Connect with us

ACTUALITATE

A venit vara, vine și DISTRACȚIA. Top 11 EVENIMENTE clujene de neratat în IUNIE

Publicat


hands g3e23a611c 640

Acum că a venit, oficial, vara, ai mai multe ocazii să te distrezi. Ți-am pregătit o listă cu 11 modalități interesante în care îți poți petrece timpul liber luna aceasta în Cluj-Napoca, de la concerte și filme, la activități sportive și alte surprize.

Festivalul Filmului Francez la Cluj-Napoca @ Cinema Victoria, 2 iunie 15:00 – 5 iunie 23:45

Clujul și alte 10 oraşe din ţară – București, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureș – așteaptă cinefilii la întâlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.

„Nos yeux grand ouverts” („Ochii noştri larg deschişi”), tema aleasă pentru ediţia din acest an, invită la întoarcerea către esenţa artei cinematografice: privitul.

„Ne deschide, de asemenea, un evantai larg al viziunii asupra lumii din perspectiva regizorilor şi a regizoarelor filmelor selectate. Și nu în ultimul rând, ne încurajează să privim cu mai multă empatie destinul fiecărui popor, mai ales în contextul actual, şi să ne reamintim că suntem parte a unei familii europene unite”, se arată în descrierea evenimentului.

Cele patru secțiuni ale festivalului reflectă firul conductor al acestei ediții.

Competiția Tinerelor Talente – Lungmetraj pune în lumină vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci remarcabile lungmetraje de debut care vor concura pentru Premiul Publicului.

Competiția Tinerelor Talente – Scurtmetraj propune cinci producții cu un parcurs festivalier deosebit.

Panorama filmelor anului, secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, va prezenta în premieră națională titluri inedite precum comedia absurdă Viens je t’emmène/ Eroul nimănui de Alain Guiraudie, povestea unui bărbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se îndrăgostește de o lucrătoare sexuală. Filmul, prezentat în permieră la Festivalul de la Berlin, deschide oficial anul acesta Festivalul Filmului Francez la Cluj.

Regard vers l’Europe (Privire către Europa) este o nouă secțiune creată în contextul Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, care celebrează cooperarea cinematografică în Europa şi rolul determinant al Franţei în acest context, propunând coproducții franco-europeane marcante. În cadrul acestei secțiuni, invitat special la Cluj este regizorul român Cristian Mungiu care va prezenta cel mai recent film al său R.M.N., inclus in competitia Festivalului de la Cannes anul acesta si filmat în principal la Rimetea (jud. Alba).

Mai multe detalii:

▪ Tarife la Cinema Victoria: 20 lei preț întreg, 17 lei preț redus

▪ Tarif unic pentru proiecțiile în aer liber din curtea Institutului Francez : 17 lei

▪ Bilete disponibile pe: https://cinemavictoria.ro/

▪ Program disponibil aici: https://festivalff.ro/

May be a close-up of 1 person and text

Cluj Never Sleeps 8.0 – Midnight Snack @ Piața Unirii, 3 iunie 21:30 – 4 iunie 23:00

Celebrul Midnight Snack, masa din inima orașului la care se împart zâmbete, se cunosc oameni noi și se gustă din diverse preparate, are loc și anul acesta într-un cadru cu totul special, o atmosferă de vară, muzică bună și delicii culinare.

Asociația PLAI, care a conceput proiectul, te așteaptă la eveniment.

„Nu uita să aduci cu tine mâncarea preferată!”, precizează organizatorii.

May be an image of text

TEDxCluj 2022 – Choices @ BT Arena, 4 iunie, 9:00-18:00

Dacă ai nevoie de inspirație, îndrumare, sau pur și simplu îți plac discursurile TED, hai la BT Arena sâmbătă pentru a lua parte la un eveniment de excepție, având ca temă principală alegerile în viață.

„În <<labirintul de decizii>> al vieții, alegerile ne ajută să ne găsim propria cale.

Pentru a reuși acest lucru, alegem să facem câțiva pași într-o anumită direcție. Școală, facultate, job. Apoi, alegem să ne întindem mâna către anumiți oameni pe care îi întâlnim pe drum. Prieteni, colegi, cunoștințe.

Alegem să înclinăm urechea spre poveștile, trăirile sau părerile lor. Uneori, rezonăm cu ele. Alteori, nu. Dar oricum ar fi, alegerile pe care le luăm ne oferă o nouă perspectivă din care să putem privi realitatea.

Pentru că, într-un final, a alege înseamnă libertate”, se arată în descrierea evenimentului.

Achiziționează biletele de aici.

May be an image of text that says "TEDX Cluj x=independently organized TED event CHOICES 4 JUNE 2022| BT Arena www.tedxcluj.com Offline & Online 中"

Concert Caritabil de Boluri Tibetane @ Turnul Croitorilor (Strada Baba Novac 2), 4 iunie, 16:00-17:00

Dacă vrei să susții realizarea proiectului „Stupa & Retreat Center in Tranisu, Munții Apuseni”, desfășurat de Centrul Budist White Mahakala, participă la un concert caritabil inedit de boluri tibetane.

Rezervă-ți locul cu un click aici sau la numărul de telefon 0751 498 942.

Câteva cuvinte despre faciltatorul Bogdan Bufnea:

În urmă cu 4 ani (după ce a petrecut 3 luni în Nepal și 4 luni în India), zilele care și le amintește cu drag, erau cele petrecute în magazinele cu boluri unde își petrecea ziua ascultându-le. Așa a făcut cunoștință cu lumea bolurilor noi și vechi, sonorități, dar și cu făuritori și terapeuți.

Întâlnirea cu Tibor Balla avea să îi deschidă noi posibilități de lucru cu bolurile și vibrația în scop terapeutic și de lucru interior, iar studierea Nada Yoga (yoga sunetului) și a mantrelor cu Andre Riehl i-au adus mai multă înțelegere a drumului parcurs spre liniște și diferitele profunzimi ale lui.

Efectele benefice ale bolurilor tibetane sunt următoarele: combat stresul și anxietatea, reglează tensiunea arterială, instaurează starea de bine, facilitează starea meditativă.

May be an image of outdoors, monument and text that says "Concert caritabil boluri tibetane pentru construirea primei Stupa din Transilvania cu Bogdan Bufnea 4 iunie, 16:00 17:00 Turnul Croitorilor Evenimen caresusține proiectul Stupa&Retreat Center, Tranişu, Munții Apuseni"

Noaptea Privighetorilor @ Parcul Etnografic „Romulus Vuia“, 4 iunie, 17:00-20:00

Dacă vrei să povestești despre păsări și natură în natură, acest eveniment ți se potrivește mănușă. Societatea Ornitologică Română organizează, cu sprijinul Lidl România, a noua ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor.

„Chiar dacă nu va fi luna mai, ci iunie, ne vom întâlni din nou pentru clasicul nostru duet păsări – artiști. Iar anul acesta, în sfârșit, ne vom revedea în natură, acolo unde este locul celui mai iubit eveniment al nostru.

Vom începe cu tururi ghidate de la ora 17.00. Grupele se vor forma și vor pleca de la intrarea în muzeu, ultimele la ora 18.40. Semnele directoare și voluntarii vor ajuta la bunul mers al organizării acestei etape. Ghidajul va fi atât în limba română, cât și în limba maghiară.

Și, la fel ca la ultima ediție din Parc, pentru a-i ține ocupați pe cei mici care participă la primele tururi, am pregătit pentru ei ateliere și surprize. De asemenea, vă încurajăm să aduceți cele necesare pentru a petrece o frumoasă după-amiază în familie, la picnic, în așteptarea celui mai frumos moment al zilei: concertul artiștilor, acompaniați în fundal de cântecul păsărilor.

Concertul de muzică clasică va începe, ca de obicei, de la orele 19.00. Ne vom delecta cu lucrări de Beethoven, Vaughan Williams, Haydn, Enescu, interpretate de Bogdan Bohuș (pian), Teodora Buia (vioară), Fodor Lilla Dorottya (violă), Diana Stir (violoncel), Sonia Cristina Vulturar (vioară)”, precizează organizatorii.

Se achită taxă de intrare în Parcul Etnografic, vezi aici. În cazul în care plouă, evenimentul se reprogramează.

May be an image of text that says "SOR UNE noapTea PRIVIGHETORILOR PARCUL ETNOGRAFIC „ROMULUS VUIA" ORA 17.00 EVENIMENT GRATUIT PLĂTITĂ ETNOGRAFIC CONSILIUL UDETEAN CLUJ MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI"

Concert Vița de Vie – Muzica nu moare niciodată @ Cinematograful „Florin Piersic”, 7 iunie, 19:00

Vița de Vie va concerta clujenii în cadrul unui spectacol acustic.

„Proiectul <<Acustic>> este copilul meu de suflet. Chitara acustică a fost primul instrument pe care am pus mâna, iar reîntoarcerea la ea mă transpune de fiecare dată în perioada liceului, în camera părinților mei, un puști cu o chitară în brațe și o mie de vise în spate.

Sunt unul din norocoșii care are șansa să își vadă visele cu ochii, asta se întampla în fiecare seară, la fiecare concert Vița de Vie!”, a spus Adrian Despot, solistul formației.

Biletele se pot achiziționa de aici.

May be an image of 6 people and text that says "na viadete ACUSTIC NICIODATĂ MOARE NU IUNIE cluj, Cluj, Florin ora 1900 ROCK Rocks! EMETIX HANGOVER S"

„Dezbracă-te, vreau să-ţi vorbesc!” @ Casa de Cultură a Studenților, 10 iunie, 19:00-20:40

Hai la Casa de Cultură a studenților pentru a viziona un produs cinematografic de excepție.

„Robert plănuiește să petreacă acasă un weekend romantic cu amanta sa, Suzanne, profitând de plecarea soției sale, Jacqueline. Drept alibi, îl invită pe prietenul său cel mai bun, Bernard.

Auzind că amantul ei vine în vizită, Jacqueline decide să rămână acasă, punând în pericol planurile lui Robert. Sosirea unei bucătărese angajate pentru weekend îi dă lui Robert ocazia de a jongla cu situația neprevăzută, și dă naștere unor încurcături de proporții.

Suzanne este luată drept bucătăreasă, bucătăreasa este luată drept iubita lui Bernard, iar Jacqueline și Robert își ascund idilile unul de celălalt. Atenție! Nu încercați acest joc acasă”, se arată în descrierea filmului.

Achiziționează-ți biletul de aici.

May be an image of text that says "DEZBRACÁ-TE VREAU SA-TI VORBESC! ANDREAS PETRESCU MARIA BUZA LUCIAN GHIMISI MARIUS GILEA ANCA DINICU TANIA POPA ALEXANDRA MARCELO VELNICIUC IRINA COBZARIU NOAPTES"

Inițiere gratis în sport @ Parcul Central Cluj-Napoca, 10 iunie 10:00 – 12 iunie 19:00

Chiar dacă nu ai experiență sau antrenament fizic, zona de inițiere din Sports Festival este pregătită pentru tine.

„Te așteptăm să încerci gratuit peste 20 de sporturi, fiecare sub supravegherea atentă a unor profesioniști din domeniu. La intrarea în zona de inițiere vei primi un PasSport (pașaport al sporturilor), iar la fiecare sport pe care îl încerci vei primi o <<Viză de sport>>.

Completează-ți tot Pașaportul Sportiv și vei avea parte de surprize speciale din partea sponsorilor noștri!”, spun gazdele evenimentului.

Acestea au listat cele 20 de sporturi disponibile și profesioniștii cu care vei avea oportunitatea să le încerci:

  1. AIKIDO – Fundația Română de Aikido Aikikai
  2. CURLING – Federația Română de Curling
  3. CAIAC – Caiac Smile
  4. CROSS TRAINING – The Box Barbell Club și TGym
  5. DARTS – Federația Română de Darts
  6. ESCALADA – Outdoor4U powered by Metropolitan Life
  7. FOTBAL – CS U Evolution
  8. GIMNASTICĂ – Adria Gym
  9. HANDBAL – Asociația Club Sportiv Young Titans
  10. KARATE KYOKUSHIN – Dynamic Gym Karate Kyokushin
  11. KARATE WUKF – Federația Română de Karate WUKF
  12. MOUNTAIN BIKE – Skills
  13. RUGBY – Rugby Cluj Junior
  14. ROUNDNET – Roundnet.ro
  15. SKI – Euroski și Free Motion România
  16. SCRIMĂ – ACS Atlas Invictus
  17. TEQBALL – Federația Română de Teqball
  18. TENIS DE MASĂ – Palatul Copiilor Cluj
  19. VOLEI – Academia de Volei Pârv11
  20. YOGA & PILATES – Studio FLOW & Fit Mom

Descarcă și semnează acordul de participare. Pentru cei sub 18 ani acesta trebuie semnat de un părinte/tutore. Linkul se găsește aici.

May be an image of ball and text that says "învată u SPORT 9-12 IUNIE, CLUJ ARENA n"

TIFF 2022 – Gala deschiderii @ Piața Unirii, 17 iunie, 20:45

Vino la Gala de deschidere a celui mai mare festival de film din România: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), achiziționând biletul de aici.

„Call Jane” (Rețeaua Jane), film lansat anul acesta, va deschide oficial festivalul, în premieră în România.

„Este povestea unor femei care au schimbat lumea, inspirată de realitățile Americii de la finalul anilor ’60. Cu Elizabeth Banks”, spun organizatorii.

Este totodată debutul în regie al unei scenariste nominalizate la Oscar, Phyllis Nagy.

Mai multe despre film: Joy este o femeie care duce o viață liniștită alături de soțul și fiica ei într-o suburbie americană. Totul până când o sarcină nedorită riscă să îi pună în pericol sănătatea.

Este anul 1968, iar în Chicago avorturile sunt încă ilegale. Căutând o soluție, află de o organizaţie clandestină formată exclusiv din femei, care îi va schimba viața pentru totdeauna: The Janes.

May be an image of 1 person and text that says "比 TIFF.21 GALA DE DESCHIDERE MANC RETEAUA JANE CHUH UHIVE HAUN URIVL Vineri, 17 iunie 20:45 Piața Unirii Open Air"

Premieră națională la TIFF: „Metronom” @ Piața Unirii, 23 iunie, 21:45-23:30

Metronom va fi prezentat în premieră națională la TIFF, imediat după Festivalul de la Cannes, unde a fost selecționat în secțiunea Un Certain Regard.

Debutul regizorului Alex Belc evocă România anilor ’70 și mecanismele de represiune ale Securității printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare.

Citește și Alexandru Belc a primit premiul de REGIE la Festivalul de la Cannes pentru filmul „Metronom”. Va fi proiectat și la Cluj

Nu rata ocazia, cumpără-ți biletul de aici.

May be an image of 2 people, monument, outdoors and text that says "せ TIFF. 21 Film Festival Cluj-Napoca 17-26 Transilvania International 2022"

Concert Eliades Ochoa | Star of Buena Vista Social Club | TIFF 2022 @ Iulius Parc Cluj-Napoca, 24 iunie, 20:00-21:40

În iunie, muzica extraordinară a Cubei ajunge la Cluj, într-un concert rar.

Legendarul chitarist Eliades Ochoa, fondatorul grupului Buena Vista Social Club, totodată un simbol al muzicii latino-americane, va cânta alături de trupa sa, Grupo Patria, la Iulius Parc, în cadrul unui eveniment special al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediția 21.

Biletele se pot cumpăra de aici.

Artistul va fi prezent și la proiecția specială a documentarului nominalizat la Oscar: Buena Vista Social Club, regizat de Wim Wenders, la TIFF 2022.

Mai multe despre muzician

Muzica lui Ochoa este strâns legată de istoria intensă a Cubei. The Guardian a scris despre el că este „unul dintre cei mai buni chitariști ai generației sale”, nu e de mirare că a câștigat numeroase premii Latin Grammy.

Concertele sale sunt considerate sărbători ale muzicii și pasiunii latino-americane, pline de melancolie, dar și de bucurie și de dans. Stilul său unic de a cânta la chitară și din voce l-au făcut un superstar al muzicii tradiționale cubaneze.

May be an image of 1 person and text



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Anunț pentru elevii clujeni. Inspectoratul Școlar a stabilit vacanța din luna februarie a anului viitor

Publicat

De

Vacanța februarie elevi Cluj

Inspectoratul Școlar Cluj a stabilit săptămâna de vacanță din perioada 9 februarie – 1 martie a anului școlar 2025-2026, numită și vacanța de schi.

Intervalul pentru aceasta vacanță este la latitudinea inspectoratelor școlare din fiecare județ.

Anunț pentru elevii clujeni

Conform Inspectoratului Școlar Cluj, în 2026, elevii vor fi în vacanță între 9 și 15 februarie.

În ceea ce privește programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” pentru anul șvolar viitor, acestea se vor desfășura în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026, în baza deciziilor luate de unitățile de învățământ.

Structura anului școlar 2025-2026

Cursurile anului școlar viitor vor începe în data de 8 septembrie 2025 și se vor încheia în 19 iunie 2026. 
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă cursurile se încheie la data de 5 iunie 2026. Pentru elevii de clasa a VIII-a cursurile se încheie la data de 12 iunie 2026
.

 

 

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. CJ Cluj preia drumul comunal Câțcău-Vad și îl modernizează. Rută nouă între Baia Mare și Cluj-Napoca

Publicat

De

CJ Cluj preia drumul comunal Câțcău-Vad

Veste bună pentru șoferi. Drumul comunal DC 177 Câțcău – Vad, va fi preluat de Consiliul Județean Cluj.

Acesta va fi transformat în drum județean, anunță Radu Rațiu, vicepreședintele CJ Cluj.

CJ Cluj preia drumul comunal Câțcău-Vad și îl modernizează

Drumul care are doi kilometri va fi reabilitat și modernizat, oferind o nouă soluție celor care se deplasează de la Baia Mare spre Cluj-Napoca și, mai mult, alternativă la blocajele care se creează la podul din Dej de pe drumul național.

“Va fi o alternativă rutiera la podul de la Dej, astfel încât ce care vin din partea de nord a țării să poată folosi și podul de la Vad peste Someș”, a spus Radu Rațiu, care a fost pe teren cu primarii din Dej și Câțcău.

Costan Morar, primarul Dejului: Așteptăm de mult ca acest drum să fie reabilitat

Primarul Dejului, Morar Costan spune că este bucuros că drumul va fi modernizat pentru că este important și pentru locuitorii din zonă.

“Mă bucur că s-a decis să se rabiliteze tronsonul de drum care face legătura între Câțcău și Vad, pentru că prin reabilitare se va fluidiza circulația noastră spre municipiul Dej și special pe podul peste Someș.

 

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Compania clujeană BitStone lansează un concurs de inteligență artificială pentru studenți: soluții pentru un oraș mai inteligent

Publicat

Compania de software din Cluj BitStone lansează o inițiativă unică de conectare a inovației tehnologice cu nevoile reale ale orașului: AI Contest, un concurs de inteligență artificială dedicat studenților pasionați de tech și dezvoltare urbană.

Între 15 aprilie și 17 mai 2025, studenții din Cluj vor lucra în echipe pentru a dezvolta un MVP (Minimum Viable Product) funcțional, bazat pe tehnologii de computer vision și machine learning, care să detecteze automat probleme urbane precum:

  • Gropi în asfalt – pentru prevenirea accidentelor
  • Graffiti neautorizat – pentru un spațiu public mai curat
  • Coșuri de gunoi pline – pentru o gestionare eficientă a deșeurilor
  • Mașini parcate ilegal – pentru fluidizarea traficului și creșterea siguranței

Un hackathon… altfel

Spre deosebire de un hackathon tradițional, AI Contest se desfășoară pe durata unei luni, cu sesiuni săptămânale de feedback și mentorat, culminând cu o prezentare finală în fața juriului, în care vor fi desemnate cele mai promițătoare soluții.

Înscrierile se pot face online, prin completarea unui formular, până marți, 15 aprilie. Participarea poate fi individuală sau în echipe de două persoane.

O întâlnire inițială cu participanții va avea loc marți la ora 17 la sediul BitStone. Perioada de implementare a soluțiilor va avea loc între 15 aprilie și 17 mai și va include îndrumare din partea echipei BitStone și posibilitatea de a lucra de la sediul companiei.

Sâmbătă, 17 mai, de la ora 11, va avea loc prezentarea finală a proiectelor și desemnarea câștigătorilor, la sediul BitStone.

Premiile oferite de companie sunt:

  • Locul I – 2xMacBook AIR M4
  • Locul II – 2xApple Watch 10

De asemenea, participanții la concurs au posibilitatea unui internship pe AI în cadrul companiei.

Implicarea comunității locale

Orașele moderne se confruntă zilnic cu diverse probleme urbane, de la gropi în asfalt și graffiti neautorizat până la coșuri de gunoi supraaglomerate sau mobilier urban deteriorat. Detectarea rapidă și automată a acestor probleme este esențială pentru o gestionare eficientă a orașului. Metodele tradiționale de inspecție necesită timp, resurse și intervenție umană constantă.

Inteligența Artificială (IA) oferă oportunitatea de a analiza imagini capturate de camere stradale, drone sau telefoane mobile pentru a identifica problemele urbane și a le raporta automat autorităților sau cetățenilor.

„La BitStone, credem că soluțiile bune pentru oraș se nasc din colaborarea dintre tehnologie și comunitate. Clujul are resurse extraordinare – tineri talentați, organizații implicate și o energie creativă aparte. Cu AI Contest, vrem să aducem toate aceste forțe împreună pentru a genera soluții concrete la problemele orașului”, a declarat Grigore Vlad, CEO si cofondator BitStone SRL.

Concursul urmărește nu doar dezvoltarea unor soluții tehnologice reale, ci și conectarea comunității tech cu actorii locali – ONG-uri, instituții publice, lideri civici. BitStone lansează un apel către organizațiile din Cluj să se alăture proiectului prin:

  • Promovarea inițiativei în rețelele proprii (social media, site, newsletter)
  • Oferirea unui reprezentant în juriu
  • Sprijin în identificarea nevoilor urbane ce pot fi abordate prin AI

„Nu dezvoltăm doar software – dezvoltăm și oameni. Acest concurs este parte din angajamentul nostru de a investi în viitorul Clujului, oferind tinerilor contexte reale în care să crească, să învețe și să creeze. Credem în educația aplicată și în puterea generației tinere de a modela un oraș mai inteligent și mai sustenabil”, a declarat Albert Zemba, CEO si cofondator BitStone SRL.

Despre BitStone

BitStone este o companie de tehnologie cu sediul în Cluj-Napoca, care oferă soluții software custom pentru clienți din întreaga lume. Activă de 18 ani pe piață, compania reunește o echipă de peste 100 de profesioniști – ingineri software, designeri de produs, analiști și specialiști în AI – și contribuie activ la digitalizarea companiilor și la dezvoltarea de produse tech de impact. Dincolo de proiectele comerciale, BitStone investește constant în educație, comunitate și inovație locală.

Mai multe informații despre concurs și înscriere sunt disponibile pe: https://bitstone.com/ai-contest

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Sediu „de cinci stele” pentru Facultatea de Drept. Daniel David: UBB are foarte puțin spațiu pentru câți studenți are

Publicat

De

Studenții Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca vor învăța în spații noi, de anul acesta. Fostul hotel de cinci stele Opera Plaza a fost transformat într-un sediu modern pentru facultate.

Noul sediu al Facultății de Drept a UBB Cluj, situat pe str. Traian Moșoiu nr. 10-12, a fost inaugurat luni, 14 aprilie 2025. La inaugurare au participat, alături de reprezentanții UBB, ministrul Educației și Cercetării, prof. Univ. dr. Daniel David, reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai altor facultăți de drept din țară și Republica Moldova, reprezentanții autorităților locale și regionale.

Performanța universitară se construiește cu oameni și infrastructură

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a explicat că, în perioada în care era rector al Universității Babeș-Bolyai, a pus accent pe exigența academică, care trebuie susținută prin două elemente esențiale: resursa umană și infrastructura.

„Acest proiect a început când eram rector în funcție. Țin minte că discuțiile se refereau la programul pe care l-am avut la Universitatea Babeș-Bolyai și pe care încă îl avem: am cerut foarte mult pe latura academică colegilor mei – performanță, excelență. În același timp, știi că nu poți face performanță și excelență fără două lucruri. Pe de o parte, resursă umană, și avem multe proiecte pentru resursa umană, planul individual de carieră, mecanisme prin care oamenii pot să câștige mai mult, dincolo de salariu, în funcție de performanță”, a declarat ministrul clujean al Educației.

„UBB are foarte puțin spațiu pentru cât de mulți studenți are”

În ceea ce privește infrastructura, atrage atenția asupra lipsei de spațiu adecvat raportat la numărul mare de studenți (peste 40.000), subliniind că standardele actuale sunt diferite față de trecut.

„Dincolo de resursa umană, vorbim despre infrastructură: oricât de mult spațiu spun unii că are UBB-ul, adevărul este că are foarte puțin spațiu pentru cât de mulți studenți are: suntem o comunitate de peste 50.000 de oameni, din care peste 40.000 sunt studenți. Standardele pentru componenta academică s-au schimbat, nu mai e ca în vremea când eram noi studenți, când mai stăteam pe jos, printre mese. Acum, studenții vor spațiu, vor confort, altfel protestează. Atunci, dacă vrei performanță, trebuie să te asiguri că întărești resursa umană și că dezvolți infrastructura”, a mai arătat Daniel David.

Facultatea de Drept avea nevoie de acest sediu de mult timp

Rectorul interimar Universității Babeș-Bolyai Adrian Petrușel, a arătat că acest nou sediu era o necesitate mult așteptată pentru una dintre cele mai performante facultăți ale UBB.

„Este pentru mine o mare bucurie să deschidem astăzi noul sediu al Facultății de Drept, proiect început în 2021, prin achiziționarea unei clădiri pe care astăzi o vedeți transformată într-un sediu modern pentru una dintre cele mai importante și performante dintre facultățile universității noastre. La acest demers au contribuit mulți factori, universitatea în primul rând, prin decontul financiar pe care l-a făcut, proiectul finanțat prin fonduri structurale prin care am realizat această investiție, direcțiile noastre, colegii de la Facultatea de Drept, Ministerul Educației și Cercetării. Este un proiect care rezolvă, pe de o parte, necesitatea unui sediu așa cum Facultatea de Drept îl merita de mult și, colateral, spații eliberate și pentru alte facultăți ale universității noastre. Mă refer la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, care este de asemenea o facultate în dezvoltare și a cărei probleme de spațiu sunt vechi și binecunoscute”, a explicat rectorul UBB Cluj.

Sediu „de cinci stele” pentru studenții la Drept

Noul sediu al Facultății de Drept reprezintă una din investițiile majore ale UBB, clădirea fiind modernizată din fonduri proprii și din fondurile europene alocate, în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, proiectului cu titlul Restructurare, reabilitare, modificări interioare și schimbare de destinație Corp C2 din hotel în spatii de învățământ.

În urma acestor investiții, studenții Facultății de Drept vor beneficia de spații didactice și de cercetare moderne – 3 amfiteatre (dintre care unul cu o capacitate de 400 de locuri, celelalte cu aproximativ 200 de locuri), 4 săli de curs cu peste 50 de locuri, 18 săli de seminar cu câte 27 locuri -, o sală de conferințe, o sală de lectură cu 100 de locuri, precum și de spații moderne pt biblioteca facultății și birouri.

Un spațiu modern și incluziv pentru studenții de azi și de mâine

Noul spațiu asigură condițiile necesare de calitate, dar și incluzive desfășurării procesului de predare, inclusiv formării la distanță și online, precum și activităților conexe acestuia. Investițiile în dezvoltarea infrastructurii educaționale în învățământul universitar contribuie la asigurarea accesului la medii de învățare care sprijină dezvoltarea personală, coeziunea socială și dezvoltarea sustenabilă.

Pe termen lung, se urmărește crearea unui spațiu al învățământului superior incluziv, inovator, interconectat și atractiv, iar pe termen scurt atenția este orientată către intensificarea implicării universităților în societate, creșterea finanțării educației, intensificarea digitalizării educației și creșterea rolului acesteia în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (SDGs), până în 2030.

Investiție majoră pentru educația juridică din Cluj

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 32.855.946,41 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din partea UE și din bugetul național se ridică la 31.721.219,6 lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate