Connect with us

CULTURA

A murit marea actriţă Ileana Stana Ionescu. Avea 87 de ani

Publicat


Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) anunţă, duminică, stingerea din viaţă a actriţei Ileana Stana Ionescu, la vârsta de 87 de ani, anunță Agerpres.

„Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional Bucureşti anunţă stingerea din viaţă a celei care a fost şi va rămâne pentru totdeauna Minunata Doamnă a Teatrului şi Filmului românesc, Ileana Stana Ionescu.

O personalitate cu un talent excepţional, de o înaltă statură morală, plină de vervă şi spontaneitate, cu un timbru inconfundabil, a luminat cu profunzimea şi puterea harului ei numeroasele personaje cărora le-a dat viaţă pe scenă şi pe marele sau micul ecran în peste 60 de ani de carieră”, a anunţat TNB pe site.

Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actriţe pot merge marţi, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.

Cu origini italiene

Ileana Stana Ionescu s-a născut la 14 septembrie 1936, în oraşul Brad, judeţul Hunedoara, având origini italiene, după mamă.

Şi-a început cariera la 19 ani la Teatrul din Reşiţa, se mută apoi, alături de soţ, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ pe scena căruia este remarcată de Radu Beligan, care îi propune să dea concurs la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În 1964, debutează în film în pelicula „Merii sălbatici”, regizat de Alecu Croitoru, şi în anul 1965 îşi face debutul pe scena TNB, avându-l ca partener pe Florin Piersic în „Idiotul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Alexandru Finţi, în rolul Nastasia Filipovna.

A abordat, apoi, numeroase roluri atât pe scena Naţionalului bucureştean, cât şi pe marele ecran.

Ileana Stana Ionescu a fost distribuită şi în numeroase piese de teatru TV.

Deputat în Parlament

În legislatura 2000-2004 a fost aleasă deputat în Parlamentul României din partea Comunităţii italiene din România.

Pentru excepţionala sa activitate în domeniile teatrului şi filmului, Ileana Stana Ionescu a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii. În 2002 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler.

În 2018 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti „în semn de mulţumire pentru promovarea şi dezvoltarea teatrului românesc”, iar în 2019 a fost distinsă cu premiul Gopo pentru întreaga carieră. În septembrie 2011, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, din Capitală.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Trupa clujeană Hara, FINALISTĂ la prestigiosul concurs muzical din SUA – InterContinental Music Awards 2024

Publicat

hara

Trupa Hara a reușit să convingă juriul de la InterContinental Music Awards Competition 2024 și a ajuns până în finala concursului cu trei piese, care sunt înscrise la categoriile Britpop, respectiv European Folk. Este singura formație din România calificată în finală care reprezintă țara noastră cu 3 piese.

„Hara este singura reprezentantă a României în finala concursului internațional din acest an, competiție care are participanți din țări precum Statele Unite ale Americii, Germania, Spania, Portugalia, Grecia, Australia, Malaezia, Italia, Olanda, Egipt, Iran, China, India, Argentina, Taiwan, Filipine, Canada, Slovacia, Nigeria, Liban.

hara

FOTO. Trupa clujeană Hara, FINALISTĂ la prestigiosul concurs muzical din SUA – InterContinental Music Awards 2024

Cele trei cântece admise în finală sunt „Rollercoaster”, „Sărbătoare” și cea mai recentă piesă a trupei, „Noapte Albă”, care a ajuns în mai puțin de un an de la evenimentul de lansare să fie ascultată de peste un milion și jumătate de persoane.

„Sunt foarte fericit și onorat că suntem finaliști cu toate cele trei piese înscrise, încă de la prima participare în această competiție intercontinentală! Este din nou o confirmare că muzica noastră reușește să „vorbească” dincolo de granițele fizice ale țării, să transmită emoții în lumea întreagă. Îmi aduc aminte cât de bine ne-am simțit când am reprezentat România la Campionatul European de Fotbal din 2008, este un sentiment extraordinar și acum, iar muzica românească făcută cu pasiune străbate continente și oceane! Abia așteptăm finala”, spune solistul trupei Hara, Flavius Buzilă.

Marii câștigători ai competiției vor fi cunoscuți în data de 25 august, în cadrul unei ceremonii grandioase care va avea loc în Statele Unite ale Americii, la Los Angeles.

hara

„Sărbătoare” este o piesă lansată în plină pandemie

Cele trei piese finaliste în cadrul concursului muzical au în spate întâmplări, experiențe și trăiri puternice, pe care membrii trupei Hara le împărtășesc astfel cu publicul.

„Sărbătoare” este o piesă lansată în plină pandemie. „E o piesă care ne face să conștientizăm că oamenii dragi, prietenii sinceri și momentele pe care le petrecem cu ei sunt adevăratele noastre “pietre prețioase”, sunt SĂRBĂTORILE care rămân în cărțile noastre cu amintiri pentru totdeauna. Pentru că nimic nu se compara cu râsul iubitei când e fericită, cu felul în care te strâng copiii și cei dragi în brațe când vii acasă, cu felul în care un prieten adevărat îți e alături în fiecare moment”, afirmă Flavius.

Ascultă piesa aici

„Rollercoaster” e o piesă cu puternice accente din muzica folclorică românească și a fost realizată în colaborare cu Fetele de la Căpâlna. De altfel, și videoclipul piesei e filmat la Căpâlna, pe dealurile de lângă localitate, dar și în locuri superbe din Cluj, Sibiu și Râpa Roșie de lângă Sebeș. „Doar fetele ne pot trece prin rollercoaster în câteva secunde, doar ele ne pot face să fim acum “sus în deal” și apoi “jos în șesu”. Mi se pare un mesaj extraordinar, pe cât de simplu, pe atât de adevărat, încriptat atât de frumos într-unul dintre cele mai frumoase cântece tradiționale românești”, completează solistul trupei Hara.

Piesa poate fi ascultată aici.

„Noapte albă” este cea mai recentă piesă a trupei Hara. Membrii trupei spun că mesajul este pentru noi toți: e despre conectare, eliberare, evadare și a fost lansată anul trecut, după anii grei de restricții de după pandemie. Videoclipul a fost filmat la Cluj, cu peste 6.000 de oameni”, se arată în comunicat.

24 de ani de pop-rock

De 24 de ani, trupa Hara cântă și își încântă publicul cu stilul lor inconfundabil pop-rock, cu melodiile „Totaya Ye”, „Ce ți-aș face”, „Cine”, „Ne vedem la Cluj” sau „Muro Shavo”.

Hara s-a înființat în Cluj-Napoca în anul 2000. Membrii actuali ai formației sunt Flavius Buzilă (voce, chitară), Nunu Racris (tobe), Andrei Bălașa (chitară), Mihai Andrițcu (vioară), Matei Puscaru (bass), Andrei Stoi (tobe, percuții).

Trupa Hara nu e la primele ei succese internaționale. Anii trecuți, două piese ale trupei Hara au fost declarate câștigătoare în cadrul Song of the Year VH1 USA, acesta fiind unul dintre cele mai importante concursuri muzicale internaționale din Statele Unite.

În prezent trupa lucrează la o nouă piesă și pregătește cel mai mare concert din carieră, HARA SIMFONIC în cadrul festivalului Cluj Symphony Experience, care va avea loc în perioada 4-6 octombrie, în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO. Stadiul lucrărilor la calea ferată Cluj-Oradea. Lotul 2 Aghireșu-Poieni, cel mai avansat

Publicat

De

Lucrările de electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor sunt atent monitorizate de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Finanțate cu fonduri din PNRR, lucrările trebuie finalizate în doi ani.

Au început lucrările de electrificare şi reabilitare pe toate loturile liniei Cluj Napoca – Oradea –Episcopia Bihor. Săptămâna trecută, CFR SA anunța închiderea totală a circulației pe tronsonul feroviar Cluj-Napoca – Aghireșu.

Compania Națională de Căi Ferate monitorizează cu atenție lucrările finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care trebuie finalizate până în luna august 2026. În caz contrar, România va trebui să returneze fondurile alocate de Uniunea Europeană și să acopere din bugetul național investiția.

Loturile cu cel mai bun progres

Cele mai recente date furnizate de CFR SA se referă la stadiul lucrărilor la finalul lunii mai 2024. Astfel, cel mai bun progres la acea dată era înregistrat pe lotul 2 Aghireșu – Poieni (36,5 km), antreprenor Asocierea Railways. Progresul fizic înregistrat la acel moment era de 15%.

Tot Asocierea Railworks ocupa și al doilea loc în top, cu lucrările desfășurate pe lotul 1 Cluj-Napoca – Aghireșu (30,4 km). Stadiul fizic era, la finalul lunii mai, de 8%. Pe ambele loturi, lucrările erau în desfășurare pe teren.

YouTube video

Pe lotul 4 Aleșd – Frontieră Ungaria, progresul în luna mai era de 3%, iar pe lotul 3 Poieni-Aleșd, stadiul fizic era de 1%.

Lot 1 Cluj-Napoca – Aghireșu

  • Lungime: 30,411 km
  • Antreprenor: Asocierea Alstom Transport (lider) și Arcada Company S.A., denumită Asocierea Railworks
  • Stadiul fizic: 8,00%
  • Stadiul financiar: 10,86%
  • Data începerii: 30/01/2023
  • Data estimată a finalizării: aug. 2026
  • Valoare lucrării: 1,6 miliarde de lei fără TVA
  • Observații: Lucrări în derulare

Lot 2 Aghireşu – Poieni

  • Lungime: 36,530 km
  • Antreprenor: Asocierea Alstom Transport și Arcada Company S.A. (lider), denumită Asocierea Railworks
  • Stadiul fizic: 15,00%
  • Stadiul financiar: 13,14%
  • Data începerii: 25/01/2023
  • Data estimată a finalizării: aug. 2026
  • Valoarea proiectului: 1,5 miliarde de lei fără TVA
  • Observații: Lucrări în derulare

Lot 3 Poieni – Aleșd

  • Lungime: 52,74 km
  • Asocierea FCC Construccion (lider) – Gulermak Agir Sanayi Inșaat Ve Taahhut A.Ș. – Cnn Altyapi Yatirimlari Ve Inșaat Anonim Șirketi, denumită Asocierea FCC Construccion – Gulermak – CCN lot 3
  • Stadiul fizic: 1,00%
  • Stadiul financiar: 3,08%
  • Data începerii: 16/01/2023
  • Data estimată a finalizării: aug. 2026
  • Valoarea proiectului: 2,1 miliarde de lei fără TVA
  • Observații: În data de 12.04.2024 a început execuția lucrărilor

Lot 4 Aleșd – Frontieră Ungaria

  • Lungime: 46,744 km
  • Antreprenor: Asocierea WEBUILD SPA – Impresa Pizzarotti & C.S.p.A. – SALCEF S.p.A, denumită Asocierea Webuild SPA-Impresa Pizzarotti & C SPA – Salcef SPA- Cluj Napoca-Episcopia Bihor Lot 4
  • Stadiul fizic: 3,00%
  • Stadiul financiar: 3,71%
  • Data începerii: 23/01/2023
  • Data estimată a finalizării: aug. 2026
  • Valoarea proiectului: 2,4 miliarde de lei fără TVA
  • Observații: Derulare activități de proiectare

Electrificarea și modernizarea căii ferate între Cluj Napoca și Episcopia Bihor este cel mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii feroviare din regiunea de Nord – Vest. Valoarea totală a investiției este de 7,66 miliarde de lei, fără TVA, iar finalizarea celor 4 contracte este estimată pentru anul 2026.

2 ore și 14 minute între Cluj Napoca și Frontieră

Viteza de circulație a trenurilor pe tronsonul Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor era, înainte de începerea lucrărilor, de 65 km/h – 85 km/h pe cea mai mare parte a traseului. După finalizarea lucrărilor, viteza maximă va crește la 120 km/h – 160 km/h, iar durata călătoriei între Cluj-Napoca la Episcopia Bihor va fi de 2 ore și 14 minute pentru un tren IR. Un tren RE va parcurge distanța dintre Cluj-Napoca și Oradea în 2h și 20 min.

Tronsonul feroviar Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră este prima linie de cale ferată de pe rețeaua feroviară care va fi nu doar reabilitată pentru viteza maximă de circulație de 160 km/h, ci și electrificată, pe întregul traseu în lungime totală de 166,2 kilometri, fiind totodată și prima linie de cale ferată, electrificată, după anul 1990, cu fonduri europene.

Citește mai departe

EVENIMENT

Căderi masive de pietre de pe versanți, în Cheile Turzii. O porțiune a traseului va fi închisă

Publicat

De

Căderi de pietre de pe versanți în defileul Cheile Turzii. Salvamontiștii clujeni anunță închiderea unei porțiuni a traseului pentru îndepărtarea lor.

În ultima vreme au avut loc căderi masive de pietre în defileul Cheile Turzii. Astfel, traseul va fi închis joi, 4 iulie, până la 13, între al doilea și al treilea pod, pentru îndepărtarea lor.

Traseu închis parțial joi

„Urmare a căderilor mari de pietre de pe versanți în defileul Cheile Turzii, Seviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj organizează joi, 4 iulie 2024, o nouă acțiune de îndepărtare a bolovanilor din zonă – de pe pereți și de poteca turistică.

Astfel joi, din zori de zi până la ora 13:00 , porțiunea cuprinsă între podul al doilea și al treilea din Cheile Turzii, porțiune unde cărarea turistică urmează malul stâng al defileului, va fi închisă pentru curățare”, a transmis Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Cheile Turzii au o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate. Ele oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie, cu stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Conține peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi unele reprezentând elemente rare ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă, fluturașul de stâncă.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod galben de inundații pe mai multe râuri din Cluj

Publicat

Mai multe râuri care traversează județul Cluj se află sub atenționare de inundații și creșteri de debite, marți și miercuri. În aceeași perioadă, județul Cluj se află sub cod portocaliu de ploi torențiale.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare hidrometeorologică cod galben de inundații pentru mai multe râuri care traversează județul Cluj. Avertizarea este valabilă până miercuri, 3 iulie, la ora 16.

Depășiri ale cotelor de apărare

Sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”, se arată în comunicat.

Ce râuri sunt vizate?

Codul galben de inundații vizează râurile care traversează județul Cluj din bazinele hidrografice:

  • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj)
  • Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare)
  • Crişul Repede – bazin amonte S.H. Ciucea şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ciucea (judeţele: Cluj şi Bihor)
  • Mureş – bazin amonte S.H. Glodeni şi aflluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Glodeni (judeţele: Harghita, Mureş, Bistriţa Năsăud, Alba, Cluj, Braşov, Sibiu, Hunedoara şi Arad)

Mai multe râuri din țară se află sub avertizare hidrologică cod galben și cod portocaliu. Lista completă poate fi văzută AICI.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax