Connect with us
Advertisement
Advertisement

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Indicii ROBOR se apropie de IRCC

Publicat


Leul s-a apreciat ușor față de euro

Pentru a împinge inflația în jos, banca centrală folosește cursul euro/leu drept principal instrument.

Stabilitatea leului se datorează interesului ridicat al străinilor pentru titlurile de stat locale, care oferă randamente ridicate, dar și faptului că rezerva valutară a BNR a crescut la sfârşitul lui ianuarie la un nou maxim istoric de 61,4 miliarde euro, iar rezervele internaționale (valute plus aur) înregistrează un record de 67,68 miliarde euro, ceea ce îndepărtează riscurile unor eventuale tentative speculative.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Indicii ROBOR se apropie de IRCC

Media euro a scăzut în prima ședință din februarie de la 4,9759 la 4,9747 lei, valoare aproape identică cu cea de la sfârșitul anului trecut, iar tranzacțiile se realizau în culoarul 4,973 – 4,976 lei.

Lichiditatea ridicată din piața monetară, în condițiile în care BNR dorește să stimuleze creditarea statului dar și a activității economice, a determinat continuarea procesului de scădere a dobânzilor interbancare

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,11 la 6,10%, cea mai mică valoare începând cu data de 8 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare s-a consolidat la 6,14%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni a coborât de la 6,15 la 6,14%, o valoare apropiată fiind atinsă în 23 mai 2022.

La sfârșitul anului trecut, indicele la trei luni se situa la 6,22%, cel la șase luni, la 6,27%, iar cel la 12 luni la 6,30%. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) va stagna până la sfârșitul lui martie la 5,97%/an.

Prețul gramului de aur a urcat la 301,4387 lei

Decizia Rezervei Federale americane de a menține dobândă de referință la 5,25 – 5,50% și de a semnala că începerea procesului de a reduce rata la ședința din martie este redusă, a depreciat euro la 1,0780 – 1,0822 dolari, iar media monedei americane a urcat de la 4,5962 la 4,6088 lei.

Majorarea cererii de monedă elvețiană și aprecierea față de euro au ridicat cursul francului de la 5,3190 la 5,3374 lei. În schimb, media lirei sterline a scăzut marginal la 5,8224 lei.

Prețul gramului de aur a urcat la 301,4387 lei, în timp ce metalul galben după o creștere la 2.046 dolari a scăzut la jumătatea zilei la 2.031 dolari/uncie.

Monedele din regiune au profitat de reducerea aversiunii față de risc. Media celei maghiare s-a apreciat la 384,87 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3247 zloți/euro.

Aprecierea criptomonedelor s-a temperat joi. Bitcoin fluctua între 41.878 și 42.641 dolari iar ethereum se tranzacționa în culoarul 2.243 – 2.288 dolari.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zile libere 2024. Când este următoarea minivacanță, după Paște

Publicat

zile libere

Zilele libere de Paște se încheie marți, 7 mai, pentru salariați și miercuri, 8 mai pentru elevi. În luna mai, elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor avea testări de evaluare națională, arată Alba24.ro.

Apoi, în iunile elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor avea examenele naționale.

Următoarea minivacanță va fi de Rusalii, atunci când elevii vor fi în vacanța de vară.

Angajații vor avea trei zile libere, weekend-ul 22-23 iunie și a doua zi de Rusalii, 24 iunie.

1 Iunie, Ziua copilului, pică sâmbăta, deci nu va aduce o nouă minivacanță.

În august, minivacanța de Sfânta Maria va fi de 4 zile. 15 august pică joia, vineri este zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend.

Ziua Națională și Sfântul Andrei vor fi în weekend. Ziua de Crăciun va pica miercurea. Cu ziua-punte de la Guvern din 27 decembrie, vor fi cinci zile libere.

Zile libere 2024

luni, 1 ianuarie – Anul Nou

marți, 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou

sâmbătă, 6 ianuarie – Bobotează

duminică, 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul

miercuri, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)

miercuri, 1 mai – Ziua Muncii

joi, 2 mai – zi liberă decisă de Guvern

vineri, 3 mai – Vinerea Mare

duminică, 5 mai – Paștele ortodox

luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (minivacanță de 6 zile 1-6 mai)

sâmbătă, 1 iunie – Ziua copilului

duminică, 23 iunie – Rusaliile

luni, 24 iunie – A doua zi de Rusalii

joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)

vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)

sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei

duminică, 1 decembrie – Ziua Națională

miercuri, 25 decembrie – Crăciunul

joi, 26 decembrie – a doua zi de Crăciun

vineri, 27 decembrie – zi punte spre weekend

Citește mai departe

EVENIMENT

Duel feroviar la Cluj, tranșat de jucătorii lui Dan Petrescu. CFR – Rapid: 3-2

Publicat

CFR Cluj

CFR Cluj a învins, duminică seara, pe Rapid București, într-un meci disputat pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca, partidă din play-off-ul Superligii de fotbal.

Scorul a fost deschis de oaspeți, prin fostul jucător al CFR-ului, Krasniqi, în minutul 16, clujenii au egalat în minutul 20 prin Bîrligea, după care au preluat conducerea prin golurile marcate de Otele în minutele 30 și 55.

Rapid a redus scorul la 3-2 prin Burmaz care a înscris în minutul 60.

În minutul 86, antrenorul clujenilor, Dan Petrescu, a primit un cartonaș galben pentru vociferări.

Meciul a avut 7 minute de prelungiri.

CFR Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Primii doi pui de barză din cuibul de la Vlaha au ieșit din ou în Sâmbăta Mare a Paștelui

Publicat

barză

Primii doi pui de barză au eclozat, sâmbătă, în cuibul de la Vlaha, județul Cluj, anunță Clujbird, site-ul care monitorizează cuibul.

”Puii și-au spart coaja de ou la 34 de zile după ce a fost depus primul ou. Atât depunerea primului ou, cât și venirea pe lume a primilor pui s-au întâmplat în zile simbolice.

În Sâmbăta Mare

Romano-catolicii și protestanții au sărbătorit Paștele când a fost depus primul ou, în timp ce primii pui de barză au ieșit din ou în Sâmbăta Mare a Paștelui ortodox.

Să luăm aceste coincidențe ca pe un semn bun și să sperăm că vor ieși pui și din și celelalte ouă, și că toți puii de barză vor ajunge să crească mari”, au spus reprezentanții site-ului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Neluțu Sabău, după remiza ”U” Cluj – Dinamo: Ultimul meci acasă trebuia să îl câștigăm. Vom schimba abordarea

Publicat

Sabău

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a declarat după remiza din meciul de sâmbătă, 3-3 cu Dinamo, că obiectivul era ca jucătorii săi să țină foarte mult de minge, să aibă posesia, să aibă răbdare și să ajungă la finalizare după 20-30 de pase.

”Cum se întâmplă la noi, tratăm anumite moment destul de lejer, fără agresivitate sportivă și o minge deviată intră în poartă. Și golul 2 putea fi blocat destul de ușor și lucrurile s-au complicat și a început câte un jucător să cadă.

A fost un spectaculos 3-3, dar nu ceea ce ne-am dorit. Ultimul meci acasă trebuia să îl câștigăm”, a spus Sabău.

Acesta a respins orice suspiciuni de blat și a precizat că acolo unde antrenează nu se pune această problemă, pentru că nu și-ar permite să-și compromită viața și caracterul său.

Situația, îngrijorătoare

Ioan Ovidiu Sabău a precizat că situația îl îngrijorează și susține că ar fi trebuit să schimbe abordarea.

”Cred că am fost prea indulgent și am căutat să găsesc soluții prin comunicare, prin discuții care să le scoată în evidență jucătorilor doar calitățile, dar nu întotdeauna dă roade și nu întotdeauna ai rezultate cu o astfel de metodă.

Abordarea mea a fost destul de moale, se pare că trebuia o altă abordare. Le-am spus că dacă eu rămân aici antrenor și anul viitor, îmi doresc foarte mult să facă o echipă care va fi ceea ce trebuie să fie”, a explicat antrenorul clujean

Modelul Dan Petrescu

Acesta a explicat că jucătorii îl iau la mișto și nu știu să aprecieze metoda sa și nu știu să dea înapoi din ceea ce li se dă.

”Dacă ții prea mult la el, dacă te apropii de el nu știe să te răsplătească. Este trist, pentru că am vrut să schimb total felul de a aborda lucrurile, dar nu este ceea ce trebuie.

Jucătorul trebuie să fie jucător și să știe că sunt niște reguli clare pe care trebuie să le respecte și dacă nu le respect plătește.

Numai așa faci performanță, exact cum face Dan Petrescu. Nu merită să comunici, să îi arăți afecțiune, să te apropii de jucător, să îl înțelegi tot timpul. Foarte puțini apreciază și te răsplătesc”, a conchis Sabău.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax