EVENIMENT
Adriano „L’Imperatore” Ribeiro va juca alături de Ronaldinho, la Cluj, în cadrul Sports Festival

Adriano Leite Ribeiro, fost atacant al naționalei Braziliei și una dintre figurile marcante ale fotbalului anilor 2000, se alătură echipei internaționale care va juca la meciul demonstrativ „Ronaldinho & Friends”, pe 14 iunie 2025, la BTarena din Cluj-Napoca, în cadrul Sports Festival.
Componența celor două echipe este acum aproape completă. Pentru fani, este o ocazie rară să-l vadă pe Adriano, care nu a mai părăsit favela natală de la retragere și care revine acum în Europa, în Italia și la Cluj.
O poveste de viață care a emoționat o lume întreagă
Adriano vine la Sports Festival 2025 nu doar ca un fost mare atacant al Braziliei, ci și cu o poveste de viață care a emoționat o lume întreagă. A fost unul dintre cei mai puternici și spectaculoși atacanți, adorat în Italia pentru evoluțiile sale la Inter Milano, Roma și Parma. A împărțit vestiarul naționalei cu Ronaldinho și a contribuit la mari victorii. În spatele performanțelor, însă, s-a ascuns o luptă personală grea. După pierderea tatălui său, Adriano s-a îndepărtat de fotbal și s-a întors în favela din Rio de Janeiro în care a crescut. Într-o scrisoare emoționantă publicată de The Players’ Tribune, el vorbește cu sinceritate despre durere, presiune și regăsire.
Cunoscut pentru forța fizică, șuturile puternice și prezența impunătoare în teren, Adriano are multe lucruri în comun cu Ronaldinho – amândoi provin din cartiere modeste ale Braziliei și au descoperit în fotbal o cale de evadare, dar și de afirmare personală. Cei doi au împărțit terenul în tricoul naționalei Braziliei în momente cheie, precum Copa America 2004, Cupa Confederațiilor 2005 și Cupa Mondială 2006.
Forță, determinare și goluri memorabile
Dacă Ronaldinho a fermecat publicul cu stilul său spectaculos de joc și carisma inconfundabilă, Adriano a impresionat prin forță, determinare și goluri memorabile. Cariera lor a cunoscut atât momente de glorie rapidă, cât și provocări neașteptate, dar poveștile lor continuă să inspire prin autenticitate și curaj.
Adriano se alătură echipei internaționale din cadrul demonstrativului Sports Festival 2025, alături de Ronaldinho, Marco Materazzi, Wesley Sneijder, Júlio César, Ricardinho, Kevin Kurányi și Cristian Zaccardo. În fața lor, pe teren vor intra mari nume ale fotbalului românesc: Adrian Mutu, Bogdan Lobonț, Răzvan Raț, Cosmin Contra, Adrian Ilie, Alexandru Chipciu și Florin Cernat. Organizatorii urmează să anunțe în curând încă un nume pentru echipa internațională și două pentru echipa României.
Demonstrativul „Ronaldinho & Friends”, cel mai așteptat moment al Sports Festival 2025
Meciul se va juca în format 5+1, în două reprize de 30 de minute, cu o pauză de 20 de minute. ”Ronaldinho & Friends” este cel mai așteptat moment al Sports Festival 2025, și un eveniment unic în România. Locurile la meciul demonstrativ au fost vândute integral, în două etape de vânzare care au generat un interes record.
Cea de-a șasea ediție Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România dedicat sportului de masă, va avea loc în 12-15 iunie 2025, la Cluj-Napoca. După o ediție de succes organizată în 2024, cu titani ai tenisului mondial, organizatorii pregătesc noi surprize și provocări iubitorilor de sport. Evenimentul se va desfășura, ca de obicei, în zona platoului Cluj Arena, Aleea Stadionului, Radisson Garden, Parcul Central, părculețul de copii din proximitatea stadionului și Parcul Iuliu Hațieganu.
Timp de patru zile, sportul coboară în stradă
Conceptul festivalului este unul generos: timp de patru zile, sportul coboară în stradă și provoacă participanții să regăsească bucuria de a face mișcare. La Sports Festival, competiția cea mai mare este cu propria persoană.
Ediția din 2024 (13-16 iunie) a însemnat un spectacol total al sportului în care publicul a putut atât să practice și să încerce sporturi noi, să se distreze făcând mișcare, să concureze la competiții, cât și să întâlnească legende mondiale ale tenisului.
Andre Agassi și soția sa, Stefanie Graf, au venit de peste ocean pentru a întâlni publicul din România. Cei doi au jucat, la Cluj-Napoca, în cadrul unui demonstrativ de tenis, în premieră, alături de Simona Halep, Andrei Pavel, Justin Gimelstob și Horia Tecău, în BTarena și au oferit o seară magică celor aproape 10.000 de fani prezenți la eveniment.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Fetițele de la echipa Phoenix Suns, a Liceului ”Avram Iancu”, inele de campion la baschet, la Junior NBA League România

O premieră absolută a fost înregistrată la sfârșitul săptămânii trecute când singura echipă din competiția Junior NBA League România, formată majoritar din fete, a câștigat inelele de campion la evenimentul Finals care a avut loc în Sala Polivalentă din Târgu Mureș
Echipa Phoenix Suns, reprezentând Liceul Teoretic ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca, antrenată de prof. Lucian Filip, a trecut clar în finală de reprezentanta Conferinței de Est, Cleveland Cavaliers, echipă formată din elevi ai Colegiului Național ”Unirea” din Târgu Mureș.
După un parcurs impecabil pentru Phoenix Suns în Divizia Pacific, acolo unde a bifat victorii pe linie, a venit Playoff-ul, însă nici aici clujenii nu au avut mari probleme.
Au trecut în primul tur de Portland Trail Blazers, care a reprezentat Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca, pentru ca mai apoi să facă pasul în finala conferinței în fața New Orleans Pelicans (Liceul Teoretic Pedagogic ”Gh. Lazăr”).
Nici cealaltă finalistă nu s-a lăsat mai prejos
Golden State Warriors (Colegiul Național ”George Coșbuc”) a fost adversarul din finala Conferinței de Vest, însă nu i-au putut opri din drumul pentru marea finală cu reprezentanta Estului, Cleveland Cavaliers.
Un parcurs similar l-a avut și adversarul din marea finală, acesta câștigând toate jocurile din grupe și avansând în Finals după victorii cu Milwaukee Bucks (Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” 1 Târgu Mureș) și New York Knicks (Școala Gimnazială ”Dacia”). Finala Conferinței de Est le-a adus în față pe Charlotte Hornets, în speță elevii Școlii Gimnaziale ”Europa”.
Peste 300 de copii din ciclul primar au jucat la această ediție a Jr. NBA România Nord, desfășurată în acest an în Târgu Mureș, competiția reunind 15 echipe din școlile clujene și 13 din școlile târgmureșene.
Sursa: nord.jmba.ro
EVENIMENT
Urmează o lună de vară secetoasă și cu temperaturi peste normal. Prognoza meteo pe patru săptămâni

România se pregătește pentru un interval prelungit de vreme caldă și secetoasă, potrivit estimărilor meteorologice pentru perioada 16 iunie – 14 iulie 2025. În următoarele patru săptămâni, temperaturile vor fi în general peste medie, în special în sudul și sud-vestul țării, iar ploile vor fi rare, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Săptămâna 16.06.2025 – 23.06.2025
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii țări.
Săptămâna 23.06.2025 – 30.06.2025
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în jumătatea sud-vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.
Săptămâna 30.06.2025 – 07.07.2025
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice și sud-vestice. Cu excepția regiunilor estice, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, cantitățile de precipitații vor fi deficitare, mai ales în vestul și nord-vestul teritoriului.
Săptămâna 07.07.2025 – 14.07.2025
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile sud-vestice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2005-2024. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
EVENIMENT
AUR solicită sesizarea Curții Constituționale: Nicușor Dan blochează formarea unui nou Guvern!

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis președintelui Camerei Deputaților o solicitare oficială de sesizare a Curții Constituționale a României (CCR), în vederea constatării existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Președintele României și Parlamentul României.
Conflictul privește întârzierea nejustificată a desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, în condițiile în care Guvernul interimar condus de Cătălin Predoiu se apropie de limita celor 45 de zile prevăzută de Constituție pentru exercitarea interimatului. România este condusă, astfel, de un executiv cu atribuții restrânse, lipsit de legitimitate și capacitate reală de acțiune în fața provocărilor actuale.
Consultările demarate pe 28 mai nu au urmărit desemnarea unui premier, ci s-au axat pe stabilirea unor măsuri de austeritate pentru români.
AUR a refuzat să participe la consultări
AUR a refuzat să participe la consultările de pe 28 mai, întrucât era evident că aceste consultări nu aveau un caracter serios, Nicușor Dan declarând în mai multe rânduri că nu va dialoga decât cu partidele considerate de acesta ca fiind „pro-europene”, iar asta s-a întâmplat zilele următoare, fapte care au confirmat lipsa de voință în exercitarea imparțială a atribuțiilor constituționale.
Această tergiversare deliberată a numirii unui prim-ministru a generat un blocaj instituțional major, afectând grav funcționarea autorităților statului și subminând principiul colaborării loiale între instituții, consacrat de Constituție.
AUR denunță conflictul juridic de natură constituțională
Astfel, conflictul juridic de natură constituțională decurge din exercitarea discreționară a atribuțiilor prezidențiale, prin simularea unor consultări fără finalitate și refuzul de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru. Această conduită contravine obligației Președintelui României de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, precum și funcției de mediator între puterile statului.
În aceste condiții, considerăm că neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către Președintele României constituie o încălcare gravă a echilibrului instituțional și a statului de drept. România nu își poate permite un vid de putere într-un moment în care este nevoie de un Guvern legitim și funcțional.
AUR solicită Președintelui Camerei Deputaților să își exercite atribuțiile și să sesizeze Curtea Constituțională, pentru a pune capăt acestei stări de incertitudine și pentru a restabili echilibrul constituțional.
ECONOMIE
Ministrul Sebastian Burduja: După 1 iulie, continuăm cu sprijin pentru consumatorii vulnerabili

Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin pentru facturile la energie după 1 iulie, odată cu liberalizarea pieței, mecanismul general de plafonare a prețurilor la energie urmând să fie înlocuit cu o abordare mai direcționată, mai eficientă și mai corectă social, spune ministrul Energiei, citat de Agerpres.
„România nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. Suntem obligați să utilizăm și soluții pe termen scurt pentru cei mai vulnerabili – așa cum sunt deciziile de plafonare a prețurilor – alături de strategii pe termen mediu și lung, inclusiv pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor. (…) În data de 11 iunie 2025, a fost pus în consultare publică Proiectul de Ordonanță de urgență privind introducerea unui mecanism de sprijin pentru consumatorii casnici de energie electrică aflați în situația de sărăcie energetică. Mecanismul general de plafonare a prețurilor la energie va fi înlocuit cu o abordare mai direcționată, mai eficientă și mai corectă social”, se precizează în document.
Persoanele cu venituri reduse vor primi ajutor pentru plata facturii
Astfel, persoanele care se încadrează în anumite praguri de venit sau condiții sociale vor primi un sprijin lunar sub formă de tichet pentru plata facturii la energie electrică. Conform sursei citate, se acordă sprijin pentru o persoană singură cu un venit lunar de maxim 2.574 lei, echivalent cu salariul minim pe economie, familiilor cu mai mulți membri, cu un venitul net lunar/membru de maxim 1.784 lei, precum și familiilor numeroase, cu mai mult de 3 copii, celor monoparentale sau persoanelor cu dizabilități ori afecțiuni grave.
„Am spus de la început că niciun român care are cu adevărat nevoie nu va fi lăsat în urmă. Iar acum punem în practică acest angajament printr-un mecanism nou și corect de sprijin, țintit către cei vulnerabili. Este un sistem prin care ajutorul public merge exact acolo unde contează cel mai mult: în casele românilor care nu-și permit să plătească energia din veniturile proprii”, se mai arată în raport.
Fonduri de 14 miliarde de euro atrase în doi ani
Sebastian Burduja a subliniat că duminică se împlinesc doi ani de când a preluat conducerea Ministerului Energiei, acesta fiind motivul pentru care prezintă un „bilanț de ministru”. Potrivit acestuia, în cei doi ani de mandat au fost atrase 14 miliarde de euro fonduri nerambursabile pentru producție, stocare, rețele, toate componentele sistemului energetic național.
„Aceste fonduri au mobilizat finanțări private de încă pe-atât. 30 de miliarde euro pentru energia României de astăzi și mai ales de mâine. Este singura cale pentru a fi proprii noștri stăpâni, cu energie sigură și facturi mai mici. A fost nevoie de un restart. Iar acest restart a venit. În 2 ani cât în 10. În anul 2024 am conectat la Sistemul Energetic Național 1.251 MW, mai mult decât între 2016 și 2023 la un loc. Iar anul acesta, până la 31 mai 2025, încă 594 MW produc energie și livrează în rețea. În total peste 1800 MW, cât în aproape un deceniu. Acest raport nu este despre mine. Este despre o echipă minunată și rezultatele ei. Este despre o Românie care vrea mai mult, merită mai mult și poate mai mult”, a mai scris ministrul.