Connect with us

ACTUALITATE

AMERICAN INDEPENDENT FILM FESTIVAL (AIFF), la Cluj. Toate încasările merg spre REFUGIAȚI

Publicat


jeremy yap j39x2xx 8cq unsplash

AMERICAN INDEPENDENT FILM FESTIVAL (AIFF) se va desfășura pe 16 și 17 aprilie la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, iar toate încasările ce revin festivalului în urma vânzării biletelor vor fi donate către familiile de ucraineni refugiați din calea războiului.

aiff warm up final 26 (2)

„Cinematograful înseamnă emoţie colectivă. Pentru câteva zeci de minute, în întunericul sălii de cinema, filmul uneşte. Şi, chiar dacă după proiecţie stârneşte reacţii diferite şi dezbateri aprinse, pasiunea comună rămâne. Acesta e miracolul molipsitor al cinefiliei care-ţi oferă anticorpi la maladii moderne de tot felul, la durere, război sau nedreptate.

În vremuri dramatice, festivalurile de film devin cu atât mai importante cu cât oferă acea necesară oază de umanitate şi de luciditate în tumultul general. În mijlocul barbariei, ne conservă umanitatea. E ceea ce-şi propune şi la această ediţie American Independent Film Festival, singurul eveniment cinematografic românesc care dă voce peliculelor originale şi vitale făcute în afara sistemului hollywoodian.

„Toate veniturile ce revin organizatorilor (…) vor fi direcționate către Asociația Expert Forum”

Anul acesta AMERICAN INDEPENDENT FILM FESTIVAL își va întâlni spectatorii și la Cluj, într-un warm up prezentat de FORTECH, ce va avea loc pe 16 și 17 aprilie la Cinema Victoria, iar toate încasările ce revin festivalului în urma vânzării biletelor vor fi donate către familiile de ucraineni care fie continuă să trăiască în așezările curpinse de război, fie s-au refugiat în România.

Astfel, toate veniturile ce revin organizatorilor din vânzarea biletelor pentru AMERICAN INDEPENDENT FILM FESTIVAL warm up Cluj vor fi direcționate către Asociația Expert Forum. Organizaţia non-profit condusă de Sorin Ioniță este implicată în sprijinirea locuitorilor din zonele Odesa şi Cernăuți încă din 26 februarie.

A coordonat peste 20 de transporturi cu ajutoare adunate prin contribuții benevole. Expert Forum este un think tank independent din București care promoveaza transparența, buna guvernare și buna folosire a banului public.

Programul de la Cluj va fi deschis de MY SALINGER YEAR în care spectatorii o vor reîntâlni pe Sigourney Weaver într-un rol „atipic și fermecător” (The Guardian) alături de Margaret Qualley ce joacă o tânără ce aspiră să devină scriitoare își găsește o slujbă la agenția literară ce îl reprezintă pe J.D. Salinger.

01 my salinger year

Însărcinată de șefa sa excentrică să prelucreze corespondența lui Salinger, Joanna decide să personalizeze răspunsul sec oferit de agenție fanilor scriitorului. Rezultatele sunt pline de umor și emoționante, iar Joanna, în timp ce folosește vocea marelui autor, începe să o descopere pe a ei.

Refuzul de-a juca după regulile establisment-ului cultural l-a transformat pe recluzivul scriitor J.D Salinger, autorul lui The Catcher in the Rye, în mit literar şi în cel mai influent autor din istoria cinematografiei americane, deşi (sau tocmai pentru că) a respins mereu rugăminţile Hollywood-ului de a-i ecraniza operele. Iar legenda continuă să crească: numai în ultimii ani s-au făcut un documentar (Salinger) și două ficțiuni: Rebel in the Rye (2017) și My Salinger Year (2020). Pe cel din urmă – prezentat în deschiderea Festivalului de la Berlin în 2020 – îl puteți viziona sâmbătă, 16 aprilie, de la ora 15.00, la Cinema Victoria.

Acum nouă ani Benh Zeitlin debuta cu Beasts of the Southern Wild, film ce a devenit povestea cinematografică a anului aducându-i Marele Premiu al Juriului la Sundance, Camera d’Or, pentru cel mai bun debut la Cannes și două nominalizări la Oscar. Un succes cu atât mai surprinzător, cu cât a fost făcut cu un buget minimal și cu actori neprofesioniști, în cea mai mare parte copii.

Ceea ce-a urmat, a fost și mai neconvențional. În loc să capitalizeze pe loc de pe urma valului de admirație, Zeitlin a încetinit ritmul: s-a pus pe muncă, dar nu s-a oprit decât după șapte ani. WENDY, cel de-al doilea film al său, este o reinterpretare liberă a basmului Peter Pan, cu o distribuție plină de copii care-și fac debutul în actorie.

01 wendy

Pierduți pe o insulă misterioasă, Wendy și frații ei descoperă o lume nouă, sălbatică, fără adulți și suspendată în timp. „Filmat la poalele unui vulcan activ din Caraibe, filmul combină din nou ritmuri obsedante și copleșitoare ca să transpună perspectiva despre viață a unui copil. O viziune atât de consistentă cu cea din Beasts, încât pare făcută imediat după.

Așadar, de ce a durat atât? Răspunsul are mult de-a face cu abordarea meticuloasă și plină de răbdare a lui Zeitlin, dar și cu dorința de-a experimenta fără a risipi bugete mari”, ne explică un articol din Indiewire.Proiecția va avea loc sâmbătă,de la 17.30.

„Cinema-ul devine sinonim cu marele spectacol”

Într-un interviu din 2019, Wes Anderson spunea despre noul său film, THE FRENCH DISPATCH că „nu e deloc ușor de explicat”. Are dreptate, nu e, și orice încercare de a-l explica l-ar deconstrui într-un fel încât să pară și mai de neînțeles. „Alcătuit dintr-o matrice amețitoare de fire ce trag după ele mici parți de povești, filmul nu-ți lasă niciun timp de respiro, înaintează cu rapiditate, abia lăsându-ți loc pentru mici reflecții” exclama Rogert Ebert.

01 the french dispatch

E adevărat că și distribuția amețitoare contribuie la uluirea totală a publicului, pe toate marele ecrane ale lumii, spectatorii fiind fermecați de stilul inconfundabil al lui Anderson într-un „vârtej ce te ține țintuit în scaunul de cinema chiar și după genericul de final” – scria Le Monde.Filmul va fi prezentat de profesor universitar DORU POP, critic de film. Este proiecția care încheie seara de sâmbătă, de la ora 20.00, la Cinema Victoria.

De prea multe ori, cinema-ul devine sinonim cu marele spectacol, cu blockbusterele lucioase şi zgomotoase, cu maşinile de făcut bani pentru marele public. Se uită des că filmul de public nu e doar maximalist şi bombastic, ci şi intimist şi profund, atunci când vorbeşte despre teme cu care rezonăm cu toţii.

Ce altceva este E.T. EXTRATERESTRUL, capodoperă care împlineşte anul acesta 40 de ani, decât o mică mare poveste despre un băieţel și prietenul său ciudat dintr-o altă lume? Însă fără mitica creatură extraterestră scornită de Steven Spielberg, lumea ar fi fost puţin mai tristă şi mai cinică. În mijlocul unei realităţi atât de zbuciumate, American Independent Film Festival vă invită la o pauză de inocenţă: vom redescoperi împreună cât de importantă e prietenia şi acceptarea diferenţelor.

01 e.t. extraterestrul

E.T, care a încapsulat magia cinematografică pentru generaţii întregi, merită văzut şi revăzut, pentru că de fiecare dată e ca şi cum l-am privi pentru prima oară: brusc, suntem din nou mici, în faţa ecranului, încercând, cu maturitate, să ne reţinem lacrimile, până când zărim una şi în ochii părinţilor.

De-a lungul timpului, pelicula şi-a păstrat intact acel sentiment pur de mirare, dar şi puterea imaginației și sinceritatea răvăşitoare. O fabulă fantastică despre durerea creşterii şi a deciziei de a renunţa la ce iubeşti, filmul lui Spielberg este la fel de marcant astăzi, ca şi acum patru decenii, pentru că vorbeşte despre ceea ce pierdem cu toţii: candoarea copilăriei.

În vara lui 1982 au fost lansate multe filme devenite clasice, însă E.T. a reuşit să se înalţe deasupra tuturor, iar în 1994 a fost adăugat în Registrul Naţional al Filmelor din cadrul Bibliotecii Congresului American. La patru decenii de la premieră, omagiem acest fenomen cinematografic global pe vizualul AIFF cu o reinterpretare a unuia dintre cadrele iconice din film. Duminică, de la ora 17.30, vă propunem o (re) întâlnire cu E.T.

Tot la Cinema Victoria va fi proiectat și una dintre cele mai neconvenţionale producţii “indie” ale anului: RED ROCKET, în regia lui Sean Baker (care a figurat în competiţia de la Cannes, din 2021). Ancorat de interpretarea magnetică a lui Simon Rex, Red Rocket ne livrează o perspectivă vibrantă, de la firul ierbii, asupra vieţii americane moderne.

01 red rocket

„Biletele pentru proiecțiile de la Cinema Victoria sunt deja disponibile online”

Acest îndrăzneţ nou film al lui Sean Baker (The Florida Project, Tangerine), un răsfăţat al cinematografiei independente americane, are în miezul său incandescent un performance magnetic, de-a dreptul electrizant. Red Rocket schiţează un portret întunecat, dar amuzant și compătimitor, al unui hustler american unic și al oraşului natal care abia îl tolerează.

“Pe lângă faptul că este lasciv, hilar și aproape insuportabil de tensionat, filmul e o încurajare extraordinară pentru oricine e prea falit ca să meargă la facultatea de film”, scrie London Evening Standard. “Mikey e ca versiunea umană a unui accident de maşină: nu-l doreşti nimănui, dar nu-ţi poţi lua ochii de la el”, crede Sunday Times.Filmul încheie festivalul, duminică, de la ora 20.00.

Programul evenimentului îl găsiți AICI și AICI, iar biletele pentru proiecțiile de la Cinema Victoria sunt deja disponibile online pe website-ul cinematografului, dar și la casa de bilete”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO. Carbochim Cluj-Napoca aniversează 75 de ani de la înființare. Investiții, 7 milioane de euro. Producția, mai mare cu 20%

Publicat

Carbochim

SC Carbochim S.A. Cluj-napoca, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, aniversează la începutul lunii mai 75 de ani de la înființare, perioadă în care a funcționat fără întrerupere.

Recent, fabrica a trecut printr-un proces amplu de relocare și retehnologizare, cu scopul de a eficientiza activitatea de producție și pentru a diminua costurile de operare.

Investiția s-a ridicat la peste 5 milioane de euro și a cuprins atât achiziționarea de utilaje și echipamente de ultimă generație, cât și implementarea de panouri fotovoltaice pentru susținerea consumului de energie din resurse regenerabile.

Planurile de viitor includ continuarea investițiilor în eficientizarea liniilor tehnologice și o creștere a valorii producției la peste 9 milioane de euro.

Povestea Carbochim, la aniversarea a 75 de ani

carbochim

Parcursul fabricii clujene, început în 1949, a fost unul cu multe provocări, însă, în timp, a devenit un model de bune practici prin modul în care s-a dezvoltat.

În special pentru că, astăzi, Carbochim S.A. este printre puținele fabrici care au rezistat privatizării și tranziției societății la capitalism, ba chiar reprezintă un reper industrial performant pentru Cluj-Napoca și pentru România.

Până în 2023, fabrica a funcționat pe fosta platformă industrială situată în Piața 1 Mai, un areal mult prea mare pentru nevoile actuale ale fabricii și care însemna o presiune financiară și de operare dificil de gestionat. Asta pentru că vechea platformă era utilizată doar în proporție de 30% din suprafața totală, restul fiind spații reziduale, care generau pierderi auxiliare.

Secții relocate

carbochim

„Relocarea într-un spațiu adaptat nevoilor actuale și pentru un flux tehnologic modern și eficient ca și costuri a fost un obiectiv de-al nostru de foarte multă vreme.

Este o mare bucurie că, la aniversarea a 75 de ani de la înființare, producem materiale abrazive de o calitate și mai bună, în locații cu un mediu de lucru propice și echipate cu utilaje performate, mult mai eficiente raportat la costuri. Privim și mai încrezători viitorul fabricii, păstrând Carbochim un nume de mândrie locală și, de ce nu, națională.

Suntem un simbol pentru industria clujeană și suntem recunoscători că ne putem aduce în continuare contribuția pentru dezvoltarea acestui sector al economiei, dar și la realizarea unor proiecte viitoare de anvergură.

Este o reușită pe care am putut-o realiza cu sprijinul companiei IULIUS, care a devenit acționar majoritar în 2020, moment în care au început și planurile de dezvoltare”, a declarat Viorel Popoviciu, directorul general al Carbochim S.A.

În prezent, secțiile de corpuri abrazive cu liant ceramic și corpuri abrazive cu liant organic și discuri de debitat funcționează în noua locație din Bulevardul Muncii nr. 18, în timp ce secția de abrazivi pe suport este în strada Orăștiei.

Instalații moderne

În ambele locații au fost instalate utilaje moderne, precum cuptoare pentru uscare și ardere automatizate, mult mai eficiente atât din punct de vedere al productivității, cât și al consumului de energie (consum redus cu până la 50%), instalații de dozare automată a granulelor abrazive și o presă de 300 de tone (înlocuiește patru prese vechi de peste 50 ani).

Datorită utilajelor automatizate și semi automatizate, activitatea celor aproape 160 de angajați, din care 40% femei, este optimizată, iar condițiile de muncă sunt mult mai bune, temperatura și umiditatea pot fi controlate și există un aport crescut de lumină naturală. ,

,Suntem într-un moment important pentru Carbochim S.A., în care am reușit să implementăm un proces de dezvoltare care ne era necesar pentru a ne menține relevanța pe o piață a cărei competitivitate este acum de nivel internațional.

Pe lângă investiția inițială de 5 milioane de euro, care ne-a permis să optimizăm întregul flux de producție, ceea ce înseamnă în primul rând produse mai performante, dar și o reducere semnificativă a costurilor de operare, ne vom continua planul de dezvoltare, iar alte două milioane de euro vor fi alocate în următorii ani spre eficientizarea liniilor de producție.

Suntem încrezători că performanțele fabricii vor evolua, rezultatele estimate pentru următorii doi ani vizând o creștere chiar și cu 20% a afacerii, până la o valoare de peste 9 milioane de euro”, a explicat Viorel Popoviciu.

Producție industrială clujeană, alimentată cu energie verde

Carbochim S.A. este printre primele fabrici clujene care au recurs la instalarea de panouri fotovoltaice pentru diminuarea consumului și costurilor, dar și pentru a implementa noi parametri de sustenabilitate.

Pe clădirea de pe Bulevardul Muncii au fost instalate aproximativ 920 de panouri, cu o producție anuală estimată de 448 MWh, care ar urma să ducă la o economie de energie de aproximativ 18%. Un alt aspect important este că aceste panouri vor duce la eliminarea din circuit a 230.000 kg de CO2 în fiecare an.

Despre Carbochim S.A.

Carbochim S.A. este o fabrică românească, fondată în anul 1949, care produce corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic și elastic, discuri abrazive de debitare și debavurare, dar și abrazivi pe suport de hârtie, pânză, și nețesut.

După 1990, producătorul clujean a trecut printr-un proces de modernizare și privatizare, iar în 2020 a fost preluat de Grupul IULIUS.

Momente importante în povestea de 75 de ani a Carbochim S.A.

1952 – în cadrul secţiei Electrozi, a început experimentarea şi fabricarea pe scară industrială a masei carbonice

1953 – a început producţia pe scară industrială a electrozilor grafitaţi

1957 – s-a dat în exploatare o nouă secţie de Corpuri Abrazive

1973 – s-a înfiinţat secţia nouă de Abrazivi pe Suport

1979 – s-a extins şi s-a retehnologizat secţia de Corpuri Abrazive

1996 – s-a închis Secția Electrocorindon, fiind puternic poluantă

1999 – compania a fost cuprinsă în Programul de Privatizare iniţiat de Guvernul Român

2001- s-a dezvoltat o nouă capacitate de producție în cadrul secției de Abrazivi pe Suport

2002 – 2020 – perioadă de retehnologizare a fabricii

2020 – pachetul majoritar de acțiuni (77,67%) a fost preluat de către Grupul IULIUS, prin Carbo Europe SRL

2023 – s-a finalizat procesul de relocare și retehnologizare a fabricii, o investiție de 5 milioane de euro

În prezent, Carbochim este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, cu o rețea de distribuție extinsă atât pe plan intern, cât și extern, în țări precum Elveția, Germania, Anglia, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Israel, Irlanda, Canada. 12% din producția anuală merge spre export.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Atenție, ȘOFERI! De miercuri se dau în folosință noi SEMAFOARE în cartierul Gheorgheni

Publicat

semafor

Primăria Cluj anunță că începând de miercuri, 24.04.2024, vor fi puse în funcțiune instalațiile de semaforizare din următoarele locații:

– strada Constantin Brâncuși – zona nr. 202 (intersecție cu strada Horticultorilor);

– strada Constantin Brâncuși – zona nr. 36 (Grădinița ELF);

Atenție, ȘOFERI! De miercuri se dau în folosință noi SEMAFOARE în cartierul Gheorgheni

Pentru a traversa, pietonii trebuie să acționeze butoanele pietonale prin care solicită culoarea verde a semaforului.

Recomandăm conducatorilor auto și pietonilor să circule cu prudență în zonele menționate și să respecte noile reglementări de circulație.

Citește mai departe

CULTURA

Emil Boc: 3 milioane de euro, cea mai mare alocare din istoria Clujului pentru sectorul cultural. UNTOLD nu primește bani

Publicat

De

Bani alocați pentru activități culturale la Cluj-Napoca

3 milioane de euro au fost alocați, marți, sectorului cultural neguvernamental. Este cea mai mate alocare din istoria Clujului pentru acest sector, a anunțat primarul Emil Boc.

Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF, primește cea mai mare finanțare din partea Primăriei Cluj-Napoca, respectiv 1,8 milioane de lei.

Emil Boc: 3 milioane de euro, cea mai mare alocare din istoria Clujului pentru sectorul cultural. UNTOLD nu primește bani

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat marți alocarea de resurse financiare pentru sectorul cultural neguvernamental.

„Este cea mai mare alocare din istoria Clujului. Sunt 16,2 milioane de lei, adică peste 3 milioane de euro. Sunt 176 de organizații și fundații care au depus 164 de proiecte. Sunt și proiecte cu caracter social, în număr de 12, (care primesc ) o sumă de 700.000 de lei”, a declarat marți Emil Boc.

Primarul a precizat că festivalul UNTOLD nu primește susținere financiară de la bugetul local.

TIFF primește o sumă care se apropie de tot bugetul alocat de Primărie acestui sector în anul 2012

Emil Boc a mai precizat că suma pentru acest sector a crescut de 8 ori față de anul 2012, când au fost alocate, în total, 2 milioane de lei pentru acest sector.

Suma din anul 2012 se apropie de finanțarea pe care o vor primi în acest an doar organizatorii TIFF.

De altfel, pentru organizarea Festivalului Internațional de Film de la Cluj-Napoca a fost alocată în acest an cea mai mare sumă, respectiv 1,8 milioane de lei.

Bani au fost alocați, printre altele, pentru festivalul Jazz in the Park, Toamna Muzicală Clujană, Opera Aperta, festivalul Interferențe, Centrul Cultural Clujean, festivalul Puck sau Zilele Culturale Maghiare, ,dar și pentru festivalul „Dumitru Fărcaș” și pentru evenimentele dedicate în a cest an lui Avram Iancu.

Bani au fost alocați și pentru proiecte din sfera sportului, cum ar fi „Biletul de sănătate” sau proiectul „Fugi în curtea școlii”.

Foto: TIFF/ Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

POLUARE cu hidrocarburi a Someșului în aval de podul Garibaldi. Se INTERVINE cu baraje absorbante

Publicat

baraj absorbant

În cursul zilei de marți, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj au fost sesizați de către comisari ai Gărzii de Mediu privind scurgeri de hidrocarburi petroliere în Someșul Mic. ​

„Aceștia s-au deplasat imediat la fața locului pentru verificarea cursului de apă în zona semnalată (în aval de Podul Garibaldi). La suprafața apei sunt irizații, pe o distanță de aproximativ 500 de metri.

poluare

POLUARE cu hidrocarburi a Someșului în aval de podul Garibaldi. Se INTERVINE cu baraje absorbante

La această oră, personalul SGA Cluj intervine cu baraje absorbante pentru limitarea efectelor poluării.

De asemenea, continuă investigațiile în teren pentru identificarea sursei poluării.

poluare

Efectul scurgerilor accidentale este local și nu a fost observată mortalitate piscicolă.

Totodată, specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apelor din cadrul instituției noastre au prelevat probe de apă. În momentul actual, analizele sunt în curs de determinare”, scrie pe pagina de Facebook Apele Române Someș-Tisa.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax