CULTURA
ANIVERSARE. Concert al Orchestrei ”Cununa Transilvană” Cluj la împlinirea a 65 de ani de activitate artistică. Intrarea, LIBERĂ
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, invită iubitorii muzicii populare la spectacolul folcloric aniversar „Cununa Transilvană – 65 de ani de activitate artistică”.
Evenimentul va avea loc joi, 20 octombrie, de la ora 18, la Casa Universitarilor din Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI: O zi în satul tradițional Negreni. 20 de tineri orășeni participa la șezătoare și la ateliere de cusut și joc tradițional
Pe lângă momentele instrumentale deosebite, susținute de membrii orchestrei „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș, vor urca pe scenă interpreți de muzică populară, angajați și foști angajați ai orchestrei, dar și colaboratori: Maria Marcu, Amalia Codorean Chindriș, Ana Strîmturean, Mariana Morcan, Florian Roșan, Maria Golban Șomlea, Iosif Rusu, Adela Zanc, Crina Varga Haiduc, Adrian Socaciu, Mihai Trif, Raluca Pașcalău, Raul Oltean, Florin Bota, Alexandru Potra și Arlesiana Agrijan.
Programul spectacolului mai cuprinde momente instrumentale, susținute de instrumentiștii: Zenu Zanc sr, Liviu Bugnar, Alxadru Tămaș, Felician Mureșan și Nicolae Vădan, (meşterul clujean ce face instrumente muzicale din lemn, distins de Ministerul Culturii cu titlul de „Tezaur Uman Viu”).
Jocuri tradiționale
În scenă vor fi aduse și jocurile tradiționale, prezentate de membrii Ansambulului folcloric ”Tradiții – Someșul Napoca” al USAMV Cluj-Napoca, coordonat de dr. Zamfir Dejeu.
Invitată în recital este îndrăgita interpretă din zona Bucovinei, Laura Lavric.
Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra profesionistă ”Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș, iar prezentarea spectacolului va fi făcută de Grigore Sâmboan.
Intrarea la spectacol este liberă.
Despre orchestră
Orchestra „Cununa Transilvană” din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj activează de 65 de ani pentru păstrarea integrității fiinţei folclorului românesc.
Din cadrul acestei orchestre fac parte solista Mariana Morcan și instrumentişti profesionişti, absolvenţi de Conservator, care, sub conducerea profesorului Ovidiu Barteș aduc astăzi cântecul popular tradiţional în formele sale cât mai apropiate de autentic şi care bucură inimile publicului contemporan, autohton sau străin, în aceeaşi măsură cum le-au bucurat, în trecut, pe cele ale înaintaşilor, rapsozii, lăutarii, tarafurile şi maeştrii ultimelor veacuri.
Orchestra clujeană contribuie, prin prestaţiile sale, la amplul efort al conservării şi promovării folclorului autentic românesc şi la punerea în valoare a tuturor talentelor care reuşesc să se ridice la nivelul valorii şi autenticităţii acestuia. De fiecare dată, Orchestra „Cununa Transilvană” vine în întâmpinarea iubitorilor cântecului tradiţional cu noi repertorii, promovând, ca şi până acum, prin spectacole de înaltă ţinută artistică şi repertorială, folclorul şi tradiţiile româneşti.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
UMFIH Cluj-Napoca, în doliu. Dr. Cristina Schnell, cadru didactic și medic pediatru, s-a stins din viață
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca anunță trecerea în neființă a dr. Cristina Schnell, asistent universitar în cadrul Disciplinei Pediatrie III, Facultatea de Medicină.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca își exprimă tristețea și regretul pentru pierderea dr. Cristina Schnell, asistent universitar la Disciplina Pediatrie III din cadrul Facultății de Medicină.
O prezență respectată atât în comunitatea academică, cât și în cea medicală clujeană
Dr. Cristina Schnell a fost o prezență respectată atât în comunitatea academică, cât și în cea medicală. În calitate de medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, și-a pus în mod constant experiența în slujba celor mici, iar ca asistent universitar, a contribuit semnificativ la formarea viitorilor profesioniști în medicină. A coordonat stagiile clinice pentru studenții din anul V și pentru asistenții medicali licențiați din anii III și IV, oferind totodată sprijin în realizarea lucrărilor de licență.
„Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca își exprimă tristețea și regretul pentru pierderea doamnei dr. Cristina Schnell, asistent universitar la Disciplina Pediatrie III din cadrul Facultății de Medicină.
Comunitatea academică transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate
Dr. Cristina Schnell a fost medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și cadru didactic asociat dedicat, implicându-se activ în coordonarea stagiilor clinice pentru studenții de anul V și asistenți medicali licențiați (anii III și IV), precum și în coordonarea lucrărilor de licență. Pe plan științific, s-a remarcat prin interesul pentru pneumologia și somnologia pediatrică, fiind doctorand cu un proiect axat pe biomarkerii în sindromul de apnee obstructivă în somn la copil.
Comunitatea academică a UMF „Iuliu Hațieganu” transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate”, a transmis UMFIH Cluj-Napoca.
Dr. Cristina Schnell ea căsătorită și avea doi copii.
Vineri, 20 decembrie, după terminarea cursurilor, începe vacanța de iarnă a elevilor. Școala se reia miercuri, 8 ianuarie.
Conform Ministerului Educației, structura anului şcolar 2024-2025 cuprinde intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel:
Intervale de cursuri:
– de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
– de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
– de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
– de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;
Începe VACANȚA de iarnă a elevilor. Ce vacanțe mai au în 2025
Intervale de vacanţă:
– de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marţi, 7 ianuarie 2025;
– o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025;
– de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
– de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.
În zilele nelucrătoare sau de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.
Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
La clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi din învăţământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică, urmărind şi scopul acestor programe.
Sursa: Ministerul Educației
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: PROGRAMUL mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie
CTP Cluj anunță programul mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie.
„In ziua de 24 decembrie 2024 – Ajun de Craciun si 31 decembrie 2024 – Ajun de An Nou, transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,00 – 22,00, conform programului pentru zilele lucratoare;
CTP Cluj: PROGRAMUL mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie
– In zilele de 25, 26 si 29 decembrie 2024, respectiv 1, 2, 5, 6 si 7 ianuarie 2025 transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 6,00 – 23,00, conform programului de transport pentru zilele de duminica;
In 25 decembrie 2024 si 1 ianuarie 2025 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca (28B si 43P) si cursele speciale CARREFOUR vor fi suspendate, fiind suplimentat transportul pe liniile 24, 28 si 43B. Linia 24B va avea un program special;
– In zilele de 27 si 28.12.2024 respectiv 3 si 4 ianuarie 2025 transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,30–23,00, conform programului de transport pentru zilele de sambata;
Suplimentar, in data de 27.12.2024 si 03.01.2025 vor fi introduse plecari pe liniile 26L, 36L, 48L, 50L si 52L pentru a asigura legatura intre cartiere si B-dul Muncii, respectiv zona Emerson.
– In ziua de 30 decembrie, transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,00 – 23,15, conform programului pentru zilele lucratoare;
– Transportul de noapte se va desfasura in perioada 24.12.2024 – 07.01.2025 intre orele 23,00 si 1,30 (la ora 1,00 – ultimele plecari din capetele de linii) pe liniile 5N (str. Traian Vuia–P-ta Garii), 25N (str. Unirii–str. Bucium) si 54N (cart. Zorilor – cart. Grigorescu). Exceptie fac zilele de 24 decembrie – Ajun de Craciun si 31 decembrie 2024 – Ajun de An Nou, cand transportul va fi asigurat intre orele 22,00 – 1:30. Plecarile se vor efectua din 30 in 30 de min.
Toate detaliile privind programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei si in aplicatia de mobil Tranzy”, a transmis CTP Cluj.
Meteorologii avertizează că vremea se va înrăutăți începând de vineri seara, când precipitațiile vor cuprinde cea mai mare parte a țării. În Transilvania și Moldova vom avea parte de precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor cădea mai ales ploi.
De vineri, ora 18, până duminică la ora 10, o informare meteo anunță precipitații în cea mai mare parte a țării.
Vor fi precipitații mixte în Transilvania și Moldova, în zona montană vor predomina ninsorile, iar în restul teritoriului vor fi mai ales ploi. Din seara zilei de sâmbătă (21 decembrie) în estul Munteniei, în Dobrogea și în sudul Moldovei vor fi ninsori și lapoviță.
ANM: Avertizări de VREME rea în weekend. Vânt, ninsori și POLEI
Local se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp. Izolat se va forma polei și ghețuș.
În regiunile vestice, estice și sud-estice,vântul va avea intensificări temporare, cu viteze în general de 40…50 km/h.
Două avertizări cod galben vor intra în vigoare în weekend.
Prima vizează intensificări puternice ale vântului în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea, unde rafalele vor atinge viteze de 55-70 kilometri pe oră, începând de sâmbătă dimineața de la ora 3.00 până duminică la ora 10.00.
A doua avertizare cod galben anunță ninsori viscolite și polei în județele Tulcea și Constanța, precum și în jumătatea estică a județelor Ialomița și Călărași. Aceasta este valabilă de sâmbătă seara de la ora 20.00 până duminică la ora 10.00.