Connect with us

ACTUALITATE

Antrenorul clujean Béla Károlyi și metodele sale dure de a face performanță: ,,Vacă grasă!”

Publicat


Metodele dure de antrenament ale clujeanului Béla Károlyi, unul dintre cei mai mari antrenori de gimnastică din istorie, au fost dezvăluite în documentarul „Scandal în gimnastica americană” care aduce în prim plan abuzurile sexuale realizate de medicul Larry Nassar. El are de ispășit o pedeapsă de 175 de ani pentru agresarea a peste 100 de gimnaste.

Cine e Béla Károlyi?

În vârstă de 77 de ani, antrenorul român a pregătit-o împreună cu soția sa, Márta Károlyi , pe Nadia Comăneci la Olimpiada din 1976, când aceasta a obținut primul 10 din istoria gimnasticii, având doar 14 ani. Cei doi au venit cu ideea de a antrena gimnaste de la o vârstă fragedă, acestea fiind selectate la vârsta de 6 ani, din grădinițe sau școli elementare. Are în palmares sute de medalii obținute la diferite competiții- Olimpiade, Campionate Mondiale sau Europene.

Cum le antrena pe gimnastele noastre

Coregraful Géza Pozsár, fost colaborator al soților Károlyi, a dezvălui că:

„Béla a venit cu ideea de a avea control total asupra fetelor. Striga la ele și le umilea: vaca grasă!, Ești un porc!. Le pălmuia pe fete, acestea fiind foarte speriate. Márta  avea obiceiul de a le lua de gât și de a-și baga degetele în gâturile lor. În plus, le pălmuia foarte mult, astfel încât pe obrajii fetelor rămâneau urmele inelelor”, conform documentarului.

Tratamentul aplicat gimnastelor americane la ferma din Texas

Gimnastele de top ale Americii s-au antrenat ani la rând pentru a obține cele mai bune performanțe în cadrul fermei din Texas, deținute de Béla și Márta Károlyi, care a fost închisă în ianuarie 2018, după scandalul provocat de medicul Larry Nassar.

Márta Károlyi a declarat că știa de abuzul doctorului Nassar din iunie 2015, după ce a fost anunțată de președintele Federației Americane de Gimnastică, Steve Penny. Conform legii din Texas, ea ar fi trebuit să fi anunțat Poliția. În consecință, doctorul Nassar a continuat să agreseze sexual mai multe fetițe până în momentul arestării sale.

Părinții fetelor nu aveau voie să vină la fermă, nu exista semnal pentru  telefoanele mobiel, iar gimnastele se antrenau câte 7 ore/zi. Comiterea vreunui abuz fizic sau psihic din partea antrenorilor români asupra gimnastelor americane nu este dezvăluit explicit în documentar.

Unele gimnaste recunosc metodele dure folosite de Béla Károlyi

Gimnastele Kristie Phillips, Dominique Moceanu și Erica Stokes au declarat public că Károlyi a fost abuziv verbal și psihologic în timpul antrenamentelor. Phillips și Moceanu au declarat că au fost obligați să continue antrenamentele și să concureze chiar și atunci când se confruntau cu accidentări grave, cum ar fi oasele rupte.

Într-un interviu, Moceanu a declarat: „Sunt sigur că Bela a văzut accidentările, dar dacă ai fost accidentat, Béla nu a vrut să-l vadă … A trebuit să te descurci. Am fost intimidată. S-a uitat spre mine. Avea 1,82, iar eu nu aveam decât 1,21.”

Photo: Bob Levey/Getty

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. adrian

    iunie 29, 2020 la 9:57 am

    PREȚUL AURULUI. O problemă care a devenit emblematică în România pentru antrenorii de sport ai copiilor. Când concursul devine mai important decât educația ! Când medalia primează înaintea spiritului olimpic. în SUA a devenit o jenă publică să se mai vorbească despre performanțele celor din imagine. Se folosește sintagma ”fasciști care au venit din România comunistă” . Felicitari pentru articol și doar o completare; nu au fost doar 100 de fetite și familii care au reclamat, ci 500. La noi cand a reclamat una singură, Maria Olaru în ”Prețul aurului. O sinceritate incomodă” foarte mulți au vrut să o desființeze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate