Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj celebrează 20 milioane de PASAGERI transportaţi de Wizz Air din 2007

Publicat


wizz air

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj şi compania aeriană Wizz Air, au sărbătorit astăzi un nou record, respectiv 20 de milioane de pasageri transportaţi de compania aeriană de la lansarea operaţiunilor acesteia pe Aeroportul Internaţional Cluj, respectiv din anul 2007 până în prezent.

„Pasagerul Wizz Air cu numărul 20.000.000 a fost transportat pe zborul W43302 de la Londra-Luton la Cluj-Napoca. Norocosul pasager a fost selectat și premiat la debarcare în cadrul evenimentului aniversar, în prezenţa reprezentanților aeroportului şi ai companiei aeriene.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj celebrează 20 milioane de PASAGERI transportaţi de Wizz Air din 2007

Astfel, de la primul zbor internațional de la Cluj-Napoca la Budapesta în anul 2007, un total de 20 milioane de pasageri au rezervat bilete cu Wizz Air către și dinspre Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj. Compania aeriană s-a dezvoltat semnificativ din anul 2007, extinzându-și rețeaua de rute și crescând în prezent numărul de zboruri, la peste 35 de destinații către aproximativ 15 țări într-un an calendaristic. Astfel, baza din Cluj-Napoca a devenit a doua cea mai mare bază Wizz Air din România.

Wizz Air este principala companie aeriană de pe Aeroportul Internaţional Cluj, oferind o gamă largă de destinații care asigură conectivitatea pentru regiune. Cu prețuri accesibile și o flotă modernă, Wizz Air joacă un rol esențial în extinderea oportunităților de călătorie aeriană pe plan internațional pentru locuitorii din Cluj-Napoca și în atragerea turiștilor în inima Transilvaniei.

În sezonul de iarnă W2425, Wizz Air a reluat zborurile spre 3 destinaţii mult aşteptate de pe Aeroportul Internaţional Cluj: Viena, Abu Dhabi şi Lyon şi respectiv a inaugurat alte 2 rute noi, Stuttgart şi Lisabona, care sunt operate conform tabelului de mai jos, respectiv:

tabel

„Wizz Air demonstrează că este una dintre cele mai puternice companii aeriene europene”

În prezent, Wizz Air conectează Clujul cu 26 destinaţii, respectiv: Barcelona, Basel Mulhouse Freiburg, Bruxelles Charleroi, Bologna, Dortmund, Eindhoven, Frankfurt-Hahn, Londra Luton, Madrid, Malaga, Memmingen, Milano Bergamo, Nurenberg, Paris Beauvais, Roma Ciampino, Valencia, Veneţia-Treviso, Zaragoza, Leeds, Malmo, Alicante, Viena, Abu Dhabi, Stuttgart, Lisabona şi Lyon.

Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, domnul Viorel Federiga, a declarat: „Doresc să felicit atât compania Wizz Air pentru acest record de pasageri cât şi Aeroportul Internațional Cluj, care ne aduce din nou un motiv de mândrie. Prin aceste rezultate remarcabile, Aeroportul Internațional Cluj demonstrează încă o dată, faptul că este aeroportul regional cu cea mai dinamică şi spectaculoasă dezvoltare. Este evident faptul că eforturile constante depuse de întreaga echipă a aeroportului clujean de a creşte conectivitatea regiunii şi de a stabili record după record, continuă să se bazeze pe profesionalism, viziune și excelență în dezvoltarea celui mai mare aeroport regional din România.”

Domnul David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, a precizat cu această ocazie: „Din 2007, când Wizz Air a început să opereze în Cluj-Napoca și mai apoi din 15 mai 2008, când aici a fost înființată o bază operaţională Wizz Air, compania aeriană și-a dezvoltat semnificativ operațiunile. Aeroportul Internațional Cluj și Wizz Air au stabilit atunci un parteneriat de lungă durată, de peste 17 ani, care se dovedește astăzi că a fost de un real succes. Prin acest record de pasageri înregistrat astăzi, 20 milioane de pasageri transportaţi de pe Aeroportul Internaţional Cluj, Wizz Air demonstrează că este una dintre cele mai puternice companii aeriene europene şi împreună reușim să oferim clujenilor şi pasagerilor noştri peste 35 de destinaţii din Europa şi Orientul Mijlociu.”

Mai multe informații despre orarul de zbor și rezervări pot fi găsite pe site-ul Wizz Air.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Forumul Româno-Maghiar condamnă inducerea ideii că folosirea limbii maghiare are legătură cu bătaia de după meciul U-CFR Cluj

Publicat

De

Bataie suporteri U - CFR Cluj

Forumul Româno-Maghiar/Román-Magyar Fórum condamnă încercarea de inducere a ideii că agresiunile recente între suporterii echipelor de fotbal U Cluj și CFR Cluj ar fi fost cauzate de folosirea limbii maghiare.

Reprezentanții FRM cer moderație în declarații până la finzalizarea anchetei de către poliție, după că, luni noaptea, trei tineri, suporteri ai CFR Cluj, au fost bătuți lângă podul Elisabeta din oraș. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital.

Forumul Româno-Maghiar: Se propagă în spațiul public ”jumătăți de adevăr”

”Forumul Româno-Maghiar/Román-Magyar Fórum condamnă încercarea de inducere a ideii că recentele agresiuni între suporterii unor echipe de fotbal din Cluj-Napoca au fost cauzate de utilizarea limbii maghiare. În spiritul respectului față de lege și față de statul de drept, considerăm că reprezentanții partidelor politice și ai societății civile ar trebui să aștepte rezultatele anchetei demarate de autorități, pentru a evita propagarea în spațiul public a unor <<jumătăți de adevăr>>”, au transmis reprezentanții FRM.

Asistăm la un val de extremism

Pe de altă parte, reprezentanții FRM spun că nu pot rămâne indiferenți în fața valului de extremism și de radicalizare a discursului în spațiul public din ultima jumătate de an.

”Considerăm că această stare de fapt regretabilă este consecința directă a lipsei unui model de conviețuire bazat pe cunoaștere și acceptare reciprocă între cetățenii României, indiferent de originea etnică. Prin misiunea și valorile sale, FRM are în vedere încurajarea unui climat de toleranță și dialog intercultural între cetățenii României.

Încă din 2022, Forumul Româno-Maghiar a propus Guvernului României și Guvernului Ungariei organizarea unor concerte comune ale Filarmonicii George Enescu și Nemezeti Filharmonikusok din Budapesta în orașe ca București, Budapesta și Cluj-Napoca, concerte în cadrul cărora urmau a fi interpretate partituri din creația compozitorilor Bartók Béla, George Enescu, Erkel Ferenc și Ciprian Porumbescu. Cu regret am luat act de faptul că cele două guverne nu au manifestat interes pentru acest proiect cultural comun. În ciuda acestui eșec de etapă, credem că o astfel de inițiativă merită reluată, ca o dovadă a respectului față de valorile umane universale”, au mai arătat aceștia.

Emil Boc: ”Nu există indicii cu conotație etnică”

Trei minori cu vârste între 14 și 17 ani au fost bătuți luni noaptea la Cluj-Napoca după derby-ul dintre echipele de fotbal Universitatea și CFR Cluj. Un băiat de 14 ani, fan CFR Cluj, lovit în zona feței, a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis un mesaj în care cerea pedepsirea de urgență a celor vinovați, și a declarat că cei trei tineri au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară”.

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, joi, că nu există indicii cu conotație etnică, cu referire la violențele care au avut loc după meciul de fotbal.

”Înțeleg îngrijorarea exprimată de unii reprezentanți ai comunității maghiare. Din analiza autorităților statului, până în acest moment, nu exista indicii cu conotație etnică, care să vizeze regretabilul act de violență”, a spus primarul.

Joi seara, peste 1.000 de maghiari au participat la Cluj-Napoca la un marș de solidaritate cu tinerii care au fost bătui după meciul de fotbal.

 

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cristi Balaj (președinte CFR Cluj): Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de SUPORTER, chiar în timpul serviciului

Publicat

balaj

Președintele de la CFR Cluj, Cristi Balaj, a vorbit despre incidentele din oraș, din noaptea meciului cu „U” Cluj, pierdut de „feroviari”cu 0-1. Fostul arbitru a făcut referire și la victoria cu CSU Craiova din sferturile Cupei României, 1-1 și 5-3 la loviturile de departajare.

Cristi Balaj a venit cu noi informații legate de incidentele de luni seara, când un copil a fost lovit cu o bâtă în cap și susține că inclusiv unii dintre jandarmi, fani „U” Cluj, încurajează comportamentul violent al suporterilor „studenților”, scrie GSP.

Cristi Balaj (președinte CFR Cluj): Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de SUPORTER, chiar în timpul serviciului

„În primul rând, trebuie să-ți dorești pentru a rezolva o problemă. Suporterii noștri se plâng că sunt ridicați, nu se pot așeza pe locurile pe care le-au cumpărat. Sunt fete care au fost scuipate, lovite. Avem copilul acela… Am încercat să nu mai spun nimic. Am solicitat să stăm la inelul superior, dar am fost invitați să stăm jos.

Noi le-am mulțumit că am primit mai multe bilete decât prevede regulamentul, 2.400 față de 1.500, dar ce se întâmplă în afara stadionului pare că este încurajat. Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de suporter, chiar în timpul serviciului, chiar de la jandarmerie. Unii își întorc spatele când suporterii noștri sunt scuipați. Intervin doar când fanii noștri răspund.

Cel care a lovit cu bâta a zis că nu-l interesează dacă e fată, băiat, minor, dacă e fan CFR, nu se poate abține. Un copil de 19 ani a avut fața spartă cu o sticlă, la el se referea Kelemen Hunor.

Și a fost lovit pentru că e fan CFR. Dimineața se chinuiau să îi scoată cioburile din față. Asta s-a întâmplat în preajma stadionului”.

Cristi Balaj, despre calificarea în semifinalele Cupei României

„Este pentru prima oară în cariera lui Dan Petrescu când a câștigat la penalty-uri. Niciodată! De fiecare dată a pierdut. Eu i-am zis de ce am câștigat, dar rămâne între noi. S-au schimbat mulți jucători, am avut două zile mai puțin. Am jucat luni, față de sâmbătă, cum au jucat ei. Am făcut multe modificări, cei care au jucat au demonstrat că merită să fie la CFR. Suntem fericiți.

E greu de rezolvat problema mingii. E un contract în derulare. Dar, după discuțiile acestea, se va acorda un interes mai mare acestui aspect în sezonul viitor. Sunt convins că se va acorda un interes mult mai mare din sezonul viitor. La noi s-a discutat de mingi la antrenament, dar nu le-a criticat nimeni.

Dacă FRF va găsi o soluție pentru semifinale, e binevenită decizia. E bine pentru fotbal. Există un sponsor care a făcut niște eforturi, nu ar fi fair-play. Sunt convins că FRF va lua în considerare acest aspect”, a încheiat președintele lui CFR Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional

Publicat

De

Angajații din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului de MALPRAXIS

Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România, care apără interesele tuturor categoriilor de personal din Sănătate, a organizat vineri, la Cluj-Napoca, o conferință privind sistemul asigurărilor de malpraxis.

Angajații din Sănătate spun că regândirea sistemului asigurărilor de răspundere civilă este o urgență, nu doar pentru medici, ci și pentru protecția pacienților.

Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional

Practic, profesioniștii din Sănătate, reuniți la conferința „Malpraxis sau despăgubirea pacienților pentru prejudicii?” vor simplificarea sistemului.

”Noi avem o urgență care înseamnă o regândire a sistemului de malpraxis, pentru a crește posibilitatea profesioniștilor să-și facă datoria în mod adecvat, iar pacienții să beneficieze de protecția necesară. De asemenea, trebuie să regândim sistemul și din perspectiva modului în care sunt asigurate și unitățile sanitare.Vrem simplificarea sistemului, în sensul că ne dorim să creștem ponderea înțelegerilor amiabile, astfel încât nici pacientul, nici profesionistul să nu ajungă atât de frecvent la comisiile de cercetare și în instanțe. Să existe posibilitatea de a se înțelege, la nivelul asiguratorlui foarte rapid”, a declarat conf univ. Viorel Rotilă, managerul Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România.

Sistemul este nefuncțional

Reprezentanții Federației spun că de mai bine de 10 ani, toate instituțiile și organizațiile din sănătate știu că sistemul asigurărilor de răspundere civilă a personalului medical (așa numitele asigurări de malpraxis) este nefuncțional. În tot acest interval au existat mai multe proiecte de acte normative menite să corecteze deficiențele, care sunt cunoscute, dar fără ca vreunul dintre ele să capete formă definitivă.

Perpetuarea în mod inexplicabil a acestei stări de drept de către decidenți, mai spun reprezentanții profesioniștilor din sistem, conduce la o situație în care personalul medical din sănătate este obligat să plătească asigurările de malpraxis fără a beneficia în întregime de protecția pe care acestea ar trebui s-o asigure, în timp ce pacienții prejudiciați nu beneficiază de fiecare dată de despăgubirile la care au dreptul.

Concluzia este că actualul sistem păgubește profesioniștii din Sănătate și prejudiciază pacienții.

Potrivit ultimului studiu sociologic făcut în România, și acesta mai vechi de 10 ani, erau 176.189 de contracte de asigurari de raspundere civilă, iar despăgubirile au fost în valoare de peste 9,2 milioane de lei, în 2012.

Ce este maplraxisul

Malpraxisul este descris ca orice deviere de la standardele de îngrijiri medicale acceptate, care determină prejudicii unui pacient. De asemenea, ”evenimentele adverse” sunt incidentele medicale – evenimente medicale nedorite care nu sunt determinate de neglijență.

Un eveniment medical nefericit este o consecința severă a unui tratament aplicat corect, care intervine rar (nu mai mult de 1% din cazuri), cum ar fi reacții alergice la medicamente sau complicații chirurgicale neobișnuite în urma tratamentului.

Niciun profesionist din Sănătate nu are dreptul să își desfășoare activitatea dacă nu are o asigurare de malpraxis, indiferent dacă lucrează în sistemul public sau privat.

La conferința de la Cluj-Napoca au participat reprezentanți ai Comisiilor de Sănătate din Parlament, Agenția Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, inclusiv reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară, avocați, juriști, dar nu și cei ai Ministerului Sănătății.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat și dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, dr. Nicolae Constantea, managerul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, dr. Mihai Mleșnițe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof.Dr.Octavian Fodor” Cluj-Napoca, dr. George Dindelegan, șeful secției de Chirurgie Generală I a Spitalului de Urgență Cluj, prorector al UMFIH Cluj-Napoca, dar și dr. Cosmin Puia, președintele Colegiului Medicilor Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?

Publicat

alpaca

Căței, pisici, pești, hamsteri, râme, păianjeni și mai nou, alpaca. Cu alte cuvinte, gama animalelor de companie se diversifică. Clujenii se simt bine alături de partenerii necuvântători, ca atare, aceștia devin nelipsiți din viața de zi cu zi a stăpânilor.

Acasă, pe stradă ori în mijloacele de transport, animalele își însoțesc prietenii umani, devenind parte integrantă a stilului de viață a acestora.

VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?

Deunăzi, pe o stradă din centrul Clujului, un internaut a fimat un cuplu de alpaca, ieșite la plimbare alături de o familie, în lesă, ca niște cățeluși cuminți. Nu ne mai surprinde nimic. Așteptăm cu emoție o zebră, un hipopotam sau o girafă… Că melcii sunt prea neastâmpărați pentru noi.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate