ACTUALITATE
ADORMIREA Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Superstiţii, OBICEIURI, tradiții
Adormirea Maicii Domnului sau Sântămaria Mare, una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine, este prăznuită în 15 august. Marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor, scrie Alba24.ro.
În Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, dar şi miere, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.
Tot din această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.
Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.
Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării.
Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.
În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
Pe de altă parte, cei care aveau vii mari obişnuiau ca în această zi să tocmească pandurii care să păzească viile.
De asemenea, în această zi bărbaţii îşi schimbau pălăria cu căciula iar cei care erau observaţi că purtau în continuare căciulă erau ironizaţi.
Totodată în această zi de sărbătoare era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb.
Tot în această zi se organizau şi târgurile şi iarmaroacele de toamnă.
Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.
În părţile Moldovei această sărbătoare este considerată sărbătoarea „morţilor” iar cu această ocazie sunt pomeniţi toţi strămoşii plecaţi în lumea celor drepţi care au purtat numele Sfintei Fecioare.
În Maramureş, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar tradiţiile şi obicieurile de Sfânta Marie Mare încă se păstrează. Sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni.
Mai multe lăcaşuri de cult din ţară ocrotite de Maica Domnului îşi serbează, miercuri, hramul.
Superstiţii legate de Sărbătoarea Sfânta Maria Mare
În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.
Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
Această sărbatoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.
Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.
De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.
Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.
De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.
În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.
Dacă unele obiceiuri se referă strict la femei şi la fete, nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de păstrarea tradiţiei.
Aceştia, în data de 15 îşi schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni.
Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.
Se interzice scaldatul în apa râurilor spurcata de cerb şi dormitul pe prispă.
Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre, că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.
Alte semnificaţii
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.
Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit iar informaţii despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, decât în tradiţia Bisericii.
A primit vestea morții sale de la un înger
În scrierile părinţilor orientali se spune că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă.
De asemenea, se spune că apostolii aflaţi în acel moment în zone diferite ale lumii au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment.
Deoarece Apostolul Toma nu a putut fi prezent la înmormântare, când a ajuns după 3 zile acesta a cerut să fie deschis mormântul pentru a putea săruta mâinile Născătoarei, dar intrând el a găsit mormântul gol.
De-a lungul timpului în cuvântările Părinţilor Bisericii s-a afirmat faptul că Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi luată cu trupul în Împărăţa Cerurilor.
Pe de altă parte, tradiţia mai spune că după ce şi-a săvârşit misiunea apostolică ce i-a fost încredinţată, de a duce credinţa pe Muntele Athos, Maica Domnului dorea să se mute la Fiul Său.
Această cerere i-a fost îndeplinită şi astfel a fost săvârşită şi dorinţa creştinilor ca trupul Maicii Domnului să nu fie supus puteziciunii şi să fie luat la cer.
Tot tradiţia spune că înainte de Marea Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând să se prindă de el şi astfel să se mântuiască de păcate.
Se mai spune că dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei până când nu va mai rămâne niciunul.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului.
Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu se ştie cu exactitate nici anul, nici ziua când „a adormit Sfânta Fecioară”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Primăria cumpără 9 locuințe pentru vârstnicii de la Pata Rât. Peste 500 de persoane, mutate în locuințe sociale
Primăria Cluj-Napoca a reușit să achiziționeze, prin Asociația Zona Metropolitană Cluj, un număr de 109 locuințe sociale. Un proiect adoptat ieri prevede achiziția a încă 9 apartamente pentru vârstnicii din Pata Rât.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 septembrie, o hotărâre privind achiziția a 9 locuințe sociale în zona metropolitană Cluj pentru vârstnicii din Pata Rât. Este vorba de un proiect în valoare de 3,1 milioane de lei.
Locuire decentă pentru seniorii de la Pata Rât
Proiectul completează demersurile administrației locale privind eliminarea excluderii sociale și sprijinirea persoanelor vulnerabile din Pata Rât. Potrivit datelor oficiale, populația cu vârste de 55 de ani sau peste reprezintă 9,6% din totalul populației din această comunitate.
În zona Pata Rât locuiește o comunitate de circa 1.500 de persoane.
Nouă locuințe sociale, achiziționate în zona metropolitană
Proiectul estimat la 3.184.650.00 de lei prevede achiziția a 9 locuințe sociale, cu o suprafață cuprinsă între 30-55 mp, ce vor fi oferite persoanelor vârstinice din zona Pata Rât în urma unei evaluări bazate pe criterii de vulnerabilitate.
„Vreau să felicit ADI ZMC pentru activitatea desfășurată până acum și că au reușit, prin proiect norvegiene, să cumpere un număr de 109 locuințe pe zona metropolitană care în momentul de față sunt locuite de persoane din comunitatea Pata Rât. Mă bucur că inclusiv municipiul poate să participe la continuarea unor demersuri lăudabile și că, prin acest proiect, ADI ZMC va cumpăra un număr de nouă apartamente care vor fi în proprietatea municipiului iar proiectul are în vedere pregătirea acestor achiziții”, a transmis viceprimarul Olah Emese, în cadrul ședinței.
Până în prezent, potrivit datelor oficiale, prin intermediul proiectelor sociale derulate din fonduri norvegiene, au fost mutate 108 familii (502 persoane) în locuințe situate pe raza zonei metropolitane Cluj.
Suport pentru depunerea dosarelor
Proiectul vizează și activități specifice de sprijin social, inclusiv măsuri de suport pentru depunerea dosarelor pentru a aplica pentru o locuință. „Prețul de achiziție a unei locuințe sociale nu poate depăși prețul stabilit în urma unui raport al unui evaluator ANEVAR”, se mai arată în proiect.
Municipalitatea și-a asumat să susțină pe o perioadă de trei luni, până în decembrie 2024, cu peste 460.000 lei, o echipă de 14 oameni care să implementeze proiectul – selectarea seniorilor dar și achiziția locuințelor.
„La Cluj s-a arătat că se poate. Acest oraș trebuie să rămână în continuare un oraș în care nimeni nu este uitat și nimeni nu este abandonat. Pentru fiecare componentă, de la cea socială până la economică, de la cea educațională până la cea sportivă, trebuie să căutăm soluții ca să mergem mai departe”, a arătat primarul Emil Boc.
CULTURA
VIDEO. Electric Castle revine între 16 – 20 iulie 2025, cu cinci zile de muzică bună, distracție și experiențe de festival unice
Organizatorii Electric Castle au anunțat data la care va avea loc ediția de anul viitor. Astfel, festivalul de la Bonțida revine între 16 și 20 iulie 2025 cu cinci zile de muzică, distracție și experiențe unice.
Ediția cu numărul 11 a festivalului Electric Castle va avea loc pe parcursul a cinci zile, între 16 și 20 iulie 2025. Anunțul mult așteptat de fanii Electric Castle a fost făcut marți dimineață, pe pagina de Facebook a festivalului, alături de un rezumat video al ediției de anul acesta.
Bilete Early Bird pentru EC 2025
„Am luat toate lucrurile pe care poți să le faci într-o zi la Castel și am făcut un cântec despre ele. Salvează-ți data și începe-ți lista de lucruri de făcut! Bilete Early Birds sunt încă disponibile, ia-l chiar acum pe al tău”, arată organizatorii în postare.
Biletele Early Bird pentru ediția de anul viitor pornesc de la 109 euro + taxe.
Este de așteptat ca un prim val de artiști să fie anunțat în următoarele luni, înainte de finalul anului.
Electric Castle 2024 a făcut istorie: 274.000 de participanți
Electric Castle a avut anul acesta cel mai mare număr de participanți din istoria sa: 274.000 de oameni.
În cele 5 zile de festival, peste 200 de artiști au evoluat pe cele 10 scene din Electric Castle.
„Electric Castle a fost și continuă să fie mai mult decât un festival de muzică. Este despre crearea unei comunități și a unei experiențe care rezonează cu oamenii mult timp după ce festivalul se încheie. Suntem recunoscători tuturor artiștilor care aufăcut eforturi enorme să ajungă în fața publicului, în ciuda a zeci de ore în care au stat blocați în aeroporturi, participanților care ne-au înțeles eforturile și partenerilor care au făcut ca ediția din acest an să fie atât de specială”, a declarat Tudor Costinaș, director comunicare Electric Castle.
Cel mai probabil de anul viitor românii vor putea călători fără vize în Statele Unite, spune ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru. Conform evaluării Ambasadei României în SUA, țara noastră a îndeplinit ultimul criteriu pentru a accede în Programul Visa Waver: rata de respingere a vizelor pentru SUA a scăzut sub trei la sută.
„Astăzi (marți-n.r.) este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waver. Ieri (luni – n.r.), s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, așteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicații pentru vize din acest an, precum și pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere.
Fără VIZĂ în Statele Unite. Ambasadorul României în SUA: Cel mai probabil de anul viitor
Când am sosit acum mai bine de trei ani în America, am promis, împotriva oricăror predicții contrare, să-mi dedic toată energia pentru a vedea acest proiect finalizat. Îi mulțumesc lui Dumnezeu. Sunt recunoscător Președintelui pentru încrederea cu care m-a învestit și familiei mele pentru sprijinul neprețuit”, declară ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.
Eliminarea vizelor pentru Statele Unite, adaugă diplomatul român, este „cea mai bună recunoaștere a unei solidarități ireversibile dintre români și americani”.
„Pentru această reușită însă, foarte mulți oameni au muncit. Mulțumesc administrației romanești – ultimelor două guverne, instituțiilor publice, coordonatorului național pentru Visa Waver, care a făcut o treabă extraordinară, Parlamentului; mă înclin în fața zecilor de companii private care au sprijinit demersul nostru, asociației de afaceri româno-americane, instituțiilor media care au promovat campania publică, colegelor și colegilor din ambasada mea, fiecăruia în parte pentru pasiunea cu care au lucrat.
„Cel mai mare merit îl au chiar românii”
Le sunt recunoscător în mod special prietenilor noștri americani – fără de care acest rezultat nu ar fi putut fi obținut – începând cu ambasada SUA de la București și ambasadoarei americane, care au făcut un efort uriaș, Departamentul Securității Naționale și secretarul său, Departamentul de Stat, membrii Congresului care au semnalat nevoia ca România să se alăture programului de scutire de vize.
Dar cel mai mare merit îl au chiar românii, care – prin opțiunile lor clare, prin parcursul pe care l-au imprimat patriei lor, prin ambiția de a putea călători liber în țara cu care cei mai mulți dintre ei se simt aliniați ca valori și cu care statul român împărtășește o robustă alianță de securitate – ei, românii, au obținut acest statut”, adaugă Andrei Muraru.
El spune că primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, „probabil, în prima parte a anului viitor”.
„Țara noastră a derulat în ultimul an o campanie de informare publică”
„A călători fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei țări. Vor exista beneficii importante pentru noi. Călătorind mai ușor, românii vor construi mai multe punți și vor putea impulsiona astfel comerțul sau investițiile. De asemenea, ne așteptăm să avem curând mai multe curse aeriene directe între România și America. Alianța cu Statele Unite nu va fi niciodată perfectă, dar generație după generație a arătat că prietenia noastră poate fi întotdeauna desăvârșită”, încheie Muraru.
România și-a stabilit obiectivul de a se alătura programului de scutire de viză în cursul anului 2025, iar pentru scăderea ratei de respingere sub pragul de 3 la sută, țara noastră a derulat în ultimul an o campanie de informare publică prin care a încurajat cetățenii români eligibili să solicite sau să îşi reînnoiască vizele de călătorie în SUA.
În acelaşi timp, autorităţile române au realizat demersuri pentru implementarea tuturor măsurilor tehnice şi de securitate prevăzute de legislaţia americană privind regimul Programului Visa Waver. Eforturile României au fost susținute de partenerii americani la toate nivelurile, inclusiv de Departamentul pentru Securitate internă și Departamentul de Stat, membri ai Congresului, Ambasada SUA la București.
EVENIMENT
Biletele de TRATAMENT pentru pensionari nu se vor mai ridica de la casele de pensii, ci de la primării
Un proiect de lege elimină deplasarea pensionarilor până la casele de pensii județene pentru a-și ridica biletele de tratament. Acestea vor putea fi luate de la primăriile unde au domiciliul.
O lege inițiată de PSD care aduce schimbări importante pentru pensionarii din România a fost aprobată de Senat. Aceasta le va permite primăriilor să devină intermediari între casele teritoriale de pensii și pensionari, facilitând astfel gestionarea cererilor și distribuția biletelor de tratament sau odihnă, scrie Alba24.ro.
Practic, în loc ca pensionarii să fie nevoiți să se deplaseze până la casele de pensii pentru biletele de tratament, aceștia vor putea ridica biletele direct de la primărie.
Pensionarii vor putea depune cererile și ridica biletele de tratament de la autoritățile locale
Proiectul de lege, propus de doi parlamentari PSD, vizează completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Scopul principal este de a simplifica procesul prin care pensionarii pot accesa bilete de tratament balnear și recuperare, prin intermediul unei convenții între primării și casele teritoriale de pensii.
Astfel, pensionarii vor putea depune cererile și ridica biletele de la autoritățile locale, fără a mai fi necesară deplasarea la sediile caselor de pensii teritoriale.
„În curând, pensionarii din toată țara vor putea să depună cererile și să ridice biletele de tratament sau odihnă direct de la primăria din localitatea de domiciliu”, a declarat unul dintre inițiatorii proiectului de lege.
Acesta a mai adăugat că proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților în săptămâna următoare, și își exprimă încrederea că până la sfârșitul anului legea va intra în vigoare.
Legea reduce birocrația și să ușureze accesul pensionarilor la drepturile lor
Această modificare legislativă aduce beneficii clare pensionarilor, reducând timpul și efortul necesar pentru depunerea cererilor și ridicarea biletelor de tratament balnear și recuperare.
În același timp, legea va îmbunătăți coordonarea între primării și casele de pensii, eliminând o parte din birocrația existentă și oferind acces mai facil la drepturile pensionarilor. PSD consideră că această inițiativă este un pas concret în sprijinul vârstnicilor și o soluție practică la problemele cu care aceștia se confruntă.
Platformă electronică pentru pensionari. La ce servicii vor avea acces
Pe de altă parte pensionarii vor avea acces și la o platformă online ce va fi dezvoltată pentru Casa Națională de Pensii Publice, prin care vor putea accesa mai multe servicii ale CNPP.
Proiectul presupune realizarea unui nou sistem informatic integrat și a infrastructurii hardware necesare în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice.
Portalul va funcționa ca o componentă de comunicare cu persoanele interesate, cu rol de a furniza setul actual de servicii electronice, precum și un nou set de funcționalități.
Servicii electronice pentru pensionari:
– servicii electronice în domeniul pensiilor și al altor drepturi de asigurări sociale
– serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament, precum și servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor
– servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale
– aplicația „e-Talon” care va genera automat cuponul lunar de pensie, în format electronic și tipărit, pentru toți pensionarii aflați în plată
Platformă electronică pentru pensionari. Cum va funcționa sistemul
Platforma informatică pentru digitalizarea relației cu cetățenii va conține următoarele elemente (o parte vor face obiectul unor alte proiecte ale instituției):
– sistem pentru digitalizarea și automatizarea proceselor interne; platformele software care vor sta la baza acestor funcțiuni sunt:
– registre publice
– sistem pentru relația cu cetățenii
– sistemul va fi unul de tip portal cu identificarea fiecărui utilizator
– va exista un sistem de management al identităților pentru toți utilizatorii și va putea fi folosită semnătura digitală
– fiecare cetățean înregistrat în portal va avea un spațiu privat unde vor fi disponibile toate datele acestuia și prin intermediul căruia vor fi transmise toate comunicările electronice
– în spațiul privat vor fi disponibile datele cetățeanului care sunt gestionate de CNPP, indiferent de sursa de date
cetățenii vor avea posibilitatea și să-și completeze documentele
– prin intermediul portalului vor putea fi făcute și consultări/ simulări ale datelor personale privitoare la pensie
– platformele software care vor sta la baza acestor funcțiuni
– sisteme analiză și predicții