Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Cotația euro a CRESCUT în piețele externe la 5,065 lei

Publicat


euro

În ultimele săptămâni s-a observat o tendință de depreciere a leului, semn că BNR ar putea accepta o creștere a cursului care a atins în 19 mai un record de 4,9783 lei.

Euro a încheiat săptămâna cu o medie de 4,9690 lei, când transferurile s-au realizat în culoarul 4,967 – 4,971 lei. Trebuie semnalat faptul că înainte de deschiderea pieței și închiderea ei, cotațiile de pe piețele externe au fost de 5,065 lei.

Deficitul de buget și a cel de cont curent sunt principalele pericole pericole pentru leu, chiar dacă statul român s-a împrumutat la începutul săptămânii trecute cu 1,75 miliarde euro printr-o emisiune de obligațiuni cu scadența 10 ani și alte 1,5 miliarde euro prin titluri de stat scadente în 2028.

„Dezechilibrul fiscal-bugetar al României este în mod categoric şi recunoscut ca fiind principala problemă pe care o avem în prezent de rezolvat. Şi avem şi o presiune a timpului”, a declarat vineri guvernatorul BNR.

Aceste date impun politici ale guvernului care să permită continuarea atragerii de fonduri prin PNRR, în condițiile în care consumul intern a încetinit, chiar dacă, conform INS, rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor luna trecută, la 9,43%, de la 9,44% în iulie.

Analiștii Băncii Transilvania prognozează o creștere a „prețurilor de consum (pe indicele armonizat UE) cu ritmuri medii anuale în decelerare de la 12,0% în 2022, la 9,7% în 2023, 4,9% în 2024, respectiv 4,0% în 2025”.

Chiar dacă Consiliul Concurenței a efectuat un nou control la băncile comerciale, nu au mai fost înregistrate scăderi ale dobânzilor interbancare așa cum s-a întâmplat în noiembrie trecut, când ele au au coborât cu mai mult de 1,5 puncte procentuale. Piața nu a răspuns nici la decizia BCE de a majora rata de referință, în condițiile în care inflația din România a stagnat în august.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%, valoare stabilită în urmă cu mai mult de o lună. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,50% iar cel la 12 luni la 6,63%.

Săptămâna aceasta, Finanțele au programat trei licitații cu titluri de stat, cu scadențele octombrie 2028, cu o valoare de 690 milioane lei, aprilie 2031, prin care se dorește să atragă 805 milioane lei și aprilie 2036 cu o valoare de 575 milioane RON.

Înainte de ședința de politică monetară a Rezervei Federale, care se va desfășura săptămâna viitoare, euro a cunoscut o scădere constantă și s-a tranzacționat vinerea aceasta la 1,0633 – 1,0688 dolari. În piața locală, media monedei americane a crescut vineri la 4,6583 lei.

Dolarul ar putea să continue evoluție ascendentă începută în urmă cu 9 săptămâni, timp în care euro s-a depreciat cu peste 5,6%. Tendința monedei unice se va amplifica după ce oficialii BCE au anunțat că decizia de joi de a majora rata de dobândă de referință cu 25 puncte bază la maximul istoric de 4,50%, a fost ultima din acest ciclu monetar.

Francul elvețian a închis săptămâna pe apreciere cu un curs de 5,2031 lei. O evoluție identică a avut media lirei sterline care a urcat la 5,7941 lei.

Metalul galben a crescut vineri la 1.915 – 1.931 dolari/uncie, astfel că prețul gramului de aur a urcat la 287,3566 lei, și a recuperat pierderile din zilele precedente.

La sfârșitul săptămânii, bitcoin stagna în culoarul 26.250 – 26.850 dolari iar ether se mișca între 1.620 și 1.650 dolari.

Analiza cuprinde perioada 11 – 15 septembrie



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferul care a produs accidentul mortal de la Viișoara, depistat și reținut 24 de ore

Publicat

bătăuși cu catuse la miini bun

Referitor la accidentului rutier de joi seara din jurul orei 22:30, înregistrat pe DJ 150, strada Unirii din comuna Viișoara, soldat cu decesul unei persoane, Poliția Cluj a transmis că a fost identificat autorul, după ce fugise de la locul faptei, acesta fiind de un bărbat de 35 de ani, din municipiul Turda.

Bărbatul a fost depistat, vineri, în jurul orei 11.00, de către un echipaj de poliție din cadrul Serviciului Rutier, pe o stradă din municipiul Cluj-Napoca.

”Acesta a fost condus la sediul poliției în vederea efectuării cercetărilor și administrării probatoriului în cauză, iar pe nuemle său polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. „Expoziția unui vulcanolog” la Cluj-Napoca. Șansa de a vedea piese unice din colecția lui Dan Culcer

Publicat

culcer

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a găzduit, vineri, evenimentul „Expoziția unui vulcanolog. Piese din Donația Dan Culcer”. Piesele expuse au fost prezentate de însuși Dan Culcer, fiind vorba atât de obiecte din arhiva familiei sale, cât și de două cărți publicate recent.

„Eu nu am făcut decât să perfecționez ce a început tata”

”Eu am o datorie morală să vorbesc despre cei care mi-au fost părinți, pentru că. grație lor, în primul rând, există fondul acesta de carte, de picturi, de documente vechi”, așa și-a început discursul criticul literar Dan Culcer, dorind să aducă un tribut în special tatălui său care a fost colecționar.

Acesta l-a inspirat să continue să adune piese de colecție, mai ales ale marilor oameni din diasporă în perioada în care a fost refugiat politic la Paris.

„Eu nu am făcut decât să continui și să perfecționez în anumite sectoare pe care el nu avea cum să le cunoască și anume fondurile din străinătate, din ceea ce se numește exil”, afirmă Dan Culcer.

Tatăl său, Alexandru Culcer,  a avut talent la desen pe care și l-a dezvoltat la Școala de Pictură din Baia Mare. Totuși, acesta nu a urmat o carieră în artă, devenind medic, fapt care l-a salvat în 1940 când colegii maghiari au făcut în așa manieră ca el și soția sa să fie nevoiți să plece în mai puțin de 24 de ore din Dej.

„Au fost obligați să se refugieze, dar datorită faptului că tata era medic și la CFR a găsit posibilitatea de a avea disponibil un vagon în care a putut să încarce o parte din lucrurile de artă pe care le vedeți aici”, menționează Dan Culcer.

Ce conține colecția expusă?

Colecția conține cărți vechi, documente din arhiva personală a lui Dan Culcer, scrieri sau schițe de scrieri și corespondență. ”E o colecție eteroclită, foarte diversă: de la tablourile tatei cu Calvaria văzută din Donath sau cu Tăietura Turcului și portretele propriu-zise ale părinților mei până la reviste publicate în exil.

E și o antologie de eseuri românești pe care am lucrat-o până a părăsi țara, adică până în 1987, dar, fiindcă am plecat editurile nu au mai putut să o publice”, relatează el.

La fel, au fost expuse și două cărți noiprintre care teza de doctorat a lui Dan Culcer cu titlul „Cenzura în comunismul real”, publicată cu susținerea directorului BCU Cluj, Valentin Orga. Cealaltă carte care a fost lansată de curând e un volum colectiv de poezie care cuprinde opera completă a trei poeți: Ioan Mușlea, Gavriil Ședran și cea a lui Dan Culcer.

Cea mai recentă completare a colecției e tabloul lui Ion Cristofor, „Gutui și flori de toamnă”, așezat strategic lângă taboul mamei donatorului, născută în Gutui.

Metafora vulcanologului

„Expoziția ca expoziția, dar vulcanolog e fiindcă așa se cheamă jurnalul meu.

Totul a început de la un citat de-al lui Nietzsche care spune că trebuie să trăim cum o fac oamenii de la bazele vulcanului, cu sentimentul apropierii iminente a catastrofei. Deci jurnalul unui vulcanolog înseamnă jurnalul unui om în stare de alertă care trăiește mereu cu pericolul lângă el ”, menționează Dan Culcer.

Începutul unei colaborări de durată

„Dumnealui este unul dintre fondatorii revistei Vatra de la Târgu- Mureș și a studiat foarte mult la biblioteca clujeană. Astfel, el a considerat că ar fi bine ca multe dintre elementele colecției sale personale să ajungă la Cluj”, povestește Iulia Pop, bibliotecară la BCU „Lucian Blaga”.

Donațiile făcute de Dan Culcer au început după prima sa revenire în țară, în 1990 când a ținut să se întoarcă pentru a vedea cum se dezvoltau lucrurile în România.

Cine este Dan Culcer

Dan Culcer (83 de ani) este un critic literar, prozator, poet, traducător și jurnalist român, care a emigrat și a beneficiat de statutul de refugiat politic în Franța din octombrie 1987 până în 1992, când obține cetățenia franceză.

Paula Mariuța

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Șofer beat la volanul unui Porsche. Implicat într-un accident pe strada Câmpului din Cluj-Napoca

Publicat

porsche accident

Un accident rutier a avut loc vineri pe strada Câmpului din municipiul Cluj-Napoca, soldat cu pagube materiale.

Din primele cercetări efectuate de către polițiști, a reieșit faptul că, un bărbat de 76 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care se deplasa cu un autoturism din direcția străzii Ion Meșter înspre strada Câmpului, nu ar fi acordat prioritate de trecere unui autoturism condus de un bărbat de 46 de ani, din același municipiu.

În urma testărilor cu aparatul etilotest, bărbatului de 46 de ani, care conducea un bolid Porsche, i-a rezultat o concentrație de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ludovic Orban: Ciucă, Geoană și Simion, ”iepurii” lui Ciolacu. Ciucă este un candidat pentru liniștea lui Ciolacu

Publicat

De

Orban

Președintele Forței Drepte, Ludovic Orban, candidat la președinție susținut de PMP, Alternativa Dreaptă și PNȚCD Maniu-Mihalache, consideră că mai mulți contracandidați – Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și George Simion sunt ”iepurii” lui Marcel Ciolacu, liderul AUR fiind unul ”mai mare și mai gras”.

Ludovic Orban a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, înainte de întâlnirea regională N/V a Alianței Forțelor de Dreapta Liberal Conservatoare (Forța Dreptei, PMP, Alternativa Dreaptă si PNȚ Maniu Mihalache), unde se lansează candidații la parlamentare și prezidențiale, că este prezent în orașul de pe Someș în prima zi a campaniei electorale pentru că este apropiat de oraș și a sprijinit de-a lungul anilor mai multe proiecte locale.

Nu este nicio diferență între PNL și PSD

”Am convingerea că foarte mulți clujenii mă vor sprijini pentru că voi fi un președinte care voi trata Clujul așa cum merită.

Iohannis a fost nașul căsătoriei nefirești într-un cuplu netradițional dintre Ciolacu și Ciucă. S-a constituit o familie care nu este tradițională. De la trădarea lui Iohannis a alegătorilor de dreapta prin decizia de a aduce PSD la putere, nu mai există nicio diferență între PSD și PNL.

Ciucă este <<iepurele>> lui Ciolacu, desemnat la mișto de Iohannis ca să nu aibă nicio șansă să intre în turul 2, un candidat pentru liniștea lui Ciolacu.

Trădarea dreptei continuă prin influența profund nefastă a lui Iohannis asupa conducerii PNL.

Iohannis s-a comportat ca un cal troian al PSD, este cel mai bun agent electoral al PSD, candidatul pe care îl sprijină Iohannis e Ciolacu.

Ciucă va intra în turul doi și Ciolacu va câștiga alegerile prezidențiale doar când Boc va termina metroul, adică niciodată. (…)

După alegeri, va fi un dezastru pentru PNL, singura șansă este ca PNL să îl retragă pe Ciucă și să mă susțină pe mine.

Va fi un dezastru electoral, PNL are azi 13-14%, iar neintrarea candidatului lor la turul 2 va duce PNL la un scor și mai mic. (…)

Și Geoană este <<iepurele>> lui Ciolacu, iar Simion un <<iepure>> mai mare și mai gras. Votezi Simion, votezi Ciolacu,

A vota cu Ludovic Orban, pentru un simplu membru PNL, este opțiunea normală.”, a spus Orban.

Alternativa este cea dreaptă

Președintele Partidului Alternativa Dreaptă, Adela Mîrza, a acuzat blatul la nivel național între PSD, PNL și AUR și a spus că alternativa este alianța de dreapta din jurul Forței Dreptei.

”E foarte simplu ce au de ales românii în decembrie, avem o forță, iar aceasta ne va duce în Parlament”, a spus Mîrza, care candidează pe locul I la Senat pe lista Forța Dreptei Cluj.

Ludovic Orban, cel mai bun candidat

Președintele PMP, Eugen Tomac, a spus că Alianța Forțelor de Dreapta este pregătită să intre în confruntarea electorală pentru prezidențială care are o miză istorică.

”Mă bucur că cele patru partide a intrat în această bătălie cu motoarele turate. Sunt încrezător în șansa noastră.

Candidatul nostru, Ludovic Orban, este complet diferit față de ceilalți, este cel mai bun candidat în această competiție politică. Este mult mai pregătit să facă față provocărilor.

Are o echipă în spate formată din oameni cinstiți, politicieni care nu au stat niciodată în genunchi în fața PSD, cum stă PNL. Ciucă nu și-a dorit unitatea dreptei de frica PSD”, a spus Tomac.

A bătut PSD de trei ori

Președintele Forța Dreaptă Cluj, senatorul Adrian Oros, candidat pe primul loc la Camera Deputaților, a declarat la rândul său că în 2019 Ludovic Orban este cel care a dat jos Guvernul PSD printr-o moțiune de cenzură, cu un PNL carea avea 18%.

”Am avut onoarea să fiu membru în echipa guvernamentală a lui Ludovic Orban. A fost împotriva mariajului nefiresc cu stânga populistă, poate răspunde la fiecare întrebare fără să faulteze limba română, comunică ușor și firesc în engleză sau franceză cu liderii europeni, știe exact ce școală a terminat, este singurul candidat care nu are nimic de ascuns și singurul lider liberal care a bătut PSD de 3 ori”, a spus Oros.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax