Connect with us

ACTUALITATE

A venit vara, vine și DISTRACȚIA. Top 11 EVENIMENTE clujene de neratat în IUNIE

Publicat


hands g3e23a611c 640

Acum că a venit, oficial, vara, ai mai multe ocazii să te distrezi. Ți-am pregătit o listă cu 11 modalități interesante în care îți poți petrece timpul liber luna aceasta în Cluj-Napoca, de la concerte și filme, la activități sportive și alte surprize.

Festivalul Filmului Francez la Cluj-Napoca @ Cinema Victoria, 2 iunie 15:00 – 5 iunie 23:45

Clujul și alte 10 oraşe din ţară – București, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureș – așteaptă cinefilii la întâlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.

„Nos yeux grand ouverts” („Ochii noştri larg deschişi”), tema aleasă pentru ediţia din acest an, invită la întoarcerea către esenţa artei cinematografice: privitul.

„Ne deschide, de asemenea, un evantai larg al viziunii asupra lumii din perspectiva regizorilor şi a regizoarelor filmelor selectate. Și nu în ultimul rând, ne încurajează să privim cu mai multă empatie destinul fiecărui popor, mai ales în contextul actual, şi să ne reamintim că suntem parte a unei familii europene unite”, se arată în descrierea evenimentului.

Cele patru secțiuni ale festivalului reflectă firul conductor al acestei ediții.

Competiția Tinerelor Talente – Lungmetraj pune în lumină vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci remarcabile lungmetraje de debut care vor concura pentru Premiul Publicului.

Competiția Tinerelor Talente – Scurtmetraj propune cinci producții cu un parcurs festivalier deosebit.

Panorama filmelor anului, secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, va prezenta în premieră națională titluri inedite precum comedia absurdă Viens je t’emmène/ Eroul nimănui de Alain Guiraudie, povestea unui bărbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se îndrăgostește de o lucrătoare sexuală. Filmul, prezentat în permieră la Festivalul de la Berlin, deschide oficial anul acesta Festivalul Filmului Francez la Cluj.

Regard vers l’Europe (Privire către Europa) este o nouă secțiune creată în contextul Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, care celebrează cooperarea cinematografică în Europa şi rolul determinant al Franţei în acest context, propunând coproducții franco-europeane marcante. În cadrul acestei secțiuni, invitat special la Cluj este regizorul român Cristian Mungiu care va prezenta cel mai recent film al său R.M.N., inclus in competitia Festivalului de la Cannes anul acesta si filmat în principal la Rimetea (jud. Alba).

Mai multe detalii:

▪ Tarife la Cinema Victoria: 20 lei preț întreg, 17 lei preț redus

▪ Tarif unic pentru proiecțiile în aer liber din curtea Institutului Francez : 17 lei

▪ Bilete disponibile pe: https://cinemavictoria.ro/

▪ Program disponibil aici: https://festivalff.ro/

May be a close-up of 1 person and text

Cluj Never Sleeps 8.0 – Midnight Snack @ Piața Unirii, 3 iunie 21:30 – 4 iunie 23:00

Celebrul Midnight Snack, masa din inima orașului la care se împart zâmbete, se cunosc oameni noi și se gustă din diverse preparate, are loc și anul acesta într-un cadru cu totul special, o atmosferă de vară, muzică bună și delicii culinare.

Asociația PLAI, care a conceput proiectul, te așteaptă la eveniment.

„Nu uita să aduci cu tine mâncarea preferată!”, precizează organizatorii.

May be an image of text

TEDxCluj 2022 – Choices @ BT Arena, 4 iunie, 9:00-18:00

Dacă ai nevoie de inspirație, îndrumare, sau pur și simplu îți plac discursurile TED, hai la BT Arena sâmbătă pentru a lua parte la un eveniment de excepție, având ca temă principală alegerile în viață.

„În <<labirintul de decizii>> al vieții, alegerile ne ajută să ne găsim propria cale.

Pentru a reuși acest lucru, alegem să facem câțiva pași într-o anumită direcție. Școală, facultate, job. Apoi, alegem să ne întindem mâna către anumiți oameni pe care îi întâlnim pe drum. Prieteni, colegi, cunoștințe.

Alegem să înclinăm urechea spre poveștile, trăirile sau părerile lor. Uneori, rezonăm cu ele. Alteori, nu. Dar oricum ar fi, alegerile pe care le luăm ne oferă o nouă perspectivă din care să putem privi realitatea.

Pentru că, într-un final, a alege înseamnă libertate”, se arată în descrierea evenimentului.

Achiziționează biletele de aici.

May be an image of text that says "TEDX Cluj x=independently organized TED event CHOICES 4 JUNE 2022| BT Arena www.tedxcluj.com Offline & Online 中"

Concert Caritabil de Boluri Tibetane @ Turnul Croitorilor (Strada Baba Novac 2), 4 iunie, 16:00-17:00

Dacă vrei să susții realizarea proiectului „Stupa & Retreat Center in Tranisu, Munții Apuseni”, desfășurat de Centrul Budist White Mahakala, participă la un concert caritabil inedit de boluri tibetane.

Rezervă-ți locul cu un click aici sau la numărul de telefon 0751 498 942.

Câteva cuvinte despre faciltatorul Bogdan Bufnea:

În urmă cu 4 ani (după ce a petrecut 3 luni în Nepal și 4 luni în India), zilele care și le amintește cu drag, erau cele petrecute în magazinele cu boluri unde își petrecea ziua ascultându-le. Așa a făcut cunoștință cu lumea bolurilor noi și vechi, sonorități, dar și cu făuritori și terapeuți.

Întâlnirea cu Tibor Balla avea să îi deschidă noi posibilități de lucru cu bolurile și vibrația în scop terapeutic și de lucru interior, iar studierea Nada Yoga (yoga sunetului) și a mantrelor cu Andre Riehl i-au adus mai multă înțelegere a drumului parcurs spre liniște și diferitele profunzimi ale lui.

Efectele benefice ale bolurilor tibetane sunt următoarele: combat stresul și anxietatea, reglează tensiunea arterială, instaurează starea de bine, facilitează starea meditativă.

May be an image of outdoors, monument and text that says "Concert caritabil boluri tibetane pentru construirea primei Stupa din Transilvania cu Bogdan Bufnea 4 iunie, 16:00 17:00 Turnul Croitorilor Evenimen caresusține proiectul Stupa&Retreat Center, Tranişu, Munții Apuseni"

Noaptea Privighetorilor @ Parcul Etnografic „Romulus Vuia“, 4 iunie, 17:00-20:00

Dacă vrei să povestești despre păsări și natură în natură, acest eveniment ți se potrivește mănușă. Societatea Ornitologică Română organizează, cu sprijinul Lidl România, a noua ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor.

„Chiar dacă nu va fi luna mai, ci iunie, ne vom întâlni din nou pentru clasicul nostru duet păsări – artiști. Iar anul acesta, în sfârșit, ne vom revedea în natură, acolo unde este locul celui mai iubit eveniment al nostru.

Vom începe cu tururi ghidate de la ora 17.00. Grupele se vor forma și vor pleca de la intrarea în muzeu, ultimele la ora 18.40. Semnele directoare și voluntarii vor ajuta la bunul mers al organizării acestei etape. Ghidajul va fi atât în limba română, cât și în limba maghiară.

Și, la fel ca la ultima ediție din Parc, pentru a-i ține ocupați pe cei mici care participă la primele tururi, am pregătit pentru ei ateliere și surprize. De asemenea, vă încurajăm să aduceți cele necesare pentru a petrece o frumoasă după-amiază în familie, la picnic, în așteptarea celui mai frumos moment al zilei: concertul artiștilor, acompaniați în fundal de cântecul păsărilor.

Concertul de muzică clasică va începe, ca de obicei, de la orele 19.00. Ne vom delecta cu lucrări de Beethoven, Vaughan Williams, Haydn, Enescu, interpretate de Bogdan Bohuș (pian), Teodora Buia (vioară), Fodor Lilla Dorottya (violă), Diana Stir (violoncel), Sonia Cristina Vulturar (vioară)”, precizează organizatorii.

Se achită taxă de intrare în Parcul Etnografic, vezi aici. În cazul în care plouă, evenimentul se reprogramează.

May be an image of text that says "SOR UNE noapTea PRIVIGHETORILOR PARCUL ETNOGRAFIC „ROMULUS VUIA" ORA 17.00 EVENIMENT GRATUIT PLĂTITĂ ETNOGRAFIC CONSILIUL UDETEAN CLUJ MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI"

Concert Vița de Vie – Muzica nu moare niciodată @ Cinematograful „Florin Piersic”, 7 iunie, 19:00

Vița de Vie va concerta clujenii în cadrul unui spectacol acustic.

„Proiectul <<Acustic>> este copilul meu de suflet. Chitara acustică a fost primul instrument pe care am pus mâna, iar reîntoarcerea la ea mă transpune de fiecare dată în perioada liceului, în camera părinților mei, un puști cu o chitară în brațe și o mie de vise în spate.

Sunt unul din norocoșii care are șansa să își vadă visele cu ochii, asta se întampla în fiecare seară, la fiecare concert Vița de Vie!”, a spus Adrian Despot, solistul formației.

Biletele se pot achiziționa de aici.

May be an image of 6 people and text that says "na viadete ACUSTIC NICIODATĂ MOARE NU IUNIE cluj, Cluj, Florin ora 1900 ROCK Rocks! EMETIX HANGOVER S"

„Dezbracă-te, vreau să-ţi vorbesc!” @ Casa de Cultură a Studenților, 10 iunie, 19:00-20:40

Hai la Casa de Cultură a studenților pentru a viziona un produs cinematografic de excepție.

„Robert plănuiește să petreacă acasă un weekend romantic cu amanta sa, Suzanne, profitând de plecarea soției sale, Jacqueline. Drept alibi, îl invită pe prietenul său cel mai bun, Bernard.

Auzind că amantul ei vine în vizită, Jacqueline decide să rămână acasă, punând în pericol planurile lui Robert. Sosirea unei bucătărese angajate pentru weekend îi dă lui Robert ocazia de a jongla cu situația neprevăzută, și dă naștere unor încurcături de proporții.

Suzanne este luată drept bucătăreasă, bucătăreasa este luată drept iubita lui Bernard, iar Jacqueline și Robert își ascund idilile unul de celălalt. Atenție! Nu încercați acest joc acasă”, se arată în descrierea filmului.

Achiziționează-ți biletul de aici.

May be an image of text that says "DEZBRACÁ-TE VREAU SA-TI VORBESC! ANDREAS PETRESCU MARIA BUZA LUCIAN GHIMISI MARIUS GILEA ANCA DINICU TANIA POPA ALEXANDRA MARCELO VELNICIUC IRINA COBZARIU NOAPTES"

Inițiere gratis în sport @ Parcul Central Cluj-Napoca, 10 iunie 10:00 – 12 iunie 19:00

Chiar dacă nu ai experiență sau antrenament fizic, zona de inițiere din Sports Festival este pregătită pentru tine.

„Te așteptăm să încerci gratuit peste 20 de sporturi, fiecare sub supravegherea atentă a unor profesioniști din domeniu. La intrarea în zona de inițiere vei primi un PasSport (pașaport al sporturilor), iar la fiecare sport pe care îl încerci vei primi o <<Viză de sport>>.

Completează-ți tot Pașaportul Sportiv și vei avea parte de surprize speciale din partea sponsorilor noștri!”, spun gazdele evenimentului.

Acestea au listat cele 20 de sporturi disponibile și profesioniștii cu care vei avea oportunitatea să le încerci:

 1. AIKIDO – Fundația Română de Aikido Aikikai
 2. CURLING – Federația Română de Curling
 3. CAIAC – Caiac Smile
 4. CROSS TRAINING – The Box Barbell Club și TGym
 5. DARTS – Federația Română de Darts
 6. ESCALADA – Outdoor4U powered by Metropolitan Life
 7. FOTBAL – CS U Evolution
 8. GIMNASTICĂ – Adria Gym
 9. HANDBAL – Asociația Club Sportiv Young Titans
 10. KARATE KYOKUSHIN – Dynamic Gym Karate Kyokushin
 11. KARATE WUKF – Federația Română de Karate WUKF
 12. MOUNTAIN BIKE – Skills
 13. RUGBY – Rugby Cluj Junior
 14. ROUNDNET – Roundnet.ro
 15. SKI – Euroski și Free Motion România
 16. SCRIMĂ – ACS Atlas Invictus
 17. TEQBALL – Federația Română de Teqball
 18. TENIS DE MASĂ – Palatul Copiilor Cluj
 19. VOLEI – Academia de Volei Pârv11
 20. YOGA & PILATES – Studio FLOW & Fit Mom

Descarcă și semnează acordul de participare. Pentru cei sub 18 ani acesta trebuie semnat de un părinte/tutore. Linkul se găsește aici.

May be an image of ball and text that says "învată u SPORT 9-12 IUNIE, CLUJ ARENA n"

TIFF 2022 – Gala deschiderii @ Piața Unirii, 17 iunie, 20:45

Vino la Gala de deschidere a celui mai mare festival de film din România: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), achiziționând biletul de aici.

„Call Jane” (Rețeaua Jane), film lansat anul acesta, va deschide oficial festivalul, în premieră în România.

„Este povestea unor femei care au schimbat lumea, inspirată de realitățile Americii de la finalul anilor ’60. Cu Elizabeth Banks”, spun organizatorii.

Este totodată debutul în regie al unei scenariste nominalizate la Oscar, Phyllis Nagy.

Mai multe despre film: Joy este o femeie care duce o viață liniștită alături de soțul și fiica ei într-o suburbie americană. Totul până când o sarcină nedorită riscă să îi pună în pericol sănătatea.

Este anul 1968, iar în Chicago avorturile sunt încă ilegale. Căutând o soluție, află de o organizaţie clandestină formată exclusiv din femei, care îi va schimba viața pentru totdeauna: The Janes.

May be an image of 1 person and text that says "比 TIFF.21 GALA DE DESCHIDERE MANC RETEAUA JANE CHUH UHIVE HAUN URIVL Vineri, 17 iunie 20:45 Piața Unirii Open Air"

Premieră națională la TIFF: „Metronom” @ Piața Unirii, 23 iunie, 21:45-23:30

Metronom va fi prezentat în premieră națională la TIFF, imediat după Festivalul de la Cannes, unde a fost selecționat în secțiunea Un Certain Regard.

Debutul regizorului Alex Belc evocă România anilor ’70 și mecanismele de represiune ale Securității printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare.

Citește și Alexandru Belc a primit premiul de REGIE la Festivalul de la Cannes pentru filmul „Metronom”. Va fi proiectat și la Cluj

Nu rata ocazia, cumpără-ți biletul de aici.

May be an image of 2 people, monument, outdoors and text that says "せ TIFF. 21 Film Festival Cluj-Napoca 17-26 Transilvania International 2022"

Concert Eliades Ochoa | Star of Buena Vista Social Club | TIFF 2022 @ Iulius Parc Cluj-Napoca, 24 iunie, 20:00-21:40

În iunie, muzica extraordinară a Cubei ajunge la Cluj, într-un concert rar.

Legendarul chitarist Eliades Ochoa, fondatorul grupului Buena Vista Social Club, totodată un simbol al muzicii latino-americane, va cânta alături de trupa sa, Grupo Patria, la Iulius Parc, în cadrul unui eveniment special al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediția 21.

Biletele se pot cumpăra de aici.

Artistul va fi prezent și la proiecția specială a documentarului nominalizat la Oscar: Buena Vista Social Club, regizat de Wim Wenders, la TIFF 2022.

Mai multe despre muzician

Muzica lui Ochoa este strâns legată de istoria intensă a Cubei. The Guardian a scris despre el că este „unul dintre cei mai buni chitariști ai generației sale”, nu e de mirare că a câștigat numeroase premii Latin Grammy.

Concertele sale sunt considerate sărbători ale muzicii și pasiunii latino-americane, pline de melancolie, dar și de bucurie și de dans. Stilul său unic de a cânta la chitară și din voce l-au făcut un superstar al muzicii tradiționale cubaneze.

May be an image of 1 person and textDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Interes maxim pentru Planul SIMION! Liderul AUR semnează contractul și la Cluj-Napoca

Publicat

simion

Planul pe care George Simion l-a anunțat pentru alegerile prezidențiale a stârnit controverse uriașe în spațiul public, în mod special propunerile privind locuințele la prețuri accesibile și refinanțarea creditelor imobiliare existente, cu implicarea statului. Însă, pe lângă controverse, Planul SIMION a generat și un interes major din partea românilor.

Sute de persoane la semnare

Simion

Luni seara sute de persoane s-au prezentat la sediul de campanie al lui George Simion situat la Magazinul București pentru a se înscrie în program. Aceștia au fost interesați de Planul SIMION și să semneze contractele de înscriere.

„Generația mea nu își mai permite o locuință, trebuie să se adreseze la bănci, să își facă rate cei care sunt eligibili, 33% din populația României este sub pragul sărăciei, nu sunt eligibili la bănci.

Lucrul acesta (n.r. Planul SIMION) este fezabil atâta timp cât statul se implică, asigurând terenurile și asigurând utilitățile și infrastructura.

Firmele de utilități să tragă cele necesare, de la apă și curent, și infrastructura care ține de primării – drumuri de acces și așa mai departe – ajungem la un preț pe metru pătrat desfășurat de 500 de euro metru pătrat până la 600 de euro metru pătrat. Îi invit și pe cei care cred că acest program nu este fezabil să vorbească cu constructorii”, a declarat George Simion.

Materiale de construcții

Acesta a precizat că, prin PLANUL SIMION, își dorește să investească „în piața forței de muncă locală, vrem să investim în materiale de construcții din care marea majoritate sunt cumpărate de aici, din România.

De fapt, cel mai mare avantaj al acestui program de construcții de locuințe este faptul că banii rămân în țară și repornim economia românească”.

E nevoie de Parlament și Guvern

Pentru implementarea măsurilor din PLANUL SIMION, liderul AUR a subliniat că are nevoie de Parlament și Guvern. „Cerem românilor pentru realizarea acestui plan un vot la alegerile parlamentare și prezidențiale”.Începând de astăzi, românii care vor să se înscrie în Planul SIMION pot semna contractele la Magazinul București din Bld. Ion C. Brătianu, Nr. 36 în intervalul 09:00 – 21:00.
În zilele următoare, George Simion va fi prezent la semnarea de contracte în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța.

 

Citește mai departe

POLITICA

Gianina Șerban (AUR): „Guvernările PSD-PNL au distrus sistemele de irigații și nu au pus nimic în loc!”

Publicat

Gianina Șerban

România se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din istoria recentă, fiind cea mai afectată țară din Uniunea Europeană. Din cauza secetei extreme, UE riscă să piardă 800.000 de tone de porumb, jumătate din această cantitate fiind din România, susține Gianina Șerban de la AUR.

”Mai mult, recoltele fermierilor noștri sunt topite sub arșița ultimelor săptămâni. Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt grav afectate, cu aproape 2 milioane de hectare compromise.

Culturile de toamnă, precum grâul și rapița, nu au scăpat nici ele de efectele secetei, aproximativ 100.000 de hectare fiind afectate de lipsa precipitațiilor. În acest context, prețurile alimentelor, în special al uleiului de floarea-soarelui, ar putea crește semnificativ în acest an.

În acest context dramatic, Guvernul PSD-PNL demonstrează o nepăsare cruntă față de situația fermierilor români, care se luptă cu pierderi uriașe și dificultăți economice grave.

Pierderile cauzate exclusiv de seceta din acest an se ridică la 1,8 miliarde de euro. La acestea se adaugă și costurile necesare pentru finanțarea culturilor, care totalizează și ele aproximativ 1 miliard de euro, bani pe care fermierii nu îi vor mai recupera.

Stare de urgență

Situația agriculturii românești este cunoscută de ani buni, dar nu s-a întâmplat nimic. Fermierii români stau la mila ploii din cauză că, după 1989, toate guvernările care s-au perindat au distrus sistemul de irigații în loc să îl dezvolte. Fermierii și-au pierdut speranța că autoritățile din domeniul irigațiilor le vor salva culturile, fiind dependenți de prognozele meteorologice pentru a obține apa necesară.

Nepăsarea guvernului PSD-PNL față de fermierii români în contextul secetei devastatoare este inacceptabilă. După ce au făcut tot posibilul pentru a scoate din PNNR sumele alocate pentru investiții în sistemul național de irigații, acum aceștia pasează vina dintr-o parte în alta, în timp ce întreaga țară se confruntă cu o secetă cumplită.

Dacă nu au soluții, atunci să fie declarată starea de urgență în agricultură și să pună la dispoziție fondurile necesare pentru a acoperi pierderile fermierilor”, a spsu Șerban.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBBMed, programe pentru competențe în psiho-oncologie. Coordonatori sunt medicul Patriciu Achimaș Cadariu și prof. Daniel David

Publicat

De

UBBMed

UBBMed oferă din această toamnă programe post-universitare pentru competențe în psiho-oncologie.

Astfel, Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului – co-creat de Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca (IOCN) și UBB School of Health-UBBMEd – organizează module de formare de competențe pentru specialiștii în sănătate implicați în oncologie.

UBBMed, programe pentru competențe în psiho-oncologie. Coordonatori sunt medicul Patriciu Achimaș Cadariu și prof. Daniel David

Modulele sunt oferite prin programul mai general numit „Psiho-oncologie: Cancerul într-un model bio-psiho-social”.

Acest demers se înscrie în angajamentul Centrului pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului pentru servicii de sănătate integrative, personalizate și bazate pe dovezi în domeniul oncologiei, inclusiv fundamentate de analize economice.

Profesor de la School of Medicine at Mount Sinai din New York va fi lector

Primul modul va fi organizat în formula europeană de „open courses” și „microcredentials”, între 1 noiembrie 2024 și 31 ianuarie 2025.

Programul va fi coordonat de prof. univ. dr. Patriciu Achimaș din partea IOCN și de prof. univ. dr. Daniel David din partea UBBMed.

De asemenea, profesorul Guy Montgomery, director al „Center for Behavioral Oncology” de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York este impcat ca lector și prin consultanță în acest proiect.

10 “întâlniri” în regim hibrid. Online pentru cei din alte zone ale țării

Potrivit UBB, programul va acoperi 10 teme (întâlniri), organizate după un curriculum internațional, prezentate în regim hibrid, respectiv fizic pentru cursanții din Cluj-Napoca și online pentru cei din alte zone ale țării.

Temele vor fi prezentate de experți naționali și internaționali în domeniu, astfel încât limba engleză la nivel de comunicare de bază va fi o precondiție a participării.

De anul viitor modului va fi organizat și în formula clasică

Din 1 martie 2025 modulul/programul va fi organiza și în formula clasică de ”curs postuniversitar”, recunoscându-se pentru participanții de la programul anterior micro-credențialele (micro-competențele).

Daniel David

„În perioada contemporană, abordarea corectă a cancerului este doar integrativă, într-un model bio-psiho-social. Fără a transforma medicii în psihologi sau psihologii în medici vom propune o serie de competențe transversale de psiho-oncologie care pot eficientiza munca tuturor specialiștilor în domeniul sănătățiii, în beneficiul final al bolnavului oncologic.

Experiența mea cu specialiștii medici/asistente medicale din domeniul oncologiei arată că există o deschidere extrem de mare pentru a asimila competențe de bază în comunicarea și înțelegerea psihosocială a bolnavului, iar din partea psihologilor că există o deschidere în a-și completa cunoștințele de oncologie pentru a oferi intervenții psihologice cât mai adecvate.

Îi așteptăm pe toți să ne dezvoltăm împreună, în beneficiul tratamentului bolnavilor de cancer”, a transmis rectorul UBB, Daniel David.

Demers în beneficiul pacienților

patriciu

patriciu

Prof. univ. dr. Patricu Achimmaș, adaugă că „Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului și-a asumat de la început nu doar demersuri de cercetare-dezvoltare-inovare și de servicii clinice, ci și de educație avansată, iar acesta este un astfel de demers în beneficiul profesioniștilor în sănătate și al pacienților și în congruență cu viziunea din planul național de cancer”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție. Opt străzi din Florești și una din Tăuți rămân marți 7 ore fără curent electric. Care sunt acestea

Publicat

avarie

Distribuție Energie Elecrică România (DEER) anunță o întrerupere, marți, de 7 ore a alimentării cu energie electrică, pe mai multe străzi din comuna Floresti, dar și din satul Tăuți.

Astfel, din cauza unor lucrări programate, în intervalul 09:00-16:00, se ia curentul pe următoarele străzi:

FLORESTI, Strada BRÂNDUȘELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada CRIZANTEMELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada MAGNOLIEI INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada NARCISELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada PROF. DR. VĂLEAN MARGINEAN INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada RĂZOARE INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada SUB CETATE INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada TĂUȚULUI INTEGRAL
FLORESTI, TĂUȚI, Strada PRINCIPALĂ INTEGRAL

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax