Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a încheiat săptămâna sub 4,93 lei

Publicat


Preț istoric pentru aur

În 2022, leul a fost cea mai stabilă monedă din regiune, având în vedere că prima și ultima medie ale anului trecut au fost de 4,9474 lei/euro. Moneda cehă s-a apreciat cu circa 3% iar cea poloneză a pierdut aproximativ 2%. Tensiunile dintre guvernul de la Budapesta și Comisia Europeană au afectat intrările de fonduri europene în economia maghiară iar forintul a scăzut anul trecut cu 7,7%, însă pierderile erau mult mai mari în prima parte a lunii octombrie când a fost atins recordul de 432,94 forinți/euro.

După ce euro a încheiat 2022 cu o medie de 4,9474 lei, aceasta a scăzut joi la 4,9243 lei. Vineri, cursul a urcat la 4,9293 lei, când tranzacțiile s-au efectuat între 4,927 și 4,938 lei, cu închiderea la 4,931 lei.

Aprecierea leului a fost influențată atât de nivelul mai redus al aversiunii față de risc existent pe piețele internaționale dar și de vânzările de valută la care au recurs străinii interesați de titlurile de stat românești.

Anul acesta, Finanțele intenționează să finanțeze deficitul bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare prin împrumuturi în valoare de aproximativ 160 miliarde lei, din care circa 100 miliarde lei din piața internă la care se adaugă între 11 și 12 miliarde euro din piețele externe, volum care include până la 4 miliarde dolari americani.

Joia trecută, Finanțele s-au împrumutat cu 3,34 miliarde lei, din care 1,97 miliarde lei cu scadența în aprilie 2036 la o dobândă anuală de 8,15%, respectiv 1,36 miliarde lei printr-o emisiune redeschisă, scadentă în aprilie 2026 la o dobândă de 7,34%.

Primele ședințe din 2023 au evidențiat o scădere a indicilor ROBOR, înainte de ședința de politică monetară a BNR, care se va desfășura în 10 ianuarie.

„Cursul dolarului a urcat vineri la 4,6894 lei”

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a coborât de la 7,50 la 7,48%, cea mai mică valoare începând cu 22 iulie. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a alunecat de la 7,73 la 7,72%, minim care nu a mai fost atins din 26 iulie. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a scăzut de la 8,05 la 8,04%.

Inversarea tendinței de accentuare a inflației din zona euro, care a scăzut de la 10,1% în noiembrie la 9,2% în decembrie, au stabilizat moneda unică în jurul valorii de 1,06 dolari. La sfârșitul perioadei, euro fluctua între 1,0542 și 1,0635 dolari iar piețele americane au închis la 1,0622 dolari.

Cursul dolarului a urcat vineri la 4,6894 lei, față de 4,6346 lei la sfârșitul anului trecut. Creșterea se datorează intenției arătate de Rezerva Federală, conform ședinței sale din decembrie, care exprimă dorința de a continua înăsprirea politicii monetare în prima parte a acestui an, perspectivă care adâncește diferențialul între dobânda de referință practicată în prezent de Fed de 4,25 – 4,50% față de 2% în cazul BCE.

Cursul francului elvețian a încheiat săptămâna în scădere de la 5,0041 la 4,9914 lei.

Contractarea economiei britanice din ultimele luni, a depreciat lira sterlină față de euro și dolar, ceea ce s-a reflectat în scăderea mediei la sfârșitul perioadei la 5,5610 lei.

Gramul de aur a încheiat prima săptămâna din 2023 la un preț de 276,9433 lei, iar metalul galben a fluctuat în culoarul 1.834 – 1.869 dolari.

Bitcoin a depășit vineri pentru scurt timp rezistența de la 17.000 dolari și se tranzacționa duminică dimineață în culoarul 16.915 – 16.963 dolari. Ether fluctua între 1.259 – 1.266 dolari.

Analiza cuprinde perioada 3 – 6 ianuarie



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Doar 10% din animalele cu stăpân din Cluj-Napoca sunt castrate și sterilizate

Publicat

De

Emil Boc câine

Emil Boc a vorbit joi despre noul program al Primăriei care prevede sterilizarea și castrarea câinilor și pisicilor.

Conform datelor adunate de primărie, foarte puține din animalele de companie ale clujenilor, respectiv câini sau pisici, sunt castrate și sterilizate, ceea ce duce la înmulțirea excesivă a acestora.

Emil Boc: Doar 10% din animalele cu stăpân din Cluj-Napoca sunt castrate și sterilizate

Emil Boc a spus la Napoca Live că a lucrat toată vara la programul multianual de sterilizare a câinilor și pisicilor, alături de colegi și ONG-uri, și că a studiat toată legislația europeană în domeniu.

Programul de sterilizare și castrare gratuită va include și animalele cu stăpân, nu doar pe cele fără stăpân.

“Din datele adunate, la nivelul municipiului, doar cam 10% din câinii și pisicile cu stăpân sunt castrați sau sterilizați/sterilizate.

Dacă îți iubești animalul de companie, primul pas e castrarea sau sterilizarea acestuia”, a spus Emil Boc.

Acesta a mai precizat că după ce acest proiect de hotărâre va fi adoptat, cabinetele veterinare unde se vor face aceste intervenții vor fi selectate prin procedura de achiziție publică.

Citește și: VIDEO. Clujul va avea un CIMITIR pentru animale. Boc: Ele fac parte din viața noastră. Să le PREȚUIM

Doar intervențiile făcute la aceste cabinete vor fi decontate de primărie.

Proiectul de hotărâre se află încă în consultare publică.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Masatto inaugurează un nou showroom de fotolii de masaj în Cluj-Napoca, prezentând cele mai noi modele

Publicat

Masatto

Masatto, firmă autohtonă care pune pe piață unele dintre cele mai avansate fotolii de masaj, a inaugurat cel mai nou showroom al său în inima Transilvaniei, pe strada Traian Vuia 214, vis-a-vis de Aeroportul Internațional Avram Iancu. În cadrul evenimentului au fost prezentate două modele inovatoare de fotolii de masaj, cele mai avansate din lume în acest moment, alături de întreaga gamă de produse premium Masatto.

Într-o atmosferă descrisă de participanți drept „cea mai relaxantă deschidere de showroom imaginabilă”, invitații au avut ocazia să experimenteze personal beneficiile tehnologiei de ultimă generație integrate în fotoliile Masatto.

Andrei Frona, proprietarul Masatto, a declarat: „Ne dorim să aducem experiența terapeutică a masajului în confortul și intimitatea casei fiecărui clujean.

Știm că viața modernă este agitată, iar timpul este prețios. Cu fotoliile noastre de masaj, beneficiezi de relaxare profundă și ameliorarea durerilor musculare oricând dorești, fără a fi nevoie să îți planifici programul în jurul unei programări la salon sau să pierzi timp în trafic.

Andrei și Timea Frona

Investiția într-un fotoliu se amortizează rapid

Noul nostru showroom din Cluj-Napoca este un pas important în misiunea noastră de a face masajul de calitate accesibil tuturor, eliminând barierele timpului și costului. O investiție într-un fotoliu de masaj Masatto se amortizează rapid, oferindu-ți echivalentul a trei maseuri profesioniști la dispoziția ta, 24/7.”

Noul showroom Masatto din Cluj-Napoca reprezintă un pas important în misiunea companiei de a face tehnologia de masaj de înaltă calitate accesibilă tuturor.

Despre Masatto

Masatto este firmă autohtonă (din Cluj) care, în cei 12 ani de activitate, a ajuns un brand recunoscut la nivel european pentru fotoliile sale de masaj inovatoare, ce îmbină designul ergonomic cu tehnologia de ultimă generație pentru a oferi o experiență de masaj personalizată și eficientă.

Cei care doresc să simtă experiența fotoliilor Masatto sunt așteptați la showroom-ul din strada Traian Vuia, vis-a-vis de Aeroportul Cluj-Napoca, la numărul 214, în curte.

Citește mai departe

EVENIMENT

USR Cluj dezminte informațiile transmise de către PNL Cluj

Publicat

USR Cluj dezminte informațiile transmise de către PNL Cluj. În ceea ce privește afișajul publicitar în municipiul Cluj-Napoca, USR are contract încheiat cu Aleea Media SRL pentru panotaj şi afişaj.

Contractul prevede o clauză conform căreia societatea își asumă să afișeze materialele USR cu respectarea tuturor normelor legale.

„PNL dă dovadă de foarte multă ipocrizie. Deși e plină țara de panouri cu „ostașul” Ciucă, fix PNL s-a găsit să spună că afișele Elenei Lasconi din Cluj-Napoca ar fi ilegale. Același PNL despre care autoritățile au constatat că în perioada campaniei pentru alegerile locale a încălcat legea, același PNL care a pierdut în primă instanță un proces cu USR pentru că a distribuit materiale mincinoase cu sigla partidului nostru, același partid se erijează acum în apărător al dreptății”, a transmis Oana Murariu, președinta USR Cluj.

„Elena Lasconi va fi un președinte dintre oameni, printre oameni”

Oricât va încerca PNL să o cenzureze și să o atace, Elena Lasconi va fi un președinte dintre oameni, printre oameni. Un președinte pentru toți, nu doar pentru unii. Și, da, clujenii trebuie să știe că au un astfel de candidat pentru Președinția țării. Încercarea disperată a PNL și PSD de a falsifica informații și comunicarea publică prin intermediul televiziunilor, radiourilor sau prin astfel de comunicate din partea Biroului de minciuni de presă al PNL trădează multă frică. Probabil cineva de la PNL a văzut sondajele pentru alegerile prezidențiale și a intrat în panică văzând că Elena Lasconi va fi candidatul dreptei în turul 2.

„Mie îmi sună a disperare. Dacă domnul Boc dorește să înceapă o luptă politică, să facă cinstit și asumat acest lucru”, a transmis președinta USR, Elena Lasconi.

PNL Cluj demonstrează încă o dată că își concentrează energia ÎMPOTRIVA a ceva și nu PENTRU Cluj sau pentru țară. Am vrea să vedem o preocupare reală din partea PNL pentru deblocarea sau accelerarea marilor proiecte ale Clujului: centură, metrou, tren metropolitan, proiecte care, din păcate, sub administrația PNL bat pasul pe loc de prea mult timp într-o permanentă bătaie de joc față de întreaga comunitate clujeană.

Citește mai departe

ECONOMIE

E.ON România susține deschiderea Centrului Social de Psihoterapie la Cluj, un proiect inițiat de Asociația Zi de Bine

Publicat

E.ON

E.ON România continuă eforturile de susținere a comunităților locale și se implică în dezvoltarea unui centru social de psihoterapie la Cluj, care va contribui la îmbunătățirea sănătății mintale a celor care au nevoie de ajutor specializat. În parteneriat cu Asociația Zi de Bine și Atelierul Faptelor Bune, E.ON susține această inițiativă pentru a facilita accesul persoanelor vulnerabile din Cluj la servicii de psihoterapie.

Noul centru social de psihoterapie va oferi ședințe de terapie pentru copii, adolescenți, victime ale violenței domestice, persoane vârstnice și pentru toți cei care au nevoie de ajutor profesional specializat. Acest proiect vine ca răspuns la nevoia profundă de suport emoțional și psihologic în județ, replicând modelul de succes al centrului deschis anul trecut în București, unde într-un singur an au avut loc peste 5.000 de ședințe de terapie.

Acces la servicii de sănătate

Potrivit unui studiu întocmit de D&D Research, cu scopul de a analiza percepția românilor despre bunăstarea lor psiho-emoțională, 55% dintre români susțin că resimt un impact negativ asupra echilibrului emoțional.

Efectele pandemiei, conflictul de la granițele României sau epuizarea generală la locul de muncă se numără printre motive. Totodată, o mare parte dintre români consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit, dar costul ședințelor reprezintă un obstacol important.

Prin deschiderea noului centru social de psihoterapie de la Cluj, ne dorim să îmbunătățim accesul la servicii de sănătate mintală pentru persoanele vulnerabile, dar care nu își permit acest lucru.

Sănătatea mintală, prioritară

„Prin fiecare proiect al asociației ZI de BINE dedicat sănătății mintale, ne propunem să încurajăm o societate înțelegătoare și solidară, în care empatia nu e o excepție, ci normalul. În termeni simpli, suntem aici pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar pentru a depăși provocările vieții.

Prin urmare, vom fi sprijin pentru accesibilizarea serviciilor de psihoterapie pentru copii, adolescenți, adulți și toți cei care au nevoie de sprijinul potrivit la momentul potrivit.

Sănătatea mintală ar trebui să fie prioritară și toată lumea să aibă acces la terapie”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei şi a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți.

De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax