ADMINISTRAȚIE
Aeroportul Cluj răspunde ACUZAȚIILOR unui consilier județean legat de COSTUL ridicat al întreținerii spațiului verde

În cadrul ședinței Consiliului Județean Cluj din data de 2o martie 2025, consilierul județean Dorel Secară (PMP) a atras atenția aeroportului că suma de 120.000 de euro pe an pentru cosirea ierbii din zona de protecție de 100 de ha, sumă stabilită în urma unei licitații, este exagerat de mare. Administrația aeroportului a venit cu precizări.
„Necesitatea curățirii zonei înierbate din zonele de operațiuni ale aeroportului este dată de cerințele de siguranță aeronautică prevăzute în legislația specifică și aplicabilă în ceea ce privește gestionarea vieții sălbatice pe aerodrom în conformitate cu prevederile Codului Aerian al României din 18 martie 2020. (…) „Operatorul de aerodrom trebuie să instituie mijloace și proceduri de reducere la minimum a riscului de coliziune între animalele sălbatice și aeronave, pe aerodrom”.
Aeroportul Cluj răspunde ACUZAȚIILOR unui consilier județean legat de COSTUL ridicat al întreținerii spațiului verde
Dimensiunea ierbii din benzile de siguranță (banda pistei și benzile de siguranță ale căilor de rulare) nu trebuie să depășească 10 cm în înălțime. Cosirea trebuie să fie regulată iar iarba rezultată în urma cosirii trebuie îndepărtată pentru a nu fi ingerată de către motoarele aeronavelor;
– Înălțimea ierbii din zonele înierbate din afara benzilor de siguranță este necesar să fie de 20 cm în înălțime pentru a împiedica așezarea unui număr mare de păsări în acele zone;
– Responsabilitatea principală a operatorului de aerodrom este de a menține siguranța aerodromului și de a se asigura că se iau măsuri pentru a reduce riscul de impact a aeronavelor cu animalele sălbatice;
– Obiectivul principal al activităților de cosire a ierbii este de a asigura că luminile și marcajele nu sunt ascunse de vegetația înaltă și de asemenea pentru a limita atracția păsărilor și a altor animale sălbatice. Este necesară asigurarea faptului că movilele de iarbă tăiată nu sunt lăsate în zonele în care este posibilă ingerarea acestora în motoarele aeronavelor.
Riscuri din cauza vegetației
Nerespectarea cerințelor de siguranță aeronautice prin raportare la vegetația din zona de operațiuni aeriene, are asociate următoarele riscuri, impactând în sens negativ siguranța zborurilor, astfel:
– Bird – strike – impactul dintre aeronave și păsări;
– Afectarea mijloacelor de navigație aeriană – Sistem de Aterizare Instrumentală (ILS) prin care se furnizează informații prin emițătoare localizate la sol către aeronavele dotate cu receptoare aflate în zbor pentru ghidarea acestora în timpul fazelor de apropiere finală și de aterizare, în concret informațiile vitale constând în altitudine, poziția aeronavelor, alinierea cu pista aeroportuară, panta nominală descendentă spre pistă;
– Afectarea vizibilității echipajelor aeronavelor asupra marcajelor pistei și a căilor de rulare;
– Wild – strike – impactul dintre aeronave și animale sălbatice;
– Funcționarea echipamentelor destinate navigației aeriene – trebuie ca vegetația să fie limitată la înălțimile corespunzătoare, astfel încât să nu constituie un pericol pentru navigația aeriană prin influențarea funcționării echipamentelor destinate navigației aeriene.
„Aeroportul a demarat o consultare cu diverși fermieri”
Menționăm că în perioada 21.09.2021 – 20.09.2026, aeroportul a avut încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr. 187/21.09.2021 cu Mureșan Alexandru Sebastian, având ca durată de 5 ani, pentru vânzare masă verde (iarbă) necosită din perimetrul aeroportului, pentru suprafața de 118,49 ha, vizând activități de: cosit, greblat, adunat, balotat și transport iarbă. La data de 01.07.2022, acest contract a fost reziliat, ca urmare a nerespectării obligațiilor contractuale. (…)
Odată cu rezilierea contractului 187/21.09.2021, aeroportul a demarat o consultare cu diverși fermieri/operatori economici, în vederea încheierii unui nou contract similar cu cel reziliat. (…)
Având în vedere faptul că nici un alt fermier nu s-a angajat să presteze serviciile de întreținere și amenajarea zonei verzi din perimetrul aeroportului, datorită restricțiilor impuse pe suprafața de mișcare aeroportuară, conform cerințelor și standardelor de siguranță și securitate aeronautică, aeroportul a demarat o procedură de achiziție publică, în baza căreia a fost încheiat Contractul sectorial de servicii nr. 297/11.09.2023 cu SC Garden Center Group SRL pe o perioadă de 5 ani, având ca obiect Serviciile de amenajare și întreținere zonă verde în perimetrul aeroportuar al AIAIC pe o suprafață de 116,11 ha, prețul contractului având valoarea de 3.599.410 lei fără TVA.
La data de 08.01.2024, acest contract a fost reziliat ca urmare a nerespectării obligațiilor contractuale și a cerințelor de siguranță aeronautică.
Valoarea contractului actual
În prezent, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj R.A. are în derulare contractul sectorial de servicii nr. 271/15.07.2024, având ca obiect Servicii de amenajare și întreținere zona verde în perimetrul aeroportuar al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj R.A., pe o durată de 4 (patru) ani, cu o valoare de 3.170.938,40 lei fără TVA, încheiat cu S.C. BVA AS STILL CLEAN S.R.L., în baza procedurii sectoriale prin licitație deschisă, demarată la data de 16.04.2024 cu respectarea Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale.
Activitățile prevăzute în contract sunt: activități de cosire și recoltare de masă verde, activități de curățare a terenului aferente perioadei de recoltare, lucrări de cosire și îndepărtare a vegetației sălbatice, adunarea, transportul de masă verde și/sau deșeuri/reziduri, lucrări de întreținere a suprafeței de teren, discuire, amenajare, nivelare, inclusiv erbicidare și alte lucrări de întreținere a suprafețelor înierbate din zona de operațiuni aeriene, pe o suprafaţă de 113,31 ha.
Valoarea estimată a serviciilor licitate în cuantum de 3.200.000,00 lei, pentru suprafața de 113,31 ha. (…)
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a achiziționat servicii de întreținere și amenajare zone verzi, cu respectarea legislației din domeniul achizițiilor publice, pentru a răspunde cerințelor de siguranță și securitate impuse prin reglementări naționale și internaționale în domeniul aviației civile”, se arată în comunicatul aeroportului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj și vor ajunge curând la primării

Încă 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj și urmează să ajungă în scurt timp la primăriile din județ.
Pas important pentru educația din mediul rural clujean. 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj. Acestea vor ajunge în scurt timp la primăriile din județ, oferind elevilor condiții moderne, sigure și prietenoase cu mediul pentru deplasarea la școală.
Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj
Vehiculele moderne, electrice și prietenoase cu mediul, le vor oferi copiilor condiții de deplasare sigure, rapide și confortabile.
„Continuăm să oferim microbuze electrice pentru transportul elevilor din mediul rural. Acum o lună, Consiliul județean Cluj, din bani europeni, a oferit 34 de microbuze electrice școlilor și primăriilor din județul Cluj. Astăzi au mai sosit încă 25 de microbuze electrice pentru o educație de calitate.
Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. Investiția în educație este o investiție care nu falimentează”, a transmis, într-un clip postat pe rețelele de socializare, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.
Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.
EVENIMENT
Andrei Gheorghieș, cercetat pentru omor după accidentul mortal din Câmpia Turzii. S-a schimbat încadrarea juridică

Andrei Gheorghieș, tânărul din Câmpia Turzii care a provocat un accident mortal în care o tânără mamă și-a pierdut viața, pe strada Laminoriștilor, este cercetat pentru omor.
Organele de cercetare penală au decis schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor, apreciind gravitatea faptelor comise. Ca urmare, dosarul a fost transferat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.
Tânărul rămâne în arest preventiv
Tribunalul Cluj a admis solicitarea procurorilor și a dispus prelungirea arestării preventive a lui Gheorghieș pentru încă 30 de zile, începând cu 27 aprilie și până la 26 mai 2025. Totodată, instanța a respins cererea inculpatului de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai ușoară.
„În baza art. 236 alin. 1 C.p.p. admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, astfel cum a fost precizată, şi, în consecinţă: În temeiul art. 236 alin. 2 C.p.p. prelungeşte măsura arestării preventive a inculpatului GHEORGHIEȘ DAN ANDREI, cercetat sub aspectul săvârșirii infracâiunii de omor, prev. de art. 188 alin. 1 C.p., măsură luată prin Încheierea penală nr. 43/26.02.2025 a Judecătoriei Turda, pronunțată în dosarul nr. 1579/328/2025, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 27.04.2025 și până la data de 26.05.2025, inclusiv. Corelativ, respinge, ca nefondate, solicitările inculpatului de înlocuire a măsurii arestării preventive cu o măsură preventivă mai ușoară. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 24.04.2025”, se arată în soluția pe scurt.
Pedeapsă mai mare în cazul condamnării
Diferența dintre cele două încadrări juridice este esențială: pentru ucidere din culpă, pedeapsa era între 2 și 7 ani, cu posibilitatea de reducere sau suspendare în anumite condiții. În schimb, pentru omor, Codul Penal prevede o pedeapsă între 10 și 20 de ani, fără posibilitatea suspendării executării.
Andrei Gheorghieș a contestat decizia Tribunalului Cluj.
Tânărul a provocat un accident în noaptea de 21 spre 22 februarie 2025, pe strada Laminoriștilor din Câmpia Turzii, lovind mortal o tânără mamă în timp ce circula cu viteză excesivă. Potrivit surselor, acesta ar fi participat într-o cursă ilegală de mașini în timpul producerii accidentului.
ADMINISTRAȚIE
A doua etapă de dezinsecție la Cluj-Napoca, pentru combaterea insectelor dăunătoare. Dan Tarcea: „Protejăm sănătatea publică”

După mai multe plângeri venite din partea locuitorilor privind insectele, Primăria Cluj-Napoca a trecut la acțiune. În noaptea de vineri spre sâmbătă, echipele de intervenție au desfășurat a doua etapă de dezinsecție din luna aprilie.
Municipalitatea a desfășurat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a doua etapă a campaniei de dezinsecție programate pentru luna aprilie. Acțiunea a avut loc între orele 22:00 și 5:00 dimineața și a vizat combaterea muștelor, țânțarilor și altor insecte dăunătoare, atât pe domeniul public, cât și pe cel privat.
„Dăm startul celei de-a doua etape de dezinsecție împotriva muștelor, țânțarilor și insectelor dăunătoare. Campania începe în jurul orei 22 și se termină aproximativ la ora 5 dimineața. Soluția folosită nu este dăunătoare pentru animalele de companie și pentru păsări. Facem aceste campanii de cel puțin două ori pe lună, începând cu luna aprilie, până în luna octombrie”, a transmis Dan Tarcea.
Acțiunile, dependente de condițiile meteo
Desfășurarea operațiunilor depinde de condițiile meteo, fiind imposibilă intervenția în caz de ploaie sau vânt puternic.
„Un factor important în desfășurarea acestor activități sunt condițiile meteorologice. Nu putem desfășura această activitate în condiții de vânt sau ploaie, iar această acțiune se desfășoară pe domeniul public și privat al municipiului Cluj-Napoca”, a mai spus viceprimarul.
În ultimele săptămâni, mai mulți clujeni s-au plâns de creșterea numărului de țânțari și căpușe în parcuri și pe spațiile verzi din oraș.
Programul de dezinsecție va continua în perioada aprilie–octombrie, cu intervenții programate de cel puțin două ori pe lună, pentru a reduce disconfortul cauzat de insecte și pentru a proteja sănătatea publică în sezonul cald.
EVENIMENT
VIDEO. Spectacol de energie la Cheile Turzii! Prima ediție a Cheile Turzii Race a adunat 200 de alergători

Cheile Turzii au vibrat astăzi de energie și entuziasm, la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, organizată duminică, 27 aprilie 2025. 200 de alergători din întreaga țară au luat startul în cursele de cros și semimaraton, traversând unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din Munții Trascău.
Startul competiției a fost dat dimineața, într-o atmosferă electrizantă, cu aplauze și entuziasm pe chipurile concurenților. Participanții au pornit pe trasee tehnice și solicitante, marcate cu grijă, care i-au purtat prin defileul impresionant al Cheilor Turzii.
Cele două curse, crosul de 9 km cu o diferență de nivel de 700 m și semimaratonul de 23 km cu 1400 m diferență de nivel, au pus la încercare rezistența și spiritul de aventură al participanților, dar au fost și o oportunitate de a descoperi frumusețile naturale ale Rezervației Cheile Turzii.
Evenimentul a fost organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project, și s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, sub autoritatea Consiliului Județean Cluj. Salvamontiștii au asigurat siguranța participanților pe traseu.
Pe lângă promovarea mișcării în aer liber și a sporturilor montane, organizatorii au avut ca obiectiv și protejarea mediului. La finalul competiției, zona va fi curățată complet, pentru a rămâne la fel de sălbatică și frumoasă ca înainte.