Connect with us

EVENIMENT

ATENȚIE. Top 10 alimente DĂUNĂTOARE pentru sănătatea dinților. De ce să te ferești

Publicat


alimente daunatoare dinti

În continuare veți afla topul a 10 alimente dăunătoare pentru sănătatea dinților de care să vă feriți. Cu toții ne dorim să avem dinți frumoși și gingii sănătoase. Pentru a obține acest lucru, igiena dentară și vizitele regulate la dentist sunt esențiale, însă și obiceiurile alimentare au un rol foarte important. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne dezvăluie care sunt alimentele dăunătoare pentru sănătatea dinților.

Citește și: PRIJIN pe perioada iernii. Anunţul ministrului Muncii

„Obiceiurile zilnice de igienă orală și vizitele regulate la medicul stomatolog sunt esențiale pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Dieta are însă și ea un rol extrem de important pe care nu trebuie să îl neglijăm. Există alimente și băuturi pe care e recomandat să le evităm ori, după consumarea cărora, să curățăm foarte bine dinții”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Sorina Stroe medic stomatolog 1

Sorina Stroe

Top 10 alimente dăunătoare

Dulciuri și bomboane cu zahăr

Vorbim aici despre bomboane, acadele, caramele, dropsuri sau jeleuri. Cu cât stau mai mult pe dinți, având textura lor lipicioasă, cu atât sunt mai nocive pentru sănătatea dentară favorizând apariția cariilor. Recomand să ne spălăm pe dinți imediat după ce le consumăm, deși ideal ar fi să le evităm pe cât posibil. Dacă ai poftă de dulce, este de preferat să consumi puțină ciocolată neagră și să periezi apoi dinții.

Băuturi carbogazoase

Fie că vorbim despre variantele cu zahăr sau despre cele cu îndulcitori, băuturile carbogazoase sunt acide și produc eroziune la nivelul smalțului. Cel mai bine ar fi să le evităm pe cât posibil și să le înlocuim cu alte tipuri de băuturi. Totuși, când le consumăm, nu spălăm imediat dinții pentru că ele creează un mediu acid în interiorul cavității orale. Și nu în ultimul rând, băuturile răcoritoare de culoare închisă pot păta dinții”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Murături

Deși poate nu v-ați gândit că murăturile pot avea un impact negativ asupra sănătății dentare, însă e bine să le evităm doarece ele conțin oțet (acid) și, de cele mai multe ori, zahăr. Acidul atacă smalțul dinților, iar zahărul favorizează apariția cariilor.

Vin roșu

În primul rând, vinul este acid. Apoi, induce xerostomie (senzație de gură uscată). Alcoolul, în general, scade cantitatea de salivă, iar dinții noștri au nevoie de salivă pentru a se proteja. Este de preferat să ne spălăm pe dinți înainte de a consuma vin roșu pentru a reduce placa bacteriană de care se poate lipi. Așa cum era de așteptat, el și pătează dinții. Așadar, trebuie să ne spălăm pe dinți și după consum. Nu însă imediat, ci așteptăm cel puțin 30 de minute pentru a se reduce ph-ul acid”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citrice

Consumate în cantități mari, citricele erodează smalțul dentar și, prin urmare, pot favoriza apariția cariilor. Le putem consuma sub formă de fresh, cu paiul, pentru a reduce cât mai mult suprafața de contact cu dantura.

Carbohidrați rafinați

Mă refer aici, spre exemplu, la crakers. Aceștia induc inflamație în organism, conform unor studii realizate de oamenii de știință. Nici pâinea nu este sănătoasă pentru dinți. Atunci când mestecăm pâinea, saliva descompune amidonul în zahăr. Totodată, pe măsură ce o mesteci, pâinea se lipește de zonele dintre dinți, fapt ce poate provoca apariția cariilor”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Suplimente utilizate în sport

Acestea au de obicei o textură lipicioasă, vâscoasă. Sunt acide și atacă smalțul dinților. Din acest motiv, pe termen lung favorizează apariția cariilor.

Zahăr sub orice formă sau mierea

În cavitatea orală se regăsesc foarte multe familii de bacterii, unele bune, care ne ajută, altele rele (patogene, de genul Streptococcus mutans și Streptococcus sorbrinus). Aceste bacterii, atunci când se întâlnesc cu zahărul și îl digeră, formează la nivelul dințilot placa bacteriană, foarte lipicioasă. Dacă ea nu este îndepărtată prin periaj sau de către fluxul salivar, declanșează al doilea proces, cel în urma căruia se produc cantități mari de acizi, care demineralizează dinții, sensibilizând smalțul si predispunându-ne la apariția cariilor. Nu recomand așadar zahărul, indiferent că este alb sau brun. Nici mierea”, este de părere medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citește și: 500 de clujeni au fost gratuit la stomatolog printr-un proiect al Primăriei Cluj-Napoca

Sos de roșii

Roșiile sunt acide și conțin carbohidrați. Au astfel un dublu rol negativ asupra sănătății orale.

Oțet de mere

Deși este un foarte bun antioxidant, oțetul de mere este foarte acid. Lesne de înțeles de ce nu face bine sănătății dinților. Dacă totuși alegem să îl consumăm, recomand diluarea lui cu apă”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. AMENZI de un milion de lei aplicate de inspectorii OPC Cluj societății Unicarm. Ce nereguli au găsit

Publicat

Inspectorii OPC Cluj au aplicat amenzi totale de un milion de lei societății Unicarm pentru neregulile constatate, la 24 dintre punctele de lucru, precum și la depozitul logistic aparținând acestuia, în urma unor controale efectuate în data de 19 februarie 2024.

„Ca urmare a informațiilor apărute în mediul online, începând cu data de 19.02.2024, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj a desfășurat o acțiune  de control  la  operatorul economic SC Unicarm Supermarket SRL, care are puncte de lucru în toată regiunea (11 în Bihor, 4 în Satu Mare, 4 în Sălaj, 3 în Maramures, 1 în Bistrița Năsăud, 3 în judetul Cluj).

VIDEO FOTO. AMENZI de un milion de lei aplicate de inspectorii OPC Cluj societății Unicarm. Ce nereguli au găsit

Pentru neregulile constatate, la 24 dintre punctele de lucru, precum și la depozitul logistic aparținând acestuia, echipele de control au aplicat următoarele sancțiuni:

–              79 amenzi contravenționale în valoare totală de 1 milion lei

–              7 avertismente

–              oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valoare de aproximativ 450.000 lei

–              oprirea definitivă de la utilizare a materiilor prime cu data durabilității minimale depășită, în cantitate de peste 1 tonă de produse

–              oprirea temporară de la comercializare a produselor în valoare de circa 3 milioane lei

–              oprirea temporară a prestării serviciilor și a comercializării produselor până la remedierea deficiențelor în cazul a 3 unități si a depozitului.

–              oprirea temporară a prestării serviciilor în zonele vitrinelor frigorifice neigienizate și/sau la raionul de legume-fructe (12 vitrine)

–              decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte/înselătoare.

Abaterile de la legislație constatate au fost:

–              utilizarea de practici comerciale incorecte, contrare cerințelor diligenței profesionale, prin neconcordanța dintre elementele de identificare și caracterizare ale produselor specificate pe eticheta aplicată de producător și cele prezentate pe eticheta de la raft de către vânzător, nerespectarea ofertelor promoționale, diferențe între gramajele aferente cantității declarate și celei cântărite

–              prezența în incintă a insectelor (gândaci)

–              comercializarea unor legume și fructe, depreciate calitativ, cu modificări organoleptice, puncte de mucegai, care nu corespund categoriei de calitate declarate

–              comercializarea unor produse scoase din ambalajele originale, fără elemente de identificare și fără posibilitatea stabilirii încadrării în data durabilității minimale stabilită de producător

–              comercializarea unor produse cu data durabilității minimale stabilită de producător depășită

–              folosirea unor materii prime cu data durabilității minimale stabilită de producător depășită, pentru prepararea produselor de patiserie

–              comercializarea unor produse din carne cu prezenţa masivă a gheţii şi zăpezii în interiorul ambalajului, ridicându-se suspiciunea rezonabilă a întreruperii lanţului frigorific

„Nerespectarea regimului de temperatură de expunere a produselor alimentare recomandată de producător”

–              folosirea unor spaţii frigorifice de păstrare/expunere a produselor insalubre, cu resturi alimentare, praf, impurităţi, rugină, mucegai

–              comercializarea unor produse alimentare cu ambalajul devidat, deteriorate, improprii a fi comercializate deoarece există suspiciunea contaminării conținutului

–              nerespectarea regimului de temperatură de expunere a produselor alimentare recomandată de producător sau lipsa monitorizării temperaturii de păstrare pentru a se asigura că sunt respectate indicațiile producătorului pe perioada transportului și/sau expunerii la comercializare a produselor

–              depozitarea unor produse alimentare direct pe paviment

–              utilizarea unor rafturi, cărucioare de manipulare marfă sau navete neigienizate

–              utilizarea balanțelor (cântar) fără verificarea metrologică efectuată

–              comercializarea unor produse cu fără elemente de identificare şi caracterizare complete şi corecte, fără instrucțiuni, avertismente, atenționări specifice sau fără traducerea acestora în limba română

–              comercializarea unor produse alimentare însoțite de sintagma 100% românesc, în timp ce pe etichetă era menționat. la țara de origine, provenind din UE si NON UE.

Actiunile de control se află încă în desfășurare, comisarii CRPC RNV Cluj continuând acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.

Aspectele invocate în cadrul acestui comunicat sunt ilustrate cu imagini realizate în timpul controalelor”, a transmis OPC.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Copiii, ajutați într-un proiect UMF Cluj. Picătura de sânge care identifică erorile înnăscute de metabolism la nou-născuți

Publicat

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca derulează, în premieră națională, proiectul pilot METABO MS de screening neonatal, cu finanțare europeană de aproape un milion de euro. Acesta are rolul de a identifica erorile de metabolism la nou-născuții din 11 județe ale Transilvaniei și a trage un semnal de alarmă dacă există vreun pericol pentru bebeluși de a dezvolta, ulterior, o boală. Ulterior, cu tratamente adecvate, micuții pot duce o viață normală.

Directorul proiectului METABO MS este rectorul UMF Cluj-Napoca, prof.dr. Anca Buzoianu, care este medic pediatru.

Copiii, ajutați într-un proiect UMF Cluj. Picătura de sânge care identifică erorile înnăscute de metabolism la nou-născuți

Analizele sunt realizate cu un spectometru de masă în tandem ultramodern, care a costat 380.000 de euro, în laboratorul METABO MS din cadrul Centrului de Cercetări pentru Medicină Avansată MEDFUTURE al UMF.

Responsabilul cu implementarea proiectului METABO MS prof. dr. Cristina Adela Iuga, și unul dintre beneficiarii proiectului prof.dr. Gabriela Zaharie de la Clinica de Ginecologie 1, Sectia Neonatologie, au explicat pentru Cluj24 care este importanța screeningului neonatal.

Proiect – pilot la Cluj

Rep: De ce a fost nevoie de un astfel de proiect în România?

Cristina Iuga: Noi am identificat nevoia unui asemenea proiect de screening neonatal pentru erori genetice înnăscute la colegii noștri de la Clinica de Pediatrie, departamentul de Genetică medicală, care, inițial, ne-au abordat știind că avem expertiză în spectrometria de masă pentru a ne solicita să facem diferite determinări în situații în care ei făceau diagnostic tardiv la copiii cu tulburări de neurodezvoltare sau cu alte simptome clinice care nu puteau fi explicate prin analizele curente.

La momentul când această competiție a fost lansată în 2020, ne-am gândit că poate este de interes pentru Ministerul Sănătății, care finanța proiectul, să încercăm să dezvoltăm un proiect-pilot în care să facem screening neonatal la copii pentru a identifica erorile înnăscute de metabolism cât de precoce este posibil.

Efecte asupra sănătății unui nou-născut

Rep: Ce înseamnă aceste erori și ce efecte au asupra sănătății unui nou-născut?

C.I: Erorile înnăscute de metabolism, în general, sunt erori genetice. Se datorează unor mutații ale unor gene și, de regulă, se manifestă prin funcționarea insuficientă, incorectă sau deloc a unor procese metabolice care conduc fie la acumularea de metaboliți în organism, fie la lipsa unor metaboliți.

Aceste deficiente pot avea un tablou clinic  extrem de divers de la  tulburări neuromotorii, la retard mental sau tulburări la nivelul organelor, pentru că, de fapt defectul împiedică funcționarea normală a metabolismului celular.

Uneori enzimele implicate există, dar nu în cantitate suficientă sau nu funcționează corect. Și atunci aceste lucruri duc, de regulă, la manifestări clinice mai mult sau mai puțin grave în dezvoltarea ulterioară a copiilor.

Dintr-o picătură de sânge

Rep: Practic, dintr-o picătură de sânge uscat dumneavoastră decelați anumiți metaboliți care pot oferi informații privind modul în care funcționează procesele metabolice celulare la momentul testării

C.I: Da, dintr-o picătură de sânge uscat noi reușim in acest moment, prin spectrometria de masă, să identificăm 26 de metaboliți.

Acești metaboliți, ca să-i numim mai simplu, sunt aminoacizi și acilcarnitine, două categorii de substanțe pe care noi le avem în sânge și în care rapoartele dintre ele ne dau indicii privind funcționarea proceselor metabolice în care sunt implicate.

În momentul în care metaboliții, în sine, un anumit aminoacid sau o combinație de aminoacizi sau o combinație de aminoacizi și acilcarnitină, au valori suspecte, înseamnă că un anume proces metabolic nu funcționează și asta te duce către o anumită patologie.

Practic, e un semnal de alarmă că, pe patologia respectivă, procesul metabolic care implică metaboliții respectivi nu funcționează în parametri normali.

Teste după naștere

Rep: Testele în cazul nou-născuților se fac la cât timp după naștere?

C.I: Recoltarea se face în primele zile de viață deoarece atunci este relevant, fiind patologii în cazul cărora, în timp, se modifică nivelul de metaboliți și nu mai sunt rezultate atât de concludente ca și la momentul nașterii.

Recoltarea se face în maternitate, înainte ca acel copil să fie externat.

Probele se duc la laboratoarele regionale de screening, care prin program național decontează trei patologii, și anume fibroza chistică, fenilcetonurie și hipotiroidismul.

De la laboratoarele regionale de screening, în cazul nostru Laboratorul Regional de Screening Cluj cu șapte județe, Laboratorul Regional Mureș cu două județe și Laboratorul Regional Timiș cu două județe, probele ajung la noi și noi facem acest screening extins pentru aceeași copii pentru care se face screeningul național în acest moment.

Singurul echipament certificat IVD din România pentru screening neonatal

Rep: Acest proiect este în premieră pe țară. Screeningul neonatal extins se face doar la Cluj?

C.I: Da, este un proiect-pilot de screening neonatal extins prin spectrometrie de masa. Nu întotdeauna faptul că ai un echipament care se numește spectrometru de masă este suficient să faci acest screening neonatal.

Acest echipament de screening neonatal este certificat IVD, adică în limbajul de laborator înseamnă că este acreditat de producător să poată fi utilizat pentru In Vitro Diagnostic.

Este o responsabilitate foarte mare pentru analiști și pentru laborator să genereze niște rezultate în care sa avem încredere.

Și atunci începem cu echipamentul, cu kiturile pe care le folosim, pentru că trebuie să avem certitudinea că dacă avem rezultate suspecte, acestea se datorează probei, nu se datorează factorilor tehnici care pot influența acest lucru.

Din această perspectivă, este singurul echipament dedicat de screening neonatal certificat IVD din România.

Părinții să fie de acord

Rep: Practic, sunteți primii care trag un semnal de alarmă privind starea de sănătate al unui copil testat. Care sunt pașii ulteriori după ce se face testarea bebelușilor?

C.I: În mod normal, procesul începe cu screening-ul neonatal. Orice proces de identificare a unei patologii, a incidenței patologiei respective începe cu screening-ul la nivel populațional.

Din cauza asta, ideal este ca în acest screening să fie complianța foarte mare, toți părinții să fie de acord, pentru că și în acest moment ei pot să participe în screening sau nu.

Este vorba de consimțământul informat al părintelui. Ideea este să fie o complianță cât mai mare, cât mai aproape de 100%, astfel încât să poată fi cuprinși toți copiii.

Noi, practic suntem cei care sesizăm că există deficiențe de metabolism. Noi nu furnizam un diagnostic, pentru că această tehnică nu ne poate spune decât dacă metabolismul celular funcționează în parametri normali sau are deviații de la parametrii normali.

Atunci când înregistrăm rezultate suspecte, adică în afara limitelor de referință, de regulă sunt și valori foarte mari, dar uneori sunt metaboliți cu valori foarte mici, mult prea mici ca să și facă rolul în metabolism, contactăm unitățile de neonatologie unde s-au născut copiii și cerem informații suplimentare: vârsta gestațională, dacă li s-a administrat vreun tratament care ar putea influența rezultatele de laborator, dacă mamei i-a fost administrat vreun tratament care ar putea influența rezultatele pentru a elimina rezultatele fals pozitive.

Analize suplimentare

Există situații în care tratamentul aplicat, vârsta la care s-a născut copilul, tratamentul aplicat mamei influențează concentrațiile de metaboliți pe care noi ii detectam.

Medicul neonatolog corelează starea clinică a copilului la momentul externării cu informația că s-ar putea să existe o eroare de metabolism și dacă datele clinice ne spun că este tranzitorie, din cauza tratamentului sau a altceva, atunci se exclude eroarea genetică de metabolism și cazul e închis.

Dacă după informațiile suplimentare, neonatologii nu pot exclude eroarea înnăscută de metabolism, următorul pas ar fi validarea cantitativă.

Tot pe acești metaboliți, dar nu la etapa de screening, care este calitativă sau semi-calitativ, ci cantitativ, ce cantitate anume are în plasmă, care se face printr-o tehnică similară în laboratoare acreditate și înseamnă confirmarea erorii metabolice.

Dacă se validează și la nivel de metabolism cantitativ, atunci diagnosticul de certitudine se pune genetic, pentru că geneticienii trebuie să confirme că există o eroare înnăscută de metabolism și ea este cauza deviațiilor sau nu există, și sunt alte cauze care duc la acest lucru, care nu sunt neapărat genetice.

Tratamente ulterioare

Rep: Ce se întâmplă în cazul în care la genetician se confirmă că nou-născutul are o posibilă problemă?

C.I: În momentul în care medicul genetician confirmă eroarea genetică, se intră în sistemul de diagnostic certificat cu ce posibilități terapeutice există și când e momentul să se intervină cu ele.

Sunt patologii care se tratează prin diete speciale, practic, clasica fenilcetonurie se tratează prin eliminarea din dietă a fenilalaninei, care nu poate fi metabolizată de acești pacienți și care duce, ulterior, la o viață absolut normală. Altfel, ei fac retard mental dacă această dietă se schimbă ulterior.

Intervin specialiștii

Rep: Deci dacă nu ar ați fi intervenit inițial dvs cu acel semnal de alarmă și, ulterior, geneticianul, copilul ar fi dezvoltat retard mental și alte boli într-un interval oarecare de timp?

C.I: Există familii în care primul copil este cu retard mental, pentru că nu s-a intervenit la timp, nu s-a știut la timp, nu s-a testat, iar la al doilea, deși are aceeași deficiență genetică, este un copil care trăiește cât se poate de normal cu scoaterea din dietă a unui aminoacid.

Sunt patologii pentru care există terapii specifice medicamentoase, de acolo intervin specialiștii.

Dacă tulburările sunt neurologice sau potențial neurologice, intervin neurologii, dacă e pe cardiovascular sunt cardiologii, deja se împarte sarcina către cei care pot să-i ajute să meargă mai departe cu terapie, cu dietă, cu recomandările din ghidurile internaționale, pentru a avea un copil cu o viață cât mai aproape de normal și a evita situațiile extreme care duc la tulburări de neurodezvoltare sau retard, care devin ireversibile.

Rezultatele, la finalul anului

Rep: Se știe la ora actuală câte cazuri cu probleme au rezultat în urma screening-ului neonatal lansat în proiectul METABO MS?

C.I: Încă nu știm, pentru că noi testăm de puțină vreme. Dacă patologia respectivă nu este cu manifestare acută, imediată, atunci durează destul de mult timp până se ajunge în sistem, până se face validarea cantitativă, până se face validarea genetică și până se ajunge la o decizie terapeutică.

După estimările noastre, durează mai mult de șase luni, or noi abia de șase luni testăm, iar primele rezultate pe copiii testați de noi le vom vedea la finalul acestui an.

Atunci vom putea avea primele feedback-uri la cei cu care am menținut rezultatele suspecte după testarea cantitativă, dacă s-au confirmat sau nu și câți s-au confirmat sau nu.

13.000 de copii vor fi testați

Rep: Câți copii au fost testați până acum de la începutul proiectului?

C.I: Semnarea contractului cu Ministerul Sănătății a avut loc în octombrie 2022, iar până în luna iulie 2023 a fost perioada de achiziție a echipamentului, achiziția consumabilelor și realizarea tuturor procedurilor de implementare a bunelor practici în laborator.

În perioada august-septembrie 2023, colegii care fac partea de analiză și de evaluare a probelor au fost la un training, la un schimb de bune practici la unitatea de screening neonatal din Islanda, de la spitalul din Reykjavik.

Am început testarea propriu-zisă din luna noiembrie 2023, moment din care testăm copiii născuți în cele 11 județe – Cluj, Bihor,  Mureș. Timiș, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Harghita, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Satu-Mare, astfel încât acum suntem undeva la aproape 10.000 de copii testați.

Proiectul durează până în aprilie 2024, când avem finalizarea proiectului, iar până atunci ne-am propus să analizăm minimum 13.000 de copii, acesta fiind ținta noastră.

Dar am observat, deja, pe date că probele sunt mai puține comparativ cu aceleași luni din 2023, ceea ce înseamnă că natalitatea în România a scăzut, avem mai puțini copii decât aveam anul trecut, dar, în mare, estimăm că vom avea 13.000 de copii născuți până la finalul lunii aprilie pe care să-i testăm.

Cost mai mic decât în privat

Rep: Ce se va întâmpla după aprilie, după finalizarea proiectului? Ce se va întâmpla în continuare, nu se vor mai face aceste analize deosebit de importante?

C.I: Este un proiect la care și universitatea noastră ține foarte mult, pentru că ține de implicarea socială a UMF Cluj-Napoca, astfel că vom continua testările copiilor.

Din estimările pe care noi le facem în acest moment, întrucât suntem organizație non-profit, costul unei asemenea analize în cadrul laboratorului nostru va fi mai mic decât costul aceleiași analize în sistem privat, care se fac în România, dar probele se trimit în Germania sau în altă parte, iar durata de răspuns e destul de mare și costurile sunt pe măsură.

Pe ultima analiză de cost pe care am făcut-o, ne vom apropia de 95 de lei, în condițiile în care un test oferit de clinicile private de screening neonatal, ajunge la 100 de euro sau chiar mai mult.

Părinții care vor dori, vor putea, după încheierea proiectului, să facă la cerere aceste analize, iar noi vom merge pe două direcții diferite.

Se pot testa zeci de mii de copii

Vom merge pe direcția în care ne vom strădui să menținem funcțional laboratorul și să răspundem tuturor solicitărilor, la cerere, ale părinților care doresc să facă screening neonatal extins pentru copiii lor, la un preț accesibil pentru majoritatea familiilor, iar pe cealaltă parte ne dorim să ne implicăm, să oferim argumente de extindere a screening-ului neonatal în România de la 3 patologii, câte sunt acum, la cât consideră specialiștii necesar.

Plecăm de la faptul că în Europa avem de la 26 de boli pe screening, în Ungaria, la 48 de boli screening în Italia. Nici în Europa situația nu este unitară, dar oricum numărul de boli pe care se face screening e mult mai mare decât 3.

Și atunci noi, teoretic, vom colabora cu toți cei care doresc, de la specialiști, medici specialiști la organizațiile de părinți și organizațiile nonguvernamentale, pentru a susține ideea extinderii screening-ului național din România, în condițiile în care noi am putea acoperi cu echipamentele pe care le avem o mare parte din Regiunea de Nord-Vest a României.

Suntem capabili, la capacitate maximă, să facem undeva între 50.000 – 60.000 de probe pe an, iar numărul de copii născuți în România anul trecut a fost 127.000. Deci cred că două laboratoare de screening, maxim trei la nivel național, ar face față cu brio acestei testări.

Argumente pentru părinți

Rep: Cum pot fi părinții convinși de necesitatea acestei testări a copiilor lor, acum în cadrul proiectului, dar și ulterior?

C.I: Eu cred că e o problemă de comunicare și de educație civică. Sunt absolut convinsă că dacă un părinte înțelege care este consecința ”da”- ului sau ”nu”- lui, nu văd niciun motiv să nu accepte. Dar trebuie convins cu argumente, nu trebuie obligat sau forțat.

Asta înseamnă că trebuie intensificate eforturile la nivel public de informare publică, la un nivel de cunoștințe pe care îl înțelege toată lumea despre impactul screeningului neonatal la nivelul populației de nou născuți.

Analizele durează o oră și jumătate

Andreea Soporan, care este farmacist specialist în farmacie clinică și doctorand la UMF Cluj-Napoca, a precizat la rândul său că după ce probele ajung la laborator, primul pas este extragerea metaboliților din spoturile de sânge cu ajutorul unui kit care permite extragerea aminoacizilor și a acilcarnitinelor.

”Procesul durează între o oră și o oră și jumătate. După extragerea metaboliților are loc transferul din placa de filtru în placa de injectare, iar ulterior aceasta din urmă este introdusă în sistem, în spectrometrul de masa, cuplat cu un cromatograf de lichide.

Putem realiza cam 4 plăci pe zi la capacitate maximă”, a explicat Andreea Soporan.

Aceasta și colega sa, farmacist specialist în laborator farmaceutic și doctorand la UMF Cluj-Napoca, Luiza Bogoș, s-au specializat în unitatea de sreening neonatal din Rejkyavk, Islanda pentru a putea lucra în proiectul METABO MS. Spectrometrul de masă de la Cluj este de același tip care se folosește în laboratorul de screening din Rejkyavik.

Servicii de prevenție

Șeful Secției de Neonatalogie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, prof. dr. Garbriela Zaharie, a afirmat la rândul său că un astfel de program de screening neonatal este important pentru toți nou-născuții.

”Un program de screening bine pus la punct reprezintă o creștere a calității asistenței medicale și, în același timp, o creștere a accesului la servicii de sănătate de calitate.

Vorbim de servicii de prevenție de facilitare a unei terapii precoce de prevenție a complicațiilor și chiar a decesului în cazul unui nou născut cu o boală metabolică de care nu știe”, a precizat Gabriela Zaharie.

Potrivit acesteia, în general, bolile metabolice sunt niște surprize, în condițiile în care copiii se nasc, aparent, sănătoși, iar în timpul sarcinii mama se simte foarte bine.

”Lucrurile apar pe măsură ce copilul nu începe să se hrănească și, în funcție de deficiența care există, pe diferite linii metabolice pot apărea semne și simptome sau chiar deces.

Viață normală pentru nou-născuți

A face screening înseamnă a recolta două-trei bulinuțe de sânge, în proiect existând o tehnologie actualizată pentru depistare și pentru diagnostic, iar acel copil va intra pe un drum de evaluare mai completă, diagnostic, confirmare de diagnostic și conduită de specialitate.

Dacă se intervine la timp, va avea o viață normală”, a explicat șeful Clinicii de Neonatologie.

Gabriela Zaharie a precizat că, în cazul fenilcetonuriei, dacă diagnosticul se face la naștere în cadrul acestui screening, și copilul are își menține regimul, va avea o calitate normală a vieții, față de unul la care diagnosticul se face mai târziu.

”De obicei, după 4-6 luni de viață încep semnele, iar creierul se compromite și aduce cu sine întreg cortegiul de suferințe neurologice care duc la retard mintal sever”, a precizat aceasta.

Recomandări pentru mămici

În cadrul Clinicii de Neonatologie Cluj, mamele acceptă, în general programul de screening.

”Recomand mămicilor să facă acest screening neonatal pentru nou-născuți și le aducem în vedere șansa pe care o au de a face un screening extins care înseamnă de la 30 la 50 de boli.

Sigur, nu se poate acoperi întreaga patologie, ci doar cele care au o incidență sau care au posibilitatea de a fi vindecabile”, a conchis Gabriela Zaharie.

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujenii se vor putea bucura și în acest an de lalele colorate. Câți bulbi au fost plantați de Primărie

Publicat

De

În așteptarea primăverii, la Cluj-Napoca au început, deja, lucrările de amenajare a spațiilor verzi deținute de Primărie.

Potrivit city managerului Gheorghe Șurubaru, clujenii și turiștii se vor putea bucura și în această primăvară de flori colorate, printre care o mulțime de lalele.

Clujenii se vor putea bucura și în acest an de lalele colorate. Câți bulbi au fost plantați de Primărie

Eco Garden, cu ajutorul RADP Cluj-Napoca lucrează deja la curățarea și amenajarea spațiilor verzi din oraș.

Iar lalelele nu vor lipsi nici în acest an din peisaj.

„În toamna anului trecut au fost plantați peste 700.000 de bulbi de lalele, care vor înflori la primăvară în tot orașul, pe grupuri mari. De asemenea sunt plantate florile anuale, și aici sunt alte 160.000 de bucăți”, a declarat la Napoca Live city managerul Gheorghe Șurubaru.

Acesta a mai precizat că până la începutul primăverii, la Cluj-Napoca vor fi plantnați și 1.082 de arbori cu balot. Aceasta acțiune a început deja, iar până acum au fost plantați aproape 600.

Foto: Primăria Cluj

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pokerul ca o carieră: PROVOCĂRI și stil de viață (P)

Publicat

Cei mai mulți pasionați de poker fac parte din categoria jucătorilor recreaționali. Sunt oameni care văd această activitate strict ca o metodă distractivă și se bucură de experiența în sine, fără ca viața lor să fie influențată în vreun fel de rezultat. Jocul responsabil este prioritatea lor, în așa fel încât să se poată distra cât mai mult.

Sub 1% dintre jucători, cei cu abilități deosebite, aleg să urmeze o carieră de profesioniști. Din momentul în care au făcut acest pas, pokerul devine sursa lor de finanțare pentru viața de zi cu zi și este practic locul de muncă. Apare astfel o presiune în plus.

Pokerul ca o carieră: PROVOCĂRI și stil de viață (P)

Cei mai mulți care fac acest pas încep ca jucători recreaționali, însă sesizează că au rezultate foarte bune la turneele de Texas Hold’em la care iau parte la operatorii online. Și, după o analiză atentă, ajung la concluzia că li s-ar potrivi o carieră în pokerul profesionist. Profesioniștii sunt împărțiți în două categorii: cei care aleg să evolueze în continuare în mediul online, unde obișnuiesc să joace la mai multe mese odată, plus cei care evoluează doar la turnee live. Desigur, ambele activități pot fi combinate.

YouTube video

De ce ai nevoie pentru a fi un jucător profesionist de poker

În primul rând, este important să înțelegi că, din momentul în care pokerul a devenit „locul tău de muncă”, nu vei avea un salariu fix. Așadar, asigură-te că înainte ai un fond de urgență pus bine, în așa fel încât viața ta să nu fie afectată de eventualele variații de la poker. Acestea sunt, până la urmă, inerente și li se întâmplă și celor mai buni jucători.

Vor fi luni în care te vei descurca foarte bine și vei fi mult pe plus, dar s-ar putea să existe și perioade în care jocul să nu îți iasă. Tocmai din acest motiv, este indicat să știi cum să îți gestionezi bugetul, să fii echilibrat și să nu te lași dus de val. Pokerul profesionist nu este pentru oricine, iar dacă simți că nu poți face față poți rămâne un jucător recreațional care să se bucure de farmecul acestui joc.

Gestionarea emoțiilor devine și mai importantă

Gestionarea emoțiilor face parte din jocul de poker indiferent de nivel. Dar când ești jucător profesionist devine cu atât mai importantă. Asta pentru că deciziile pe care le iei îți pot influența viața de zi cu zi. Ai nevoie așadar de o putere mentală cât mai mare.

Mulți jucători profesioniști aleg să meargă la un mental coach, în încercarea de a-și îmbunătăți acest aspect. Poți să faci și exerciții pentru controlul emoțional, în așa fel încât să știi cum să gestionezi un „Tilt” și să treci mai ușor peste situațiile dificile care mai apar în jocul de poker.

Fii realist cu tine

Uneori, oamenii au tendința de a fi prea entuziasmați, mai ales când au o serie bună. Încearcă tot timpul să fii realist cu tine, să privești imaginea de ansamblu. Dacă te lași dus de val, riști să pierzi pe termen lung. Evaluarea propriului joc devine și mai importantă și te va ajuta. Încearcă să înveți din greșeli, să nu le privești doar ca un ghinion. Aceasta este doar scuza celor slabi, în condițiile în care pokerul este un joc de abilități. Studiul este și el parte din jocul de poker și nu-l ignora, mai ales dacă urmezi o carieră de profesionist.

Pokerul la plajă este, de multe ori, un mit

YouTube video

Când te gândești la o carieră de jucător profesionist, s-ar putea să îți vină în minte imaginea unui om care se joacă pe o plajă sau într-un alt loc exotic. Da, este posibil să joci texas holdem online stând pe plajă, însă de cele mai multe ori aceasta este o activitate pentru jucătorii recreaționali. Jucătorii profesioniști au nevoie de un cadru în care să nu fie deranjați de nimic din jur, să fie concentrați pe ceea ce au de făcut.

Dacă alegi să mergi la turnee live, vei avea parte de multe călătorii, este adevărat. Însă ține cont că acest aspect vine și cu reversul medaliei, în condițiile în care vei sta departe de familie și prieteni. Partea bună este că, având această pasiune comună, îți vei face mulți prieteni în timp ce joci poker.

Sursa foto – canva.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax