ACTUALITATE
A venit vara, vine și DISTRACȚIA. Top 11 EVENIMENTE clujene de neratat în IUNIE
Acum că a venit, oficial, vara, ai mai multe ocazii să te distrezi. Ți-am pregătit o listă cu 11 modalități interesante în care îți poți petrece timpul liber luna aceasta în Cluj-Napoca, de la concerte și filme, la activități sportive și alte surprize.
Festivalul Filmului Francez la Cluj-Napoca @ Cinema Victoria, 2 iunie 15:00 – 5 iunie 23:45
Clujul și alte 10 oraşe din ţară – București, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureș – așteaptă cinefilii la întâlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
„Nos yeux grand ouverts” („Ochii noştri larg deschişi”), tema aleasă pentru ediţia din acest an, invită la întoarcerea către esenţa artei cinematografice: privitul.
„Ne deschide, de asemenea, un evantai larg al viziunii asupra lumii din perspectiva regizorilor şi a regizoarelor filmelor selectate. Și nu în ultimul rând, ne încurajează să privim cu mai multă empatie destinul fiecărui popor, mai ales în contextul actual, şi să ne reamintim că suntem parte a unei familii europene unite”, se arată în descrierea evenimentului.
Cele patru secțiuni ale festivalului reflectă firul conductor al acestei ediții.
Competiția Tinerelor Talente – Lungmetraj pune în lumină vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci remarcabile lungmetraje de debut care vor concura pentru Premiul Publicului.
Competiția Tinerelor Talente – Scurtmetraj propune cinci producții cu un parcurs festivalier deosebit.
Panorama filmelor anului, secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, va prezenta în premieră națională titluri inedite precum comedia absurdă Viens je t’emmène/ Eroul nimănui de Alain Guiraudie, povestea unui bărbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se îndrăgostește de o lucrătoare sexuală. Filmul, prezentat în permieră la Festivalul de la Berlin, deschide oficial anul acesta Festivalul Filmului Francez la Cluj.
Regard vers l’Europe (Privire către Europa) este o nouă secțiune creată în contextul Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, care celebrează cooperarea cinematografică în Europa şi rolul determinant al Franţei în acest context, propunând coproducții franco-europeane marcante. În cadrul acestei secțiuni, invitat special la Cluj este regizorul român Cristian Mungiu care va prezenta cel mai recent film al său R.M.N., inclus in competitia Festivalului de la Cannes anul acesta si filmat în principal la Rimetea (jud. Alba).
Mai multe detalii:
▪ Tarife la Cinema Victoria: 20 lei preț întreg, 17 lei preț redus
▪ Tarif unic pentru proiecțiile în aer liber din curtea Institutului Francez : 17 lei
▪ Bilete disponibile pe: https://cinemavictoria.ro/
▪ Program disponibil aici: https://festivalff.ro/
Cluj Never Sleeps 8.0 – Midnight Snack @ Piața Unirii, 3 iunie 21:30 – 4 iunie 23:00
Celebrul Midnight Snack, masa din inima orașului la care se împart zâmbete, se cunosc oameni noi și se gustă din diverse preparate, are loc și anul acesta într-un cadru cu totul special, o atmosferă de vară, muzică bună și delicii culinare.
Asociația PLAI, care a conceput proiectul, te așteaptă la eveniment.
„Nu uita să aduci cu tine mâncarea preferată!”, precizează organizatorii.
TEDxCluj 2022 – Choices @ BT Arena, 4 iunie, 9:00-18:00
Dacă ai nevoie de inspirație, îndrumare, sau pur și simplu îți plac discursurile TED, hai la BT Arena sâmbătă pentru a lua parte la un eveniment de excepție, având ca temă principală alegerile în viață.
„În <<labirintul de decizii>> al vieții, alegerile ne ajută să ne găsim propria cale.
Pentru a reuși acest lucru, alegem să facem câțiva pași într-o anumită direcție. Școală, facultate, job. Apoi, alegem să ne întindem mâna către anumiți oameni pe care îi întâlnim pe drum. Prieteni, colegi, cunoștințe.
Alegem să înclinăm urechea spre poveștile, trăirile sau părerile lor. Uneori, rezonăm cu ele. Alteori, nu. Dar oricum ar fi, alegerile pe care le luăm ne oferă o nouă perspectivă din care să putem privi realitatea.
Pentru că, într-un final, a alege înseamnă libertate”, se arată în descrierea evenimentului.
Achiziționează biletele de aici.
Concert Caritabil de Boluri Tibetane @ Turnul Croitorilor (Strada Baba Novac 2), 4 iunie, 16:00-17:00
Dacă vrei să susții realizarea proiectului „Stupa & Retreat Center in Tranisu, Munții Apuseni”, desfășurat de Centrul Budist White Mahakala, participă la un concert caritabil inedit de boluri tibetane.
Rezervă-ți locul cu un click aici sau la numărul de telefon 0751 498 942.
Câteva cuvinte despre faciltatorul Bogdan Bufnea:
În urmă cu 4 ani (după ce a petrecut 3 luni în Nepal și 4 luni în India), zilele care și le amintește cu drag, erau cele petrecute în magazinele cu boluri unde își petrecea ziua ascultându-le. Așa a făcut cunoștință cu lumea bolurilor noi și vechi, sonorități, dar și cu făuritori și terapeuți.
Întâlnirea cu Tibor Balla avea să îi deschidă noi posibilități de lucru cu bolurile și vibrația în scop terapeutic și de lucru interior, iar studierea Nada Yoga (yoga sunetului) și a mantrelor cu Andre Riehl i-au adus mai multă înțelegere a drumului parcurs spre liniște și diferitele profunzimi ale lui.
Efectele benefice ale bolurilor tibetane sunt următoarele: combat stresul și anxietatea, reglează tensiunea arterială, instaurează starea de bine, facilitează starea meditativă.
Noaptea Privighetorilor @ Parcul Etnografic „Romulus Vuia“, 4 iunie, 17:00-20:00
Dacă vrei să povestești despre păsări și natură în natură, acest eveniment ți se potrivește mănușă. Societatea Ornitologică Română organizează, cu sprijinul Lidl România, a noua ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor.
„Chiar dacă nu va fi luna mai, ci iunie, ne vom întâlni din nou pentru clasicul nostru duet păsări – artiști. Iar anul acesta, în sfârșit, ne vom revedea în natură, acolo unde este locul celui mai iubit eveniment al nostru.
Vom începe cu tururi ghidate de la ora 17.00. Grupele se vor forma și vor pleca de la intrarea în muzeu, ultimele la ora 18.40. Semnele directoare și voluntarii vor ajuta la bunul mers al organizării acestei etape. Ghidajul va fi atât în limba română, cât și în limba maghiară.
Și, la fel ca la ultima ediție din Parc, pentru a-i ține ocupați pe cei mici care participă la primele tururi, am pregătit pentru ei ateliere și surprize. De asemenea, vă încurajăm să aduceți cele necesare pentru a petrece o frumoasă după-amiază în familie, la picnic, în așteptarea celui mai frumos moment al zilei: concertul artiștilor, acompaniați în fundal de cântecul păsărilor.
Concertul de muzică clasică va începe, ca de obicei, de la orele 19.00. Ne vom delecta cu lucrări de Beethoven, Vaughan Williams, Haydn, Enescu, interpretate de Bogdan Bohuș (pian), Teodora Buia (vioară), Fodor Lilla Dorottya (violă), Diana Stir (violoncel), Sonia Cristina Vulturar (vioară)”, precizează organizatorii.
Se achită taxă de intrare în Parcul Etnografic, vezi aici. În cazul în care plouă, evenimentul se reprogramează.
Concert Vița de Vie – Muzica nu moare niciodată @ Cinematograful „Florin Piersic”, 7 iunie, 19:00
Vița de Vie va concerta clujenii în cadrul unui spectacol acustic.
„Proiectul <<Acustic>> este copilul meu de suflet. Chitara acustică a fost primul instrument pe care am pus mâna, iar reîntoarcerea la ea mă transpune de fiecare dată în perioada liceului, în camera părinților mei, un puști cu o chitară în brațe și o mie de vise în spate.
Sunt unul din norocoșii care are șansa să își vadă visele cu ochii, asta se întampla în fiecare seară, la fiecare concert Vița de Vie!”, a spus Adrian Despot, solistul formației.
Biletele se pot achiziționa de aici.
„Dezbracă-te, vreau să-ţi vorbesc!” @ Casa de Cultură a Studenților, 10 iunie, 19:00-20:40
Hai la Casa de Cultură a studenților pentru a viziona un produs cinematografic de excepție.
„Robert plănuiește să petreacă acasă un weekend romantic cu amanta sa, Suzanne, profitând de plecarea soției sale, Jacqueline. Drept alibi, îl invită pe prietenul său cel mai bun, Bernard.
Auzind că amantul ei vine în vizită, Jacqueline decide să rămână acasă, punând în pericol planurile lui Robert. Sosirea unei bucătărese angajate pentru weekend îi dă lui Robert ocazia de a jongla cu situația neprevăzută, și dă naștere unor încurcături de proporții.
Suzanne este luată drept bucătăreasă, bucătăreasa este luată drept iubita lui Bernard, iar Jacqueline și Robert își ascund idilile unul de celălalt. Atenție! Nu încercați acest joc acasă”, se arată în descrierea filmului.
Achiziționează-ți biletul de aici.
Inițiere gratis în sport @ Parcul Central Cluj-Napoca, 10 iunie 10:00 – 12 iunie 19:00
Chiar dacă nu ai experiență sau antrenament fizic, zona de inițiere din Sports Festival este pregătită pentru tine.
„Te așteptăm să încerci gratuit peste 20 de sporturi, fiecare sub supravegherea atentă a unor profesioniști din domeniu. La intrarea în zona de inițiere vei primi un PasSport (pașaport al sporturilor), iar la fiecare sport pe care îl încerci vei primi o <<Viză de sport>>.
Completează-ți tot Pașaportul Sportiv și vei avea parte de surprize speciale din partea sponsorilor noștri!”, spun gazdele evenimentului.
Acestea au listat cele 20 de sporturi disponibile și profesioniștii cu care vei avea oportunitatea să le încerci:
- AIKIDO – Fundația Română de Aikido Aikikai
- CURLING – Federația Română de Curling
- CAIAC – Caiac Smile
- CROSS TRAINING – The Box Barbell Club și TGym
- DARTS – Federația Română de Darts
- ESCALADA – Outdoor4U powered by Metropolitan Life
- FOTBAL – CS U Evolution
- GIMNASTICĂ – Adria Gym
- HANDBAL – Asociația Club Sportiv Young Titans
- KARATE KYOKUSHIN – Dynamic Gym Karate Kyokushin
- KARATE WUKF – Federația Română de Karate WUKF
- MOUNTAIN BIKE – Skills
- RUGBY – Rugby Cluj Junior
- ROUNDNET – Roundnet.ro
- SKI – Euroski și Free Motion România
- SCRIMĂ – ACS Atlas Invictus
- TEQBALL – Federația Română de Teqball
- TENIS DE MASĂ – Palatul Copiilor Cluj
- VOLEI – Academia de Volei Pârv11
- YOGA & PILATES – Studio FLOW & Fit Mom
Descarcă și semnează acordul de participare. Pentru cei sub 18 ani acesta trebuie semnat de un părinte/tutore. Linkul se găsește aici.
TIFF 2022 – Gala deschiderii @ Piața Unirii, 17 iunie, 20:45
Vino la Gala de deschidere a celui mai mare festival de film din România: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), achiziționând biletul de aici.
„Call Jane” (Rețeaua Jane), film lansat anul acesta, va deschide oficial festivalul, în premieră în România.
„Este povestea unor femei care au schimbat lumea, inspirată de realitățile Americii de la finalul anilor ’60. Cu Elizabeth Banks”, spun organizatorii.
Este totodată debutul în regie al unei scenariste nominalizate la Oscar, Phyllis Nagy.
Mai multe despre film: Joy este o femeie care duce o viață liniștită alături de soțul și fiica ei într-o suburbie americană. Totul până când o sarcină nedorită riscă să îi pună în pericol sănătatea.
Este anul 1968, iar în Chicago avorturile sunt încă ilegale. Căutând o soluție, află de o organizaţie clandestină formată exclusiv din femei, care îi va schimba viața pentru totdeauna: The Janes.
Premieră națională la TIFF: „Metronom” @ Piața Unirii, 23 iunie, 21:45-23:30
Metronom va fi prezentat în premieră națională la TIFF, imediat după Festivalul de la Cannes, unde a fost selecționat în secțiunea Un Certain Regard.
Debutul regizorului Alex Belc evocă România anilor ’70 și mecanismele de represiune ale Securității printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare.
Nu rata ocazia, cumpără-ți biletul de aici.
Concert Eliades Ochoa | Star of Buena Vista Social Club | TIFF 2022 @ Iulius Parc Cluj-Napoca, 24 iunie, 20:00-21:40
În iunie, muzica extraordinară a Cubei ajunge la Cluj, într-un concert rar.
Legendarul chitarist Eliades Ochoa, fondatorul grupului Buena Vista Social Club, totodată un simbol al muzicii latino-americane, va cânta alături de trupa sa, Grupo Patria, la Iulius Parc, în cadrul unui eveniment special al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediția 21.
Biletele se pot cumpăra de aici.
Artistul va fi prezent și la proiecția specială a documentarului nominalizat la Oscar: Buena Vista Social Club, regizat de Wim Wenders, la TIFF 2022.
Mai multe despre muzician
Muzica lui Ochoa este strâns legată de istoria intensă a Cubei. The Guardian a scris despre el că este „unul dintre cei mai buni chitariști ai generației sale”, nu e de mirare că a câștigat numeroase premii Latin Grammy.
Concertele sale sunt considerate sărbători ale muzicii și pasiunii latino-americane, pline de melancolie, dar și de bucurie și de dans. Stilul său unic de a cânta la chitară și din voce l-au făcut un superstar al muzicii tradiționale cubaneze.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Liderul Superligii, „U” Cluj, a întâlnit Hermannstadt, sâmbătă, în etapa cu numărul 17. „Șepcile roșii” au împlinit 105 ani de existență în această zi, din păcate jocul și mai ales rezultatul nu au fost de sărbătoare. Sibienii au câștigat cu 2-1, goluri marcate de Ianis Stoica (min.3 – pen. și 62), respectiv Miranyan (min.90+3).
Echipele de start:
Hermannstadt: Căbuz – Bejan, Găman, Ionuț Stoica – Antwi, Murgia, Ivanov, Goncalves – Balaure, Chițu, Ianis Stoica
Rezerve: A. Pop, Muțiu, Căpușă, F. Luca, Kujabi, Neguț, Oroian, R. Popescu, D. Iancu, Biceanu, R. Deaconu, S. Buș
Absenți: Selimovic (suspendat), Markovic (accidentat)
Antrenor: Marius Măldărășanu
Hermannstadt – „U” Cluj, 2-1. Crește PRESIUNEA pe lider după un joc sub așteptări
„U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Lasure – Codrea, Bic – Oaidă, Nistor, Thiam – Blănuță
Rezerve: Gorcea, D. Moldovan, Oancea, Mitrea, O. Popescu, Rață, Silaghi, Botă, Tchassem, Miranyan, Bettaieb
Absenți: Simion, Chipciu (suspendați)
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău
Stadion: Municipal
Arbitru: Coza Ionuţ (Cernica)
A1: Marchidanu Marius Cristian (Brăila)
A2: Vişan Florian Alexandru (Galaţi)
Arbitru VAR: Kovacs Szabolcs (Carei)
Arbitru AVAR: Omuţ Marius (Satu Mare)
Meciul a început la la 1-0, pentru că în min.3 Ianis Stoica înscrie din penalty, dictat după un fault în careu a lui Codrea.
Clujenii acuză șocul și timp de 30 de minute nu au nicio ocazie la poarta lui Căbuz. Adevărat e că și sibienii s-au mulțumit doar să se apere.
Ocaziile apar la poarta lui Hermannstadt în min.33, la șutul din unghi a lui Blănuță, apoi în min.39 la șutul de la 28m a lui Thiam și în minutele de prelungire când, pe rând, Oaidă și același Blănuță, nu reușesc să introducă mingea în poartă.
În repriza a doua, clujenii au avut posesia dar n-au știut s-o folosească. Sibienii au fost mai periculoși pe contraatac și ca dovadă, Ianis Stoica duce scorul la 2-0, în min.62.
„U” nu se descurcă deloc, jocul echipei n-a mers, Blănuță fiind tata ratangiilor. Nici Thiam nu s-a descurcat prea bine. Buș ratează, la rândul lui, o mare ocazie, în min.74, singur cu portarul.
Miranyan reușește să reducă din handicap în min.90+3, însă era prea târziu.
Acest rezultat crește presiunea pe lider, care a fost ca un SMURD pentru sibieni în această seară, resuscitându-i după un șir lung de eșecuri.
Notele Cluj24:
Gertmonas 8, – Boboc 5, Masoero 5, I. Cristea 5, Lasure 5 – Codrea 4, Bic 5 – Oaidă 5, Nistor 6, Thiam 6 – Blănuță 5,
Oancea 5, O. Popescu 5, Rață 5, Miranyan 7
Pompierii din cadrul Detașamentelor Dej, respectiv 1 Cluj-Napoca, intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care a distrus o casă situată în localitatea Pălatca.
Incendiul s-a manifestat generalizat atât la acoperișul casei, cât și la interior, pe o suprafață de aproximativ 75 de metri pătrați.
Casă distrusă într-un incendiu la Pălatca. Un bărbat de 70 de ani a suferit arsuri
Până la sosirea forțelor ISU Cluj, un bărbat care încerca să stingă incendiul a fost evacuat din interiorul casei de către un vecin.
Acesta are aproximativ 70 de ani și a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare și a feței, primind îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD.
Ulterior, bărbatul evacuat din casă a fost transportat la spital.
Incendiul este lichidat, iar pompierii înlătură efectele negative ale acestuia. La fața locului acționează echipajele de la Punctul de Lucru Mociu, respectiv Punctul de Lucru Jucu, cu două autospeciale cu apă și spumă.
Foto și video: ISU Cluj
EVENIMENT
14 sportivi de la Destiny Cheer Florești, selectați să reprezinte România la Campionatul European de Cheerleading din Slovenia
Un număr de 14 sportivi din echipa Destiny Cheer din comuna clujeană Florești au fost selectați să reprezinte România la Campionatul European de Cheerleading din Slovenia care va avea loc anul viitor în luna iunie.
”Cheerleadingul este un sport nou în România, ce a prins rădăcini puternice în ultimii ani. Acesta se caracterizează prin executarea de elemente acrobatice ce presupun ridicări de piramide sau lansări în aer de peste 3 metri înălțime.
Cheerleadingul este adesea confundat cu sportul majorete. Cele două sporturi sunt total distincte, diferența fiind vizibil clară: majoretele au momente de dans cu pompon, baton etc., iar cheerleadingul se caracterizează prin elementele sale spectaculoase, piramide și acrobații.
În prezent, în România, există 8 structuri de cheerleading. Una dintre aceste structuri este echipa Destiny Cheer, din Florești, județul Cluj”, a explicat pentru Cluj24 antrenoarea Daria Rotunjanu, cea care antrenează echipa alături de Teodora Lujerdean.
Vechime de 12 ani
Potrivit acesteia, Destiny Cheer este o echipă de cheerleading cu vechime de peste 12 ani, ce are în prezent în jur de 70 de sportivi de performanță.
Începând din anul 2021, s-a implementat alcătuirea loturilor naționale de cheerleading care reprezintă România la concursurile internaționale, iar în fiecare an, Destiny Cheer a avut sportivi selectați să facă parte din loturile României.
”În sezonul competițional trecut, echipele de cheerleading ale României s-au clasat pe podium la nivel european, obținând locurile I la categoria de vârsta Juniori și III la categoria de vârstă youth.
Anul acesta, 14 sportivi din echipa Destiny Cheer au fost selectați să reprezinte România la Campionatul European de Cheerleading din Slovenia, din iunie 2025”, a mai spus Rotunjanu.
Antrenamente săptămânale
Aceasta a precizat că sportivii clujeni urmează un program intens de pregătire săptămânal, atât pe partea individuală, cât și alături de restul echipei, la antrenamentele săptămânale.
De asemenea, pe perioadele vacanței școlare, sportivii selectați în lotul național susțin cantonamente de pregătire, reușind totodată să aibă rezultate excelente și la școală.
”Momentan, încă se fac demersuri în ceea ce privește recunoașterea cheerleadingului la nivel național, ca sport de sine stătător.
În ciuda eforturilor depuse și a rezultatelor obținute, sportivii nu beneficiază de bursă de excelență, toate deplasările fiind sponsorizate din bugetul părinților”, a explicat Daria Rotunjanu.
EVENIMENT
Florin Piersic, mesaj emoționant la aflarea veștii morții lui Gabriel Cotabiță: „Vei continua să trăiești în inima mea”
Actorul clujean Florin Piersic a transmis un mesaj emoționant la trecerea în neființă a prietenului său, cântărețul Gabi Cotabiță.
Gabriel Cotabiță a murit sâmbătă la Spitalul Universitar din București. Avea 69 de ani.
Florin Piersic, mesaj emoționant la aflarea veștii morții lui Gabriel Cotabiță: „Vei continua să trăiești în inima mea”
“Nu e adevarat! Nu se poate!”, a scris îndrăgitul actor clujean pe pagina sa de Facebook, la aflarea veștii.
“Greu an a fost și încă mai este și iată că în acestă lună tristă de noiembrie întunecat, pe tine dragul meu prieten Gabi Cotabiță, te-au chemat îngerii”, a scris Florin Piersic, care a avut și el probleme de sănătate.
“N-ai fost doar un simplu trecator”
Florin Piersic a continuat mesajul și a scris și despre amintirile care îl leagă de Gabriel Cotabiță
“Multe am trăit în viață, dar una din amintirile care nu mi s-au șters niciodată, este călătoria noastră împreună la un spectacol la Hunedoara, când în mașina mi-ai pus să ascult pentru prima dată minunata ta piesă “Sunt doar un simplu trecator”.
Atât de tare m-au mișcat piesa și interpretarea ta, încat aceasta m-a însoțit în multe din emisiunile de televiziune, sau spectacole pe care le-am facut, pe unele dintre ele chiar împreuna. Tu, dragul meu, cu singuranță n-ai fost ‘doar un simplu trecator’. Cu muzica ta, ai adus multă bucurie celor care veneau să te asculte!
Pentru că se spune că artiștii nu mor niciodată, ci continuă să traiască prin arta lor în sufletul celor care i-au admirat și tu minunatul meu Gabi Cotabiță vei continua să traiești în inima mea. Te voi iubi mereu, Omule!”, a fost mesajul lui Florin Persic.
Foto: Filarmonica Botoșani