Connect with us

EVENIMENT

A trecut canicula, au început VIJELIILE. Acoperișuri smulse de vânt, gospodării INUNDATE în Cluj și Florești

Publicat


acoperis

După zilele de caniculă în care ne doream puțină ploaie, iată că aceasta a venit, cu vânt cu tot. Care vânt a plecat cu acoperișuri și ploaia a inundat gospodării. Dar măcar nu ne mai topim…

Pompierii de la ISU Cluj au fost solicitați pe str. Titulescu și pe str. Tulcea pentru niște bucăți de tablă smulse de vânt. Aceștia au intervenit pentru fixarea acestora.

A trecut canicula, au început VIJELIILE. Acoperișuri smulse de vânt, gospodării INUNDATE în Cluj și Florești

Deasemenea, a fost inundat un garaj în Borhanci și o gospodărie în Florești, pe str. Tăuțiului.

Un copac a căzut peste un autoturism pe str. Constantin Brâncuși, un altul pe str. Horticultorilor din Cluj-Napoca.

Foto: Arhivă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, și-a lansat cartea „Poveste pentru tata”: Este esențial să ne asumăm cine suntem

Publicat

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-a lansat astăzi cartea „Poveste pentru tata”, un set de memorii, gânduri, trăiri și reflecții. Lansarea a avut loc în cadrul unei festivități la care au luat parte numeroase figuri marcante din județ.

Volumul scris de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, la împlinirea a 50 de ani de viață, a fost lansat, joi, la Grand Hotel Italia.

Invitați de seamă la lansarea de carte

În cadrul lansării, pe lângă autor, au luat cuvântul și Mitropolitul Andrei, Liviu Zăpârțan, fost ambasador la Vatican și profesor și Adrian Papahagi, doctor în studii medievale și profesor la Facultatea de Litere a UBB Cluj.

„Cartea aceasta minunată pe care vă îndemn să o citiți. Domnul președinte al Consiliului Județean are har scriitoricesc. Bunul Dumnezeu să-i dea sănătate și să-i ocrotească familia și să aibă realizări frumoase”, a spus mitropolitul Clujului, în cadrul lansării.

De asemenea, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, care nu a putut fi prezent, a transmis un mesaj.

La eveniment au participat numeroase figuri publice din județ, inclusiv secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ovidiu Cîmpean, primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea și mai mulți primari din județ.

„Această carte nu este una de literatură, ci una despre memorii și gânduri”

În cadrul lansării, Alin Tișe a mărturisit că acesta este eveniment cu o încărcătură emoțională puternică și, deși nu se consideră scriitor și nici nu aspiră să devină unul, a simțit nevoia de a împărtăși gândurile și experiențele personale într-o formă accesibilă și autentică.

„Momentul de astăzi are o încărcătură emoțională, pentru că este, practic, un debut pentru mine în această ipostază, de a scrie o carte. De fapt, eu nu sunt scriitor și nici nu o să fiu. Această carte nu este una de literatură, ea este o carte despre memorii și gânduri, este o carte despre vise, despre călătoria vieții noastre, despre recunoașterea noastră așa cum suntem noi când ne uităm în oglindă, despre asumare. De altfel, mulți se vor întreba «ce l-a apucat și pe ăsta să scrie cărți?».

În realitate, unii au scris cărți pentru că erau pasionați, alții pentru a face carieră politică, alții pentru a avansa, și, de ce nu, unii au scris cărți și au ajuns președinți de țară. În cazul meu, nu e nici una, nici alta, deși dacă mă uit la cei care vor să candideze la președinția României, aș putea spune că nu e diferență mare. Nu e vorba de politică, este pur și simplu un gest pe care am simțit să îl fac și vă invit și pe dumneavoastră, în ultimele pagini ale cărții, la introspecție, după ce veți citi cartea”,  a relatat președintele Consiliului Județean Cluj.

„Cartea este, de fapt, călătoria vieții mele, spuse sub forma unei povești”

„Poveste pentru tata” nu este o operă literară clasică, ci o colecție de reflecții personale, care își propune să ofere cititorilor o privire sinceră asupra vieții autorului, a mai arătat Alin Tișe.

„Cartea intitulată «Poveste pentru tata» este, de fapt, călătoria vieții mele, spuse sub forma unei povești, asemeni poveștilor din copilărie, în care relatez aspecte personale și publice sub forma unei povești scrise simplu, fără citate din savanți, ci pur și simplu așa cum am simțit eu că înțeleg cel mai bine viața. Nu am pretenția să dau sfaturi nimănui prin această carte, nu este o operă literară, nu mă interesează să polemizez cu nimeni, de altfel cartea vorbește despre fapte și nu despre persoane”, a mai spus Tișe.

Un îndemn la introspecție pentru cititori

În discursul său, Alin Tișe a pus accentul pe importanța asumării de sine și a descoperirii adevărului interior, făcând apel la cititori să procedeze la fel.

„Dacă ar fi să închei prin a vă spune un gând pe care acum, la 50 de ani, aș putea să îl spun sincer, și pe care l-am înțeles după mulți, mulți ani, este acesta, nu încercați să schimbați oamenii, încercați să vă schimbați voi. Cred că în fiecare din noi există descoperirea adevărului său, iar odată ce ne redescoperim, putem să ne asumăm. Acesta este, cred eu, un lucru esențial în viața fiecăruia, să ne asumăm așa cum suntem, cu bune și cu rele și să fim preocupați de viața noastră, care de fapt este scopul pentru noi și nicidecum viața altora.

Știți foarte bine că un om este cu atât mai puternic cu cât cei din jurul lui încearcă să îi spună cât este de slab. Fiecare dintre voi puteți, prin călătoria vieții voastre, să vă regăsiți și să vă stabiliți adevăratul scop al vieții”, a încheiat președintele CJ Cluj.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensionarii nemulțumiți de recalculare pot cere revizuirea în 45 de zile

Publicat

pensii

Directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Cluj, Mariana Sălciuan, vorbește în podcastul ”Test de sinceritate” realizat de jurnalistul Vasile Măgrădean pe Cluj24 despre recalcularea pensiilor, dar și despre pensionarii nemulțumiți de cuantumul majorării pensiile sau de faptul că pensiile au rămas la același nivel sau le-au fost diminuate.

Acești pensionari nemulțumiți pot depune la CJP Cluj o cerere de revizuire a recalculării în termen de 45 de zile de la comunicare sau, dacă se consideră, în continuare, nedreptățiți, pot depune o contestație la instanță.

Potrivit Marianei Sălciuan, la nivelul județului Cluj au fost depuse, până acum, doar 1447 de astfel de cereri, ceea ce reprezintă o cifră infimă, de 0,01% din cele 166.000 de decizii de recalculare emise.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Transilvania Fashion Festival 2024 debutează mâine, cu prezentări și creații spectaculoase. Mai multe zile de festival, din 2025

Publicat

Cluj-Napoca devine pentru trei zile capitala est-europeană a modei, odată cu debutul Festivalului Internațional de Modă Transilvania Fashion, ce are loc între 6 și 8 septembrie 2024.

Evenimentul, organizat în cadrul Centrului de Cultură Urbană din Parcul Central, va impresiona participanții printr-o serie de prezentări spectaculoase, incluzând atât creații vestimentare inspirate din patrimoniul românesc, cât și colecții internaționale de la designeri renumiți.

Debut în forță cu costume tradiționale românești

Festivalul debutează vineri cu o impresionantă colecție de costume de zi și de sărbătoare din patrimoniul național românesc, colecția Sebastian Paic–Apan, iar duminică, publicul va putea urmări o colecție de costume populare specifice județului Cluj.

Prima seară se va încheia cu o prezentare a designerului Anca Manea, ale cărei colecții, Catholica și Sous le ciel de Paris, au fost extrem de apreciate la ediția 2023 a FITF.

Selecția modelelor, o adevărată provocare

Cea de-a doua zi va fi deschisă de un designer care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cătălin Botezatu a pregătit un nou moment unic, un adevărat spectacol de lumină, culoare, muzică și stil.

Renumitul creator de modă a realizat încă de astăzi selecția riguroasă a modelelor care vor purta creațiile designerilor prezenți la festival.

„De la ediție la ediție am văzut cum crește, începând de la numărul de participanți, iată, a fost grea selecția pe care a făcut-o doamna Basso Stănescu, cea care a învățat generații de designer să devină ceea ce sunt acum, a avut mare grijă să facă o selecție dură, pentru că din peste 200 de designer naționali și internaționali au fost aleși 120, a fost foarte greu”, a declarat Cătălin Botezatu, într-o conferință de presă.

Cătălin Botezatu, eleganță în alb și negru

Sâmbătă, Botezatu va prezenta o colecție specială, cu ținute albe, inspirată din Grecia Antică, dar și o gamă de creații „haute-couture”, cu ținute negre.

„Pentru prima oară, pe un catwalk, timp de trei zile, veți vedea foarte multe colecții de foarte multe manechine, astăzi avem casting-ul. La fel, din peste 200 de modele vom alege. Eu am nevoie de foarte multe manechine, pentru că voi deschide a doua seară, sâmbătă, cu un show extraordinar, un omagiu adus Greciei Antice. Când spun asta, mă refer că în prima parte vor fi toate în alb, o proiecție specială, cu muzică specială, iar în a doua parte, un haute-couture, tot în negru”, a mai arătat creatorul de modă.

Ziua de sâmbătă se va încheia cu un alt nume consacrat al modei românești, Romanița Iovan, și cu tradiționala Gală a Laureaților, în cadrul căreia vor fi decernate Premiile, Medaliile și Trofeele Galei, incluzând mult râvnitul Trofeu „Moda cum Laude“ și „Spiritus Mentor“.

Costume specifice județului Cluj

Prezentând un mix unic de tradiție locală și creativitate internațională, programul celei de-a treia și ultima zi a FITF 2024 începe, duminică seara, cu o prezentare de costume tradiționale specifice ariei etnografice a județului Cluj și se va încheia cu colecția designerului german Monika Gruber.

Evenimentul este prezentat și în acest an de îndrăgita artistă Anca Țurcașiu. Accesul la Festivalul Internațional Transilvania Fashion este liber, în limita locurilor disponibile.

Festival de modă pe patru zile, din 2025

Alături de România, designeri din alte nouă țări își vor prezenta la Cluj creațiile vestimentare:Italia, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, China și Egipt.

De anul viitor, festivalul se va desfășura, în premieră, pe durata a patru zile, de joi până duminică.

„Sunt sigur că vom reuși să facem un show adevărat, așa cum sunt sigur că celelalte show-uri ale colegilor din țară și din cele zece țări își vor pune o amprentă extraordinară, astfel încât la anul, așa cum am auzit din promisiunile celor care ne-au sprijinit și cărora le mulțumesc pe această cale – Primăriei, Consiliului Județean și tuturor sponsorilor și Băncii Transilvania, vom avea o extensie de la trei, la patru zile și așa mai departe”, a mai arătat Cătălin Botezatu.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Doar 10% din animalele cu stăpân din Cluj-Napoca sunt castrate și sterilizate

Publicat

De

Emil Boc câine

Emil Boc a vorbit joi despre noul program al Primăriei care prevede sterilizarea și castrarea câinilor și pisicilor.

Conform datelor adunate de primărie, foarte puține din animalele de companie ale clujenilor, respectiv câini sau pisici, sunt castrate și sterilizate, ceea ce duce la înmulțirea excesivă a acestora.

Emil Boc: Doar 10% din animalele cu stăpân din Cluj-Napoca sunt castrate și sterilizate

Emil Boc a spus la Napoca Live că a lucrat toată vara la programul multianual de sterilizare a câinilor și pisicilor, alături de colegi și ONG-uri, și că a studiat toată legislația europeană în domeniu.

Programul de sterilizare și castrare gratuită va include și animalele cu stăpân, nu doar pe cele fără stăpân.

“Din datele adunate, la nivelul municipiului, doar cam 10% din câinii și pisicile cu stăpân sunt castrați sau sterilizați/sterilizate.

Dacă îți iubești animalul de companie, primul pas e castrarea sau sterilizarea acestuia”, a spus Emil Boc.

Acesta a mai precizat că după ce acest proiect de hotărâre va fi adoptat, cabinetele veterinare unde se vor face aceste intervenții vor fi selectate prin procedura de achiziție publică.

Citește și: VIDEO. Clujul va avea un CIMITIR pentru animale. Boc: Ele fac parte din viața noastră. Să le PREȚUIM

Doar intervențiile făcute la aceste cabinete vor fi decontate de primărie.

Proiectul de hotărâre se află încă în consultare publică.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax