ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro se apropie de 4,99 lei
În ultimele zile, am asistat la o creștere rapidă a cursului euro, care se apropie cu pași repezi de pragul de 4,99 lei. Este posibil ca BNR să oprească deprecierea în jurul nivelului amintit, lăsând atingerea cotei de 5 lei pentru ultima parte a anului, în funcție de modul în care va evolua inflația.
Scăderea inflației în aprilie la 11,23% de la 14,53% în martie, au creat culoarul necesar BNR pentru a înlătura pentru o perioadă „gardul de protecție” din jurul leului, după doi ani în care nu a permis depășirea pragului de 4,95 lei.
După ce a scăzut în urmă cu două săptămâni la 4,9202 lei, cursul euro a început să crească, iar miercuri acesta a urcat la 4,9610 lei pentru ca vineri să fie atins al treilea maxim istoric consecutiv de 4,9783 lei, după o ședință în care cotațiile au urcat de la 4,972 lei, la deschidere, la 4,98 lei, cu închiderea pieței la 4,979 lei.
Evoluția trebuie pusă pe seama dezechilibrelor existente în economia României, în primul rând cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană. Contul curent din cadrul balanței de plăți a avut în martie un deficit anualizat de 26,3 miliarde euro iar gradul de acoperire cu investiţii străine directe, din ultimele 12 luni, a fost de 35% în martie 2023.
Investițiile străine directe s-au temperat după ce politicienii au reiterat tot mai des dorința de a modifica codul fiscal, prin renunțarea la impozitul unic dar și impunerea de noi taxe și impozite.
Prognoza de primăvară a Comisiei Naționale de Prognoză, publicată în data de 5 mai, anticipează pentru 2023 o medie anuală de 4,94 lei/euro, care urmează să crească în 2024 la 5,0 lei/euro și la 5,12 lei/euro în 2026. În cazul dolarului american se anticipează o medie anuală de 4,58 lei în 2023, pentru a ajunge în 2026 la 4,74 lei.
Deprecierea leului nu a afectat evoluția descendentă a indicilor ROBOR, proces care a început în ultima parte a anului trecut, odată cu criticile venite din partea guvernatorului BNR și controlul început de Consiliul Concurenței la cele zece bănci care formează „coșul” în funcție de care se calculează indicii.
ROBOR la trei luni
Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,59 la 6,58%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a alunecat de la 6,69 la 6,68%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a coborât de la 6,90 la 6,89%.
Încetinirea economiei americane la un ritm anual de 1,1%, în primul trimestru, pune sub semnul întrebării viitorul politicii monetare a Rezervei Federale. Declarațiile oficialilor Fed sunt contradictorii, unele voci anticipând noi majorări, în timp ce altele doresc o pauză în ciclul de normalizare. Începând cu martie 2022, Fed a procedat la 10 majorări consecutive, iar rata de referință a urcat de la 0 – 0 ,25 la 5 – 5,25%
Euro s-a depreciat vineri la 1,0760 – 1,0829 dolari, cu închiderea pieței americane la 1,1807 dolari. Cursul monedei americane a crescut de la 4,5382 la 4,6091 lei.
Atât moneda elvețiană cât și cea britanică s-au apreciat față de cea unică, iar cursul lor a crescut la sfârșitul săptămânii la 5,1083 lei, respectiv 5,7298 lei.
Prețul gramului de aur a atins la începutul săptămânii un nou maxim istoric de 294,4610 lei, dar a scăzut vineri la 291,5853 lei, consecință a deprecierii unciei la 1.958 – 1.983 dolari.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
TikTok nu mai funcționează în SUA. Companiile Meta și Snap au înregistrat creșteri pe bursă
Aplicația TikTok a încetat să funcționeze în SUA, din data de 19 ianuarie. Acesta a dispărut din magazinele Apple și Google.
Între timp, o mare parte dintre influenceri, dar și simpli utilizatori americani, au “migrat” deja pe RedNote, culmea tot o aplicație chinezească.
TikTok nu mai funcționează în SUA
TikTok nu mai funcționează după ce a intrat în vogoare o lege emisă în SUA, care cere separarea de compania chineză ByteDance, scrie Reuters, citat de Mediafax.
Astfel, aplicația nu mai este disponibilă utilizatorilor din SUA, iar încercările de accesare afișează un mesaj care anunță suspendarea activității.
ByteDance nu a vrut să vândă aplicația
Interdicția, bazată pe o lege care intră în vigoare duminică, 19 ianuarie, impune fie vânzarea TikTok de către compania-mamă ByteDance, fie încetarea operațiunilor din SUA, invocând motive de securitate națională.
Președintele ales Donald Trump a indicat că ar putea pune la dispoziție o amânare de 90 de zile pentru TikTok, spunând că o decizie oficială va fi anunțată luni, după inaugurarea sa. „Această extindere este probabil adecvată”, a spus Trump.
Pe lângă TikTok, alte aplicații precum Capcut și Lemon8, deținute tot de ByteDance, au fost retrase din magazinele de aplicații din SUA. Decizia Curții Supreme de a susține interdicția a intensificat presiunea asupra ByteDance de a găsi un cumpărător.
Mare „migrare” pe RedNote
Reacțiile utilizatorilor nu au întârziat, mulți migrând către alternative precum RedNote sau exprimându-și nemulțumirea pe platforme ca X.
Xiaohongshu, o aplicație de socializare extrem de populară în China, care înseamnă “micuța carte roșie” și este prescurtată de utilizatorii din SUA ca RedNote și a ajuns pe prima poziție în magazinul de aplicații Apple din SUA, încă de marțea care a trecut, după anunțul că TikTok ar putea să nu mai funcționeze.
Creșteri pe bursă pentru Meta și Snap
În același timp, rivalii Meta și Snap au înregistrat creșteri pe bursă, investitorii mizând pe un aflux de utilizatori. CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, este așteptat să participe la inaugurarea lui Trump și să caute soluții pentru reluarea activității în SUA. ByteDance rămâne în stadiul de negocieri pentru a salva o afacere evaluată la aproximativ 50 de miliarde de dolari, în timp ce Perplexity AI și-au manifestat interesul pentru o potențială fuziune.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
FOTO. Accident la Petreștii de Jos. Un bărbat și o femeie au ajuns la spital după ce s-au răsturnat cu mașina
Un accident grav de circulație a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în localitatea clujeană Petreștii de Jos.
Doi tineri au fost răniți.
S-au răsturnat cu mașina
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda sunt cei care au intervenit la accident. Aceștia au găsit la fața locului un autoturism răsturnat. Un bărbat și o femeie de aproximativ 20 de ani, conștienți și cooperanți, au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale de către echipajul SAJ.
La misiune a luat parte o autospecială cu modul de descarcerare.
Foto: ISU Clluj
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit noaptea trecută în comuna Iclod, unde un bărbat a fost prins sub un tractor.
Ajunse la fața locului, echipajele operative au găsit victima, care prezenta leziuni incompatibile cu viața. Solicitarea a venit în jurul orei 00.30. La misiune au luat parte pompierii de la Punctul de Lucru Gherla.
EDUCATIE
VIDEO. Volum omagial lansat de UBB, dedicat lui Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române
UBB Cluj a lansat un volum omagial dedicat academicianului Ioan Aurel Pop, care a fost și rector al universității clujene.
Volumul a fost lansat de Universitatea Babeș-Bolyai, la doar câteva săptămâni după ce președintele Academiei Române a împlinit 70 de ani.
Volum dedicat lui Ioan Aurel Pop
La lansarea volumului, care este coordonat de conf, univ, dr. Adinel Dincă și de dr. Alexandru Simon, a fost prezent și a spus câteva cuvinte și noul ministru al Educației, Daniel David.
De asemenea, au luat cuvântul și rectorul interimar al Universității Babeș-Bolyai, Adrian Petrușel, dar și decanul facultății de Istorie și Filosofie, Ovidiu Ghitta. La acest eveniment, unde au fost prezenți numeroși membri ai comunității academice, a vorbit și primarul Emil Boc.
A condus UBB Cluj timp de 8 ani
Isoricul clujean Ioan aurel Pop a absolvir cursurile UBB și este profesor universitar din anul 1996. El a condus Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca între anii 2012-2020. În anul 2018, Ioan Aurel Pop a devenit președinte al Academiei Române.