ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Inflația a SCĂZUT, euro a crescut

Principalul eveniment al zilei de miercuri a fost cel reprezentat de anunțarea ratei inflației din februarie.
După ce anul trecut a fost încheiat cu o creștere a prețurilor de 6,61%, începutul lui 2024 a adus un salt consistent la 7,41%, indus de noile taxe și impozite introduse de guvern. În februarie, prețurile și-au încetinit creșterea la 7,23%, tendință care a fost previzionată în ultimul Raport al BNR asupra inflației. Conform băncii centrale, anul acesta ar urma să se încheie cu o inflație de 4,7% iar cel viitor la 3,5%, care reprezintă marginea superioară a țintei oficiale de inflației (2,5%±1 pp).
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Inflația a SCĂZUT, euro a crescut
Aceste date nu au influențat evoluția euro față de leu. Mai importantă a fost ușoara revenire a aversiunii față de risc care a depreciat monedele de la marginea zonei euro.
Cursul monedei unice a crescut, după șase ședințe consecutive de scădere, de la 4,9665 lei, minim al ultimelor patru luni și jumătate, la 4,9675 lei, iar transferurile se efectuau în culoarul 4,965 – 4,969 lei.
În condițiile în care inflația din România rămâne una dintre cele mai ridicate din Uniunea europeană, piața monetară a fost lipsită din nou de tranzacții, iar indicii ROBOR se mențin la valori comparabile cu cele de la jumătatea lui 2022.
„Media monedei americane a crescut de la 4,5427 la 4,5440 lei”
La jumătatea săptămânii, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,08%, nivel stabilit la jumătatea lunii februarie, față de 6,21% la începutul anului, după ce 2023 debutase la 7,56%. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,11%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni s-a oprit la 6,12%, valoare apropiată de cea din 22 mai 2022.
Scăderea producției industriale din zona euro în ianuarie, față de perioada similară din 2023, a depreciat ușor euro, la 1,0920 – 1,0946 dolari, astfel că media monedei americane a crescut de la 4,5427 la 4,5440 lei.
Deprecierea francului elvețian față de euro a coborât media acestuia la 5,1739 lei. Lira sterlină a scăzut marginal la 5,8116 lei.
Marcările de profit au coborât cotațiile metalului galben la 2.157 – 2.164 dolari/uncie, ceea ce a depreciat prețul gramului de aur la 316,0494 lei. La începutul acestei săptămâni, gramul a atins un maxim istoric de 317,9323 lei.
Bitcoin a atins un nou record de 73.657 dolari. Ethereum nu a profitat de această evoluție și se tranzacționa în culoarul 3.970 – 4.082 dolari, după ce a atins luni un vârf de 4.093 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
LOCUINȚE sociale pentru vârstnicii din Pata Rât, printr-un program al Primăriei Cluj, finanțat EXCLUSIV de la bugetul local

Primăria Cluj oferă locuințe sociale pentru vârstnicii din Pata Rât prin programul INFIELD, finanțat exclusiv de la bugetul local.
„În ședința Consiliului Local din 7 aprilie a fost supusă votului și aprobată ultima etapă din proiectul INFIELD prin care Primăria municipiului oferă locuințe pentru vârstnicii din Pata Rât.
Acest program, finanțat integral de la bugetul local, este o premieră la nivel național prin faptul că este dedicat vârstnicilor de etnie romă.
LOCUINȚE sociale pentru vârstnicii din Pata Rât, printr-un program al Primăriei Cluj, finanțat EXCLUSIV de la bugetul local
Astfel, Primăria a achiziționat de pe piața liberă 5 locuințe pentru a reloca 2 cupluri de seniori și 3 persoane vârstnice singure care la acest moment locuiesc în condiții de segregare. Alături de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj a fost inițiată o selecție prin care să fie alocate aceste locuințe pe criterii precum: vârstă, vechimea în muncă, starea de sănătate, situația familială, gradul de dizabilitate și alte criterii conform practicilor europene în acest sector.
„Până în prezent, în total, au fost achiziționate 110 locuințe”
După relocarea cetățenilor, aceste persoane vor primi în continuare suport administrativ, psiho-social, vor avea acces la întâlniri de grup și alte resurse necesare pentru integrarea lor în comunitate – prin proiectul PASSUS cu finanțare de la Primăria Cluj-Napoca.
Mai multe informații pot fi consultate în proiectul de HCL de pe site-ul Primăriei sau pe canalele de comunicare ale ADI ZMC.
Până în prezent, în total, au fost achiziționate 110 locuințe în scopul desegregării, prin proiecte cu fonduri norvegiene: 2 locuințe de necesitate – în caz de incendiu, violență domestică ș.a., iar 108 pentru familiile din Pata Rât. Actualmente, 502 persoane beneficiază de aceste locuințe”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Cluj.
Foto: arhivă proiecte norvegiene desfășurate de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu ADI-ZMC
EVENIMENT
Doi candidați pentru funcția de primar în Valea Ierii. Alegeri locale parțiale, odată cu primul tur de prezidențiale

Biroul Electoral de Circumscripție al comunei Valea Ierii din județul Cluj a validat miercuri, 9 aprilie, cele două candidaturi pentru alegerile locale parțiale.
Doi candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de primar al comunei Valea Ierii. Este vorba despre Ioan Maioș (PNL), fost consilier local și inspector de muncă în cadrul ITM Cluj și Bogdan Balea (PSD), fost consilier local, care asigură interimatul la primărie.
Alegerile locale parțiale la Valea Ierii pentru funcția de primar vor avea loc pe 4 mai, odată cu turul 1 al alegerile prezidențiale.
Ales în iunie 2024, dar și-a pierdut mandatul
Dorin Nap (PSD), ales în funcția de primar al comunei la alegerile din 9 iunie 2024, a fost condamnat definitiv anul trceut de către Curtea de Apel Cluj la doi ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru furt de arbori și fals intelectual.
Primarul a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, furt de arbori din fondul forestier şi fals intelectual.
Mai mult, Curtea de Apel Cluji i-a interzis acestuia să ocupe funcții publice, pe o perioadă de trei ani.
Astfel, în urma ordinul fostului prefect Irina Munteanu, primarul Nap și-a pierdut mandatul, astfel că în 4 mai vor fi organizate alegeri locale parțiale pentru funcția de primar.

Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a anunțat miercuri că se desparte de partid. „Inevitabilul s-a produs, mă despart definitiv de AUR”, a fost mesajul transmis de Târziu. Claudiu Târziu și președintele AUR, George Simion, au de mult timp o relație tensionată.
Mesajul a fost transmis în mediul online.
„Inevitabilul s-a produs. Mă despart definitiv de AUR. Pentru că săptămâna trecută AUR a fost înlocuit cu Partidul George Simion. A fost alegerea participanților la ședința Consiliului Național de Conducere. Peste câteva săptămâni, unii vor spune că nu au fost de acord, dar n-au avut ce face…”, a transmis Claudiu Târziu, prin intermediul rostonline.ro.
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR a PĂRĂSIT partidul
El a anunțat că va înființa o altă formațiune politică.
„Am sentimentul că sunt alungat din propria casă de către copiii mei, pentru că am încercat să-i opresc să-i dea foc. Dar măcar salvez moștenirea pe care mi-am propus dintru început să o pun în lucrare. Cu zestrea aceasta moral-spirituală și cultural-politică am putut construi vehiculul politic numit AUR și nu le-o las, mai ales că nici nu își dau seama că au nevoie de ea. Cu acest capital simbolic de luptă și de jertfă, voi putea clădi o altă formațiune politică, mai performantă și mai trainică”, a precizat Claudiu Târziu.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Boc: Începe construcția PASAJULUI suprateran de pe Centura Metropolitană, pentru conectarea la Spitalul Regional

Lucrările la Tronsonul Cluj-Florești din Centura Metropolitană vor debuta săptămâna viitoare cu pasajul suprateran pentru conectarea la Spitalul Regional.
„Săptămâna viitoare vor începe lucrările pentru pasajul rutier suprateran, parte a tronsonului Cluj-Florești din proiectul Centurii metropolitane. Pasajul va avea 58 metri și va asigura accesul la Spitalul Regional de Urgență aflat în construcție.
VIDEO. Boc: Începe construcția PASAJULUI suprateran de pe Centura Metropolitană, pentru conectarea la Spitalul Regional
În acest scop, circulația va fi deviată temporar pe cele două bretele laterale care au fost construite. Lucrările la centura metropolitană continuă prin realizarea girației către Spitalul Regional și extinderea părții carosabile de la 4 la 6 benzi pe acest tronson. Proiectul prevede să avem pe fiecare sens bandă dedicată pentru transport în comun și servicii de urgență (ambulanță, pompieri), precum și piste de biciclete.
Vă cerem scuze pentru disconfortul creat pe perioada lucrărilor. Sunt convins că, odată finalizate lucrările, vom avea o mobilitate mai bună pe acest traseu atât de important în Cluj”, a transmis primarul Emil Boc.