Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV: Artistul în vremea pandemiei. Ep.1 – Sandy Deac

Publicat


Ne-am propus ca, începând de azi, din când în când, să postăm părerea unor artiști din Cluj legat de ceea ce se întâmplă cu lumea asta, acum, în vremea pandemiei.

Sandy Deac, sau mai bine zis Dr. Sandy Deac, pentru că a terminat și medicina, este una dintre figurile importante ale muzicii de la noi. Lider și membru fondator al trupelor Kappa, Desperado și Speak Floyd, compozitor și producător, realizator de reclame și totodată o voce inconfundabilă, Sandy este și el, la fel ca atâția și atâția artiști, o ”victimă” a situației declanșate de starea de urgență. Așa că l-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări, că tot stă pe-acasă:

1.   Cum apreciezi măsurile luate de guvern? Ce ai mai adăuga?

Măsurile restrictive adoptate de guvern sunt bune deoarece nu au fost luate prea târziu. În plus, eu aș fi făcut rectificarea bugetară în favoarea sănătății mult mai repede.

2.   Ce măsuri ai luat sau ce ai în vedere să faci în ceea ce privește activitatea ta?

Eu lucrez de acasă, mi-am făcut un punct de lucru în sufragerie și când e nevoie, lucrez pentru clienți.

3.   Sunt arta și cultura cele mai afectate domenii în această perioadă?

De abia acum ne dăm seama care e diferența dintre om și animal. Conștiința și nevoia de artă și cultură sunt specifice doar omului și cred că multă lume simte lipsa acestor aspecte. Artiștii însă, ca o ironie a sorții, au devenit cu toții egali. Fie că prestezi la nunți, fie că ești megastar pe pielea ta, toată lumea suportă consecințele.

4.   Ce crezi că se va schimba după aceasta criză în comportamentul general uman?

Eu cred că nu se va schimba nimic. Ceea ce sper să se schimbe e să ne spălăm mai mult iar guvernanții să nu își mai bată joc de sistemul sanitar.

5.   În cât timp, după încheierea crizei, crezi că vom reveni la situația dinainte?

Nici nu cred că ar fi bine să revenim la situația dinainte, cu sistemul sanitar subfinanțat și cu economia praf. Realitatea e că o să ajungem în același loc destul de rapid deoarece nu suntem în stare să învățăm din istorie, pentru că nu o citim și nu dăm doi bani pe ea.

6.   Ce ar trebui să învățăm din această criză? Ce ai dori să nu fie la fel?

Să fim mai uniți,mai solidari și să nu mai desconsiderăm sănătatea, cultura și educația. Și, da, ce aș dori să se schimbe este atitudinea presei. Presa m-a dezamăgit cel mai mult în perioada asta prin știri false, dezinformare și inducere de panică. Dacă ești a patra putere în stat, cum poți proceda atât de egoist? Sau poate că nu ești a patra putere?

7.   În ce/cine îți pui cele mai mari speranțe?

Doar în Dumnezeu, în familie și colegii din trupe. Aș fi un scelerat să îmi pun speranța în altcineva.

8.   Este capabilă economia României să facă față unei noi recesiuni? 

Economia României nu a fost în stare să facă față la succes, cum ar face față la dezastrul ăsta? Atâta vreme cât batjocorești sistemul privat care produce plusvaloare economică precum și bugetarii din sănătate, cultură și educatie, care aduc plusvaloarea care te ajută să nu te scufunzi, rezultatul va fi crunt. Pensii speciale ne trebuie?

9.   Va rămâne România cu sechele?

Din păcate da. Și vom afla peste încă 30 de ani care sunt.

10. Cum îți petreci timpul în această perioadă ?

Compun, am multe piese în lucru, sunt  în permanentă legătură cu familia și cu colegii mei din trupe. Ne e tare dor să mai cântăm, să dea Domnul să putem cânta tot ce am compus în perioada asta.

11.  Ai avut concerte sau cântări anulate ori amânate cu vreuna din trupe?

Ultima cântare am avut-o pe 7 martie, în rest tot ce trebuia să urmeze de-acum încolo s-a anulat…

 

Un interviu realizat de Marius Aciu

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Fotbaliștii Universității Cluj au efectuat primul antrenament la Mogoșoaia

Publicat

„Studenții” au început luni cantonamentul de la Centrul de Fotbal Mogoșoaia. După un drum de aproape șase ore, elevii lui Costel Enache au avut parte de primul antrenament.

Mâine, jucătorii Universității vor avea parte de o zi plină de antrenamente, atât fizice cât și tehnico-tactice, după care marți va urma al doilea joc-test al iernii, în compania celor de la CS Tunari (Liga 3, seria 4, locul 5).

În prima partidă de pregătire, disputată vineri, ”U” s-a impus cu 5-0 în fața celor de la Unirea Ungheni, echipă din al treilea eșalon fotbalistic.

Fotbaliștii pe care se bazează Costel Enache în cele 11 zile de cantonament:

-portari: Vlad Muțiu, Cosmin Vâtcă, Andrei Gorcea, Patrik Kiss;

-fundași: Carol Taub, Dan Berci, Tudor Telcean, Victor Dican, Gabriel Tamaș, Srdjan Luchin, Laurențiu Rus, Ionuț Ilieș;

-mijlocași: Ntonalnto Atska, Alexandru Negrean, Matei Moraru, Cosmin Meșter, Nicolae Pîrvulescu, Cătălin Ștefănescu, Ioan Filip, Sergio Ribeiro;

– atacanți: Cristian Gavra, Alex Pop, Lucas Chacana, Idan Golan.

Jucătorii indisponibili

Antrenorul nostru nu poate conta pe Daniel Novac, Andrei Mureșan și Robert Neciu, toți trei find accidentați.

Pe lângă jocul de pe 20 ianuarie, alb-negrii vor mai întâlni: FC Voluntari 2 (Liga 3, seria 4, locul 7) – 23 ianuarie; FC Rapid Bucureşti (Liga 2, locul 3) – 27 ianuarie și CSA Steaua Bucureşti (Liga 3, seria 4, locul 1) – 28 ianuarie.

Foto: fcucluj.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Uniunea Europeană dezbate introducerea certificatului de vaccinare pentru călătorie

Publicat

Statele membre ale Uniunii Europene au început luni o dezbatere în jurul ideii dacă persoanele care au primit vaccinul împotriva COVID-19 ar trebui să aibă la vară o libertate de călătorie mai mare decât cei neimunizaţi, relatează Reuters.

Miniştrii pentru afaceri europene ai celor 27 de ţări membre ale UE au avut o videoconferinţă pentru a discuta despre o mai mare coordonare în distribuirea vaccinurilor, urmând ca subiectul să fie discutat joi şi de liderii din UE, care se vor reuni tot în videoconferinţă.

Săptămâna trecută, într-o scrisoare către Comisia Europeană, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a evocat ideea unui certificat de vaccinare în UE pentru a ajuta la restabilirea călătoriilor transfrontaliere care au fost puternic afectate de pandemie.

Duminică, ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, a spus că persoanele vaccinate ar trebui să poată să se întoarcă mai repede în restaurante şi cinematografe, deşi alţi miniştri au criticat această poziţie.

Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a spus că este important să se evidenţieze că vaccinarea este voluntară şi că unele persoane nu pot sau nu vor să se vaccineze.

După discuţia de luni, Sefcovic a declarat într-o conferinţă că drepturile acestor persoane nu ar trebui limitate. Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiţie pentru a călători, aşa cum sunt actualele cerinţe din multe ţări privind prezentarea unui test negativ pentru COVID-19.

“Vor fi opţiuni diferite privind gestionarea călătoriilor. Ar putea fi adăugată şi posibilitatea unui certificat de vaccinare electronic”, a afirmat el.

Michael Roth, reprezentantul Germaniei la videoconferinţa de luni, a declarat că este vital să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite sau nu în continuare virusul.

Executivul european lucrează la asigurarea colectării electronice a datelor legate de vaccinare într-un formular comun

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor va începe din această săptămână să colecteze date despre vaccinurile livrate şi vaccinările din fiecare ţară.

Sefcovic a spus că statele din UE trebuie să fie sincronizate cât de mult posibil pentru a ajuta la menţinerea pieţei unice deschise, permiţând libertatea de mişcare a persoanelor, şi implicit a lucrătorilor.

Multe state din UE spun că primesc mai puţine doze de vaccin împotriva COVID-19 decât se aşteptau şi se plâng de incertitudinea privind viitoarele livrări, au declarat pentru Reuters oficiali ai UE.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Căprioarele au ieșit la joacă prin zăpadă. Imagini amuzante surprinse în Parcul Național Apuseni

Publicat

Imagini inedite au fost surprinse de o cameră de monitorizare amplasată în Parcul Național Apuseni. Aparatul de filmat a surprins un grup de căprioare care se jucau prin zăpada proaspăt depusă.

Imaginile au dat sens activităților de monitorizare în prima zi a anului. Căprioarele se antrenează într-un joc de-a prinselea, nestingherite de prezența camerei de supraveghere.

Parcul Natural Apuseni are o suprafaţă de 76.064 de hectare, în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul judeţelor Cluj , Bihor şi Alba, din care 50.793 de hectare sunt păduri.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vlad Voiculescu: Dacă platforma nu va putea să permită o programare, luăm în considerare o listă de așteptare

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat luni că, în cazul în care platforma pentru vaccinarea anti-COVID-19 nu va permite programarea pentru o anumită dată, una dintre alternative ar fi “să se ia în considerare o listă de aşteptare” în care doritorii să se înscrie, urmând ca aceştia să poată fi contactaţi de autorităţi prin call-center.

Declarația ministrului Sănătății

“Dacă ne uităm la cifre (…), lucrurile nu arată rău, în sensul că peste 75%, adică trei sferturi dintre cei înscrişi, fac parte din aceste două categorii cele mai vulnerabile şi anume vârstnici şi persoane cu boli cronice.

Însă la nivel individual evident că înţelegem frustrarea şi încercăm să îi ajutăm pe colegii specialişti de la STS şi cei de la Comitetul de Vaccinare să remedieze lucrurile cât de repede se poate. (…) Vor exista câteva variante pe care le vom lansa mâine sau poimâine pentru ca toată lumea care vrea să se înscrie să poată să facă acest lucru.

Există câteva alternative pe care le pregătim. Este simplu. Dacă platforma nu o să poată să permită o programare pentru anumită dată, atunci luăm în considerare o anumită listă de aşteptare pe care oamenii să se înscrie, urmând că ei să poată să fie contactaţi ceva mai târziu prin call center”, a explicat ministrul, la o dezbatere organizată de Colegiul Medicilor România, în parteneriat cu TVR.

Potrivit ministrului, problema actuală este cea a insuficienţei cantităţii de vaccin care este disponibilă

“Problema în acest moment nu sunt cei care nu vor să se vaccineze sau diferitele teorii ale conspiraţiei, ci problema cu care ne confruntăm şi noi şi se confruntă o lume întreagă este insuficienţa cantităţii de vaccin pe care o avem disponibilă”, a mai spus Voiculescu.

FOTO: G4media

AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate