Connect with us

Uncategorized

Alin Tișe câștigă un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Cluj, cu 47% din voturi. Primarii din urban rămân la PNL

Publicat


alin tise cj

Alin Tișe (PNL) a câștigat un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Cluj, în urma alegerilor de duminică, iar primarii localităților urbane rămân ai PNL, arată numărătoarea paralelă realizată de PNL Cluj.

Astfel, potrivit informațiilor Cluj24, după numărarea voturilor din 399 de secții de votare din cele 674 de la nivelul județului Cluj, Alin Tișe a obținut 47%, urmat de candidatul PSD, Alexandru Cordoș – 32%, Csoma Botond (UDMR) și Cătălin Sălăgean (ADU).

Primarii PNL din orașul Huedin – Mircea Moroșan, și municipiile Turda – Cristian Matei, Câmpia Turzii – Dorin Lojigan, Dej – Costan Morar și Gherla – Ovidiu Drăgan, și-au păstrat fotoliile, la fel ca și Bogdan Pivariu, primarul celei mai mari comune din România, Florești.

Vom reveni cu detalii.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

LIVE VIDEO. Rezolvarea subiectelor la proba scrisă de Limba și Literatura Română la Bacalaureat

Publicat

Profesorul Dana Dumitrescu de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca rezolvă în direct subiectele la proba scrisă de Limba și Literatura Română la Bacalaureat.

Probele scrise la Bacalaureat au început luni, cu Limba și Literatura Română.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

OPINIE. Dragoș Damian, CEO Terapia: Economia reală e în fabrici, pe șantiere și în ferme, nu unde țin politicienii congresele

Publicat

dragos damian

Dragoș Damian, CEO-ul companiei Terapia, subliniază că viitorul și dezvoltarea economică a României se află în fabricile de prelucrare, șantierele de construcții și fermele agricole, nu în locațiile luxoase de cinci stele unde politicienii își organizează congresele.

„Economia reală și viitorul României sunt în fabricile de prelucrare, pe șantiere de construcții si în fermele agricole, nu în locațiile de cinci stele unde își țin politicienii congresele.

E frumos în sălile de conferințe de cinci stele, scene mari numai bune de declarații pline de emoție pentru viitorul țării, scaune confortabile, aer condiționat, bufet suedez în foaier.

„Lipsesc cel puțin un milion de persoane calificate pentru munca în fabrici”

Sălile de conferința de cinci stele nu au nici o legătura cu economia reală, cu PIB-ul la care se pricep toți politicienii. Economia reală este în fabrici, pe șantiere și în ferme. Dacă politicienii vor merge acolo atunci vor afla lucruri interesante.

Că deficitul de forță de muncă este enorm, lipsesc cel puțin un milion de persoane calificate pentru munca în fabrici, șantiere și ferme – orice fabrică, șantier și fermă nou deschise trebuie să fure angajați de peste drum, nu exista școli sau facultăți care să producă absolvenți specializați sau calificați.

Că a crescut îngrijorător media de vârsta a muncitorilor, că tânăra generație fuge de munca fizică, visează doar robotizare, digitalizare și inteligență artificială, deși domeniul este în declin. Nimeni nu mai vrea să lucreze în schimburi.

„Echipamentele de tehnologie înaltă vin de la furnizori după 2-3 ani”

Că se dau aprobări de finanțare sau de construcție după ani și ani de zile și că în multe cazuri, dacă nu cunoști pe cineva, aștepți degeaba.

Că robotizarea, digitalizarea și inteligența artificială aduc puțină valoare adăugată, cel puțin deocamdată, din cauza dezindustrializării, iar echipamentele de tehnologie înaltă vin de la furnizori după 2-3 ani de zile pentru că România este la coada listei.

Că muncitorii asiatici sunt greu de adaptat din cauza diferențelor culturale, de limbă și a așteptărilor de a pleca mai departe, către vest.

Că inginerii de care este atâta nevoie în orice domeniu migrează la rândul lor către vest. Și că facultățile pregătesc in continuare cu totul alte specialități decât cele cerute de economia reală.

„Acestea sunt realitățile din fabrici, șantiere și ferme, pilonii PIB-ului”

Că tot lanțul de aprovizionare cu materii prime și materiale vine din Asia, cu întârzieri și sincope care fac economia României vulnerabilă la importul de inflație și necompetitiva în raport cu restul țărilor din uniune.

Acestea sunt realitățile din fabrici, șantiere și ferme, pilonii PIB-ului din orice țară – cu totul alte realități decât cele care se văd din confortul locațiilor de cinci stele. O singură cifră trebuie să țină minte politicienii după prânzul cu bufet suedez, când moțăie în scaunele confortabile și aerul condiționat din locațiile de cinci stele: DEFICIT DE BALANȚĂ COMERCIALĂ DE 35 MILIARDE DE EURO, 10% DIN PIB.

România nu are cum să scape de datorii dacă nu va sprijini cu adevărat fabricile de prelucrare, șantierele de construcții și fermele agricole”, a spus Dragoș Damian.

Citește mai departe

EDUCATIE

Au început înscrierile la concursul de admitere la UMFIH pentru anul universitar 2024-2025

Publicat

De

umf 1

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu – UMFIH Cluj-Napoca a dat startul înscrierilor la concursul de admitere pentru anul universitar 2024-2025.

Luni, 1 iulie 2024, au început înscrierile la concursul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca pentru viitorul an universitar.

Peste 1.100 locuri, scoase la concurs

Universitatea scoate la concurs, la programele de studii de licență în limba română, 1.155 de locuri: 750 de locuri la buget și 405 locuri cu taxă. Dintre acestea, 420 de locuri sunt la programul de studiu Medicină, 100 de locuri la Medicină Dentară și 80 la Farmacie.

De asemenea, la Asistență Medicală Generală sunt scoase la concurs 200 de locuri la Cluj-Napoca și 60 de locuri la extensia din Baia Mare, la Balneo-fiziokinetoterapie şi Recuperare 95 de locuri, iar la Radiologie și Imagistică, Tehnică Dentară, Nutriție și Dietetică, respectiv Cosmetică medicală și Tehnologia produsului cosmetic, câte 50 de locuri.

Calendarul admiterii

Calendarul de desfășurare a înscrierilor la concursul de admitere este următorul:

  • 1 iulie – 18 iulie 2024: înscrierea candidaților.
  • 19 iulie 2024: Afişarea listelor cu candidaţii înscrişi și repartizarea acestora pe săli.
  • 21 iulie 2024: Examen scris de admitere.
  • 21 iulie 2024: Contestații la întrebări în intervalul de două ore de la încheierea probei de concurs.
  • 22 iulie 2024: Afişarea rezultatelor.
  • 22 iulie 2024: Contestaţii la notă în intervalul orar 9.00 – 13.00.
  • 23 iulie 2024: Afişarea rezultatelor finale după contestaţii.
  • 29 iulie – 9 august 2024: Confirmarea locurilor.

În perioada 1 iulie – 8 iulie 2024 – de luni până vineri, înscrierea candidaților și achitarea taxei de înscriere se va face în clădirea Decanate, str. Luis Pasteur nr. 4, camera 4, parter, de luni până vineri. Avizarea adeverinței medicale se va face la Cabinetul medical studențesc, str. Hașdeu nr. 38-66, Caminul 7, parter.

În perioada 9 iulie – 18 iulie 2024 înscrierea candidaților, achitarea taxei de înscriere și avizarea adeverinței medicale se va face la Biroul de înscrieri, organizat în hol Aula Iuliu Hațieganu, str. Gh. Marinescu nr. 23.

A doua sesiune de concurs, în luna septembrie, se poate organiza numai dacă, după prima sesiune, rămân locuri neocupate. Data exactă a admiterii se stabilește, anual, prin hotărâre a Senatului sau a Consiliului de Administraţie prin delegare de către Senat.

Cei care doresc să urmeze unul dintre programele de studii ale UMFIH pot consulta AICI, întrega ofertă educațională pentru anul universitar 2024 – 2025.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Echipa de majorete Eclipse din Cluj-Napoca a CUCERIT scena Campionatului Mondial de Majorete

Publicat

majorete

Echipa de majorete Eclipse, aparținând Clubului Sportiv Voința Cluj-Napoca, antrenată de Nona Virgilia, a demonstrat încă o dată că pasiunea, dedicarea și antrenamentul constant pot aduce succes la nivel internațional. La Campionatul Mondial de Majorete desfășurat în acest weekend în localitatea Crikvenica din Croația, echipa de majorete Eclipse a reușit să se remarce printr-o serie de performanțe extraordinare, obținând nu mai puțin de 10 titluri de campioane mondiale, 6 titluri de vicecampioane mondiale si 4 medalii de bronz.

majorete

majorete

„Majoretele Eclipse au reușit să impresioneze juriul cu coregrafii complexe, sincronizare perfectă și o energie de neegalat, aspecte care le-au adus și premiul special al juriului pentru cel mai mare punctaj la categoria majorete tradiționale cu pomponi, secțiunea junioare, cea mai buna coregrafie la categoria majorete pompom, sectiunea grandsenioare si la categoria open pompom, sectiunea cadete. De asemenea, 3 premii speciale au fost acordate la sectiunea all around solo.

majorete

majorete

FOTO. Echipa de majorete Eclipse din Cluj-Napoca a CUCERIT scena Campionatului Mondial de Majorete

Sportiva Sonia Borz a reușit să își mențină titlul de campioană mondială la categoria open baton junior iar pentru prima dată în România este adus și titlul de campioană mondială la categoria trio flag cadete de către sportivele Balazs Karina, Boariu Erika și Olah Beatrisz.

majorete

Titlul de campioane mondiale la secțiunea duo/trio open pom pom cadete a fost obținut de sportivele Sara Chiorean și Ilinca Lăpuște care au debordat de energie prin coregrafia lor.

Titlul de campioane mondiale la categoria open baton junioare a fost cucerit de duo-ul Sonia Borz și Vajas Jasmina, cu un moment impecabil din toate punctele de vedere.

majorete

„Fiecare titlu câștigat este rezultatul  orelor nesfârșite de antrenament”

În acest an, alaturi de antrenoarea Virgilia Nona fetele au fost susținute și antrenate de veteranele echipei Sonia Borz, Larisa Nyerges, Patricia Vajas și Alexandra Rus. Ele sunt stâlpii care au susținut necondiționat echipele de cadete defille pom pom, cadete open pom, junioare open pom și defille baton.

Fiecare titlu câștigat este rezultatul  orelor nesfârșite de antrenament, a disciplinii riguroase și a unei echipe unite. Aceste succese aduc mândrie orașului Cluj-Napoca și  reprezintă o sursă de inspirație pentru toate fetițele care își doresc sa urmeze acest sport.

majorete

Felicitări tuturor sportivelor și nu în ultimul rând felicitări antrenoarei Nona Virgilia pentru aceste rezultate remarcabile! Multumiri se indreapta catre Liceul Ana Aslan, Scoala Gimnalizala Ioan Bob si Liceul Onisifor Ghibu, care ne-au fost alaturi avand in vedere lipsa unei sali de antrenamente constanta cat si parintilor sportivelor care le sustin neconditionat”, a transmis clubul „Voința”.

majorete

 

 

majoretemajorete

Locul 1 – Open baton junior solo – Sonia Borz

Locul 1 – Open baton junior duo/trio – Sonia Borz, Jasmina Vajas

Locul 1 – Open baton junior stage

Locul 1 – Pompom children stage

Locul 1 – Defile baton cadet stage

Locul 1 – Traditional pompom junior stage

Locul 1 – Traditional pompom cadet stage

Locul 1 – Flag cadet duo/trio – Karina Balazs, Beatrisz Olah, Boariu Erika

Locul 1 – Open baton cadet stage

Locul 1 – Open pompom cadet duo/trio – Ilinca Lapuste, Sara Chiorean

Locul 2 – Open pompom senior duo/trio – Sonia Borz, Patrisia Vajas

Locul 2 – Open pompom senior stage

Locul 2 – Pompom junior stage

Locul 2 – Defile pompom cadet stage

Locul 2 – Pompom cadet stage

Locul 2 – Open pompom cadet solo – Erika Boariu

Locul 3 – Baton cadet solo – Karina Balazs

Locul 3 – Pompom Grandseniors stage

Locul 3 – Open pompom cadet stage

Locul 3 – Pompom cadet duo/trio – Sandra Pop, Iris Melian, Rania Tescar

Locul 4 – Open pompom cadet duo/trio – Karina Balazs, Beatrisz Olah, Boariu Erika

Locul 4  – Open pompom junior duo/trio – Sonia Borz, Larisa Nyerges

Locul 4 – Open pompom junior stage

Locul 5 – Flag cadet solo – Karina Balazs

Locul 5 – Open pompom cadet solo – Beatrisz Olah

Locul 5 –  Pompom junior duo/trio – Sonia Borz, Jasmina Vajas

Locul 6 – Open pompom junior solo – Larisa Nyerges

Locul 7 – Pompom junior solo – Sonia Borz

Locul 7 –  Open pompom junior solo – Raluca Radanta

Locul 8 – Open baton cadet solo – Sandra Pop

Locul 8 – Pompom cadet solo – Karina Balazs

Locul 9 – Baton junior solo – Raluca Radanta

Locul 9 – Pompom cadet solo – Iris Melian

Locul 21 – Pompom cadet solo – Teodora Danciu

Special award – Pompom grandsenior stage

Special award – Traditional pompom junior stage

Special award – Open pompom cadet solo – Erika Boariu

Special award all around cadet – Karina Balazs

Special award all around junior – Raluca Radanta

Special award all around junior – Sonia Borz

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax