Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Dolarul a crescut cu peste 5,7 bani

Publicat


Cursul dolarului

Creșterea inflației din Statele Unite a înmulțit plasamentele în moneda americană și a depreciat activele considerate riscante, cum sunt monedele de la marginea zonei euro.

Miercuri, după închiderea pieței locale au fost publicate datele referitoare la evoluția prețurilor din SUA. Acestea au crescut în martie cu 3,5%, ceea ce produs joi scăderea cotațiilor euro la 1,0726 – 1,0750 dolari, față de un maxim de 1,0871 dolari, atins marți. În piața locală, cursul monedei americane a sărit de la 4,5748 la 4,6322 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Dolarul a crescut cu peste 5,7 bani

Investitorii și-au redus pariurile pe o scădere a dobânzilor de către Rezerva Federală în iunie și mizează acum pe o singură reducere în cursul acestui an.

Cursul euro a crescut de la 4,9692 la 4,9703 lei iar cotațiile au urcat la 4,969 – 4,971 lei.

Deprecierea leului a fost limitată de scăderea ratei anuale a inflației

Deprecierea leului a fost limitată de scăderea ratei anuale a inflației la 6,61% în martie, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, de la 7,23% în februarie.

Excesul de lichiditate din piața monetară s-a ridicat în martie la o medie zilnică de circa 45 miliarde lei, de la 61 miliarde lei în ianuarie, maxim al ultimilor 12 ani.

Indicele ROBOR ar putea stagna

În loc să accelereze creditarea, băncile comerciale preferă să apeleze la facilitatea de depozit pe care o oferă BNR, care este remunerată cu o dobândă de 6%/an.

În aceste condiții este de așteptat ca până la următoarea ședință de politică monetară a BNR, care se va desfășura în 13 mai, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, să stagneze la 6,05%, cel la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Trezoreria profită de lichiditatea ridicată

Trezoreria profită de lichiditatea ridicată și se împrumută cu aviditate. La licitația de titluri de stat de joi, cu scadența în aprilie 2031 și cu o valoare programată de 400 milioane lei, Finanțele au atras 580 milioane lei la un randament mediu de 6,59%/an.

Într-o recentă declarație, Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, a precizat faptul că „datoria publică a statului în lei este deținută în proporție de 25% de investitori nerezidenți. Investițiile nerezidenților sunt cel mai exact barometru al evoluției datoriei publice. Și nu sunt investitori speculativi. Atunci când emitem bonduri ne uităm la investitorii de portofoliu”.

A crescut prețul gramului de aur

Cursul francului elvețian a crescut la 5,0725 lei iar cel al lirei sterline a scăzut marginal la 5,8071 lei.

Prețul gramului de aur a crescut de la 345,4062 lei la 347,0367 lei, evoluție datorată aprecierii monedei americane în timp ce metalul galben a scăzut la 2.325,60 – 2.346,50 dolari/uncie.

Media monedelor din regiune se deprecia marginal, la 390,76 forinți/euro, respectiv 4,2649 zloți/euro.

Bitcoin recupera o parte din terenul pierdut miercuri și fluctua în culoarul 69.906 – 71.268 dolari. Ethereum se tranzacționa între 3.518 și 3.618 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până joi, la ora 14:00

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Ce români vor primi VOUCHERE pentru energie, după 1 iulie. Care este VALOAREA lor

Publicat

bani sprijin romania vouchere (1)

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a spus că propunerea aflată în prezent în discuție este să fie acordată, și după 1 iulie, suma de 71 de lei pe tichet, în fiecare lună, sub formă de vouchere pentru energie, românilor vulnerabili.

„Astăzi când discutăm suntem într-o fază matură cu privire la tichetele de energie, fiindcă obiectivul pe care noi, Ministerul Muncii, îl avem, având în vedere că noi suntem cei care ne ocupăm de protejarea consumatorilor vulnerabili, de cei care ar putea fi în sărăcie energetică, obiectivul nostru este ca după 1 iulie, când nu vom mai avea plafonare, să venim cu o variantă care să îi ajute în continuare pe români să-şi menţină posibilitatea de a-şi plăti facturile la energie.

simona bucura oprescu

simona bucura oprescu

Ce români vor primi VOUCHERE pentru energie, după 1 iulie. Care este VALOAREA lor

Împreună cu colegii noştri de la Ministerul Energiei, de la STS, de la Poşta Română şi cu colegii noştri de la ANPIS s-a lucrat la o formă consolidată astfel încât după 1 iulie să venim cu tichete care vor fi oferite consumatorilor care îndeplinesc condiţiile”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, potrivit ProTV.

Ea a precizat că acest act normativ ar putea fi aprobat de Guvern până la 1 iulie.

”În zilele următoare intenţia noastră este de a finaliza acest act normativ şi de a veni cu acesta în transparenţă astfel încât imediat ce noul guvern va fi învestit să dăm posibilitatea ca până în 1 iulie actul normativ să fie aprobat de Guvern”, a adăugat ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu a afirmat că propunerea este ca un asemenea tichet să aibă valoarea de 71 de lei şi să fie acordat lunar.

”Valoarea la care este gândit actul normativ în acest moment, dar repet, şi azi şi mâine vor mai fi întâlniri pe acesta şi sigur aici este şi o componentă de impact financiar, valoarea la care colegii noştri au făcut în momentul acesta propunerea de act normativ este de 71 de lei pe tichet, acordat lunar”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

În prezent, un consumator care are un venit mediu lunar de 1.386 de lei pe membru de familie este considerat vulnerabil.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„Bursucul” vrea un fost jucător al CFR-ului. Ultima oară a jucat la UTA

Publicat

costache

Dan Petrescu îl dorește la CFR Cluj pe Valentin Costache, de 26 de ani, fost jucător al echipei, care rămâne liber de contract la UTA. Impedimentul ar fi pretențiile financiare ridicate ale acestuia, scrie Fanatik.

În ciuda dorinței antrenorului, patronul Neluțu Varga nu are de gând să își dea acordul la banii pe care îi vrea Costache. Revenirea în Gruia a lui Valentin Costache va fi posibilă doar în cazul în care fotbalistul își va diminua pretențiile.

„Bursucul” vrea un fost jucător al CFR-ului. Ultima oară a jucat la UTA

Dacă se va concretiza transferul, Valentin Costache nu ar fi la prima sa experiență în Gruia. În ianuarie 2018, ardelenii l-au transferat de la Dinamo în schimbul sumei de 700.000 de euro. Și atunci, ca și acum, pe banca CFR-ului stătea tot Dan Petrescu.

Descălecatul lui Costache la CFR Cluj s-a încheiat în vara lui 2022, când a fost cedat la Rapid în schimbul sumei de 100.000 de euro. Extrema stângă în vârstă de 26 de ani a îmbrăcat tricoul actualei vicecampioane de 145 de ori, reușind să marcheze 14 goluri și să ofere 15 assist-uri.

În perioada petrecută în Gruia, Vali Costache a cucerit nu mai puțin de șapte trofee. El a ieșit campion cu ardelenii în 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022 și a cucerit două Supercupe, în 2018 și în 2020.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Emil Boc: Toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi ÎNLOCUITE anul acesta

Publicat

biciclete

Conform edilului Emil Boc, în acest an, toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi înlocuite. 150 au fost înlocuite din martie, a doua tranșă va veni în iulie, urmând ca la final de an să fie înnoite toate 500.

„Anul acesta, toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi înlocuite. Din luna martie, 150 de biciclete noi au intrat în program, în iulie mai vin 174 iar 176 de biciclete noi vor veni până la sfârșitul anului. Vechiul dispare, noul prinde viteză la Cluj-Napoca. Încurajăm mobilitatea alternativă la mașină într-un oraș în continuă mișcare.

VIDEO. Emil Boc: Toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi ÎNLOCUITE anul acesta

Vreau să vă spun că media zilnică de utilizare a bicicletelor în programul Bike Sharing este de 350 de biciclete și da, ne gândim la extinderea acestui program inclusiv cu biciclete electrice. Mulțumesc tuturor celor care aleg bicicleta. Clujul se mișcă verde, Clujul se mișcă înainte”, a spus primarul Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Startup-ul clujean Medical Pilot vrea să optimizeze spitalele românești prin AI. Mai puțină birocrație, mai multe consultații

Publicat

De

Un start-up lansat la începutul anului de trei antreprenori din Cluj și Zalău își propune să schimbe modul în care datele medicale sunt colectate, analizate și comunicate în spitale și clinici, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Medical Pilot, o platformă digitală inovatoare, standardizează procesele medicale și reduce timpul petrecut de medici în fața calculatorului, oferindu-le mai mult spațiu pentru relația directă cu pacientul.

O idee pornită chiar din „tranșeele” medicinei

Ideea Medical Pilot a pornit din cercetarea doctorală a medicului Andrei Groza, specializat în gastroenterologie și endoscopie. În timpul tezei sale, Groza s-a lovit de o problemă sistemică majoră: lipsa standardizării datelor medicale. Deși informațiile existau, erau greu de utilizat în cercetare din cauza modului haotic în care erau colectate și redactate.

„Mai pe românește, medicii își documentează rezultatele investigațiilor sau ale consultațiilor în limbaj liber, descriptiv, fără a respecta o standardizare internațională. De la aceasta nevoie a plecat Andrei: să reducă această variabilitate a colectării și înregistrării datelor medicale.

Cum calitatea în endoscopie a fost teza sa de doctorat, Andrei a fost preocupat, a studiat, a mers la conferințe și a luat contact cu medici și instituții internaționale pentru tot ce ține de domeniul calității în endoscopie. Apoi, urmând Ghidurile internaționale de calitate, a avut ideea și a inițiat implementarea unor procese medicale standardizate, în conformitate cu Ghidurile de calitate pentru endoscopie, conducând la dezvoltarea Medical Pilot din perspectiva medicului ca utilizator”, explică Mihaela Roșca, cofondator Medical Pilot.

Trei fondatori, o viziune comună

Echipa din spatele Medical Pilot este formată din trei fondatori cu experiențe complementare. Andrei Groza, medic și cercetător, a identificat problema și a generat ideea inițială din nevoia reală din spitale.

Mihaela Roșca are experiență în marketing. Rolul său principal este de a asigura poziționarea pe piață, promovarea platformei și comunicarea cu stakeholderii din domeniul medical, facilitând adoptarea și creșterea vizibilității Medical Pilot.

Gelu Vac, arhitectul tehnologic al platformei, este responsabil pentru dezvoltarea software, integrarea AI, securitatea datelor și obținerea certificării ISO 27001. A scris peste 270.000 de linii de cod și a gândit aplicația astfel încât să fie scalabilă pentru viitor.

„Gelu este cel care a scris mai bine de 270.000 de linii de cod, care este atent la feedback-urile utilizatorilor și știe cum trebuie acestea implementate ca să ajute la o dezvoltare sustenabilă a aplicației pentru diferite specialități din medicină și diverși utilizatori. Cel care are pasiunea de a «sta legat de scaun» o zi întreagă, săptămâna de lucru sau weekend, asigurând-se că toate elementele aplicației sunt livrate la timp și servesc scopului”, spune Mihaela Roșca.

O investiție de 200.000 de euro și o credință comună

Fondatorii au investit peste 200.000 de euro în dezvoltarea Medical Pilot, fiind motivați de nevoia reală pe care au identificat-o fie din poziția de medic, fie din cea de pacient.

„Noi toți trei am crezut în idee, cred că mantra noastră, a celor trei fondatori Medical Pilot este «complementaritate». Noi am experimentat și am simțit nevoia acestui produs pe piață din roluri diferite, de la experiențe diferite, Andrei a simțit-o în tranșee, în lumea medicală, pornind de la cercetarea sa ca medic”, spune Roșca.

Ce este Medical Pilot și ce aduce nou?

Medical Pilot este o soluție software end-to-end, care automatizează complet fluxul documentelor medicale din spitale, de la programare până la redactarea rapoartelor medicale, facilitând comunicarea online și offline între medici și pacienți. Platforma integrează un asistent digital pentru standardizarea proceselor medicale, reducând variabilitatea documentării clinice și contribuind la calitatea deciziilor medicale.

Medical Pilot este un produs complex, cu funcționalități avansate, unic pe piața locală prin modul în care optimizează și standardizează procesele medicale. Deține drepturi de proprietate intelectuală pentru șase tehnologii dezvoltate intern și folosește infrastructură Microsoft Azure pentru AI.

Beneficii directe pentru medici și pacienți

Medical Pilot aduce beneficii enorme atât medicilor, clinicilor, spitalelor cât și pacienților. Pentru comunitatea medicală, Medical Pilot aduce optimizare și eficientizarea timpului.

„Câți dintre noi nu ajungem la medic, care în timp ce vorbește cu noi stă cu ochii în calculator (sau pe foaie) și scrie? Care apoi, în urma unei consultații sau ecografii, stă din nou cu ochii în ecran și notează tot ce a găsit în speranța că nu a omis nimic din ce a văzut pe ecran? Ei bine, cu Medical Pilot aceasta raportare se întâmplă în timp real, iar medicul îl poate privi în ochi pe pacient, explicându-i diagnosticul și variantele de tratament”, a mai explicat Mihaela Roșca.

Mai mult, raportarea se face în timp real, iar pacientul primește un document explicat pe înțelesul său.

„Grație integrării și dezvoltării unor agenți AI specializați, Medical Pilor «traduce» empatic, pe limba pacientului acest raport și poate și pacientul înțelege cam ce înseamnă o steatoza sau ecogenitate sau alți termeni medicali din raport”, a arătat Roșca.

Optimizarea timpului medicului cu până la 30%

Unul dintre principalele avantaje ale Medical Pilot este optimizarea timpului medicului cu până la 30%.

„Primele opinii din partea medicilor care au folosit sistemul sunt pozitive, remarcându-se o eficientizare cu aproximativ 30% a timpului alocat pentru proceduri precum endoscopia digestivă. Practic, într-un interval de 6 ore, un medic poate programa 8 pacienți în loc de 6”, a afirmat cofondatoarea platformei.

Peste 3.000 de pacienți, înregristați deja în platformă

Platforma a depășit rapid 1.000 de pacienți și examinări la scurt timp după lansare, ajungând la aproape 3.000 de pacienți și peste 4.000 de examinări din februarie 2025 și până în prezent.

„Am ascultat feedbackul utilizatorilor noștri și mulțumită lor am putut optimiza aplicația. Suntem pregătiți să deservim mai mulți medici, clinici sau spitale de mari dimensiuni”, a mai completat aceasta.

Acces la poze și video direct din platformă

Platforma permite și stocarea de imagini și videoclipuri din timpul investigațiilor.

„Cât de minunat poate fi ca o viitoare mamă să aibă poze/ video-uri cu monitorizările din timpul sarcinii direct în contul său de pacient, pe care îl poate vizita de câte ori dorește, fără să fie nevoită să aibă un stick la îndemână sau poză tiparită pe hârtia de ecograf care în timp pălește și își pierde claritatea”, a remarcat Mihaela Roșca.

Provocări în adoptarea IA în sistemul medical

Principalele obstacole întâlnite au fost legate de integrarea tehnologiilor AI într-un domeniu strict reglementat, precum și adaptarea platformei la fluxuri de lucru diferite în funcție de fiecare unitate medicală.

În prezent, Medical Pilot colaborează cu mai multe clinici din categoria „early adopters” – unități medicale care au înțeles rapid potențialul digitalizării în eficientizarea activității. Echipa fondatoare este însă optimistă că, pe măsură ce rezultatele devin tot mai vizibile, rata de adopție va crește semnificativ.

„Doar gândiți-vă cum arată sistemul sanitar de la noi din țară – supus unor presiuni enorme din cauza volumului mare de pacineți și a personalului insuficient. Când să aibă timp și răbdare medicul să explice pacientului în suferință când are de alergat de la un pacient la altul?”, subliniază Mihaela Roșca.

O schimbare de paradigmă în sistemul medical românesc

Medical Pilot propune o schimbare de paradigmă. Prin automatizarea proceselor de documentare, raportare și calcul administrativ, medicii își pot concentra atenția acolo unde contează cel mai mult: la pacient. Platforma preia sarcinile birocratice – de la completarea fișelor medicale, până la generarea automată de rapoarte și transcrierea investigațiilor.

„Grație Medical Pilot acest sistem medical, ar putea, în viitorul apropiat, să deservească acest volum mai mare de pacienți pentru că reducem din munca administrativă a medicilor – aceștia nu mai trebuie să stea să noteze istoricul pacientului sau să redacteze rezultatul. Și nu ar mai fi nevoie ca un departament administrativ să stea să calculeze costul unor proceduri si investigații din punct de vedere al materialelor folosite. Și ar avea acces instant la un transcript audio și în scris al unei Săli de operații, o cutie neagră a întregii proceduri. Sau, cum ar fi, să nu mai ai medici rezidenți care fac secretariat de scriere a unor investigații, ci să înceapă să profeseze ca medici pentru că partea de documentare și raportare o preia Medical Pilot. Sunt atât de multe schimbări în bine pe care le putem aduce”, mai spune Roșca.

Extindere la alte specialități medicale

Planul echipei este acum să extindă platforma și către alte specialități medicale.

„Ne dorim să acoperim cu procese de standardizare toate procedurile medicale cu risc major pentru sănătatea pacienților. Pentru moment noi acoperim cu 100% doar domeniul de Gastroenterolgie și Endoscopie, după normele ESGE. Dar fiecare disciplină de chirurgie are propriul standard, iar complexitatea proceselor este foarte ridicată, cel puțin pe măsura răspunderii față de viața pacientului”, afirmă Mihaela Roșca.

Cu rezultate concrete deja vizibile, Medical Pilot demostrează că poate deveni un actor cheie în modernizarea sistemului medical românesc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate