Connect with us

ACTUALITATE

Antrenorul clujean Béla Károlyi și metodele sale dure de a face performanță: ,,Vaca grasă!”

Publicat


Metodele dure de antrenament ale clujeanului Béla Károlyi, unul dintre cei mai mari antrenori de gimnastică din istorie, au fost dezvăluite în documentarul „Scandal în gimnastica americană” care aduce în prim plan abuzurile sexuale realizate de medicul Larry Nassar. El are de ispășit o pedeapsă de 175 de ani pentru agresarea a peste 100 de gimnaste.

Cine e Béla Károlyi?

În vârstă de 77 de ani, antrenorul român a pregătit-o împreună cu soția sa, Márta Károlyi , pe Nadia Comăneci la Olimpiada din 1976, când aceasta a obținut primul 10 din istoria gimnasticii, având doar 14 ani. Cei doi au venit cu ideea de a antrena gimnaste de la o vârstă fragedă, acestea fiind selectate la vârsta de 6 ani, din grădinițe sau școli elementare. Are în palmares sute de medalii obținute la diferite competiții- Olimpiade, Campionate Mondiale sau Europene.

Cum le antrena pe gimnastele noastre

Coregraful Géza Pozsár, fost colaborator al soților Károlyi, a dezvălui că:

„Béla a venit cu ideea de a avea control total asupra fetelor. Striga la ele și le umilea: vaca grasă!, Ești un porc!. Le pălmuia pe fete, acestea fiind foarte speriate. Márta  avea obiceiul de a le lua de gât și de a-și baga degetele în gâturile lor. În plus, le pălmuia foarte mult, astfel încât pe obrajii fetelor rămâneau urmele inelelor”, conform documentarului.

Tratamentul aplicat gimnastelor americane la ferma din Texas

Gimnastele de top ale Americii s-au antrenat ani la rând pentru a obține cele mai bune performanțe în cadrul fermei din Texas, deținute de Béla și Márta Károlyi, care a fost închisă în ianuarie 2018, după scandalul provocat de medicul Larry Nassar.

Márta Károlyi a declarat că știa de abuzul doctorului Nassar din iunie 2015, după ce a fost anunțată de președintele Federației Americane de Gimnastică, Steve Penny. Conform legii din Texas, ea ar fi trebuit să fi anunțat Poliția. În consecință, doctorul Nassar a continuat să agreseze sexual mai multe fetițe până în momentul arestării sale.

Părinții fetelor nu aveau voie să vină la fermă, nu exista semnal pentru  telefoanele mobiel, iar gimnastele se antrenau câte 7 ore/zi. Comiterea vreunui abuz fizic sau psihic din partea antrenorilor români asupra gimnastelor americane nu este dezvăluit explicit în documentar.

Unele gimnaste recunosc metodele dure folosite de Béla Károlyi

Gimnastele Kristie Phillips, Dominique Moceanu și Erica Stokes au declarat public că Károlyi a fost abuziv verbal și psihologic în timpul antrenamentelor. Phillips și Moceanu au declarat că au fost obligați să continue antrenamentele și să concureze chiar și atunci când se confruntau cu accidentări grave, cum ar fi oasele rupte.

Într-un interviu, Moceanu a declarat: „Sunt sigur că Bela a văzut accidentările, dar dacă ai fost accidentat, Béla nu a vrut să-l vadă … A trebuit să te descurci. Am fost intimidată. S-a uitat spre mine. Avea 1,82, iar eu nu aveam decât 1,21.”

Photo: Bob Levey/Getty

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. adrian

    iunie 29, 2020 la 9:57 am

    PREȚUL AURULUI. O problemă care a devenit emblematică în România pentru antrenorii de sport ai copiilor. Când concursul devine mai important decât educația ! Când medalia primează înaintea spiritului olimpic. în SUA a devenit o jenă publică să se mai vorbească despre performanțele celor din imagine. Se folosește sintagma ”fasciști care au venit din România comunistă” . Felicitari pentru articol și doar o completare; nu au fost doar 100 de fetite și familii care au reclamat, ci 500. La noi cand a reclamat una singură, Maria Olaru în ”Prețul aurului. O sinceritate incomodă” foarte mulți au vrut să o desființeze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Se reiau internările la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Cum se fac programările

Publicat

Conducerea Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca a anunțat că unitatea medicală primește din nou pacienți, la două săptămâni distanță de la momentul confirmării infectării cu coronavirus a 14 cadre medicale și 9 pacienți.

Cum te poți programa?

„Se pot face programări online sau telefonic. Pacienții care aveau programări anterioare au fost contactați, se face un triaj telefonic înainte de a ajunge la noi, atât la ambulator pentru spitalizare de zi, cât și pentru spitalizare continuă.

Plecând de la numărul de paturi pe care le putem utiliza în condiții de distanțare avem un număr de pacienți programați care vin zilnic la noi, plus cei care vin la Urgență. Funcționăm în parametri normali, mai puțin partea de distanțare care sigur impune un număr redus de paturi care pot fi utilizate.

Cu cât scade capacitatea spitalului?

Capacitatea se reduce undeva la jumătate din numărul de paturi, se reduce cam cu 50%. În condițiile în care facem lună de lună cam 600 de externări, coborâm cam la 350 de pacienți. Sigur mai sunt elemente care pot îmbunătăți acest lucru, de exemplu durata de spitalizare care poate fi redusă, depinde cauzistică și la modul cum e rezolvat un caz care ajunge la noi”, a declarat pentru zcj.ro managerul Institutului Inimii, Florin Crișan.

Persoanele infectate au o stare bună de sănătate în prezent, o parte dintre ei fiind deja externați.

„O parte deja sunt externați, sunt acasă. Mai sunt o parte care sunt internați, dar în toate cazurile au fost forme ușoare și nu au fost probleme deosebite. Le vom repeta testul PCR (n. r. testul utilizat pentru diagnosticarea infecției COVID-19). De exemplu în cazul medicului care a fost confirmat cu coronavirus vineri, trebuie să își refacă PCR-ul și în mod normal se poate întoarce la lucru”, a mai declarat Florin Crișan .

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cluj-Napoca este pe locul trei în clasamentul celor mai rentabile orașe ale tehnologiei din Europa

Publicat

Clujul reprezintă România cu mare succes și în topurile orașelor rentabile din punct de vedere al tehnologiei. Astfel, într-un clasament la nivel european realizat de FT în colaborare cu TNW, Cluj-Napoca se clasează pe ultima treaptă a podiumului. Topul este condus de Skopje, urmat de Iași.

Clasamentul, alcătuit în premieră, se concentrează pe găsirea acelor orașe europene cu cele mai promițătoare perspective de investiții în start-upuri, tehnologie și inovare. Clasamentul marchează prima colaborare dintre FT și TNW, o companie media, evenimente și informații, axată pe noile tehnologii și start-up-uri. Topul european a fost anunţat în cadrul Conferinței Ecosystem TNW, scrie zcj.ro.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Turcia decide azi soarta Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul

Publicat

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cere intens reconversia în moschee a Catedralei Sfânta Sofia. Instanța administrativă supremă studiază problema, cu riscurile de a se isca controverse și tensiuni în interiorul țării, dar și pe plan extern, dovada fiind cererea SUA ca Turcia să nu se atingă de statutul Catedralei.

Consiliul de stat este cel care a analizat această cerere depusă azi, iar în termen de 15 zile va fi formulată și anunțată decizia finală.

Scurt istoric al Catedralei

Catedrala Sfânta Sofia a fost construită în secolul VI de către bizantini. În acest loc au fost încoronați mai mulți împărați. Mai mult, Sfânta Sofia face parte din patrimoniul UNESCO și este una din principalele atracții turistice ale țării.

A fost transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului, iar în muzeu în 1935, de către Mustafa Kemal Ataturk, liderul Republicii Turce.

Statutul său a fost întotdeauna subiect de polemică, revenirea la statutul de moschee fiind până în prezent fără succes.

Actualul președinte a caracterizat transformarea catedralei în muzeu ca „o greșeală foarte mare”. Revenirea bisericii bizantine Chora la statut de moschee este văzută ca o testare înainte de decizia pentru Sfânta Sofia.

Simbol al islamului

„Este o moștenire a strămoșilor noștri otomani. Sper că rugăciunile noastre vor fi auzite, trebuie ca această nostalgie să se termine”, spune el.

Anthony Skinner, de la firma de consultanță Verisk Maplecroft, afirmă că revenirea la statutul de moschee i-ar permite lui Erdogan să-și satisfacă baza electorală, ar reveni la moștenirea trecutului otoman și ar irita Atena, cu care are deja raporturi tensionate, scrie hotnews.ro.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

În acest weekend începe seria filmelor în aer liber din Iulius Parc în cadrul ,,Movie Nights”

Publicat

Proiectul ,,Movie Nights” din Cluj-Napoca a ajuns la sezonul cu numărul trei. Începând din acest weekend, clujenii se vor putea relaxa în Parcul Iulius vizionând filme de toate genurile.

În ciuda pandemiei de coronavirus care a afectat și România, organizatorii ,,Movie Nights” s-au asigurat că oamenii vor participa la serile de film în condiții de siguranță. Astfel, locurile sunt limitate, fluxul de intrare și ieșire în perimetrul evenimentului va fi diferențiat, la intrare va fi monitorizată temperatura și se va impune respectarea măsurilor de siguranță și distanțare fizică.

Iată câteva filme care vor putea fi urmărite în cadrul evenimentului: „Joker”, „Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of one Harley Quinn”, „The Way Back” sau  „Motherless Brooklyn”.

Intrarea va fi gratuită.

Citește mai departe