național, în special majorările cotelor de TVA, ”riscă să genereze un șoc economic devastator asupra unui sector deja fragilizat de crize succesive”.

Într-un memoriu transmis Prefecturii Cluj, în cadrul unei întâlniri cu prefectul Maria Forna, patronii de restaurante și localuri avertizează că măsurile vor conduce inevitabil la o contracție a consumului, la închiderea de afaceri și la pierderea locurilor de muncă.

”Faptul că aceste avertismente nu au fost luate în considerare în deciziile finale ne plasează într-o situație critică.
În acest context național extrem de dificil, problemele administrative și birocratice preexistente la nivel local devin bariere insurmontabile, care amenință direct supraviețuirea multor afaceri corecte. De aceea, apelăm la sprijinul și la atribuțiile legale ale Instituției Prefectului pentru a analiza și media soluționarea mai multor provocări majore”, se arată în memoriu.

Birocrația excesivă

Astfel, în ceea ce privește forța de muncă, patronii din HORECA reclamă durata extinsă și birocrația excesivă în procedurile de angajare a personalului extracomunitar, vital pentru funcționarea sectorului nostru, iar legat de actul de control, sesizează lipsa de predictibilitate, uniformitate și uneori transparență în modul de desfășurare a controalelor efectuate de diverse organisme ale statului.

”În ceea ce privește autorizarea generală de funcționare, birocrația disproporționată impusă de administrația locală din Cluj-Napoca în procesul de autorizare, demonstrată printr-o analiză comparativă cu alte mari municipii, care contravine direct spiritului legislației naționale de simplificare (ex: Legea nr. 310/2024).

Tratament discriminatoriu

De asemenea, legat de autorizarea specifică a teraselor sezoniere, sesizăm tratamentul neunitar și discriminatoriu în regimul de autorizare a teraselor de pe domeniul public, unde se impun costuri și proceduri (precum Autorizația de Construire anuală) mult mai împovărătoare pentru o categorie de operatori față de alta”, precizează Organizația Patronală HORECA Cluj.

Reprezentanții acesteia consideră că o colaborare strânsă între mediul de afaceri și autoritățile publice, facilitată de Prefectura Cluj, ”este esențială pentru a corecta aceste disfuncționalități și pentru a asigura un climat economic echitabil și predictibil”.

Simplificarea birocrației

Prefectul Clujului, Maria Forna, a afirmat că discuțiile s-au axat pe identificarea soluțiilor comune la provocările cu care se confruntă industria ospitalității, iar printre principalele subiecte abordate s-au numărat problematica angajării lucrătorilor extracomunitari, eficientizarea procesului de autorizare a activităților HORECA, simplificarea birocrației și armonizarea legislației locale și naționale cu nevoile specifice ale sectorului.

De asemenea, s-a discutat despre importanța evenimentelor culturale și gastronomice în promovarea turistică a județului.

”Am ascultat doleanțele și propunerile reprezentanților Organizației Patronale a Industriei Ospitalității și am subliniat angajamentul Instituției Prefectului de a sprijini dezvoltarea sănătoasă a mediului de afaceri. În cadrul întâlnirii s-a stabilit un calendar de acțiuni concrete, inclusiv întâlniri de lucru pentru a se identifica soluții la problematicile semnalate.
Un dialog constant între autorități și reprezentanții mediului de afaceri este crucial pentru dezvoltarea economică a județului nostru”, a menționat Forna.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate