Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

ACUZE. Consultarea Publică pe PUG Ciurila este ilegală. Cererile și petițiile locuitorilor sunt ignorate. Vor urma BLOCURI

Publicat


ciurila

Mai mulți locuitori susțin că se actualizează Planul Urbanistc General (PUG) al comunei Ciurila, învecinată cu pădurea și aria protejată Făgetul Clujului, iar intravilanul se mărește cu peste 400 ha, până la limita ariei protejate.  Planul de extindere include construirea de cartiere rezidențiale până și pe pășunea cu arbori de acum, zonă degradată și cu risc mare de alunecare, dar și pe alte zone publice verzi, cum ar fi pășunea de la intrarea în satul Sălicea, la ieșirea din Făget, în lunca pârâului Pruniș și pe dealul din estul acestui sat.

”Tot acest intravilan vine peste o rețea de infrastructură ireal de subdimensionată nepotrivită nici pentru nevoile actuale ale satelor din comună”, arată Alina Chiriac, o locuitoare a comunei.

Potrivit acesteia peste 400 de ha, adică 3-4 sate în plus, vor veni pe o infrastructură (rutieră și de locuire) propusă doar pe hârtie, adică desenată.

”Rețea de gaze în schițe, când se știe că nu se poate implementa acest lucru.

Se insistă, de asemenea, pe construirea unui nod rutier A3 la KM 33, în dreptul satelor Pruniș și Ciurila, cu descărcare pe DJ107R și pe DC91. Și de la Sălicea prin Făget. Se plănuiește și un drum nou collector care va porni din Sălicea, va trece prin Făget (!) și va ajunge la Roata Făget. În ciuda refuzului locuitorilor și a argumentelor tehnice evidente împotriva acestui plan”, a mai spus aceasta.

Este afectat mediul natural

Femeia a explicat că toate aceste propuneri vor afecta mediul natural (ariile protejate din comună – Făgetul Clujului, Dumbrava), ecosistemele, biodiversitatea și specificul cultural rural tradițional al zonei. Dezvoltarea sustenabilă va fi compromisă iremediabil, poluarea va crește ireversibil.

Un nou Florești se naște. Din păcate, prețul acestui ultim eșec urbanistic va fi însuși Făgetul – plămânul verde al Clujului”, a menționat aceasta.

Cine suferă

Comunitatea este revoltată și și-a exprimat în repetate rânduri dezacordul cu aceste prevederi, au fost trimise petiții, sugestii, s-a insistat și obținut chiar și o dezbatere publică.

Dar nimic din ce au cerut locuitorii pentru protejarea mediului natural și cultural tradițional, dar și pentru menținerea și îmbunătățirea calității vieții în comună nu este luat în calcul.

Și acestea ar trebui să fie scopul real al unui act normativ de o asemenea importanță, nu îmbogățirea imobiliară a unor ”investitori” și dezvoltarea economică prin parcuri industriale.

”Am cerut protejarea Făgetului și declararea comunei sau a anumitor sate ca sit rural, avem încă deschisă o petiție cu aceste cereri și cu toate demersurile făcute. Mai multe petiții cu cereri pertinente de urbanism de calitate au fost depuse, dar sunt ignorate. Instituțiile ne ignoră pur și simplu”, a mai arătat locuitoarea din Ciurila.

Care este statusul actual

Conform spuselor unui consilier local din Ciurila, marți se încheie perioada de consultare privind proiectul de actualizare PUG Ciurila, deși începerea consultării publice nu a fost anunțată public pe site-ul primăriei și nici într-un alt mod.

Versiunea documentației publicate pe site în 3 august 2022 – data considerată implicit startul consultării publice – nu este sigur că este corectă, validă și finală.

În versiunea publicată în 3 august 2022, nu au fost luate în calcul nici unele dintre petițiile depuse în scris de locuitorii comunei, nici discuțiile de la dezbaterea publică din 16 iunie 2022.

Persoanele care au cerut să fie implicate în elaborarea actului normativ nu au fost notificate sau informate.

Locuitorii nu au fost băgați în seamă

Comunitatea este de părere că nimic din punctele de vedere, cererile, opiniile, petițiile, sugestiile pertinente făcute de locuitori nu au fost luate în calcul.

”Descarcarea autostradei A3 tot pe DJ107R si DJ107L se face. In Salicea, suprafata de intravilan in continuare creste de la 209,14 hectare la 464,45 hectare. In Pasunea, de la intrarea in sat, tot cartier rezidential se face. In continuare se pot construi doua unitati locative amplasate izolat sau cuplat daca suprafata parcelei este de minim 1500 mp.

Pe masuri de prevenire a poluarii fonice nu s-a introdus nimic. Statiile de epurare, platformele de deseuri, pietele volante, piațetele pentru evenimente comunitare, creșele, grădinițele, școlile, parcurile apar la nivel de povesti, dar nu apar pe hartile care se presupune ca fac sistematizarea acestor suprafete itnroduse in intravilan.

Deci? Concluzia? Nu. Punctele noastre, ale comunitatii, sunt complet ignorate. Dupa atatea demersuri. Dupa atatea discutii. Inadmisibil. Inadmisibil”, menționează Alina Zlati, fondatoarea comunității ”Ciurila în tranziție”.

Alte detalii

Documentația publicată conține greșeli grave de geografie, nume de părâuri care nu există în comună, altele sunt omise, de exemplu Pruniș.  Conține, de asemenea bucăți mari de text preluate din alte documente. Cu greșeli evidente. Precum și înșiruire de obiective teoretice de protejare a mediului fără nici o susținere prin măsuri concrete. Fără evaluarea obiectivă a realității.

Nodul rutier pe care în dezbaterea publică din 16 iunie 2022, locuitorii l-au respins cu vehemență, NU a fost scos din plan.

Nici drumul colector peste dealul extrem de degradat al Ciurilii nu a fost eliminat din planuri – lăsând astfel loc unei viitoare catastrofe naturale, asemănătoare cu degradarea și alunecările de la centura Vâlcele – Apahida, dar mai grav, pentru că alunecările vor veni peste satele Pruniș și Ciurila.

Și un drum comunal, DC91, de 5-6 m lățime intravilan, este considerat centură ocolitoare.

Nici parcul industrial Pruniș nu a fost scos din planurile scrise, doar din hărți.

Neconcordanțele sunt extrem de grave

De altfel, un parc industrial va putea fi construit pe doar 3000 mp și va putea avea o înălțime de 26 m – conform Regulamentului local de Urbanism.

Nici la intravilanul extins până la limita Ariei naturale Protejate Făgetul Clujului nu s-a renunțat.

Vor fi construite cartiere rezidențiale peste pășunea cu arbori și cu o biodiversitate extrem de valoroasă acum. Riscul de alunecare acolo este foarte mare – plan de alunecare de 10-20 m din cauza compoziției straturilor de sol, specialiștii știu aceste detalii, dar autoritățile nu sunt dispuse să ia nimic în calcul.

Nici nu s-a renunțat la prevederea de a construi duplexuri pe 1500 m, ceea ce va duce la un trend de construcții de tip Florești într-o zonă care încă păstrează specificul rural.

Și de asemenea, este prevăzut, fără să fie clar pe unde va traversa Făgetul, încă un drum colector care să unească Sălicea cu Roata Făget în paralel cu DJ107R.

Despre comunitate

Comunitatea Ciurila este una activă în viața socială a metropolei Cluj. S-a format în jurul unor inițiative de promovare a unui mod de viață sustenabil și de protejare a mediului și este formată atât din locuitori băștinași ai locului, dar și din generația nouă a celor care au căutat liniștea în zone mai departe de aglomerația orașului.

Locuitorii comunei socializează și se organizează pe grupuri de social media.

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Clujenii, chemați să voteze noi proiecte pentru oraș. 13 idei au intrat în etapa finală a Bugetării participative. Cum votați

Publicat

De

bugetare cluj

Luni, 3 octombrie, a început etapa de vot din cadrul procesului de Bugetare participativă la Cluj-Napoca.

Astfel, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj și au împlinit vârsta de 18 ani, își pot exprima votul pentru proiectele preferate, declarate eligibile de către Comisia tehnică de analiză din cadrul Primăriei.

Au fost declarate eligibile 13 proiecte dintre cele 87 proiecte depuse.

Clujenii, chemați la vot în cadrul programului de Bugetare participativă

Etapa unică de vot a procesului ajuns la a IV-a ediție, se va desfășura exclusiv online, în perioada 3 octombrie – 6 noiembrie 2022.

Votul are loc într-o singură etapă, iar fiecare cetățean înscris în portalul bugetării participative poate alege câte un proiect din fiecare domeniu. La finalul etapei de vot vor fi selectate un număr de 5 proiecte, clasate în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.

Atenție, regulamentul de vot a fost modificat

Pentru ediția din acest an a procesului de Bugetare participativă, Regulamentul procesului a fost modificat în urma analizei evoluției procesului efectuate de către reprezentanți ai Primăriei, pe baza sugestiilor primite de la cetățeni, dar și a studiului Centrului de Guvernare și Politici de Securitate din cadrul Departamentului de Studii Internaționale și Istorie Contemporană a Universității Babeș-Bolyai.

Pentru a putea vota, este necesară crearea unui cont pe această platformă sau autentificarea, dacă există deja un cont creat. Doar persoanele care se află fizic în aria teritorială a municipiului Cluj-Napoca pot vota.

Persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizate cu mediul online vor putea vota, în perioada 3 octombrie – 6 noiembrie 2022, cu sprijinul Primăriei.

La Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” este amenajat un birou unde, în fiecare zi din perioada de vot (de luni până vineri), între orele 09:00 – 16:00, funcționari ai Primăriei vor ajuta cetățenii să voteze și oferă informațiile necesare.

AICI puteți vedea proiectele și puteți vota.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Florești Fest, prima ediție, la final. A ADUNAT mii de locuitori din zonă

Publicat

floresti fest 5

Mii de oameni au participat la Florești Fest, eveniment ce a avut loc în weekend, în două locații din localitățile Florești și Luna de Sus. Cu mic cu mare, oamenii s-au distrat de minune, atât locuitorii din cele două localități, cât și invitații lor.

floresti fest 4

Florești Fest, prima ediție

În Parcul Poligonului, pe lângă concertele live, floreștenii au participat la ateliere cu activități pentru copii, adolescenți sau la cele asistate de animale și au profitat din plin și produsele producătorilor locali. Printre vedetele invitate s-au aflat Mihail, VUNK și 3 SUD EST.

floresti fest 3

Sărbătoare în două localități

În Luna de Sus, mai multe ansambluri, artiști sau campioni ai satului au performat în fața publicului, de dimineața până seara. Mai multe ansambluri din zonă au avut ocazie să performeze pe scena amplasată pe strada Bisericii.

floresti fest 2

Trei zile de sărbătoare

În premieră, Zilele comunei Floreşti s-au celebrat în acest an, timp de trei zile, în două localități, Florești și Luna de Sus. Organizatorii spun că programul a fost inspirat de dinamica și energia pozitivă a locuitorilor din zonă.

Organizatorii Florești Fest promit că pregătesc și alte surprize pentru locuitorii din zonă și că acestea vor fi anunțate din timp.

floresti fest 1

Partenerii evenimentului: VIVO, MOMA, EC Garden Construct, Squad Store, NewCity, Columna Residence, Hotel Belvedere și EC Garden Florești.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. URECHI de porc deloc crocante și STRICATE la Auchan Cluj. OPC a dat amenzi de 60.000 de lei. Produsul RETRAS în toată țara

Publicat

De

auchan mancare stricata (1)

Comisariatul Județean pentru Protecția Cluj a desfășurat luni o acțiune de control la magazile Auchan de pe str. Al. Vaida Voievod și Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca, în urma unor sesizări primite de la mai mulți clujeni. Controalele s-au lăsat cu amenzi de 60.000 de lei.

Doua echipe de control au verificat, în cadrul campaniei Academia Comisarilor, respectarea prevederilor legale în domeniu, la punctele de lucru menționate, fiind identificate mai multe deficiențe.

auchan mancare stricata (4)

Urechi de porc crocante și stricate la Auchan

Astfel, la podusul „Urechi de porc crocante” produs de Integra New SRL, cu data limită de consum 09.10.2022, lot 2709P2, după deschiderea ambalajelor s-a contatat faptul că prezenta un miros înțepator nespecific produsului, care avea suprafața mâzgoasă și prezenta modificări organoleptice, produsele fiind improprii consumului uman, potrivit OPC Cluj.

auchan mancare stricata (5)

De asemenea, etichetarea produsului nu respecta pervederile legale incidente, aferente metodei de afumare, și denumirea de „crocant”.

60.000 de lei amendă

Ca urmare a acțiunii, echipa de control a aplicat 2 amenzi contravenționale în cuantum de 60.000 de lei.

auchan mancare stricata (3)

Totodată, au fost dispuse măsurile de oprire definitivă de la comercializare a întregului lot de produse menționat, din toata rețeaua națională, în cantitate totală de 60 de kilograme, produse în valoare de circa 3.500 de lei.

auchan mancare stricata (2)

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu două mașini la Dej. O conductă de gaz a fost afectată

Publicat

De

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Vidin din Dej.

Potrivit primelor informații, 2 mașini au fost implicate în accident.

De asemenea, o conductă de gaz a fost afectată.  ISU Cluj intervine la locul accidentului.

Revenim cu amănunte

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax