Connect with us

EVENIMENT

Arthur’s Choice, prima inițiativă cu mâncare gătită dedicată cățeilor din Cluj-Napoca. Specialitatea casei: piept de rață în suc de mere și afine

Publicat


Imaginează-ți următorul scenariu: în dimineața asta te-ai trezit mai târziu decât de obicei, dar trebuie neapărat să ajungi la o ședință importantă de la serviciu. Prietenul tău patruped stă nerăbdător lângă pat așteptând să-l scoți afară. Îți dai seama cât de târziu este și te gândești cu tristețe că nu vei avea timp să te joci cu cățelul, așa cum faci de obicei. Te decizi că o să te revanșezi prin a-i comanda o masă caldă, cu piept de rață și legume alese.

Exact asta facilitează „Arthur’s Choice”. Îți oferă posibilitatea să comanzi mâncare gătită patrupedului tău. Este vorba despre rețete precum piept de rață în suc de mere și afine, tocăniță cu carne de vită sau orez brun cu carne de vită.

Cum s-a născut Arthur’s Choice

Premisa de mai sus este cea care i-a determinat pe Vlad și Andreea Blidar să înceapă acest proiect dedicat animalelor. Vlad când, ocupat fiind cu problemele vieții cotidiene, îl neglija în vreun fel sau altul pe Arthur, cățelul lui, se simțea vinovat față de prietenul lui cel mai bun și dorea să se revanșeze. Cea mai bună metodă ar fi fost să „îl scoată în oraș la o cină” demnă de un cățel așa frumos. Celălalt motiv pentru care proiectul „Arthur’s Choice” s-a născut este descris chiar de Vlad.

„În apartamentul în care locuiam înainte, de cele mai multe ori, mâncam la masa din sufragerie, fiind o masă joasă. Ar fi fost foarte drăguț să le putem da și lor (n.r. câinilor) de mâncare din mâncarea noastră, dar nu e ok să îi servim pe câini cu mâncarea noastră. Andreea s-a întrebat cum ar fi să le putem comanda și la căței ceva de mâncare. Mi s-a părut o idee foarte bună”, povestește Vlad.

 


Acum cinci ani, cuplul Vlad și Andreea aveau un chow chow de care erau foarte mândri. Din păcate, acum Arthur nu mai este printre ei, dar a fost înlocuit de Chronos și de Maya. Cei doi căței care sunt într-o oarecare antiteză. Ea este micuță și jucăușă, iar el este mare și cam plictisit. Amândurora le place, totuși, să primească atenția stăpânilor.

Chronos este un cățel care are diverse premii de la diferite competiții canine și, în același timp, un cățel cu care Vlad se mândrește. Antrenorul patrupedului a declarat că îl simte mai voios  pe Chronos de când a început să consume mâncarea din bucătăria Arthur’s Choice. Vlad spune că rața în sos de afine și merișoare e preferata tuturor. „E o rețetă foarte atrăgătoare pentru toată lumea”, descrie Vlad.

Unul dintre motivele pentru care mâncarea este atât de bună este modul de gătire. Atât carnea, cât și legumele și fructele sunt gătite la sous vide. Asta înseamnă că, într-o pungă vidată, ingredientele se gătesc la 65 de grade timp de cinci ore. Mâncarea Arthur’s Choice poate fi comandată de pe Glovo, Food Panda sau Tazz.

La regim

Vlad în timp ce îi servește pe Chronos și Maya cu mâncare de la Arthur’s Choice

Direcția în care Arthur’s Choice se va extinde a fost stabilită. „La regim” este un proiect prin care unui cățel îi va fi furnizată mâncare caldă conform recomandărilor medicului veterinar. Mai mult, Vlad s-a gândit și la un eventual restaurant fizic în care proprietarii să vină cu patrupezii lor. Totuși, momentan logistica nu permite.

„Avem deja o strânsă colaborare cu prietenii noștri medici veterinari și ne-au dat ok-ul pentru fiecare rețetă. Am căutat rețete speciale pentru căței astfel încât să nu le face vreun rău în vreun fel sau altul. Rețetele noastre nu sunt rețete care să ofere un regim alimentar câinilor. Noi nu recomandăm o dietă din mâncarea Arthur’s Choice. Dorim de la clienții noștri să vorbească cu medicul veterinar înainte să îi ofere cățelului lor o dietă de la noi”, spune Vlad.

Dieta este ofeită doar prin programul „La regim”, după cum spun Andreea și Vlad. Exact din acest motiv ei insistă ca proprietarii de câini să vorbească cu medicii veterinari inainte ca prietenii lor patrupezi să înceapă o dietă facilitată de Arthur’s Choice.

 



 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Mii de clujeni s-au prins în HORĂ la Cluj Symphony Experience, în acest weekend

Publicat

concert

Desfășurat la Cluj-Napoca între 4 și 6 octombrie, festivalul Cluj Symphony Experience a electrizat, timp de trei zile, publicul dornic de distracție. Mii de clujeni au cântat, au dansat și s-au prins în horă.

„Câteva mii de persoane s-au distrat la Sala Polivalentă BTarena, de vineri până duminică. Publicul s-a bucurat de 12 concerte extraordinare, dintre care șase, cele ale headinerilor, au fost acompaniate de muzicienii orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania și de cei ai Orchestrei Regale de Tineret a Filarmonicii.

cluj symphony experience

VIDEO FOTO. Mii de clujeni s-au prins în HORĂ la Cluj Symphony Experience, în acest weekend

Pe scenă au urcat Subcarpați, Holograf, Lupii lui Calancea & Surorile Osoianu, Bosquito, Hara, Deliric & Silent Strike & Muse Quartet, Mano and Gregor, Emeric Imre, Timothy Kross, Nidal, Ada Morar, Adriana Berezovski & Trupa Viu Grai.

Cluj Symphony Experience a purtat publicul în genuri muzicale diverse, de la rap și folclor, la rock și pop, iar Orchestra Regală de Tineret și Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania au dat o notă de inedit concertelor.

cluj symphony experience

cluj symphony experience

cluj symphony experience

„A fost o super experiență și mă bucur din suflet că oamenii au avut încredere în noi și în experimentul nostru. Am avut alături un public minunat care a cântat cu noi, a dansat, s-a prins în horă. Mulți dintre participanți ne-au scris că au venit multe sute de kilometri până la Cluj pentru că i-a atras mult programul, ideea festivalului și modul în care combinăm stilurile muzicale.

Pe ultima sută de metri am decis că mutăm festivalul la Sala Polivalentă BTarena. Mă bucur că am făcut asta pentru că a plouat și a fost frig – ar fi fost greu să ne bucurăm în parc așa de multe ore de programul propus în aceste condiții”, spune Flavius Buzilă, organizatorul Cluj Symphony Experience.

Prezentatorul evenimentului a fost și în acest an Cristi Hrubaru.

cluj symphony experience

cluj symphony experience

cluj symphony experience

„Cluj Symphony Experience este singurul festival unde arta și stilurile muzicale se îmbină într-un mod inovator”

Pe lângă concerte, în cadrul Cluj Symphony Experience a avut loc și o lansare de carte: „Copilul din Stele”, prima apariție literară a Mirelei Buzilă, designer, cadru medical și hipnoterapeut specializat în vindecare spirituală.

Cartea îi poartă pe cititori într-o călătorie fascinantă prin planurile ascunse ale existenței și este o călăuză literară pentru cei care caută răspunsuri la întrebările esențiale despre viață, moarte și destin.

cluj symphony experience

cluj symphony experience

cluj symphony experience

În plus, în fața BTarena a fost expus timp de trei zile prototipul primei mașini electrice produse 100% la Cluj. Energia electrică este produsă de roțile din spate, iar vehiculul are o autonomie de 350 km. Cântărește 2 tone, are caroserie din fibră de carbon și poate atinge 140-180 km/h.

Cluj Symphony Experience este singurul festival unde arta și stilurile muzicale se îmbină într-un mod inovator, iar astfel sunt create experiențe sonore remarcabile și unice”, au comunicat organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 3.000 de litri de BERE nemțească și o tonă de CÂRNAȚI și ciolan, savurate în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la HerbstFest

Publicat

herbstfest

Peste 3.000 de litri de bere 100% nemțească și o tonă de cârnați și ciolan au fost savurate în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane – HerbstFest.

„Între 3 și 6 octombrie s-a desfășurat, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, o nouă ediție a Festivalului de Toamnă al Economiei Germane – HerbstFest. Organizatorii, DWNT – Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord, au pregătit numeroase activități, de la concerte live, ateliere și spectacole pentru adulți și copii, până la dezbateri economice și educaționale cu invitați din cele mai importante companii care acționează în sectoare de interes național ale economiei românești, miniștri, cadre universitare și reprezentanți ai autorităților locale din Cluj-Napoca.

herbstfest

FOTO. 3.000 de litri de BERE nemțească și o tonă de CÂRNAȚI și ciolan, savurate în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la HerbstFest

Festivalul a fost deschis oficial pe 4 octombrie de primarul Emil Boc, cel care, conform tradiției, a dat cep unui butoi cu bere nemțească. Lui i s-au alăturat, la inaugurare, primarul din Köln, Dr. Ralf Heinen, conducerea DWNT – Florin Sabou, președintele și Erika Varga, vicepreședinte DWNT, precum și reprezentanții principalelor companii membre ale clubului german și sponsori ai evenimentului: PENNY, NTT Data Romania, E.ON, MHP – a Porsche Company, Neotronik, TPA România.

În pofida vremii neprietenoase, la activitățile din Piața Unirii, desfășurate majoritar sub un cort imens, de 1.200 mp, asemănător celor de la Oktoberfest, au participat peste 20.000 de oameni care s-au bucurat din plin de cultura și tradițiile germane. În cele trei zile destinate și distracției, s-au consumat peste o tonă de cârnați și ciolan, dar și peste 3.000 de litri de bere autentic germană. Toate, pe fundal de petrecere cu specific german, atmosferă întreținută de trupe ca Die Burzenland Party Band, Hermannstadt ‘07, Fanfara din Petrești, Trio Saxones Band sau Trupa de Dansuri Săsești din Sebeș.

herbstfest

herbstfest

herbstfest

Energia verde și sustenabilitatea, promovate intens în timpul festivalului

Pe lângă degustări de bere nemțească și mâncare cu specific german, festivalul a inclus și activități inedite pentru public, precum Beer Bike – un vehicul în care participanții au putut pedala prin centrul orașului, asculta muzică și savura în același timp bere germană și Fresh Bike – o bicicletă electrică pusă la dispoziție de compania Parapet, care alimenta un storcător de fructe, iar oricine a vrut să bea un pahar de suc natural nu a trebuit decât să pedaleze și să își aleagă fructele puse la dispoziție de Penny. Peste 500 de kg de fructe s-au consumat astfel în trei zile.

De Fresh Bike s-a bucurat și primarul Emil Boc, care a declarat, în timp ce pedala: “Combini cel puțin două lucruri extrem de utile pentru fiecare dintre noi. În primul rând mișcare, care înseamnă sănătate și în al doilea rând, produc energie prin pedala pe care o apăs, energie care produce, la rândul ei, ceva sănătos”.

Tot pentru a fi în acord cu ideea de energie verde, la festivalul german din Cluj au avut loc și drive tests cu mașini electrice de la RMB Inter Auto (Mercedes-Benz EQE SUV și Mercedes-Benz EQA) și teste cu biciclete electrice de la Bella Bike, prin Piața Unirii. De asemenea, participanții la festival au fost invitați să își imagineze cum va arăta viitorul, prin mesaje scrise pe un panou solar uriaș pus pe dispoziție de Parapet sau printr-un Yarn Board uriaș, gândit și implementat de cei de la MHP – A Porsche Company.

herbstfest

herbstfest

herbstfest

„Încercăm să implicăm firmele germane și în viața culturală și socială a orașului”

„Suntem o comunitate de companii care, înrolate sub egida DWNT, îşi desfăşoară business-ul pe ruta România – Germania, Germania fiind principalul partener de afaceri al României, locul unde țara noastră exportă cel mai mult. Ce este inedit este faptul că încercăm să ne adresăm publicului larg cu anumite activităţi adaptate realităţii în care trăim, prin care încercăm să oferim publicului larg ceea ce ştim noi din interiorul companiilor.

Mergem în direcţia culturală pe fiecare zonă, ne adresăm copiilor, încercăm să implicăm firmele germane și în viața culturală și socială a orașului, nu doar la nivel de business pentru ca întreaga societate să ia contact cu modul german de a face afaceri, dar și de a se distra”, a declarat preşedintele DWNT, Florin Sabou.

Dezvoltarea economică și educațională a României, temele principale ale dezbaterilor organizate la HerbstFest

Cele două dezbateri, organizate în sala Aula Magna a Universității Babeș Bolyai – partener al evenimentului – și moderate de Moise Guran, i-au adus la discuții pe reprezentanții unora dintre cei mai importanți angajatori din România (Christian von Albrichsfeld, Country Head Continental, General Manager, Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, Bern Hörmann, CEO MHP Consulting Romania, Monica Constantinescu, CFO Robert Bosch, Stefan Balster, Managing Director E.ON Business Services Cluj), reprezentanți ai mediului academic (Daniela Popescu, Prorector UTCN, Florin Drăgan, Rector Universitatea Politehnica Timișoara, Christian Săcărea, Prorector UBB Cluj-Napoca, Daniel Metz, Prorector Universitatea ”1 Decembrie” Alba-Iulia) și ai Guvernului României și autorităților locale: Ligia Deca, Ministrul Educației, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Discuțiile din cadrul primei dezbateri organizate în cadrul HerbstFest, „România – Cum devenim o economie și industrie de export?”, au avut ca element comun provocările cu care se confruntă economia românească și identificarea strategiilor care pot transforma România într-un jucător competitiv pe scena globală.

„Avem nevoie de competenţe superioare”

„Exportul este o temă care va fi necesară României în următorii ani, pentru a-şi îmbunătăţi performanţele economice şi pentru a redresa oarecum deficitul despre care se vorbeşte în public. Deficitul respectiv va putea fi îndreptat doar prin îmbunătăţirea performanţelor companiilor locate în România şi, în aceeaşi măsură, pentru a se evita oarecum măririle de taxe de care tuturor ne este frică şi vrem să le evităm, fiindcă duc în zona impredictibilităţii şi aduc probleme sau, de multe ori, chiar descurajează investitorii străini care îşi desfăşoară activitatea în România.

Şi pentru a îmbunătăţi performanţele economice, avem nevoie de competenţe superioare, de competenţe aprofundate şi în această direcţie merge a doua dezbatere, în direcţia de învăţământ”, a evidențiat preşedintele DWNT, Florin Sabou.

La cea de-a doua dezbatere, „Învățământul dual academic – motor de creștere în economie” a participat chiar Ligia Deca, ministrul Educației, care a opinat că, deocamdată, există o îndoială din partea celor implicaţi, atât din partea companiilor, cât şi a universităţilor, referitoare la acest tip de învățământ.”Particularitatea dualului este că nu se întâmplă dacă angajatorul nu solicită. Aceasta este prima particularitate. Deci, ca să apară în programele noastre, trebuie ca o companie să spună că-i trebuie şi că e gata să fie partener”, a spus ministrul Ligia Deca.

Activitățile pentru copii, vedetele festivalului

Începând de vineri, 4 octombrie, copiii au putut participa la numeroase activități educative și interactive, organizate de partenerii festivalului. Tinerii au avut ocazia să învețe despre cybersecurity în cadrul Digital Jungle, eveniment oferit de NTT Data Romania, au putut participa la atelierele Smart ROBOTX sau la cele de reciclare automatizată a sticlelor cu roboțelul Extropy, la cursuri gratuite de inițiere în limba germană oferite de Centrul Cultural German sau la atelierul Fun & Learn cu Pepper, roboțelul inteligent, un eveniment oferit de BCR. Au avut și jocuri și activităťi puse la dispoziția lor, gratuit, de către Happy Colors.

Nu au lipsit spectacolele de teatru. Pe scena amenajată în Cortul Mare din Piața Unirii, cei mici și cei mari s-au bucurat de magia spectacolului ”Strada baloanelor de săpun nr. 10”, oferit de PENNY | REWE România. Pe aceeași scenă  au urcat elevii Colegiului Național George Coșbuc și au interpretat în limba germană piesa ”Regina Culorilor”, apoi i-au încântat pe toți cei prezenți cu ”Dansul Panglicilor”, faimosul dans tradițional german. Iar în cortul dedicat tehnologiei, spectacolul de teatru de păpuși robotizat Kasperle 2.0, adus tocmai din Augsburg de KUKA, a fost deliciul celor mai mici participanți.

„De la festival nu putea lipsi Târgul Producătorilor Locali”

De vineri și până duminică, iubitorii filmelor germane au putut participa la Cinema powered by E.ON, un cort special amenajat unde au putut urmări producții germane fascinante oferite de Centrul Cultural German cu dublare în limba engleză. Iar apoi au putut savura o cafea delicioasă, oferită de Miele/Kuiba, la coffee cornerul special amenajat.

De la festival nu putea lipsi Târgul Producătorilor Locali, organizat de Asociația Meșterilor Populari Clujeni, locul de unde iubitorii de obiecte artizanale și tradiționale și-au putut achiziționa obiecte și podoabe lucrate manual de producători locali din județul Cluj. Obiectele de artizanat, produsele locale de sezon, atelierele meșteșugărești interactive au fost la mare căutare printre vizitatori. Cele 32 de căsuțe au fost deschise pe platoul pietonal de pe Strada Iuliu Maniu”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA până la finalul lunii. Se anunță ce mai PLOIOASĂ lună octombrie din ultimii 24 de ani

Publicat

Cod galben de ploi

ANM anunță o lună octombrie cu temperaturi mai ridicate decât media specifică lunii. În ceea ce privește precipitațiile, se anunță cea mai ploioasă lună octombrie din ultimii 24 de ani.

După o primă săptămână mai temperată, perioada 07 – 13 octombrie se anunță foarte caldă, la fel și săptămânile 14 – 20 octombrie și 21 – 27 octombrie, cu abateri de +1, +3 grade față de mediile multianuale. Abia ultimele zile din octombrie și primele din noiembrie vin cu un regim termic normal.

Cum va fi VREMEA până la finalul lunii. Se anunță ce mai PLOIOASĂ lună octombrie din ultimii 24 de ani

În ceea ce privește precipitațiile, după o primă săptămână extrem de bogată în ploi la nivelul întregii țări, cea de a doua săptămână din octombrie vine cu un regim ușor deficitar, pentru ca intervalul 14 – 31 octombrie să se anunțe normal din punct de vedere al precipitațiilor.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cât de NOROCOS să fie Neluțu Varga sau cât de FRAIER să fie neamțul? Împrumuturi de zeci de milioane de euro fără nicio GARANȚIE

Publicat

varga

Cluj24 v-a prezentat în săptămânile trecute împrumuturile în valoare de 61,7 milioane de euro acordate lui Ioan-Gheorghe Varga, patronul CFR-ului, de către neamțul Abris Lelbach, în nume propriu sau prin firmele sale. Întrebarea care se pune și care, de altfel, se regăsește și în titlu, este cât de norocos poate fi Varga sau cât de fraier este neamțul?

Un scurt remember: suma totală de 61,7 milioane de euro i-a fost împrumutată lui Varga în 4 tranșe:

– 12.000.000 de euro, împrumut din contul firmei Agathon către Ioan Varga, la data de 04.03.2015, cu termen de restituire la data de 15.12.2018

– 22.220.000 de euro, împrumut de la Abris Lelbach către Ioan Varga, la data de 21.05.2015, cu termen de restituire la data de 31.12.2018

– 7.000.000 de euro, împrumut din contul firmei Lelbach Holding Austria către Ioan Varga, la data de 07.07.2015, cu termen de restituire la data de 31.12.2018

– 20.500.000 de euro, împrumut din contul Lelbach Holding Germania către Ioan Varga, la data de 11.05.2016, cu termen de restituire la data de 15.12.2018.

Cât de NOROCOS să fie Neluțu Varga sau cât de FRAIER să fie neamțul? Împrumuturi de zeci de milioane de euro fără nicio GARANȚIE

Ce este ciudat este faptul că, dacă analizăm contractele de împrumut, pe niciunul nu apare vreo garanție. Cum să dai împrumut o asemenea sumă fără să ai o certitudine că-ți vei recupera banii?

În contracte se stipulează că împrumutatul poate investi sumele în, practic, ce vrea el, adică terenuri, energie, turism, construcții, agricultură, resurse naturale de ce nu și în echipe de fotbal. Bun, în acest caz, cum de „generosul” domn Lelbach n-a solicitat, măcar de ochii lumii, o garantare a împrumutului cu obiectul investițiilor?

Cine a garantat și cu ce?

Același domn Lelbach contraataca la declarația lui Varga în care acesta din urmă „definea” împrumutul ca o asociere în participațiuni, prin întrebarea retorică: „Cum să mă asociez cu cineva care nu vine cu nimic în asociere?”

Dacă Ioan Varga n-a garantat cu nimic, atunci se ridică întrebarea pertinentă: CINE a garantat și cu CE?

Un alt element cel puțin ciudat îl reprezintă actele adiționale aferente fiecărui contract în parte, acte prin care se modifica dobânda de la 2,4% la 0,5% pe an: acestea au fost emise în aceeași zi cu contractul de împrumut. Adică, închei contractul și după cinci minute trântești un adițional prin care modifici dobânda? Și nu o dată, ci de mai multe ori?

„Părțile s-au întâlnit și au agreat modificarea contractului de împrumut astfel încât să reflecte actualele lor interese și scopuri de afaceri”, se motivează în adiționalul contractului de împrumut al sumei de 22,2 milioane de euro din data de 21 mai 2015.

Același „fenomen” s-a petrecut și în cazul împrumutului sumei de 12 milioane de la firma Agathon Holding, aparținându-i aceluiași Lelbach, prin contractul încheiat la data de 4 martie 2015.

Contracte și adiționale

Contractul de împrumut din 11 mai 2016, având ca și creditor Lelbach Holding și o sumă împrumutată în valoare de 20,5 milioane de euro este singurul care face referire concret la un obiect de investiții și anume achiziționarea de terenuri în București pentru o dezvoltare imobiliară ulterioară. Și acesta însă „suferă” aceeași modificare a dobânzii, în ziua încheierii, la fel ca precedentele.

contract varga

contract varga

aditional varga

aditional varga

Să fie „cunoașterea situației din teren” cel mai mare atu al lui Neluțu Varga? Suficient de mare încât să se constituie garanție în toate aceste împrumuturi? Se pare că da, din moment ce acesta este singurul amintit și doar într-unul dintre contracte. Pentru că administrarea afacerilor nu pare să-l recomande, având în vedere că majoritatea firmelor în care este acționar sunt pe pierdere.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax