EVENIMENT
AJOFM Cluj a achitat peste 7 milioane de lei firmelor care au angajat șomeri, tineri sau persoane cu handicap în 2023
AJOFM Cluj a efectuat plata integrală a sumelor restante aferente anului 2023 pentru convențiile încheiate în baza art.80 și art.85 din Legea 76/2002, respectiv, pentru contractele de ucenicie încheiate în baza Legii 279/2005.
Peste 7 milioane de lei au fost plătite în această perioadă angajatorilor care au asigurat angajarea persoanelor fără loc de muncă, şomeri cu vârsta peste 45 de ani, tineri de până la 29 de ani, persoane cu handicap, absolvenți, persoane unici întreținători de familie sau șomeri de lungă durată.
AJOFM Cluj a achitat peste 7 milioane de lei firmelor care au angajat șomeri, tineri sau persoane cu handicap
”Valoarea totală a plăților efectuate pentru tot anul 2023 sprijină locurile de muncă a peste 1400 angajați.
De asemenea, dorim să informăm angajatorii asupra faptului că Guvernul României a suplimentat bugetul asigurărilor pentru şomaj și al agențiilor județene pentru ocupare a forței de muncă”, a declarat directorul executiv al AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean.
Astfel, până la începutul lunii iunie 2023 vor fi puse în plată toate solicitările noi de convenții înregistrate în anul 2023.
La nivelul județului Cluj, valoarea totală a solicitărilor noi asigură susținerea a 1420 de locuri de muncă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Cluj-Napoca, primul oraș din România fără fum de țigară. O consilieră PSD îl sprijină pe Boc
Aurelia Cristea, consilier local PSD, care este iniţiatoarea legii antifumat, și-a declarat susținerea pentru primarul Clujului care vrea un oraș fără fum de țigară.
Emil Boc a declarat recent că “studiază” posibilitatea unei legi pentru a interzice fumatul în parcuri și în locuri de joacă, la Cluj-Napoca.
Cluj-Napoca, primul oraș din România fără fum de țigară. O consilieră PSD îl sprijină pe Boc
“Având în vedere dezbaterea publică generată de inițiativa domnului primar Emil Boc privind restricționarea fumatului în anumite spații publice deschise, doresc să îmi exprim aprecierea și susținerea pentru această propunere”, a transmis Aurelia Cristea pe pagina de Facebook.
Ea spune că acest lucru este o continuare firească a politicilor publice care prioritizează sănătatea cetățenilor, iar viziunea ei este “de a transforma Cluj-Napoca în primul oraș din România fără fum de țigară”.
“Acesta este un obiectiv curajos și realizabil, inițiativa putând contribui semnificativ la reducerea expunerii la fumatul pasiv, educarea comunității cu privire la pericolele fumatului, sprijinirea fumătorilor actuali să renunțe și promovarea unui stil de viață sănătos, cu efect direct asupra sănătății generațiilor viitoare”, a precizat consiliera PSD Cluj.
“Oamenii apreciază măsurile cu impact direct asupra sănătății”
Aurelia Cristea este cea care a inițiat legea care a interzis fumatul în spațiile publice închise.
“A fost o măsură curajoasă, dar absolut necesară pentru protejarea sănătății publice. Larga susținere publică de care a beneficiat, atât înaintea adoptării, cât și după implementare a dovedit că oamenii apreciază măsurile cu impact direct asupra sănătății tuturor. Această lege a demonstrat că schimbările importante sunt posibile, iar astăzi milioane de români se bucură de un mediu mai sănătos și mai sigur.
În legea privind interzicerea fumatului am inclus deja o interdicție clară pentru fumatul în locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă acestea sunt în spații deschise sau închise. Este vital ca autoritățile locale să elaboreze și să pună în aplicare regulamentul care să asigure respectarea acestei prevederi, consolidând astfel protecția copiilor și a familiilor.
Există, însă, spații deschise în care publicul nu beneficiază de avantajele reducerii expunerii la fumatul pasiv, de aceea este vital ca legislația curentă să fie completată de măsuri adecvate – perimetrul parcurilor (suplimentar față de locurile de joacă din parcuri incluse în legislația actuală), intrările în instituțiile de învățământ și sanitare (o anumită distanță față de aceste intrări), perimetrul stațiilor mijloacelor de transport în comun, stadioanele, piscinele de agrement și alte locații în care se desfășoară activități sportive”, a mai spus Aurelia Cristea.
Aurelia Cristea vrea consultare publică
Consiliera PSD a subliniat că, avțnd în vedere experiența largii consultări publice la nivel local în Cluj-Napoca din anul 2016, care a dus la inițierea legii privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise, consideră oportună lansarea unei inițiative cetățenești de consultare asupra soluțiilor optime de reducere a fumatului și expunerii la fumatul pasiv.
“O categorie specială de cetățeni a căror opinie ar fi vital să fie valorificată este cea a elevilor și studenților, pe care i-aș încuraja să vină cu propuneri de petrecere a timpului liber din timpul programului școlar în așa fel încât tentația fumatului să fie eliminată – locuri amenajate pentru activități sportive și de agrement în curțile școlilor, liceelor și instituțiilor de învățământ ar reprezenta un câștig major pentru sănătatea acestor tineri.
România a făcut un pas istoric în 2016 prin interzicerea fumatului în spațiile publice închise, dar lupta pentru sănătatea publică nu se oprește aici. Salut inițiativa administrației locale și sper ca aceasta să devină un model la nivel național, demonstrând că prin măsuri clare și curajoase putem construi comunități mai sănătoase și mai responsabile”, a mai spus Aurelia Cristea.
EVENIMENT
VIDEO. Șofer amendat și cu permisul suspendat după un conflict în trafic, în Florești. A înjurat o femeie, amendată și ea
Un șofer s-a ales cu amendă, dar și cu permisul suspendat, după un conflict în trafic, care a pornit de la faptul că nu a acordat prioritate.
Acesta a înjurat o femeie, aflată la volanul altei mașini, cu care a intrat, de altfel în conflict. Polițiștii au amendat-o și pe șoferiță
Șofer amendat și cu permisul suspendat după un conflict în trafic, în Florești. A înjurat o femeie, amendată și ea
Polițiștii din cadrul Secției 6 Rurală Florești au intervenit miercuri pentru a aplana o altercație care a izbucnit în trafiuc, între doi șoferi. Totul s-a petrecut în localitatea Florești, în jurul orei orei 16.50. În urma vericărilor efectuate, polițiștii au stabilit că între un bărbat de 40 de ani și o femeie de 37 de ani, participanți la trafic, a izbucnit un conflict generat de încălcarea unor reguli de circulație. Bărbatul a coborât din mașină și s-a dus la autovehiculul condus de femeie pe care, după ce au vorbit în contradictoriu, a înjurat-o.
Polițiștii au decis să îl sancționeze pe bărbat pentru neacordare de prioritate, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile. Totodată, el a fost amendat cu 3.000 de lei pentru adresarea de injurii.
Polițiștii au amendat-o și pe șoferiță
De altfel, și în cazul femeii, polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 1.215 lei pentru nepăstrarea unei distanțe laterale suficiente față de vehiculele care circulă din sens opus.
Polițiștii îndemnă participanții la trafic să respecte normele rutiere și să adopte un comportament calm, responsabil și politicos, pentru a contribui la un mediu de circulație sigur și ordonat.
EVENIMENT
FOTO. Accident la Urișor, în Cluj. Trei persoane, dintr-o mașină care s-a răsturnat, evaluate de paramedici
Un accident de circulație a avut loc, în urmă cu puțin timp în localitatea Urișor, din județul Cluj.
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej sunt cei care intervin la accident.
Accident la Urișor, în Cluj. Trei persoane, dintr-o mașină care s-a răsturnat, evaluate de paramedici
Din primele date, în accident a fost implicat un autoturism, care este răsturnat. Din fericire, nu au existat victime încarcerate, dar trei persoane vor fi evaluate de către paramedicii SMURD. La fața locului au fost trimise și două autospeciale cu modul de descarcerare.
UPDATE
Cele trei persoane au refuzat transportul la spital.
Foto: ISU Cluj
ADMINISTRAȚIE
Firma care deține lanțul Mama Manu vrea să ridice un bloc pe strada București. Proiectul, rechemat în comisia de urbanism
Proiectul pentru construirea unui bloc de șase etaje pe strada București din Cluj-Napoca, propus de firma care deține lanțul de shaormerii Mama Manu nu a primit aviz favorabil și revine în comisia de urbanism a municipiului.
Planul urbanistic de detaliu ce prevede construirea unui imobil cu regim de înălțime de 2S+P+6E pe o parcelă de 597 mp, situată pe strada București nr. 47 și strada Dimitrie Comșa nr. 26, a fost dezbătut în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (CTATU) a municipiului Cluj-Napoca. Proiectul, realizat de biroul de proiectare Arhimar SRL, propune o înălțime maximă a clădirii de 25 de metri, cu spații comerciale la parter și locuințe la etaje.
Proiectul nu a primit aviz pozitiv, fiind solicitată modificarea propunerii și revenirea în comisie într-o ședință ulterioară.
Bloc de șase etaje
Clădirea este propusă spre a avea la parter spații comerciale, iar la etaje locuințe. Vor fi amenajate 4 locuri de parcare la nivelul parterului și 12 locuri de parcare în subsolul -1 și -2. De asemenea, în zona parterului și în curte vor fi amenajate locuri de parcare a bicicletelor, câte 1 loc/apartament. Conform proiectului, strada București urmează să fie lărgită, conform PUG Cluj, pentru un profil al străzii de 26 m, însă accesul principal este propus a se realiza dinspre strada Dimitrie Comșa.
În cadrul ședinței CTATU, mai mulți membrii ai comisiei au solicitat corelarea proiectului cu alte proiecte imobiliare propuse sau aprobate deja în zonă, pentru a asigura coerența spațiului urban, dar și reducerea regimului de înălțime, considerat de experții în urbanism că va conduce la o „supraconstruire” a parcelei.
Proiectul revine în comisie
În urma dezbaterilor, arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, Daniel Pop, a solicitat revenirea proiectului în comisia tehnică, cu modificările propuse, dar și cu o imagine desfășurată între străzile Dimitrie Comșa și Mărășești și cu corelarea cu celelalte documentații aprobate în zonă. S-a solicitat, de asemenea, rezolvarea problemei parcărilor, dar și a suprafeței verzi amenajate în cadrul proiectului pe minim 15% din suprafață.
Totodată, într-o etapă ulterioară, se va impune realizarea unei expertize cu privire la impactul asupra celorlalte case din zonă, de care urmează să fie alipită construcția, lucru solicitat punctual și de vecinii prezenți în ședință.
Proiectul va putea reveni pe masa urbaniștilor abia peste câteva luni, după remedierea problemelor semnalate.
Cifră de afaceri de 9,5 milioane de lei
Potrivit termene.ro, firma Perfect Fresh Food SRL a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de peste 9,5 milioane de lei și un profit de peste 1 milion de lei. Firma este deținută de cetățeni sirieni, Orfali Eiman și Almasri Ryad.