Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Cotația euro a CRESCUT în piețele externe la 5,065 lei

Publicat


euro

În ultimele săptămâni s-a observat o tendință de depreciere a leului, semn că BNR ar putea accepta o creștere a cursului care a atins în 19 mai un record de 4,9783 lei.

Euro a încheiat săptămâna cu o medie de 4,9690 lei, când transferurile s-au realizat în culoarul 4,967 – 4,971 lei. Trebuie semnalat faptul că înainte de deschiderea pieței și închiderea ei, cotațiile de pe piețele externe au fost de 5,065 lei.

Deficitul de buget și a cel de cont curent sunt principalele pericole pericole pentru leu, chiar dacă statul român s-a împrumutat la începutul săptămânii trecute cu 1,75 miliarde euro printr-o emisiune de obligațiuni cu scadența 10 ani și alte 1,5 miliarde euro prin titluri de stat scadente în 2028.

„Dezechilibrul fiscal-bugetar al României este în mod categoric şi recunoscut ca fiind principala problemă pe care o avem în prezent de rezolvat. Şi avem şi o presiune a timpului”, a declarat vineri guvernatorul BNR.

Aceste date impun politici ale guvernului care să permită continuarea atragerii de fonduri prin PNRR, în condițiile în care consumul intern a încetinit, chiar dacă, conform INS, rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor luna trecută, la 9,43%, de la 9,44% în iulie.

Analiștii Băncii Transilvania prognozează o creștere a „prețurilor de consum (pe indicele armonizat UE) cu ritmuri medii anuale în decelerare de la 12,0% în 2022, la 9,7% în 2023, 4,9% în 2024, respectiv 4,0% în 2025”.

Chiar dacă Consiliul Concurenței a efectuat un nou control la băncile comerciale, nu au mai fost înregistrate scăderi ale dobânzilor interbancare așa cum s-a întâmplat în noiembrie trecut, când ele au au coborât cu mai mult de 1,5 puncte procentuale. Piața nu a răspuns nici la decizia BCE de a majora rata de referință, în condițiile în care inflația din România a stagnat în august.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%, valoare stabilită în urmă cu mai mult de o lună. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,50% iar cel la 12 luni la 6,63%.

Săptămâna aceasta, Finanțele au programat trei licitații cu titluri de stat, cu scadențele octombrie 2028, cu o valoare de 690 milioane lei, aprilie 2031, prin care se dorește să atragă 805 milioane lei și aprilie 2036 cu o valoare de 575 milioane RON.

Înainte de ședința de politică monetară a Rezervei Federale, care se va desfășura săptămâna viitoare, euro a cunoscut o scădere constantă și s-a tranzacționat vinerea aceasta la 1,0633 – 1,0688 dolari. În piața locală, media monedei americane a crescut vineri la 4,6583 lei.

Dolarul ar putea să continue evoluție ascendentă începută în urmă cu 9 săptămâni, timp în care euro s-a depreciat cu peste 5,6%. Tendința monedei unice se va amplifica după ce oficialii BCE au anunțat că decizia de joi de a majora rata de dobândă de referință cu 25 puncte bază la maximul istoric de 4,50%, a fost ultima din acest ciclu monetar.

Francul elvețian a închis săptămâna pe apreciere cu un curs de 5,2031 lei. O evoluție identică a avut media lirei sterline care a urcat la 5,7941 lei.

Metalul galben a crescut vineri la 1.915 – 1.931 dolari/uncie, astfel că prețul gramului de aur a urcat la 287,3566 lei, și a recuperat pierderile din zilele precedente.

La sfârșitul săptămânii, bitcoin stagna în culoarul 26.250 – 26.850 dolari iar ether se mișca între 1.620 și 1.650 dolari.

Analiza cuprinde perioada 11 – 15 septembrie



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV Ioana Oleleu, după participarea la concursul de frumusețe în China: Nu sunt supărată, am reprezentat România cu mândrie

Publicat

De

Oleleu

Clujeanca Ioana Oleleu a reprezentat, sâmbătă, România la concursul de frumusețe Miss World Tourism care a avut loc în orașul Shenzhen din China și unde, din păcate, nu s-a clasat în top 5. 

Ioana Oleleu a declarat, duminică, pentru Cluj24, că nu este absolut deloc supărată, ci, din contră, este fericită și cu sufletul împăcat pentru ca a reprezentat România cu mândrie.

”Am dat tot ce am avut eu mai bun în această competiție, care a fost de asemenea și prima mea competiție internațională. Am muncit mult să ajung aici ( în ciuda asocierii mele cu alte domenii cu care nu am nicio legătură).

Mi-am câștigat locul în această competiție în urma unui concurs național numit Filon de România, iar în spatele acestei participări se află ani de experiența în domeniul modelling-ului. luni de pregătiri pentru tot ce a însemnat probe la concurs, ținute.

Singură în China la 20 de ani

Nu a fost ușor, am venit în China singurică la 20 de ani , înconjurată de străini și tot ce mi-am dorit a fost să îmi fac țara mândră și sunt sigură ca am reușit să fac asta.

Cu siguranță voi mai participa la alte concursuri, am doar 20 de ani și acesta a fost doar începutul, mai am timp să învăț și să devin mai bună. Chiar dacă nu mă voi întoarce acasă cu o coroană, mă întorc cu sufletul împăcat, și cu convingerea că orice vis poate deveni realitate dacă îl urmezi cu determinare, credință și recunoștință”, a spus clujeanca.

Concurs despre curaj și încredere

Ioana a afirmat că a ridicat cu mândrie steagul României pe scena concursului mondial de frumusețe Miss Tourism World în China.
”Pentru mine, acest concurs nu a fost doar despre frumusețe. A fost despre curaj, încredere, multă muncă și evoluție personală. Am învățat că atunci când îți urmezi visurile, drumul poate fi greu, dar răsplata e pe măsură. Am realizat cât de important este să îți păstrezi autenticitatea și valorile.
A fost prima mea participare la un concurs internațional, cu siguranță o provocare pe care am îmbrățișat-o din tot sufletul. Mulțumesc Filon de Romania Camelia-Marius Seceleanu Euromodels Lili Mihacea pentru această oportunitate! Mulțumesc tuturor oamenilor care m-au susținut, sunt recunoscătoare pentru toate mesajele frumoase.
Am avut parte de momente magice, am cunoscut oameni frumoși și am vizitat locuri minunate”, a precizat Ioana Oleleu.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Adrian Vascu: E ca într-o pandemie. Suntem acum într-o carantină economică. Stăm să vedem în ce direcție merge treaba

Publicat

Vascu

Adrian Vascu este inginer și doctor în economie. Vine din iarbă, cum se spune la fotbal, adică din economia reală. A fost președintele Asociatiei Evaluatorilor din România, senior director la KPMG Valuation Service si are acum propria companie de consultanta financiara și business. Din 2017 realizeaza la DIGI 24 emisiunea economică „Veridice”. Un expert ale cărui opinii ar trebui auzite/ascultate și din care redam mai jos câteva fragmente din podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu.

„In decembrie, în România, a fost o decizie peste noapte, care, cel puțin la acest moment, a pus sub semnul întrebării esența democrației. În mediul economic, de exemplu, mulți investitori, după 6 decembrie, au oprit investițiile în România, așteptând să vadă care-i direcția, în ce direcție merge această țară.”

„În momentul în care Brexitul s-a întâmplat impotriva voinței oamenilor cu știință de carte și cu știința economică din UK, și cu o majoritate foarte mică, democrația a însemnat că UK a ieșit din Uniunea Europeană cu orice fel de riscuri. Ieșirea acolo a fost complicată și, totuși, asta a fost esența democrației. Ce am înțeles prin asta? Că se respectă niște reguli.”

„E ca într-o pandemie. Suntem într-o carantină economică la momentul ăsta. Stăm să vedem în ce direcție merge treaba.”

„Aceste rețele de desocializare i-au făcut, de fapt, pe oamenii din această era digitală să fie foarte egoiști!”

“Știi ce e interesant? Este că, de fapt, noi dorim să trăim in democratie și trăim în țări democratice, dar în interiorul companiilor nu există democrație.”

Facebook nu mai verifică informația

„Ai văzut recent, Facebook a anunțat că va deveni mult mai relaxat, nu va mai verifică informația. Știi ce remarc eu aici? Ușurința și simplitatea cu care a schimbat macazul!”

„Când medicina sau dreptul au aparut, n-au fost pentru a face profit medicii sau avocații, ci au fost pentru a-i face bine pe oameni și a le apăra drepturile. Și au câștigat, ca urmare acestor servicii, bani pentru a putea trăi rezonabil. Acum, ce se întâmplă, nu se mai pune în prim plan interesul oamenilor, ci se pune în prim plan interesul profitului.”

„Trăim într-o lume in care, să o recunoaștem, suntem sub un Big Brother permanent.”

Bursa, influențată de frică și lăcomie

„Bursa este influențată de două caracteristici foarte importante: de frică și de lăcomie.
Uite-te la companiile de IT, poți să iei cea românească care a ajuns primul unicorn, UiPath, care a crescut pe bursă foarte tare, dar ea a avut pierdere tot timpul. Sau majoritatea timpului.”

„Explicația pe care o cunosc eu și care mi se pare logică despre această denumire, e că această ordonanță „trenulet” modifică de fiecare dată mai multe acte normative. Ea intră prin diverse „gări”: si în zona muncii, și în zona socială, și în zona de mediu… Ea schimba taxarea în „gările” diverse pe unde merge. Și ai „trenuleț” pentru că ei pun în aceeași ordonanță fiecare ce are de modificat.”

„Noi suntem, într-un moment, critic, nu? Da, numai că problema lor acum este că actualul guvern este același guvern. Băi, cam același.Deci nu poți să vii să spui vă n-ai știut. Că n-am știut.”

De ce mai avem nevoie de Parlament

„Nu putem interveni la acele pensii speciale pentru că ele sunt pe lege. Și Curtea Constituțională a spus că sunt corecte. Am înțeles. Păi atunci de ce mai avem nevoie de Parlament? Să rămână curtea cu ăștia nouă judecatori, că-i mai ieftin.”

„La sfârșitul 2016 se oprea aplicabilitatea acelui impozit, a așa numitei «taxe pe stalp». Dar el a rămas în Codul Fiscal. Doar că era articolul valabil până la 31 decembrie 2016. Și acum l-au scos. Adică au scos aia că e valabil numai până la 31 decembrie 2016. Și a redevenit actual”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Căpitanul ”U” Cluj, Alex Chipciu, și-a prelungit contractul până în 2026

Publicat

Chipciu

Alexandru Chipciu (35 de ani) va continua alături de „Șepcile roșii” și în sezonul 2025-2026, după ce undașul lateral a semnat prelungirea cu un an a contractului scadent la finalul acestei stagiuni, anunță clubul de fotbal ”U” Cluj.

Sosit în fereastra de mercato din vara anului 2022 de la CFR, Alexandru Chipciu și-a câștigat imediat locul în echipă prin ambiția și devotamentul arătate în teren, calități care l-au propulsat nu doar în primul 11, ci și în „funcția” de căpitan.

Chipciu a debutat în tricoul lui „U” în prima partidă de la revenirea „studenților” în prima ligă după șapte ani de absență: remiza cu FCSB (1-1) din etapa inaugurală a stagiunii 2022-2023 din Superligă.

În primele două sezoane în alb și negru, Chipciu a strâns nu mai puțin de 80 de prezențe în toate competițiile. În noua stagiune, Alex a rămas un pilon important în echipa care a terminat atât turul, cât și anul calendaristic pe primul loc în Superliga.

100 de meciuri la ”U”

Ultima partidă a anului trecut, remiza de la Sfântu Gheorghe, cu Sepsi (0-0) a fost prilej de celebrare la nivel individual pentru fotbalistul echipei noastre, care a bifat meciul cu numărul 100 pentru Universitatea. În această perioadă, Chipciu a marcat opt goluri și a oferit șapte pase decisive.

Prestațiile constant bune i-au adus lui Chipciu și convocarea la echipa națională după cinci ani de absență. Odată cu intrarea sa pe teren în minutul 63 al partidei cu Cipru din National League, Chipciu a devenit primul jucător al Universității care evoluează într-un meci oficial al Naționalei României din 7 octombrie 2011 încoace, atunci când Adrian Cristea juca într-o partidă din preliminariile Euro 2012, împotriva Belarusului.

Sursa: FC Universitatea Cluj

Citește mai departe

CULTURA

Patru ani fără episcopul greco catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. A fost răpus de COVID

Publicat

Duminică se împlinesc 4 ani de la moartea episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, în 12 ianuarie 2021, Florentin Crihălmeanu, la doar 61 de ani, acesta fiind răpus de COVID.

Florentin Crihălmeanu s-a născut la Iași, dar s-a mutat cu părinții la Cluj unde a absolvit Facultatea de Mecanică, secția Tehnologia Construcțiilor de Mașini (TCM), devenind în 1984 inginer mecanic.

În anul 1986 a început studiile teologice în particular, iar după Revoluție, în 1990 s-a înscris la cursurile serale ale Institutului Teologic Universitar Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.

A fost hirotonit preot în data de 9 septembrie 1990, în Piața Libertății din Cluj, de către episcopul de Cluj-Gherla George Guțiu.

În perioada octombrie 1990 – iunie 1994 a studiat la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma, iar în 16 iunie 1994 și-a luat licența în Teologie cu calificativul Summa cum laude.

În 7 iulie 2005, și-a susținut teza de doctorat cu titlul „Spiritul Sfânt – Focul” la Facultatea de Teologie din cadrul aceleași Universități Pontificale Urbaniana din Roma.

Episcop din 1997

La 6 ianuarie 1997 a fost consacrat episcop de către Papa Ioan Paul al II-lea în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma, cu însărcinarea de episcop auxiliar de Cluj-Gherla, până la pensionarea arhiepiscopului ad-personam George Guțiu, în anul 2002.

La data de 6 august 2002 a avut loc ceremonia de întronizare a sa ca episcop eparhial, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj, în prezența arhiepiscopului ortodox al Clujului, Bartolomeu Anania.

În anul 2005 a primit titlul de doctor în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” din Roma, după susținerea tezei Focul Spiritului Sfânt.

A fost decorat de președintele Ion Iliescu în februarie 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria G – „Cultele”.

La începutul anului 2021, Florentin Crihălmeanu a fost internat în spital și a făcut un stop-cardiorespirator pe fondul infectării cu COVID.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate