Connect with us

ACTUALITATE

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj, locul 2 în România după numărul pasagerilor transportați

Publicat


Aeroportul Cluj a încheiat anul 2023 cu profit

Transportul aerian de pasageri a crescut în primul trimestru al acestui an de 3,4 ori, de la 916.500 pasageri în primele trei luni din 2021, la 3.085.700 pasageri, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai mari ponderi în ceea ce priveşte transportul de pasageri s-au înregistrat pe aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti, cu 1.063.100 pasageri îmbarcaţi şi 929.000 debarcaţi, Avram Iancu-Cluj-Napoca, cu 178.400 pasageri îmbarcaţi şi 155.100 pasageri debarcaţi şi Aeroportul Internaţional Iaşi cu 123.000 pasageri îmbarcaţi şi 94.200 debarcaţi.

Cele mai însemnate ponderi în transportul intern au fost înregistrate pentru aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti, care a realizat 49,3% în numărul total de pasageri îmbarcaţi, Avram Iancu-Cluj, cu 15,3% din numărul total de pasageri îmbarcaţi şi Traian Vuia-Timişoara cu- 12,3% în numărul total de pasageri îmbarcaţi.

Cei mai mulți pasageri au venit de la Londra

În transportul internaţional de pasageri, primele zece aeroporturi de origine (de unde au provenit pasagerii debarcaţi în România), stabilite după numărul pasagerilor în curse regulate, au fost Londra Luton, cu 126.908 pasageri, Milano-Bergamo, cu 73.720 pasageri, Madrid-Barajas, cu 47.314 pasageri, Istanbul Internaţional – 46.653 pasageri, Bruxelles-Charleroi- 40.905 pasageri, Dubai- 40.603 pasageri, Munchen -39.033 pasageri, Roma-Fiumicino- 38.588 pasageri, Amsterdam-Schipol- 36.835 pasageri, Viena 35.744 pasageri, Londra-Stansted 31.455 pasageri, Barcelona 30.930 pasageri, Paris-Charles de Gaulle 30.790 pasageri.

În ceea ce priveşte îmbarcările, cei mai mulţi pasageri în curse regulate s-au îmbarcat pentru Londra-Luton -143.528 pasageri, Milano-Bergamo -87.085 pasageri, Madrid-Barajas -51.773 pasageri, Munchen -51.693 pasageri, Istanbul Internaţional- 50.794 pasageri, Amsterdam-Schipol -50.460 pasageri, Bruxelles-Charleroi- 49.249 pasageri, Viena- 45.219 pasageri, Roma-Fiumicino- 42.717 pasageri, Dubai -37.781 pasageri, Paris-Charles de Gaulle -37.047 pasageri, Londra-Stansted -36.861 pasageri.

Italia, în top

Principalele ţări (după aeroportul de origine) de unde au sosit pasagerii curselor aeriene regulate debarcaţi în România au fost: Italia- 228.657 pasageri, Regatul Unit- 223.896 pasageri, Germania-146.944 pasageri, Spania- 130.176 pasageri, Franţa- 79.579 pasageri, Turcia- 57.891 pasageri, Ţările de Jos -53.791 pasageri, Belgia- 46.244 pasageri, Emiratele Arabe Unite- 40.724 pasageri, Austria- 35.744 pasageri, Irlanda- 25.393 pasageri.

După ţara de destinaţie, cei mai mulţi pasageri în curse regulate s-au îmbarcat pentru Italia- 262.722 pasageri, Regatul Unit – 262.423 pasageri, Germania- 179.695 pasageri, Spania -146.174 pasageri, Franţa- 94.303 pasageri, Ţările de Jos- 71.711 pasageri, Turcia – 62.049 pasageri, Belgia- 56.614 pasageri, Austria – 45.219 pasageri, Emiratele Arabe Unite – 38.007 pasageri.

Sursa: AgerpresDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

S-a SCHIMBAT încadrarea în cazul cadavrului găsit într-o locuință din Turda, din OMOR în lovituri cauzatoare de moarte

Publicat

politie 4 bun

Polițiștii clujeni au schimbat încadrarea juridică în cazul cadavrului unui bărbat găsit, miercuri, într-o locuință din Turda, din omor în lovituri cauzatoare de moarte.

„La data de 17 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au demarat cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul comiterii infracțiunii de omor.

S-a SCHIMBAT încadrarea în cazul cadavrului găsit într-o locuință din Turda, din OMOR în lovituri cauzatoare de moarte

Ulterior, în urma administrării probatoriului a fost dispusă schimbarea încadrării juridice, activitățile de cercetare fiind continuate sub aspectul infracțiunii de lovituri cauzatoare de moarte.

Din cercetările preliminare s-a constatat că în jurul orei 05.40, la un imobil din municipiul Turda a fost găsit cadavrul unui bărbat, transportat la IML Cluj, în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzei decesului.

Sunt continuate investigațiile, urmând a fi clarificate toate aspectele de interes pentru soluționarea cazului”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Traian Onuc, celebru pentru țepele cu apartamente date la Cluj, a fost condamnat la închisoare cu executare

Publicat

De

Închisoare pentru Traian Onuc, țepar imobiliar

Traian Onuc, cunoscut și ca Floarea Ianson Traian, a fost condamnat, joi, la închisoare pentru înșelăciune în formă continuată.

Onuc a devenit “celebru” după ce a vândut apartamente în blocuri neterminate. Acesta poate face apel.

Și complicele lui, Pavel Jașcău, a fost condamnat la închisoare.

Traian Onuc, celebru pentru țepele cu apartamente date la Cluj, a fost condamnat la închisoare cu executare

Joi, Tribunalul Cluj, l-a condamnat de Traian Onuc la o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani.

Acesta a primit o pedeapsă de 3 ani și 8 luni de închisoare, pentru vânzarea a 20 de apartamente, într-un singur caz fiind vorba doar de tentativă de înșelăciune.

FOTO. Se demolează primul bloc construit ILEGAL la Cluj-Napoca. Este al țeparului Traian Ianson/ Onuc. Locuitorii se opun

De asemenea, instanța i-a interzis lui Traian Onuc dreptul de a desfăşura activităţi în legătură cu executarea şi vânzarea de imobile pe o perioadă de 5 ani.

Un an de închisoare și pentru fals în înscrisuri

Traian Onuc a mai primit și o pedeapsă cu închisoarea de un an pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Astfel, Onuc a pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 8 luni închisoare, la care se adaugă 4 luni închisoare, reprezentând sporul obligatoriu de o treime din cealaltă pedeapsă.

Citește și: VIDEO FOTO Țepari din imobiliare, arestați de polițiștii clujeni. Unul dintre ei a creat un prejudiciu de 5 milioane de euro

Pedeapsa finală este de 4 ani închisoare, în regim de detenţie, din care se va scădea perioada de arest preventiv de aproximativ 3 luni.

Închisoare cu suspendare pentru complicele lui Traian Onuc

Pavel Jașcău a fost condamnat, tot joi, la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune în formă continuată – 20 de acte materiale, dintre care 1 act material în formă consumată şi 19 acte materiale rămăse în faza tentativei.

Acesta va fi sub supraveghere de 4 ani și va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile.

Despăguburi de 15.000 de euro

Instanța a admis și acțiunea civilă înaintată de de două persoane țepuite de cei doi și obligă inculpații, în solidar, la plata către acestea a sumei de 15.000 de euro, echivalentul în lei la data plății, cu titlu de despăgubiri civile pentru daune materiale.

Ceilalți păgubiți nu au dorit să participe la procesul penal în calitate de persoane vătămate şi nu s-au constituit părţi civile.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cel mai rapid și inedit mod de a ajunge la Electric Castle: cu elicopterul! Călătoria Cluj-Bonțida durează doar 15 minute

Publicat

De

VIP-urile Electric Castle, dar nu numai, pot ajunge la Castelul din Bonțida cu elicopterul, printr-o călătorie de doar 15 minute din Cluj-Napoca. 

Pentru cei care doresc să evite traficul și să ajungă rapid la festival, o creatoare de modă stabilită în Germania oferă posibilitatea de transport cu elicopterul.

Andrada Ona deține brandul Zoe Ona în Germania, dar și o fabrică de textile în România. Într-un interviu pentru Cluj24, ea mărturisește că timpul nu i-ar fi permis să ajungă „pe mijloace convenționale” la festival.

Astfel, a decis să apeleze la cea mai rapidă soluție, care să o scape de traficul de pe șosele: la un elicopter de mici dimensiuni, cu plecare din Cluj-Napoca și aterizare în apropierea festivalului.

Zboruri Cluj-Bonțida, pe toată durata festivalului

Zborurile sunt realizate cu un elicopter Robinson R-44 cu patru locuri, iar cursa dintre Cluj-Napoca și Bonțida durează doar 15 minute.

„Organizatorii festivalului au facilitat această posibilitate de aterizare a elicopterului, de care aveam nevoie din cauza programului foarte strâns pe care îl am.

Am discutat cu prieteni și cunoscuți care s-au arătat interesați de o astfel de călătorie, iar pe urmă m-am gândit să încerc să facilitez transportul și altor participanți pe această cale, să se bucure și alții. Am văzut astfel de zboruri și în alte locuri, de exemplu la Saint-Tropez, și m-am gândit că nu este niciun motiv pentru care să nu putem face și noi zboruri Cluj-Bonțida.

Astăzi vom transporta primii festivalieri la Bonțida. Călătoria durează 15 minute, cu plecare de pe heliportul de la Wonderland Cluj”, a declarat Andrada Ona.

Programul de zbor și tarife

Transportul cu elicopterul de la Cluj-Napoca către Electric Castle și retur durează doar 15 minute și costă 150 euro dus-întors. Acesta este disponibil de joi până duminică, între orele 14:00 și 03:00.

Elicopterul, care poate transporta doar trei pasageri simultan, decolează de îndată ce sunt strânși trei pasageri și se poate întoarce în aproximativ 30 de minute pentru a prelua următorii pasageri. Pasagerii trebuie să aibă brățara de intrare la Electric Castle, iar elicopterul aterizează la doar cinci minute de festival.

Fiecare pasager poate aduce doar un rucsacel cu minimul necesar. Pentru informații și rezervări, este necesar să contactați organizatorii pentru a rezerva un slot. Informații suplimentare puteți aflala numerele de telefon 0741710434 sau 0746599151.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Diana Șoșoacă, dată afară din plenul Parlamentului European. A întrerupt mai multe luări de cuvânt

Publicat

De

Diana Șoșoacă a fost escortată, joi dimineață, din ședința Parlamentului European, în timpul dezbaterii privind realegerea Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene.

Momentul a fost surprins în cadrul transmisiunii în direct a dezbaterilor, când, în timpul discursului europarlamentarei Renew Europe Valérie Hayer, Diana Șoșoacă a început să strige din tribună.

Momentul poate fi urmărit mai jos, la minutul 10:13:00.

Metsola a cerut escortarea Dianei Șoșoacă din sală

Șefa legislativului, Roberta Metsola, a cerut escortarea din plenul Parlamentului European, spunând că este a treia oară când europarlamentara română întrerupe dezbaterile.

„Ai omorât oameni, am dreptul să vorbesc”, a strigat Șoșoacă, o acuzație care o viza pe Ursula von der Leyen.

Diana Șoșoacă a ridicat în aer o icoană în timpul manifestației sale și purta o botniță pe față. De asemenea, a mai adus în plenul Parlamentului European un sac în care sunt transportate cadavrele.

Regulamentul permite scoaterea din sală a europarlamentarilor „nedisciplinați”

Potrivit articolului 182 din Regulamentul de procedură eurodeputata Diana Iovanovici Sosoacă a fost escortată afară din sală după ce a strigat și a întrerupt de trei ori dezbaterea din plen, precizează, într-un comunicat, Parlamentul European.

Articolul 182 din Regulamentul de procedură privind „Măsurile imediate” prevede că:

  1. Președintele cheamă la ordine orice deputat care încalcă normele de conduită definite la articolul 10 alineatele (3) sau (4).
  2. Dacă încălcarea se repetă, președintele îl cheamă la ordine pe deputat a doua oară, iar acest fapt se consemnează în procesul-verbal.
  3. Dacă încălcarea continuă sau dacă se comite o nouă încălcare, deputatul poate fi privat de dreptul la cuvânt și poate fi exclus din sală de către președinte pentru restul ședinței.

Articolul 10 din Regulamentul de procedură stabilește standardele de conduită ale deputaților în hemiciclu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax