Connect with us

EVENIMENT

Aproape 600 de persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj în ultimele 24 de ore

Publicat


SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

– Efective angrenate (polițiști, jandarmi, ISU și SAJ) – 393;

– Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 734;

– Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse – 77;

Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: -/0 lei;

– Persoane verificate – 1.005;

Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

– Rata incidenței pe județul Cluj : 8,46;

– În ultimele 24 de ore, 588 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;

Total număr de teste 3.196 din care 723 diagnostic grupe de risc, 441 teste efectuate la cerere și 2.032 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 740.437 de teste, la nivelul județului Cluj;

– 77 persoane internate în ATI;

Total vindecați și externați 4.450 din care 2.863 din județul Cluj;

Total decedați 1.217 din care 755 din județul Cluj.

În acest moment sunt internați 611 pacienți.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Ideea unui clujean de amenajare a teraselor în locul parcărilor, ignorată de Primărie, propusă spre finanțare de Banca Mondială

Publicat

De

Clujeanul Andi Daiszler propunea în contextul dificil al pandemiei, amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber în locul parcărilor libere. Termenul oficial este cel de parklet și apare pe lista de proiecte cuprinse în Strategia de Dezvoltare Integrată Durabilă a municipiului Cluj-Napoca 2021-2030.

Primăria a ignorat propunerea pentru care s-a obținut inclusiv un aviz de la DSP.

În țările dezvoltate din Europa se încurajează acest gen de intervenții. De regulă este permis accesul nelitat al trecătorilor pe spațiile cu această destinație, dar aici pot să funcționeze și terase/cafenele.

Ideea de bază este ca omul să se relaxeze între activitățile desfășurate în oraș, într-un spațiu mic, liber. O condiție impusă este doar ca amenajările să fie ușor de îndepărtat în caz de nevoie.

”Mai știți de propunerea cu subiect și predicat pe care am înaintat-o Primăriei Cluj-Napoca ca anumite locuri de parcare din zona centrală să devină parklets – adică spații de utilitate mixtă axată pe nevoi temporare. Și exemplul foto pe care l-am realizat cu ajutorul prietenilor de la Pizza Acrobatica Cluj (care între timp s-au mutat din Centru pentru că n-aveau terasă și nu primeau răspunsuri de la Primărie).

Ei bine, n-a fost privită cu ochi buni. Am depus-o apoi ca propunere la procesul de Bugetare Participativă. A fost declarată neeligibilă fără explicații.
Și acum, surpriză! Ce credeți că recomandă experții estonieni Primăriei Cluj-Napoca și ce apare cuprins cu subiect și predicat în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021-2030?

Cât timp am economisi dacă cineva din Primărie chiar ne-ar asculta? Dar oare câți bani s-ar economisi?”, spune Andi Daiszler.

Specialiștii Băncii Mondiale propun prin SIDU 2021-2030 chiar o zi specială dedicată acestor tipuri de intervenții în spațiul public, denumită generic ”Parking Day”. Este sugerat și un concurs de amenajare parklets, care ar costa 25.000 de lei.

Citește și:

Terase în locuri de parcare la Cluj. Propunerea e agreată de DSP și e în curtea Primăriei

Citește mai departe

EVENIMENT

Emma Răducanu, IMPRESIONATĂ de Cluj. „Mulțumesc și te iubesc”

Publicat

emma raducanu

Tenismena britanică cu tată român, Emma Răducanu și-a declarat dragostea față de Cluj, după prima victorie de la Transylvania Open.

Ea a postat pe pagina de socializare o fotografie cu orașul în fundal și a scris: „Mulțumesc mult și te iubesc!”

Emma Răducanu a explicat cum a învățat limba română după ce, la interviul de după meciul câștigat la Transylvania Open, împotriva Polonei Hercog, ea a vorbit într-o limbă română foarte bună, reușind să-i surprindă plăcut pe toți fanii ei din România.

„Emma Răducanu a ținut să se adreseze fanilor ei în limba română”

După ce a câștigat la mare luptă meciul din primul tur al turneului de tenis de categorie 250 WTA, de la Cluj Napoca, Emma Răducanu a reușit să facă o surpriză foarte plăcută, atunci când i-a răspuns în limba română Alexandrei Dulgheru, cea care a intervievat-o.

Protocolul competițional al WTA impune ca jucătoarele să răspundă la întrebările de la interviul de pe teren în limba engleză, însă Emma Răducanu a ținut să se adreseze fanilor ei în limba română, spunând în debutul interviului: „Vreau să încerc un pic în română și dacă nu mai pot schimb, schimb în engleză”.

Ea a continuat apoi vorbind surprinzător de bine, spre deliciul puținelor persoane prezente în tribune dar și spre cel al telespectatorilor care au urmărit meciul.

La conferința de presă de după meci, desfășurată online, întrebată de Mediafax, Emma Răducanu a explicat cum a ajuns să vorbească atât de bine limba română.

„Nu pot să spun că am învățat deliberat. Am „cules” cuvinte pentru că bunica mea mi-a vorbit mult, mi-a spus multe povești și așa mi-am îmbogățit vocabularul.

„Nu vrea încă să plece de la Cluj, unde îi place atât de mult”

De mică, ori de câte ori am venit în România și am petrecut aici câteva săptămâni, româna mea s-a îmbunătățit, dar apoi, nevorbind limba am mai uitat. În ultimul an și jumătate nu am mai vorbit deloc, doar de câteva ori la telefon, cu bunica.

Dar, fiind aici deja de 5 zile, simt că s-a îmbunătățit și devin din ce în ce mai puțin rușinoasă când trebuie să vorbesc, chiar dacă mai fac și greșeli.”

Răducanu a mai dezvăluit, de asemenea, că una din motivațiile puternice, care au ajutat-o să revină în meci, după ce fusese condusă cu 1-0 la seturi, a fost că și-a dat seama că nu vrea încă să plece de la Cluj, unde îi place atât de mult. În consecință s-a mobilizat, reușind în cele din urmă să întoarcă soarta meciului și să mai rămână câteva zile la Transylvania Open.

Sursa: Mediafax

Foto: Facebook Emma Raducanu

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 7.000 de cazuri noi de Covid-19 în Cluj, în 2 săptămâni. La Cluj-Napoca numărul îmbolnăvirilor s-a apropiat de 4.000

Publicat

De

Rata infectărilor a crescut ușor la Cluj-Napoca, dar se menține sub 12 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. În județ, rata infectărilor este de 9,50 de cazuri de Covid-19, în creștere ușoară.

Potrivit ultimei raportări a Direcției de Sănătate Publică Cluj, care este făcută pentru perioada 10 -23 octombrie, la nivel de județ au fost raportate 7.185 de cazuri noi de Covid-19.

Astfel, rata incidenței a ajuns la nivel de județ la 9,50 de cazuri la 1.000 de locuitori.

De asemenea, la Cluj-Napoca, în același interval, au fost raportate 3.859 de cazuri noi de Covid-19. Rata infectării a ajuns în oraș la 11,45, de asemenea, în creștere ușoară față de raportarea de marți, când era 11,42.

Și în Florești numărul de cazuri a crescut de la ultima raportare, respectiv de la 482 ieri, la 492 azi. Aici, rata infectărilor este de 10,24 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

La Gherla unde sunt 248 de cazuri noi în perioada amintită, rata de infectare a ajuns la 10,81 la mie, de asemenea, în scădere ușoară față de ultima raportare.

Dăbâca rămâne comuna cu cea mai mare rată de infectare, care, însă, scade ușor. Miercuri, aceasta a ajuns la 21,02, de la 21,04. Pentru perioada de raportare, aici au fost diagnosticate 30 de cazuri de Covid-19.

Comune cu peste 10 cazuri la 1.000 de locuitori

 • Aghireșu – 15,92
 • Aiton – 10,82
 • Apahida – 11,79
 • Borșa – 10,77
 • Căpușu Mare – 12,10
 • Chinteni -11,85
 • Ciucea – 11,54
 • Feleacu – 14,50
 • Gilău – 10,28
 • Izvoru Crișului – 11,61
 • Jucu – 12,46
 • Mintiu Gherlii – 11,46
 • Poieni – 11,09
 • Sâncraiu – 15,05
 • Vultureni – 12,01

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul Băltărețu (USR Cluj), la coadă la un minister din București, pentru a ajuta un primar clujean. Unde este DIGITALIZAREA

Publicat

viorel mini

Deputatul USR Cluj Viorel Băltărețu a stat o jumătate de oră la Ministerul Dezvoltării din București pentru a depune o documentație din partea unei primării clujene.

”Am dorit să dau o mână de ajutor, având în vedere că sunt în București în fiecare săptămână. Cetățeni din toată țara trebuie sa vină până la București pentru a obține o semnătură de la registratura Ministerului Dezvoltării.

Trebuie să putem să oferim românilor condiții mai bune în relaționarea cu autoritățile centrale, este nevoie de digitalizare, de un Registru electronic pe site-urile instituțiilor pentru ca primarii din țară să nu bată atâta drum până la București, pentru o hârtie.

Este timp pierdut, bani cheltuiți când totul s-ar putea rezolva prin scanarea documentelor și trimiterea lor în format electronic, printr-un simplu click, la ministere”, a declarat Băltărețu pentru Cluj24.

O jumătate de oră de stat la coadă

Acesta a precizat că toată procedura de depunere a documentației la minister putea fi rezolvată în online în câteva minute. ”Am ajuns acolo la ora 11:01 și am plecat la ora 11:27. Și am avut 8 persoane în fața mea. Deci undeva 3 minute pentru fiecare persoană”, a menționat deputatul clujean.

Viorel Băltărețu a făcut apel la șefii de instituții să implementeze pe site-urile proprii Registrul electronic, nefiind nevoie de adoptarea unei legislații în acest sens, ci de o voință de a rezolva o problemă și a urgenta digitalizarea în vederea reducerii birocrației.

Deputatul USR Cluj le-a cerut primarilor din județ care au probleme să îl contacteze pentru audiențe, indiferent de partidul din care provin.

”Eu sunt deputat ales să fiu în slujba cetățenilor și a primarilor. M-am bucurat să ajut un primar din Cluj, chiar dacă era de la un alt partid”, a conchis Băltărețu.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

  Publicitate
  Publicitate