Connect with us

Editorial Opinii

A început vremea colindelor. Muzică ”tare” și câteva efecte

Publicat


Să nu desființăm colindele dacă le-a început vremea, să nu le ascultăm în exces, să nu le ascultăm oriunde prin oraș și la volum maxim! Așa sunt ele făcute, să fie ascultate rar, în ocazii festive, între prieteni cu bucurie și decență. Coexistă termenii! A ajuns o pedeapsă, o batjocură, o maltratare să se difuzeze colinde în sălile de asteptare, în microbuz, în gară, la coada la bilete, în holuri, la micul dejun, în piață la ceapă și brutărie, la benzinărie.

Nu este un mesaj împotriva colindelor! Fie-vă milă de colinde! Să nu ajungem să ne fie greață de ele sau să le urâm. Există studii făcute de psihiatri care spun clar, și poate verifica oricine vrea pe internet, că ascultatul colindelor în exces afectează negativ destul de semnificativ sănătatea mintală.

Pentru a schimba dispoziția, iată un text din formația Fără Zahăr. „La poartă bate un om bun/ Că uite câinele nu-l mușcă!/ Să fie oare Moș Crăciun? / Este vestitul Ștefan Hruscă!/ El în America stă ascuns / Și vine acum și ne surprinde…”.

Enigmaticul și cumintele Ștefan Hrușcă a fost, desigur, nu principal vinovat, dar destul de nociv în degradarea colindelor prin imprimarea unui stil lălăit, melancolic și caracterul comercial al multitudinii de înregistrări lansate.

Principalul vinovat este nivelul cultural și educațional tot mai degradat al celor care dau difuzării oricând, oriunde, colinde contrafăcute și cântate prost, dar la volum maxim!

Al celor care ascultă colinde mâncând semințe sau colindând supermarketurile să facem profit marilor corporații în loc să ne fie milă (măcar de Crăciun ) de micul comerciant român.

Postul Crăciunului, Postul Bucuriei

Postul Crăciunului este numit și Postul Bucuriei, colindele ar trebui să degaje în special un aer vesel, de joacă, de speranță, de veselia întâlnirii între musafiri/colindători și gazde.

În plus, pentru a ne teroriza și mai mult pseudocolindele se dau tare, cum tare se dă muzica la evenimentele comune ale românului.

De ce este așa și ce efecte are? Au explicat unii specialisti de ce se dă muzica la evenimentele din România la un volum cât mai mare.

Premize – toți cei care organizează un eveniment vor, dacă tot fac acest efort, ca el să fie perfect și invitatii să se simtă bine. În momentul petrecerii însă ei sunt atât de obosiți încât sunt bulversați, nu mai au puterea și spiritul de observație să discearnă că muzica este prea tare.

Numai de volum nu le mai arde! Cei cu muzica sunt odihniți și îi manipulează pe organizatori (părinți, miri, nași, etc.)

Toți invitații știu despre acest efort al organizatorilor și se jenează să le facă observații privind volumul muzicii. Decât să îi supere mai bine rabdă și tac. Specific românului.

De ce se dă muzica exagerat de tare – spun cei care se pricep, respectiv, un psiholog, un profesor universitar de muzică, un sociolog, un specialist in organizare evenimente, un chelner si un zilier de evenimente… Chiar dacă am răbdat muzica prea tare măcar am avut în Cluj pe cine întreba!

Principalele motive

Unii muzicanți maschează prin volum și partea instrumentală faptul că nu au o voce prea bună sau o voce frumoasă.

Muzicanții cu voce bună au descoperit (nu era greu) că dacă volumul este spre maxim, își economisesc vocea, nu forțează vocea, nu obosesc, iar lumea este deja obișnuită cu asta și rabdă.

La benzinărie, în magazin, în local muzica tare anesteziază spiritul critic. Clientul suportă mai bine, orice.

Spre deosebire de restaurant sau bar, dacă la un eveniment se dă muzica tare se inhibă dorința de a bea și mânca. Mai ales de a bea. Este stabilit si empiric și de către psihologi că muzica tare la bar induce o anxietate care provoacă dorința de a bea mai mult pentru a te liniști. La nunți sau evenimente, dimpotrivă.

Nimeni nu merge la nuntă să se îmbete și să se dea în spectacol de față cu rude sau mulți invitati, iar când se întamplă, sunt excepții. Tocmai de aceea bărbații (și nu numai) vor avea grijă să își inhibe dorința de a bea prea mult. Și la fel cu mâncarea…Se economisește.

Dacă mesenii ies de la masă, nu beau și nu mânăncă

Dacă volumul muzicii este maxim, mesenii trebuie să iasă să se plimbe cât mai mult. Să iasă pur și simplu de la masă. Dacă mesenii ies de la masă, ei nu beau și nu mânăncă. În plus, foarte important, cei angajati (majoritar cu ziua) să servească la mese pot să ridice (în lipsă) farfuriile care mai au încă multă mâncare, de foarte bună calitate și proaspătă.

Ce se poate face cu aceste produse recuperate cred că nu mai trebuie să vorbim. După ce unii angajati s-au certat cu patronii, i-au dat de gol spunând că refolosesc multă (foarte multă) mâncare pentru evenimentul/nunta următoare. Specific românului? Chelnerul trebuie să ridice farfuria doar după ce m-au întrebat dacă mai vreau și nu să mă pândească cand am ieșit de la masă. Spuneți-le aceasta!

Se dirijează nedeclarat populația participantă ! Prin volumul maxim reușesc să controleze timpul în care stau invitații/ nuntașii la masă și în sală. Vă închipuiți cât de obosiți sunt organizatorii, chelnerii și muzicanții săracii care mai au si alte evenimente poate chiar în aceeasi zi sau mâine?

Pentru ei toți, nunțile sunt rentabile, foarte rentabile, dar uneori îi mai deranjează nuntașii la care, însă, dacă le pui o muzică suficient de tare, la un moment dat, se grăbesc să pună banii și să plece.

Efecte nesemnificative

Nu te poți bucura de acel fericit eveniment din viața prietenilor și rudelor tale. Uneori pleci bolnav de atâta volum și iți trebuie zile să îți revii. Nu te lasă să vorbești, să fii fericit cu oamenii care au venit poate din țări străine sau nu i-ai mai văzut de ani de zile și poate nu îi mai vei vedea prea repede.

Acesta este marele păcat, nu de câtă băutură și mancare au fentat cei care au servit.

Organizatorii ar fi dat oricât ca oamenii să se simtă minunat. Am văzut evenimente simandicoase în care și apa plată au luat-o chelnerii de la masă și au servit cu țârâita.

Nici asta nu este o problemă pentru că nimeni nu merge la nuntă să bea și să mănânce pentru o săptămână, ci faptul că organizatorii și invitatii sunt disprețuiti pe banii lor, luati de fraieri.

Frica de a spune lucrurilor pe nume

Fraieri suntem pentru că ne este frică, jenă, să spunem lucrurilor pe nume. La majoritatea evenimentelor/ nunților, omul cu muzica a devenit actorul principal și nu arată că este acolo pentru a susține bucuria familiilor și invitatilor, ci vrea să iasă el în evidență.

Acest fenomen l-am întâlnit de la cele mai pretențioase localuri din Cluj și până în cel mai îndepărtat loc (cu pretenții) din țară.

Din păcate și cei care si-au făcut localuri foarte frumoase se lasă prinși în acest fenomen mizerabil al muzicii prea tare. Nu mai nominalizăm localuri (de fițe) unde s-au dat bani suplimentari chelnerului de la masă pentru a nu mai trebui să strigăm după el toată timpul să ne aducă una sau alta.

Rușinea de a cere muzica mai încet

Se pare că în această țară există peste tot oameni supuși, umili, care fac călătorii grele pentru a participa la un eveniment, întâlniri de absolvenți, știintifice, de afaceri, dar le este frică și rușine să ceară (deși este dreptul lor și nu li se face o favoare) ca muzica să fie dată la un nivel omenesc.

Cu siguranță, cei care știu să danseze știu și la un volum ceva mai mic. Fenomenul este general în România, nu s-a întâmplat doar undeva anume.

Cum să nu calci în picioare un neam și să nu îi iei petrolul, gazul, băncile, flotele, pământul, pădurile dacă nu este în stare să ceară nici măcar – ”Dați, măi, muzica mai încet!”.

Efect important: și așa se ajută la formarea unei populații care doar se holbează la ceeea ce se întâmplă, fără reacție, care murmură, dar nu reclamă, nu reacționează la nimic, dansează când și cât vor unii, iar dacă spune, ambientul național creat face să nu audă nimeni, dar pune banii.

Se ajunge la o populație de  nuntași fără reacție care, în final, la această batjocură mai depun cinstea (și viața?).

Adrian Marian  

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. A fost lansată platforma Florești Digital. Pivariu: Locuitorii comunei vor putea plăti taxe și impozite online

Publicat

De

Primăria comunei Florești a lansat miercuri platforma care le permite locuitorilor să își plătească texele și impozitele online.

Astfel, locuitorii din Florești nu vor mai fi nevoiți să facă un drum la Primărie și, eventual, să stea la cozi.

A fost lansată platforma Florești Digital! Pivariu: Locuitorii comunei vor putea plăti taxe și impozite online

„Astăzi marcăm un pas important în proiectul nostru de modernizare a Floreștiului! Începând cu acest an, cetățenii din Florești au acces la platforma cetățeanului digital!

Prin această nouă platformă lansată astăzi, reducem semnificativ timpul de așteptare al cetățenilor în interacțiunea cu Primăria Florești”, a transmis primarul Bogdan Pivariu.

Pe platforma digitală, cetățenii vor putea plăti taxe și impozite, dar vor putea, de asemenea, să depusă și să primească documente de care au nevoie.

„Prin înrolarea pe platforma www.floresticluj.ro și prin utilizarea aplicației Florești Digital, aveți acces la servicii publice în mod facil și automatizat, toate fiind realizate în condiții de securitate maxime.

Această optimizare a proceselor este crucială pentru eficientizarea procedurilor și creșterea productivității în administrație, facilitând totodată viața de zi cu zi atât a cetățenilor, cât și a funcționarilor publici”, a mai transmis primarul Bogdan Pivariu, care a precizat că gama de servicii digitale va continua să crească în timp.

Accesul la platformă este unul intuitiv și integrează platforma pentru identitate digitală ROeID.

Cum poate fi accesată platforma

Accesează platforma digitală în versiunea web
Descarcă Aplicația Florești Digital din App Store

Descarcă Aplicația Florești Digital din Google Play

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeia din Dej dispărută în 18 februarie, găsită moartă pe un teren viran

Publicat

De

Polițiștii din Dej au descoperit pe un teren viran dintr-un cartier din Dej cadavrul femeii care a dispărut de acasă în data de 18 februarie.

Din primele informații, moartea femeii nu a fost una violentă.

Femeia din Dej dispărută în 18 februarie, găsită moartă pe un teren viran

La data de 21 februarie, în jurul orei 12.30, pe un teren viran din cartierul Ocna Dej, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej au descoperit cadavrul unei femei.

„Din verificările preliminare efectuate în cauză s-a constatat că este vorba despre femeia din municipiul Dej, sesizată ca fiind plecată voluntar, din data de 18 februarie”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

În cauză sunt derulate cercetări sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi efectuată expertiza medico-legală, în vederea stabilirii cauzei decesului.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sondaj la comanda PNL și PSD: Majoritatea românilor vor alegeri COMASATE și actuala alianță de la guvernare la CONDUCERE

Publicat

De

vot, stampile vot, alegeri

Decizia privind calendarul alegerilor din acest an, inclusiv în ceea ce privește comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, va fi anunțată miercuri, 21 februarie, de liderii coaliției aflată la guvernare, PSD și PNL.

Conform unui sondaj de opinie realizat în această lună de Avangarde, la comanda PSD și PNL, românii își doresc comasarea alegerilor și, mai mult, vor continuarea guvernării PSD-PNL și după 2024.

Sondaj la comanda PNL și PSD: Majoritatea românilor vor alegeri COMASATE și actuala alianță de la guvernare la CONDUCERE

Potrivit sondajului de opinie, care a fost realizat telefonic, 53% dintre respondenți au declarat că sunt de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale.

Asta în timp ce 35% au declarat că nu își doresc acest lucru. Restul de 12% au spus că nu pot aprecia.

De asemenea, 66% dintre românii care au participat la sondaj au răspuns cu DA la întrebarea dacă  viitorul Guvern al României care se va forma după alegerile generale ar trebui să fie alcătuit din partide care împreună să asigure majoritatea constituțională și stabilitate politică.

21% au fost cei care au răspuns cu NU, iar restul de 13% au spus că nu pot aprecia.

Pe cine ar alege românii

Potrivit aceluiași sondaj de opinie, PNL și PSD rămân pe primele locuri în preferințele electoratului, în timp ce AUR și USR sunt în scădere.

Astfel, 31% dintre respondeți au declarat că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare ar vota cu PSD.

De asemenea, 20% ar vota cu PNL și 18% cu AUR.

15% dintre particinații la sondaj ar vota cu Alianța Dreapta Unită – USR, PMP și FD (Forța Drepei), 8% cu SOS România și 5% cu UDMR.

În sondaj apare și REPER, care ar fi votat de 2% dintre respondenți.

Opoziția nu este de acord cu comasarea alegerilor

În așteptarea deciziei privind comasarea alegerilor, Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și FD critică intenția PSD și PNL și anunță că o vor ataca fie în instanță, fie la Curtea Constituțională sau la Avocatul Poporului.

Nici reprezentanții AUR nu s-a declarat de acord cu o astfel de decizie de comasare a alegerilor.

Citește mai departe

CULTURA

Emil Boc a semnat autorizația de construcție a Muzeului Personalităților Clujene: Va fi un loc în care ne prețuim valorile

Publicat

De

Primarul Emil Boc a semnat marți autorizația de construcție a unui nou muzeu, care este dedicat personalităților orașului.

Muzeul va fi amenajat pe strada Eroilor nr. 17.

Emil Boc a semnat autorizația de construcție a Muzeului Personalităților Clujene: Va fi un loc în care ne prețuim valorile

Practic, spune Emil Boc, este vorba de lucrări de amenajare specială a spațiului care va găzdui inclusiv obiecte ale personalităților orașului.

„Acest spațiu va fi o memorie vie a acestor personalități clujene. Acolo vor fi și prezentări în format digital ale acestora”, a spus Emil Boc.

Obiecte care au aparținut clujenilor varoloși

În muzeu va fi expusă, de exemplu, o biblie a fostului Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania dar și, speră primarul, un taragot care a aparținut lui Dumitru Fărcaș sau un alt obiect din recuzita cu care „marele artist al neamului românesc ne-a încântat”.

„Va fi un loc în care ne vom prețui valorile, ne vom prețui clujenii, și unde ne vom putea gândi la viitor, ca fiecare să lăsăm o urmă în acest oraș înspre binele locuitorilor minunați din Cluj-Napoca”, a spus Emil Boc.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax