EVENIMENT
ALARMANT. Un număr de 19 fete sub 15 ani au născut în județul Cluj. Apelul ”Salvați Copiii”
Asociația ”Salvați Copiii România” spune povestea mamelor sub 15 ani și arată că 45% dintre nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din țara noastră.
Andreea are 15 ani și are deja un băiețel născut prematur, la doar 30 de săptămâni. Corpul fragil al Andreei, prea puțin pregătit pentru a susține o naștere, nu a rezistat unei sarcini până la capăt. De asemenea, lipsa unei nutriții adecvate și lipsa vizitelor la medic din timpul sarcinii au făcut ca Andreea să nască prematur. În situația ei sunt 4 din 10 adolescente care nasc în România, conform unei Analize Salvați Copiii.
Din fericire, Andreea a ajuns la timp la spital pentru a naște și a găsit o echipă de medici pregătiți să o ajute atât pe ea, cât și pe Rareș, care a avut șansa să aibă parte de un incubator care l-a ajutat să se dezvolte. Însă nu toți copiii sunt atât de norocoși să aibă parte de aparatura necesară, la timp. Acum Rareș este pe drumul spre recuperare: atât el, cât și Andreea sunt monitorizați permanent de experții locali Salvați Copiii și beneficiază de toate cele necesare susținerii sănătății nou-născutului și mamei.
Aproape jumătate din nașterile sub 15 ani din UE
România dă aproape jumătate (45%) din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană. În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind județele Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (52) și Brașov (40).
În județul Cluj au fost înregistrate 19 cazuri de tinere care au născut.
Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvați Copiii România. Statistica arată că unu din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce crește exponențial riscul de prematuritate și de mortalitate infantilă.
Fără medici de familie
Mai mult, potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie și multe gravide din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.
În ceea ce privește distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, potrivit datelor definitive INS pentru 2020, pe primele locuri se situează:
- Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani)
- Bihor (52) și Dolj (52)
- Brașov (40)
- Argeș (29)
- Sibiu (28)
- Bacău (26)
- Constanța (24)
- Satu Mare (23)
- Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).
Analiza gravidelor
Date relevante pentru analiza situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România:
85% dintre mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, majoritatea acestora abandonând școala înainte de sarcină.
Una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la școală.
75% dintre gravidele și mamele minore au renunțat la școală în gimnaziu.
4 din 10 gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii.
80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informații despre utilizarea acestora.
75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoștințe care au născut la o vârstă sub 18 ani.
32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut.
2 din 10 mame minore au mai mult de un copil.
Vârsta medie a tatălui copiilor mamelor minore este de 21 de ani la nivel de întreg eșantion, respectiv 22 de ani dacă tatăl este major.
Venitul mediu al familiilor mamelor minore este de 1.160 lei, aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore având un venit sub 1.000 lei și doar 12% peste 2.000 lei.
Servicii medicale
Date relevate de analiza privind situația accesului gravidelor din comunități defavorizate la servicii medicale:
25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare medicală.
33% dintre gravide afirmă că nu au făcut analizele recomandate de când sunt gravide. Lipsa banilor este principalul impediment menționat.
Doar 4 din 10 gravide afirmă că toate analizele au fost gratuite.
Doar 4 din 10 afirmă că au folosit până acum o metodă contraceptivă. În ceea ce privește sursa informațiilor, familia rămâne un factor important, de asemenea procentul celor care spun că nu au fost informate este în continuare ridicat.
Vârsta medie la nivelul eșantionului este de 25 de ani. În cazul abandonului școlii, 76% dintre femei renunțaseră la școală înainte de sarcină, 18 în timpul sarcinii iar 7% după naștere.
2 din 10 persoane identifică veniturile din munci ocazionale ca principala sursă de venit a gospodăriei.
Context
- În ciuda unor progrese evidente, România continuă să se mențină pe primele locuri în UE27 în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020 potrivit datelor INS (5,6/1000 născuți vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani.
- Dintre cele 198.302 de nașteri înregistrate în România în 2020 potrivit datelor definitive INS, 731 provin de la fete sub 15 ani și 17.366 de la fete cu vârsta între 15-19 ani. Statistica arată că unu din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente. De altfel, țara noastră contribuie cu mai mult de un sfert dintre mamele sub 18 ani (30%) din toată Uniunea Europeană și cu 45% dintre mamele cu vârsta sub 15 ani.
- Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie. Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.
INVESTIȚIE ÎN VIAȚĂ cu 20% din impozitul pe profit
Din anul 2010, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.120 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro și a lucrat în 64 de comunități rurale defavorizate, cu 80.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.
Din 2015, Salvați Copiii România a organizat caravane de susținere a sănătății fetelor si femeilor în județele Neamț, Vaslui, Iași, Giurgiu, Constanța, Brașov, Tulcea, Botoșani și Suceava. Au fost implicați 70 de medici, medici rezidenți, asistenți medicali și asistenți sociali, pentru facilitarea accesului pentru fetele si femeile vulnerabile la ecografii gratuite de sân, ecografii abdominale, ecografii transvaginale, recoltări Babeș Papanicolau și sesiuni de informare. În total, au fost sprijinite 5.000 de beneficiare din cele nouă județe, prin servicii medicale gratuite sau prin consiliere individuală și de grup.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Eveniment editorial al editurii ”Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca la 270 de ani de la înființarea Școlilor Blajului (1754-2024)
Cluj24 semnalează o apariție editorială și anume o lucrare fundamentală pentru cultura română a editurii clujene Școala Ardeleană: Antologie de texte (1743-1830). Ediție revăzută și adăugită.
Publicarea antologiei Școala Ardeleană face parte dintr-un proiect editorial realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Local, derulat prin Societatea Română de Dialectologie, în parteneriat cu Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” și desfășurat în Cluj-Napoca, în perioada 1 august – 30 noiembrie 2024.
Prima ediție a antologiei a apărut în 2018, în 4 volume, în colecția „Opere fundamentale” („Pleiade”) a Fundației Naționale pentru Știință și Artă. Antologia și-a propus să restituie în circuitul științific scrierile aparținând mișcării iluministe de renaștere națională, care s-a manifestat în secolul al XVIII-lea în spațiul transilvan. Față de prima ediție, apărută în 2018, care cuprindea doar 175 de titluri, noua ediție a antologiei Școala Ardeleană cuprinde peste 190 de titluri, tipărituri și manuscrise datând din perioada 1743-1830. Pe lângă opere originale au fost antologate traduceri istorice, filosofice, beletristice, retorice, teologice, religioase, pedagogice, geografice, medicale, economice sau instructiv-educative.
Cele patru volume ale antologiei, însumând peste 3.500 de pagini + ilustrații, sunt structurate astfel: vol. I: Scrieri istorice; vol. II: Scrieri lingvistice; Scrieri literare; vol. III: Scrieri literare; Scrieri teologice și religioase; vol. IV: Scrieri filosofice; Scrieri didactice și instructive, referințe critice și glosar.
În mediul de specialitate, s-a semnalat deja apariția acestei lucrări fundamentale prin articole și prezentări publicate în revistele: România literară, nr. 41, 2024; Limba română, nr. 2-3, 2024; Steaua, nr. 1, 2024; Academica, nr. 6-7, 2023; Steaua, nr. 3, 2023.
EVENIMENT
Rezultate Cluj: PNL, câștigător al alegerilor parlamentare, urmat de USR, AUR și PSD. Sabin Sărmaș nu intră în Parlament
PNL și-a luat revanșa, duminică, la alegerile parlamentare și a câștigat cel mai mare număr de voturi în județul Cluj, fiind urmat de USR, AUR și PSD, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. La nivel național, PSD ocupă primul loc, cu 22,7%, urmat de AUR – 18,1 %, PNL – 14,4%, USR – 12%, SOS România – 7,5%, UDMR – 6,5% și POT – 6.24%.
Potrivit rezultatelor parțiale ale voturilor, la 99,60% din voturi după numărarea buletinelor de vot din toate cele 672 de secții de votare din cele 674, PNL a obținut 71.322 voturi (21,39%) la Senat și 65.959 voturi (19,78%) la Camera Deputaților.
Pe următoarele locuri s-au clasat:
Senat
USR -50.813 voturi (15.24%)
AUR – 47939 voturi (14,38%)
PSD – 44417 voturi (13,32%)
UDMR – 43604 voturi (13,08%)
POT –18.230 voturi (5,47%)
SOS –14987 voturi (4,50%)
SENS –13115 voturi (3,93%)
Restul partidelor au obținut sub 10.000 de voturi.
Camera Deputaților
USR – 49566 voturi (14,86%)
AUR –48104 voturi (14,43%)
PSD –45091 voturi (13,52%)
UDMR –42986 voturi (12,89%)
POT – 17099 voturi (5,13%)
SOS – 14069 voturi (4,22%)
SENS -12.788 voturi (3,82%)
Sabin Sărmaș (independent) – 10.503 de voturi (3,15%), insuficiente pentru obținerea unui mandat, astfel că voturile sale vor fi redistribuite.
Restul partidelor au obținut sub 10.000 de voturi.
Cum s-au împărțit voturile în localități
PNL a câștigat în 37 de localități: Cluj-Napoca, Chiuiești, Cătina, Mica, Sânmărtin, Țaga, Cămărașu, Mociu, Pălatca, Câțcău, Vad, Jichișu de Jos, Recea Cristur, Cornești, Iclod, Gherla, Panticeu, Dăbâca, Borșa, Așchileu, Chinteni, Sânpaul, Apahida, Aiton, Tureni, Săndulești, Mihai Viteazu, Ciurila, Gilău, Mărișel, Mărgău, Săcuieu, Mărgău, Săcuieu, Ciucea, Florești, Gherla.
AUR a obținut cele mai multe voturi în 16 localități: Turda, Câmpia Turzii, Dej, Luna, Tritenii de Jos, Ceanu Mare, Cojocna, Bonțida, Fizeșu Gherlii, Mintiu Gherlii, Aluniș, Cășeiu, Cuzdrioara, Petreștii de Jos, Iara, Băișoara,
UDMR a obținut cele mai multe voturi tot în 16 localități: Buza, Unguraș, Sic, Sâncraiu, Suatu, Căianu, Săvădisla, Baciu, Căpușu Mare, Izvorul Crișului, Huedin, Gârbău, Aghireșu. Moldovenești, Călărași, Viișoara
PSD a câștigat în 12 localități: Geaca, Jucu, Frata, Valea Ierii, Măguri Răcătău, Beliș, Călățele, Râșca, Mănăstireni, Poieni (cu un vot în plus față de AUR), Vultureni, Ploscoș.
În urma numărării și redistribuirii naționale a voturilor, vor fi stabiliți cei 14 parlamentari de Cluj – 4 senatori și 10 deputați.
Cum se împart mandatele parlamentare
Departajarea se face local, pe fiecare circumscripție electorală (județ, București și Diaspora), iar autoritățile electorale stabilesc pe fiecare circumscripție un coeficient electoral.
Acesta se calculează împărțind numărul total de voturi exprimate în circumscripția respectivă la numărul de deputați, respectiv de senatori care vor reprezenta în Parlament județul respectiv, Cluj, de exemplu, care are 4 senatori și 10 deputați.
Numărul de parlamentari pentru fiecare circumscripție este stabilit dinainte, pe criteriul reprezentativității: un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori. Coeficientul electoral rezultat din această împărțire este unul întreg, fără rotunjirea zecimalelor în sus sau în jos.
Următorul pas este că fiecărui partid i se repartizează atâtea mandate de deputați și de senatori de câte ori coeficientul electoral al circumscripție se include la voturile exprimate pentru lista de deputați, respectiv de senatori.
În cazul candidaților independenți, pentru a prinde mandat în Parlament ei trebuie să obțină cel puțin atâtea voturi cât este coeficientul electoral din circumscripția unde au candidat.
Redistribuire națională
A doua etapă a repartizării mandatelor are loc la nivel national, iar reprezentarea finală a partidelor în Parlament trebuie să respecte scorurile procentuale obținute la nivel național, indiferent că într-un județ un partid a ieșit pe primul loc, iar în altul pe locul trei.
Procedura prevede că la Biroul Electoral Central (BEC) sunt adunate din circumscripții, pentru fiecare partid, numărul de voturi rămase neutilizate sau care au fost sub coeficientul electoral. Pentru că împărțirea matematică de la nivel județean nu produce numere rotunde, ci „dă cu rest”, „resturile” de mandate plus voturile partidelor care nu au trecut pragul electoral de 5% sunt adunate practic la nivel central și redistribuite partidelor, pe listele din județe.
La scară națională, se formează un „coș” în care vor merge toate voturile neutilizate, ale tuturor partidelor, iar procedura presupune obtinerea unui nou coeficient, cel național, care va fi aflat prin împărțirea numărului total de voturi neutilizate ale fiecărui partid în parte, succesiv, la 1, 2, 3, 4 până la o cifră finală egală cu cea a mandatelor nerepartizate.
Procedura matematică pentru stabilirea coeficientului electoral la nivel național este extrem de complicată așa că partidele din Cluj și candidații trebuie să aștepte datele finale de la BEC pentru a vedea cine sunt viitorii parlamentari.
Primii candidați
Pe primele locuri la Senat sunt Mircea Abrudean – PNL, Ciprian Rus – USR, Cristian Șipoș – AUR și Alexandru Cordoș – PSD, iar primele locuri la Camera Deputaților sunt ocupate de Radu Moisin – PNL, Oana Murariu – USR, Ioana Bruynseels – AUR, Răzvan Ciortea – PSD și Csoma Botond – UDMR.
Rezultatele din 2020
La alegerile locale din decembrie 2020, rezultatele finale arată că la Camera Deputaților au fost înregistrate 205.059 voturi valabil exprimate, iar clasamentul eraurmătorul:
PNL – 32,44% (66.515 voturi)
USRPLUS – 23,67% (48.542 voturi)
PSD – 13,50% (27.689 voturi)
UDMR – 11,98% (24.574 voturi)
AUR – 5,47 % (11.210 voturi)
Cine au fost cei 10 deputați și 4 senatori
În urma acestui rezultat, deputații de Cluj au fost:
PNL – Radu Moisin, Sabin Sărmaș, Sorin Moldovan, Cristina Burciu.
USRPLUS – Oana Murariu, Viorel Băltărețu, Radu Molnar
PSD – Patriciu Achimaș Cadariu
UDMR – Csoma Botond
AUR – Alin Coleșa
La Senat au fost înregistrate un număr de 205.147 voturi valabil exprimate, iar clasamentul a fost următorul:
PNL – 32,45% (66.567 voturi)
USRPLUS – 23,56% (48.339 voturi)
PSD – 13,65% (28.011 voturi)
UDMR – 11,95% (25.521 voturi)
AUR – 6,02% (12.348 voturi)
În urma acestui rezultat, au fost aleși senatori de Cluj:
PNL – Adrian Oros
USRPLUS- Cristian Bordei
PSD – Vasile Dîncu
UDMR – Laszlo Attila
Duminică seara, CFR Cluj a învins-o cu 2-0 în Bănie pe CSU Craiova. Veteranul Ciprian Deac a spus care a fost secretul din spatele formei bune a „feroviarilor”, care i-a adus pe aceștia pe primul loc în Superliga.
„Ne-am dorit foarte mult să ajungem pe primul loc am reușit astăzi. Am muncit foarte mult. Craiova este o echipă foarte bună. Ne-a presat, a venit peste noi, dar am rezistat. Fotbalul înseamnă și suferință, nu doar spectacol. Ne-am propus să câștigăm și să urcăm pe primul loc, este cel mai important pentru club.
Ciprian Deac (CFR Cluj), după victoria din Bănie: Am tăcut din gură și am MUNCIT mai mult
Nu cred că e un mare secret ce s-a schimbat. Am tăcut din gură și am muncit mai mult. La fotbal nu există bagheta magică, doar muncă și dărurie. Cred că am intrat pe un drum bun, pentru că aveam fluctuații. E bine că și apărarea a început să dea siguranță, apărarea îți câștigă campionate.
Meciul cu „U” Cluj va fi special, o atmosferă frumoasă. Toată suflarea Clujului așteaptă acest meci. Nu țin minte un meci între noi și ei în care amândouă echipele să fie atât de sus”, a spus Ciprian Deac.
Etapa următoare, CFR va juca derby-ul local, cu „U” Cluj, dar până atunci, clujenii mai au un meci, joi în cupă, cu Ceahlăul Piatra Neamț.
EVENIMENT
Rezultate parțiale ale alegerilor parlamentare. PSD conduce clasamentul electoral, urmat de AUR și PNL
După centralizarea a peste 87% din secțiile de votare, PSD își menține poziția de lider în preferințele alegătorilor, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. În urma sa, AUR își consolidează locul doi, urmată de PNL și USR.
Situația la Senat arată că PSD râmâne partidul cu cele mai multe voturi, urmat de AUR, PNL și USR. De asemenea, PSD este în continuare pe primul loc la Camera Deputaților, urmat de AUR, PNL și USR.
După centralizarea datelor din peste 87% dintre secții de votare, clasamentul arată în felul următor:
Rezultate parțiale la nivel național – Camera Deputaților
- Partidul Social Democrat – 23,47%
- Alianța pentru Unirea Românilor – 17,51%
- Partidul Național Liberal – 14,02%
- Uniunea Salvați România – 10,98%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 7,15%
- Partidul S.O.S. România – 6,79%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,88%
Rezultate parțiale la nivel național – Senat
- Partidul Social Democrat – 23,94%
- Alianța pentru Unirea Românilor – 17,89%
- Partidul Național Liberal – 14,59%
- Uniunea Salvați România – 11,01%
- Partidul S.O.S. România – 7,22%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 7,21 %
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,78%