Connect with us

EVENIMENT

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj, pierderi de 10 milioane de euro din cauza pandemiei de COVID

Publicat


Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” înregistrează pierderi de 10 milioane de euro din cauza pandemiei de COVID, ca urmare a restricționării zborurilor comerciale de transport pasageri.

Consiliul Județean Cluj a aprobat vineri rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli a aeroportului pe anul 2020.

Astfel, la veniturile totale, prin rectificare se diminuează cu 48,8 milioane de lei, însemnând o scădere cu 39,88% față de bugetul aprobat (de la 122,3 milioane de lei la 73,5 milioane de lei), influențate de scăderea venituri totale din exploatare cu 48,5 milioane de lei.

”Veniturile din producția vândută scad cu 58,8 milioane lei reprezentând venituri din servicii aeroportuare de handling, venituri din chirii, alte venituri ce se compun din tarife comune încasate de la chiriașii unității, venituri din utilizarea infrastructurii de handling, asistență medicală, pază și apărare.

Veniturile din exploatare scad față de bugetul inițial aprobat datorită scăderii veniturilor din prestarea serviciilor ca urmare a restricțiilor de zbor, veniturilor din chirii ca urmare a renegocierii contractelor existente necesare ca urmare a restrictiilor din perioada stării de urgență și de alertă și scăderii altor venituri”, au transmis reprezentanții aeroportului clujean.

Aeroportul nu va avea profit pe anul 2020

Potrivit acestora, prin rectificare, cheltuielile totale se diminuează cu 27,8 milioane de lei.

”Cheltuielile cu personalul se reduc cu 10,6 milioane de lei față de cheltuielile aprobate deoarece a scăzut numărul angajaților”, au mai spus cei de la Aeroportul ”Avram Iancu”.

Conducerea aeroportului susține că, în urma efectelor devastatoare  ale pandemiei de Covid-19, în anul 2020 nu este estimat a se realiza profit iar programul de investiții, dotări și surse de finanțare suferă modificări.

Astfel, sursele de finanțare a investițiilor se micșorează cu suma de 135,5 milioane de lei din cauza scăderii surselor proprii de finanțare cu 27,3 milioane lei, a fondurilor europene cu 83,3 milioane lei precum și lipsa creditului bancar în suma de 24,8 milioane lei.

De asemenea, cheltuielile pentru investiții se micșorează cu suma de 155,3 milioane lei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

La noapte plouă cu METEORI. Lyridele pe cerul României, un FENOMEN astronomic spectaculos

Publicat

ploaie de meteori

La noapte plouă cu meteori. Lyridele pot fi observate foarte bine pe cerul României în luna aprilie. Faza maximă de manifestare a curentului de meteori Lyridele este în noaptea de 21/22 aprilie în acest an, conform Agerpres.

În fiecare an, începând cu luna aprilie, pe cerul nopţilor încep să-şi facă apariţia ploile de meteori (denumirea ştiinţifică a „stelelor căzătoare”).

La noapte plouă cu METEORI. Lyridele pe cerul României, un FENOMEN astronomic spectaculos

Curentul de meteori Lyride se manifestă în perioada 14 aprilie – 30 aprilie, scrie Alba24.ro.

Ploaia de meteori Lyride: Pot fi văzuți aproximativ 20 de meteori pe oră

În faza maximă pot fi observaţi între 15 şi 20 meteori pe oră, lucru care va fi îngreunat în 2024 deoarece faza de Lună Plină este pe 23 aprilie.

Este recomandat să privim cerul într-o zonă larg deschisă în care să nu fie lumină artificială, de preferat în afara localităţilor.

Aproximativ un sfert din meteorii din acest curent lasă în urmă trenuri persistente, adică, o dâră de gaze ionizate care strălucesc pentru câteva secunde după ce meteorul a trecut.

În lumina strălucitoare a lunii în 2024, probabil vor fi şanse puţine să le observăm.

Uneori Lyridele pot produce surprize, cu erupţii de până la 100 de meteori pe oră.

Deşi se consideră că există o medie de 30 de ani între aceste izbucniri, aceasta este doar o medie; numărul real de ani dintre astfel de evenimente variază.

Ploaia de meteori Lyride: când vor fi ce mai vizibili

Ca în cazul majorităţii ploilor de meteori, ora de vârf va fi înainte de zori, dar Lyridele vor deveni vizibile începând de la aproximativ 22:30 (21 aprilie), ora locală, potrivit NASA.

Radiantul – punctul din care par să provină meteorii – va fi sus pe cerul serii în constelaţia Lyra, la nord-est de Vega, una dintre cele mai strălucitoare stele vizibile pe cerul nopţii în această perioadă a anului.

Ploaia de meteori Lyride are o luminozitate medie, dar nu la fel de intensă ca faimoasa ploaie de meteori Perseide din luna august, care tinde să producă trasee mai proeminente.

Lyridele sunt asociate cu cometa Thatcher (descoperită de astronomul amator A.E. Thatcher), o cometă cu perioadă îndelungată în care orbitează în jurul Soarelui, la fiecare 415,5 ani, şi care a atins ultima dată cea mai apropiată distanţă faţă de Soare în 1861, potrivit www.space.com.

Ploaia de meteori Lyride: Primele observări, vechi de mii de ani

Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele consemnări fiind făcute de chinezi în urmă cu 2.600 de ani (în anul 687 î.e.n.), după cum menţionează astro-urseanu.ro.

Consemnări ale ploilor de meteori Lyride există în mai mulţi ani, spre exemplu: din Coreea în 1136; din Richmond, Virginia, în 1803; din Grecia în 1922; din Japonia în 1945; din Statele Unite în 1982, potrivit NASA.

Ploile de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă.

De aceea se întâmplă în aproximativ aceeaşi perioadă în fiecare an şi par să provină din anumite puncte de pe cer.

Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite „stele căzătoare”.

Foto: Unsplash

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ de la înălțime, în Baciu. A fost dusă la SPITAL

Publicat

smurd

O femeie de 30 de ani din Baciu a căzut de la înălțime, duminică. Aceasta a primit îngrijiri la fața locului după care a fost transportată la spital, conștientă.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață, pe strada Saturn din localitatea Baciu, pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane care a suferit mai multe traumatisme, cel mai probabil în urma căderii de la înălțime.

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ de la înălțime, în Baciu. A fost dusă la SPITAL

La fața locului au ajuns o autospecială complexă de intervenție, o motocicletă SMURD și un echipaj SAJ.
În momentul sosirii echipajelor operative, femeia, în vârstă de aproximativ 30 de ani, era în stare de conștiență, era cooperantă, și prezenta mai multe traumatisme.

Aceasta a fost preluată de către echipajul SAJ și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA până la mijlocul lunii mai. Temperaturi POTRIVITE perioadei, cu unele instabilități și precipitații

Publicat

ANM a actualizat prognoza meteo până la mijlocul lunii mai. Se anunță o perioadă cu temperaturi în general potrivite pentru data din calendar. Nu sunt excluse perioadele specifice, cu instabilitate atmosferică și precipitații abundente.

Meteorologii de la ANM au emis estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoatrele patru săptămâni, în intervalul 22 aprilie – 20 mai 2024. Specialiștii prognozează temperaturi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Cum va fi VREMEA până la mijlocul lunii mai. Temperaturi POTRIVITE perioadei, cu unele instabilități și precipitații

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, cu excepția ultimei săptămâni din luna aprilie, acestea vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 22 – 29 aprilie 2024

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, mai ales regiunile vestice și nord-vestice. În extremitatea de sud-est a țării, valorile termice vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali și în zona sub-montană din regiunile sudice.

Săptămâna 29 aprilie – 6 mai 2024

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 6 – 13 mai 2024

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 13 – 20 mai 2024

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general apropiat de cel normal, în cea mai mare parte a țării.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vitezoman de 23 de ani, prins de RADAR lângă Jucu, în Cluj. Avea 194 km/h

Publicat

Șoferi amendați pe Autostrada TRansilvania

Un tânăr de 23 de ani din Iclod a fost surprins de radar circulând la Jucu cu 194 km/h. Acesta a fost amendat cu 3.300 de lei și i s-a suspendat permisul 120 de zile.

„La data de 20 aprilie a.c., în jurul orei 17.00, polițiștii Serviciului Rutier au surprins cu aparatul radar pe sectorul drum DN1C, în afara localității Jucu, la km 23, un autoturism ce rula cu viteza de 194 de km/h înspre municipiul Gherla.

Vitezoman de 23 de ani, prins de RADAR lângă Jucu, în Cluj. Avea 194 km/h

La volanul autoturismului a fost identificat un tânăr de 23 de ani, din comuna Iclod.

vitezoman

Acesta a fost sancționat de polițiști cu amendă în valoare de 3.300 lei și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax