Connect with us

ECONOMIE

Aurul a mai DEPĂȘIT un prag. La cât a ajuns gramul

Publicat


Preț istoric pentru aur

La începutul acestei săptămâni, prețul gramului de aur a atins un record de 437,1590 lei. Acesta a devenit istorie miercuri, când prețul a urcat la 440,2758 lei. Evoluția s-a datorat aprecierii metalului galben la 2.872,10 dolari/uncie, ceea ce a acoperit eventualele pierderi care s-ar fi datorat scăderii monedei americane.

Evoluția ascendentă a metalului galben este consecința creșterii tensiunilor la nivel mondial. Există riscul majorării inflației, în urma scumpirii prețurilor la materiile prime, în special la petrol și gaze naturale, după ce administrația de la Casa Albă a anunțat dorința sa de a creștere taxele vamale la importurile din Mexic, Canada, China și Uniunea Europeană. La aceasta se adaugă riscul amplificării conflictelor armate din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Aurul a mai DEPĂȘIT un prag. La cât a ajuns gramul

Cursul monedei naționale a revenit la 4,9766 lei, valoare stabilită luni. Tranzacțiile se realizau în culoarul 4,976 – 4,977 lei.

În opinia analiștilor BCR, cursul de schimb pentru finalul acestui an este „5,08 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent mare”. Reamintim că bugetul de stat a fost construit pe o valoare medie anuală a euro de 5,01 lei, care a fost anticipat de Comisia Națională de prognoză încă din septembrie trecut.

La rândul lor, sondajul realizat în rândul membrilor CFA România estimează pentru sfârșitul anului o valoare medie a cursului de 5,0886 lei/euro, în timp ce inflația ar urma să se mențină în jurul pragului de 5%.

Decizia BNR de a menține rata de referință la 6,5%, valoare stabilită în august trecut, suprapusă peste evoluția inflației și a perspectivei negative a ratingului de țară, așa cum au decis agențiile Fitch și Standard&Poor´s, dar și scăderea lichidității din piața monetară, după ce Trezoreria se împrumută direct de la băncile comerciale, au determinat dealerii să ridice dobânzile interbancare spre 6%, cu efect direct asupra indicilor ROBOR.

De circa o săptămână, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,94%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,01% iar cel la 12 luni la 6,11%.

Optimismul investitorilor din piața internațională se menținea la cote mai ridicate, în lipsa introducerii unor taxe vamale suplimentare de către Administrația de la Casa Albă la importurile din Uniunea Europeană.

„Efectele inițiativelor administrației Trump”

Aceasta a produs o apreciere a euro la 1,0370 – 1,0431 dolari, după scăderea la începutul săptămânii la 1,0211 dolari. Această evoluție a coborât cursul monedei americane de la 4,8595 lei, în ședința de luni, la 4,7728 lei, în cea de miercuri.

Tendința s-ar putea modifica, după ce oficiali ai Rezervei Federale americane au afirmat că instituția este în favoarea unor noi majorări ale dobânzilor, dar așteaptă să vadă efectele inițiativelor administrației Trump.

Francul elvețian s-a menținut în jurul pragului de 0,94 franci/euro, iar cursul de miercure aceasta a scăzut de la 5,3005 la 5,2971 lei. În schimb, lira sterlină a revenit la peste 1,20 euro, iar media a urcat de la 5,9378 lei, la jumătatea săptămânii trecute, la 5,9880 lei.

Volatilitatea bitcoin a fost mai ridicată, dar s-a menținut în apropierea pragului de 100.000 dolari. Miercurea aceasta, acesta fluctua între 97.198 și 98.949 dolari. Ethereum a atins luni un minim de 2.176 dolari, dar a crescut la jumătatea acestei săptămâni la 2.701 – 2.820 dolari, față de 3.420 dolari la începutul celei precedente.

Radu Georgescu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Când poartă porcul paie’n gură. Cum se „citea” vremea în satele clujene din vechime. Bătrânii tălmăceau ”mesajele” naturii

Publicat

De

Cum se "citea" vremea în vechime în satele clujene

Expresia când „poarta porcului paie în gură” e adevărată și, mai mult, reprezenta un semn de schimbare a vremii cunoscut în satele clujene din vechime.

Bătrânii satului, spun spaicliștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj știau tălmăci mesajele pe care le transmitea natura.

Cum se ”citea” vremea, în satele clujene din vechime

Sigur, cei în vârstă erau cei care învățau, în timp, să privească atent la tot ce-i înconjura și să interpreteze semnele cerului, comportamentul animalelor și al păsărilor, pentru a putea anticipa schimbarea vremii și, în funcție de acest lucru, să-și organizeze muncile agricole.

”În vechime, oamenii din localitatea clujeană Râșca știau că atunci când răsărea soarele cu o lumină prea intensă, ori apunea într-o geană de nor roșiatic, urma să plouă. Vremea rea era prevestită și de animale sau păsări. Spun oamenii că atunci când <<poartă porcul paie în gură>>, când rândunelele zboară jos, pe lângă pământ, când vrăbiile se adună în stol și sunt foarte guralive, sau când măța își linge parul, vine ploaie”, arată specialiștii clujeni.

Credințe care s-au păstrat până în zilele noastre

Existau și alte credințe care se păstrează și astăzi în satele din zona de munte a Clujului. Astfel, oamenii încă folosesc ritualurile care îi ajută să fie sănătoși la cap sai să nu li se „strâmbe fața”.

„Când auzi primu’ tunet de vară, să te lovești de trei ori în cap cu ceva din metal, ca să fi tare și sănătos la cap. Când vezi vântoasele (vârtejuri de vânt) primăvara, să scuipi de trei ori în cruciș, să te întorci cu spatele și să-ți faci semnul crucii, ca să nu-ți strâmbe fața. Tot așa, înainte să bei apă dintr-un izvor, fântână sau un vas nou, să sufli de trei ori în semnul crucii”, mai arată spcialiștii clujeni.

Foto: După ploaie – Măguri, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. O nouă OPȚIUNE pentru șoferii clujeni, după anvelopele de iarnă și de vară: FĂRĂ anvelope. Epopeea unui șofer BEAT

Publicat

fara roti

După anvelopele de iarnă și de vară, șoferii clujeni mai au o opțiune: fără anvelope. Cel puțin asta a ales un șofer care a condus mai mulți kilometri o mașină fără două anvelope, adică metal pe asfalt.

Acesta ar fi fost oprit în trafic la Gârbău, martorii spunând că ar fi fost băut.

VIDEO. O nouă OPȚIUNE pentru șoferii clujeni, după anvelopele de iarnă și de vară: FĂRĂ anvelope. Epopeea unui șofer BEAT

„Treaz-trezuț era omul”, comentează sarcastic un martor.

„Ferească Dumnezeu ce gălăgie o făcut când o trecut prin Gârbău și ce miros urât o lăsat după ce o tras fiarele alea pe jos fără roți. Înnebunește lumea asta”, a comentat o internaută.

Sursa video: Info Trafic jud. Cluj, Izabella Moldovan Hences

Citește mai departe

EVENIMENT

Platformă de e-learning la Cluj pentru cursuri de prim ajutor în format digital, finanțată prin PNRR – comunicat de presă

Publicat

pnrr

Medstarter SRL anunță lansarea proiectului „Resus e-Learning”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția I3. Scheme de ajutor pentru sectorul privat, titlu apel: „Digitalizarea IMM-urilor – grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale”.

Obiectivul general al proiectului

Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea unei platforme de e-learning pentru cursuri de prim ajutor în format digital, facilitând accesul la informații esențiale într-un mod interactiv și accesibil.

Obiective specifice ale proiectului:

Dezvoltarea platformei cu integrare în website-ul companiei;

Crearea și adaptarea conținutului educațional pentru mediul digital;

Promovarea platformei în mediul online pentru a ajunge la un public larg;

Evaluarea și îmbunătățirea platformei pe baza feedbackului utilizatorilor.

Detalii despre proiect:

Valoarea totală a proiectului: 176.518,18 RON

Valoarea finanțării nerambursabile: 131.582,23 RON

Cod proiect: 6272

Contract de finanțare: 6272.1/i3/c9

Data de începere: 01.03.2025

Data de finalizare: 31.12.2025

Date de contact:

Beneficiar: Medstarter SRL

Persoană de contact: Oprea Mihai Răzvan

Email: mihai.oprea@academiadeprimajutor.ro

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean Cluj cumpără teren pentru realizarea unei parcări pentru vizitatorii Castelului Bánffy din Răscruci

Publicat

De

Consiliul Județean Cluj cumpără un teren de peste 2.600 mp pentru realizarea unei parcări pentru vizitatorii Castelului Bánffy de la Răscruci, modernizat și redeschis în toamna anului 2023.

Consilierii județeni vor aproba, în ședința ordinară de joi, 20 martie, achiziționarea unui teren din vecinătatea Castelului Bánffy de la Răscurci pentru amenajarea unei parcări pentru vizitatorii obiectivului turistic.

883.000 de lei pentru teren

Este vorba despre un teren în suprafață de 2.627 mp aparținând SC VALEX ORIZONT SRL, care urmează să fie achiziționat de județul Cluj pentru suma de 883.044 lei (177.500 euro). Suma a fost stabilită în urma negocierilor dintre proprietar și o comisie a Consiliului Județean Cluj, terenul fiind evaluat inițial la 892.994 lei (179.500 euro) de către un evaluator ANEVAR independent.

Parcarea existentă, neîncăpătoare pentru vizitatori

Încă de la redeschiderea acestui obiectiv turistic, Consiliul Județean Cluj a identificat nevoia amenajării unei parcări pentru primirea vizitatorilor monumentului istoric.

„Odată cu darea în folosință a obiectivului s-a constatat faptul că numărul existent de locuri de parcare (situate în partea frontală a castelului) este insuficient chiar și pentru vizitatorii ocazionali. Cu atât mai mult, în situația organizării unor evenimente de mare anvergură, locurile de parcare sunt insuficiente raportat la numărul mare de participanți care, datorită situării obiectivului, nu pot călători cu un alt mijloc de transport decât autoturismul personal. De exemplu, la Festivalul Internațional de Film Transilvania au participat peste 1.500 persoane, numărul autovehiculelor fiind de ordinul sutelor”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Teren achizionat de CJ Cluj pentru extinderea parcării

Amenajarea unei parcări în incinta obiectivului a fost respinsă de Direcția Județeană pentru Cultură Cluj, și nici nu au fost identificate în vecinătatea obiectivului imobile aflate în domeniul public al Comunei Bonțida, care să poată fi obținut cu titlu gratuit.

Astfel, Consiliul Județean Cluj a solicitat firmei SC Valex Orizont SRL, proprietarul unui imobil aflat în vecinătate, care anterior și-a exprimat disponibilitatea de a amenaja și a da în chirie o parcare, să comunice disponibilitatea de vânzare a acestuia. Proprietarul terenului a răspuns pozitiv propunerii, iar în urma negocierilor, s-a ajuns la suma de 883.044 lei pentru achiziționarea terenului. În caz contrar, CJ Cluj putea demara procedura de expropriere a imobilului.

Amintim că, în noiembrie 2023, a fost redeschis publicului Castelul Bánffy din Răscruci, în urma unui amplu proiect de reabilitare și restaurare a clădirii monument istoric. În bugetul Județului Cluj pe anul 2024 a fost alocată suma de 4.580.000 lei pentru achiziția unui teren și realizării parcării.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate