Connect with us

ACTUALITATE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Indicele ROBOR la trei luni a scăzut sub 8%

Publicat


Cursul euro a scăzut

De la începutul acestei luni în piața monetară se manifestă o scădere constantă a dobânzilor interbancare. Evoluția a coincis cu controlul Consiliului Concurenţei la cele 10 bănci ale căror cotații stau la baza calculului indicilor ROBOR, pentru a inspecta posibile înțelegeri făcute de instituțiile financiare cu scopul creșterii dobânzilor.

Chiar dacă BNR a majorat recent dobânda de politică monetară de la 6,25 la 6,75%, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la sfârșitul săptămânii trecute la 7,94%, minim care nu a mai fost atins din 6 octombrie. În schimb, indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât în aceeași ședință de la 8,13 la 8,11% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 8,31 la 8,30%.

Tendința de scădere către nivelul actual al dobânzii pentru facilitatea de creditare (rata lombard), care este de 7,75%, va putea continua, atâta vreme cât, în opinia analiștilor BCR, banca centrală „nu va mai crește ratele de dobândă la începutul anului viitor”.

Creșterea aversiunii față de risc, ce a dus la ieșiri de capitaluri străine din piețele de la marginea zonei euro, și majorarea cererii comerciale, companiile pregătindu-se pentru importurile prilejuite de Sărbătorile de iarnă, a provocat deprecierea monedei naționale.

CITEȘTE ȘI: Radu Georgescu: Indicele ROBOR a coborât sub 8%

Cursul euro a crescut de la 4,8982 lei, la începutul săptămânii trecute, la 4,9418 lei, la sfârșitul ei, ceea ce a făcut ca moneda națională să piardă tot câștigul obținut începând cu data de 5 octombrie, perioadă în care media a atins un minim de 4,8793 lei. Vineri, tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,923 – 4,945 lei iar piața s-a închis la 4,942 lei.

Creșterea deficitului de cont curent al balanței de plăți, care conform datelor publicate de BNR a crescut în primele nouă luni la 20,2 miliarde euro, în condițiile adâncirii deficitului comercial, reprezintă unul dintre principalii factori de presiune asupra cursului euro/leu. Analiștii Băncii Transilvania văd o majorare în acest an a raportului deficit de cont curent/PIB la 8,6%, în timp ce cei de la BCR văd o creștere la 9,1% din PIB.

Moneda unică s-a menținut peste pragul de 1 dolar iar cotațiile s-au mișcat în culoarul 1,0272 – 1,0437 dolari. Vineri, euro a fluctuat între 1,0313 și 1,0396 dolari iar piețele americane au închis la 1,0324 dolari.

Scăderea euro a apărut după ce mai mulți oficiali ai Rezervei Federale americane au pledat pentru menținerea unei politici monetare restrictivă iar BCE a anunțat că va începe o amplă acțiune de retragere de numerar din sistemul bancar al zonei euro cu scopul de a stopa creșterea inflației, care a atins în octombrie un record de 10,6%.

Totodată, Christine Lagarde, președinta BCE, a afirmat că „vom continua să majorăm dobânzile”. Analiștii anticipează pentru şedinţa de politică monetară a BCE din 15 decembrie o majorare cuprinsă între 50 și 75 de puncte de bază.

Cursul francului elvețian a fluctuat 5,0061 și 5,0226 lei iar media lirei sterline a crescut de la 5,5750 la 5,6799 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la sfârșitul săptămânii trecute la 270,2902 lei, consecință a menținerii metalului galben în prima parte a zilei aproape de 1.770 dolari, pentru ca apoi uncia să coboare până la 1.748 dolari.

Duminică dimineață, bitcoin fluctua între 16.559 și 16.731 dolari iar ether se tranzacționa în culoarul 1.190 – 1.222 dolari.

Analiza cuprinde perioada 14 – 18 noiembrieDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Școala Bună Ziua, în Comisia de Urbanism. Proprietarii de pe Buzura nu vor trafic suplimentar. Tarcea: Au amenințat cu boicotul

Publicat

De

Proiectul Școlii Gimnaziale Bună Ziua a fost discutat miercuri în Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca. Planul urbanistic zonal propus de proiectanți a creat dezbateri aprinse pe marginea traficului de pe strada Bună Ziua.

Primăria Cluj-Napoca va construi în cartierul Bună Ziua o școală gimnazială cu 27 de săli de clasă, cu o capacitate de circa 675 de elevi. Planul urbanistic zonal (PUZ) a intrat în dezbatere în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism (CTATU) a municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul a fost realizat de firma de arhitectură Arhi Box, fiind prezentat în comisie de arhitectul Mihai Racu.

Școala încurcă traficul pe strada Bună Ziua

Accesul la școală se va face prin strada Bună Ziua, una dintre cele mai aglomerate artere de circulație din municipiu. Din strada principală va fi amenajată o cale de acces cu câte o bandă pe sens, care va duce până în fața clădirii, unde va fi amenajată o zonă de drop-off. Părinții vor avea apoi posibilitatea de a întoarce într-un sens giratoriu și a reveni pe strada Bună Ziua.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a intervenit în cadrul dezbaterii, subliniind oportunitatea creării unui sistem de sensuri unice pe noua stradă propusă spre amenajare și cea existentă în partea estică, strada Augustin Buzura. O astfel de legătură și eliminarea sensului giratoriu ar facilita și accesul pietonal al elevilor din partea estică, evitând ocolirea cu câteva sute de metri.

De asemenea, la intersecția străzii propuse cu strada Bună Ziua, arhitectul șef al județului propune crearea unei benzi suplimentare de decelerare în locul intersecției semaforizate propuse prin PUZ, pentru asigurarea fluidizării traficului.

Claudiu Salanță a criticat, de asemenea, faptul că părinții nu pot vedea intrarea în școală din zona de drop-off și astfel nu se pot asigura de intrarea în siguranță a copilului în clădire.

Tarcea: „Au amenințat cu boicotul”

Legat de descărcarea traficului pe strada Augustin Buzura, viceprimarul Dan Tarcea a arătat că locuitorii s-au opus, în ciuda unui acord dat inițial, și au amenințat cu boicotarea construirii școlii pe toate mijloacele posibile. Claudiu Salanță a arătat însă că strada este publică, Primăria având adoptată o hotărâre a Consiliului Local în acest sens.

„Varianta implementării sensului unic a fost una dintre cele studiate. Am avut însă întâlniri cu vecinii, care și-au exprimat dezacordul ca acea stradă să fie sens unic”, a arătat proiectantul Mihai Racu.

Legat de crearea unei noi benzi de circulație pe strada Bună Ziua, viceprimarul a invocat rațiuni de costuri privind exproprierile, arătând că aceasta ar putea fi realizate într-o etapă ulterioară, de investitori privați.

„Orice metru pătrat în plus expropriat înseamna sume mari de la bugetul local. Avem două solicitari pentru realizarea studiului de oportunitate pentru construcții private în vecinătatea școlii și poate fi solicitat acestora să realizeze benzile suplimentare de circulație”, a arătat Dan Tarcea.

Școală la cele mai înalte standarde

Școala ce urmează să fie construită în cartierul Bună Ziua ar urma să fie prima din acest cartier al Clujului. Aceasta va avea 27 de săli de clasă la cele mai înalte standarde și o capacitate de circa 675 de elevi.

„Construcția este oportună, în condițiile în care s-a construit mult în zonă și e nevoie de o școală. Am dorit să nu fie amplasată la stradă din motive de siguranță și de trafic, dar și datorită vecinătății cu viitorul Parc Bună Ziua, care are potențialul să devină o coloană verde, pietonală a cartierului, unde copii pot veni pe jos la școală”, a arătat arhitectul Mihai Racu.

Sală de sport, de lectură și laboratoare

Școala este alcătuită dintr-un corp principal cu subsol, parter și două etaje, va avea o sală de sport, teren de sport și spații de joacă. Amplasamentul va fi împrejmuit cu vegetație.

De asemenea, școala va beneficia de patru laboratoare, depozit pentru articole didactice, săli profesorale, sală de lectură, sală de mese și cabinet stomatologic, psihologic și medical, inclusiv cu sală de tratament. Toate sălile vor fi realizate în conformitate cu prevederile actuale, la cele mai înalte standarde, inclusiv cu table interactive, videoproiector și calculatoare.

Școala va avea o parcare auto, care prevede și 60 de rastele pentru biciclete. Școala va putea fi extinsă în viitor prin adăugarea de noi niveluri pentru a crește numărul de elevi care pot studia aici.

Relație pietonală și velo cu Parcul Bună Ziua

Proiectanții au arătat că proiectul va comunica cu Parcul Bună Ziua, propus spre a fi amenajat în proximitate, de-a lungul pârâului Becaș. Clădirea școlii va comunica atât cu alei pietonale, cât și velo cu viitorul spațiu verde, astfel încât acesta să asigure o nouă cale de acces la școală.

Amplasamentul terenul pe care va fi construită strada Bună Ziua. Sursa Google Maps

Parcul Bună Ziua va avea o suprafață de 11,45 hectare și urmează să fie amenajat între străzile Mihai Românu și Calea Turzii și strada Măceșului.

Soluția pentru amenajarea noului parc din cartierul Bună Ziua a fost selectată în urma unui concurs de soluții realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, iar proiectul câștigător aparține echipei Punct Birou de Arhitectură SRL. Primăria Cluj-Napoca se așteaptă la o investiție de peste 11 milioane de euro.

Citește mai departe

EDUCATIE

Admiterea la liceu Cluj 2024. VEZI ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a. Înscrierile încep în 11 iulie

Publicat

De

Admitere la liceu Cluj 2024

Ministerul Educației a publicat, miercuri, 10 iulie, ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a la nivelul județului Cluj, pentru admiterea la liceu.

La Cluj, 7 elevi au obținut media 10 la Evaluarea Națională.

Admiterea la liceu Cluj 2024. VEZI ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a. Înscrierile încep în 11 iulie

Ierarhia elevilor de clasa a VIII-a din județul Cluj a fost publicată pe site-ul admitere.edu.ro, alături de listele cu specializările, liceele şi şcolile din județ.

În listele cu specializări se regăsește și numărul de locuri disponibile pentru admiterea la liceu 2024, dar şi ultima medie de intrare din anul 2023.

Trebuie precizat că, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Citește și: 22 de elevi din Cluj au fost deja ADMIȘI la LICEU. Ce școli au ales OLIMPICII

De asemeena, candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă.

Încep înscrierile la liceu

Admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat din Cluj pentru anul şcolar 2024 – 2025 se face prin repartizare computerizată, de aceea trebuie o atenție deosebită la completarea fișei de înscriere.

Calendarul admiterii la liceu 2024:

 • 11 – 12, 15 – 22 iulie 2024 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a;
 • 11 – 12, 15 – 19 iulie 2024 – Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere si verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli;

Citește și: Încă o medie de 10 la Cluj, la Evaluarea Națională. Ania Moldovan face sport de performață și nu a luat meditații

 • 22 iulie 2024 – Termenul limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată;
 • 23 iulie 2024 – Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată;
 • 24 iulie 2024 – Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025;
 • 25 – 30 iulie 2024 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
 • 30 iulie 2024 – Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

Citește și: Secretul elevilor de 10 ai Clujului la Evaluarea Națională: Muncă, consecvență, seriozitate și meditații

Mai multe despre admitere, criterii de departajare, dar și la ce trebuie să fiți atenți când completați fișele de înscriere la liceu, aflați AICI.

Numărul elevilor din județul Cluj cu medii mai mari sau egale cu 5 la Evaluarea Națională este de 4.400, respectiv 86,07%.

Citește mai departe

ECONOMIE

Cu cât se vând apartamentele la Cluj-Napoca, în vara lui 2024? Cele mai scumpe cartiere

Publicat

De

Prețul mediu al apartamentelor a crescut la Cluj-Napoca în luna iunie, ajungând la 2.658 euro/mp. Cele mai căutate cartiere sunt Mănăștur, Mărăști și Gheorgheni.

Prețul mediu al apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca, în iunie 2024 a fost de 2.658 euro/mp, în creștere cu 63 euro/mp cu față de mai 2024 (2.595 euro/mp) și este cu 286 de euro peste aceeași perioadă a anului trecut (2.372 euro/mp), conform statisticilor Compariimobiliare.ro.

Printre zonele preferate de cei aflați în căutarea unei noi locuințe se numără cartierele Florești – 1622 €/mp, Mănăștur – 2378 €/mp și Mărăști – 2692 €/mp.

Cele mai căutate zone

Experţii Compariimobiliare.ro fac o trecere în revistă a preţurilor apatamentelor de vânzare în municipiul Cluj-Napoca, pe cartiere, valabile la început de iulie 2024, dar şi a zonelor preferate de cei aflaţi în căutarea unei noi locuinţe.

Astfel, cele mai căutate zone sunt:

 • Florești – 11%
 • Mănăștur – 9%
 • Mărăști – 8%
 • Gheorgheni – 6%
 • Central – 5%
 • Zorilor – 4%
 • Între Lacuri – 3%
 • Iris – 3%
 • Grigorescu – 3%
 • Bună Ziua – 2%

Prețul apartamentelor pe cartiere

Cele mai căutate apartamente sunt cele cu 2 camere – 44%, urmate de cele cu 3 camere – 37%, cu o cameră – 12% și cel mai puțin căutate sunt apartamentele cu 4 camere – 6%.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Clujenii au plajă la ei acasă! Nisipul de pe „Plaja Grigorescu” a fost curățat și nivelat

Publicat

Clujenii nu trebuie să plece din oraș ca să se bucure de nisip și apă. Pe malul Someșului din cartierul Grigorescu a fost amenjată plajă cu nisip pe o suprafață de 3.000 mp, anunță viceprimarul Dan Tarcea.

Plaja Grigorescu este locul portivit pentru petrecerea zilelor călduroase de vară, pe malul Someșului.

Nisipul de pe Plaja Grigorescu a fost curățat

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că cei 3000 mp de plajă au fost curățați și amenajați miercuri dimineață pentru a fi redată clujenilor.

Nisipul a fost nivelat și pregătit pentru cei care doresc să facă plajă sau să se răcorească pe malul Someșului.

Reamenajarea malurilor Someșului, pe fonduri europene

Plaja urbană Grigorescu face parte din proiectul amplu de reamenajare și revitalizare a malurilor Someșului, realizat cu fonduri europene și bazat pe un concurs internațional de soluții de arhitectură.

Această plajă, loc de tradiție pentru clujenii de zeci de ani, a fost redată comunității ca spațiu pentru recreere și socializare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax