Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Alexandra Oană, candidat USR PLUS: În Borhanci, Baciu sau Someșeni educația performantă nu ar trebui să fie un lux, ci o normalitate, la tine în cartier

Publicat


Zilele trecute presa relata impresiile unei învățătoare despre începerea noului an școlar. Aceasta a povestit că o treime din copiii clasei a II-a pe care a preluat-o nu știu să scrie și nici să citească, iar acum face lecții pe „doua viteze”, pe de-o parte cu acei copii ce și-au putut continua educația în timpul pandemiei, pe de alta cu aceia pentru care, din diverse motive, învățarea s-a oprit în martie, odată cu închiderea școlii.

„Am doua treimi din copii care citesc foarte bine, pentru clasa a II-a, și de cealaltă parte îi am pe cei de care nu s-a ocupat nimeni și care au uitat și literele pe care le-au învățat în prima parte a clasei I. Deși ei nu știu nimic, învățătoarea de atunci a trebuit să îi treacă, pentru că așa a venit ordinul atunci”, a mai spus învățătoarea.

„Majoritatea școlilor, indiferent de poziționare, asigură aceleași standarde în ceea ce privește calitatea educației”

Cele relatate mai sus reprezintă experiența unui dascăl în condițiile speciale din aceste zile, însă ce e foarte important de notat este faptul că pandemia nu a făcut altceva decât să pună reflectorul și să scoată și mai puternic în evidență, problemele structurale ale învățământului românesc. Acestea ar fi decalajele uriașe din sistemul de educație, absența unei conexiuni reale între școală și familie, programa învechită și încărcată, lipsa cursurilor de formare adecvate nevoile reale ale dascălilor, și riscul crescut de abandon școlar pentru o parte semnificativă dintre copiii României.

În plus, Clujul se confruntă de câțiva ani și cu un alt tip de problemă: aglomerarea școlilor considerate bune, spre care migrează părinții, în aspirația lor legitimă de a asigura o educație de calitate copiilor lor. Consecințele sunt nefaste, atât în școală, cât și în afara ei: traficul generat de deplasarea cu mașina spre școala dorită, clase supraaglomerate, studiul în două, uneori chiar trei schimburi, de multe ori în condiții improprii, concurența dintre elevi pentru un loc în clasa vizată, stresul și presiunea asupra copiilor înscriși la meditații încă din clasele primare.

„Criza provocată de pandemie și nevoia de descentralizare pe care a generat-o ne oferă oportunitatea de a interveni la nivel local pentru a regenera un sistem blocat de politizare”

Sistemele de educație performanțe, din orașele cu care Cluj-Napoca este comparat funcționează după cu totul și cu totul alte principii. Majoritatea școlilor, indiferent de poziționare, asigură aceleași standarde în ceea ce privește calitatea educației pe care o primesc copiii. Când toate școlile oferă aceleași condiții, școala din cartier este cea mai bună, întrucât e școala din proximitatea casei la care copiii pot merge pe jos fără să mai fie nevoie ca părinții lor să traverseze cu ei, zi de zi, într-un trafic infernal orașul.

Mai mult, criza provocată de pandemie și nevoia de descentralizare pe care a generat-o ne oferă oportunitatea de a interveni la nivel local pentru a regenera un sistem blocat de politizare, cronic subfinanțat și privat de o viziune pe termen lung.

Acolo unde, din timp, au fost făcute investiții semnificative și bine gândite în infrastructura educațională, în dotarea școlilor sau în pregătirea dascălilor, învățarea a continuat, fără sincope și bătăi de cap pentru familii, elevi și profesori, chiar și în timpul pandemiei și vorbesc, desigur, de școli ca școala smart din comuna Ciugud.

„Trebuie să începem să investim în formarea și sprijinirea dascălilor”

Dar, mai mult decât să cităm admirativ școala din Ciugud, noi trebuie să înțelegem resorturile acestui succes și, mai important, să îl replicăm în comunitățile noastre. La fel ca în Ciugud, administrația locală trebuie să își asume un rol mult mai activ în susținerea educației și să fie mereu pregătită de investiții strategice ce merg în profunzimea actului educațional, dincolo de simpla întreținere a clădirilor și furnizare a consumabilelor pentru acesta.

Trebuie să începem să investim în formarea și sprijinirea dascălilor, în infrastructură școlară modernă, în programe curriculare locale și parteneriate strategice între școli și mediul de business, precum și în transformarea școlilor de cartier în poli de dezvoltare comunitară, după modele binecunoscute în Europa și în lume.

În Consiliul Local Cluj-Napoca, voi lupta pentru un sistem de educație performant, incluziv și conectat la dinamica locală. Voi susține un sistem în care școlile nu sunt de două feluri, de “centru” și de “cartier” ci de un singur fel, școli cu învățământ de calitate, indiferent de norocul poziției lor pe harta urbei. Acolo educația și mediul de afaceri nu există în planuri paralele, ci colaborează în pregătirea tinerilor pentru economia viitorului, în care elevii sunt încurajați să devină cetățeni activi și implicați, stimulați să își imagineze viitorul aici, în casa lor, și nu peste hotare.

Despre mine

Sunt membră USR din 2016, vicepreședintă a filialei Cluj-Napoca și deschid lista candidaților USR PLUS pentru Consiliul Local Cluj-Napoca. De peste 12 ani sunt profesor în Cluj-Napoca. Am absolvit Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai, secția Română-Engleză și debutul în cariera didactică l-am făcut la Liceul Avram Iancu, pe care mi-l amintesc cu nostalgie drept locul în care am început să mă formez în meserie. Timp de 3 ani am predat în câteva dintre școlile de stat din Cluj, interval suficient încât să înțeleg realitățile sistemului de învățământ românesc de stat, apoi am optat pentru învățământul privat, unde lucrez și acum.

Pasul spre politică l-am făcut în 2016 când am înțeles că, stând pe margine, nu reușim să schimbăm lucrurile care ne intriga, macină și, în cele din urma, frustrează. Tot atunci am înțeles că, de fapt, nu politica e cea murdară. Murdari sunt cei care au făcut politică iresponsabil și egoist, promovând nepotismul, impostura și traseismul. Iar atunci când noi ne-am dat la o parte, dezamăgiți, nu am făcut altceva decât să le deschidem calea lor, către ce și-au dorit, poziții de putere în care iau decizii proaste ce ne afectează pe toți.

De ce candidez?

Alegerile locale din 27 septembrie ne oferă șansa de a seta un nou standard pentru definirea a ce înseamnă “consilier local”. În momentul de față în Cluj-Napoca, ca și în alte orașe din țară, consilierii locali sunt, mai degrabă, prezenți doar în mod formal la masa la care se iau deciziile, fără prea multe inițiative și total absenți din mijlocul comunității pe care o reprezinta. Câți clujeni ar putea să numească vreunul dintre consilierii actuali și câți cunosc măcar un proiect dezvoltat de acesta sau aceștia?

În echipa USR PLUS ne propunem ca, în Consiliul Local, să redefinim atât rolul consilierului local cât și relația cetățeanului cu administrația locală. Clujenii au nevoie de transparență, debirocratizare și conectare a administrației la nevoile lor, atât în centrul orașului, cât și în cartiere. Măsura eficienței unei administrații nu o dă modul în care e întreținută piața centrală a urbei, ci felul în care arată aleea dintre două blocuri într-un cartier de la periferia acesteia. Consilierii trebuie să fie prezenți în comunitate, să ducă problemele cetățenilor în consiliul local și să pună pe agenda publică proiecte solicitate de membri acestei comunități și, în final, să lupte pentru transformarea lor în realitate.

„Putem duce în administrația locală primari și consilieri locali ce înțeleg că politica nu e o cale de acces la funcții, putere și bani”

În 2016 am reușit crearea unei breșe în politica veche din România și, tot cu sprijinul vostru, am dus în Parlament primul partid cu adevărat nou și reformist din țară. Acum, din nou cu sprijinul vostru, putem duce în administrația locală primari și consilieri locali ce înțeleg că politica nu e o cale de acces la funcții, putere și bani, ci actul de a te pune în slujba comunității, binelui colectiv și a interesului public. Ca mulți alți clujeni, sunt mândră de municipiul nostru, ce are toate șansele să își consolideze poziția de reper pentru orașele din România, dar, la fel ca mulți alți clujeni, știu că mai avem cale lungă de parcurs pana la orașul de 5 stele.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Țigările electronice nu vor mai putea fi VÂNDUTE minorilor. Unde este INTERZIS fumatul

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care vânzarea țigărilor electronice către minori este interzisă. Actul normativ modifică și completează Legea nr. 201/2016 și Legea nr. 349/2002.

Noua legislație extinde interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani și interzicerea comercializării prin automate pentru:

– ţigaretele electronice
– flacoanele de reumplere pentru ţigarete
– dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Țigările electronice nu vor mai putea fi VÂNDUTE minorilor. Unde este INTERZIS fumatul

Ce prevede noua lege

Introducerea pe piaţă a pouch-urilor/ pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ.

Se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun

– a ţigaretelor electronice
– a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice
– a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
– a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun

– a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
– a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Unde este interzis fumatul

Articolul 3, alineatul (1) din Legea 349/2002 se modifică şi va avea următorul cuprins:

”Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.

De la prezentele prevederi fac excepție spațiile de deținere în care sunt cazate persoanele private de libertate”.
(anterior, excepție erau ”celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță”)

Modificarea privind interzicerea fumatului pentru elevi, în toate unitățile de învățământ, este introdusă la articolul 3, prin alin. (1.3).

Persoanele responsabile din instituţiile şi unităţile care administrează spaţiile menţionate la art. 2 lit. m), n), nl) şi n2), adică

– spații publice închise (care au acoperiș/plafon/tavan și sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau caracterul temporar/permanent)
– spații închise la locul de muncă
– mijloace de transport în comun
– loc de joacă pentru copii (spațiu închis sau în aer liber)

vor elabora şi vor pune în aplicare regulamente interne pentru aplicarea art. 3 alin. (1), (1.1) şi (1.3) inclusiv prin prevederea ca abatere disciplinară gravă a încălcării respectivelor dispoziţii şi marcarea spaţiilor menţionate cu indicatoare prin care să se indice Fumatul interzis şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.

La alin. 1.1 ”Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private”.

Vânzarea către minori, interzisă

Se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate.

Se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun

– a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
– a recipientelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Vânzare prin curierat

Aceste produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul:

„Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului”.

În autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care comercializează produse din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, se introduce o clauză specială de interzicere a vânzării acestora, tinerilor sub 18 ani.

Reguli pentru școli

Ministerul Educației stabilește, prin Regulamentul-cadru de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar,

– sancțiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun
– a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice
– a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului
în incinta unităților de învățământ.

Amenzi

Legea introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.

Persoanele fizice riscă amenzi între 100 și 500 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor privind fumatul în spațiile închise prevăzute de lege și privind coletele prin curierat.

Persoanele juridice riscă amenzi pentru nerespectarea interdicțiilor privind fumatul sau vânzarea de țigări (la bucată, prin automate, în unități sanitare sau de învățământ) în valoare de:

– 5.000 lei la prima abatere
– 10.000 de lei și suspendare a activității la a doua abatere
– 15.000 de lei și închiderea unității, la a treia abatere

Amenzile pot fi date și deținătorilor spațiilor pe care sunt amplasate automatele.

Pentru vânzarea țigărilor prin automate sau tinerilor sub 18 ani sau prin dispozitive easybox/locker ori prin curierat fără mesaj pentru minori, persoanele juridice riscă amendă de

– 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere
– 20.000 lei și sancțiunea complementară de închidere a unității, la a doua abatere

Pentru producători, nerespectarea unor prevederi precum

– nivelurile maxime ale emisiilor țigaretelor introduse pe piață sau fabricate în România
– aditivi, arome, ingrediente
– prezentare, etichetarea produselor, ambalare și avertismentele de sănătate

amenzile sunt între 75.000 lei și 100.000 lei, pentru toate produsele din tutun, dispozitive, flacoane menționate în noua lege.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trecerile de pietoni de pe drumurile județene din Cluj vor fi iluminate. Investiție de peste 26 de milioane de lei

Publicat

De

Iluminare treceri de pietoni

Trecerile pentru pietoni de pe drumurile județene vor fi iluminate corespunzător, prin sisteme moderne, anunță Consiliul Județean Cluj.

Joi, în cadrul ședinței CJ Cluj a fost aprobat proiectul care beneficiază de fonduri europene.

Trecerile de pietoni de pe drumurile județene din Cluj vor fi iluminate. Investiție de peste 26 de milioane de lei

„Prin această investiție urmărim creșterea gradului de securitate a cetățenilor și a siguranței circulației rutiere, pe toate drumurile județene.

Marele avantaj al proiectului e legat atât de faptul că presupune folosirea banilor europeni, nerambursabili, cât și a unor tehnologii de ultimă generație care asigură un consum redus de electricitate”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Prin implementarea proiectului se va realiza iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni nesemaforizate marcate şi semnalizate, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică.

188 de treceri de pietoni vor fi iluminate în prima fază

Conform reprezentanților CJ Cluj, într-o primă etapă se va realiza iluminarea a 188 de treceri de pietoni de pe drumurile județene, instalarea a 376 de aparate de iluminat și a 376 de stâlpi noi.

Trecerile de pietoni vor fi, astfel, iluminate corespunzător, cu sisteme inteligente de tip led, care vor fi alimentate atât din rețeaua electrică existentă, cât și prin intermediul unui sistem fotovoltaic.

Totodată, pentru a asigura eficiența și optimizarea consumului de energie, vor fi instalați senzori de prezență care vor activa sau dezactiva iluminatul în funcție de necesitate.

Contribuția CJ Cluj este de 2,5 milioane de lei

Valoarea totală a proiectului este de peste 26,3 milioane de lei cu TVA inclus, din care peste 2,5 milioane de lei, cu TVA inclus, reprezintă contribuția Consiliului Județean Cluj.

Proiectul a fost depuse spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, în momentul de față fiind în etapa de contractare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

AVANCRONICĂ. Sepsi Sf. Gheorghe – CFR Cluj. Clujenii sunt obligați să câștige pentru a urca pe podium

Publicat

CFR Cluj

Echipele de fotbal CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe se vor întâlni vineri, 29 martie, de la ora 20,30 pe stadionul Sepsi OSK unde vor disputa partida din etapa cu numărul doi din play-off-ul Superligii, deplasare în urma căreia feroviarii trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a urca pe podium.

CFR Cluj vine după o înfrângere suferită în Gruia împotriva echipei FC Universitatea Craiova cu scorul de 1 la 2.

Clujenii s-au văzut conduși încă din minutul 38 după golul marcat de Baiaram, avantajul a fost mai apoi dublat de Alexandru Mitriță, urmând ca în cele din urmă CFR Cluj să reușească doar reducerea din diferență prin fundașul Matei Ilie care a fost mai apoi eliminat pe finalul partidei.

După această prima partidă din play-off, CFR Cluj se află pe poziția a patra în clasament cu 27 de puncte.

Sepsi Sf. Gheorghe vine de asemenea după o înfrângere împotriva liderului din Superligă cu același scor de 2 la 1.

În partida de pe Arena Națională, Florinel Coman a deschis rapid scorul pentru FCSB, dar Debeljuh a restabilit egalitatea în urma unei lovituri de la 11 metri, dar cu 5 minute înainte de pauză,

Alexandru Băluță a marcat și a stabilit scorul final încă din prima repriză. După prima etapă din play-off, Sepsi Sf. Gheorghe se află pe locul al șaselea cu 22 de puncte.

Desfășurarea partidelor directe dintre CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe

Prima întâlnire dintre cele două echipe în actualul sezon a fost pe 5 octombrie și s-a încheiat cu victoria clujenilor care s-au impus la scor de neprezentare în fața lui Sepsi.

Pe lista marcatorilor în respectiva partidă s-au trecut PanagiotisTachtsidis, Mario Camora și Daniel Birligea.

În returul sezonului regulat, Sepsi Sf. Gheorghe s-a răzbunat pentru rezultatul din tur și s-a impus cu scorul de 2 la 1 pe teren propriu. Marcatori în partida retur au fost PanagiotisTachtsidis pentru CFR, în timp ce pentru gazde au marcat SherifKallaku și Vitalie Damașcan.

 „Ne așteaptă un meci greu cu o echipă foarte disciplinată și muncitoare”

Adrian Mutu, antrenorul celor de la CFR Cluj, a declarat într-o conferință de presă premergătoare partidei cu Sepsi Sf. Gheorghe, că unii jucători vor fi indisponibili din cauza accidentărilor și deplasărilor de la meciurile echipelor naționale, dar are încredere în echipă că va reuși să obțină victoria.

De asemenea, acesta a spus că este conștient că va fi o partidă grea împotriva unei echipe disciplinate și muncitoare.

”Sepsi întotdeauna a fost o echipă incomodă în ultimii ani, o echipă greu de bătut mai ales acasă, foarte disciplinată și o echipă care iese în evidență prin forța grupului și drept urmare trebuie să fim foarte atenți pentru că ne așteaptă un meci complicat”, a declarat antrenorul clujenilor.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Percheziții ale polițiștilor la Turda. Falsuri și înșelăciuni la un centru pentru persoane vârstnice

Publicat

politist percheziții

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda au efectuat, joi, 5 percheziții domiciliare, în cadrul unui dosar penal ce vizează infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (15 acte materiale) și înșelăciune.

Percheziții ale polițiștilor la Turda. Falsuri și înșelăciuni la un centru pentru persoane vârstnice

”Perchizițiile au fost derulate la domiciliile a 2 persoane fizice, precum și la sediile a 3 persoane juridice, respectiv o instituție publică, un centru pentru persoane vârstnice și un operator economic din municipiul Turda.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020 – 2023, o femeie, de 55 de ani, din Turda, funcționar în cadrul unei instituții, ar fi întocmit mai multe înscrisuri oficiale din domeniul de medicină, fără a avea acest drept, pe care le-ar fi remis unor persoane fizice și juridice.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe documente cu valoare probatorie, dar și alte bunuri de interes în cauză.

Cercetările au fost demarate de către Biroul de Investigații Criminale Turda, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, în urma sesizării făcute de reprezentanții unei instituții publice din municipiul Turda”, arată IPJ Cluj.

Amenzi de 27.000 de lei

În urma verificărilor efectuate, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj și cei ai Direcției de Sănătate Publică Cluj au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 27.000 de lei.

Pentru respectarea întregului cadru normativ care reglementează activitatea operatorilor economici, acțiunea a beneficiat sprijinul Biroului de Ordine Publică Turda, Secției 9 Poliție Rurală Turda, Serviciului Criminalistic, Serviciului Arme Exprozivi și Substanțe Periculoase, Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj-Detașamentul 4 Turda, Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj și Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax