Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Alimente gratuite pentru ONG-uri din Cluj și alte județe. Banca Regională pentru Alimente Cluj caută parteneri

Publicat


Banca pentru alimente

Asociațiile neguvernamentale din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sibiu și Alba se pot înscrie săptămâna aceasta în campania lansată de Banca Regională pentru Alimente. ONG-urile partenere vor primi  alimente gratuite salvate de la risipă și alte produse pe care să le distribuie mai apoi persoanelor în nevoie.

Este vorba despre fructe și legume, cereale, produse de panificație, conserve, lactate, dulciuri, iar ocazional și produse nealimentare precum produse de igienă sau articole vestimentare.

Alimente gratuite pentru ONG-uri din Cluj și alte județe. Banca Regională pentru Alimente Cluj caută parteneri

Sunt eligibile asociațiile din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba care au în desfășurare programe sociale pentru: orfelinate și case de copii, cămine pentru vârstnici, refugiați, persoane cu dizabilități fizice sau psihice, persoane fără adăpost, familii la limita sărăciei, persoane în risc de excluziune social, persoane care trec printr-o situație de criză medico-socială, persoane cu dependențe de substanțe.

Asociațiile se pot înscrie gratuit, în perioada 11-17 martie, prin completarea formularului de mai jos, iar apoi sunt contactate de reprezentanții Băncii Regionale pentru Alimente Cluj pentru detalii și pentru o întâlnire: https://forms.gle/BciCF2fd5sgCHikP8.

6.000 de tone de alimente, risipite în fiecare zi

Banca pentru alimente

„În România se risipesc în fiecare zi 6.000 de tone de mâncare. Până în acest moment, noi, prin Banca Regională pentru Alimente Cluj, am colectat într-un an peste 1.000 de tone de alimente. E nevoie să avem mai multe asociații pentru a ne extinde impactul.

E nevoie să salvăm mai multă hrană de la risipă. Avem însă zone neacoperite unde hrana se risipește: există magazine care ar putea dona la final de zi, dar nu sunt asociații în zonă care să preia hrana.

Ne dorim ca mai multe persoane să afle despre această situație ca să se poată implica. Banca pentru Alimente poate ajuta pe oricine vrea să lupte împotriva risipei alimentare și a sărăciei”, afirmă vicepreședintele executiv al Băncii pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș.

Asociațiile partenere primesc gratuit alimente de calitate, comunitate de sprijin cu alte asociații, campanii și evenimente cu beneficii pentru activitatea ONG-urilor.

În felul acesta, asociațiile se pot concentra pe programul lor social, fără a avea grija resurselor pentru mâncare, intră într-o comunitate de asociații care se ajută și se sprijină între ele și contribuie la reducerea risipei alimentare.

De unde vine hrana donată și cum funcționează mecanismul

Alimentele provin de la magazine sau lanțuri de retail care colaborează cu Banca pentru Alimente. Produsele considerate surplus sunt donate și ajung în depozitul Băncii, iar reprezentanții și voluntarii anunță imediat asociațiile partenere din zonă privind produsele disponibile.

Fiecare asociație poate ridica de la depozitul băncii sau de la magazinele partenere o cantitate de alimente în funcție de numărul și de categoria de beneficiari pe care o au. La rândul lor, ONG-urile distribuie apoi produsele primite în diferite moduri: fie gătesc pentru persoanele în nevoie, fie oferă direct produsele.

Înscrierile pentru noi asociații sunt deschise până duminică, 17 martie, prin completarea formularului https://forms.gle/BciCF2fd5sgCHikP8.

Informații și cifre Banca Regională pentru Alimente Cluj

Banca pentru alimente

•        21.000 persoane sunt ajutate în mod recurent prin intermediul asociațiilor.

•        94 tone de mâncare sunt distribuite lunar.

•        119 ONG-uri sunt ajutate recurent cu hrană.

•        Cele mai multe asociații partenere sunt din județul Cluj. Doar 2 asociații partenere sunt din Bistrița-Năsăud, 23 ONG-uri din Sibiu, 24 din Alba.

În total, peste 200 de ONG-uri sunt în prezent partenere ale Băncii Regionale pentru Alimente Cluj; printre ele se regăsesc Fundația Prison Fellowship, Serviciul de ajutor Maltez Cluj, Remar, Teen Challenge, Masa Săracilor, Căsuța Bucuriei, Centrul Emaus, Casa de Copii de la Dumbrava, Vă ajutăm din Dej, Asociația Umanitară Dreptul la Viață Huedin, Dorcas Aid, Sfântul Onufrie Florești, Rise 2 Shine, Notorious Learning Projects, OAC Alba Iulia, Asociația Pro Assisto Câmpia Turzii și altele.

Luna aceasta, asociațiile partenere au ocazia să se cunoască și să-și sărbătorească reușitele la Gala Recunoștinței, eveniment organizat de Banca pentru Alimente Cluj. Ediția din acest an va avea loc în 28 martie, iar în total sunt așteptate aproximativ 100 de persoane.

Donează prin SMS la 8845 cu textul HRANA

Oricine dorește să se implice poate face o donație lunară de 2 euro pe lună, prin trimiterea unui sms cu textul HRANA la numărul 8845. Astfel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ 9 kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.

Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați.

Aceasta este o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Dezastru după fiecare ploaie pe Valea Gârboului în Florești. ”Pivariu promite, dar nu face nimic”

Publicat

Gârboului

Locuitorii de pe Valea Gârboului din Florești reclamă, din nou, situația creată pe stradă după fiecare ploaie și faptul că, în ciuda tuturor asigurărilor date de Primărie, canalizarea nu face față.

”Am semnalat că de doi ani că refulează canalizarea, ne umple strada cu apă și mizerii, care apoi sunt împrăștiate de roțile mașinilor peste tot. Primăria Florești nu a făcut nimic pentru noi, doar ne-a umplut podul cu promisiuni, că deja e plin.

Iar primarul Pivariu promite acum că vrea Noul Florești, după ce patru ani nu a făcut mare lucru. Iar înainte a mai fost patru ani viceprimar.

Ce Florești nou visează, că e aceeași comună fără un bun gospodar?”, a reclamat un locuitor al străzii Valea Gârboului.

Sesizări degeaba

Un altul a precizat că a făcut sesizări de nenumărate ori la Primăria Florești, dar situația persistă.

”Patru ani nu s-a făcut nimic și acuma că vin alegerile ne promite Pivariu că rezolvă și să îl votăm? Ei bine, nu o vadă votul nostru”, a precizat acesta.

Citește mai departe

EVENIMENT

Studiu: Temperaturile PREFERATE de români în locuințe

Publicat

canicula termometru pixabay

Interesul manifestat pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o facă, fiind conștienți că un comportament responsabil îi ajută să realizeze economii și, implicit, să scadă valoarea facturilor. 

·        Aproape jumătate dintre români preferă temperatura în locuințe  între 22 și 24°C, și chiar peste;

·        Peste 40% și-au montat termostate inteligente pentru controlul temperaturii;

·        Foarte mulți români încearcă să își reducă facturile prin economii de consum;

·        Acestea sunt concluzii ale studiului realizat pentru platforma despre-energie.ro, un proiect E.ON și Delgaz Grid;

temperatura ideala in casa

Studiu: Temperaturile PREFERATE de români în locuințe

Între metodele de eficiență energetică a căror popularitate este în creștere se numără dispozitive precum termostatul inteligent, 43% dintre români declarând că îl folosesc în locuințele lor. Sub 10% dintre cei chestionați utilizează diverse aplicații pe telefonul mobil, precum cele de tip smart home.

Legat de utilizarea termostatului, aproape 32% spun că îl folosesc pentru a face reglaje ori de câte ori consideră că este nevoie, iar 24,6% doar în funcție de temperaturile exterioare. În același timp, circa 15% setează temperatura pe care o consideră potrivită pentru ei la începutul sezonului rece, iar 7,1% păstrează la termostatul din locuință aceeași temperatură pe tot parcursul anului.

„Aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 și 24°C”

Acestea sunt câteva dintre concluziile unei cercetări sociologice* realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid.

Pe de altă parte, când vine vorba despre temperatura ideală din locuințe, aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 și 24°C, și chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă între 19 și 21°C le oferă confortul de care au nevoie. La polul opus, doar 3,8% susțin că se simt confortabil având în casă între 16 și 19°C.

Folosirea iluminatului economic este o altă metodă preferată de români atunci când vine vorba despre măsuri concrete de economisire a energiei. Foarte mulți merg mai departe, astfel că, pe lângă folosirea de becuri eficiente energetic, decid și să reducă durata iluminatului (circa 44%).

„Radiatoarele sau aerotermele electrice sunt primele aparate electrocasnice la care 49% dintre români intervin pentru a face economii”

La întrebarea legată de reducerea timpului de utilizare a aparaturii electrocasnice, respondenții s-au împărțit în două părți egale: cei dispuși să le folosească mai rar și cei care le folosesc ori de câte ori este nevoie, fără vreo restricție.

Radiatoarele sau aerotermele electrice sunt primele aparate electrocasnice la care 49% dintre români intervin pentru a face economii, prin reducerea duratei de funcționare. La scurtă distanță sunt cei care au recunoscut că folosesc mai puțin mașinile de spălat rufe – 47,4%, urmați de cei care dețin mașini de spălat vase – 35%, respectiv uscătoare de haine – aproape 30%.

Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex, astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.

Sfaturi și recomandări de eficiență energetică, cele m

Sfaturi și recomandări de eficiență energetică

ai importante legi și reglementări din domeniu, o amplă rubrică în care specialiștii noștri răspund întrebărilor venite din partea cititorilor, ghiduri privind alegerea și utilizarea echipamentelor electrice și a electrocasnicelor din gospodării, cele mai importante știri și noutăți, dar și un bogat conținut explicativ multimedia, sunt doar câteva dintre ancorele platformei despre-energie.ro.

Platforma a fost relansată, recent, cu un logo nou și un website redesenat, intuitiv, astfel încât să îmbunătățească experiența utilizatorilor, atât pe varianta desktop, cât și pe cea destinată dispozitivelor mobile.

*) Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 10-18.01.2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online. 

Citește mai departe

EVENIMENT

Medic de familie din Cluj, SANCȚIONAT cu 6.000 de lei pentru eliberarea unui concediu medical de ÎNGRIJIRE a unui copil bolnav

Publicat

boala mana gura picior

Un medic de familie din Cluj a fost sancționat de către Casa de Asigurări de Sănătate cu 6.000 de lei pentru că a eliberat un concediu medical pentru îngrijirea unui copil bolnav în condiții neconforme.

„Sanctiune de 6.000 lei pentru un medic de familie pentru eliberarea unui concediu medical de îngrijire copil bolnav!!! Motivul – adeverinta eliberata de angajator este neconformă. Nu pentru ca actul medical nu a fost corect, nu pentru asistenta medicala nepotrivită acordată copilului. NU! Pentru hârtii neconforme!

Medic de familie din Cluj, SANCȚIONAT cu 6.000 de lei pentru eliberarea unui concediu medical de ÎNGRIJIRE a unui copil bolnav

IN CE TARA TRAIM??? Cum am ajuns ca medicul sa fie transformat in functionar ce verifica adeverinte, cupoane, scrisori medicale??? Ca apoi să fie sanctionat cu sume astronomice… Intelegeti acum de ce pleacă tinerii medici?”, a scris pe Facebook dr. Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj.

sanctiune

„Atenție părinți care solicitați concediu medical când este bolnav copilul. Vă prezentați la cabinet cu adeverință anexa 7 de la ambii părinți, sau declarație notariala dacă unul nu lucrează. Milă mi de tine dar de mine mi se rupe inima… la propriu!”, a postat dr. Claudia Buțanu, medicul în cauză.

„Traim intr-o tara in care se moare cu zile in spitale, in care se moare cu dreptatea in mana ! O tara care pune pret pe hartie nu pe OM! O tara care exploateaza oamenii care muncesc cinstit si favorizeaza furtul si trandaveala”, comentează la postare un cetățean.

Citește mai departe

EVENIMENT

Kelemen Hunor la Cluj: Sunt convins că listele UDMR pentru alegerile din 9 iunie sau fost semnate și de români

Publicat

De

kelemen

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, se declară convins că listele UDMR pentru alegerile din 9 iunie au fost semnate și de cetățeni români și crede că Uniunea va avea rezultate bune la scrutinul pentru europarlamentare și locale.

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la finalul ședinței Consiliului Permanent al Uniunii, că UDMR a finalizat procedurile de desemnare a candidaților la alegerile locale pentru municipii, președinți de consilii județene și consilieri județeni.

”Suntem pregătiți pentru a intra în campania electorală.

În 12 județe vom avea candidați la funcția de președinte, printre care și Clujul, iar în 17 județe vom avea liste pentru consilii județe, printre are Gorj și Bacău.

De asemenea, avem 280 de candidați la primăriile din țară și în acest moment avem 200 de primari. Sunt convins că după alegeri vom avea 200 sau peste 200 de primari.

În 525 de localități vom avea liste pentru consilieri locali.

Am încheiat procedurile și am început să depunem listele de candidați.

Liste UDMR pentru CJ Gorj

Am constatat că oamenii semnează pentru noi și spun că este nevoie de UDMR în consiliile locale și județene, în fruntea localităților și în PE și sunt convins că după 9 iunie vom avea rezultate bune: 200 de primari, 4 președinți de consilii județene, 2500 – 2600 de consilieri locali și 100 de consilieri județeni”, a spus Kelemen.

Acesta s-a declarat convins că au fost și români care au semnat listele UDMR și a explicat că Uniunea va depune lista pentru Consiliul Județean Gorj deoarece acolo există o organizație a UDMR și o comunitate mică, dar activă de maghiari.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax