EVENIMENT
VIDEO FOTO. Aparatură de recuperare medicală ROBOTIZATĂ la Spitalul de Recuperare Cluj. Tișe: Spital model, condiții europene
Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca a beneficiat în ultimii 8 ani de investiții în infrastructură și echipamente medicale de peste 11 milioane de euro, din bugetul județului sau din fonduri europene, ultimele fiind de recuperare medicală robotizată, care folosesc inclusiv realitatea virtuală. Această aparatură face ca recuperarea pacienților să fie mult mai rapidă decât prin metode clasice.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat, joi, că Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca este o unitate medicală model, care oferă condiții care pot fi întâlnite în orice spital din Europa.
Aparatură de recuperare medicală robotizată la Spitalul de Recuperare Cluj. Tișe: Spital model, condiții europene
”Consiliul Județean Cluj are 5 spitale în subordine, investim mulți bani în sănătate.
Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca este unul model care oferă aceleași condiții care pot fi întâlnite în orice spital din Europa.
În ultimii 8 ani s-au investit peste 11 milioane de euro în Spitalul de Recuperare, din fonduri județene și europene, bani folosiți pentru lucrări de infrastructură, sistem de ventilare și dar de dotare cu aparatură și echipamente medicală.
Aceste aparate medicale sunt puse la dispoziția oamenilor simpli care nu au bani pentru tratamente de recuperare în străinătate sau în clinici private”, a spus Tișe.
Potrivit acestuia, de aceste investiții din banii clujenilor și din bani europeni beneficiază nu doar pacienții clujeni, în condițiile în care 40% dintre bolnavi sunt din alte județe.
”Ar trebui ca banii pentru asigurări medicale să urmeze pacientul, nu să rămână în acele județe. Am propus acest lucru Guvernului, dar încă se analizează. Așa ar fi echitabil”, a precizat președintele CJ Cluj.
Alin Tișe a arătat că la Spitalul de Recuperare au fost tratați anul trecut peste 36.000 de oameni în ambulatoriu, fiind internați peste 12.000 de pacienți.
Aparate medicale văzută înainte doar la congrese
Directorul Spitalului Clinic de Recuperare, Sanda Patrichi, a declarat la rândul său că unitatea pe care o conduce a realizat un salt imens prin investițiile efectuate.
”Au fost investiții în reabilitarea infrastructurii și dotarea cu aparatură medicală și cu echipamente de vârf, inclusiv de Realitate Virtuală, prezente și în clinici la nivel mondial.
Avem aparatură medicală despre care am auzit și văzut la congrese și am citit în literatura de specialitate și pe care le avem acum la dispoziție.
Dotarea noastră este peste dotarea oricărui spital privat sau public de recuperare medicală din România.
Printre aceste echipamente medicale se numără un ecograf 4D, sisteme robotizate pentru recuperarea mersului pe bandă sau pe sol, dar și aparate care folosesc Realitatea Virtuală, incluse în terapia pacienților și care fac recuperarea acestora mult mai rapidă decât metodele clasice”, a explicat Patrichi.
Învață să meargă
Astfel, spitalul dispune de un sistem robotizat Lokomat, folosit pentru recuperarea și reeducarea mersului pe bandă cu ajutorul unor orteze robotizate.
Un pacient în vârstă de 45 de ani, care nu merge de 13 ani, din cauza unei căzături, este unul dintre beneficiarii noii aparaturi.
”Am mai fost la recuperare, iar acum s-a ivit această ocazie și să lucrez pe aparate noi. Îmi dau o forță mai mare în picioare, mă ajută acest robot. Învăț să merg din nou”, a spus acesta.
Recuperare mult mai rapidă
Conf.dr. Laszlo Irsay, șef secție Recuperare, a precizat că aceste aparate robotizate transpun pacientul în secolul al XXI-lea.
”Avem un aparat staționar, pe șină sau mobil. Aparatul staționar Lokomat economisește foarte mult timp în ceea ce privește mâna fizioterapeutului, pentru că reproduce aceeași mișcare de mii de ori fără să obosească.
Aceste aparate fac și o evaluare precisă a forței musculare a pacientului. Recuperarea este mult mai rapidă și mai funcțională, fiind personalizată în funcție de pacient”, a explicat Irsay.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Serviciul ALOPEDI, tot mai solicitat. Peste 3.400 de părinți au cerut sfatul medicilor clujeni în primele 3 luni ale anului

Peste 3.400 de părinți au beneficiat, în primele trei luni ale anului 2025, de sfaturile medicale oferite prin intermediul serviciului gratuit de telemedicină ALOPEDI – 0364 917, gestionat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.
Pentru peste 250 de copii a fost recomandată evaluarea de urgență.
Serviciul ALOPEDI de la Cluj, tot mai solicitat
În perioada ianuarie – martie au fost înregistrate 3.417 apeluri la acest call center destinat urgențelor pediatrice. Majoritatea solicitărilor, mai exact 71,76%, s-au finalizat cu recomandări care au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, părinții fiind informați despre semnele care impun prezentarea la un consult medical direct.
Pentru 253 de copii, însă, a fost recomandată evaluarea de urgență, în primele două ore de la apel, iar în patru cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.
Febra, cel mai mare “inamic” al părinților
Cele mai frecvente motive pentru care părinții au cerut sprijin medical au fost febra și problemele respiratorii, o situație frecventă în sezonul rece.
Din totalul apelurilor, 1.191 au provenit din alte județe decât Cluj, în timp ce 15 apeluri au fost efectuate de părinți români aflați în afara granițelor țării. Capitala se află în topul orașelor care au apelat la acest serviciu
„Profesionalism, dăruire, eficiență și promptitudine sunt doar câteva dintre cuvintele ce definesc acest serviciu de telemedicină și specialiștii care deservesc ALOPEDI. Ne bucurăm că părinții au în continuare încredere în sfaturile și recomandările medicilor și le reamintim faptul că serviciul nostru de sfat pediatric telefonic este disponibil 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine spitalul.

Florin Bercean a fost ales, joi, în funcția de președinte al Federației Române de Judo.
Clujeanul a fost votat de 106 membri, în timp ce contracandidatul său, George Teșeleanu, a primit 71 de voturi. Un vot a fost anulat.
Florin Bercean va conduce Federațiia Română de Judo
La Adunarea Generală de alegeri, care a avut loc la Râmnicu Vâlcea, au participat 180 de reprezentanți ai cluburilor afiliate la FRG, 178 având drept de vot. Florin Bercean, care ocupa până în acest moment funcția de vicepreședinte al FRJ, îl înlocuiește astfel în funcția de președinte pe Cozmin Gușă, care a condus federația timp de două mandate, din 20 februarie 2017. Acesta nu a mai dorit să candideze, potrivit Agerpres.
În vârstă de 62 de ani, Florin Bercean a coordonat activitatea lotului olimpic de judo al României în perioada 1997-2021, cea mai importantă realizare a sa fiind medalia de aur câștigată de Alina Dumitru, la Jocurile Olimpice din 2008.
Florin Bercean s-a născut la 13 februarie 1963, în Cluj-Napoca. Este Cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, titlu primit în anul 2012. Este antrenor emerit, iar în 2008 și 2012 a primit titlul de Antrenorul anului în Europa. În 2024 a fost distins cu Ordinul „Excelența Olimpică”, acordat de Comitetul Olimpic și Sportiv în cadrul Galei „110 ani de olimpism în România”.
Foto: Florin Bercean/ Facebook
EVENIMENT
Echipamente pentru prevenirea infecțiilor la Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj. Investiție de 3,6 milioane de lei

Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca a fost dotat cu echipamente și produse medicale de ultimă generație, menite să reducă riscul de infecții nosocomiale.
Au fost achiziționate 12 tipuri de echipamente și produse medicale moderne, care vor contribui semnificativ la siguranța pacienților și a personalului medical.
Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj are echipamente pentru limitarea infecțiilor nosocomiale
Investiția a fost realizată de Consiliul Județean Cluj printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 3,6 milioane de lei, derulat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Este o nouă reușită care ne bucura și care dovedește, o data în plus, faptul ca domeniul sanitar este o prioritate a forului administrativ județean. Am utilizat fondurile europene atrase pentru a dota Spitalul nostru de Copii cu numeroase aparaturi, în beneficiul direct al micilor pacienți și în sprijinul echipei medicale. Investițiile noastre în sănătate continuă”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Printre echipamentele cu care a fost dotat spitalul se numără:
- un sistem performant de spectrometrie de masă MALDI-TOF pentru identificarea microorganismelor și a fenotipurilor de rezistență,
- un autoclav cu abur sub presiune pentru sterilizarea instrumentarului chirurgical,
- o mașină de spălat instrumentar chirurgical,
- un sterilizator pentru biberoane și tetine,
- cinci sisteme de spălare și dezinfecție a biberoanelor și tetinelor,
- 50 de sisteme de decontaminare a aerului din saloane,
- 50 de cărucioare multifuncționale pentru curățenie,
- două mașini pentru spălarea și dezinfectarea ploștilor și olițelor,
- un echipament pentru depozitarea endoscoapelor,
- patru sisteme cu abur pentru dezinfectarea rapidă a suprafețelor în prezența personalului,
- echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice de pe suprafețe și din aer.
EDUCATIE
Daniel David: Refuzul de a INTEGRA tehnologia în educație echivalează cu o „condamnare” a copiilor. Vor PIERDE avantaje

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat recent la „Conferința națională pentru profesori NextEd Teach: Learn | Create | Display”, organizată de Edupedu, că refuzul de a integra tehnologia în educație echivalează cu o „condamnare” a copiilor, „fiindcă vor pierde avantaje competitive”. El a adăugat că tehnologia trebuie folosită pe baze științifice, „în contexte etico-morale și într-o zonă de siguranță”.
Ministrul a afirmat că deciziile legate de integrarea digitalului în procesul educațional trebuie fundamentate științific: „Tehnologia în sine nu este nici bună, nici rea. Devine bună sau rea în funcție de cum o folosim. Hai să o folosim bine”, a spus el.
Daniel David: Refuzul de a INTEGRA tehnologia în educație echivalează cu o „condamnare” a copiilor. Vor PIERDE avantaje
Ministrul Educației a vorbit și despre faptul că timpul optim de expunere a copiilor la ecrane, stabilit de anumite studii, este de 2-4 ore, interval pe care îl consideră „o expunere relativ normală în societatea în care trăim”.
„Nouă, celor care nu suntem nativi digitali, ni se pare grav. Dar și bunicii noștri li se părea grav că noi citeam prea multe cărți și nu ne jucam afară, de exemplu, că o să ne stricăm ochii, că o să înnebunim și că nu suntem cum erau ei în copilăria lor. Repet, lumea se schimbă, tehnologia este aici”, a adăugat ministrul.