Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a încheiat săptămâna sub 4,93 lei

Publicat


Preț istoric pentru aur

În 2022, leul a fost cea mai stabilă monedă din regiune, având în vedere că prima și ultima medie ale anului trecut au fost de 4,9474 lei/euro. Moneda cehă s-a apreciat cu circa 3% iar cea poloneză a pierdut aproximativ 2%. Tensiunile dintre guvernul de la Budapesta și Comisia Europeană au afectat intrările de fonduri europene în economia maghiară iar forintul a scăzut anul trecut cu 7,7%, însă pierderile erau mult mai mari în prima parte a lunii octombrie când a fost atins recordul de 432,94 forinți/euro.

După ce euro a încheiat 2022 cu o medie de 4,9474 lei, aceasta a scăzut joi la 4,9243 lei. Vineri, cursul a urcat la 4,9293 lei, când tranzacțiile s-au efectuat între 4,927 și 4,938 lei, cu închiderea la 4,931 lei.

Aprecierea leului a fost influențată atât de nivelul mai redus al aversiunii față de risc existent pe piețele internaționale dar și de vânzările de valută la care au recurs străinii interesați de titlurile de stat românești.

Anul acesta, Finanțele intenționează să finanțeze deficitul bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare prin împrumuturi în valoare de aproximativ 160 miliarde lei, din care circa 100 miliarde lei din piața internă la care se adaugă între 11 și 12 miliarde euro din piețele externe, volum care include până la 4 miliarde dolari americani.

Joia trecută, Finanțele s-au împrumutat cu 3,34 miliarde lei, din care 1,97 miliarde lei cu scadența în aprilie 2036 la o dobândă anuală de 8,15%, respectiv 1,36 miliarde lei printr-o emisiune redeschisă, scadentă în aprilie 2026 la o dobândă de 7,34%.

Primele ședințe din 2023 au evidențiat o scădere a indicilor ROBOR, înainte de ședința de politică monetară a BNR, care se va desfășura în 10 ianuarie.

„Cursul dolarului a urcat vineri la 4,6894 lei”

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a coborât de la 7,50 la 7,48%, cea mai mică valoare începând cu 22 iulie. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a alunecat de la 7,73 la 7,72%, minim care nu a mai fost atins din 26 iulie. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a scăzut de la 8,05 la 8,04%.

Inversarea tendinței de accentuare a inflației din zona euro, care a scăzut de la 10,1% în noiembrie la 9,2% în decembrie, au stabilizat moneda unică în jurul valorii de 1,06 dolari. La sfârșitul perioadei, euro fluctua între 1,0542 și 1,0635 dolari iar piețele americane au închis la 1,0622 dolari.

Cursul dolarului a urcat vineri la 4,6894 lei, față de 4,6346 lei la sfârșitul anului trecut. Creșterea se datorează intenției arătate de Rezerva Federală, conform ședinței sale din decembrie, care exprimă dorința de a continua înăsprirea politicii monetare în prima parte a acestui an, perspectivă care adâncește diferențialul între dobânda de referință practicată în prezent de Fed de 4,25 – 4,50% față de 2% în cazul BCE.

Cursul francului elvețian a încheiat săptămâna în scădere de la 5,0041 la 4,9914 lei.

Contractarea economiei britanice din ultimele luni, a depreciat lira sterlină față de euro și dolar, ceea ce s-a reflectat în scăderea mediei la sfârșitul perioadei la 5,5610 lei.

Gramul de aur a încheiat prima săptămâna din 2023 la un preț de 276,9433 lei, iar metalul galben a fluctuat în culoarul 1.834 – 1.869 dolari.

Bitcoin a depășit vineri pentru scurt timp rezistența de la 17.000 dolari și se tranzacționa duminică dimineață în culoarul 16.915 – 16.963 dolari. Ether fluctua între 1.259 – 1.266 dolari.

Analiza cuprinde perioada 3 – 6 ianuarie



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe Piatra Craiului, în Cluj. Două autotrenuri și o cisternă IMPLICATE

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri, pe Piatra Craiului, la coborârea spre Cluj. Au fost implicate două autotrenuri și o cisternă. Un bărbat a fost evaluat de paramedici.

„În accident au fost implicate două autotrenuri și o autocisternă, iar la misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Huedin.

accident

FOTO. ACCIDENT pe Piatra Craiului, în Cluj. Două autotrenuri și o cisternă IMPLICATE

Un singur bărbat este evaluat de către paramedicii SMURD. Acesta prezintă afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.

accident

accident

Foto: AleșdOnline

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cazul șoferului care a condus la Cluj o mașină fără ANVELOPE a ajuns pe pagina de Facebook a MAI. Bărbatul, amendat

Publicat

De

Un șofer a condus o mașină fără anvelope

Poza cu mașina fără anvelope, condusă de un bărbat din județul Mureș în apropierea localității Gârbău din județul Cluj a făcut înconjurul internetului.

Aceasta a ajuns inclusiv pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne, care a postat un mesaj amuzant. Asta în timp ce șoferul a fost internat în spital de polițiști și amendat.

Cazul șoferului care a condus la Cluj o mașină fără ANVELOPE a ajuns pe pagina de Facebook a MAI

Pe pagina de social media a MAI, poza a însoțit un mesaj privind anvelopele. ”Nu pleca la drum, indiferent de sezon, dacă nu ai mașina echipată MĂCAR cu anvelope”, arată reprezentanții MAI.

”Nu pleca la drum dacă nu ai mașina echipată cu anvelopele potrivite!
Spre surprinderea polițiștilor din Cluj, un șofer a fost depistat conducând un autovehicul FĂRĂ anvelope. Așa că rectificăm: Nu pleca la drum, indiferent de sezon, dacă nu ai mașina echipată MĂCAR cu anvelope. P.S. Bărbatul de 37 de ani a fost amendat și a rămas fără certificat de înmatriculare”, este mesajul care însoțește mesajul.

Bărbatul de 37 de ani a fost internat involuntar în spital și amendat cu 1.620 de lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi militari ai Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, răniți în poligonul Dorolea. Sunt internați la Spitalul Județean Bistrița

Publicat

militari

Doi militari din Grupul 3 EOD al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au fost răniți miercuri, în jurul orei 11.00, în poligonul Dorolea, județul Bistrița-Năsăud, în urma declanșării accidentale a unei încărcături pirotehnice. Militarii participau la un exercițiu de distrugere de muniție reală în mediu controlat.

După acordarea primului ajutor la fața locului, răniții au fost evacuați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița pentru acordarea îngrijirilor de specialitate, iar starea lor este stabilă.

Incidentul este cercetat de o comisie numită de conducerea unității și de Parchetul Militar Cluj.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Protocol ISU – Salvamont Cluj pentru situații de URGENȚĂ în zona de munte. Salvamontiștii pot interveni și în alte state

Publicat

De

Protocol ISU - Salvamont Cluj

Crește capacitatea de răspuns unitar și integrat în situațiile de urgență produse în zona de munte a județului Cluj.

Acest lucru se va întâmpla în urma unui protocol de cooperare între Consiliul Județean Cluj, prin Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”. Mai mult, Salvamont Cluj va avea puterea de a interveni, în situații excepționale, inclusiv la nivel național sau pe teritoriul altor state.

Protocol ISU – Salvamont Cluj pentru situații de urgență în zona de munte

Președintele Consiliului Județean Cluj,Alin Tise, a inițiat, în vederea aprobării în cadrul ședinței ordinare a deliberativului județean din data de joi, 20 martie, un proiect de hotărâre privind acest protocol.

Astfel, se vor stabili condițiile tehnice și organizatorice privind coordonarea operațională, de către Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.), a acțiunilor Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj.

„Practic, prin intermediul acestui protocol încheiat cu ISU Cluj, ne asigurăm că, în cazul petrecerii unor situații de urgență în zona montană a județului, se va acționa într-un sistem integrat și unitar, astfel încât toate forțele de intervenție disponibile să intervină cu promptitudine și profesionalism. Desigur, acest protocol prevede doar situațiile grave, cu număr mare de răniți sau acțiuni internaționale de amploare. În continuare, pentru cazurile punctuale petrecute în zona de munte, Salvamont Cluj va acționa la fel ca și până acum, prin oferirea primului-ajutor personalului ranit și, în funcție de caz, predarea accidentaților către personalul medical de pe ambulanță”, a transmis Alin Tișe.

Salvamont-Salvaspeo Cluj va putea participa la misiuni internaționale

Conform acestui protocol încheiat la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj va colabora cu ISU Cluj în situația producerii unor situații de urgență deosebite, care necesită resurse de sprijin, în arealul montan al județului Cluj.

De asemenea, Salvamont Cluj va participa, în limita competențelor și a resurselor disponibile, cu salvatori montani și resurse materiale, la efectuarea de misiuni specifice atât pe teritoriul județului Cluj, cât și la nivel național și, la nevoie, pe teritoriile altor state.

Foto: Salvamont-Salvaspeo Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate