ACTUALITATE
ACUZE. Consultarea Publică pe PUG Ciurila este ilegală. Cererile și petițiile locuitorilor sunt ignorate. Vor urma BLOCURI

Mai mulți locuitori susțin că se actualizează Planul Urbanistc General (PUG) al comunei Ciurila, învecinată cu pădurea și aria protejată Făgetul Clujului, iar intravilanul se mărește cu peste 400 ha, până la limita ariei protejate. Planul de extindere include construirea de cartiere rezidențiale până și pe pășunea cu arbori de acum, zonă degradată și cu risc mare de alunecare, dar și pe alte zone publice verzi, cum ar fi pășunea de la intrarea în satul Sălicea, la ieșirea din Făget, în lunca pârâului Pruniș și pe dealul din estul acestui sat.
”Tot acest intravilan vine peste o rețea de infrastructură ireal de subdimensionată nepotrivită nici pentru nevoile actuale ale satelor din comună”, arată Alina Chiriac, o locuitoare a comunei.
Potrivit acesteia peste 400 de ha, adică 3-4 sate în plus, vor veni pe o infrastructură (rutieră și de locuire) propusă doar pe hârtie, adică desenată.
”Rețea de gaze în schițe, când se știe că nu se poate implementa acest lucru.
Se insistă, de asemenea, pe construirea unui nod rutier A3 la KM 33, în dreptul satelor Pruniș și Ciurila, cu descărcare pe DJ107R și pe DC91. Și de la Sălicea prin Făget. Se plănuiește și un drum nou collector care va porni din Sălicea, va trece prin Făget (!) și va ajunge la Roata Făget. În ciuda refuzului locuitorilor și a argumentelor tehnice evidente împotriva acestui plan”, a mai spus aceasta.
Este afectat mediul natural
Femeia a explicat că toate aceste propuneri vor afecta mediul natural (ariile protejate din comună – Făgetul Clujului, Dumbrava), ecosistemele, biodiversitatea și specificul cultural rural tradițional al zonei. Dezvoltarea sustenabilă va fi compromisă iremediabil, poluarea va crește ireversibil.
Un nou Florești se naște. Din păcate, prețul acestui ultim eșec urbanistic va fi însuși Făgetul – plămânul verde al Clujului”, a menționat aceasta.
Cine suferă
Comunitatea este revoltată și și-a exprimat în repetate rânduri dezacordul cu aceste prevederi, au fost trimise petiții, sugestii, s-a insistat și obținut chiar și o dezbatere publică.
Dar nimic din ce au cerut locuitorii pentru protejarea mediului natural și cultural tradițional, dar și pentru menținerea și îmbunătățirea calității vieții în comună nu este luat în calcul.
Și acestea ar trebui să fie scopul real al unui act normativ de o asemenea importanță, nu îmbogățirea imobiliară a unor ”investitori” și dezvoltarea economică prin parcuri industriale.
”Am cerut protejarea Făgetului și declararea comunei sau a anumitor sate ca sit rural, avem încă deschisă o petiție cu aceste cereri și cu toate demersurile făcute. Mai multe petiții cu cereri pertinente de urbanism de calitate au fost depuse, dar sunt ignorate. Instituțiile ne ignoră pur și simplu”, a mai arătat locuitoarea din Ciurila.
Care este statusul actual
Conform spuselor unui consilier local din Ciurila, marți se încheie perioada de consultare privind proiectul de actualizare PUG Ciurila, deși începerea consultării publice nu a fost anunțată public pe site-ul primăriei și nici într-un alt mod.
Versiunea documentației publicate pe site în 3 august 2022 – data considerată implicit startul consultării publice – nu este sigur că este corectă, validă și finală.
În versiunea publicată în 3 august 2022, nu au fost luate în calcul nici unele dintre petițiile depuse în scris de locuitorii comunei, nici discuțiile de la dezbaterea publică din 16 iunie 2022.
Persoanele care au cerut să fie implicate în elaborarea actului normativ nu au fost notificate sau informate.
Locuitorii nu au fost băgați în seamă
Comunitatea este de părere că nimic din punctele de vedere, cererile, opiniile, petițiile, sugestiile pertinente făcute de locuitori nu au fost luate în calcul.
”Descarcarea autostradei A3 tot pe DJ107R si DJ107L se face. In Salicea, suprafata de intravilan in continuare creste de la 209,14 hectare la 464,45 hectare. In Pasunea, de la intrarea in sat, tot cartier rezidential se face. In continuare se pot construi doua unitati locative amplasate izolat sau cuplat daca suprafata parcelei este de minim 1500 mp.
Pe masuri de prevenire a poluarii fonice nu s-a introdus nimic. Statiile de epurare, platformele de deseuri, pietele volante, piațetele pentru evenimente comunitare, creșele, grădinițele, școlile, parcurile apar la nivel de povesti, dar nu apar pe hartile care se presupune ca fac sistematizarea acestor suprafete itnroduse in intravilan.
Deci? Concluzia? Nu. Punctele noastre, ale comunitatii, sunt complet ignorate. Dupa atatea demersuri. Dupa atatea discutii. Inadmisibil. Inadmisibil”, menționează Alina Zlati, fondatoarea comunității ”Ciurila în tranziție”.
Alte detalii
Documentația publicată conține greșeli grave de geografie, nume de părâuri care nu există în comună, altele sunt omise, de exemplu Pruniș. Conține, de asemenea bucăți mari de text preluate din alte documente. Cu greșeli evidente. Precum și înșiruire de obiective teoretice de protejare a mediului fără nici o susținere prin măsuri concrete. Fără evaluarea obiectivă a realității.
Nodul rutier pe care în dezbaterea publică din 16 iunie 2022, locuitorii l-au respins cu vehemență, NU a fost scos din plan.
Nici drumul colector peste dealul extrem de degradat al Ciurilii nu a fost eliminat din planuri – lăsând astfel loc unei viitoare catastrofe naturale, asemănătoare cu degradarea și alunecările de la centura Vâlcele – Apahida, dar mai grav, pentru că alunecările vor veni peste satele Pruniș și Ciurila.
Și un drum comunal, DC91, de 5-6 m lățime intravilan, este considerat centură ocolitoare.
Nici parcul industrial Pruniș nu a fost scos din planurile scrise, doar din hărți.
Neconcordanțele sunt extrem de grave
De altfel, un parc industrial va putea fi construit pe doar 3000 mp și va putea avea o înălțime de 26 m – conform Regulamentului local de Urbanism.
Nici la intravilanul extins până la limita Ariei naturale Protejate Făgetul Clujului nu s-a renunțat.
Vor fi construite cartiere rezidențiale peste pășunea cu arbori și cu o biodiversitate extrem de valoroasă acum. Riscul de alunecare acolo este foarte mare – plan de alunecare de 10-20 m din cauza compoziției straturilor de sol, specialiștii știu aceste detalii, dar autoritățile nu sunt dispuse să ia nimic în calcul.
Nici nu s-a renunțat la prevederea de a construi duplexuri pe 1500 m, ceea ce va duce la un trend de construcții de tip Florești într-o zonă care încă păstrează specificul rural.
Și de asemenea, este prevăzut, fără să fie clar pe unde va traversa Făgetul, încă un drum colector care să unească Sălicea cu Roata Făget în paralel cu DJ107R.
Despre comunitate
Comunitatea Ciurila este una activă în viața socială a metropolei Cluj. S-a format în jurul unor inițiative de promovare a unui mod de viață sustenabil și de protejare a mediului și este formată atât din locuitori băștinași ai locului, dar și din generația nouă a celor care au căutat liniștea în zone mai departe de aglomerația orașului.
Locuitorii comunei socializează și se organizează pe grupuri de social media.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Un bărbat a fost lovit mortal de un tren, vineri seară, în Cluj-Napoca.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină în apropiere de strada Fabricii de Zahăr, lângă trecerea la nivel cu calea ferată, unde un bărbat a fost lovit de tren.
Din nefericire, victima prezintă leziuni incompatibile cu viața. Am intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare”, informează ISU Cluj.

Un accident în care au fost implicate 3 maşini a avut loc vineri seară în Livada.
„La data de 29 septembrie a.c., în jurul orei 20.00 a fost sesizat un eveniment rutier, produs între 3 autovehicule pe DN1C – E576, în localitatea Livada.
Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că pe sensul de mers Cluj-Napoca spre Gherla, un tânăr de 19 ani, care se afla la volanul unei autoutilitare, nu ar fi păstrat distanță suficientă în raport cu autovehiculul din fața sa, intrând în coliziune cu o autoutilitară, care a fost proiectată într-un autoturism.
În urma evenimentului au fost înregistrate doar pagube materiale.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, informează IPJ Cluj.
*imagine de arhivă

Poliţiştii clujeni din Huedin au reuşit să recupereze o barcă car fusese furată de pe lacul Tariniţa şi dusă în Mărişel.
„La data de 28 septembrie a.c. polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin, în baza activităților și a informațiilor de interes operativ, au identificat, în comuna Mărișel, o barcă de agrement în valoare de peste 6.000 de lei, care ar fi fost sustrasă în perioada 12 – 15.07.2020 de pe malul lacului de acumulare Tarnița.
Ambarcațiunea a fost descoperită în posesia unui bărbat de 30 de ani, din comuna Mărișel, care nu a putut prezenta documente specifice de proveniență. Totodată, în contextul verificărilor, polițiștii au constatat că a fost schimbată culoarea originală a ambarcațiunii.
În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care a fost comisă fapta”, informează IPJ Cluj.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Jungla urbană a Clujului. Vegetația invadează TROTUARELE. Ce măsuri a luat Primăria

Acum câteva luni, Cluj24 trăgea un semnal de alarmă în ceea ce privește faptul că există porțiuni de trotuare, din ce în ce mai multe, invadate de vegetație, pietonii fiind astfel obligați să circule pe carosabil, expunându-se accidentelor. Cine trebuie să se ocupe de această problemă? RADP sau proprietarii terenurilor lăsate în paragină ori care nu-și toaletează copacii de pe proprietate?
Citește și: Atunci când NATURA își cere drepturile. Un trotuar din Cluj, INVADAT de vegetație. Pietonii în PERICOL
Cluj24 s-a adresat Primăriei Cluj și a primit următorul răspuns:
„Ca urmare a solicitării dvs. vă comunicăm următoarele:
În conformitate cu prevederile H.C.L. nr. 191/2009, privind buna gospodărire a municipiului
Cluj-Napoca, Art. 5, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1000 lei
„neefectuarea lucrărilor de curățenie și întreținere a terenurilor, spațiilor verzi, căilor de acces,
parcărilor, zonelor din preajma garajelor din imediata apropiere a imobilelor pe care le dețin sau își desfășoară activitatea, astfel încât acestea să fie în permanență curate, cu un aspect corespunzător și îngrijit” și Art. 7, pct.23, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1000 lei ,,neluarea măsurilor de menținere în perfectă stare de curățenie a terenurilor pe care le dețin sau le utilizează sub orice formă.”
Precizăm că în perioada 01.01.2022 – 25.09.2023 polițiștii locali din cadrul Serviciului
Control protecția mediului au întocmit 765 de înștiințări (somații) cu termene de conformare pentru
neîntreținerea terenurilor în stare corespunzătoare prin luarea măsurilor de cosire și toaletare a
vegetației, iar pentru neconformare la măsurile dispuse, au aplicat un număr de 193 de procese-
verbale de constatare a contravenției, în valoare totală de 91.050 lei”, a transmis Primăria Cluj.
Având în vedere că pe anumite străzi situația nu s-a schimbat de ani de zile, întrebarea este dacă nu cumva amenzile sunt prea mici, având în vedere că nu generează nicio reacție din partea unor proprietari?